浙江省师大附中2018-2019学年高一英语上学期期中试题(含解析).doc_第1页
浙江省师大附中2018-2019学年高一英语上学期期中试题(含解析).doc_第2页
浙江省师大附中2018-2019学年高一英语上学期期中试题(含解析).doc_第3页
浙江省师大附中2018-2019学年高一英语上学期期中试题(含解析).doc_第4页
浙江省师大附中2018-2019学年高一英语上学期期中试题(含解析).doc_第5页
已阅读5页,还剩15页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

浙江省师大附中2018-2019学年高一英语上学期期中试题(含解析)一、阅读理解(本大题共10小题,共25.0分)athe boss of a big company needed to call one of his employees about a serious problem with one of the main computershe dialed the employees home phone number and was greeted with a childs whisper, hello? the boss asked, is your daddy at home? yes, whispered the small voicemay i talk with him? the man askedto the surprise of the boss, the small voice whispered, nowanting to talk with an adult, the boss asked, is your mommy there? yes, came the answer may i talk with her? again the small voice whispered, noknowing that it was impossible that a young child would be left home alone, the boss decided he would just leave a message to the person who should be there watching over the child is there anyone besides you? the boss asked the child yes, whispered the child, a policemanwondering what a policeman would be doing at his employees home, the boss asked, may i speak with the policeman?no, hes busy, whispered the child busy doing what? asked the boss talking to daddy and mommy and the fireman, came the whispered answergrowing concerned and even worried as he heard what sounded like a helicopter(直升机)through the earpiece on the phone, the boss asked, what is the noise? a helicopter answered the whispered voice what is going on there? asked the boss, now alarmedin a serious whispering voice the child answered, the search team just landed the helicopter alarmed and concerned and more than just a little disappointed, the boss asked, why are they there? still whispering, the young voice replied along with an unclear giggly(窃笑), they are looking for me1. why did the boss call the employee? _a. a main computer had broken downb. he wanted to join in the gamec. he wanted to talk to the childd. he always cared about his employees2. which of the following can replace the underlined word alarmed in paragraph 7? _a. inspiredb. interestedc. warm-heartedd. frightened3. according to the passage, what was happening in fact? _a. the boss was offering helpb. the child was playing a trickc. the employee was in dangerd. the child was missing【答案】1. a 2. d 3. b【解析】这是一篇记叙文。本文讲述一家大公司的老板需要给他的一个员工打电话,说他的一个主要电脑出了问题,但接电话的是个小孩,声音很小,他的话引起老板的好奇、担心、害怕,就一直追问他,结果是这个孩子在耍花招,捉弄大人。【1题详解】细节理解题。由第一段“the boss of a big company needed to call one of his employees about a serious problem with one of the main computers”可知,一家大公司的老板要给他的一个员工打电话,告诉他的员工一个主要电脑出了严重的问题。所以为什么老板给员工打电话是因为一个主要的电脑坏了。故选a项。【2题详解】词句猜测题。由第七段“growing concerned and even worried as he heard what sounded like a helicopter(直升机)through the earpiece on the phone”可知,当他听到电话里的声音听起来像直升机时,他越来越关心,甚至担心起来,老板的心情的变化:由关心到担心,然后才会是惊吓。所以通过上下文的语境,可以判断出frightened“害怕的”可以取代第7段中划线的“alarmed”。故选d项。【3题详解】推理判断题。由最后“still whispering, the young voice replied along with an unclear giggly(窃笑), they are looking for me“可知,这个小孩在低语,这个稚嫩的声音伴随着不大清晰的窃笑声回答说:他们正在找我。所以判断出这个孩子在耍花招。故选b项。