




已阅读5页,还剩18页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
河南省许昌高级中学2020届高三英语上学期9月月考试题(含解析)注意事项:1、答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在试题卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2、选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3、非选择题的作答:用签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWhen Boris left school, he could not find a job. He tried hard and he wrote letters to many companies until he could not afford to buy any more stamps. Boris began to lose his confidence, then depressed. Still he went on trying and still he failed. He began to think that he had no future at all.“Why dont you start your own business?” one of his uncles told him. “The world is a money-locker. Youd better find a way of opening it.”“But what can I do?”“Get out and have a look round.” advised his uncle. “See what people want; then give it to them, and they will pay for it.”Boris began to cycle around the town and found a suitable piece of waste ground in the end. Then he set up his business as a cycle repairer. He worked hard, made friends with his customers and gradually managed to win his good fame. A few months later, he found that he had more work than he could deal with by himself. He found a number of empty shops but they were all no good: in the wrong position, too expensive or with some other problems. But at long last, he managed to find an empty shop in a new place where there were plenty of customers but no competition.Boris and his assistant taught themselves how to repair motor-cycles. Slowly but surely the profits increased and the business developed. At last, Boris had managed lo open the money-locker and found bank notes and gold coins inside.1. Whats the best title for the passage?A. No Education, No Future.B. The World Is a Money-locker.C. Good Fame Is the Key to Success.D. Difficulty of Starting a Small Business.2. Which of the following best describes Boriss job hunting experience?A. Boring.B. Surprising.C. Encouraging.D. Disappointing.3. Boris started his career by _.A. repairing cyclesB. buying empty shopsC. cycling around the townD. developing a waste ground4. Boris finally chose an empty shop in a place because _.A. it was not so expensiveB. he had a lot of old customers thereC. there were good opportunities thereD. he could make good use of his skills there【答案】1. B 2. D 3. A 4. C【解析】文章通过讲述Boris创业的故事,说明了世界是一个钱柜,你最好找到一种打开它的方法。【1题详解】主旨大意题。由“The world is a money-locker. Youd better find a way of opening it.”可知这篇文章通过讲述Boris创业的故事,说明了世界是一个钱柜,你最好找到一种打开它的方法,可知选B。【2题详解】推理判断题。When Boris left school, he could not find a job. He tried hard and he wrote letters to many companies until he could not afford to buy any more stamps. Boris began to lose his confidence, then depressed. Still he went on trying and still he failed. He began to think that he had no future at all. 这一段描述了Boris找工作的经历,尽管他不停的尝试,但是却仍然失败,所以Boris找工作的经历非常令人失望,选D。【3题详解】细节理解题。由Then he set up his business as a cycle repairer.可知Boris通过修理自行车开始了他的事业,选A。【4题详解】推理判断题。由But at long last, he managed to find an empty shop in a new place where there were plenty of customers but no competition.可知Boris最终在一个地方选择了一个空的店铺是因为那里有好的机会,选C。【名师点睛】细节题,是指原文提到了某事物、现象或理论,题干针对原文具体叙述本身发问。一般包括直接理解题(在原文中可直接找到答案,常用who, what, when, where, why和how等提问。)语义转化题(需要将题目信息与原文相关信息进行语义上转换,两者存在表达上的差异,有时需要进行加工或整理后方能得出结论)、数字计算题、排列顺序题、图表图画题等。抓住文段中的事实和细节是做好该题型的关键,也是做好其它类型问题的基础。小题3细节理解题。由Then he set up his business as a cycle repairer.可知Boris通过修理自行车开始了他的事业,选A。BFITNESS CENTREThe fitness centre offers a variety of activities for members of all ages throughout the week.Activities for Monday 12 July, 2017:Learn to swim. Classes for preschool children aged five and under start at 10:00 am. Classes last 30 minutes and parents must attend with their children. Dont forget to book in advance, as places are limited, and to pack some warm clothes for after the lesson.Womans aerobics (有氧运动). Sessions are for one hour and begin at 10:45 am, led by Melissa. Come along and join us every Monday for an exhilarating hour of exercise and fun. Leave your kids at the nursery and take time out for yourself. Wear a track-suit or something similar.Lunchtime yoga. Take a break at lunchtime (1:002:00 pm) for an hour of meditation and yoga. Enjoy the peace and quiet of our meditation room, and relaxing sessions designed for active people with busy lives. Use your own mat for floor work or hire one from us for a small sum.Family Shootaround. 