免费预览已结束,剩余18页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
甘肃省甘谷县第一中学2016届高三英语下学期第四次检测考试试卷(含解析)第一部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列列短文,从每题所给的四个选项(a、b、c和d)中,选出最佳选项。并在答题卡上将该选项涂黑 aone day, i received a call from a colleague. he was about to give a student a zero for his answer to a physical problem, while the student claimed a perfect score. i was elected as their arbiter(仲裁人). i read the examination problem: “show how it is possible to determine the height of a tall building with the aid of a barometer(气压计). ”the student had answered; take the barometer to the top of the building, attach a long rope to it, lower it to the street, and then bring it up, measuring the length of the rope. the length of it is the height of the building.”the student had really answered the question completely, but the answer didnt confirm his competence in physics. i suggested the student try again. i gave him six minutes to answer the question, warning that the answer should show some knowledge of physics. five minutes later, he said he had many answers and dashed off one, which read:“take the barometer to the top of the building and lean over the edge of the roof. drop the barometer, timing its fall with a stopwatch. then, use the physical formula(公式)to calculate the height of the building.”at this point, my colleague had to accept it, and then the student made almost full marks. i couldnt help asking the student what the other answers were. he listed many others, and then added, probably the best is to take the barometer to the administrator and said to him, sir, here is a fine barometer. if you tell me the height of the building, i will give it to you.”, then, i asked the student if he really did not know the conventional(传统的) answer to this question. he admitted that he did, but said that he was fed up with high school and college instructors trying to teach him how to think.the name of the student was bohr who later was famous all over the world. he won the nobel prize for physics in 1922.1. the student got a zero at the beginning because _. a. the teacher wasnt satisfied with him b. his answer wasnt complete or correct c. the teacher didnt fully understand his answer d. his answer didnt show his knowledge of physics2. we know from the passage that _. a. the student knew the expected answer b. the administrator told bohr the height c. the author preferred bohrs last answer d. the teacher was a very stubborn person3. we can learn from the passage that _. a. instructors can teach students how to think b. arbiters can help students to get high scores c. students should be given more freedom in thinking d. teachers should make students use physical formulas4. what was bohrs attitude toward his schooling? a. optimistic b. critical c. approving d. neutral【答案】 1. d2. a3. c4. b【解析】试题分析: 文章从一个学生的物理答案得0分说起,只是因为他所回答的内容跟物理这个科目无关,得出的结论是应该允许学生自由地思考。考点:考查生活类短文阅读。bthe role of a newspaper is to present and comment on the news. it is vital for keeping people well-informed on current affairs. in most western countries, journalists try to shape the ideas and opinions of their readers, since in western countries all newspapers are independent of the government. some newspaper owners support liberal ideas including economic policies that help poor people. other owners want policies such as lower taxes for rich people and less money to be given to poor people. you can almost judge the political ideas of a person in the west by looking at the newspaper he reads. all newspapers report national and international news. they give the facts but also provide opinions on controversial issues in the editorials and columns of opinion. the readers of the newspaper can also comment on these editorials or articles. there are many informative articles too as well as reviews of new films and books, etc. these are very important, for if a film or book gets good reviews it will often become more successful. all these articles require many journalists who are experts in different areas of life. all these articles come together and are checked by the chief editor of the newspaper. when he or she has made a decision on the articles, the newspaper is prepared for printing. all this work means that the journalists must work together as a team because there