已阅读5页,还剩6页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
2013年河南省初中学业水平暨高级中等学校招生考试试卷英语二、单项选择。(15小题,每小题1分,共15分)从A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案,并将其标号填入题前括号内。21. She has got two cats now. _black and white one is called Roise and _brown one Joseph. A. The; a B. A; the C. The; the D. A; a【答案】:C【评析】考察冠词。由题意知,两只猫(黑白的和棕色的)都是特指,所以选定冠词the。22. If you want to change the world, you have to _yourself first. A.enjoy B.check C.help D.change【答案】:D【评析】考察动词词义辨。由句意知,“如果你想改变世界,你必须先改变自己。”,与前面的change形成照应,故选change.23. He was born in Italy, but he has made China his _. A.family B.address C.house D.home【答案】:D【评析】考察名词词义词辨析。“family指家人和家庭,house仅指房子,home指家庭,含有情感色彩。”而address是“地址”的意思。由题意知,应该是“他把中国看成自己的家乡。”24. -What _the noise, Bill? -Sorry, I broke my glass.A. is B.was C.has been D.will be【答案】:B【评析】考察时态:一般过去时。 由答句“broke”知,动作发生时间是过去,故应为一般过去时.25. My grandpa told a good story, but I told a _one. A.good B.better C.best D.worse【答案】:B【评析】考察形容词比较级。题中只有我的故事和祖父的故事,两者形成比较,范围是2个,所以是比较级,而题意知,应该是“更好的故事”,故选better。26. -Dad, must we wait until the light becomes green? -Yes, Im afraid we _. Thats the traffic rule. A.can B.may C.have to D.need【答案】:C【评析】考察情态动词。Must.?的问句中,肯定回答是:Yes,.must/have to.否定回答是:No,.neednt. 这是个肯定回答,故用have to.27. -Hey, Tom. Lets go swimming. -Just a moment. I _ a message. A.send B.sent C.am sending D.have sent【答案】:C【评析】考察现在进行时。由题中的情景可以得出,在说“Lets go swimming.”时,我正在发短信。28. -Excuse me. Im looking for Be the Best of Yourself.-Sorry. The book you ask for _out.A. is selling B.is sold C.was selling D.will be sold【答案】:B【评析】考察被动语态。书和卖这个动词之间是被动关系,首先确定是被动语态,再确定时态,应该是一般现在时,而不是一般将来时,故选B。29. -What did you get _your birthday, Tom?-An iPad3, from my aunt. A.to B.at C.with D.for【答案】:D【评析】考察固定搭配:“get sth for sb.” 意为 “为.买.”应用介词for。30. _a light when necessary. You will bring light to other people and yourself.A. Try on B. Get on C. Turn on D. Put on【答案】:C【评析】考察短语辨析。由题意知:应该是 “打开灯” ,用turn on. Try on “试穿”,get on“上车;相处”; put on “穿上”.31. He thinks himself somebody, but we think him_.A.nobody B.anybody C.somebody D.everybody【答案】:A【评析】考察不定代词特殊用法。somebody:是指:“很厉害或成功的人”,而“nobody”则指“小人物,不起眼的人”。本句意为“他自认为很了不起,别人却不把他当回事。”32. A friend is someone _says, “What! You too? I thought I was the only one!” A.who B.which C.what D.whose【答案】:A【评析】考察定语从句。由从句的残缺可知,句子缺少主语,又因为先行词是人,所以选择who。33. -George, how can you prove the earth is round? -I cant sir. _, I never said it was. A. Then B. However C. Besides D. Instead【答案】:C【评析】考察副词。由题意知,应选一个意为 “而且,并且”的词,besides有此意。“我不能证明,并且,我也从来没说过地球是圆的”。34. Do you want to be healthy? _. Smiling can help you stay healthy. A. Smile B. Smiling C. To smile D. Smiled【答案】:A【评析】考察祈使句。祈使句肯定形式以动词原形开头,故选用A。35. -Miss Lee, I didnt catch what you said. Could you tell me _again? -OK. A.what should we take B.where shall we meet C.when we would start D.how we will get there【答案】:D【评析】:考察宾语从句。 A和B为疑问语序,而宾语从句为陈述语序,故可以排除A和B,再判断时态一致问题,应是将来时。故选D。三、完形填空。(10小题,每小题1分,共10分)先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案,并将其标号填入题前括号内。 King Akbar was in the habit of putting riddles and puzzles to his people. He often asked 36 which were strange. His people had to use words in a 37 way to answer these questions.Once Akbar asked a very strange question. He looked at his people. 