免费预览已结束,剩余6页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
福建、广东、海南2015福建福州中考my mothers loving handsnight after night, she came to help me sleep, even long after my childhood years.i dont remember 41 it first started making me a little angry 一 my moms hands pushing my hair that way. but it really made me uncomfortable, for they 42 rough(粗糙的)against my young skin. finally, one night, i 43 her, dont do that any more. your hands are too rough!” she didnt say anything, 44 she never did it again.years later, i missed my mothers 45 and her goodnight kiss on my face. im not a little girl any more. my mom is 46 her mid-seventies, and her rough hands are still doing things for my family and me.now my own children have 47 . it was late on thanksgiving eve. as i slept in my bedroom, a familiar hand ran across my 48 to push the hair from my head. then a kiss, ever so softly, touched my brow(额头).taking my moms hand, i told her how 49 i was for that night i shouted at her. but my mom didnt know what i was talking about. she had forgotten it long ago.that night, i 50 with a new appreciation(感激)for my mothers caring hands. and the guilt(内疚)that i had carried around for so long was nowhere to be found. 41. a. when b. where c. why42. a. looked b. felt c. seemed43. a. nodded at b. shouted at c. seemed44. a. so b. or c. but45. a. hands b. words c. smiles46. a. onb. inc. at47. a. stayed upb. woken upc. grown up48. a. noseb. facec. mouth49. a. sorryb. tiredc. relaxed50. a. left homeb. kept workingc. fell asleep【主旨大意】本文是一篇记叙文。讲述了作者小时候因母亲粗糙的手推头感到生气故对母亲大吼,多年后开始想念母亲的手,最终母亲推了作者的头,作者为那天的行为表示抱歉,懂得了感恩。41. a【解析】考查副词辨析。when 什么时候;where 什么地方; why为什么。根据下文提到母亲的手摸我的头,可知我不记得什么时候开始让我有点生气,故选a。42.b【解析】考查动词辨析。 looked看; felt 感觉;seemed似乎。根据上文提到那使我很不舒服,可知是因为他们让人感觉粗糙的手,故选b。43. b【解析】考查动词短语辨析。 nodded at点了点头; shouted at 对大吼;seemed似乎。根据下文“i was for that night i shouted at her.”,可知作者对母亲大吼,故选b。44. c【解析】 考查连词辨析。 so所以; or 或者; but但是。根据句意:母亲没说什么,但再也没有那样做过,此处表示转折,故选c。45. a【解析】考查名词辨析。hands 手;words 字;smiles微笑;根据上文提到作者不喜欢母亲的手,可知在多年后想念母亲的手,故选a。46. b【解析】考查介词辨析。on在上面;in在里面;at在。“in mid-seventies”在70年代中期为固定搭配,故选b。47. c【解析】考查动词短语辨析。stayed up熬夜;woken up醒来;grown up长大。根据句意:现在我的孩子已经长大了,故选c。48. b【解析】考查名词辨析。 nose鼻子; face脸;mouth嘴。根据上文“on my face”,可知一只熟悉的手穿过我的脸,故选b。49. a【解析】考查形容词辨析。sorry对不起;tired疲倦的;relaxed放松的。根据句意:我对那天对她的吼叫感到抱歉,故选a。50. c【解析】考查动词短语辨析。left home 离开家;kept working 一直工作;fell asleep 入睡。根据上文“as i slept in my bedroom”可知作者带着感激入睡了,故选c。2015福建漳州中考 every year when mothers day cards show up in the stores. i remember my mother. she never cared much for 46 . i could just send a card or give her a call. and shed be very happy. a few months later after her death. i was in a store 47 out a mothers day card and when suddenly i realized i had 48 one to send it to. each mothers day. i choose a different theme(主题) to remember her. this time , its some of the things she said. for example. when i asked her not to send my 49 brother to a boarding school, she said, “theyll teach him to read braille (盲文). 