




免费预览已结束,剩余3页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
专题限时检测(十一)完形填空之夹叙夹议文体(一) (共3篇,每篇限时18分钟).真题体验(高考题最经典,每做一遍都会有新发现,配有精品动态课件)(2014天津高考)one night, when i was eight, my mother gently asked me a question i would never forget.“sweetie, my company wants to _1_ me but needs me to work in brazil.this is like your teacher telling you that youve done _2_ and allowing you to skip a grade (跳级), but youll have to _3_ your friends.would you say yes to your teacher?” she gave me a hug and asked me to think about it.i was puzzled.the question kept me _4_ for the rest of the night.i had said “yes” but for the first time, i realized the _5_ decisions adults had to make.for almost four years, my mother would call us from brazil every day.every evening id _6_ wait for the phone to ring and then tell her every detail of my day.a phone call, however, could never replace her _7_ and it was difficult not to feel lonely at times.during my fourthgrade christmas break, we flew to rio to visit her.looking at her large _8_ apartment, i became _9_ how lonely my mother must have been in brazil herself.it was then _10_ i started to appreciate the tough choices she had to make on _11_ family and work._12_ difficult decisions, she used to tell me, you wouldnt know whether you make the right choice, but you could always make the best out of the situation, with passion and a _13_ attitude.back home,i _14_ myself that what my mother could do, i could, too.if she _15_ to live in rio all by herself, i, too, could learn to be _16_.i learn how to take care of myself and set high but achievable _17_.my mother is now back with us.but i will never forget what the _18_ has really taught me.sacrifices _19_ in the end.the separation between us has proved to be a _20_ for me.1a.attractbpromotecsurprise dpraise2a.little bmuchcwell dwrong3a.leave brefuseccontact dforgive4a.explaining bsleepingcwondering dregretting5a.poor btimelycfinal dtough6a.eagerly bpolitelycnervously dcuriously7a.patience bpresence cintelligence dinfluence8a.comfortable bexpensivecempty dmodern9a.interested in baware ofcdoubtful about dsatisfied with10a.when bwherecwhich dthat11a.abandoning bbalancingccomparing dmixing12a.depending on bsupplied withcfaced with dinsisting on13a.different bfriendlycpositive dgeneral14a.criticized binformedcwarned dreminded15a.managed boffered cattempted dexpected16a.grateful benergeticcindependent dpractical17a.examples blimitscrules dgoals18a.question bexperiencechistory doccasion19a.pay off bcome backcrun out dturn up20a.blessing bgatheringcfailure dpleasure.模拟冲关(模拟题最新鲜,高考命题常以“她”为样板)a(2014湖北八校高三第三次联考)a boy trembled in the cold oslo winter, constantly rubbing his arms around himself on a bus stop bench.he wasnt wearing a coat_1_temperatures in the norwegian capital regularly dropped to 10 during winter.what a (an)_2_scene, but the actions of the ordinary people who witnessed the difficult situation of 11yearold johannes were both joyous and_3_.a young woman who sat_4_the boy noticed him rubbing his arms.she_5_asked him:“dont you have a jacket?”