bteenagers who spend hours in front of the television may have a poorer diet as young adultsa study, which involved nearly 1,400 high school students found those who watched tv for five hours or more every day had less healthy diets than other students five years later why does this happen? should the parents take any measures?on the one hand, people who spend a lot of time in front of the tv, especially teenagers, may snack (吃零食) more, and that may influence their long-term diet qualityon the other hand, tv ads for fast food, sweets and snacks make teenagers eat more of those foods tv time might also replace exercise time for some kidsthe researchers found a clear relationship between tv time during high school and diet quality of the young while the heaviest tv viewers were eating the most junk food, those whod watched fewer than two hours every day had the most fruits and vegetablesas far as i am concerned, children should watch no more than two hours of television per day and parents should set a good example by eating right, being physically active and curbing their own tv time4. according to the passage, heavy tv viewers are easy to _ a. eat more fruitsb. eat fewer vegetablesc. eat less junk foodd. eat more food high in calcium (钙)5. the underlined word curbing in the last paragraph can be replaced by _ a. addingb. checkingc. controllingd. stopping6. what suggestion does the author give the parents? _a. they must watch tv with their childrenb. they should stop the children from watching tvc. they should pay attention to nutrition in dietsd. they cant do what they dont want their children to do【答案】4. b 5. c 6. d【解析】分析】这是一篇说明文。短文介绍了看电视时间和饮食质量的关系作者给父母的建议是,他们不想让孩子做的事情,自己也不要去做。【4题详解】细节理解题。由第五段“while the heaviest tv viewers were eating the most junk food,those whod watched less than two hours per day had the highest intake(吸收)of fruits,vegetables,whole grains and high-calcium food”可知,沉迷于电视的观众吃的是垃圾食品,但那些每天看不到两小时电视节目的观众对水果、蔬菜、全谷类食品和高钙食品的摄入量最高。所以沉迷于电视的人很少吃蔬菜。故选b项。【5题详解】词句猜测题。由最后一段“and parents should set a good example by eating right,being physically active and curbing their own tv time”可知,父母要做一个好的榜样,要积极地锻炼身体并且要控制自己看电视的时间。所以通过上下文的语境可以判断出,最后一段中带下划线的“curbing”可以替换为controlling“控制”。故选c项。【6题详解】推理判断题。由最后一段as far as i am concerned,children should watch no more than two hours of television per dayand parents should set a good example by eating right,being physically active and curbing their own tv time可知,就作者而言,孩子们每天看电视的时间不应超过两个小时,家长们应该通过自己的健康饮食,积极锻炼身体,减少自己看电视的时间来以身作则。所以通过关键词“set a good example by eating right,being physically active and curbing their own tv time”可以判断出,作者给父母的建议是,他们不想让孩子做的事情,自己也不要去做。故选d项。【点睛】抓住特定信息进行逆向或者正向推理。做此类试题要善于抓住某一段话中的关键信息,即某些关键词或短语去分析、推理、判断,利用逆向思维或正面推理,从而推断出这句话所隐含的深层含义。由最后一段as far as i am concerned,children should watch no more than two hours of television per dayand parents should set a good example by eating right,being physically active and curbing their own tv time可知,就作者而言,孩子们每天看电视的时间不应超过两个小时,家长们应该通过自己的健康饮食,积极锻炼身体,减少自己看电视的时间来以身作则。所以通过关键词“set a good example by eating right,being physically active and curbing their own tv time”可以判断出,作者给父母的建议是,他们不想让孩子做的事情,自己也不要去做。故小题3选d项。chuman beings have used tools for a very long time. in some parts of the world you can still find tools that people used more than two million years ago. they made these tools by hitting one stone against another. in this way, they broke off pieces from one of the stones. these chips of stone were usually sharp on one side. people used them for cutting meat and skin from dead animals, and also for making other tools out of wood. human beings needed to use tools because they did not have sharp teeth like other meat eating animals, such as lions and tigers. tools helped people to get food more easily.working with tools also helped to develop human intelligence. the human brain grew