免费预览已结束,剩余15页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
2018年普通高等学校招生全国统一考试英语试题(浙江卷)选择题部分第一部分 听力 做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题纸上。第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的a、b、c三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. what will james do tomorrow?a. watch a tv program.b. give a talk.c. write a report.【答案】b2. what can we say about the woman?a. shes generous.b. shes curious.c. shes helpful.【答案】c3. when does the train leave?a. at 6:30. b. at 8:30. c. at 10:30.【答案】c4. how does the woman go to work?a. by car. b. on foot. c. by bike.【答案】b5. what is the probable relationship between the speakers?a. classmates.b. teacher and student.c. doctor and patient.【答案】a第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的a、b、c三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,完成下面小题。6. what does the woman regret?a. giving up her research.b. dropping out of college.c. changing her major.7. what is the woman interested in studying now?a. ecology.b. education.c. chemistry.【答案】6. b 7. a听第7段材料,完成下面小题。8. what is the man?a. a hotel manager.b. a tour guidec. a taxi driver.9. what is the man doing for the woman?a. looking for some local foods.b. showing her around the seaside.c. offering information about a hotel.【答案】8. b 9. c听第8段材料,完成下面小题。10. where does the conversation probably take place?a. in an office.b. at home.c. at a restaurant.11. what will the speakers do tomorrow evening?a. go to a concert.b. visit a friend.c. work extra hours.12. who is alice going to call?a. mike.b. joan.c. catherine.【答案】10. c 11. a 12. b听第9段材料,完成下面小题。13. why does the woman meet the man?a. to look at an apartment.b. to deliver some furniture.c. to have a meal together.14. what does the woman like about the carpet?a. its color.b. its design.c. its quality.15. what does the man say about the kitchen?a. its a good size.b. its newly painted.c. its adequately equipped.16. what will the woman most probably do next?a. go downtown.b. talk with her friend.c. make payment.【答案】13. a 14. a 15. c 16. b听第10段材料,完成下面小题。17. who is the speaker probably talking to?a. movie fans.b. news reporters.c. college students.18. when did the speaker take english classes?a. before he left his hometown,b. after he came to america.c. when he was 15 years old.19. how does the speaker mainly talk about?a. hes proud.b. hes sympathetic.c. hes grateful.20. what does the speaker mainly talk about?a. how education shaped his life.b. how his language skills improved.c. how he managed his business well.【答案】17. c 18. b 19. c 20. a第二部分 阅读理解第一节阅读下列短文,从每题所给的a、b、c和d四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。a in 1812, the year charles dickens was born, there were 66 novels published in britain. people had been writing novels for a centurymost experts date the first novel to robinson crusoe in 1719but nobody wanted to do it professionally. the steam-powered printing press was still in its early stages; the literacy(识字) rate in england was under 50%. many works of fiction appeared without the names of the authors, often with something like “by a lady.”novels, for the most part, were looked upon as silly, immoral, or just plain bad. in 1870, when dickens died, the world mourned him as its first professional writer and publisher, famous and beloved, who had led an explosion in both the publication of novels and their readership and whose characters from oliver twist to tiny tim were held up as moral touchstones. today dickens greatness is unchallenged. removing him from the pantheon(名人堂) of english literature would make about