50 he wants to have a life, he has to learn to read”. when i 51 that she ought to get a life, she replied, “i work five days a 52 , clean my house on saturday, go to church on sunday. i dont need a life. i need help”. when we fell on hard times, she said, “life is a 53 . sometimes you give, other times you take. either way, its all the some one. but try to remember how hard it is to take, because one day, you will do the giving.”my mother was really a 54 woman. i remember my mother. and some day when im gone, i hope my children will remember me.but in the meantime, ill be 55 to get a card or answer a phone call.46.a.gifts b.children c.education47.a.finding b.picking c.giving48.a.no b.somec.another49.a.madb.deafc.blind50.a.if b.whilec.after51. a.orderedb.agreedc.suggested52.a.tearb.monthc.week53.a.bankb.museumc.station54.a.lazyb.smartc.stupid55.a.sorryb.gladc.afraid【主旨大意】本文是一篇回忆录,每当母亲节来临时作者就想起了自己的母亲,从自己母亲的身上学到了很多生活的真谛,向母亲学习,希望自己的后人也要记得自己。46. a 【解析】考查名词词义辨析,a礼物,b孩子们,c教育,由下文作者只给母亲一张卡片或一个电话,母亲就和高兴,可以看出:母亲对礼物是从来不在乎,故选a。47.b【解析】本题考查词组辨析,find out 找出,pick out 挑出,give out给出,发出,作者在商店里应该是挑出母亲节卡片,故选b。48.a【解析】考查不定代词的用法,no没有;some一些;another另一个,由上文:作者的母亲去世几个月后,所以他没有母亲寄卡片了,故选a。49.c【解析】本题考查形容词辨析,由下文的:他们将教他读盲文,可知他的弟弟是“瞎的”,mad疯狂的;deaf聋的;blind瞎的,故选c。54.b【解析】本题考查形容词词义辨析,a懒惰的,b精明的,c愚蠢的,从作者母亲所说的话语可以看出,作者的母亲是精明的,故选b。55.b【解析】本题考查形容词词义辨析,a对不起,b高兴,c害怕,在母亲节时作者得到卡片或接电话当然是高兴了,所以选b。2015福建厦门中考henry was a kind, good boy. his father was dead, and his mother was very poor. he has a little sister about two yeas old. he wanted to 29 his mother, for she could not always make enough money to buy food for her little 30 .one day, a man gave him a dollar for 31 a wallet which he had lost. henry might have kept all the money, for no one saw him when he found it. 32 his mother had taught him to be honest, and never keep what did not belong w him. with the dollar he bought a box, three brushes and some blacking. he 33 went to the corner of the street and said to every one whose boots (靴子) did not look nice, “ 34 your boots, sir, please?” ha was so polite that gentlemen soon began to notice him, and to let him black their boots. the first day he brought fifty cents, which he gave to his mother to buy food with. when he gave her the money, she said, as she dropped a tear (眼泪)of 35 . “you are a dear, good boy. henry. i did not know how i could make enough money to buy bread with, but now i think we could manage to 36 quite well.”henry worked all the day, and went to school in the evening. he made almost enough money to support his mother and his little sister.29. a. save b. help c. leave30. a. family b. man c. sister31. a. buying b. finding c. hiding32. a. but b. so c. for33. a. still b. even c. then34. a. empty b. black c. dry35. a. fear b. regret c. joy36. a. dress up b. eat out c. get along【主旨大意】本文是一篇记叙文。讲述一个来自贫困家庭的孩子,不仅诚实,而且还能通过自己的劳动帮助母亲挣钱的故事。29. b【解析】考查动词词义。从下文的母亲不能挣足够的钱给妹妹买食物,可知他想帮助母亲。a,节约、挽救;b,帮助;c,离开、留下。故选b。30. c【解析】考查上下文逻辑。上一句提到他有个两岁的小妹妹。故选c。31. b【解析】考查动词辨析。一个人给了他一美元,因为他发现了这个人丢失的钱包。a,买;b,发现;c, 躲藏。故选b。32. a【解析】考查连词。他可以把钱都留下因为没有看到他捡了钱包,但是他母亲教育他不要不属于自己的东西。是转折关系,故选a。33. c【解析】考查副词。然后他去了街道的拐角。a,仍然;b,甚至;c,然后。故选c。34. b【解析】考查复现信息。下文中的“and to let him black their boots”说明了他给人擦黑皮靴。black在此意为“擦黑”。故选b。35. c【解析】考查名词辨析。他母亲高兴得掉眼泪。a,害怕;b,遗憾;c,高兴。故选c。36. c【解析】考查动词短语。现在我们就能设法过好了。a,打扮、装扮;b,在外面吃饭;c,相处、过下去。故选c。