(全国卷)高考英语二轮复习 强化技能限时训练(十三)完形填空+阅读理解(推理判断类).doc_第1页
(全国卷)高考英语二轮复习 强化技能限时训练(十三)完形填空+阅读理解(推理判断类).doc_第2页
(全国卷)高考英语二轮复习 强化技能限时训练(十三)完形填空+阅读理解(推理判断类).doc_第3页
(全国卷)高考英语二轮复习 强化技能限时训练(十三)完形填空+阅读理解(推理判断类).doc_第4页
免费预览已结束,剩余1页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

强化技能限时训练(十三)完形填空+阅读理解(推理判断类)(限时30分钟).完形填空one of my fondest christmas memories was also one of our familys bleakest(最令人沮丧的).we were just little kids,and on christmas day my mom 1 us all around her to tell us,2,that there would be no presents because all we really wanted was to 3 for our daddy.he was very sick.i dont remember anything else except four little girls surrounding my mother,crying 4 a miracle(奇迹).at that very moment,someone 5 loudly on the door.6 behind him was a merry group of soldiers from the army base where my father 7 as a minister.news had 8 that we were in trouble,and his colleagues knew we needed some 9.with all the excitement,even my dad,10 in a blanket to keep warm,came down and sat in front of a roaring fire in our room to watch his children be 11 by good samaritans(乐善好施的人).the presents were unwrapped,and we girls 12 packages and found a doll each and four board games.what is13 to me is that i dont even remember what sickness my father was suffering from.i 14 remember an evening of laughter and 15.there were no expensive toys but 16 moments of friendship and fun given by young men who knew that a family was having a(n)17 time.they gave their time and their 18 to little children who needed to laugh.the most important things in life arent things.and what about the true 19of holidays?i hope we all are able to remember a thing about the holidays that stirs(搅动)our hearts,that isnt really a thing at all,but the smile on a childs face because we take a moment to hug or 20 a tear. 1.a.requestedb.commandedc.gatheredd.recommended2.a.in tearsb.in doubtc.in silenced.in surprise3.a.applyb.prayc.payd.ask4.a.tob.withc.ford.in5.a.knockedb.beatc.tappedd.struck6.a.fightingb.shootingc.runningd.following7.a.chargedb.existedc.governedd.worked8.a.expandedb.spreadc.distributedd.disappeared9.a.confidenceb.cheerc.trustd.wisdom10.a.dressedb.attachedc.trappedd.wrapped11.a.persuadedb.savedc.taughtd.entertained12.a.discoveredb.soughtc.unfoldedd.packed13.a.strangeb.frighteningc.usefuld.encouraging14.a.seldomb.justc.evend.hardly15.a.happinessb.surprisec.doubtd.anxiety16.a.shockingb.pricelessc.worthlessd.beneficial17.a.relaxingb.greatc.ordinaryd.tough18.a.praise b.treatmentc.attentiond.response19.a.themeb.spiritc.principled.theory20.a.wipe away b.deal withc.write aboutd.burst into语篇解读:这是一篇夹叙夹议的文章。在遭遇困难的一个圣诞节,作者得到了一群热心人的帮助,从而使作者明白节日的真正含义是关注孩子,关注弱势群体。答案及剖析:1.c根据后文four little girls surrounding my mother可知,妈妈将孩子们召集到自己周围。2.a根据下文中he was very sick说父亲生了很重的病,可知母亲是含着泪说的。3.b根据he was very sick,可知母亲让我们为父亲祈祷。4.c根据文章可推测,孩子们哭着希望奇迹发生。此处用for表示“为了”。5.a根据下文中说有朋友来访,可知应该是有人大声地敲门。6.d根据下文可知,一群士兵跟在这个人的后面,follow表示“跟随”。7.d根据下文中的his colleagues可知此处表示“工作”。8.b根据上文有同事来访,可知该消息传到了父亲曾工作的地方。9.b这些人知道我们需要一点快乐的事情,cheer表示“快乐”。10.d从后文to keep warm可知父亲裹在毯子里。be wrapped in表示“包裹在”。11.d根据文意可知这些人来逗孩子高兴,故选d。12.c从后文中found a doll each and four board games可知孩子们打开了包裹。13.a经历了这些,作者却不记得父亲患过何种疾病,因此是奇怪的。14.b根据上文的我不记得父亲患过何种疾病,可知此处表示我“只”记得。15.a根据laughter可知此处要填一个相似意义的词,故填happiness。16.b根据前文的no expensive toys but.可知,礼物不贵,但情谊无价。17.d从前文作者家庭的经历,可知是处于困难时期,故使用tough。18.c综合上文可知,这些人给了孩子们时间和关注。19.b根据前文the most important things in life arent things可知,作者想表明生活中重要的并非物质,那么节日的真谛到底是什么呢?20.a过节日不仅仅是礼物,而是因为我们拥抱或者“擦去”孩子泪珠时孩子脸上显现的笑容。【长难句子分析】what is strange to me is that i dont even remember what sickness my father was suffering from.这是一个主从复合句。第一个what引导一个主语从句并在从句中作主语。that引导一个表语从句。第二个what引导一个宾语从句作remember的宾语,从句中what修饰sickness一起作from的宾语。使我感到奇怪的是我甚至不记得我父亲当时得了什么病。【读写一体练】news had spread that we were in trouble,and his colleagues knew we needed some cheer.仿写:1.有消息说,那两个间谍现在连影子都见不着。 that not a sign of the two spies .2.据传说首相已经辞职。 答案:1.news came;had been yet discovered.2.news spread that the prime minister had resigned.