as much sense as the louvre selling off the mona lisa. how did dickens get to the top? for all the feelings readers attach to stories, literature is a numbers game, and the test of time is extremely difficult to pass. some 60,000 novels were published during the victorian age, from 1837 to1901; today a casual reader might be able to name a half-dozen of them. its partly true that dickens style of writing attracted audiences from all walks of life. its partly that his writings rode a wave of social, political and scientific progress. but its also that he rewrote the culture of literature and put himself at the center. no one will ever know what mix of talent, ambition, energy and luck made dickens such a distinguished writer. but as the 200th anniversary of his birth approaches, it is possible and important for our own cultureto understand how he made himself a lasting one.21. which of the following best describes british novels in the 18th century?a. they were difficult to understand.b. they were popular among the rich.c. they were seen as nearly worthless.d. they were written mostly by women.22. dickens is compared with the mona lisa in the text to stress_.a. his reputation in franceb. his interest in modern artc. his success in publicationd. his importance in literature23. what is the authors purpose in writing the text?a. to remember a great writer.b. to introduce an english novel.c. to encourage studies on culture.d. to promote values of the victorian age.【答案】21. c 22. d 23. a【解析】本文写于charles dickens诞辰200周年前夕,介绍了charles dickens在英国小说方面的重要贡献和深远影响。21. 细节理解题。根据第一段对当时情况的描写nobody wanted to do it professionally. the steam-powered printing press was still in its early stages; the literacy(识字)rate in england was under 50%. many works of fiction appeared without the names of the authors. novels, for the most part, were looked upon as silly, immoral, or just plain bad.印刷技术落后,人们识字率低,作品上没有作者名字,小说被认为是愚蠢的不正常的,毫无价值可言。故选c。22. 推理判断题。根据第二段dickens greatness is unchallenged.和列举的charles dickens小说的影响可知,把他和mona lisa相比是为了说明charles dickens在英国小说方面的重要性和mona lisa在绘画方面的重要性是一样的,故选d。23. 写作意图题。根据文中对charles dickens及其作品在英国小说史上重要性的描写,和文章最后but as the 200th anniversary of his birth approaches, it is possible and important for our own cultureto understand how he made himself a lasting one.可知本文是写于charles dickens诞辰200周年前夕,由此可知作者写本文是为了纪念这位伟大的作家。故选a。【点睛】推理判断题要求在理解表面文字的基础上,做出判断和推论,从而得到文章的隐含的意思和深层的意思,也就是通过文章中的文字信息,上下逻辑关系及事物的发展变化等已知的信息,推断出作者没有直接表达的态度和观点。本文推理判断题的考法:1. 推测文章的观点或结论。小题1要求判断18世纪英国小说的现状,根据第一段对当时情况的描写nobody wanted to do it professionally. the steam-powered printing press was still in its early stages; the literacy rate in england was under 50%.novels, were looked upon as silly, immoral, or just plain bad.可知当时印刷技术落后,人们识字率低,小说被认为是愚蠢的不正常的,毫无价值可言。2. 推测作者写作目的或意图。小题3判断本文的写作目的,根据文中对charles dickens及其作品在英国小说史上重要性的描写,和文章最后but as the 200th anniversary of his birth approaches, it is possible and important for our own cultureto understand how he made himself a lasting one.可知本文是写于charles dickens诞辰200周年前夕,由此推断作者写本文是为了纪念这位伟大的作家。b steven stein likes to follow garbage trucks. his strange habit makes sense when you consider that hes an environmental scientist who studies how to reduce litter, including things that fall off garbage trucks as they drive down the road. what is even more interesting is that one ofsteins jobs is defending an industry behind the plastic shopping bags. americans use more than 100 billion thin film plastic bags every year. so many end up in tree branches or along highways that a growing number of cities do not allow them at checkouts(收银台) . the