10:005:30 pm. Family Shootaround is open for members and guests to bring the family out for basketball. Half court games are only during this time. There are no full court games during Family Shootaround hours. All participants must sign in at the front desk and wear a wristband during the play.5. When will Melissa be working?A. From 10:00 am to 10:30 am.B. From 10:45 am to 11:45 am.C. From 1:00 pm to 2:00 pm.D. From 10:00 am to 5:30 pm.6. Which activity may need extra fees?A. Lunchtime yoga.B. Learn to swim.C. Womens aerobics.D. Family Shootaround.7. What is the common requirement of the activities?A. The need to sign in.B. The need to bring something.C. The need to book in advance.D. The need to become a member.【答案】5. B 6. A 7. B【解析】本文介绍健身中心的一些活动项目。【5题详解】B推理判断题。根据Womans aerobics (有氧运动). 中Sessions are for one hour and begin at 10:45 am, led by Melissa.可知,Melissa From 10:45 am to 11:45 am.在工作。故选B。【6题详解】A推理判断题。根据Lunchtime yoga. Enjoy the peace and quiet of our meditation room, and relaxing sessions designed for active people with busy lives. Use your own mat for floor work or hire one from us for a small sum.可知,这个活动需要额外的费用,因为需要垫子,故选A。【7题详解】B细节理解题。根据Learn to swim. 中and to pack some warm clothes for after the lesson. ;Womans aerobics (有氧运动). 中Wear a track-suit or something similar. ;Lunchtime yoga. 中Use your own mat for floor work or hire one from us for a small sum.和Family Shootaround. 中All participants must sign in at the front desk and wear a wristband during the play.可知,每项活动都需要带点东西,这就是活动的共同要求。故选B。【名师点睛】做推理判断题时,要求考生在阅读时,要抓住文章的主题和细节,分析文章结构,根据上下文内在联系,挖掘文章的深层含义。在进行推理时,考生一定要仔细阅读短文,千万不可脱离原文而仅凭个人的看法,主观臆断。本题第1小题,推理判断题。根据Womans aerobics (有氧运动). 中Sessions are for one hour and begin at 10:45 am,led by Melissa. 会议时间为1小时,上午10:45开始,由梅丽莎领导,可知,由此推知Melissa From 10:45 am to 11:45 am.在工作。故选B。CTwo of the hardest things to accomplish in this world are to acquire wealth by honest effort and, having gained it, to learn how to use it properly. Recently I walked into the locker room of a rather well-known golf club after finishing a round. It was in the late afternoon and most of the members had left for their homes. But a half-dozen or so men past middle age were still seated at tables talking aimlessly and drinking more than was good for them. These same men can be found there day after day, and, strangely enough, each one of these men had been a man of affairs and wealth, successful in business and respected in the community. If material prosperity were the chief necessity for happiness, then each one should have been happy. Yet, it seemed to me, something very important was missing, else-there would not have been the constant effort to escape the realities of life through scotch and soda. They knew, each one of them, that their productivity had ceased (停止). When a fruit tree ceases to bear its fruit, it is dying. And it is even so with man.What is the answer to a long and happy existence in this world of ours? I think I found it long ago in a passage from the book of Genesis which caught my eye while I was looking through my Bible. The words were few, but they became memorably impressed on my mind. “In the sweat of the face shall you eat the bread.”To me, that has been a challenge from my earliest recollections (memories). In fact, the battle of life, of existence, is a challenge to everyone. The immortal words of St. Paul, too, have been and always will be a great inspiration to me. At the end of the road I want to be able to feel that I have fought a good fight, I have finished the course, I have kept the faith.8. Which of the following is indicated in the first paragraph?A. Wealth results from honest effort.B. The men seated at tables in the locker room are lost in the significance of life.C. For some people, no way can be found to escape the realities of life other than scotch and soda.D. The men acquire wealth by planting fruit trees.9. The underlined sentence “In the sweat of the face shall you eat the bread” means _.A. Bread tastes delicious when sweat pours off your faceB. No pains, no gainsC. Failure is the mother of successD. Bread comes from the sweat on your face10. We learn from the passage that the author _.A. was a wealthy person in the communityB. held a positive attitude towards an active lifeC. was fond of associating with celebrities (名人)D. kept a secret of the reason why he was so impressed11. What is implied in the passage by the writer?A. To use wealth properly, cat, drink and be merry.B. Where there is a will, there is a way.C. As life is but like a dream, a man is like a fruit tree.D. If you cease to struggle, you cease to live.