2018-2019学年高二英语上学期10月月考试卷(含解析).doc_第1页
2018-2019学年高二英语上学期10月月考试卷(含解析).doc_第2页
2018-2019学年高二英语上学期10月月考试卷(含解析).doc_第3页
2018-2019学年高二英语上学期10月月考试卷(含解析).doc_第4页
2018-2019学年高二英语上学期10月月考试卷(含解析).doc_第5页
已阅读5页,还剩21页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

2018-2019学年高二英语上学期10月月考试卷(含解析)注意事项:1. 本试卷分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分。满分150分,考试用时120分钟。2. 答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在本试卷相应的位置。3. 全部答案在答题卡上完成,答在试卷上无效。第I卷第一部分 听力(共两节 共30分)第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the woman?A. A student. B. A librarian. C. A saleswoman.2. What will the man do on Friday?A. See a film. B. Attend a lecture. C. Go to the theater.3. Which character is the womans favorite in Friends?A. Monica. B. Phoebe. C. Joey.4. What is the man plaining about?A. His career. B. His health. C. His kid.5. Whom will the man celebrate the festival with?A. His brother. B. His parents. C. His grandparents.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. Whats the woman doing?A. Making an invitation. B. Asking for help. C. Giving advice.7. What does the man plan to do today?A. Play tennis. B. Go on a trip. C. Help Emily study.听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. How much is a ticket?A. 3. B. 6. C. 12.9. When should the woman collect the tickets at the latest?A. At 6:00 pm. B. At 7:00 pm. C. At 8:00 pm.听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。10. How many people are there in Peters family?A. 3. B. 4. C. 5.11. When do the whole family walk the dog?A. On Friday. B. On Saturday. C. On Sunday.12. What does Peter do at home?A. Do the laundry. B. Cook food. C. Sweep the floor.听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。13. What is the weather like today?A. Hot. B. Cold. C. Cool.14. What does the man like doing most?A. Playing in the pool. B. Playing puter games. C. Reading books.15. How often does the man do exercise?A. Hardly ever. B. Once a week. C. Twice a week.16. Where will the speakers be next Saturday night?A. In a cinema. B. In a bookstore. C. At the womans house.听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17. What is the speaker?A. A teacher. B. An editor. C. A student.18. What is necessary for a volunteer?A. munication skills. B. High scores. C. Experience.19. Whats the best reason for taking the job?A. To learn to write. B. To make money. C. To have fun.20. When are volunteers expected to start working?A. Right after the meeting. B. Tomorrow. C. Next week.第二部分阅读理解 (共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)Zoos give people a chance to get close to animals from every continent in the world. But zoos that offer more than just a chance to see animals are worth visiting. Singapore ZooAt Singapore Zoo, enjoy breakfast while a family of orangutans (猩猩) sits nearby enjoying theirs. A zookeeper tells the breakfast crowd about each member of the family. Or join the Wild Discoverer tour for a detailed look at some of the animals.Bronx ZooThe Bronx Zoo in New York City houses 6,000 animals. Those who want to sleep with zebras (斑马) have a chance at this zoo. Special overnight journeys allow families to camp out on the zoo grounds and meet some amazing animal guests.Taronga ZooThe Taronga Zoo in Sydney, Australia offers special animal contact. Visitors can see a koala up close, feed a giraffe or hold a reptile. For those who want to learn what its like to work at a zoo, Taronga offers a “Keeper for A Day” program for anyone over 18 years old.San Diego