【创新设计】(课标通用)高考英语大二轮复习限时测试(14).doc_第1页
【创新设计】(课标通用)高考英语大二轮复习限时测试(14).doc_第2页
【创新设计】(课标通用)高考英语大二轮复习限时测试(14).doc_第3页
【创新设计】(课标通用)高考英语大二轮复习限时测试(14).doc_第4页
【创新设计】(课标通用)高考英语大二轮复习限时测试(14).doc_第5页
免费预览已结束,剩余2页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

限时测试(14)专题特训(阅读理解细节理解)体裁:记叙文话题:人生经历时间:6分钟sometimes your biggest weakness can become your biggest strength.take,for example,the story of one 10yearold boy who decided to study judo(柔道) despite the fact that he had lost his left arm in a devastating car accident.the boy began lessons with an old japanese judo master.the boy was doing well,so he couldnt understand why,after three months of training,the master had taught him only one move.“sensei,” the boy finally said,“shouldnt i be learning more moves?” “this is the only move you know,but this is the only move youll ever need to know,” the sensei replied.not quite understanding,but believing in his teacher,the boy kept training.several months later,the sensei took the boy to his first tournament(锦标赛,联赛)surprising himself,the boy easily won his first two matches.the third match proved to be more difficult,but after some time,his opponent became impatient and charged;the boy deftly(熟练地) used his one move to win the match.still amazed by his success,the boy was now in the finals.this time,his opponent was bigger,stronger,and more experienced.for a while,the boy appeared to be defeated.concerned that the boy might get hurt,the referee called a timeout.he was about to stop the match when the sensei intervened.“no,” the sensei insisted,“let him continue.” soon after the match resumed,his opponent made a big mistake: he dropped his guard.instantly,the boy had won the match and the tournament.he was the champion.on the way home,the boy and sensei reviewed every move in each and every match.then the boy gathered the courage to ask what was really on his mind.“sensei,how did i win the tournament with only one move? ”“you won for two reasons,” the sensei answered.“first,youve almost mastered one of the most difficult throws in all of judo.second,the only known defense for that move is for your opponent to grab your left arm.”the boys biggest weakness had become his biggest strength.【语篇导读】本文通过一位柔道冠军的事例向我们讲述了有时候一个人的劣势可以变成优势这样一个道理。1whats the best title of the passage?ano pains no gains. bweakness can become strength.cwhere there is a will there is a way.da great judo master.解析标题概括题。文章讲述了一位失去左臂的柔道运动员,利用自己没有左臂使对手无法抓住,从而一招制敌,将自己的劣势变成了优势。故文章的标题应是:weakness can become strength。答案b2according to the second paragraph the boy was _ with his teacher.asatisfied bpleased cunsatisfied dcareful解析推理判断题。第二段中提到那位男孩对老师只教他一招感到不解,要求老师教他更多的动作,可以推出他对老师的做法不满意。故选c。答案c3why did the referee call a timeout in the finals?abecause he thought the boy would be the loser definitely.bbecause he thought the boy would give up.cbecause he dropped his guard.dbecause he was experienced.解析细节理解题。根据第四段的前三句话可以了解到裁判认为那位男孩的对手更强大,更有经验,那位男孩显然要失败了,并且可能会受伤,故叫了一个暂停。答案a4in the last paragraph the author wanted to tell us _awho was the championbthe reason why the boy won every matchcthe sensei was very excellentdthe boy was very courageous解析细节理解题。通读最后一段不难发现,最后一段主要讲述的是那位男孩每次都通过一招制胜的原因。故选b。答案b 体裁:说明文话题:科学研究时间:10分钟a new harvard study shows that immigrant(移民) boys and girls advance very differently in the outside world.when it comes to schooling,the immigrant boys are no match for the immigrant girls.last week,four years after she arrived from honduras,martha,20,graduated from fairfax high school in los angeles.she managed good grades while working 36 hours a week at a kentucky fried chicken.her sister,marlin,22,attends a local community college and will soon be a qualified nurse assistant.the brothers are a different story.oscar,17,was dismissed two years ago from fairfax for carrying a knife and later dropped out of a different school.the youngest,jonathan,15,is now in a teen boot camp after running into trouble with the law.“the boys get sidetracked more,”says the kids mother,suyapa landaverde.“the girls are more confident.” immigrant girls consistently outperform boys,according to the findings of a justcompleted,fiveyear study of immigrant childrenthe largest of its kind,including latino,chinese and haitian kidsby marcelo and carola suarezorozco of the harvard graduate school of education.though that case holds for usborn kids as well,the reasons for the diversity among immigrants are different.the study found that immigrant girls are more skillful at adapting to brand new cultures than boys.