【答案】8. C 9. B 10. B 11. D【解析】【8题详解】根据第一段提到Yet, it seemed to me, something very important was missing, else-there would not have been the constant effort to escape the realities of life through scotch and soda. They knew, each one of them, that their productivity had ceased(停止). 但是,我想,对他们来说,某种非常重要的东西已经失去了,不然他们又怎会逃避现实,每天用苏打水和苏格兰威士忌将自己灌得烂醉如泥?他们明白,自己已经无法突破现有的成就,故选C项。【9题详解】根据第二段提到What is the answer to a long and happy existence in this world of ours? I think I found it long ago in a passage from the book of Genesis which caught my eye while I was looking through my Bible. The words were few, but they became memorably impressed on my mind. In the sweat. of the face shall you eat the bread. 如何才能幸福长寿地生活在世上呢?我想,很早之前在翻阅圣经时,我就找到了答案。创世纪中有一段话引起了我的注意,它虽然简短,却在我脑海中留下了深刻的印象:“要想糊口,必要汗流满面,故选B项。【10题详解】根据最后一段提到To me, that has been a challenge from my earliest recollections ( memories). In fact, the battle of life, of existence, is a challenge to everyone. The immortal words of St. Paul, too, have been and always will be a great inspiration to me. 对我而言,它是最初的记忆,也是始终的挑战。实际上,对每个人来说,人生之役,生存之役,都是一种挑战。圣.保罗不朽的教诲,也一直并将永远鼓舞着我,表示作者积极的人生态度,故选B项。【11题详解】根据第一段提到Two of the hardest things to accomplish in this world are to acquire wealth by honest effort and, having gained it, to learn how to use it properly. 人生在世最难完成的两件事就是:用诚实的努力获得财富,以及拥有财富后,学会如何正确地运用,再根据第二段提到What is the answer to a long and happy existence in this world of ours?如何才能幸福长寿地生活在世上呢,故D项意思更接近。DHaving a great collection of books at home doesnt really mean that you are a person who loves reading. It may be got from your father or your fathers father, and it can just impress people around you with the fact that you are a person of culture.From my point of view, reading is very important in our daily life. For example, reading is a way of gaining knowledge in different areas. It can help us have a great imagination, and it makes things easier when it comes to making compositions on different themes. It gives you the possibility to speak about science, even if you dont work in this field. You can express your opinions about a political event because you have read something about that.Secondly, reading gives us the possibility to enter the world of imagination. We can imagine what life will be like in the future. Sometimes, we compare ourselves with the people in the stories we read and they can give us some clues to solve the problems and tell us what to do in certain situations. Books are based on real life. Even if writers are considered to be somehow different from common people, they often face the same problems as we all do.In short, I would like to say that literature is the perfect way of enriching our culture, expressing correctly, having a rich vocabulary, being able to understand different fields and really being considered to be a learned person.12. In the authors opinion, a person has many books at home only to _.A. make his house look more beautifulB. show that his father is a learned personC. impress others with the fact that he loves readingD. show that he is rich enough to collect many books13. Which of the following is NOT mentioned in the text?A. Reading a lot is good for writing.B. Reading can help us gain knowledge.C. Reading can help us have a great imagination.D. Reading helps us enter the field of politics easily.14. We can learn from the third paragraph that _.A. people in stories are always unbelievableB. books may help us solve problemsC. writers are good at dealing with problems in lifeD. writers often have different experiences in life15. What can be the best title for the text?A. Why Is Reading Important in Our LifeB. How Can We Become a Learned PersonC. Different Reading, Different FunctionsD. Having a Good Collection of Books Means a Lot【答案】12. C 13. D 14. B 15. A【解析】读书不仅仅只是让人以为你是个对阅读和文学很热爱的人,而且对你自身的文明修养大有裨益。所以我们应该与书交友。多多读书。【12题详解】C细节理解题。根据第一段Having a great collection of books at home doesnt really mean that you are a person who loves reading. It may be got from your father or your fathers father, and it can just impress people around you with the fact that you are a person of culture.可知,以作者看来,一个人在家里有很多书,只是为了给别人留下他喜欢读书的深刻印象。故选C。【13题详解】D细节理解题。根据第二段中reading is a way of gaining knowledge in different areas. It can help us have a great imagination, and it makes things easier when it comes to making compositions on different themes.可知,A、B、C在文中都提到了,只有D项未提。故选D。【14题详解】B推理判断题。