ZooAt Southern Californias San Diego Zoo, animals live in natural-looking areas. Wildlife photography (摄影) lovers can take a class to learn the secrets of photographing animals. The zoo offers people opportunities to meet a lion or feed a rhino. The zookeepers also teach people how to talk to the animals so they will talk back.1. Where can you breakfast with orangutans?A. At Bronx Zoo. B. At Taronga Zoo.C. At Singapore Zoo. D. At San Diego Zoo.2. The “Keeper for A Day” program is intended for .A. animal protectors B. wildlife researchersC. adults working with keepers D. adults interested in keepers life3. At San Diego Zoo, you can .A. sleep with lions or rhinosB. join the Wild Discoverer tourC. camp out overnight on the zoo groundsD. have a better munication with animals【答案】1. C 2. D 3. D【解析】本文是一则广告,属于应用文。介绍了Singapore Zoo、Bronx Zoo、Taronga Zoo和San Diego Zoo等四家动物园的具体信息。【1题详解】细节理解题。根据第二段第一句At Singapore Zoo, enjoy breakfast while a family of orangutans (猩猩) sits nearby enjoying theirs.可知在Singapore Zoo,人们可以和猩猩一起享用早餐。故C项正确。【2题详解】细节理解题。根据第四段最后一句For those who want to learn what its like to work at a zoo, Taronga offers a “Keeper for A Day” program for anyone over 18 years old.可知18岁以上想了解动物园工作的人都可以参加这个项目。故D项正确。【3题详解】推理判断题。根据文章最后两句The zoo offers people opportunities to meet a lion or feed a rhino. The zookeepers also teach people how to talk to the animals so they will talk back.可知在San Diego Zoo里,人们对动物有更多的了解。故D项正确。BWeve got two dogs, Roxie and Cosita. My childhood memories are full of the cats weve loved, from my dads cat, Bandit, to our beloved white cat Cecelia, whose gray fur formed a perfect heart shape across her stomach. But since our last cat friend, Sunny the orange cat, died too young, weve been cat-less. The sudden loss of Sunny was hard to move on from, especially for my mom.This year, Mom finally thought she was ready for a new kitten. It was all she wanted for her birthday on June 16. “Roxie and Cosita need a new friend!” she said. In the week leading up to her birthday, something happened. She started to hear a kittens meow (喵叫声) in the garage. Every time she went in and out of the garage, she could hear the soft cries but couldnt tell the exact position of the sound. She asked my dad if he heard it too. He only shrugged (耸肩). At last, Moms birthday was arriving. She kept her fingers crossed, hoping for a kitten.Over the past week, my dad had heard the kittens meow every time he walked past my moms car. One day he opened the hood (车盖) of the car, and a yellow kitten stared back at him. How in the world did she get there? And where did she e from? Dad didnt know, but he fed the kitten every day, waiting for the day hed give her to Mom.The little kitten was such a perfect birthday gift, and Dad even didnt need to leave the house to find her for my moms happy birthday! When it came time to name our new furry friend, we took inspiration from a song famously performed by Wilson Pickett and called her “Sally”.4. What was difficult for Mom to forget?A. The young orange cats death.B. The moving of one of her friends.C. The sudden death of the cat Bandit.D. The heart shape across Cecelias stomach.5. What gift did Mom hope for?A. A new car. B. A little cat.C. A little dog. D. A new cassette.6. What can we learn about Sally?A. Dad hid her in Moms car.B. Sally was bought for Mom.C. Sally was named after a song.D. Mom received her ahead of the birthday.7. What would be the best title for the text?A. A new home for Sally B. My pet friends in memoryC. My moms happy birthday D. An unexpected birthday gift【答案】4. A 5. B 6. C 7. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文,妈妈最想要的生日礼物是一只小猫,一只小猫藏在爸爸汽车的引擎盖里,恰好就是给妈妈的礼物。【4题详解】细节理解题。根据第一段最后一句The sudden loss of Sunny was hard to move on from, especially for my mom.可知妈妈很难忘记Sunny的去世。故A项正确。【5题详解】细节理解题。根据第二段前两句This year, Mom finally thought she was ready for a new kitten. It was all she wanted for her birthday on June 16.可知妈妈最想要的生日礼物是一致小猫。故B项正确。【6题详解】细节理解题。根据文章最后一句When it came time to name our new furry friend, we took inspiration from a song famously performed by Wilson Pickett and called her “Sally”.可知Sally是Wilson Pickett所唱的一首歌的名字,作者用这首歌的名字给这只猫起名。故C项正确。【7题详解】主旨大意题。妈妈最想要的生日礼物是一只小猫,爸爸汽车的引擎盖里藏了一只小猫,恰好就是给妈妈的生日礼物。所以D项“意料之外的生日礼物”符合文章中心思想。【点睛】本文小题4考查了主旨大意。我们可以寻找主题句,确定文章中心思想。不是所有的文章都有主题句,对于大部分有主题句的文章来说,主题句表达了文章的中心思想,找到了主题句,也就抓住了文章的主旨大意。主题句呈现的形式有:1、在文首。文章开门见山,提出主题,随后摆事实、讲道理来解释、支撑和发展主题句所表达的主题思想。2、在文中。通常前面只提出问题,随之陈述细节引出主题,而后做进一步的解释、支撑或发展。3、在文尾。在表述细节后,归纳要点,得出结论,以概括主题。试试看:你能找出下面一段文章的主题句吗? The panda is a popular animal. Stories about the panda in the Washington Zoo are always front page news and important features on television newscasts. Stuffed pandas are among the most popular toys for children, and panda postcards are always in demand in zoo gift shops. 解析:不难看出,文章的第一句是主题句,后面的句子都围绕这个句子展开。CMegan McDonald is the writer of the popular Judy Moody and Stink books. McDonald, the youngest of five girls, grew up in a suburb outside of Pittsburgh, Pennsylvania. I talked with her for our magazine recently. Here are some questions I asked and her answers to them.Q: What was the inspiration for your characters Judy Moody and Stink?A: My original inspiration came from growing up with so many sisters.We grew up in a family of readers and storytellers. I had all these funny stories about my sisters that I wanted to tell. The first Judy Moody book probably has the most stories that came from my childhood. After that, Judy and Stink really took on a life of their own. Everyone knows a “Judy Moody” in his/her life.Q: Who are some of your favorite authors and what are some of your favorite books?A: Beverly Cleary with the Ramona books. Harriet The Spy by Louise Fitzhugh was also a really important book for me growing up. And now, I would say that one of my most favorite authors is Katherine Paterson. I love her book called The Great Gilly Hopkins. Gilly is so individual, strong-minded and willful. Shes not always perfect. Judy Moody was sort of inspired by that character. I love that book.Q: What advice do you have for kids who want to write books?A: Its really simple. I think the best thing anybody a kid or an adult can do if he/she wants to write is to read. I feel really strongly about that because I think reading is not only what inspires us, but its a way that we learn languages, and its a way that we learn how stories work with beginnings, middles, and ends. For me, it all begins with reading.8. According to Megan McDonald, growing up with so many sisters .A. kept her from readingB. wasnt a very good experienceC. helped her write books in later lifeD. made her different from other girls9. The underlined sentence means Judy and Stink .A. became popular with readersB. wanted to bee independentC. were just ordinary people in our livesD. developed no longer based on McDonalds childhood10. McDonalds last answer mainly shows reading is .A. simple B. importantC. private D. basic11. Who talked with Megan McDonald in the text?A. A teacher. B. A TV reporter.C. A fan. D. A journalist【答案】8. C 9. D 10. B 11. D【解析】本文是一则访谈笔录,在访谈中Megan McDonald回答了记者的三个关于作品及阅读的问题。