2012届高考英语分类题库、解析 第23集 完形填空命题点4 说明夹叙述01_第1页
2012届高考英语分类题库、解析 第23集 完形填空命题点4 说明夹叙述01_第2页
2012届高考英语分类题库、解析 第23集 完形填空命题点4 说明夹叙述01_第3页
2012届高考英语分类题库、解析 第23集 完形填空命题点4 说明夹叙述01_第4页
2012届高考英语分类题库、解析 第23集 完形填空命题点4 说明夹叙述01_第5页
已阅读5页,还剩4页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1 20122012 届高考英语分类题库 解析第届高考英语分类题库 解析第 2323 集 完形填空命题点集 完形填空命题点 4 4 说明夹叙述 01 本类考题解答锦囊 高考完形填空中非常具有特色 难度也很高的一种文体就是把说明和叙述融为一体的 文章 这类文章类似于夹叙夹议的文章 它往往是先提出要说明的话题 然后通过叙述具 体的事件或故事来说明作者要说明的问题 因此大家做好这类题材的完形填空的关键 还 是应该抓住作者要说明的话题 然后读懂作者叙述事件或故事的用意 把握说明和叙述之 间的关系 高考最新热门题 1 典型例题 What is intelligence 智力 anyway When 1 was in the army I 1 an intelligence test that a11 sOldiers took and against 2 Of 100 scored 160 I hadanauto repair man once who on these intelligence tests COHldnot 3 havescoredmorethan 80 4 when anythinS went wrong with my carI hurned to him and he a1ways 5 it Well then suppose my auto repair man 6 questions for some intelligence tests By every one of them I d prove myselfa 7 In a world where l have to work with my 8 I d do poorly Consider my auto repair man 9 He had a habit of telling 10 One time he said Doe a deaf and dumb 聋哑 man 11 some nails Having entered a store he put two fingers together on the counter and made 12 movements with the other hand The clerk brought him a hammer He 13 his head and pointed to the two fingers he was ham mering The clerk 14 him some nails He picked out the right size and left Well Doc the 15 man who came in was blind He wanted scissors 剪刀 16 do you suppose he asked for them I lifted my right hand and made scissoing movements with my first two fingers He burst out laughing and said Why you fool he used his 17 and asked for them I ve been 18 that on all my customers today but I knew 19 I d catch you Why is that I asked Because you are so goddamned educated Doc I knew you couldn t be very 20 And I have an uneasy feeling he had something there 1 A failed B wrote C received D chose 2 A an average B a total C an exam D a number 3 A always B possibly C certainly D frequently 4 A Then B Thus C Therefore D Yet 5 A fixed B checked C drove D changed 6 A answered B practiced C designed D tried 7 A teacher B doctor C winner D fool 8 A brains B effort C hands D attention 9 A again B asusual C too D as well 10 A lies B jokes C news D tales 2 11 A bought B tested C found D needed 12 A cutting B hammering C waving D circling 13 A nodded B raised C shook D turned 14 A brought B packed C sent D sold 15 A clever B other C right D next 16 A What B How C Who D Which 17 A imagination B hand C voice D information 18 A trying B proving C practising D examining 19 A for sure B at once C in fact D right now 20 A clear B silly C slow D smart 命题目的与解题技巧 本文是完形填空中的说明的夹叙述题材 主要考查学生的综合逻辑 能加此类文章往往无提出 要 说明的话题 然后通过叙述具体的事件或故事来说明作者要 说明的问题 本文作者通过自己与汽车修理工的对话来说明所谓的 智力测验 并不一定 总是科学的 做好此类题型的关键是应该抓住作者要说明的话题 然后读懂作者叙述事件 或故事的用意 答案 1 C 解析 receiveanintelligencetest 接受智力测试 根据宾语 anintelligencetest 和下文中所得分数 160 分 可以确定作 者 接受了一次智力测验 而不是没有通过智力测验 2 A 解析 介词 against 在这里表示对比关系 平均成绩 an average 100 分与作者得到 的 160 分相比较 说明作者的智力水平高 为下文自己被一个他估计在这种智力测验中可 能得不到 80 分的汽车修理工提出的问题难住埋下了伏笔 3 B 解析 根据所提供的情境 when anything went wrong withmycarlhurriedtohim 可 以判断出这位汽车修理工不是一名军人 他没有参加上文提到的那次智力测验 这是作者 的估计 所以要填 possibly 4 D 解析 yet 是并列连词 表示转折 意思是 然而 在智力测试中不可能得高分 但是 在修理汽车方面却很在行 5 A 解析 fix 安装 修理 不言而喻 汽车修理工的工作是修理汽车 每当作者的汽 车出了毛病急急忙忙去找他时 他都能把汽车修理好 check 检查 只检查解决不了问题 6 C 解析 design 设计 假如我的汽车修理工为智力测验设计题目 根据 uestions 的 定语 for some intelligence