“no, someone stole it.” he replied.she questioned him and_6_he was on a school trip and was told to meet his_7_at the bus stop.she asked him the name of his school and where he was from as she_8_put her own coat around his shoulders.later, another older woman at first gave him her scarf, then wound him in her_9_thick jacket.throughout the day, more and more people offered johannes their gloves and even the coats _10_their backs as they waited for their bus.all this was_11_by a hidden camera from norwegian charity sos childrens village as part of their winter_12_to gather donations to send muchneeded coats and blankets to help syrian children_13_the winter.many of the_14_of the civil war had left their homes without winter clothing.“people should_15_as much about children in syria as they do about this boy,” synne ronning, the_16_head of sos childrens villages norway, told the local newspaper.she also_17_that the child was a(n)_18_who was never in any danger during the experiment.this story shows human nature in a_19_manner.you are sure to feel that human beings future_20_to be a hopeful one when seeing something like this.1a.asbandcsince dor2a.heartbreaking bbreathtakingcamusing damazing3a.sad bhappycinspiring dmoved4a.far from bahead ofcnext to din front of5a.slowly bimmediatelychesitantly djoyfully6a.answered bremindedccaught ddiscovered7a.student bfriendcteacher drelative8a.selflessly belegantlycpolitely dexcitedly9a.old bcheapcshort dlarge10a.from boffcof don11a.directed bshowncsponsored dfilmed12a.campaign bshow ccourse dgame13a.get over bget throughctake over dbreak through14a.survivors bsuffererscassistants dattendants15a.mind bcarectreat dworry16a.club bschool cknowledge dinformation17a.demanded bcommandedcnoted dasked18a.interviewer bapplicantcorphan dvolunteer19a.soft bhardcweak dstrong20a.promises bpreservescsuggests dindicatesb(2014华师一附中高考适应性考试)as a child i was always good at drawing and art.i won_1_, got constant attention, and even saw my face in the newspaper and on television because of my _2_ability to draw.i internally thought that the entire metro detroit area had _3_my artistic talent.i had spent a lot of time drawing and now i was being _4_to the front.being a shy, nontalkative child, i found this had a huge impact on my _5_and my life.most people who happen to involve themselves in something that they are good at are _6_to take it and run with it.my life was no _7_.from teachers, to principals, to family members, everyone seemingly had a ton of advice to give me in regards to art.actually i was desiring something _8_ all the while._9_i was winning art contests and gaining tracking in the field i had an amazing _10_for writing.i entered poetry and essay contests .and lost them all.it was such a _11_with my artistic competition experience that i didnt even get honorable mention!it was so _12_that a friend of mine told me once,“if youre so good at drawing why do you even _13_about anything else?stick to it!”at twelve this sounded like a prediction.though it was well _14_, eighteen years later im _15_i