38 he looked, one by one the heads began to hang low in search of an answer. It was at this moment that Birbal entered the palace. Birbal 39 the habit of the king. He understood the 40 at once and asked, May I know the question so that I can 41 for an answer?Akbar said, How many crows(乌鸦) are there in this city?42 even a moments thought, Birbal replied, There are fifty thousand five hundred and eighty nine crows, My Lord.How can you be so 43 ? asked Akbar.Birbal said, Make your men 44 . My Lord. If you find more crows it means some have come to visit their relatives(亲戚) here. If you find 45 crows it means some have gone to visit their relatives somewhere else.Akbar was pleased very much by Birbals wise answer.( ) 36. A. questions B. help C. promises D. advice( ) 37. A. common B. friendly C. clever D. silent( ) 38. A. Though B. Because C. If D.As( ) 39. A. knew B. developed C. hated D. doubted( ) 40. A. order B. information C. danger D. situation( ) 41. A. ask B. wait C. try D. reach( )42. A. Before B. Without C. Through D. In( ) 43. A. smart B. brave C. funny D. sure( ) 44. A. catch B. discuss C. count D. visit( ) 45. A. fewer B. larger C. faster D. older 36. 【答案】:A 【评析】由第二段第一句 once Akbar asked a very strange question 可知答案选A37. 【答案】:C 【评析】common普通的,friendly友好的,silent沉默的,由下文Birbal回答国王问题的方式看出,国王的臣民们得以一种聪明的方式回答国王的问题,故选C38.【答案】:D 【评析】考察词义辨析。 as:当.时候,though:虽然,because:因为,if:如果。由句意可知,“当国王看的时候”,故选as39:【答案】:A【评析】根据文章大意,Birbal知道国王的习惯,故选knew,develop “发展”,hate “恨”,doubt “怀疑”,都不符合文意。40:【答案】:D【评析】:根据文章大意,Birbal知道事情发生的情况,ABCD四个选项中只有D是情势,情况的意思。A秩序,B信息,C危险41. 【答案】:C 【评析】:本句意:为这个答案做个尝试。C是尝试的意思.A是问,B是等,D达到42. 【答案】:B 【评析】介词的考察,根据文章后文King夸他是聪明的人,可知他连想都没想一下就回答出来了.再加上这个问题本来就无法去深入思考的解释出准确的答案,只能技巧性地回答,无法去认真想。所以选without43. 【答案】:D 【评析】国王问Birbal怎么对于乌鸦的数量那么确定,只有sure是“确定的,肯定的”之意。44. 【答案】:C 【评析】:根据44空后面Birbal说的话,可知该空应该是让你的人民数一数,count数数。 catch抓住,discuss讨论,visit拜访45. 【答案】:A 【评析】该空前面一句是if you find more crows it means.所以该句是if you find fewer crows.形成了照应。四、阅读理解。(20小题,每小题2分,共40分)阅读下面四篇阅读语言材料,然后按文后要求做题。 AJessie felt her life so boring one summer day. She was tired of watching TV, she read all her books, and her friends were on vacation. She wanted something different to do. Suddenly, she saw the lawn mower(割草机) sitting in the yard.Mom, she shouted, I think I will mow the lawn. Her mom ran into the yard and said, Oh no, you dont. Youre too young to mow the lawn.”Im fourteen years old and know how to do it, Jessie said. Besides, it would help Dad out, and he wont have to worry about it over the weekend.”Mom thought for a while and then decided to let Jessie give it a try. After all, she was home and would keep an eye on her. Jessie already knew how to start the lawn mower from watching her dad. Jessie checked the gas(汽油) to make sure it was full, and put on her gardening gloves to protect her hands. Mom watched from the kitchen window. Jessie really does know how to mow the lawn. She was very careful around the flowers and trees. When she finished, she felt so good, but she was so hot. Mom brought her some ice tea and said, You sure did a great job. Dad will be very surprised.Later that day, Dad came home and said to Jessies mom, You didnt have to mow the lawn. I was going to do it on Saturday. It looks great. Thanks.I didnt mow it. Jessie did.Wow, our little girl is growing up! Dad told Jessie what a great job she had done.It was fun, and I will do it again next week, said Jessie.The neighbor next door came by and asked Jessie if she wanted to mow his lawn and make some money. Sure! said Jessie. Jessie began mowing his lawn. Two other neighbors asked also, then another three. Jessie was now mowing lawns for them all and making some money. She was no longer bored! I wont have time to spend my money, she laughed to herself.