广东省高考英语二轮复习 专项训练 阅读理解四十五.doc_第1页
广东省高考英语二轮复习 专项训练 阅读理解四十五.doc_第2页
广东省高考英语二轮复习 专项训练 阅读理解四十五.doc_第3页
广东省高考英语二轮复习 专项训练 阅读理解四十五.doc_第4页
免费预览已结束,剩余1页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

阅读理解阅读下列短文,从每题所给出的四个选项(a,b,c 和 d)中,选出最佳选项。 ahumans are naturally drawn to other life forms and the worlds outside of our own. we take delight in the existence of creatures and even whole societies beyond our everyday lives. this sense of wonder is universal. look at the efforts that scientists have made to find out whether life of some kind exists on mars, and the popularity of fantasy(幻想) literature or movies like the lord of the rings. this sense of wonder draws us to each other, to the world around us, and to the world of make-believe. but have we gone so far in creating worlds of fantasy that we are missing the pleasure of other worlds that already exist all around us? human beings, as biologists have suggested, possess an inborn desire to connect with and understand other life forms. however, people, especially in big cities, often lead rather isolated lives. in a study of british schoolchildren, it was found that children by age eight were much more familiar with characters from television shows and video games than with common wildlife. without modern technology, a small pond could be an amazing world filled with strange and beautiful plants, insects, birds, and animals. when we lack meaningful interaction(交互) with the world around us, and sometimes even with our families and friends, we seek to understand and communicate with things that exist only in our imaginations or on a computer screen. the world of make-believe is not necessarily bad. but when the world of fantasy becomes the only outlet(出路) for our sense of wonder, then we are really missing something. we are missing a connection with the living world. other wonderful worlds exist all around us. but even more interesting is that if we look closely enough, we can see that these worlds, in a broad sense, are really part of our own. ( ) 1. the popularity of the lord of the rings proves_ a. the close connection between man and the fantasy world b. the wonderful achievements of fantasy literature c. the fine taste of moviegoers around the world d. the general existence of the sense of curiosity ( ) 2. what can we infer from the underlined sentence in paragraph 3? a. people are far less familiar with the world of fantasy. b. the world around us could serve as a source of wonder. c. the world of fantasy can be mirrored by a small and lively pond. d. modern technology prevents us from developing our sense of wonder. ( ) 3. if our sense of wonder relies totally on the world of make-believe, we will_ a. fail to appreciate the joy in our lives b. be confused by the world of make-believe c. miss the chance to recognize the fantasy world d. be trapped by other worlds existing all around us ( ) 4. what is the main purpose of the passage? a. to show us the hidden beauty in our world. b. to warn us not to get lost in the fantasy world. c. to argue against the misuse of the sense of wonder. d. to discuss the influence of the world of make-believe. 【语篇解读 语篇解读】本文是一篇论说文,介绍了我们每一个人都有好奇心,总是幻想美好的世界, 语篇解读 但同时,告诫我们,不要沉迷在幻想之中,现实世界也是很美丽的,也是一切期间产生 的根源. 1. 答案 d 【解析】细节理解题.由第二段可知,举 the lord of the rings 这个例子是为了证明人们的 好奇心是普遍存在的.所以答案选 d 项. 2. 答案 b 【解析】 推理判断题. without modem technology, a small pond could be an amazing world filled with strange and beautiful plants, insects, birds, and animals.这句话告诉我们,如果没有现代技 术, 即使一个小小的池塘也能成为一个令人惊异的世界. 从而我们可以推测出我们现实世界 也是很美丽的,也是一切期间产生的根源. 3. 答案 a 【解析】 细节理解题. 根据 the world of make-believe is not necessarily bad. but when the world of fantasy becomes the only outlet for our sense of wonder, then we are really missing something. we are missing a connection with the living world.可知,如果幻想成为我们好奇感的唯一出路 的话,我们就会失去一些东西,就会失去与现实世界的联系,我们也就不能体会到我们现实 生活中的快乐.由此判断选 a 项. 4. 答案 b 【解析】作者意图题.由文章最后一段可知,作者写这篇文章的目的就是要告诉我们不要沉 迷在幻想之中.由此判断选 b 项.bit was a village in india. the people were poor. however, they were not unhappy. after all, their forefathers had lived in the same way for centuries. then one day. some visitors from the city arrived. the told the villagers there were some people elsewhere who liked to eat frogs legs. however, they did not have enough frogs of their own, and so they wanted to buy frogs from other place. this seemed like money for nothing. there were millions of frogs in the fields around, and they were no use to the villagers. all they had to do was catch them. agreement was reached, and the children were sent into the fields to catch frogs. every week a truck arrived to collect the catch and hand over the money. for the first time, the people were able to dream of a batter future. but the dream didnt last long. the change was hardly noticed at first, but it seemed as if the crops were not doing so well. more worrying was that the children fell ill more often, and, there seemed to be more insects around lately. the villagers decided that they couldnt just wait to see the crops failing and the children getting weak. they would have to use the money earned to buy pesticides(杀虫剂) and medicines. soon there was no money left. then the people realized what was happening. it was the frog. they hadnt been useless. they had been doing an important job-eating insects. now with so many frogs killed, the insects were increasing more rapidly. they were damaging the crops and spreading diseases. now, the people are still poor. but in the evenings they sit in the village square and listen to sounds of insects and frogs. these sounds of the night now have a much deeper meaning. ( ) 1. from paragraph i we learn that the villagers _. a. worked very hard for centuries b. dreamed of having a better life c. were poor but somewhat content d. lived a different life from their forefathers ( ) 2. why did the villagers agree to sell frogs? a. the frogs were easy money b. they needs money to buy medicine c. they wanted to please the visitors d. the frogs made too much noise ( ) 3. what might be the cause of the childrens sickness? a. the crops didnt do well b. there were too many insects c. the visits brought in diseases d. the pesticides were overused ( ) 4. what can we infer from the last sentence of the text? a. happiness comes from peaceful life in the country b. health is

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论