didnt take his words to heart._16_passed with me still writing and still occasionally entering contests.it wasnt until my second year in college that i_17_placed in a poetry contest.that doesnt mean i am great.however, i can say that as a writer ive truly grown._18_, especially when it comes to things you truly love, is essential.im sure there are things in your life that are _19_and yet, rewarding.believe in yourself and take some time to reinvest some _20_back into the “thing” that didnt come easy and see what happens.1a.trustbawardscsupport dfriendship2a.mental bvisualcnatural dacademic3a.evaluated bdevelopedcrevealed drecognized4a.pushed battractedcinvited daccompanied5a.reputation btechniquecconfidence dintelligence6a.permitted bwarnedcforbidden dencouraged7a.simple bsmoothccolorful ddifferent8a.new bhardcsimilar drealistic9a.since bwhilecbefore dunless10a.fear bexcusecappetite dcompetence11a.struggle bcontrastcdissatisfaction dburden12a.instructive bweirdcbitter dunfair13a.care bwriteccomplain dhesitate14a.treated bintendedcexpressed dscheduled15a.embarrassed bdisappointedcimpressed ddelighted16a.years bpatiencecenthusiasm dopportunities17a.formally bconvincinglychopefully deventually18a.interest bgiftcwill dattention19a.challenging bamazingcvaluable denjoyable20a.money benergycfantasy dknowledge答 案.语篇解读:这是一篇夹叙夹议文。母亲离开家人一个人在巴西生活的经历使作者感悟到要学会独立,照顾好自己。1.选b由下文母亲比喻作者跳级的问题可知,母亲要升职,但是要到巴西工作。promote“提升,晋升”。2选c本句中的“allowing you to skip a grade (跳级)”表明老师说孩子做得好,因此选well。3选a因为需要跳到高一个年级学习,所以要离开昔日的朋友。4选c根据上文的“i was puzzled.”可知,作者对这个问题不是很清楚,因此这个问题让作者思考了后半夜。keep me wondering“使我冥思苦想”。5选d根据第三段中的“the tough choices”可知,这里指成年人必须作的艰难决定。6选a下文中作者谈到想告诉母亲他每天的事情,由此可知,他每天晚上着急地等候电话响。7选b上文提到了母亲离开家到巴西工作,因此母亲不在这里。presence“出席,到场”。8选c由下文中的“how lonely my mother must have been”可知,作者看到的是母亲住在空旷的公寓中。9选b看到母亲生活的空旷的公寓,作者意识到母亲一定感觉很孤独。10选d这是一个强调句式,句中强调了时间状语“then”,因此选that,构成强调句式的结构。11选b由句中的“tough choices”可知,作者理解了母亲在平衡家庭和工作上所作的艰难选择。balance是及物动词,“使均衡”。12选c在困难面前,她过去常常告诉作者。faced with“面临”。13选c由连词“and”可知,该空所填的词与“passion”是近义词,再根据上文的“difficult decisions”可知,应用满腔的热情、积极的态度去应对困难。14选d回到家中,作者经常提醒自己母亲能做到的,他也能做到。remind“提醒”。15选a作者到巴西时,母亲已经在那里生活了一段时间,因此选manage。manage to do sth.“设法做成了某事”。16选c看到母亲一个人在巴西生活,作者认为自己也能学会独立。17选d作者学着照顾自己,并制定高的但可以实现的目标。句中的“set”和“achievable”暗示着这里指的是目标。18选b由上文的“my mother is now back with us.”可知,这里指作者的母亲一个人在巴西生活的经历。19选a因为母亲的离开,作者学会了独立生活,因此这样的付出得到了回报。pay off“取得成功,奏效”。20选a与母亲两地分离是不幸的,但是作者感悟很深,也培养了自己的独立性,因此这是因祸得福。blessing“幸事,福气”,符合语境。.a语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。寒冷的冬天,一个衣着单薄的男孩在汽车站的长椅上被冻得瑟瑟发抖,路过的人纷纷伸出了援助之手。这是一个慈善机构组织的一项活动,男孩只是一名志愿者,活动的目的是为了筹集物资,帮助那些需要帮助的人。1选b根据上文中的“he wasnt wearing a coat”,并结合选项和下文内容可知,空格前后是两个并列的句子,因此and符合语境。故选b。2选a根据第一段第一句“a boy trembled in the cold oslo winter,constantly rubbing his arms around himself on a bus stop bench.”可知,那是一个多么令人心碎的(heartbreaking)画面。故选a。3选c根据后几段内容可知,人们对小男孩伸出了援助之手,结合空格前内容可知,普通人所做出的行动既令人高兴又令人鼓舞,因此inspiring符合语境。故选c。4选c根据第一段第一句中的“on a bus stop bench”,并结合选项可知,此处指的是坐在小男孩旁边的一位年轻女士。故选c。5选b根据空格前后的内容可知,当那位女士注意到男孩在瑟瑟发抖时,就马上询问情况。immediately“立刻地”,符合语境。故选b。6选d根据上文中的“she questioned him”可知,她询问那个男孩,发现他是在参加学校组织的旅行,discover“发现”,符合语境。