2015 福建泉州中考it was a cold snowy morning after the winter vacation. and it was my first day at my new school. i was walking alone slowly and _36_about lots of things. it was early and there werent many people on the road. suddenly a girl _37_ was riding a bike on ice fell down. she was trying hard to _38_ but fell again. without thinking, i went over and helped her. she said “thank you. ” with a smile and then rode _39_her words warmed me a lot. finally, i got to school. the teacher led me to the _40_ and introduced me to the class. then he asked me to sit down beside a girl. i felt so _41_ that i didnt dare to look at her. soon the first class, english, started. their textbook is different _42_ that in my old school. as i was wondering _43_ to do, an english book appeared in front of me- “lets _44_,” the girl beside me said. “hi,im carrie. ” i looked up. it was the _45_ i helped that morning. later on, we became good friends.from that i learned: to help others is actually to help ourselves!36. a. worryingb. talking c. learning37. a. whereb. which c. who38. a. lie downb. get up c. look around39. a. backb. away c. inside40. a. gymb. office c. classroom41. a. nervousb. sad c bored42. a. aboutb. with c from43. a. howb what c. why44. a. shareb. stop c. consider45. a. boyb. girl c. teacher 【主旨大意】 本文通过作者讲述自己在下雪的早上,帮助了滑到的小女孩,并且后来这个小女孩在新学校里让她看课本,作者悟出,帮助别人就是帮助自己。36.a 【解析】考查动词词组词义。根据前面提到“and it was my first day at my new school.”这是我再新学校的第一天,并且空后面是about,可以推知,worry about 感到担心比较好,talk about 讨论关于,learn about 学习关于,故选a 37.c 【解析】考查句子结构。“suddenly a girl _ was riding a bike on ice fell down.”突然一个正在骑自行车的女孩摔倒了。a girl 是主语,fell down是谓语动词,故中间部分做定语,构成定语从句,句子缺少主语,先行词为人用who。故选c。41.a 【解析】考查形容词词义。句意:“我感到如此以至于我不敢看她。” a. nervous 紧张的b. sad 悲伤的 c bored 厌烦的。根据句意,应该是感到紧张 ,故选a。42.c 【解析】考查形容词固定搭配。句意:“他们的课本跟我在以前学校的不一样。”be different from 不同于,固定搭配。故选c。43 b 【解析】考查疑问词词义“当我不知道正在干什么的时候,一本英语书出现在了我的面前。” a. how 怎么 b what 什么 c. why 为什么,what做do的宾语。44 a 【解析】考查动词词义。句意:“坐在我旁边的女孩说,我们一起,我叫carrie.” a. share 分享 b. stop 停止 c. consider 考虑 根据逻辑,作者没有书,女孩肯定说一起分享,故选a。45.b 【解析】b 考查名词词义。“我抬起头,这正是我早上帮助过的”根据前面提到的是,那个滑倒的女孩,a. boy 男孩 b. girl 女孩 c. teacher 老师,故选b。2015广东佛山中考bert manson, 82, slowly opened his eyes and turned to face the clock on the bedside table. it was 8:23 a.m. he felt 31 . the time was nothing to him. he had nothing to do all day. he lay on the bed, 32 to the cars on the highway and the shouts of the children running to school. after a while, bert 33 got out of bed and asked himself the same questions as he did every morning: would he fall today? if so, would anyone come? how long would he 34 ? would he die? he looked out of the window into the street below. and who would 35 ? he spoke quietly. after berts wife died a year ago, his son and daughter said they would visit once a week. but the last time was months ago. on the phone, they always had a(n) 36 : too busy at work, the children are 37 ; bad weather; no time. nobody seemed to have any time. except for bert. he 38 his granddaughters. he loved it when mandy and ruth came to visit. they brought him candy and 39 . he walked to a chair near the bedroom door 40 . he rested for a moment before continuing in small steps to the bathroom.31. a. pleased b. sad c. surprised32. a. listening b. pointing c. shouting33. a. happily b. quickly c. carefully34. a. hide b. wait c. follow35. a. care b. decide c. forget36. a. chance b. accident c. reason37. a. excited b. perfect c. sick38. a. introduced b. missed c. refused39. a. hope b. trouble c. fear40. a. in time b. in pain c. in person【主旨大意】本文是一篇记叙文。