(全国用)2018年高考英语二轮复习与增分策略 专题一 阅读理解 第三节 题组练习 7 逸闻趣事.doc_第1页
(全国用)2018年高考英语二轮复习与增分策略 专题一 阅读理解 第三节 题组练习 7 逸闻趣事.doc_第2页
(全国用)2018年高考英语二轮复习与增分策略 专题一 阅读理解 第三节 题组练习 7 逸闻趣事.doc_第3页
(全国用)2018年高考英语二轮复习与增分策略 专题一 阅读理解 第三节 题组练习 7 逸闻趣事.doc_第4页
(全国用)2018年高考英语二轮复习与增分策略 专题一 阅读理解 第三节 题组练习 7 逸闻趣事.doc_第5页
免费预览已结束,剩余5页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

逸闻趣事a(2017第二次全国大联考)one day in 1942,i talked a friend into walking to the nearby town of aldeburgh.on our return trip,as we were nearing our bomber base,we saw doris walking her bike in the opposite direction.she said she had planned to meet a soldier for a date,but he hadnt shown up.i offered to accompany her home to aldeburgh.she agreed,and after biking back together,we decided to meet again.the following day,doris original date stopped by her house and he asked doris why she hadnt shown up.it turned out that he was stationed(驻扎) at a fighter base close bynot the bomber base,as doris had thought.he asked if they could make another date,but doris said shed already met the fellow she wanted!months later,the war ended and my base was shutting down.i went to aldeburgh to tell doris the news.she cycled halfway back to the base with me before we said our final goodbyes.doris recalls,“i was heartbroken,knowing i was losing someone who meant so much to me.”unexpectedly,i was transferred to a site in elveden.though i was 60 miles away from aldeburgh,i would travel far to see doris!it wasnt long before we decided to get married.we had to wait three months before the military would approve our marriage.when permission finally came,doris and i rushed to the local vicar(牧师),who married us in a church in aldeburgh.in 1946,i returned to the states and brought my beautiful bride home.weve been happily married for 67 years and have four sons,eight grandchildren,and two great-grandchildren.all because of a fortunate meeting place mix-up!语篇解读本文叙述的是doris与男友初次约会时走错了地点,这使得作者与她偶遇,后来作者和doris发展成为恋人进而结婚的故事。1why did doris fail to date with the soldier she had planned to?abecause the soldier arrived too late.bbecause they both appeared at a wrong place.cbecause doris appeared at a wrong place.dbecause doris forgot where the soldier was stationed.答案c解析细节理解题。根据第二段第二句“it turned out that he was stationed(驻扎) at a fighter base close bynot the bomber base,as doris had thought.”可知选c。2which is the key factor that the writer could get married to doris as a soldier?athe approval from the military.bthe approval from the local vicar.ca fortunate meeting place mix-up.da number of my visits to her.答案a解析细节理解题。根据第五段中的“we had to wait three months before the military would approve our marriage.”可知选a。3what does the writer think offered him the lucky chance that resulted in their marriage?athe true and deep love between them.bhis service in a bomber base.ca fortunate meeting place mix-up.dthe absence of the soldier from the date.答案c解析细节理解题。根据文章最后一句“all because of a fortunate meeting place mix-up!”可知选c。b(2017江西新余四中二模)johannesburgthey say cats have nine lives.now a chinese toad(蟾蜍) has joined that club of clever survivors.south africans are shocked at the endurance of a toad that got trapped in a cargo shipment from china to cape town,after jumping into a porcelain candlestick(烛台) that was made there.south african officials reportedly planned to put down the creature,fearing it would cause harm as an invasive species if it were let go in the wild.but the toad got a last-minute pardon.mango airlines,a south african airline,transported the toad on friday to johannesburg for delivery to an animal shelter,after officials decided to find a way to let the toad live.the two-hour flight was a breeze compared to the trip from china,a long way of many weeks and thousands of kilometers across the indian ocean.airline spokesman hein kaiser said the toad got “first-class treatment”,sitting in a transparent plastic container with escort brett glasby,an animal welfare inspector.there was even a ceremony,in which the toads boarding pass was handed to glasby.“he was the star of the show on the flight,” kaiser said of the amphibious(两栖的) passenger.