【8题详解】细节理解题。根据第一个问题的答案My original inspiration came from growing up with so many sisters.可知她最初的灵感来自Megan McDonald有很多的姐妹们。故C项正确。【9题详解】猜测词义题。根据横线句前面一句The first Judy Moody book probably has the most stories that came from my childhood.可知第一部Moody book里面的故事很多都来自Megan McDonald的童年。划线句“After that, Judy and Stink really took on a life of their own.”告诉我们,之后的书有他们自己的故事,也就是其中的内容不再根据Megan McDonald的童年了。故D项正确。【10题详解】推理判断题。根据文章最后一句I feel really strongly about that because I think reading is not only what inspires us, but its a way that we learn languages, and its a way that we learn how stories work with beginnings, middles, and ends. For me, it all begins with reading.可知作者强烈感觉阅读是非常重要的。故B项正确。【11题详解】推理判断题。根据第一段最后两句I talked with her for our magazine recently. Here are some questions I asked and her answers to them.可知本文是一则访谈笔录,在访谈中Megan McDonald回答了记者的三个问题。与Megan McDonald交谈的是一位记者。故D项正确。DThe number of buses, taxis and other vehicles on Kenyas roads is growing every day. Now, the countrys first electric-powered motorbikes are ing onto the market. The bike is designed to cut down on pollution and aimed at low-ine munities. Most motorbikes used in Kenya depend on gasoline, but not this new motorbike.Three university students developed the new ecotran bike. It catches the suns energy, stores it in batteries and uses it to charge (充电) the electric motor. Robert Achoge is one of the student inventors. “Our hope is that by the fifth year, we will be able to cover the whole of Kenya with the electric motorcycle so as to protect the environment and provide affordable transport.”The students have set up a charging station for the motorbikes in Nairobi. The small battery can run for 70 kilometers when fully charged. Once the power is used up, the motorbike has to return to the station while another charged battery is connected to the bike. The U.S. African Development Foundation (ADF) is helping set up two solar-powered charging stations in the port of Kisumu.Each ecotran bike costs about $700. One taxi operator says the new motorbike costs less to operate than that running on traditional gasoline. “When it es to buying gasoline, theres no need. Its basically good for various things. As long as you wont take quite a heavy load (装载), you can go with it anywhere. Otherwise, it may break down halfway. But now people still have a preference to the gas-powered bikes.”A Nairobi businessman Kennedy Kusimba is selling the ecotran bikes. He hopes they will bee popular. “We also know they are more reliable pared to the gas-powered bikes. They are more efficient (效率高的) and they will last longer.”12. What has happened to the vehicles in Kenya?A. Motorbikes are not allowed on the road.B. A new kind of motorbike is hitting the road.C. There are fewer buses and taxis in the street.D. Traditional motorbikes dont need gasoline any more.13. What do we know about the ecotran bike?A. It was developed by the ADF.B. It can charge itself while running.C. Its energy es from the sunlight.D. It does more harm to the environment.14. What do people think of the ecotran bike?A. Its better not to use it to carry too much.B. It is a good choice for the long-distance journey.C. It will take the place of gas-powered bikes soon.D. It is much more expensive than a traditional motorbike.15. Where does the text probably e from?A. A research plan. B. An advertisement.C. A business report. D. A science magazine.