bags are prohibited in some 90 cities in california, including los angeles. eyeing these headwinds, plastic-bag makers are hiring scientists likesteintomake the case that their products are not as bad for the planet as most people assume. among the bag makers argument: many cities with bans still allow shopperstopurchase paper bags, which are easily recycled but require more energytoproduce and transport. and while plastic bags may be uglytolook at, they represent a small percentage of allgarbageon the ground today the industry has also taken aim at the product that has appeared as its replacement: reusable shopping bags. the stronger a reusable bag is, the longer its life and the more plastic-bag use it cancels out. however, longer-lasting reusable bags often require more energytomake. one study found that a cotton bag must be used at least 131 times to be better for the planet than plastic. environmentalists dont dispute(质疑) these points. they hope paper bags will be banned someday too and want shopperstouse the same reusable bags for years.24. what has steven stein been hired to do?a. help increase grocery sales.b. recycle the waste material.c. stop things falling off trucks.d. argue for the use of plastic bags.25. what does the word “headwinds”in paragraph 2 refer to?a. bans on plastic bags.b. effects of city development.c. headaches caused by garbage.d. plastic bags hung in trees.26. what is a disadvantage of reusable bags according to plastic-bag makers?a. they are quite expensive.b. replacing them can be difficult.c. they are less strong than plastic bags.d. producing them requires more energy.27. what is the best title for the text?a. plastic, paper or neitherb. industry, pollution and environmentc. recycle or throw awayd. garbage collection and waste control【答案】24. d 25. a 26. d 27. a【解析】文章分析了几种购物袋的使用情况,塑料袋造成了环境问题,尽管纸袋容易回收,但生产和运输需要更多的能源,希望消费者使用耐用可重复使用的袋子。24. 细节理解题。根据第一段one ofsteins jobs is defending an industry behind the plastic shopping bags.和第二段plastic-bag makers are hiring scientists likesteintomake the case that their products are not as bad for the planet as most people assume.可知塑料袋生产商雇用steven stein是为了证明他们的产品并不像大多数人想象的那样对地球有害,是对塑料袋被禁用的解释和争论。故选d。25. 词义猜测题。上文介绍在许多美国大城市塑料袋被禁用,看到这种现状,塑料袋生产商雇用steven stein等科学家是为了证明他们的产品并不像大多数人想象的那样对地球有害。headwinds“逆风”,此处指塑料袋被禁用的现状,即bans on plastic bags,故选a。26. 细节理解题。根据第四段however, longer-lasting reusable bags often require more energytomake.可知塑料袋生产商认为生产耐用且能重复使用的袋子需要更多的能量,故选d。27. 标题归纳题。文章讲述了使用塑料袋造成的环境问题,纸袋容易回收,但生产和运输需要更多的能源,希望消费者使用耐用可重复使用的袋子。对这三种方式进行了对比,plastic, paper or neither既能概括全文,又能吸引读者,最适合作为标题。故选a。【点睛】概括主旨的方法是:先看首尾或各段开头再看全文找主题句,若无明显主题句,就通过关键词句来概括(如议论文中寻找表达作者观点态度的词句,要看懂全文的主要内容,明白了主要内容就能准确概括文章标题。小题4要求概括标题,本文讲述了使用塑料袋造成的环境问题,纸袋容易回收,但生产和运输需要更多的能源,希望消费者使用耐用可重复使用的袋子。对这三种方式进行了对比,plastic, paper or neither既能概括全文,又能吸引读者,适合作为标题。cas cultural symbols go, the american car is quite young. the model t ford was built at the piquette plant in michigan a century ago, with the first rolling off the assembly line(装配线) on september 27, 1908. only eleven cars were produced the next month. but eventually henry ford would build fifteen million of them. modern america was born on the road, behind a wheel. the car shaped some of the most lasting aspects of american culture: the roadside diner, the billboard, the motel, even the hamburger. for most of the last century, the car represented what it meant to be americangoing forward at high speed to find new worlds. the road novel, the road movie, these are the most typical american ideas, born of abundant petrol, cheap cars and a