根据第三段中Sometimes, we compare ourselves with the people in the stories we read and they can give us some clues to solve the problems and tell us what to do in certain situations.可知,通过与书中的人物进行比较,我们可能从中得出一些解决问题的线索,帮助我们解决问题。故选B。【15题详解】A主旨大意题。根据第二段第一句From my point of view, reading is very important in our daily life.(阅读在我们的日常生活中非常重要。)第三段第一句Secondly, reading gives us the possibility to enter the world of imagination.(阅读使我们有可能进入想象的世界。)和最后一段In short, I would like to say that literature is the perfect way of enriching our culture, expressing correctly, having a rich vocabulary, being able to understand different fields and really being considered to be a learned person.(文学是丰富我们文化的完美方式,正确地表达,拥有丰富的词汇量,能够理解不同的领域并被认为是真正地有学问。),这三句都为该段的主题句,所以本文都围绕“阅读是生活中很重要”来说的。故A项适合作文章题目。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Its reported that a male waiter recently poured boiling water over a female customer at a hot pot restaurant after the woman was caught complaining about the waiters bad service online. _16_The female victim, surnamed Lin, reportedly got into an argument with the waiter, surnamed Zhu, when Zhu refused her repeated request for additional soup for her pot. Lin was rushed to hospital and was diagnosed with severe bums on up to 40% of her body. _17_Many netizens criticized the waiter for being too impulsive and ignoring the possible consequences, but some also accused Lin of being too picky. Meanwhile, some came up with a question worthy of discussion: _18_Many tragedies are caused by arguments and if the victim can control his or her anger and try to reach a compromise, the tragedies could possibly be avoided. Sometimes so-called “cowardliness” can be a form of self-protection, especially when you are faced with strangers and you know little about their personalities._19_ When they calm down afterwards, they would regret their “ridiculous” behavior and have to pay the price for the consequences.In May, a male driver in the southwestern city of Chengdu was captured on film intercepting a womans car and dragging her out of her seat, throwing her on the ground, before cruelly kicking her several times on the head, simply because the woman suddenly changed lanes in front of his car._20_ Forgive others mistakes and avoid fueling others anger. Accordingly, you may be less likely to suffer from unexpected troubles.A. Will the situation be out of control because of your anger?B. Intolerance has contributed to lots of violent incidents.C. How to keep ourselves safe when we argue with others?D. The waiter has been arrested for further investigation and trial.E. This incident caused an outcry among netizens and opinion leaders.F. But it is difficult to control our anger when we have conflict with others.G. So next time you deal with conflict, it is. mere advisable to control your temper and say “sorry” with a smile.【答案】16. E 17. D 18. C 19. B 20. E【解析】试题解析:【16题详解】作为总起段的最后一句,由这段的内容可知,主要是讲一个女顾客在吃火锅的时候不断地要求男服务员加汤,导致男服务员不满,而最终把汤倒到了女顾客的身上的一事。由于空格前的一句最后出现了online一词,结合各个选项的意思,可知E正确。【17题详解】本题所在的段落是对这件事情的进一步的细致的描述的,从空格前的一句,可知道是描述女顾客在事发后的情况的,故根据常理,空格中的句子应该就要描述男服务员在事发后的情况,故可选D。【18题详解】根据空格前的前一句中的question,可知空格中的句子必须是一个疑问句;同时,根据下一段的内容,可知C为正确答案。【19题详解】此空格是本段的总起句。分析本段的内容大意,可知B选项的内容与之相符。【20题详解】此段主要是讲如何适当地在冲突中控制自己的情绪,从而减少不必要的麻烦的,故可知G为正确选项。考点:阅读还原句子第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一节 (共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面的短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。When my oldest son was in high school, he planned to _21_ a Christian contemporary concert with the youth group from our church. To my _22_, Aaron invited me to go along. I _23_ accepted; however, by the time the date of the concert arrived, my youngest son had been ill, and I was _24_ about him. I hesitated (犹豫). Then my husband _25_ me to attend the concert, promising he would take care of our youngest.Finally, the _26_ was made. Aaron was sixteen years old. How many _27_ would I have to do s
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 文化产业发展专项资金2025年申请项目文化产业与金融创新报告
- 2025-2026学年江苏省南京市鼓楼区高三生物第一学期期末考试试题
- 新员工绩效管理协议
- 朗文英语教材教学课件
- 2025-2026学年江苏省南京市玄武区高三生物第一学期期末质量检测模拟试题
- 独坐敬亭山教学实录课件
- 2025年安全生产法律法规测试教材含答案
- 人教版必修三第二章《为什么停止开发“北大荒”》教学设计
- 明星短视频项目后续跟踪合同
- 网络直播技能培训委托协议
- 加油站加油员劳动合同8篇
- 2025年全国企业员工全面质量管理知识竞赛题库(试题及答案)
- 2025年电信人工智能学习考试题库(含答案)
- 机器人焊接技术与应用考核试卷
- 名著《红岩》三年中考真题及典型模拟题训练(解析版)
- 《会计职业道德》第2版 课件 第一章 道德和职业道德概述
- 开学第一课 教学设计-2024-2025学年七年级上学期道德与法治部编版
- 危险性较大的分部分项工程安全监理实施细则
- 《企业的可持续发展》课件
- 咨询服务承揽合同范本
- 施工期间交通导行方案
评论
0/150
提交评论