is a lot of pressure when you work in a newspaper office. there are constant deadlines and articles have to be fitted round advertisements, photographs and much, much more.5. what does the underlined word “be fitted” mean?a. be suitable b. be putc. be read d. be measured6. what articles comment on controversial issues?a. editorials and opinion columns. b. news stories.c. some of the informative articles. d. jokes and humour.7. which is true about the journalists in western countries?a. theres no time limit for their report articles.b. they have no right to influence the readers opinions.c. a newspaper can come out with just a journalist working individually.d. journalists must submit their articles before the due date.8. why are good reviews important to books?a. good reviews are excellent introduction to books.b. readers especially favour books with good reviews.c. good reviews can make readers feel relaxed and comfortable.d. good reviews can bring a large circulation(发行量) of the books reviewed.【答案】 5. b6. a7. d8. d【解析】试题分析: :这篇文章主要介绍了西方国家的报纸以及记者的日常工作,因为工作的压力,许多记者必须一起工作,他们必须在最后期限交文章。5. b 细节理解题。根据文中第二段最后all this work means that the journalists must work together as a team because there is a lot of pressure when you work in a newspaper office. there are constant deadlines and articles have to be fitted round advertisements, photographs and much, much more.可知,广告,照片是有最后期限的,可知好的评论可以使这些书得到大量的传播,所以选d。考点:考查生活类短文阅读。cproudly reading my words, i glanced around the room, only to find my classmates bearing big smiles on their faces and tears in their eyes. confused, i glanced toward my stone-faced teacher. having no choice, i slowly raised the report i had slaved over, hoping to hide myself. “what could be causing everyone to act this way?”quickly, i flashed back to the day miss lancelot gave me the task. this was the first real talk i received in my new school. it seemed simple: go on the internet and find information about a man named george washington. since my idea of history came from an ancient teacher in my home country, i had never heard of that name before. as i searched the name of this fellow, it became evident that there were two people bearing the same name who looked completely different! one invented hundreds of uses for peanuts, while the other led some sort of army across america. i stared at the screen, wondering which one my teacher meant. i called my grandfather for a golden piece of advice; flip (掷) a coin. headsthe commander, and tailsthe peanuts guy. ah! tails, my report would be about the great man who invented peanut butter, george washington carver.weeks later, standing before this unfriendly mass, i was totally lost. oh well, i lowered the paper and sat down at my desk, burning to find out what i had done wrong. as a classmate began his report, it all became clear, “my report is on george washington, the man who started the american revolution.” the whole world became quite! how could i know that she meant that george washington?obviously, my grade was awful. heartbroken but fearless, i decided to turn this around. i talked to miss lancelot, but she insisted: no re-dos; no new grade. i felt that the punishment was not justified, and i believed i deserved a second chance. consequently, i threw myself heartily into my work for the rest of the school year. ten months later, that chance unfolded as i found myself sitting in the headmasters office with my grandfather, now having an entirely different conversation. i smiled and flashed back to the embarrassing moment at the beginning of the year as the headmaster informed me of my option to skip the sixth grade. justice is sweet!9. what did the authors classmates think about his report?a. interesting b. ridiculous. c. boring. d. puzzling.10.why was the author confused about the task?a. he was unfamiliar with american history. b. he followed the advice and flipped a coin.c. he forgot his teachers instruction. d. he was new at the school.11.the underlined word “burning” in para. 3 probably means _.a. annoyed b. ashamed c. ready d. eager12.in the end, the author turned things around _.a. by redoing his task b. through his own effortsc. with the help of his grandfather d. under the guidance of his headmaster【答案】 9. b10.a11.d12.b【解析】试题分析: 文章介绍了主人公“我”在完成老师交待的任务时,对美国历史不是很熟悉,介绍的华盛顿这个人物不是历史上领导美国革命的华盛顿,而是另外一个人。