bigger, and human beings began to invent more and more tools and machines. the stone chip was one of the first tools that people used, and perhaps it is the most important. some scientists say that it was the key to success of mankind.since 1960 a new kind of tool has appeared. this is the silicon chip (硅芯片). it is smaller than a finger nail, but it can store lots of information. it is an electronic brain. every year these chips get cleverer, but their size gets smaller, and their cost gets less. they are used in watches, calculators and intelligent machines that we can use in many ways. in the future we will not need to work with tools in the old way. machines will do everything for us. people will have plenty of spare time. but what will they do with it?human beings used stone chips for more than two million years, but human life changed very little in that time. we have used silicon chips for only a few years, but life is changing faster every day. what will life be like twenty years from now? what will the world be like two million years from now?7. from paragraph 1, we can know _.a. why early human beings cut skin from dead animalsb. how early human beings discovered the toolsc. what early human beings used the tools ford. what food early human beings stored8. the stone chip is thought to be the most important tool because it _.a. was very important to the development of mankindb. led to the invention of machines in the early timec. developed cooking abilities of mankindd. was one of the first tools of mankind9. the silicon chip is mentioned in the passage to _.a. show the changes of toolsb. introduce a new kind of toolc. give an example of using toolsd. compare the effects of two kinds of tools10. at the end of the passage the author seems to suggest that life in future is _.a. out of orderb. less colorfulc. hard to predictd. full of meanings【答案】7. c 8. a 9. d 10. c【解析】试题分析:在本文中作者讲述了工具对人类社会发展的重要作用。首先锋利的石头片帮助人类度过了早期的艰苦岁月,然后电子芯片的发明给人类生活带来巨大的变化。科技的强大和发展的迅速使人们很难预测未来是什么样子的。【7题详解】c细节理解题。people used them for cutting meat and skin from dead animals, and also for making other tools out of wood可知从本段中我们可以知道早期的人类使用工具的目的,选c。【8题详解】a 细节理解题。根据文章第二段尾句“some scientists say that it was the key to the success of mankind”可知“stone chip”对于人类的发展起到了非常重要的作用,这与a正好相符。【9题详解】d推理判断题。human beings used stone chips for more than two million years, but human life changed very little in that time. we have used silicon chips for only a few years, but life is changing faster every day人类用石头超过了二百万多年,但是那时候人类的生活发生的变化很小。我们已经用硅芯片只使用了几年,但是生活变化很快,故d选项compare the effects of two kinds of tools符合,故选d。【10题详解】c推理判断题。在文章最后一段中作者说人类在过去的几百万年时间里一直使用“stone chip”,人类社会发生的变化很校而我们使用“silicon chips”才不过几年,生活却发生了巨大的变化。于是作者发出了疑问:“二十年后的生活会是什么样子的呢?”,“二百万年后的世界又会是什么样子呢?”,表明将来的生活无法预料,这与选项b相符。考点:考查日常生活类短文阅读二、阅读七选五(本大题共5小题,共10.0分)sometimes even though youre paying attention in class, studying for tests, and doing your homework, certain classes seem too hard although you may hope that things will get easier, most of the time this doesnt happenwhat does happen for many people is that they work hard as they fall further behind_11_if you need extra help, the most important thing to know is that theres noghint embarrassing about it no one is expected to understand everything, and people have very different learning styles_12_he or she may be able to work with you before or after school and explain things more clearly but what if you dont feel comfortable with your teacher? if so, you can speak