根据材料内容选择最佳答案,并将其标号填入题前括号内。( ) 46. In order to do something different, Jessie decided to_.A. read books B. travel C. mow the lawn D. watch TV( ) 47. What does keep an eye on mean?A. 保护B. 注视C.培养D. 瞄准( ) 48. Before Jessie mowed the lawn, she _.A. washed her handsB. bought some gasC. read some instructionsD. put on her gloves( ) 49. How did Jessies father feel when he knew Jessie had mowed the lawn?A.Proud.B. Angry.C. Relaxed. D. Worried.( ) 50. What does the text mainly tell us?A. Neighbors should learn to help each other.B. Mowing the lawn is a good way to make money.C. Doing something helpful can make people happy.D. Children should help their parents at an early age.46. 【答案】:C 由第一段:第三行可知,文章中提到说:突然他发现了院子里有个割草机。Suddenly, she saw the lawn mower sitting in the yard.47. 【答案】:B 由上下文可知妈妈在家,还可以看着Jessie,故选B。48. 【答案】:D 由第四段第三行可知,put on her gardening gloves to protect her hands.49. 【答案】:A 由第七段,通过父亲的语气可知,父亲很赞赏女儿的做法,因此选proud50. 【答案】:C 根据选项可知,剩下三个选项都过于片面,只有C选项可以总览全文。 BCause and effect is one way to explain things that happen around us. Many things happen because something caused or influenced them to happen. Sometimes it is hard to look at a cause and find out what causes the effect. It may help you to start with the effect and use your reasoning(推理的) skills. Think about all the things you know that could be reasons for the effect you can see.For example, you may see someone putting on a heavy jacket. This is the effect. To look for a cause, think to yourself, What would make someone put on a heavy jacket? Maybe the person is going outside into very cold weather. Maybe the person works in the penguin pen(企鹅圈养地)at Sea World. Maybe the person is going to visit an ice skating rink where the air is kept very cold. All of these things could be a cause for putting on a heavy jacket.Now, think about a second example. The effect is a boy named Abi has to go to the head teachers office. What are the possible causes? Maybe he bullied(欺负) another student. Maybe he is just being picked up early. Maybe he is being given a prize!Here is another example for you to think about its cause and effect. Cait, 13, was trying to fall asleep when her 8-year-old brother, Doug, came into her room. He looked around a bit, but seemed really out of it. Then Doug went back into the hallway and stood there looking straight up at the hall light for quite a while. Little brothers can be very strange, but this was really much too strange. Cait didnt know what to do. Just then, Caits father appeared and explained that Doug was sleepwalking. Whats the cause and effect could you tell?根据材料内容选择最佳答案,并将其标号填入题前括号内。( ) 51. According to the second paragraph, which of the following is an effect? A.Someone puts on a heavy jacket B.Someone works in the penguin pen. C.Someone will go outside into cold weather. D.Someone will go to visit an ice skating rink.( ) 52. Abi has to go to the head teachers office. Which of the following isnt the possible cause?A. He bullied another student B. He is going shopping.C. He is being picked up early. D. He is being given a prize.