“the girls are able to keep up some of the protective features of their native cultures” because theyre kept closer to the family,says marcelo suarezorozco,“while they try to acquire skills in the new culture”by helping their parents manage it.consider the kids experiences in school.the study found that boys face more peer pressure to adopt american youth culturethe dress,the slang,the dislike of education.theyre punished more often and,as a result,develop more opposing relationships with teachersand the wider society.they may also face more prejudices(偏见)one teacher interviewed for the study said that the“cultural awareness training” she received as part of her continuing education included description of latino boys as “aggressive” and of the girls as “pure sweetness.”gender(性别) shapes immigrant kids experiences outside school as well.often brought up in traditional cultures,the girls face greater household responsibilities.they also frequently act as“cultural_ambassadors,”translating for parents and going between them and the outside world,says carola suarezorozco.an unintended consequence:“the girls undertake more responsibilities than the boys do.”take christina im,18,a junior at fairfax who arrived from south korea four years ago.she ranks ninth in a class of 400 students and still finds time to fix dinner for the family and work on saturdays at her mothers clothing shop.her brother?“he plays computer games,”says im.the harvard study bears a warning note:if large numbers of immigrant boys continue to perform poorly in their studies,they risk sinking unavoidably into an economic underclass.oscar herrera.marthas dropout brother,may be realizing that.“im thinking of returning to school,”he recently told his mother.he ought to look to his sisters for guidance.【语篇导读】本文是一篇说明文。介绍了美国哈佛大学研究表明移民男孩和女孩在外部世界表现非常不同。5in paragraph 2,the writer supports his topic by _.agiving examples through comparisonsbexplaining causes of a problemcoffering analyses based on figuresdmaking descriptions of a phenomenon解析写作方法题。根据第二段中的移民女孩martha,marlin与移民男孩oscar,jonathan相对比,说明移民男孩不能与移民女孩相匹敌。答案a6from the harvard study,we know that _ateachers are always strict with immigrant boysbimmigrant boys tend to be aggressive by naturecimmigrant girls have a strong sense of family responsibilitydparents forbid their immigrant boys to keep in touch with society解析细节理解题。根据倒数第二段中的an unintended consequence: “the girls undertake more responsibilities than the boys do.”可知,一个意想不到的结果:女孩们比男孩们承担更多的责任。答案c7the immigrant girls are regarded as “cultural ambassadors”(paragraph 5) because _athey have a great talent for translatingbthey encourage their parents to explore the outside worldcthey try to keep up the features of their traditional culturesdthey help their parents have a better crosscultural understanding解析细节理解题。根据倒数第二段中的.translating for parents and going between them and the outside world,.可知,女孩们也经常充当作“文化大使”,为父母们翻译并且在他们和外部世界之间走去。答案d8what does the last paragraph imply?aschool education has been ignored by immigrants.bmore attention should be paid to the schooling of immigrant boys.cimmigrant boys and girls should receive a good educationdimmigrant girls have to help immigrant boys with their studies.解析推理判断题。根据最后一段中的if large numbers of immigrant boys continue to perform poorly in their studies,they risk sinking unavoidably into an economic underclass.可知,应该更多地关注移民男孩的学业。答案b9the writer of the passage mainly focuses on _apeoples attitudes towards immigrant childrenbthe diverse performances of immigrant boys and girlscimmigrant kids experiences in and outside schooldthe different characters of immigrant boys and girls解析主旨大意题。根据文章首段中的.immigrant boys and girls advance very differently in the outside world.可知,文章讲述了移民男孩和女孩不同的表现。答案b 体裁:记叙文话题:人生经历时间:10分钟he was in the first third grade class i taught at saint marys school in morris,minn.all 34 of my students were dear to me,but mark eklund was one in a million.very neat in appearance,he had that happytobealive attitude that made even his occasional misconduct delightful.mark often talked constantly.i had to remind him again and again that talking without permission was not acceptable.what impressed me so much,though,was his sincere response every time i had to correct him for misbehaving.