to other teachers directly_13_you might also be able to get some help from other students if theres a good student, think about asking that person if you can study together_14_however, keep in mind that this might not get you the results you needanother option for extra help is a tutor, either on weekends, or in the evenings youll need to tell your parents about this because it costs money to hire a tutor tutors sometimes come to your home, but there are also tutoring centers across the country_15_tutors help review and further explain things taught in the classroom the advantage of having a tutor is that it gives you the opportunity to ask questions directly and work at your own paceanaturally, this makes them hate a class and everything to do with itbworking hard means you can succeedcthe first place to turn for help is your teacherdthis might help because youll hear the information from your peersehowever, you may be refused in most cases as no one wants to help youfsometimes it just helps to have someone new explain something in a different wayga tutor may have broad knowledge of many things or may be trained in just one subject【答案】11. a 12. c 13. f 14. d 15. g【解析】这是一篇说明文。有时,即使你在课堂上专心学习为考试而精心准备,但某些课程似乎太难了,这些课程不会自己就变得容易了。短文中作者就会如何高效地学习且如何解决学习中难的问题和课程提出了一些建议。【11题详解】由“what does happen for many people is that they work hard as they fall further behind”可知,对很多人来说,他们努力学习,但却越来越落后。所以小题1要说明这种现象所带来的不良影响。故a项“自然,这使他们讨厌班级和与之有关的一切”切题。故选a项。【12题详解】由“he or she may be able to work with you before or after school and explain things more clearly”可知,他或她或许可以在放学前或放学后与你一起学习,并更清楚地解释许多问题。所以本段主要在说向你老师求助,也就是小题2本段标题所要说明的内容。故c项“第一个求助的对象是你的老师”切题。故选c项。【13题详解】由“but what if you dont feel comfortable with your teacher? if so, you can speak to other teachers directly”可知,但是如果这个老师让你感到不舒服怎么办?如果是,你可以直接求助其他老师。所以小题3要说明这种做法的益处是什么。故f项“有些时候,其它人会以不同的方式帮助你解决问题”切题。故选f项。【14题详解】由“”you might also be able to get some help from other students if theres a good student, think about asking that person if you can study together”可知,你也可能从其他学生那里得到一些帮助如果有一个好学生,考虑问问那个人是否可以和你一起学习。所以小题4要说明前面做法的益处。故d项“这可能会有所帮助,因为你会从你的同龄人那里听到信息”切题。故选d项。【15题详解】由“tutors help review and further explain things taught in the classroom”可知,家教老师帮助你复习并进一步解释课堂上教授的东西所以小题5与前一句为并列关系,来一同说明家教的作用。g项”家教可以对许多事情有广泛的了解,也可以在一门学科中对学生进行专门的训练”切题。故选g项。三、完形填空(本大题共20小题,共30.0分)i never thought i would be a runner i was the girl who_16_slowest in the pe class a few years ago, i was walking with a group of_17_in the race for the cure, a 5km race designed to_18_money for the fight against breast cancer(癌),_19_one lady caught my_20_she was one of the weakest-looking women ive ever seen she must have been close to seventy years old,_21_a t-shirt with the word survivor she was so small that it seemed as if she could even be_22_by a strong wind but, she was running and she was_23_me and my group of friends she ran slowly, but _24_- - as if each step pushed her cancer further into her past right at that moment, i_25_that in the next race for the cure, id be running along with hera week later, i found myself in the_26_, running on the treadmill(跑步机) three minutes after i started, my face was bright red i felt like my lungs were going to burst i_27_slow down to a walk i thought of the_28_at the race i kept it up i was able to go a little_29_each time three and a half minutes four minutesfivea year later, i was_30_at the race for the cure, but this time, i_31_with the runners when the race started, the other runners passed me by i ran forward