( ) 53. What was Doug doing when his sister Cait tried to fall asleep?A. He was going outside. B. He was reading a story.C. He was sleepwalking. D. He was looking for his dad.( )54. Which of the following is cause and effect? A. Tony got up and had a glass of water. B.We came home and found him sleeping. C.The ball was lost and a window was broken. D.Tim was late again and his teacher got angry. ( ) 55. What is the best title for the text? A. Truth and lies B. Work and sleep C. Cause and effectD. Life and dreams51 【答案】:A 由第二段第一行This is the effect.可以得出,this指代的就是前面那句话。52【答案】: B 由第三段第二三行可以得出,只有B不是正确的原因53 【答案】:C 由最后一段最后一句得出,父亲给出了正确解释54 【答案】:D ABC选项不符合逻辑,只有D选项是正确的原因导致的结果55【答案】: C 由第一段可以看出,后面的段落都在解释什么是原因,会导致什么样的结果 C School activities for kids and teens July is a month of fun-filled activities for kids and teens as long as you know where to find them. When you want some fun activities for July, consider these ideas happening in this month. Secret of the DragonTime Monday, July 1, 2013, 10:30 amCost Adult:$7.40 Children(under 15 years):halfBookings Phone the booking office: 3403 2578Address Brisbane Botanic GardensNote Secret of the Dragon is a magical story about two children who are taken on a dragon ride to explore the universe. The search for life: Are We Alone? Time Thursday, July 4, 2013, 2:00 pmCost Adult: $ 14.50 Children (under 15 years): $8.70Bookings Phone the booking office: 3403 7689Address Brisbane Botanic GardensNote Are we truly alone in space? Is there any life out there? These are the questions aked in this show. Magic ClassTime Friday, July 12,2013, 10:00 amCost FreeBookings Please call 3403 8470 to bookyour place.Address Centenary Community hub,171 Dandenong Rd.Note Would you like to be a magician? Then join David, the magician, to learn about real magic with playing cards, coins, ring ropesand DIY projects and be able to become the life of the party. Science with Me:Making your own guitarTime Saturday, July 20, 2013, 3:00 pmCost FreeBookings Please phone 3403 1226 to book your place.Address 10, Egginton CloseNote Do you want to make a guitar with Kathy and her mom? Science with Me is going to be with you. Please remember to bring a piece of wood, a hammer, some rubber bands and some nails with you.注:universe宇宙;magic魔术根据材料内容选择最佳答案,并将其标号填入题前括号内。( ) 56. Alec is strongly interested in space life. He may go to_.A. Magic ClassB. Science with MeC. Secret of the DragonD. The Search for Life( ) 57. John and his 10-year-old son want to watch Secret of the Dragon. How much should they pay?A. $7.40.B. $11.10.C. $14.80.D. $23.20.( ) 58. Rita plans to join Magic Class. She may learn about_.A. real magicB. making coinsC. magic storiesD. holding parties( ) 59. According to the text, making a guitar needs the things except_.A. a piece of woodB. a hammerC. some nailsD. ring ropes( ) 60. What do the four activities have in common? A. They are all free. B. They happen in the same place. C. They are all weekend activities. D. They can all be booked by phone.56 【答案】D 由右上标题the search for life,以及 note部分“life”“space”关键词可知,选D57 【答案】B 由左上cost部分,adult $ 7.40 children 15 岁以下半价,可知两人费用为:$11.1058 【答案】A 由左下note部分learn .about 可知59【答案】D 由右下note 部分可知所需物为a piece of wood, a hammer, some nails, 因此D选项为正确答案。