【答案】12. B 13. C 14. A 15. D【解析】本文是一篇说明文,肯尼亚第一辆电动摩托车就要上市了,文章介绍了这种摩托车的优势及缺点,这种摩托车使用太阳能,非常环保。【12题详解】细节理解题。根据第一段第二句Now, the countrys first electric-powered motorbikes are ing onto the market.可知肯尼亚第一辆电动摩托车就要上市了。故B项正确。【13题详解】细节理解题。根据第二段第二句It catches the suns energy, stores it in batteries and uses it to charge (充电) the electric motor.可知这种新型的电动摩托车主要使用太阳能。故C项正确。【14题详解】细节理解题。根据第四段第五句As long as you wont take quite a heavy load (装载), you can go with it anywhere.可知这种电动摩托车不能装载太重。故A项正确。【15题详解】推理判断题。肯尼亚第一辆电动摩托车就要上市了,本文主要介绍了这种摩托车的优势及缺点,这种摩托车使用太阳能,非常环保。本文不可能是广告、研究计划和商业报告,应该是与发明创造相关的科学杂志的内容。故D项正确。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Reading books is one of the best hobbies. It not only helps you pass your time but also helps you increase your knowledge in a meaningful manner. _16_ Here we will give you a few tips that can help you. Fall into the habit of borrowing books to read.This is a very old school practice but still it can be highly effective (有效的). When you borrow a book, there is obviously a deadline (期限) set. _17_ Read everywhere.Keep a book in your bag and read it anywhere you go. This will help you to pass your time in a very productive manner. _18_ Anyway, you can read your book 24 hours a day._19_This can easily be described as a new school technique. You can read out to your brother or sister and this will enable you to finish your book as well as increase the knowledge and understanding of your brother or sister. Choose your books very carefully._20_ Thus choose your books very carefully in order to enjoy your time and also finish your book effectively. If you choose a good book that can keep you interested for a longer period of time, there is no way that you are going to leave it inplete.A. Read out to someone else.B. Realize the importance of reading books.C. Therefore, it is necessary to develop the reading habit.D. Find an excuse to read every day just by visiting book clubs.E. Yes, life is too short to read a book that doesnt impress you.F. It doesnt matter whether you are traveling or are about to sleep.G. This can encourage you to read it often to finish the book on time.【答案】16. C 17. G 18. F 19. A 20. E【解析】读书很重要,读书有很多好处。怎样发展好的读书习惯作者给了几点建议。【16题详解】C考查对上下文的理解和推理判断能力。上文列举了读书的好处,下句给出几点有帮助的建议。C项:因此很有必要发展读书习惯,承上启下,故选C.【17题详解】G考查对上下文的理解和推理判断能力。本段讲养成借书读的好习惯,上句讲借书读比较高效因为有期限。G项:这样会鼓励你按时读完,承接上句符合本段内容,故选G.【18题详解】F考查对上下文的理解和推理判断能力。本段讲要随处读书,F项:旅游时或打算睡觉时读书都没关系,与标题中的everywhere呼应,符合本段内容。故选F.【19题详解】A考查对上下文的理解和推理判断能力。根据本段You can read out to your brother or sister及下文这样做的好处,可知本段讲要给别人读出来,A项适合作为标题,故选A.【20题详解】E考查对上下文的理解和推理判断能力。本段讲要认真选书,下句:因此为了享受你的时间和有效读书,要认真选书。E项:生命很短没时间读对你没印象的书,与下句连接,讲原因。故选E.【名师点睛】关于七选五的做题步骤:1、通读全文,对文章进行快速浏览,寻找主题句,抓住文章结构及文章的写作内容。在阅读过程中,要注意文章的开始与结束段落,尤其是文章的首段及末段末句,首段的末句一般是是全文的主题所在,说明本文将探讨哪些内容,并简要指出文章的写作思路,有时甚至会以提纲的形式进行呈现。首段的末句对于快速掌握文章的主题有重要意义。2、详读段落,在短时间内,找出每段写作内容的关键词。明确各段的主题句或主旨大意。文章正文部分通常分为若干小段落。各段落会根据整体文章写作主题展开,对文章主体进行的不同方面的描述。找出各个小段落中的关键词,明确其描述内容,为整体试题的解决做好铺垫。阅读各个空的前后句,标记关键词,关键词包括句中的核心名词或名词词组(如带有形容词的名词词组)、专有名词、时间数字、代词、连词等。重点阅读各个问题附近的句子,圈定线索词,然后从选项中寻找相关的特征词,以确定答案。小题3本段讲要随处读书,F项:旅游时或打算睡觉时读书都没关系,与标题中的everywhere呼应,符合本段内容。故选F.3、定位选项,明确各备选选项的含义,抓住其关键词语,根据文章整体结构与具体内容,将选项填入文中,填写时尤为注意各选项中出现的句子衔接手段及句中的衔接标志词。在定位选项时,要特别注意空格上下段的写作内容,以及空格上段尾句和下段首句的结构和意义。将所选项放入空白处,看看是否与上下文构成语义及逻辑上的直接关系,是否符合该处语境。能否承接前后的写作线索。使文章无论内容还是衔接上都能做到通顺。小题1上文列举了读书的好处,下句给出几点有帮助的建议。C项:因此很有必要发展读书习惯,承上启下,故选C.4、通读复检,将所选答案代入文中,再次通读全文,重点考查逻辑关系和关联结构。在完成选项定位后,应通读全文,检查文章内容是否完整,语义是否连贯合理、各段落内容是否紧扣主题,语篇结构是否通顺连贯、具有一致性、合乎逻辑,写作思路是否清晰明了,格

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论