“i think every passenger stopped to have a look.”on landing in johannesburg,the toad was brought out of its container for a celebrity-style photo shoot.observers said the brown toad seemed like a cool customer.it belongs to the asian toad species,which breeds during the monsoon(季风) season.it is believed to have survived the trip from china by hardening its skin to prevent it from drying out,and also by slowing its breathing and heart ratemethods that help the species survive in times of drought.“weve had snakes in imported timber and scorpions(蝎子) in fruit.we were called because the toad was right inside the candlestick,and we had to break it to get it out,” glasby,the inspector,told the star,a south african newspaper.语篇解读人们都说“猫有九条命”,而中国的一只蟾蜍也获得了此美誉。它被困在一架从中国飞往开普敦的飞机上,在旅途中它展示了自己非凡的生命力。4what is the passage mainly about?aasian toads cant get used to the life in south africa.bsouth africa ignores the protection of animals.can asian toad gets a new home in south africa.dworkers shipped a toad to south africa on purpose.答案c解析主旨大意题。阅读全文可知,本文讲了中国的一只蟾蜍被困在一架从中国飞往开普敦的飞机上,它依靠自己非凡的生命力存活下来,并成功在南非安家。故选c。5if the toad is released into the wild, .ait will make the locals feel shockedbit will lose its life in the wildcit might flee into another countrydit might harm the native species答案d解析细节理解题。根据第二段最后一句“south african officials reportedly planned to put down the creature,fearing it would cause harm as an invasive species if it were let go in the wild.”可知选d。6the toad was able to arrive in south africa alive .abecause it formed hard skin to protect itselfbbecause it escaped all attacks and huntscbecause it used to stop its breath in winterdbecause it was lucky to be given a chance答案a解析细节理解题。根据倒数第二段最后一句“it is believed to have survived the trip from china by hardening its skin to prevent it from drying out,and also by slowing its breathing and heart ratemethods that help the species survive in times of drought.”可知选a。7it can be inferred from the passage that .aa candlestick is the best place for a toadbdroughts make toads live longercsometimes animals are transported accidentallydno one has seen such a big toad in africa答案c解析推理判断题。由最后一段可知,无论是计时器中的蛇,水果中的蝎子,还是烛台里的蟾蜍,都是意外被带到南非的。故选c。c(2017河北石家庄教学质检)despite being used by 1.24 billion people each year,traveling on the tube in london can actually be quite lonely.one citizen,however,is trying to change this,“you get on the tube and its completely silent and its weird,” says jonathan dunne,who has started a worldwide dialogue after giving out badges(徽章) with the words “tube chat?” last month,encouraging passengers in london to get talking to one another,“i handed out 500 badges during rush hour in a city of 8 million,expecting most of them to be thrown away,but after about 24 hours it completely snowballed,” he says.dunne and his “tube chat” campaign have since been reported by media across the world,seeing tv interviews in sweden,brazil and the uk,as well as countless website,newspaper and magazine appearances.although dunne says hes received mostly positive feedback,not everyone agrees with his idea.londoner brian wilson responded with a campaign of his own,handing out 500 badges with the words “dont even think about it” on them.“i can hardly stand the idea of having to talk to strangers on the tube on my way to work,” he told the bbc.michael robinson,24,a student from london,agrees.“being on the tube is the only peace and quiet some people get on their journeys to and from work.it doesnt need to be spoiled by people coming up and chatting to you,” he says.“people assume that i just walk up and talk to strangers,which i dont,but its been a great way to meet people you would never have normally spoken to,” dunne says.so if you ever end up using public transport in the west,why not say hello to the person next to you?just make sure to check for a badge first.语篇解读伦敦市民邓恩发起了鼓励陌生人之间在地铁上聊天的活动,但他的做法引起了争议。8how did dunne encourage london passengers to talk with each other?aby putting up posters on the tube.bby advocating his idea on the media.cby offering passengers special badges.dby starting a dialogue with passengers.答案c解析细节理解题。根据第二段中的“.says jonathan dunne,who has started a worldwide dialogue after giving out badges with the words tube chat? last month,encouraging passengers in london to get talking to one another.”可知,邓恩是通过发放徽章来鼓励乘地铁的人们互相交谈的。故选c项。9how is dunnes campaign getting along?ait has caught international attention.bit has become a worldwide campaign.cmost passengers have refused to accept it.dwilson has made great efforts to promote it.