2017长沙市中考英语试卷各分数段考情分析.doc_第1页
2017长沙市中考英语试卷各分数段考情分析.doc_第2页
2017长沙市中考英语试卷各分数段考情分析.doc_第3页
2017长沙市中考英语试卷各分数段考情分析.doc_第4页
2017长沙市中考英语试卷各分数段考情分析.doc_第5页
免费预览已结束,剩余13页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

本套试卷70分情况:易错题如下:一,2,3,6,7,8,9,10二,31,33,35,38,39,40三,42,48,49,50,54,56,57,60,61,62,63,64,65,66,67,68,70,71,72,73,74,754, 作文题。提升建议:除了阅读选择题能做出来,需要写的部分普遍存在很大困难。先从词汇拼读记忆开始。熟读每单元课文,做到能背诵每单元对话课文。然后结合做英语笔记,反复做题并背诵笔记做题思路。本套试卷80分情况:一,6,7,8,9,10二,31,33,35,38,39,40三,42,49,50,54,56,57,60,61,62,63,64,65,67,68,70,73,74,75四,作文题提升建议:词汇记忆需要再花点时间,尤其注意做词汇灵活运用题。背诵每单元对话课文,并做检测复习,进行课文背诵以后的默写。整理语法笔记知识点,做语法题时,多问自己这道题的考点是什么。3, 本套试卷90分情况:一,6,8,10二,31,33,35,39,40三,49,50,54,56,57,60,62,65,67,68,70,73,74四,作文题2017年湖南省长沙市中考英语试卷一、. 知识运用第一节 语法填空1(3分)Hello,JohnThis is MikeWhat are you doing now?Im watching a football matchIt started at 7:30 pmand _ on for another one hour()Ahas beenBwasCwill be【解答】答案:C还要持续一个小时,故用一般将来时will+动词原形。2(3分)_ April 22nd,people around the world celebrate Earth Day in different ways()AInBAtCOn【解答】答案:Cin意思是在时候要放在表示世纪,年,季节,月份的词语前面at意思是在时候at意思是在时候一般用在时间点前面on意思是在时候在具体的某一天要用介词on根据April 22nd四月22号,这是一个具体的日期,所以前面要用介词on。3(3分)Theres _ in the cityWhy not have a picnic in the countryside?Great!Daweishan Mountain might be a good choice()Ainteresting somethingBnothing interestingCanything interesting【解答】答案:Bsomething意思是某事,某物;nothing意思是没有什么事物;anything意思是任何事物根据Why not have a picnic in the countryside?为什么不到郊区野餐呢?因此可知前一句的意思是城里没有什么吸引人的地方,如果有形容词修饰不定代词的时候,要放在不定代词的后面。4(3分)_ carefully,please!Look at the road signThere is a school ahead()ADriveBTo driveCDriving【解答】答案:A祈使句。5(3分)Is there anybody who can lend me a hand?Im afraid notYou know,youre supposed to depend on _()AmyselfByourselfCthemselves【解答】答案:B根据语境youre supposed to depend on 推测句意是有人能帮助我一下吗?恐怕没有,你知道,你应该依靠你自己,由此可以推断设空处缺少反身代词,构成短语depend on oneself依靠自己,再根据主语是you,判断用反身代词yourself。6(3分)Not only my parents but also my sister _ crazy about the TV play in the name of people()AisBareChave been【解答】答案:A表达的是客观事实用一般现在时,be crazy about对着迷,主语not onlybut also连接的两个并列成分,谓语动词遵循就近原则,结合my sister三单,故is。7(3分)Philips,_ you make so much noise when your little sister is sleeping?Sorry,MumIll stop right away()AcanBmayCmust【解答】答案:C。A可以,能够 B可以,也许 C必须,根据Sorry,MumIll stop right away对不起,妈妈,我马上停止可知问句并不是表达请求许可,排除A B,句意是你就非得弄出这么大的声音吗?表一定做某事。8(3分)Shared bikes,which are environmentally friendly,_ quite popular among big cities in China since last April()AbecameBhave becomeCwill become【解答】答案:B结合since last Apr可知动作发生在过去,对现在造成一定的影响,故用现在完成时have/has+过去分词,主语bikes复数。9(3分)Well achieve our dreams some day _ we keep trying and never give up()Aas long asBeven thoughCso that【解答】答案:A;连词的用法根据设空处前后句可以推测答语的句意是只要我们坚持努力,永不放弃,总有一天我们会实现梦想表示只要用短语as long as。10(3分)Could you please tell me _?For two weeks()Ahow soon he will be backBhow long he will be awayChow long will he be away【解答】答案:Btell后加宾语从句,引导词+陈述句语序,结合下文For two weeks上文用how long多长时间。二、第二节 词语填空31(10分)A father and his daughter were flying a kite in the parkThe young daughter was a little bit tired,so they took a (31)C on the beach,when the daughter saw an old man selling apples,she asked her father to buy her an appleHer father didnt bring much money with him,but it was enough to buy two applesSo he did,and gave (32)A of them to his daughter,smilingHis daughter held one apple in her left hand and the other in the right handThen the father asked her if she could (33)C one of the apples with himWhen the girl heard this,she quickly took a bite(咬) from one appleAnd before her father could speak,she also took a bite from the (34)B appleThe father was (35)BHe wondered what mistake he made so that his daughter acted in such a greedy(贪婪的)wayHe was lost in thoughtPerhaps he was just thinking too muchHis daughter was too (36)C to understand about sharing and givingA smile disappeared from his faceSuddenly,his daughter with an apple in her left hand said,Daddy,have this one!It is much juicer and (37)AHer father was speechlessHe felt (38)C about making the judgment(判断)so quickly about a small childBut his smile (39)B knowing why his daughter quickly took a bite from each appleDont judge anything or draw a conclusion(结论)too quickly (40)A spare some more time to understand things better31AwalkBshowerCbreak32AbothBeitherCneither33AcutBwashCshare34AfirstBsecondCthird35AsatisfiedBsurprisedCmoved36AbraveBsillyCyoung37AsweeterBbittererCsaltier38AproudBgreatCbad39Awent awayBcame backCran off40AAlwaysBNeverCSeldom【解答】31C。