湖北黄冈2016中考英语试题(解析版).doc_第1页
湖北黄冈2016中考英语试题(解析版).doc_第2页
湖北黄冈2016中考英语试题(解析版).doc_第3页
湖北黄冈2016中考英语试题(解析版).doc_第4页
湖北黄冈2016中考英语试题(解析版).doc_第5页
免费预览已结束,剩余13页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

一、听力(略) 共三节,计25分二、单选题(共15小题;每小题1分,共15分)26.Could you take out the rubbish and do the dishes,Tony? Sure, Mom will be mad if she sees this _, I think.A.matter B.mess C.trouble D.difficulty【答案】B【解析】matter意为“事件”;mess意为“混乱”;trouble意为“麻烦”;difficulty意为“困难”;句意:Tony,你可以把垃圾带出去并且洗碗吗?当然,如果妈妈看到这么混乱的话,我认为她会生气的。结合句意不难确定答案选B。27.What do you think of _ Chinese teacher, Jim?Shes an excellent teacher, Ive improved a lot since she taught _Chinese. A.our;us B.our;our C.ours;us D.ours;our【答案】A【解析】句意:吉姆,你认为我们的语文老师怎么样?她是一名优秀的老师,自从她教我们语文,我提高了很多。第一个空修饰名词短语Chinese teacher,故此处用形容词物主代词our;第二个空填入的词作动词taught的宾语,故用宾格形式us。28.The 15th Chinese BridgeChinese Proficiency Competition will be held this year!Thats great!_ foreign college students are interested in Chinese learning. A.Hundred of B.Thousands C.Hundred D.Thousands of【答案】D【解析】句意:第十五届汉语桥中文比赛将在今年举行!太好了!成千上万的外国大学生对中文学习感兴趣。hundred,thousand与of连用时,须在末尾加s。thousands of意为“成千上万的”。29.Junior high school days will be over _a week.How are you feeling? Im trying to keep my cool because weve been together_ three years. A.in;in B.for;in C.in;for D.for;for【答案】C【解析】句意: 一周后初中的生活就要结束了。你感觉怎么样?我正努力保持冷静,因为我们在一起已经三年了。in a week表示“在一周后”,与一般将来时连用;for +时间段,表示持续一段时间。30.My parents are crazy about Running Man.How about your parents?_ my dad _my mom likes it,But they prefer Ode to Joy(欢乐颂). A.Not only;but also B.Both;and C.Either;or D.Neither;nor【答案】D【解析】notonly.butalso.意为“不仅而且”;both.and.意为“两者都”;either.or.意为“或者或者”;neither.nor.意为“既不也不”。句意:我的父母对“跑男”很着迷,你的父母呢?我爸爸妈妈都不喜欢这个节目,但是他们更喜欢“欢乐颂”。31.Your father never shops online. Whys that?He says theyre much _but the products are not really good. A.nicer B.cheap C.nice D.cheaper【答案】D【解析】句意:你父亲从不在网上购物。那是为什么?他说他们更便宜,但是那些商品不是很好。nicer“更漂亮的”是nice“漂亮的”的比较级形式;cheaper“更便宜的”是cheap“便宜的”的比较级形式。抓住句中but后的内容,前后句语义上为转折关系,与“产品不好”相对应,应该是“价格便宜”,并且前面有much修饰,故用比较级形式。32.Would you like to attend the farewell party next week,Mr.Huang?Sure, Id love to.I have no reason to _ your invitation. A.turn down B.turn off C.turn up D.turn on【答案】A【解析】turndown意为“拒绝”;turnoff意为“关掉”;turnup意为“出现”;turnon意为“打开”。抓住答语“Sure,Idloveto.”推知此处表示“没有理由拒绝你的邀请”。句意:你愿意来参加下周的告别聚会吗,黄先生?当然,我愿意,我没有理由拒绝你的邀请。33.Where are you going, Bob?To go hiking. Eric _ for me at the school gate! A.was waiting B.waits C.waited D.is waiting【答案】D【解析】句意:鲍勃,你要去哪里?去徒步旅行。埃里克正在校门口等着我。根据根据句意可知,谈及的是正在进行的动作,因此用现在进行时is waiting。34.How do you like Treasure Island, Lucy?Its so exciting that I _ it twice.A.am reading B.have read C.was reading D.had read【答案】B【解析】句意:露西,你认为金银岛怎么样?它是如此令人激动以至于我读了两遍。根据twice可知谈及的是已经发生的事情,故用现在完成时。35.You arent supposed to smoke in public.Its bad for our health.Sorry,I will _ my cigarette right now.A.give up B.put down C.put out D.give away【答案】C【解析】giveup意为“放弃”;putdown意为“放下”;putout意为“熄灭,扑灭”;giveaway意为“赠送”。句意:你不应该在公共场所吸烟,这对我们的健康有害。对不起,我马上把香烟熄灭。结合句意不难确定答案选C。36.Tom is always careless with his schoolwork.Could you help him?No problem! I think he _to think twice before starting.A.should be told B.can tell C.should tell D.can be telling【答案】A【解析】句意:汤姆的功课总是做得不认真。你能帮助他吗?没问题!我认为他应该被教导要三思而后行。结合句意可知此处表示被告知,故应用被动语态。表示“应该”用情态动词should,故答案选A。