湖北省部分重点中学高三英语上学期起点考试试题(含解析)牛津译林版(1).doc_第1页
湖北省部分重点中学高三英语上学期起点考试试题(含解析)牛津译林版(1).doc_第2页
湖北省部分重点中学高三英语上学期起点考试试题(含解析)牛津译林版(1).doc_第3页
湖北省部分重点中学高三英语上学期起点考试试题(含解析)牛津译林版(1).doc_第4页
湖北省部分重点中学高三英语上学期起点考试试题(含解析)牛津译林版(1).doc_第5页
免费预览已结束,剩余11页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

湖北省部分重点中学2014-2015学年度上学期高三起点考试英语试卷考试时间:8月11日 14:00-16:00。本卷满分150分试卷总评:整套试卷突出了语言运用能力的考查。其中语言知识部分,10道单项选择题都是词汇和短语辨析,这是湖北卷的典型特点,所考察词汇难度适中。完形填空难度偏大,但比较有教育意义,选材较好。阅读理解题阅读量较大,都是选自于历年高考题,阅读难度不高,且试题以细节理解题为主。完成句子部分考查了动词时态、语态、语气、主谓一致、非谓语动词、情态动词,可谓是涉及了动词方方面面的语法知识。书面表达是一篇开放性作文,学生有话可说,有事可写。总的来说,整套试卷的难度小,属偏易范畴。第一部分:听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案划在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。 第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的a、b、c三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。what does the man think of jane?she is attractive b. she is too slim c. she is a little fatwhat will jack do when he gets home?he will play soccer b. he will watch tv c. he will help his parentswhat advice does the man speaker give?buy a magazine about decoration.dont put furniture in the bedroomjust put some of the furniture in the bedroomhow old is james?20 years old b. 21 years old c. 22 years oldwhat did the woman do for billys birthday party?she prepared the hats she set the table c. she made the birthday cake 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的a、b、c三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。what makes the speakers happy?the good program on tvthe end of the election.a special story about the election.how soon is the next election?in four years b. in five years c. in six years听第7段材料,回答第8、9题。what can be known about the curtains?they are nice and expensive.they are beautiful but dirty.they are dirty and small.what will the woman do with the curtains?she will have them mended.she will throw them away.she will wash them herself.听第8段材料,回答第10至12题。where did they meet claudia? on the internet b. at a music store. c. at the post office how long will the man stay in germany?about half a month. b. one month c. one weekwhat advice does the woman give the man?take a small gift b. smile and be friendly c. be on time听第9段材料,回答第13至16题。what does the man plan to wear in the summer months?casual shoes b. jeans c. a cool hatwhat will the man buy in his destination if its necessary?a sun hat b. a suitcase c. a coatwhat does the man plan to buy later on for the spring season?some sweaters b. a jacket c. an umbrella what is the weather like in the spring?its rainy b. its cool c. its windy听第10段材料,回答第17至20题。how long should a young child sleep a day according to the international sleep foundation?over 10 hours b. over 9 years c. over 8 yearshow many young child did the researchers monitor a week?about 300 b. about 400 c. about 200what did the researchers find?most of the children slept only eight hours.some fat children slept irregularly.few children slept enough hours.what advice did the researchers give?making up lost sleep on the weekends.sleeping regularly and enough hours.sleeping comfortably in a dark environment第二部分:词汇知识运用(共两节,满分30分) 第一节:多项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)从a、b、c、d四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。21.in china, a middle schools success was _ in terms of the number of students who got into university.a. measured b. conquered c. negotiated d. implied知识点:词义辨析解析,选a,measure 衡量,测量;conquer 攻克; negotiate 谈判;商议 ;imply 暗示;商议。根据句意:在中国,一个中学的成功用上大学的数量来衡量。点拨:根据句意。22.the company takes too _ a view of possible export markets, thus limiting its development in the international trade.a. narrow b. optimistic c. sensible d. independent知识点:词义辨析解析:选a,narrow 狭窄的 optimistic 乐观的 sensitive 敏感的 independent 独立的;根据句意:这家公司把出口市场看的太狭窄,限制在国际贸易方面的发展。点拨:根据句意。23.according to police _, mr. and mrs. hunt were found dead on the floor of their kitchen.a. appointments b. accounts c. agreements d. assistance.知识点:名词辨析解析:选b,appointment 约定;约会 ;account 账户;解释 police account 警方解释;agreement 协议;assistance 援助;帮助。根据警方的解释,亨特夫妇死于厨房的地板上。点拨:词义辨析,注意句意。24. i dont prefer to live in sanya. though the sea food is delicious, the damp weather there doesnt _ my rheumatism(风湿)。