答案a解析推理判断题。根据文章第二段最后一句“dunne and his tube chat campaign have since been reported by media across the world,seeing tv interviews in sweden,brazil and the uk,as well as countless website,newspaper and magazine appearances.”可知,地铁聊天活动被许多国家的媒体所报道,也就是引起了国际关注。故选a项。10according to michael robinson,what should tube passengers do?ahand in their feedback in time.bwalk up and talk to strangers.cstop using public transport.denjoy the peace quietly.答案d解析细节理解题。根据第三段中迈克尔鲁滨逊说的话“being on the tube is the only peace and quiet some people get on their journeys to and from work.it doesnt need to be spoiled by people coming up and chatting to you.”可知,他认为对于有些人来说,乘地铁时是他们上下班途中可以得到的唯一的平静时刻,这片刻的宁静不能被聊天破坏。故选d项。11what can be the best title for the text?atube chat or notblonely travel in london tubecsilence on the tubedtube passengers wearing badges答案a解析标题归纳题。通读全文,文章是围绕着tube chat这一话题展开讨论的,这一话题引发了争议和分歧,由此a项最能概括文章的主旨。d(2016广东百所学校高三联考)photography has been my interest ever since i was old enough to pick up a camera,but today i want to share with you the 15 most treasured photos of mine,and i didnt take any of them.there were no art directors,no stylists,no chance for reshoots,not even any regard for lighting.in fact,most of them were taken by random tourists.my story begins when i was in new york city for a speech,and my wife took a picture of me holding my daughter on her first birthday.were on the corner of the 57th and 5th avenue.we happened to be back in new york exactly a year later,so we decided to take the same picture.well you can see where this is going.approaching my daughters third birthday,my wife said,“hey,why dont you take sabina back to new york and make it a father-daughter trip,and continue the ceremony?” this is when we started asking passing tourists to take the picture.so these photos are far more than representatives for a single moment,or even a specific trip.theyre also ways for us to freeze time for one week in october and reflect on our times and how we change from year to year,and nor just physically,but in every way.because while we take the same photo,our viewpoints change,and she reaches new milestones and i get to see life through her eyes,and how she communicates with and sees everything.this very focused time we get to spend together is something we value and expect the entire year.语篇解读本文讲述作者很喜欢摄影,在妻子的提议下与女儿每年都在同样的地点合影,这成了父女关系的纽带,对于家庭的意义来说也很重大。12what can we know about the author from the first paragraph?ahe is fond of being photographed alone.bhe hardly ever asks strangers to take pictures of him.che has been interested in photography since childhood.dhes proud of the 15 most treasured photos taken by himself.答案c解析细节理解题。根据第一段第一句中的“photography has been my interest ever since i was old enough to pick up a camera.”可知,作者很小的时候就对摄影感兴趣,故选c项。13who came up with the idea of having a father-daughter trip when sabina was 3 years old?aher mother. bher father.csabina herself dan unknown tourist.答案a解析细节理解题。根据第三段第二句“approaching my daughters third birthday,my wife said,hey,why dont you take sabina back to new york and make it a father-daughter trip,and continue the ceremony?”可知,选a项。14it can be inferred from the last paragraph that .achildren usually get to see life through adults eyesbthe 15 photos are meaningful to the authors familycit takes the author a whole week to have a family photo takendthe viewpoints of the authors family never change with the time答案b解析推理判断题。根据最后一段第一、二句可知,这些照片对于他们家庭来说有重要的意义,故选b项。15what can be the best title of the text?abelieve it or not,photos do changebphotos help a family become richceven strangers can help take photographsda father-daughter bond,one photo at a time答案d解析标题归纳题。本文讲述作者很喜欢摄影,在妻子的提议下与女儿每年都在同样的地点合影,这成了父女关系的纽带,对于家庭的意义来说也很重大,故选d项。.单词梳理1the original(origin) owner of the house moved out.2the story begins with their marriage(marry)3many beautiful(beauty) fish are fast disappearing because of the severe pollution.4she has reached the limit of endurance(endure)5we raised her spirits with encouragement(encourage)6the appearance(appear) of internet marked the beginning of the age of information.7assuming (assume) that the proposal is accepted,when are we going to get

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

最新文档

评论

0/150

提交评论