在课堂上,读自己写的有关人物的报告时,引起了同学的嘲笑,分数也很低,接下来的时间,主人公“我”努力学习,并最终取得了好的成绩。9. b细节理解题。根据文中第一段前两句proudly reading my words, i glanced around the room, only to find my classmates bearing big smiles on their faces and tears in their eyes. confused, i glanced toward my stone-faced teacher.由同学们的笑和老师的表情可知“我”的文章是荒唐可笑的。所以选b。结果是通过“我”的努力。所以选b。考点:考查故事类短文阅读。di believe that my country,poland,is a perfect example for a place where food is particularly important. when we were little children, we began to understand how much a loaf of bread meant to our parentsto some it might sound silly but for me the custom of kissing bread before you started cutting it was simply amazing. its not so common nowadays to treat food that way,since you hardly ever bake your own bread. besides, everyone would call you crazy if you tried to kiss every bread roll before you ate them! but though we no longer make our food from scratch (起点), some customs have been keptthats why i feel so sorry every time i have to throw any food awayeven though i no longer live with my parents and nobody would blame me for this anymore! many people of our nation are still working as farmers, eating what they grow and harvest and therefore enjoying everything more. its widely known that you value more anything that needs your effort in the first place. in most homes in poland, especially those of farmers, the whole family would try and have their meals togetherextremely difficult now, but so rewarding! you can share other members troubles and successes, give your children some attention, or just sit down for a moment, instead of rushing through life aimlessly. furthermore, your body,and stomach in particular will be very grateful for such a time! in poland, a wedding,christmas or even a birthday is celebrated with a great meal. women in the house get together and cook ,sometimes for a few days before the event,and the extremely good or unusual food will be remembered and widely talked about. you cannot over-value the importance of food in the country. whats more, almost everyone in poland will be as interested in the topic as i am.13.when the writer was a child, he/she _. a. found people were crazy about bread b. began to realize the importance of food c. thought that cutting bread was amazing d. learned people hardly baked their own bread14.the writer feels very sorry when he/she has to throw away any food because_. a. he/she makes food from scratch b. his/her parents would blame him/her c. some customs still have effect on him/her d. many people are still working hard as farmers15.from the text, we can learn that, in poland, _. a. most meals can be interesting topics for a long time b. the whole family often have meals together nowadays c. its common for women to get together to cook for a few days d. family members can know more about each other by having meals together【答案】 13. b14. c15. d【解析】试题分析: 本文讲述了,作者小时候就明白食物的重要性,在波兰,大多数人都是农民,他们整个家庭一起吃饭,讨论难题,波兰的婚礼,圣诞节或者生日也是很重大的,女性在一起做饭,食物是波兰人最感兴趣的话题。13. b 细节理解题。根据文中第一段“i believe that my country,poland,is a perfect example for a place where 考点:考查广告类短文阅读。第二节(共5小题:每小题2分,满分10分)根据短文内容, 从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 16 if you are growing tomatoes in your backyard for sale you are producing for the market. you might sell some to your neighbor and some to the local manager of the supermarket. but in either case, you are producing for the market. 17 if people stop buying tomatoes, you will stop producing them. if you take care of a sick person to earn money, you are producing for the market. if your father is a steel worker or a truck driver or a doctor or a grocer, he is producing goods or service for the market. 18 you may spend money in stores, supermarkets, gas stations and restaurants. still you are buying from the market. when the local grocer hires you to drive the delivery truck, he is buying your labor in the labor market. 19 but for each person or business that is making and selling something, it is very concrete(具体的). if nobody buys your tomatoes, it wont be long before you get the message. _20_ it is telling you that you are using energies and resources in doing something the market doesnt want you to do.a. the market may be something abstract.b. the sellers are always smarter than buyers. c. when you spend your income, you are buying things from the market.d. the market is a concept.e. one has to make his ends meet when shopping. f. the market is telling you something.g. your efforts are being directed by the market.