a. agree with b. agree to c. agree on d. agree about知识点:动词短语辨析解析:选a,a. agree with表示“同意某人的意见、主意或所说的事项”,with后常接表示人的名词或 代词,也可接意见、看法等名词,但不含协力合作之意。此外,它还可以表示“(食物、天气等)不适应某人”。如: i agree with you what you said我同意你所说的话。 the weather doesnt agree with me我不适应这种天气。 b. agree to表示“同意(或赞成)(意见)”,to后多接表示计划、建议、安排、决 定等名词。该短语常含愿意协助工作之意。如: he agrees to my plan他同意了我的计划。 he agrees to my idea他接受了我的意见。 agree to中的to也可视为动词不定式符号,后接动词原形,表示“答应、愿意”的意思。如: i agree to help you with the work我愿意帮助你做这工作。 he agrees to come on friday他答应星期五来。 c. agree on通常表示“(两人以上)就取得一致意见、在方面意见一致”,其主 语大都为复数形式,宾语也只能是“事项”名词,而不可用表示“人”的名词或代词。该短语也可转换为agree in doing sth。如: they agree on it(they agree in doing it)他们对(做)此事达成共识。点拨:词义辨析,注意句意。25. as there is less coal and oil, scientists are exploring new ways of making use of _ energy, such as sunlight, wind, and water for power and fuel.a. primary b. alternative c. instant d. unique知识点:形容词辨析解析:选b,alternative energy,替代性能源。点拨:词义辨析,注意句意。26. having signed the agreement on the ceasefire, both sides have _ it. in other words, neither of the two sides have broken the agreement so far.a. ignored b. assessed c. obtained d. observed知识点:动词辨析解析:选d,ignore 忽视,忽略;assess 评定,估价;obtain 获得 observe 观察,遵守。句意是:双方签订停火协议后,双方都遵守协定,换句话说,到目前为止,双方都没有打破协定。observe 此处是遵守的意思。点拨:词义辨析,注意句意。27.the reason why the government decided to put off the plans to build a new airport was that the plan met with fierce _ from local farmers.a. observation b. argument c. disagreement d. opposition知识点:名词辨析解析:选d,observation 观察;argument 争论;disagreement 不一致;争论;opposition 反对。句意:政府决定推迟建新机场的原因就是:该计划遭受到当地农民的强烈抵制。点拨:词义辨析,注意句意。28. when it comes to my preference for entertainment in the spare time, i prefer gardening to parachuting, because the latter is a dangerous _.a. occupation b. career c. movement d. devotion知识点:名词辨析解析:选a。occupation 职业,消遣;career 事业;职业;movement 运动 devotion 贡献。句意:说道业余时间的娱乐方式,与跳伞相比,我更喜欢园艺,因为跳伞是一件危险的消遣活动。点拨:词义辨析,注意句意。29. as i grew up in a small town at the foot of a mountain, the visit to the village _ scenes of my childhood.a. called up b. called for c. called on d. called in知识点:动词短语辨析解析:选a,call up是打电话,还有回想起之意;call for 要求、需要、提倡;call on:拜访;call in请来、找来、召来。句意:由于我是在山脚下的一个小镇长大,参观这个小村庄让我想起了我的儿童时代。此处call up是“回想起”的意思。点拨:词义辨析,注意句意。30. as is known to us all, success usually results from diligence while laziness and copying others _ can lead to losses and failure.a. blindly b. automatically c. awfully d. annually知识点:副词辨析解析:选a,blindly 盲目地;automatically 自动地 awfully 可怕地;annually 每年。句意:众所周知,成功源于勤奋;而懒惰和盲目地照抄别人导致失败。点拨:词义辨析,注意句意。第二节:完形填空(共20小题;每小题1分,满分20分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(a、b、c和d)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。dear seth,you are only three years old, and at this point in your life you can not read, much less understand what im going to tell you in this letter. but ive been thinking a lot about the life that you have _31_ you, about my life so far as i _32_ on what ive learned, and about my role as a dad in trying to prepare you for the _33_ that you will face in the coming years.be thankful. you are at a wonderful _34_ of life. you still have many wonderful stages of life, but they are not without costs and _35_. i hope to help you along your path by sharing some of the best of _36_ ive learned. as with any advice, take it with a grain of _37_. what works for me _38_ not work for you.life can be cruel. there will be people in your life _39_ wont be very nice. theyll laugh at you because youre different, or for no good _40_. they might try to bully you _41_ hurt you.theres not much you can do about these people except _42_ to deal with them, and learn to choose friends who are kind to you, who _43_ care about you and who make you feel good about yourself. when you find friends like this,_44_ them, treasure them, spend time with them, be kind to them and love them.there will be _45_ when you meet with disappointment instead of success. life wont always _46_ the way you want. this is just another thing youll have to learn to deal with. but instead of letting these things get you down, push on, _47_ disappointment and learn to persevere and to pursue your dreams _48_ pitfalls. learn to turn negatives into positives, and you will do much better in _49_. you will also