i_32_if id be able to do it but then, i remembered the_33_woman i ran as fast as i could until i finally crossed that finish line i had just_34_my first race! i looked down at my legs, amazed they had done something id never thought_35_ i have never felt stronger than at that moment and i knew that i wanted to do it again16. a. talkedb. walkedc. rand. swam17. a. friendsb. teachersc. studentsd. patients18. a. saveb. usec. maked. raise19. a. whileb. whenc. untild. before20. a. breathb. handc. armd. eye21. a. wearingb. holdingc. pullingd. waving22. a. turned downb. turned overc. taken overd. taken down23. a. passingb. watchingc. seeingd. calling24. a. strangelyb. determinedlyc. excitedlyd. anxiously25. a. agreedb. learnedc. decidedd. explained26. a. shopb. streetc. parkd. gym27. a. had tob. preferred toc. got tod. liked to28. a. prizeb. survivorc. pland. woman29. a. earlierb. longerc. harderd. farther30. a. evenb. againc. everd. still31. a. watchedb. traveledc. stoodd. waited32. a. wanderedb. witnessedc. wishedd. wondered33. a. kindb. bravec. generousd. honest34. a. finishedb. wonc. enteredd. missed35. a. goodb. rightc. possibled. necessary【答案】16. c 17. a 18. d 19. b 20. d 21. a 22. b 23. a 24. b 25. c 26. d 27. a 28. d 29. b 30. b 31. c 32. d 33. b 34. a 35. c【解析】这是一篇记叙文。作者被一位女士激发了跑步的兴趣,决心下一年与那位女士一起参加为癌症募捐的跑步活动于是作者开始每天练习跑步,一年之后作者终于参加了那个跑步活动这告诉我们只要坚持,什么都会变成可能【16题详解】考查动词词义辨析。句意:我是体育课上跑得最慢女孩。atalked谈论;bwalked散步;cran跑;dswam游泳。由“i would be a runner”可知,从来没想过我会成为一个“跑步者”。上学时,作者是体育课上跑得最慢的女孩。故选c项。【17题详解】考查名词词义辨析。句意:几年前,我和一群朋友一起参加了 race for the cure,一个5公里的比赛,旨在为抗击乳腺癌筹集资金,这时候一个女士引起了我的注意。afriends朋友;b. teachers教师;cstudents学生;dpatients病人。由8空后my group of friends可知,几年前我和一群朋友一起参加了the race for the cure的比赛。故选a项。【18题详解】考查动词词义辨析。句意:几年前,我和一群朋友一起参加了 race for the cure,一个5公里的比赛,旨在为抗击乳腺癌筹集资金,这时候一个女士引起了我的注意。asave挽救;buse使用;cmake制造;draise募捐。比赛的目的是为抗击乳腺癌筹集资金。故选d项。【19题详解】考查连词辨析。句意:几年前,我和一群朋友一起参加了 race for the cure,一个5公里的比赛,旨在为抗击乳腺癌筹集资金,这时候一个女士引起了我的注意。a while在期间;b when正在那时;cuntil直到为止;dbefore在以前。be doing sthwhen正在做某事,这时候。故选b项。【20题详解】考查名词词义辨析。句意:几年前,我和一群朋友一起参加了一个5公里的比赛,旨在为抗击乳腺癌筹集资金,这时候一个女士引起了我的注意。abreath呼吸;bhand手;carm胳膊;d. eye眼。catch ones eye“引起某人注意”为固定短语且符合句意。故选d项。21题详解】考查动词词义辨析。句意:她一定有七十岁了,她穿着一件写着survivor的t恤衫。awearing穿戴;b. holding握住;cpulling拉;d. waving挥动。由“t-shirt ”可知,她穿着一件写着survivor的t恤衫。故选a项。【22题详解】考查动词短语词义辨析。句意:她是如此的瘦小,好像要被强风吹翻似的。aturned down拒绝;bturned over翻转;ctaken over接管;dtaken down取下。由“small”可知,她是如此的瘦小,所以感觉好像要被强风吹翻似的。故选b项。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:她正从我和我的朋友身边经过。apassing经过;b. watching观看;c. greeting问候;d. calling叫喊。由“she was running”可知,这位女士跑步的时候从作者身边经过。故选a项。【24题详解】考查副词词义辨析。句意:她跑得非常慢,但是非常坚定果断-仿佛每一步都把她的癌症踩到了过去。astrangely奇怪地;b. determinedly坚定地;cexcitedly感到兴奋地;d. anxiously焦虑地。由“as if each step pushed her cancer further into her past”可知,她很坚定。故选b项。【25题详解】考查动词动词义辨析。句意:那一刻我决定,下次 race for the cure活动中我要跟着她跑。aagreed同意;b. learned学习;cdecided决定;dexplained解释。由“ id be running along with her”可知,在那一刻作者决定,下次跑步活动作者要跟着她跑。故选c项。26题详解】考查名词词义辨析。句意:一周后,我在健身房的跑步机上跑步。ashop商店;bstreet街道;c. park公园;dgym体育馆,健身房。由“treadmill(跑步机)”可知,作者在健身房的跑步机上跑步。故选d项。【27题详解】考查动词短语词义辨析。句意:所以我不得不放慢速度。a. had to不得不;bpreferred to更喜欢;cgot to到达;dliked to喜欢。由“ i felt like my lungs were going to burst”可知,作者不得不放慢速度。故选a项。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:我想起了比赛中的那位女士。aprize奖品;bsurvivor幸存者;c. plan计划;dwoman女性,妇女。作者在放慢速度时想起了比赛中的那位女士。故选d项。【29题详解】考查形容词词义辨析。句意:我坚持每次都跑的时间更长。aearlier更早;blonger更长;charder更努力;dfarther更远。由后文

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论