故选d。7选c根据上文中的“was on a school trip and was told to meet”,并结合选项可知,他参加学校组织的旅行,被告知在车站与老师碰面。故选c。8选a根据下文中的“put her own coat around his shoulders”可知,她无私地把自己的外套披在他的肩膀上。selflessly“无私地,忘我地”,符合语境。故选a。9选d根据上文中的“then wound him in her”和下文中的“thick jacket”,并结合小男孩11岁这一事实可知,她用她的大厚夹克包裹住小男孩。故选d。10选b根据下文中的“their backs”,并结合空格前内容可知,此处指的是有的人甚至从身上脱下外套,因此off“脱下”,符合语境。故选b。11选d根据下文中的“by a hidden camera from norwegian charity sos childrens village”可知,所有这一切都被一个隐藏的摄像机拍下来了,film“拍摄”,符合语境。故选d。12选a根据下文中的“to gather donations”,并结合选项可知,此处指的是筹集捐赠物品的一个活动,campaign“活动,运动”,符合语境。故选a。13选ba项意为“克服,恢复”;b项意为“接通;通过,度过,熬过”;c项意为“接管,接收”;d项意为“突破,突围”。根据上文中的“gather donations to send muchneeded coats and blankets to help syrian children”可知,此处指的是帮助孩子们度过冬天。故选b。14选b根据下文中的“of the civil war have left their homes without winter clothing”可知,内战的难民在离家时没带冬天的衣物。sufferer“受难者,受害者”,符合语境。故选b。15选b根据下文中的“as much about children in syria as they do about this boy”以及上文内容可知,人们应该像关心这个男孩一样去关心叙利亚的儿童们。因此care“关心”,符合语境。故选b。16选d根据下文中的“head of sos childrens villages norway, told the local newspaper”,并结合选项可知,此处指的是挪威sos儿童村的信息负责人。故选d。17选c根据下文内容,并结合选项可知她也指出孩子是一名志愿者,在实验中不会有任何危险。note“指出,注解”,符合语境。故选c。18选d根据倒数第三段内容可知,这是该慈善机构的一次活动,所以这个孩子是一名志愿者。故选d。19选a根据上文中的“this story shows human nature”,并结合选项可知,这个故事以温柔的方式显示了人类的本性。故选a。20选a根据下文中的“to be a hopeful one when seeing something like this”可知,当看到类似的事情时,你一定会感到人类的未来有望成为一个充满希望的未来。promise“前景,允诺”,符合语境。故选a。b语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。文章通过讲述作者持之以恒地追求自己并不擅长的写作的故事启迪我们:相信自己,接受挑战,持之以恒,结果总是值得期待的。1选ba项意为“信任”;b项意为“奖”;c项意为“支持”;d项意为“友谊”。根据第三段第一句中的“i was winning art contests”可知,此处是指赢得了比赛的奖励。故选b项。2选ca项意为“精神上的”;b项意为“看得见的”;c项意为“自然的,天生的”;d项意为“学术上的”。根据文章第一句“as a child i was .”以及下文“my artistic talent”可知,作者天生就有画画的天赋。故选c项。3选da项意为“评价”;b项意为“发展,开发”;c项意为“揭露”;d项意为“认出,认可”。根据上文“as a child i was always good at drawing and art.”和作者又因此赢了许多奖项,得到了人们的广泛关注可推知,作者认为整个底特律都认可了他杰出的艺术天赋。故选d项。4选aa项意为“推,逼迫”;b项意为“吸引”;c项意为“邀请”;d项意为“陪伴”。根据下文“being a shy,nontalkative child”以及下文“from teachers .to art.”可推知,作者出名后被推到了大众的面前。故选a项。5选ca项意为“荣誉,名望”;b项意为“技术”;c项意为“自信”;d项意为“智慧,聪明”。根据下文最后一段的“believe in yourself”可知,画画上的成功使作者的自信心受到了影响,从一个害羞的孩子变得自信了。故选c项。6选da项意为“允许”;b项意为“警告”;c项意为“禁止”;d项意为“鼓励”。根据常识可知,当孩子的特长和天赋被发现时,人们往往是鼓励其继续发展。故选d项。7选da项意为“简单的”;b项意为“光滑的”;c项意为“多彩的,彩色的”;d项意为“不同的”。根据下文“from teachers, to principals, to family members, everyone seemingly had a ton of advice to give me in regards to art.”可知,作者和别人没有什么不同,当潜能被发现后,同样得到了大家的支持和鼓励。故选d项。8选aa项意为“新的”;b项意为“硬的,艰难的”;c项意为“类似的”;d项意为“现实的”。根据下文可知,作者开始尝试与画画完全不同的全新领域写作,由此可推知,作者想要追求全新的事物。故选a项。9选ba项意为“自从,既然”;b项意为“尽管,然而,在期间”;c项意为“在之前”;d项意为“除
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 25秋新人教版英语七年级上册 Unit 5 Fun Clubs Section A同步练习(含答案)
- 佛系文案考试题目及答案
- 2025年新疆人防工程防护设备安全防护措施改进建议合同
- 研究生招生考试题及答案
- 铭泽驾校考试题目及答案
- 企业内训师授课计划标准化工具
- 海外力学作业考试题库及答案
- 人力相关笔试题目及答案
- 辉县中招考试数学真题及答案
- 券商咨询笔试题库及答案
- 秋冬季节预防流感
- 生物医药研发与临床实验数据表
- 村级出纳培训课件
- DBJ50-T-247-2016 建筑室外环境透水铺装设计标准
- 《屋顶分布式光伏电站建设规范》
- 足疗店前厅礼仪培训
- 高考英语读后续写自然景色描写升华句(风+雨+雪+霜+雾)清单
- DB11T 1766-2020 工业浓盐水处理技术规范
- 建筑师负责制工程建设项目建筑师标准服务内容与流程
- 初中人教英语七年级至九年级全册单词表(按单元)
- 《精护》第六章-精神活性物质所致精神障碍患者的护理
评论
0/150
提交评论