阅读理解(a) 【社会文化类】most people who move to a foreign country or culture may go through some form of culture shock,and its degree is determined by the differences between cultures,the anxiety to adapt to a new culture and the familiarity with a new culture,etc.if you go,for example,to a culture that is far different from your own,youre likely to experience culture shock more sharply than those who move to a new culture knowing the language and the custom of it.it is important to understand and learn how to deal with culture shock if you are to adapt successfully to your new homes cultures.there are four general stages of cultural adjustment,and being aware of them helps you understand that culture shock wont last long.its just a process you are going through rather than a constant situation.the first stage is usually referred to as “the honeymoon stage”.upon arriving in a new environment,youll be interested in the new culture. everything will seem thrilling and everyone will seem friendly and helpful.during this stage you are merely taking in these impressions passively.but it isnt long before the honeymoon stage gives way to the second stage “the withdrawal stage”.the excitement you felt before is gone and problems arise.the language is hard to learn,people are unusual and unpredictable,friends are hard to make,and simple things like shopping and going to the bank are challenges.it is at this stage that you are likely to feel anxious and homesick,and you will probably find yourself complaining about the new culture or country. this is the stage called “culture shock”.at some point,if you can manage it well,youll begin the transition into the next stage,“the recovery stage”,in which youll feel more confident functioning in the new culture.customs and traditions are clearer and easier to understand.at this stage,youll deal with new challenges with humor rather than anxiety.1. according to the passage,culture shock can be .a.dealt with more easily for some peopleb.reduced by learning the language alonec.avoided by knowing adjustment stagesd.got rid of by learning just the custom 2. “the honeymoon stage” here refers to .a.the first month after the weddingb.the period of excitementc.the stage of adaptationd.the holiday for a newly-married couple 3. which of the following doesnt belong to the second stage?()a.becoming upset. b.missing family.c.feeling confident. d.making complaints. 4. what would be probably discussed in the following paragraph?()a.consequences of culture shock.b.challenges in a new country.c.preparations for a new culture.d.the 4th stage of cultural adjustment.语篇解读: 对大多数移居国外的人而言,文化冲击使他们面临 重重困难。本文介绍了如何适应文化冲击的三个阶段以帮助人们顺利适应国外文化。答案及剖析:1.a推理判断题。根据第一段最后一句可推知,文化冲击 对那些了解当地语言和风俗的人来说更容易应对。2.b猜测短语题。根据第三段可推知,“蜜月”阶段指的是“兴奋时期”。另外,下一段中的“the excitement you felt before.”也是线索提示。3.c推理判断题。根据倒数第二段可知,此阶段会对国外 生活感到不适应。a、b、d项均符合题意,而c项属于 第三个阶段。4.d文章后文题。第二段提到有四个文化适应阶段,随后 叙述了the honeymoon stage,the withdrawal stage和the recovery stage三个阶段,因此接下来要讲述的是笫四个阶段。(b)【科普知识类】find which direction is southdo you have a good sense of direction?if not,please take with you a compass.but if you forget to take a compass,you can still find your way.it s never a good idea to imagine that the family member who was entrusted(委托) with the job of map-reading actually knows where the family is.you can tell by the slightly confused look on their faces that nothing on the ground seems to match the map.never mind.the sun is shining and it s still morning.if you dont know the exact time,you can still find out where south is,but youll need to be patient.find a straight stick and put it in the ground in a place where you can mark its shadow.try to position the stick as vertically(垂直) as you can.you can check this by making a simple plumb line (铅垂线)with a piece of string and weight.you haven t got any string?ok,use a thread from your clothes with a button tied at the end to act as a weight.mark the end of the shadow cast by the stick.wait approximately half an hour and mark the end of the shadow again.keep doing this until you have made several marks.the mark nearest the stick will represent the shortest shadow,which is cast at midday,when the sun is highest in the sky and pointing to the exact south.pick a point in the distance along the line between the shortest shadow and the stick.that point is south of where you are.now you can turn the map,like you did before,and find which way you should be travelling.5.to find the direction,we ought to be patient probably because.a.it is not easy to find a proper stickb.it is not easy to position the stickc.it takes hours to make the marksd.it takes about half an hour to make the marks 6.the passage would probably be most helpful to.a.those who draw mapsb.those who get lostc.those who make compasse

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

最新文档

评论

0/150

提交评论