37.Im sorry,Mr. Hu. I _ my English exercise book at home.It doesnt matter.Please remember _it here this afternoon.A.forgot;to bringB.left;to takeC.forgot;to takeD.left;to bring【答案】D【解析】forget意为“忘记”;leave意为“离开,落下”;bring意为“带来”;take意为“拿走”。结合句意,第一个空表示“已经落在家里”,故用一般过去时形式left;第二个空根据后面的here一词可知表示“带来”,故用bring。句意:胡老师,对不起。我把英语练习本落在家里了。没关系。请记着今天下午把它带来。38.I really want to relax myself.Could we see City Danger tonight?Sure! The actor _ a hero used to be a schoolteacher.I like him very much.A.who play B.which plays C.who plays D.that play【答案】C【解析】考查定语从句。先行词为the actor,指人并且是第三人称单数,因此关系代词用who,谓语动词用第三人称单数形式。句意:我真想放松一下。我们今晚能看危险城市吗?当然可以!扮演英雄的那个演员过去曾经是一名教师,我非常喜欢他。39.I havent seen your English teacher for a week. Where is he? Sorry, I dont know _.A.where has he been B.where he has beenC.where has he gone D.where he has gone【答案】D【解析】have been to表示“过去曾经去过”,说话时已经回来了;have gone to表示“去了某地没有回来”;根据Where is he?可知他去了还没有回来,故排除A,B两项。宾语从句的词序用陈述语序,故选D。句意:我已经一周没有看见你的英语老师了。他在哪里?对不起,我不知道他去了哪里。40.Our head teacher is responsible for his work.He spends most of his time with us._ He always communicates with our parents in his free time.A.I hope so! B.What? C.Thats for sure. D.Why?【答案】C【解析】考查交际用语。A.I hope so!我希望如此;B.What? 什么? C.Thats for sure.那是一定的;D.Why?为什么?句意:我们的校长为他的工作负责。他和我们度过了大部分时间。他总是在业余时间和我们的父母交流。根据句意不难确定答案选C。3、 完型填空(共15小题;每小题1分,共15分)阅读下面的短文,从短文后所给的四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Ladies and Gentlemen,Thank you for coming to attend the graduate ceremony. First of all,Id like to _41_ all the students who are here today. I remember _42_ all of you when you were just starting Grade 7 at this school.You were so full of energy and thirsty _43_ knowledge. And some of you were a little difficult to deal with! But today, youve all grown up so _44_ and I am so proud of you.Although youve all worked very hard over the last three years, none of you did it _45_. I hope youll remember the important _46_ in your lives who helped and supported you. Please consider what theyve done for you. Never _47_ to be thankful to the people around you.Lastly, the end of junior high school is the beginning of a new _48_. You will have many difficult tasks _49_ you. Youll make mistakes along the way, but the key is to _50_ your mistakes and never give up. But along with difficulties, there will also be many _51_ things waiting for you. Learn the new things, and youll have the ability to make your own choices. Choose _52_ and be responsible for your decisions and actions. _53_ you have to go your separate ways now, I hope that youll come back to visit our school in a few years time. As you _54_ on your new journey, you shouldnt forget where you came from. The future is _55_.Good luck and hope to see you again sometime soon!41.A.introduce B.congratulate C.suggest D.support42.A.meeting B.met C.meet D.to meet43.A.of B.with C.for D.in44.A.little B.much C.few D.many45.A.lonely B.quickly C.alone D.correctly46.A.things B.moments C.schoolwork D.people47.A.fail B.hope C.remember D.continue48.A.job B.ride C.life D.idea49.A.across form B.ahead of C.behind D.above50.A.copy B.write down C.follow D.learn from51.A.exciting B.excited C.boring D.bored52.A.quickly B.slowly C.wisely D.quietly53.A.If B.Because C.Unless D.Although54.A.set off B.set out C.set up D.set down55.A.theirs B.yours C.his D.hers【答案】41.B 42.A 43.C 44.B 45.C 46.D 47.A 48.C49.B 50.D 51.A 52.C 53.D 54.B 55.B【解析】41.B 考查动词词义辨析。