take a break休息一下,固定短语,故选C32A 考查形容词,Aboth两者都 Beither两者中任一的 Cneither 既不 根据it was enough to buy two apples钱够买两个苹果的,可知是买了两个苹果都给了女儿。33C 考查动词,Acut 切Bwash 洗Cshare分享,根据one of the apples with him和他其中一个苹果,结合选项,介词with可以和share构成短语sharewith和分享符合题意,句意是他问女儿是否可以和他分享其中一个苹果,故选C34B 考查形容词,Afirst第一 Bsecond第二 Cthird 第三 根据语境,共买了两个苹果,可知女儿咬完一个,接着咬的是第二个,故选B35B 考查形容词,代入即可。36C 考查形容词,Abrave勇敢的 Bsilly愚蠢的 Cyoung 年轻的 根据题干,可知考查句型tooto太以至于不能,understand about sharing and giving理解关于分享和给予,结合选项,可知父亲理解成或许女儿太小不能理解关于分享和给予,故选C37A 考查形容词,Asweeter甜味的 Bbitterer苦的 Csaltier咸的 根据It is much juicer and 它汁水更多,and连接的两个形容词,应该是属于一类,juicer汁水多的和sweeter甜味的,是一类,故选A38C 考查形容词,Aproud 自豪的Bgreat伟大的 Cbad糟糕的 根据about making the judgment(判断)so quickly about a small child对一个小孩那么轻易的做出判断,可知父亲对这种武断的感觉很不好,结合选项,故选C39B 考查动词,Awent away离开 Bcame back回来 Cran off逃跑 根据前文A smile disappeared from his face爸爸脸上的微笑消失了,由此可知现在又回来了,故选B40A 考查副词,两否一肯。三、. 阅读技能第一节 图表理解41(4分)Zoo One Day Pass Adults Seniors (Aged 60 and above) Children (Ages 617) 24 20 $12 l FREE Parkingl 9:30 am5:00 pmseven days a weekl Open every day except Thanksgiving Day and Christmas Day41MrsSmith takes her five year old son to the zoo,and she needs to payAA.$24B.$36 C.$4442The zoo pass above tells us thatBAthe zoo is free for old people Bthe zoo offers free parking Cthe zoo opens every day【解答】41A,细节理解题。42B,细节理解题。43(6分)The Youth Daily newspaper group is looking for two Englishlanguage business editors(编辑) for the international teamApplicants(申请人)shouldhelp the editorinchief(主编) set goals and work on completing themgive creative ideas,be able to rewrite articles if necessary and give lessons to the team members who have little experiencework hard to finish the tasks on timehave at least three yearsexperienceIf you join us you will getfree lunch80% medical costseven dayspaid leaveeleven public holidays and a return ticket to your hometownIf youre interested in it,you can first write to jobyouthdailycom43The Youth Daily newspaper group offers everything below exceptBto the editorsAfree lunch Ball medical costs Cpublic holidays44If you want to get the job you canC The Youth Daily newspaper group firstAcall Bvisit Cemail45From the chart (图表)we know thatAAapplicants are required to be good at writingBanyone who has worked for two years can get the jobCworkers of The Youth Daily dont need to pay for housing【解答】43B 细节理解题。44C 细节理解题。45A 细节理解题。三、第二节 短文理解46(10分)Almost everyone has a question or two about living in spaceWhat is life really like in space?And what do astronauts(宇航员)do there?Astronauts living in space have the same hygiene needs people do on EarthWhen they wake up,they wash their hair,brush their teeth and go to the bathroom as wellHowever,because of microgravity(微重力),astronauts take care of themselves in different waysFor example,they use a kind of special matter to wash their hair and leg restraints(腿部固定装置)to position themselves when they use the toiletAstronauts eats three meals a day:breakfast,lunch and dinnerSome food can be eaten in the natural form such as fruitOther foods require adding water such as noodlesThere are no fridges in space,so space food must be stored and prepared properly to avoid going badBesides morning routine(常规) and eating in space,astronauts perform many tasks including checking the machines,updating computer equipment(更新电脑设备),etcAt the same time,the control center on Earth sends messages to the astronauts through voice or email with new instructions to assist them in their daily routinesWhats more,living in space is not just all work and no playA popular way of relaxations is looking out of the windowAnd they can also enjoy themselves by watching movies,reading books,playing cards and talking to their families during their free time46The underline wordhygienein this passage properly meansA in ChineseA卫生 B饮食 C心理47As for eating in space,which statement is NOT true?AAstronauts eat three meals a day as people do on EarthBFruit can be eaten in the natural formCFood can be kept fresh in fridges48Whats the main idea of Paragraph(段落)Four?AEating in space Bworking in space CRelaxing in space49、Besides checking the machines and updating computer equipment,astronauts also need toC in there daily workAcommunicate with friends on EarthBcontrol the people at the control center on EarthCreceived messages and follow the instructions from the control center on Earth50From this passage,we learn thatBAlife in space is actually the same as life on EarthBliving in space is different but interestingCastronauts have little free time in space【解答】46A 细节理解题,根据后文的解释When they wake up,they wash their hair,brush their teeth and go to the bathroom as well当他们醒来,他们洗头发、刷牙、也去浴室可知这是描述的卫生方面,故选A47C 细节理解题,根据There are no fridges in space太空里没有冰箱。