never-ending interstate highway system, the largest public works project in history. in 1928 herbert hoover imagined an america with “a chicken in every pot and a car in every garage.” since then, this society has moved onward, never looking back, as the car transformed america from a farm-based society into an industrial the cars that drove the american dream have helped to create a global ecological disaster. in america the demand for oil has grown by 22 percent since 1990. the problems of excessive(过度的)energy consumption, climate change and population growth have been described in a book by the american writer thomas l. friedman. he fears the worst, but hopes for the best. friedman points out that the green economy(经济)is a chance to keep american strength. “the ability to design, build and export green technologies for producing clean water, clean air and healthy and abundant food is going to be the currency of power in the new century.”28. why is hamburger mentioned in paragraph 2?a. to explain americans love for travelling by car.b. to show the influence of cars on american culture.c. to stress the popularity of fast food with americans.d. to praise the effectiveness of americas road system.29. what has the use of cars in america led to?a. decline of economy. b. environmental problems.c. a shortage of oil supply. d. a farm-based society.30. what is friedmans attitude towards americas future?a. ambiguous. b. doubtful. c. hopeful. d. tolera【答案】28. b 29. b 30. c【解析】文章讲述了汽车在美国经济和文化上的重要作用,也指出了汽车带来的环境问题。28. 推理判断题。根据第二段modern america was born on the road, behind a wheel. the car shaped some of the most lasting aspects of american culture: the roadside diner, the billboard, the motel, even the hamburger.可知现代美国诞生于公路和汽车,汽车塑造了美国文化最持久的一些方面。hamburger就是汽车塑造的美国文化的一个方面。用这个例子是在说明汽车对美国文化的影响,故选b。29. 细节理解题。根据第四段the cars that drove the american dream have helped to create a global ecological disaster.可知美国汽车的迅速发展,导致生态灾难。故选b。30. 推理判断题。根据倒数第二段中的he fears the worst, but hopes for the best. 和最后一段中的friedman points out that the green economy(经济)is a chance to keep american strength.可见friedman虽然对未来担心,但抱有最好的希望,他指出了发展绿色积极的想法。可见friedman对未来是充满希望的,故选c。【点睛】细节理解题具体方法:1.略读材料,大概了解原文,掌握中心或主旨。2.按文章的体裁,作者写作的组织模式及有关的信息词。如for example, first, second等预测应该到何处寻找自己所需要的事实。3.将精力放在寻找你所需要的细节上。快速通篇跳读,全文扫视,找到细节出处,待找到含细节句子时,放慢速度,仔细核对比较内容,直至找到答案。如小题1要求分析第二段提到hamburger的作用,根据第二段modern america was born on the road, behind a wheel. the car shaped some of the most lasting aspects of american culture: the roadside diner, the billboard, the motel, even the hamburger.可知现代美国诞生于公路和汽车,汽车塑造了美国文化最持久的一些方面。hamburger就是汽车塑造的美国文化的一个方面。用这个例子是在说明汽车对美国文化的影响。第二节根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。moving into a new home in a new neighborhood is an exciting experience. of course, you want to make sure that you become an accepted and valuable part of your neighborhood . the easiest way to accomplish this is to make sure you conduct yourself as a good neighbor should. _31_perhaps one of the most important things you can do as a good neighbor is to keep your property(房产) neat, clean, and in good repair. _32_ by choosing to keep the outside of the home in great shape, you will help to improve the look and feel of the area.second, take the overall appearance of the neighborhood seriously,. when going for a walk. take along a small garbage bag. _33_ this small act will let your neighbors know that you care about the area._34_ if a neighbor is going to be out of town, offer to collect mail and newspapers. if a neighbor suffers an illness, offer to do the grocery shopping . let