A.introduce介绍;B.congratulate 祝贺;C.suggest建议;D.support支持。句意:首先,我想要祝贺今天在这里的所有学生。42.A 考查动名词及语境的理解。remember doing sth.意为“记得做过某事”,故填入动名词meeting。句意:我还记得在七年级刚开始在学校里面和大家见面的时候。43.C 考查介词。be thirsty for为固定搭配,意为“渴望”,此处表示“渴望知识”,故答案选C。44.B 填入的词修饰grow up表示长大很多,因此应填入程度副词much。.few“很少(的)”和many“许多(的)”,表示数量,故排除;little作为副词,意为“少许,完全不”,much作为副词意为“大;非常,很”。45.C A.lonely孤独地;B. quickly快速地; C.alone独自;D.correctly正确地。结合下文中的“互相支持、帮助”,可推知此处表示不是一个人独自学习,因此答案选C。46.D 考查名词。A.things事情;B.moments时刻;C.schoolwork 家庭作业;D.people人们。后面定语从句的引导词为who,显然先行词应该是人,因此答案选D。句意:我希望你们能记住那些在你们的生命中帮助并支持你们的那些重要的人。47. A 考查动词词义辨析。A.fail 失败;B.hope希望;C.remember记住;D. continue继续。never fail to do sth.为固定搭配,意为“一定要”,此处表示“一定要感谢周围的人”。48.C A.job 工作;B.ride 骑;C.life生活;D.idea主意;结合文意,初中生活的结束意味着新生活的开始。49.B A.across from 在对面; B.ahead of 前方,提前;C.behind在后面;D.above在上面;结合文意,在你的前面将会有很多困难。50. D A.copy抄袭;B.write down 写下;C.follow 遵循;D.learn from向学习,从中吸取教训。结合文意,此处指关键是要从错误中吸取教训。51.A A.exciting激动人心的;B.excited激动的;C.boring令人厌烦的;D.bored枯燥的,无聊的;根据连词but可知填入的词与difficult相对立,显然指“令人激动的事”,修饰things,用形容词exciting。52.C A.quickly迅速地; B.slowly 缓慢地;C.wisely明智地;D.quietly安静地。根据youll have the ability to make your own choices可知此处表示明智地做出选择,故用副词wisely。53.D考查连词。A.If 如果,一般引导条件状语从句;B.Because因为,引导原因状语从句;C.Unless除非,引导条件状语从句;D.Although尽管,引导让步状语从句。结合句意,此处表示让步关系,尽管要走,仍希望回来看看学校,故用连词although。54.B 考查动词短语辨析。A.set off 出发,动身;B.set out 开始;C.set up建立;D.set down记下,放下。句意:当你们开始新的旅程时,不要忘记是从哪里出发的。55.B 考查代词。结合句意,表示“未来是你们的”,因此用名词性物主代词yours。四、综合阅读(共两节,计32分)第一节 阅读理解(共12小题;每小题2分,共24分)阅读下面三篇短文,根据短文内容,从所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。(1)One day,Mr.Li was reading a book in his office after school. To his surprise, a ball flew in suddenly and hurt him on the head. He took the ball to the window, but he only saw a group of boy students running away quickly and disappearing in a minute. He sat down again and continued his reading. As it got dark, it was time for him to leave for home. Looking at the ball, he wondered what to do with it. He knew the owner of the ball must be nearby and wished to get it back. He went downstairs and walked to the playground. It was at the center of the playground that he placed the ball with a piece of paper, on which he wrote “Be careful next time!”. Then he walked away.The next morning, as Mr.Li opened the office door, he found the same piece of paper on the floor.Some words were added after his words: “Thank you for your kindness. Anyway, you are a clever fellow.”56.What happened while Mr.Li was reading in his office?A.The window was broken by a ball.B.A ball hurt him on the head.C.A ball hit the window.D.The door was broken by a ball.57.Why did the owner of the ball run away quickly?A.He was afraid of Mr.Li.B.He wanted to get the ball back.C.He wanted to go home.D.He went to look for the ball.58.How did Mr.Li deal with the ball?A.He took it home.B.He put it in his office.C.He put it back on the playground.D.He had no idea about it.59.According to the passage, we can know that _.A.Mr.Li is interested in readingB.Mr.Li is too hard on his studentsC.Mr.Li is good at playing sportsD.Mr.Li is a clever teacher with kindness【答案】56.B 57.A 58.C 59.D【解析】56.B 细节理解题。根据One day, Mr.Li was reading a book in his office after school.To his surprise, a ball flew in suddenly and hurt him on the head.可知李老师在学校办公室里正读书,一个球飞过来,砸了他的头,故选B。