“thank you for correcting me,sister!”i didnt know what to make of it at first,but before long i became accustomed to hearing it many times a day.one morning my patience was growing thin when mark talked once too often,and then i made a new teachers mistake.i looked at him and said,“if you say one more word,i am going to tape(用胶带封上) your mouth shut!”it wasnt ten seconds later when chuck,another student,blurted out,“mark is talking again.”i hadnt asked any of the students to help me watch mark,but since i had stated the punishment in front of the class,i had to act on it.i remember the scene as if it had occurred this morning.i walked to my desk,very deliberately opened my drawer and took out a roll of masking tape.without saying a word,i proceeded to marks desk,tore off two pieces of tape and made a big x with them over his mouth.i then returned to the front of the room.as i glanced at mark to see how he was doing,he winked at me.when i walked back to marks desk and removed the tape,his first words were,“thank you for correcting me,sister.”one friday,i asked the students to list the names of the other students in the room on two sheets of paper,leaving a space between each name.then i told them to think of the nicest thing they could say about each of their classmates and write it down.it took the remainder of the class period to finish the assignment,and as the students left the room,each one handed me the paper.that saturday,i wrote down the name of each student on a separate sheet of paper,and i listed what everyone else had said about that individual.on monday i gave each student his or her list.before long,the entire class was smiling.“really?”i heard the whispers.“i never knew that meant anything to anyone!”“i didnt know others liked me so much!”then mark said,“thank you for teaching me,sister.”no one ever mentioned those pieces of paper in class again.i never knew if they discussed them after class or with their parents.several years later,after i returned from vacation,my parents met me at the airport.mother gave dad a sideways glance and simply said,“dad?”my father cleared his throat as he usually did before saying something important.“the eklunds called last night,”he began.“really?”i said.“i havent heard from them in years.i wonder how mark is.”dad responded quietly.“mark was killed in the vietnam war,”he said.“the funeral(葬礼) is tomorrow,and his parents would like it if you could attend.”i had never seen a serviceman in a military coffin before.mark looked so handsome,so mature.after the funeral,marks mother and father found me.“we want to show you something,”his father said.“they found this on mark when he was killed.we thought you might recognize it.”opening a billfold,he carefully removed two worn pieces of notebook paper that had obviously been taped,folded and refolded many times.i knew without looking that the pieces of paper were the ones on which i had listed all the good things that marks classmates had said about him.“thank you so much for doing that.”marks mother said.“as you can see,mark behaved better and better at school.its all because of you and your list.”marks classmates started to gather around us.charlie smiled rather sheepishly and said,“i still have my list.its in the top drawer of my desk at home.”chucks wife said,“chuck asked me to put this in our wedding album,”“i have mine too,”marilyn said.“its in my diary.”then vicki,another classmate,reached into her pocketbook,took out her wallet and showed her worn list to the group,“i carry this with me at all times,”vicki said without batting an eyelash.“i think we all saved our lists.”thats when i finally sat down and cried.【语篇导读】本文是一篇记叙文。讲述了作者工作过程中遇到了一位名叫马克的男孩总是上课说话,但却在被提醒后说谢谢。在多年后,马克当兵并牺牲。在葬礼上,作者知道一次课上任务列出了学生们的优点,而这个清单却对学生们有很大的影响。10the purpose of paragraph 1 is to _aintroduce the topic of the storybinform readers of the writers jobcintroduce the main character of the storydmake a comparison between the writers students解析写作目的题。根据第一段中的mark eklund以及下文的内容可知,第一段的目的就是要介绍故事的主人公。答案c11which of the following aspects of mark impressed the writer most?ahis bravery shown in the vietnam war.bhis constant talking without permission.chis neat appearance and easygoing manner.dhis sincere response after his bad behavior was corrected.解析细节理解题。根据第二段中的what impressed me so much,though,was his sincere response.可知,该题选d项。答案d12mothers giving dad a sideways glance and fathers clearing his throat show that _athey felt it hard to tell the writer about marks deathbthey were not sure whether the writer would attend marks funeralcthey were afraid that the writer wouldnt believe the news of marks deathdthey felt

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论