tests 很容易排除其他三个选项 7 D 解析 根据下文中这位汽车修理工的话 Why you fool 可以确定答案 byeveryoneofthem 中的介问 by 说明手段或方式 them 指代 questions 用汽车修理工所 设计的每一个问题 都证明 我 是一个笨蛋 8 C 解析 从上下文可以看出作者是一名智商很高的医生 是脑力劳动者 比较 I d d poorly 可知作者假设用自己的双手工作 会做得很差 where l have to work with my hands 是定语从句 作 world 的定语 I dd poorly 是虚拟语气 9 A 解析 第二段作者谈论了他的汽车修理工在智力测验中可能得比较低的分数 但是 在修理汽车方面却很在行 第 三段是作者对自己如果从事体力劳动可能会很差的假设 所 3 以 在第四段再次讲述修理工的故事 要用 again too 和 as well 的意思基本相同 表示 也 还 asUsual 像平常一样 10 B 解析 下文所讲述的聋哑人买钉子和盲人买剪刀的事都是笑话 jokes tales 传 说 谎言 11 D 解析 needed 作行为动词的意思是 需要 needed some nails 是这位聋哑人进 入商店的原因 选项 A bought 有很大的迷惑性 一些考生认为这位聋哑人到商店的目的 是买钉子 所以填了 bought 但是 bought somenails 买了一些钉子 表示结果 如果他 买钉子了 就不会再进入商店了 12 B 解析 因为这位聋哑人到商店买钉子 所以他走进商店 把两个手指放在柜台上做 夹钉子的动作 另一只手做锤子敲打的动作 hammeringmovement 13 C 解析 售货员给他拿出了锤子 他摇了摇头 表示售货员误解了他的意思 14 A 解析 根据上文 Theclerkbroughthimahammer 可确定应填 brought 售货员给他 拿了钉子 pack 包装 send 送 sell 卖 都与下文中所提供的情境 He picked out the rightsizeandleft 不符 15 D 解析 thenextman 下一个进来的人 theotherman 剩下的另一个 表示只有聋哑人 与盲人两个人 therightman 合适的人 the cleverman 聪明的人 都与上下文的意思不符 16 B 解析 how 表示方式 如何 这是一个特殊疑问句 do yousuppose 是插人语 heasked for them 是一个完整的句子 所以不能填 what who 或 which 它们在特殊疑问 句中都充当主语 宾语或表语 17 C 解析 voice 说话的声音 盲人会说话 他们买东西时用自己的话语表达自己的意 思就可以了 18 A 解析 trysth n sb 用某事耍弄某人 修理工讲这个故事的目的是开玩笑 我 今天用这个故事和我的所有顾客开玩笑 prove 证明 practising 作及物动词的意思是 练习 实习 examine 检查 考试 19 A 解析 for sure 肯定地 有把握地 汽车修理工在下文中所说的话说明他有把握 使作者上当受骗 alonce 马上 立刻 infact 事实上 rightnow 就在现在 20 D 解析 smart 除了有 聪明 伶俐 的意思外 还有 滑头 诡 的意思 从上文 的内容我们可以看出 作者是一位医生 在部队里的一次智力测验中得过高分 但是 正 因为如此 他才会按常规思维 所以汽车修理工说 因为你受过足够的教育 我知道你 不可能很滑头 goddamned 表示褒义时 意思是 十分的 完全的 表示贬义时 意思 是 该死的 讨厌的 2 典型例题 Farmers as we all know have been having a hard time of it lately and have turned to new ways of earning income from their land This involves not only planting new kinds of crops but some 1 ways of making money the most unusual of which has got to be sheep racing Yes you heard me 2 A farmer now holds sheep races on a regular basis and during the past year over 100 000 people have 3 to watch the race I was passing the farm on my way to the sea for a holiday one punder 赛以经纪人 told me and I thought I d have a look I didn t believe it was serious to tell you the truth According to a regular visitor betting on sheep is more interesting than betting on horses At proper horse races everyone has already studied the form of the horse 4 and there are clear favourites 5 nobody has heard anything about these 6 4 Most people find it difficult to tell one from another in any case I stayed to watch the races and must admit that I found it quite 7 In a usual sheep race half a dozen sheep race down hill over a course of about half a mile Food is waiting for them at the other end of the 8 just to give them some encourage ment I ought to add The sheep run surprisingly fast 9 they have probably not eaten for a while Anyway the crowd a round me were obviously enjoying their day out at the races 10 by their happy faces and the sense of excitement 1 A common B strange C swift D illegal 答案 B 指导 strange 奇怪的 通常人们通过赛马赚钱 而现在农民通过 绵羊比赛 赚钱 这种赚钱的方式的确出奇 2 A honestly B surprisingly C completely D correctly 答案 D 指导 correctly 正确地 这篇短文讲述了农民通过 绵羊比赛 赚钱 这是一 件奇怪的事 作者为了强调自己说的是真事 用了 Yes you heard me correctly 这样的 句子 3 A showed off B brought up C turned up D looked forward 答案 C 指导 turn 叩来到 到达 在过去的一年里 有 100 000 人来观看比赛 showoff 炫耀 卖弄 hrightup 使车辆等 突然停下 lookforward 期待 4 A behind time B in progress C in advance D in time 答案 C 指导 inadvance 预先 