57.A 推理判断题。根据He took the ball to the window,but he only saw a group of boy students running away quickly and disappearing in a minute可知这个球的主人应是害怕李老师,因此跑开了,故选A。58.C 细节理解题。根据It was at the center of the playground that he placed the ball with a piece of paper, on which he wrote “Be careful next time!”.可知李老师最后把球放在了操场上,故选C。59.D 推理判断题。根据Some words were added after his words:“Thank you for your kindness. Anyway, you are a clever fellow.”可知李老师是一个善良聪明的人,故选D。(2)CCTV News June 2,2016,ThursdayBEIJINGThe Chinese military(军方)sent a specialist medical team to Mail on Thursday to join Chinese peacekeepers there and help deal with casualties(伤亡者)from a Tuesday terrorist attack. On Thursday the Defense Ministry confirmed(证实)that a soldier Shen LLiangliang, 29, was killed in the attack, and another five soldiers were hurt.China Daily June 4, 2016, SaturdayA team of refugeets(难民)will compete for the first time at this summers Olympics in Rio. In the past, athletes(运动员)who did not represent(代表)a country were not allowed to compete. “The team will likely number between five and ten athletes,” the committee said in a statement, “it will be treated at the Olympic Games like all the other teams.We want to send a message of hope to all the refugees of the world.”China Daily June 6, 2016, MondayNANNINGFloods(洪水)have caused three deaths in South Chinas Guangxi. More than ten cities and counties in Guangxi were hit by floods in the last three days. About 592 people were displaced,and 27,800 people were affected, it said.Direct economic loss(经济损失)totaled 28 million yuan(about $4.26 million).60.When did the terrorist attack happen in Mali?A.On June 2,2016.B.On June 4,2016.C.On May 31,2016.D.On June 6,2016.61.What is special at this summers Olympics in Rio?A.Athletes who represent a country are allowed to compete at this summers Olympics.B.A team of refugees can compete at this summers Olympics in Rio.C.A refugee can represent his or her own country to compete in Rio Olympics.D.This piece of news sends all the athletes a message of hope.62.How many people died in Guangxi during the floods in the last three days?A.3. B.592. C.27,800. D.28.63.According to the news above, which of the following is TRUE?A.These three pieces of news are reported by China Daily.B.Many people were affected in Guangxi because of the earthquake.C.There may be over 10 members in a team of refugees at this summers Olympics.D.The government of China is trying to cure the casualties in Malis terrorist attack.【答案】60.C 61.B 62.A 63.D【解析】60.C 推理判断题。根据June 2, 2016, Thursday 可知6月2日是星期四;根据a Tuesday terrorist attack可知恐怖分子袭击时间发生在星期二,结合起来推断袭击发生在2016年5月31日,故选C。61.B 细节理解题。根据A team of refugeets(难民)will compete for the first time at this summers Olympics in Rio.可知在里约日内卢的夏季奥运会上将有一支由难民组成的队伍来参加比赛,故选B。62.A细节理解题。根据NANNINGFloods(洪水)have caused three deaths in South Chinas Guangxi. More than ten cities and counties in Guangxi were hit by floods in the last three days可知在过去的三天中,在广西洪水中有三人死去,故选A。63. D 推理判断题。根据材料第一段可知第一条新闻为CCTV NEWS报道,A项错误;根据最后一条新闻第一句Floods(洪水)have caused three deaths in South Chinas Guangxi. 可知,广西发生了洪水使得很多人受到影响,并非地震,B项错误;根据第二条新闻第三句The team will likely number between five and ten athletes可知,这支队伍由五到十个人组成,不会超过十个人,C项错误;根据第一条新闻第一句可知,中国政府派遣医疗队伍协助医治在马里恐怖袭击中受伤的人员,故D项表述正确。