60 【答案】D A项左上,右上收费,B项右下,左下地址不符合,C项左上,右上不是周末, D项四个图片都符合。 DDo you like to tell stories? Do you like to write? Sometimes those questions have two different answers. 61 However, it can be hard to write them down on paper.62 Even professional(职业的) writers do not write everything perfectly the first time. They have to revise(修正) their work. When you revise your writing, you look for ways to change it that will make it better. 63 You make sure that you have used capitals(大写), periods and other punctuation marks in the best way. You look for words that can be taken out or changed for different, more exciting words. You make sure that your words help the reader get a picture in his mind when he reads them.Writing is one of those skills that take practice. The changes you make can turn boring words into exciting words. 64 Dont be afraid to make changes. The first time you write on a topic, you get your ideas down on paper. 65 Its making it ready for readers to enjoy.根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使短文意思通顺,内容完整,并将其标号填写在下面题号后的横线上。A. You check your spelling.B. Revising your writing is important.C. Many children love to tell stories out loud.D. Revising your writing is cleaning it up.E. It can make your ideas come alive. 61._ 62._ 63._ 64._ 65._61【答案】: C 有关键词tell stories可以看出上下文选C较为连贯62 【答案】:B 第二段主要讲revise writing,因此句首缺少B选项这样的总结句。63 【答案】:A 空格后几句话是在讲检查拼写,check spelling A 项符合64 【答案】:E “turn boring words into exciting words”与“make your ideas come alive.”意思连贯,故选E65【答案】: D 排除其他选项可得知。五、词语运用。(10小题,每小题1分,共10分) angry invite however with please from visitor celebrate taste soup fine he One day a visitor came to Nasreddins house. I am your cousin 66 Konya, he said, and I have brought you a duck to 67 the visit. Nasreddin was 68 . He asked his wife to cook the duck, and served the visitor a 69 dinner. The next day another visitor arrived. I am the friend of the man who brought you the duck, he said. Nasreddin invited him in and gave 70 a good meal. The next day another visitor arrived, and said he was the friend of the friend of the man who had brought the duck. Again Nasreddin invited him in for a meal. 71 , he was getting a bit angry. 72 seemed to be using his house as a restaurant. Then another visitor came, and said he was the friend of the friend of the friend of the man who had brought the duck. He was 73 in. Nasreddins wife brought some 74 to the table and the visitor tasted it. What kind of soup is this? It 75 just like warm water. Ah! said Nasreddin. That is the soup of the soup of the soup of the duck.66. _ 67._ 68._ 69._ 70._71. _ 72._ 73._ 74._ 75._66【答案】: from 此处不缺主要成分,Konya可看作人名或地名,缺少介词或非谓语动词,但无适合非谓语动词,with带入,句意不符,只能选from,译为“来自”可推出Konya为地名。67 【答案】:celebrate 此处为不定式作宾补(结合the visit可推出),为使句意完整please 和celebrate均可,但下文有需要please故选celebrate.68 【答案】:pleased. Nasredalin听
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 山东、湖北省部分重点中学2025-2026学年数学高二第一学期期末监测试题含解析
- 黄河科技学院《多声部音乐分析与写作》2024-2025学年第一学期期末试卷
- 社会保障市场分析趋势
- 兼职合同中的法律责任分析
- 复合土工膜断裂强度、标准强度对应伸长率试验记录
- 岩土有机质含量(重铬酸钾法)试验记录
- 论文格式字体
- SAP物料帐材料成本差异未分摊各种原因分析-值流监视器
- 答辩评语50字左右
- 发展战略理论
- 河南省新郑市初中历史七年级期末上册高分通关测试题详细答案和解析
- 四川省甘孜藏族自治州(新版)2024小学语文部编版期末(复习)完整试卷(含答案)
- 北师大版六年级数学上册第五单元《数据处理》(大单元教学设计)
- 国开2024年《法律基础》形考作业1-4答案
- 24点练习题(下册)
- 中国老年骨质疏松症诊疗指南
- 维吾尔族舞蹈
- 预防医学三级预防
- 消防安全检查表-
- 工程测量期末考试试卷(附带答案)
- 信息化管理系统升级与迁移方案
评论
0/150
提交评论