在 赛马 前 人们已经预先对马匹的情况进行了研究 behind time 在原定的时间之后 in progress 在进展中 in time 及时 5 A But B Therefore C Moreover D Otherwise 答案 A 指导 分析这两个简单句可判断出 在 赛马 前 人们已经预先对马匹的情况 进行了研究 与 赛羊 前人们对参加比赛的羊一无所知 是转折关系 6 A horses B sheep C races D stories 答案 B 指导 比较上文人们对参加赛马的马匹进行研究可判断出人们对参加赛羊的 羊 没有任何研究 7 A exciting B dangerous C boring D peculiar 答案 A 指导 exciting 激动人心的 根据下文中 Anyway thecrowd around me were obviously enjoying their day out at the races 可判断出作者认为这种比赛是激动人 心的 dangerous 危险的 boring 无聊的 peculiar 奇特的 8 A race B hill C track D field 答案 C 指导 track 跑道 参加 赛羊 的羊群不像参加 赛马 的马匹那样便于驾驭 所以人们在跑道上放了一些食物 吸引羊群向前跑 race 赛跑 hill 小山 field 田地 9 A if B so C yet D although 答案 D 指导 although 虽然 引导让步状语从句 比较 run surprisingly fast 和 have probably not eaten for a while 可判断出它们之间是转折关系 10 A observing B judging C considering D inferring 5 答案 B 指导 judgingby 根据 判断 根据他们高兴的面孔和活动的情绪可判断出我 周围的人都喜欢出来看 这场比赛 所给的三个干扰项中的非谓语动词都表示主动 都 指人们正在做的事 容易被排除 题点经典类型题 典型例题 How could you fulfill 实现 your dream Begin doing the work you love as soon as possible 1 you don t get paid for it or you can only work at it in your spare time When Albert Einstein failed to get a job as a physics professor he 2 have said to himself Now I didn t manage to have the work relative to 3 I should give up on it and begin to settle for some other career 4 he worte the two well known papers while 5 as a patent office worker After that there was not any major university in the world that would not have 6 him to work for them as a professor If you want to work as an artist while you are making a life as a an 7 don t think of yourselfas a waiter who 8 one day to become an artist That will put the work you love somewhere 9 in the future Rather think yourself as an artist 10 yourself by waiting the tables ad paint or draw as much as you can It is 11 to earn a living wage as a waiter working 20 hours a 12 That will leave plenty of time to 13 to training or developing your craft 手 艺 in the 14 hours While seeking the work you love you will find it 15 to expand your awareness 认识 into the universe of all possibili ties You don t want to be 16 the ideas of what you should do or what you have done before Having 17 to all possibili ties you can make a final 18 and select the work you love as your own Doing the work you love requires that you should be 19 devoted to the imaglnanve and the 20 That s to say It requires not only the ability to dream big dreams but also the a bility to face and master all the little details that make dreams come true 1 A because B although C even though D now that 2 A shouldn t B could C couldn t D must 3 A science B professor C physics D university 4 A Therefore B However C Instead D So 5 A invited B employed C worked D recognized 6 A chosen B hoped C made D wanted 7 A waiter B worker C artist D officer 8 A decides B supposes C imagines D hopes 9 A far off B close C forward D ahead 10 A keeping B supporting C imagining D caring 11 A important B impossible C reasonable D possible 12 A day B week C month D year 13 A spend B kill C pay D devote 6 14 A off B working C valuable D extra 15 A interesting B easy C diffcult D helpful 16 A worried about B interested in C limited to D curious with 17 A led B opened C shown D stepped 18 A decision B plan C conclusion D judge 19 A honestly B fully C equally D carefully 20 A thoughtful B possible C necessary D practical 答案 1 C 即使 表示让步 其他不符合题意 2 B 这里是虚拟语气 意思是 既然爱因斯坦不能得到物理学教授的工作 他本来是可以 对自己说放弃物理 