(3)Last week, Chicago became the first city in the US to join the “Lights Out Plan”. People turned off the lights in the citys tallest buildings, so that thousands of birds could get to their winter homes. Every year in autumn, some birds fly over Chicago on their way to the south, and come back the next spring.Lights mean danger to birds. Birds find their way by looking at the stars in the sky. Lights in tall buildings are so bright that birds may mistake them as stars. This means they can not find the right way to go home.This month, about 300 types of birds are flying over Chicago to go back to the south to live through the cold winter. Birds fly to warmer places for a few reasons. Many birds cannot live in the cold, so they fly to warmer places. But there are other reasons, too. Birds need to look for food in the south. Another reason is that they want to have baby birds. Many birds like to have their baby birds in the same “ house” they lived in last year, so they fly back there.There are about 9,000 kinds of birds in the world, and about 600 kinds of birds migrate. Some birds can fly a very long way. Sometimes they fly to other countries. We have fewer birds today because there are fewer places for birds.64.Why did people in Chicago turn off their lights last week?A.Because people wanted to save money.B.Because people liked the dark night.C.Because people were a afraid that birds would make much noise.D.Because people were a afraid that birds would lose their way.65.What does the underlined word “migrate” mean in Chinese?A.迁徙 B.定居 C.冬眠 D.重生66.Today we have fewer birds because _.A.lots of birds are often illB.people kill lots of birdsC.there are fewer places for birdsD.other animals eat them67.Which of the following statements is NOT true?A.All birds fly to warmer places every year.B.Some birds have to fly to warmer places in autumn.C.Some birds can fly a long way to other countries.D.About 600 kinds of birds migrate in the world.【答案】64.D 65.A 66.C 67.A【解析】64.D推理判断题。根据Lights in tall buildings are so bright that birds may mistake them as stars.This means they can not find the right way to go home.可知芝加哥的人们关灯,因为担心鸟儿把高楼上的灯当作星星而迷路,故选D。65.A 词义猜测题。根据Some birds can fly a very long way.Sometimes they fly to other countries.可知鸟儿们飞很长的路途,飞到其他国家,结合常识,这是鸟类在迁徙,故选A。66.C 细节理解题。根据We have fewer birds today because there are fewer places for birds.可知因为鸟儿居住的地方变少了,所以鸟类数量变少了,故选C。67.A推理判断题。根据Many birds cannot live in the cold,so they fly to warmer places.可知许多鸟不能生活在寒冷的地方,所以他们飞往温暖的地方,并不是所有的鸟,故选A。第2节 任务型阅读(共4小题;每小题2分,共8分) It is said that the eyes are the windows of our soul. However, you have to look after them properly. Your eyes need everyday attention. Firstly, you have to pay more attention to your diet. Have more fresh fruits, vegetable, fish, egg and milk. Its good for your eyes. Besides, a regular amount of Vitamins A and B2 should also be taken.Secondly, you must have a regular and sound sleep. It relaxes the eye muscles(肌肉) and gives them the rest required, sleep can help the body to repair its tired tissues(组织). Usually, you must sleep for at least seven to eight hours every day. Loss of sleep can give you dark circles under the eyes.Next, its necessary for you to exercise eyes every day. Blink(眨眼)your eyes at regular periods, which makes the

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论