82岁的老人bert在老伴去世之后,感到孤单和孤独。子女因为忙碌很少来看他,他感到沮丧,但他对孙女们却特别的思念。这位空巢老人的情形,应该能给我们许多的思考。31. b【解析】考查形容词辨析。pleased满意,高兴;sad沮丧;surprised惊讶。从第三段的描述知,bert在妻子去世之后,孩子们也很少来看他,因此,早上醒来,他感觉沮丧。故选b。32. a【解析】考查动词辨析。listening听;pointing指着;shouting大叫。联系上文理解,bert整天无所事事,他躺在床上,听着高速路的汽车声音和孩子上学的叫声。故选a。33. c【解析】考查副词辨析。happily高兴地;quickly快地;carefully仔细地,小心地。从上文语境知,bert早上醒来感觉沮丧,因此其起床不会很高兴;bert已经82岁了,其起床不会很快。由此知,他会小心地起床。故选c。34. b【解析】考查动词辨析。hide隐藏;wait等待;follow领会,跟随。理解句意:老人问自己,他今天会摔倒吗?如果摔倒了,有人会来帮他吗?他会等人来帮助等多久?他会死吗?由此知选b。35. a【解析】考查动词辨析。care关心;decide决定;forget忘记。上文说到老人整天问自己同样的一些问题。再联系下文儿女很少看望他的描述知,这里他静静地问自己:谁会关心我呢?故选a。36. c【解析】考查名词辨析。chance机会;accident事故;reason理由。从下文“忙于工作,糟糕的天气,没有时间”等的信息知,子女为不来看望老人总是找一个理由。故选c。37. c【解析】考查形容词辨析。excited激动的;perfect完美的;sick生病的。根据上文分析,既然是一个不来看望老人的理由,那么这里的借口应该是“孩子病了”。故选c。38. b【解析】考查动词辨析。introduced介绍;missed错过,思念;refused拒绝。下一代不能来看望老人,但老人却想念孙女。故选b。39. a【解析】考查名词辨析。hope希望;trouble烦恼;fear害怕。孙女们来看bert时,不仅带给他糖果,也带给他希望。故选a。40. b【解析】考查介宾短语辨析。in time及时;in pain痛苦;in person亲自。从下文描述老人步履蹒跚的情形推知,此时老人很痛苦地走向卧室门附近的那个椅子旁。故选b。2015海南中考a little boy invited his mother to his schools first teacher-parent meeting. he never thought that she would 41 . but she did. he felt worried. 42 she was a beautiful woman. there was a scar(伤疤)that covered nearly the whole right side of her face. at the meeting, the boy was 43 to see other people having a good talk with his mother. but he felt sorry for his mothers face and sat in a chair 44 his mother. just then he heard a talk 45 his mother and his teacher. “how did you get the scar on your 46 ?” the teacher asked. she replied, “when my son was a baby, his room caught on fire one day. 47 was too afraid to go in, so i went in and ran towards his bed. just then i saw a beam(横梁)coming down and i placed myself over him trying to 48 him. i was knocked but luckily, a fireman saved both of us.” she touched the scar. “this scar will be here forever, but i have never regretted 49 i did for my son. you see, he is strong and healthy now.” hearing that, the little boy came out running to his 50 with tears in his eyes. he hugged(拥抱)her and held her hand tightly(紧紧地)for the rest of the day. 41. a. refuse b. agree c. drop 42. a. because b. so c. although 43. a. interested b. surprised c. disappointed 44. a. far from b. close to c. n
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 难忘的班级聚会事情作文(15篇)
- 产品质量与服务质量提升承诺函3篇
- 《中西方音乐史概览:大学音乐史课程教学教案》
- 中国环氧涂装地面材料项目投资可行性研究报告
- 中国防护杠项目投资可行性研究报告
- 粉末成型液压式压机行业深度研究报告
- 双相不锈钢焊条行业深度研究报告
- 2026年中国单臂式金刚石锯石机行业市场前景预测及投资价值评估分析报告
- 2026年年中国生姜市场发展分析及未来投资潜力可行性报告
- 2026年中国防泳移剂行业市场前景预测及投资价值评估分析报告
- 特气系统培训课件
- 城市轨道交通安检服务礼仪课件
- 10kV开关柜技术规范书
- 三年级上册美术课件 第17课 多彩的民间美术 ▏人美版
- DB15T 489-2019 石油化学工业建设工程技术资料管理规范
- CNC机加工作业指导书
- 研究生同意报考证明
- 旅游学 教学大纲、教案、课后习题答案(李天元)
- 保安员资格证考试历年真题汇编
- 提灌站施工施工方案
- 海南岛第四纪古生物及其生态环境演变研究
评论
0/150
提交评论