them know that you are there to help in any way this acceptable, while still respecting the privacy of your neighbor._35_ by following the basic rules of respecting others, taking care of what belongs to you, and taking pride in the appearance of the neighborhood in general, you will quickly become a good neighbor that everyone appreciate.a. in general, keep an eye on their property while they are gone.b.a good neighbor is also one who likes to help out in small ways.c. being a good neighbor is more or less about considerate behavior.d. sometimes neighbors may go to the supermarket together to do shopping.e. should you come across waste paper thrown out of a passing car, pick it up.f. people tend to lake pride in keeping everything in their street fresh and inviting.g. here are a few tips to help you win over everyone in the neighborhood quickly【答案】31. g 32. f 33. e 34. b 35. c【解析】怎样成为一个邻居都喜欢的人,作者给了几点建议。31. 考查对上下文的理解和推理判断能力。本段讲如果你想成为邻居中一个可以接受和有价值的部分,最简单的方法就是确保你的行为举止像一个好邻居。下文是具体做法,g项:这里有一些技巧,可以帮助你迅速赢得邻居的信赖。承上启下,故选g。32. 考查对上下文的理解和推理判断能力。本段介绍和邻居关系融洽最重要的是保持干净整洁的户内户外环境,f项中keeping everything in their street fresh and inviting. 保持街上的一切新鲜和诱人,与本段意思一致,故选f。33. 考查对上下文的理解和推理判断能力。本段主要建议要重视社区的整体面貌,出门拿上一个垃圾袋,e项:遇到从路过的汽车里扔出的废纸,把它捡起来。与上句连接,是拿垃圾袋的作用。故选e。34. 考查对上下文的理解和推理判断能力。本段是建议用邻居可以接受的方式帮助他们,同时尊重邻居的隐私。b项:好邻居就是喜欢在小的方面帮助别人的人,符合本段内容,故选b。35. 考查对上下文的理解和推理判断能力。最后一段是总结,只要我们考虑周到,尊重他人,照顾好属于自己的东西,为周围的人感到自豪,很快就会成为一个大家都喜欢的好邻居。c项中considerate behavior是下文内容的概括,故选c。【点睛】七选五题型要求考生从整体上把握文章的逻辑结构和内容上的联系,理解句子之间、段落之间的关系,对诸如连贯性、一致性等语段特征有较强的意识和熟练的把握。所以懂得整篇文章的基本结构或段落的语篇结构对解题很有用。分析本文的语篇结构,可以知道第一段先引出话题,本段最后一句是文章的主题句,然后接下来各段都是阐述一种方法,是总分总结构。每段开头都是本段的主题句,要弄清每段主题句和段落内容的联系,判断正确答案。小题3本段主要建议要重视社区的整体面貌,出门拿上一个垃圾袋,e项:遇到从路过的汽车里扔出的废纸,把它捡起来。与上句连接,是拿垃圾袋的作用。故选e。第三部分 语言运用第一节 完形填空阅读下面短文,从短文后各题所给的a、b、c和d四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。we have all heard how time is more valuable than money, but is it _36_ to have too much?i_37_back in high school i spent most of my day at school since i also _38_a team sport. by the time i got home, i only had a few hours to do my homework, and i had to do it _39_when i got into college, things _40_ i suddenly found myself out of class before noon time. because of all this _41_ there was no sense of _42_ to do my school work immediately. i was performing this action of waiting until it later became _43_. once that happened, i just kept_44_my studying further and further back in my day. then i got to the point where i was_45_really late at night to get my work alone.one day i _46_a former classmate of mine who was _47_ a lot of money running a sideline(副业).since his regular job was _48_, i asked him why he just didnt do his sideline full-time. he said without the job, he would _49_ have too much time and would just do what i did back in_50_.he said that if he _51_the job, he would lose his _52_ t
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025四川绵阳市投资控股(集团)有限公司招聘税务会计岗1人备考题库及答案详解(考点梳理)
- 湖南省湘西州2026届化学高三第一学期期中学业水平测试模拟试题含解析
- 工地临时用水用电施工方案试卷教案(2025-2026学年)
- 2025呼和浩特春华水务开发集团招聘84名工作人员备考题库及答案详解(历年真题)
- 2025四川绵阳市江油星乙农业投资集团有限公司招聘26人备考题库附答案详解(典型题)
- 2025年陕煤韩城矿业有限公司招聘备考题库(500人)及答案详解(各地真题)
- 2026届湖南省邵阳市邵东一中高一化学第一学期期末预测试题含解析
- 西藏日喀则市南木林中学2026届高二上化学期中达标检测试题含解析
- 山东、湖北省部分重点中学2026届化学高三第一学期期末联考试题含解析
- 重庆市部分区县2026届化学高一上期中达标检测模拟试题含解析
- 统编版四年级上册语文 21古诗三首 出塞 公开课一等奖创新教学设计
- 成人脑室外引流护理-中华护理学会团体 标准
- 管廊钢结构吊装方案
- JJF(京) 142-2024 干式恒温器校准规范
- 国土空间规划用途管制实施与研究
- (高清稿)DB44∕T 2494-2024 河道水域岸线保护与利用规划编制技术规程
- 详细解读《招标投标法》及《招标投标法实施条例》讲座课件
- (正式版)FZ∕T 14009-2024 篷盖用维纶染色防水帆布
- 油茶种植承包合同范本
- 《陆上风电场工程概算定额》NBT 31010-2019
- 借用公司资质合作协议范本
评论
0/150
提交评论