【答案】 16.d17.g18.c19.a20.f【解析】试题分析: 本文用卖西红柿意味着你在生产一个市场,同样也在为市场生产为例,列举了其他,例如照看病人,医生,工人等,都在生产一个市场,它告诉你你在用你的能源,资源来做市场不想让你做的事情。16.d考查对上下文语境的理解。空后的意思是:如果你在自家后院出售西红柿就是为市场中进行生产。所以这里选d(市场是一个概念。)与上下文一致。意思是:它告诉你你在用你的能源,资源来做市场不想让你做的事情。所以这里选f(市场在告诉你一些事情。)与上下文一致。考点:考查七选五短文。第二部分 英语知识运用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共20小题;每题1.5分,满分30分) 阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(a, b, c和d)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。for a few years,i have been wearing a ring on my right handits not always the same ring,but its always a ring that has 21 on it so that when i look at it,im 22 or reminded of something importanti have made a 23 of buying rings like this whenever i 24 one in a storesometimes i give them away as 25 to someone like jennie . i first met jennie in the 26 waiting room and we had talked several timesone night i sat down beside her and _27_how her son was doing because i knew that he was in very 28 conditionshe told me that she didnt know what to do any more because it seemed none of the 29 from the doctors was goodthey werent at all sure her son was going to 30 the accident that had hurt him so badlywith _31_ in her eyes,she said,“theyre _32_my hope.” i knew then that it was 33 just a coincidence that 1 was wearing the ring that i had on that dayas she 34 to talk ,i quietly slipped the ring off my finger and 35 it in jennies hand. i told her to wear it to 36 that god loved her and he would be with her through all of this ._37_jennie looked down at the ring,she got excited and then held it tightly,_38_the word written on the ring was “hope” the last day 1 was at the hospital,i saw jennie in the distance as i got on the liftshe39 and held up the hand with the ring on it as she called out to me saying,“look,i 40 have hope!”21awords bpictures cnames dsymbols22aadmired bencouraged ctrusted dpuzzled23aplan bpoint c1ist dhabit24alose border csee ddesign25agifts bprizes c1essons dthanks26arailway bschool chospital dairport27aasked bexplained cthought dfound28afavorable bnormal cserious dexcellent29aadvice b. news cinstructions dcomfort30. adefeat bexperience cpredict dsurvive31. aapologies btears canger ddoubt32akeeping up bbringing back ccutting off dtaking away33aother than brather than cmore than dless than34acontinued brefused cattempted dstarted35athrew bplaced chid dstored36aprove bdecide cremember dguess37auntil bbefore csince dwhen38afor bso cyet dand39ashouted bwaved ccheered dhesitated40aever bonly cjust dstill【答案】21.a22d23. a24.b25.c26.b27.a28.b29.d30.c31.b32.d33.c34.a35.b36. c37. d38. a39. b40. d【解析】 试题分析:小小的礼物也许能给人带来无穷的希望看似不起眼的一枚戒指竟然让一位对儿子的病情感到绝望的母亲又重新找回了希望。21a 考查名词以及对语境的理解。awords字;bpictures 图片;cnames名字; d.symbols 象征。根据倒数第二段的最后一句可知,戒指上刻着字。故选a。22b 考查形容词以及对语境的理解。aadmired羡慕; bencouraged鼓励;ctrusted信任; dpuzzled迷惑。故每当我看到它,我都受到鼓舞,或者想到一些重要的事情。选b。23d 考查动词以及对语境的理解。make a habit of“形成习惯”。我已经形成了一种习惯,无论什么时候在商店里看到这种戒指,我都要买下来。故选d。24c 考查动词以及对语境的理解。alose失去;border预定;csee看见;ddesign设计。故选c。25a考查名词以及对语境的理解。agifts礼物;bprizes奖品;c1essons 教训; dthanks感谢。根据第二、三段的故事可知,作者把戒指作为礼物送给了jennie,从而使她重新充满希望。故选a。安慰;她告诉我她不知道该怎么做了,因为好像从医生那里得到的没有一个好消息。故选b。30.d 考查名词以及对语境的理解。adefeat打败;bexperience 经验;cpredict 预言; dsurvive幸存。这里的意思是:医生们不能确定她的儿子是否能从这次事故中幸存下来。故选d。31.b考查名词以及对语境的理解。aapologies道歉;btears眼泪;canger 愤怒;ddoubt怀疑;根据情景可知母亲很悲伤,自然眼里噙满泪水。故选:b.32.d考查动词以及对语境的理解。take away“拿走,夺走”,符合语境,故d项正确。keep up“使不低落,继续”,bring down“击败,降低”,cut off“切断,中断”,这里的意思是:他们夺走了我的希望。故选d。33.c考查连词以及对语境的理解。aother than 除了;brather than而不是;cmore than 不只是;dless than少于。这里的意思是:那时我知道这不仅仅是我那天戴着那枚戒指的巧合。故选c。34. a考查动词以及对语境的理解。acontinued继续;brefused拒绝;catt
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025版脑膜炎早期症状介绍及护理建议
- 训练危险废物培训
- 逐步回归分析方法
- 遗址安防工程体系构建
- 病人安全转运方法
- 放射科PET-CT检查护理要点
- 肿瘤科肺癌化疗不良反应护理干预培训手册
- 中国神话故事人物介绍
- 2025版胆囊炎常见症状及护理调理技巧
- 事物介绍类文章核心要素
- ArchiBIM三维协同设计及BIM技术路线
- 2.PaleoScan详细操作流程
- 2023年中职单招医药卫生类技能考试参考题库(附答案)
- 药学毕业论文5000字药学论文的5000字(合集十二篇)
- 控压钻井专业技术及节流阀专题
- 专项维修资金使用公告示范文本
- 2022年遵义市医疗系统事业编制乡村医生招聘笔试试题及答案解析
- YC/T 395-2011烟叶仓库磷化氢熏蒸尾气净化技术规范
- 第三章 回转钻进工艺
- GB/T 224-2019钢的脱碳层深度测定法
- 锐捷极简网络解决方案
评论
0/150
提交评论