face heartbreak and abandonment by those you love. i hope you dont have to face this too much, but it happens. again, there is not much you can do but to heal, and to move on with your life. let these pains become stepping stones to better things in life, and learn to use them to make you _50_.31. a. regardless of b. ahead of c. at the back of d. in the form of32. a. reflect b. rely c. depend d. insist33. a. errors b. mistakes c. truths d. trails34. a. crossing b. house c. stage d. office35. a. challenges b. troubles c. difficulties d. risks36. a. where b. which c. that d. what 37. a. rice b. salt c. corn d. wheat38. a. must b. can c. might d. should39. a. who b. whom c. while d. whose40. a. consequence b. reason c. result d. cause41. a. but b. though c. or d. otherwise42. a. to learn b. learn c. learning d. learned43. a. exactly b. entirely c. truly d. absolutely44. a. tend to b. hold onto c. turn to d. lead to 45. a. days b. months c. time d. weeks46. a. turn out b. turn up c. turn on d. lead to47. a. avoid b. reject c. refuse d. accept48. a. against b. despite c. within d. beyond49. a life b. study c. career d. family50. a. richer b. kinder c. cleverer d. stronger解析:31. 选b,表示今后的生活。32.选a,reflect on 回忆,此处指的是“回忆自己所学的东西”33.选d,trials,此处的意思是:令人伤脑筋的事。34.选c,在一个人生非常美好的阶段,后文暗示。35.选d,与cost并列选risk最好了,表示这些美好的阶段没有什么代价和和风险,一切都有父母吗。36.选d,宾语从句,根据句意和成分,应选what,和你分享一下我所学的一些知识。37.选b,就像一粒盐一样接受这些建议,盐是调味品,多少因人而异,这也顺接了下文。38.选c,有些东西对我好,但是对你却未必就合适。39.选a,定语从句,先行词是人,且从句中缺少主语,故选a。40.选b,承接上文,他们因为你与众不同,或者根据就毫无理由的嘲笑你。41.选c,承接上文,他们嘲笑你,也可能欺负你或者伤害你,bully与hurt中间选or连接。42.选b,与上文do和下午learn并列,所以选谓语动词形式。43.选c,对你好的朋友自然就是真心关系您了。44.选b,hold onto 紧紧抓住,当遇到这样的朋友的时候,一定要紧紧抓住。45.选c,你人生中会有失望的时候。生活并不总是你想要的方式。46.选a,turn out 证明是,生活并不总是你想要的方式。47.选d,接受失望,然后坚持追求梦想,尽管可能有陷阱。48选b,参照上题。49.选a。学会把消极的态度变为积极的态度,这样你在生活中就会做得更好。50.选d,让自己变得更坚强。第三部分:阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)阅读下列短文,从每篇短文后各题所给的四个选项(a、b、c和d)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 a i was blind, but i was ashamed of it if it was known. i refused to use a white stick and hated asking for help. after all, i was a teenage girl, and i couldnt bear people to look at me and think i was not like them. i must have been a terrible danger on the roads, coming across me wandering through the traffic, motorists probably would have to step rapidly on their brakes. apart from that, there were all sorts of disasters that used to occur on the way to and from work. one evening, i got off the bus about halfway home where i had to change buses, and as usual i ran into something, “im awfully sorry,” i said and stepped forward only to run into it again. when it happened a third time, i realized i had been apologizing to a lamppost. this was just one of the stupid things that constantly happened to me. so i carried on and found the bus stop, which was a request stop, where the bus wouldnt stop unless passengers wanted to get on or off. no one else was there and i had to try to guess if the bus had arrived. generally in this situation, because i hated showing i was blind by asking for help, i tried to guess at the sound. sometimes i would stop a big lorry and stand there feeling stupid as it drew away. in the end, i usually managed to swallow my pride and ask someone at the stop for help. but on this particular evening no one joined me at the stop; it seemed that everyone had suddenly decided not to travel by bus. of course i heard plenty of buses pass, or i thought i did. but because i had given up stopping them for fear of making a fool of myself, i let them all go by. i stood there alone for half an hour without stopping one. then i gave up. i decided to walk on to the next stop.51. after the girl got off the bus that evening, she_. a. began to run b. hit a person as usualc. hit a lamppost by accident d. was caught by something52. at the request stop that evening, the girl_.a. stopped a big lorry b. stopped the wrong busc .made no attempt to stop the bus d. was not noticed by other people53. what was the problem with guessing at the sound to stop a bus?a. other vehicles also stopped there.b. it was unreliable for making judgments.c. more lorries than buses responded to the girl. d. it took too much time for the girl to catch the bus.54. finally the girl decided to walk to the next stop, hoping _. a. to find people there b. to find more buses there c. to find the bus by herself there d. to find people more helpful there解析:51.