从事其他的事情 而相反 他没有放弃 却写出了两篇著名的论文 3 C 根据上下文得知 4 C 表示相反 由后面的两篇论文得知 5 B 这里是非谓语动词 表示 被雇用 若用 work 则用 working 6 D hope 不能说成 hopesb to do 7 A 本句的 while 表示转折 所以这里填 waiter 8 D hope 和 decide 相比 前者更合适 因为成为艺术家并非是 决定 的事情 9 A 本句意思是 那会使你热爱的工作在将来离你更远 10 B 靠做服务员来养活自己 而把时间用在绘画上 这样做是可行的 11 D hispossibletodosth 表示可能性 reasonable 则表示 有道理的 important 表 示 重要的 与题意不符 12 B 一周工作 20 小时比较合理 13 D devoto to doing ste 投身于 致力于 14 A 用 off 表示工作之余的时间 15 D 一边工作 一边重新认识世界 所以说 这样寻找工作当然是有帮助的了 16 C 不要让自己的思想只局限于现在或过去从事的工作 17 B opento 面对 向 开放 18 A makeadecision 作出决定 19 C 两者同等重要 20 D 重视想象 也要重视实践 新记考命题探究 Cloze 1 Most people often dream at night In dreams we do things which we would never do when we re awake Why are dreams so strange and unfamiliar Where do dreams come from No one has produced a more 1 answer than a man called Sigmund Freud When Freud was a child he cared about the 2 of others so it isn t 3 that he became a doctor when he grew up He learned all about the way in which the human body 4 But he be came more and more 5 about the human mind At that time it seemed that no one knew very much about the 6 If a 7 person went mad or out of his mind there was not much that could be done 7 it In 1886 Freud began to work as a doctor in nerve 神经 diseases Most of the 8 who came to see him were women They were over excited and anxious 9 in mind rather than in body 10 did not help them Freud was full of sympathy 同情 but he coulcl do 11 to make them better Then one day a friend Dr Josef Breuer told him about a girl he was 12 The girl seemed to get 13 when she was allowed to talk about herself She told Dr Breuer every thing that 14 into her mind And each time she talked to him she remembered more about her life as a little child Freud was 15 when he heard this He began to try to 16 his patients in the same way He asked about the 17 of their early childhood He himself 18 very little The doctor did not make any 19 to stop them He quietly 20 whatever they told him the good things and the bad 1 A doubtful B satisfying C correct D mysterious 答案 B 指导 表示 SigmundFreud 的答案最令人满意 比较级表达最高级概念 doubtful 令人生疑的 mysterious 神秘的 不符合下文的逻辑 correct 正确的 没有比较级 2 A happiness B conditions C sufferings D spirits 答案 C 指导 从下文 SigmundFreud 成为医生看 他是关心人们的 疾苦 故用 sufferings A 幸福 不合题意 a 状况 太笼统 Cspirits 当 情绪 讲 也不合 题意 3 A wise B reasonable C right D surprising 答案 D 指导 从前面的叙述 因为 SigmundFreud 关心人们的 疾苦 所以成为医生是 很自然的事情 即不令人吃惊 4 A works B runs C suffers D forms 答案 A 指导 成为医生以后 SigmundFreud 了解了人类身体的一切机能 work 当动词 用 意为 运行 讲 B 项干扰性很大 run 也可当 运行 讲 但多指 商业 机器 等 的运行情况 C 项 suffer 遭受 折磨 D 项 forms 构成 意思都太片面 5 A worried B curious C careful D thoughtful 答案 B 指导 由前面的转折词 but 以及后文 Sigmund Freud 成为精神病医生这点分析 可知此处是指他后来成为精神病医生的原因 对人的精神方面感到 好奇 A 项 担心 C 项 细心 D 项 周到的 体贴的 显然都不符合题意 6 A body B patients C diseases D mind 答案 D 指导 此处指当时人们对 精神 方面理解得不多 为 Sigmund Freu 成为精神 病研究方面的先驱做好铺垫 A 项 身体 不合逻辑 B 项 病人 和 C 项 疾病 都太笼 统 7 A with B about C for D on 答案 B 指导 doabout 意为 对 采取措施 此处指当时人们对精神病人几乎无能 为力 do with 意为 处置 处理 后面多搭配表示 物 的名词 do for 表示 为 做 on 不搭配 8 8 A patients B nurses C workers D assistants A 指导 因为 SigmundFreud 是精神病医生 所以此处只能是指他的 病人 其他三 个选项 护土 助手 和 212 人 都不符合逻辑 9 A angry B sound C sick D mistaken 答案 C 指导 从前面的 兴奋过度 和 焦虑 可以断定 此处指的是精神病人 故用 sick in mind 精神有病 angry sound 良好的 都不合题意 mistaken 错误的 干 扰性较大 但多指人们行为 判断等方面的 错误 此处另外一个正确说法是 wrong in mind 或 out of mindo 10 A Freud B Medicine C Doctors D Hospitals 答案 B 指导 此处指给这些精神病人用 药 不起作用

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论