选,c 细节理解题。由第二段前三句,特别是第三句(when it happened a third time, i realized i had been apologizing to a lamppost)可知。52.选, c 细节理解题。由题干中的that evening可知,问的是“那天晚上发生的事”,即信息点应在第2和4段,因为第3段是讲通常的情况而不是当晚,所以a和b两个选项就很容易排除了。根据第2段最后一句no one else was there可知,当晚只有她一个人在那等车,都没有人在身边,怎么可能被人注意到呢?据此可排除d;根据第4段中的but because i had given up stopping them for fear of making a fool of myself, i let them all go by. i stood there alone for half an hour without stopping one.可知,特别用的是过去完成时(had given up),可见她怕拦错车,出洋相,早就放弃努力自己拦车了,因此当晚她并没有努力去拦车,因此,选项c正确。53. 选b 推理判断题。由sometimes i would stop a big lorry可知,靠声音来判断有时是靠不住的。54.选 a 推理判断题。从i had given up stopping them for fear of making a fool of myself可知,她本人不想拦车了,又由managed to swallow my pride and ask someone at the stop for help可知,她是决定找人帮忙了,而在本站没有人,去下一站当然就是希望在那里可以找到人帮忙。b i have been consistently opposed to feeding a baby regularly. as a doctor, mother and scientist in child development, i believe there is nothing to recommend it, from the babys point of view. mothers, doctors and nurse alike have no idea of where a babys blood sugar level lies. all we know is that a low level is harmful to brain development and makes a baby easily annoyed. in this state, the baby is difficult to calm down and sleep is impossible. the baby asks for attention by crying and searching for food with its mouth. it is not just unkind but also dangerous to say that a four-hourly feeding schedule will make a baby satisfied. the first of the experts to advocate (提倡) a strict clock-watching schedule was dr frederic truby king, who was against feeding in the night. ive never heard anything so silly. baby feeding shouldnt follow a timetable set by the mum. what is important is feeding a baby in the best way, though it may cause some inconvenience in the first few weeks. well, at last we have copper-bottomed research that supports demand feeding and points out the weaknesses of strictly timed feeding. the research finds out that babies who are fed on demand do better at school at age 5, 7, 11 and 14, than babies fed according to the clock. by the age of 8, their iq(智商)scores are four to five percent higher than babies fed by a strict timetable. this research comes from oxford and essex university using a sample(样本)of 10,419 children born in the early 1990s, taking account of parental education, family income, a childs sex and age, the mothers health and feeling style. these results dont surprise me. feeding according to schedule runs the risk of harming the rapidly growing brain by taking no account of sinking blood sugar levels. i hope this research will put an end to advocating strictly timed baby feeding practices.55. the underlined word “copper-bottomed” in paragraph 4 is closest in meaning to _.33a. basic b. reliable c. surprisingd. interesting56. what does the research tell us about feeding a baby on demand?32 a. the baby will sleep well.b. the baby will have its brain harmed. c. the baby will have a low blood sugar level.d. the baby will grow to be wiser by the age of 8.57. the author supports feeding the baby_.35 a. in the nightb. every four hoursc. whenever it wants food d. according to its blood sugar level58. which of the following sentences is true according to the passage? a. dr king advocated feeding in the night. b. dr king was against a strict clock-watching schedule. c. the author thinks dr kings idea is wrong. d. the author thinks dr kings idea is right.解析:56. c 推理判断题。由第三段第三句ive never heard anything so ridiculous ( 荒谬可笑的)以及本文最后一句可知。57. c 由本文的第一句(i have been consistently opposed to feeding a baby regularly)就提出观点,“反对定期喂婴儿”,最后一句(i hope this research will put an end to advocating strictly timed baby feeding practices)希望结束主张严格按时喂养的习惯。既然“不定期”,也就是按婴儿需要喂养,故选c。58.选c,综合细节题,根据第三段第二三句话:the first of the experts to advocate (提倡) a strict clock-watching schedule was dr frederic truby king, who was against feeding in the night. ive never heard anything so silly. 作者说从

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论