48B 细节理解题,根据段落四49C 细节理解题。50B 细节理解题。51(10分)A college graduate(毕业生)from Shanxi named Wu Jun created a 9pageWeChat guideWith drawings and simple words,the stepbystep guide explains how to send messages,take pictures and make video callsWu made the guide for her parentsMy parents are getting oldThey need an easy way to learn how to use technology,she saidWus experiences is common nowadaysWorldwide,40 percent of parents learn about new technologies,including computers,mobile Internet,and social media(媒体),from their children,according to a studyParents used to teach their kids about almost everythingNow for the first time,the teachers become the students,while the students turn into the teachersThe change of the roles comes from the rapid development of society tea and technology,says Zhou Xiaohong,a professor(教授)from Nanjing UniversityZhou said the Internet and other forms of media give children ways to get information besides from asking older generations(辈)As a result,in the age of information,its possible that children know more than their parents doIts reported that 56.7 percent of Internet user and 67.2 percent of social media users in China are under the age of 30The young generation usually acts as a link(桥梁)between their families and the new environmentWhen they teach their parents new technologies,parents can connect to the new world by themselvesIn Wus eyes,teaching her parents about WeChat bring her closer to her parentsPeople can communicate more by using new technologyWhy should we keep our parents out?said Wu51Wus 9pageWeChat guidemade itB for her parents to learn the new technologyAharder Bsimple Cslower52What has caused the change of the roles about teaching in the family?AAThe rapid development of society and technologyBThe growing numbers of old peopleCThe unscientific design(设计)of new technology53Why is it possible that children know more than their parents do?BABecause children have better memoriesBBecause children have more ways to get informationCBecause their parents refuse to accept new things54What does Wu think of the phenomenon(现象)that kids teach parents?CAThere is no need for parents to learn new technologyBParents are supposed to learn new technology by themselvesCChildren should teach their parents new technology to make communication convenient55We can infer(推断)from the passage thatAAits never too old to learnBalls well that ends wellCa good beginning is half done【解答】答案:51B 细节理解题根据第一段句子。52A 细节理解题根据第四段第一行句子。53B 细节理解题根据第四段第一行句子。54C 细节理解题根据倒数第二行句子。55A 细节推断题根据第二行句子。56(10分)With time,everything changesSo do magazine coversThe following are three of the most popular magazines in the USLets take a look at how their covers have changed over the past centuriesTimeTime is best known for its red border(镶边)The cover photos and designs are almost the same for agesa photo of a famous person with bold(粗体)text to draw your attentionThe cover continues to feature(以为特色)Americas icons year after yearfrom presidents to pop starsNational GeographicBeing around for more than a century,the design of National Geographic,especially of the cover,has gone through many changesThe magazine is perhaps best known for its amazing photographyyet it wasnt shaped until 1960sIt has also done a great job designing is famous yellow borderSeventeenThe seventeen logo(标识)has stayed the same,but almost everything else about the design has changedThere was a time when the cover was simpleAnd then things just got more and more cluttered(杂乱)The magazine covers job is to sell the magazineit has to stand out from the othersSo the design starts to get louder and louderBut honestly,you might get a bit of a headache when you look at the seventeenth covers for too long56What does the online worldiconsin this passage mean in Chinese?CA轶事 B时政 C偶像57Which of the following is NOT true about National Geographic?BAIt has a history of more than a hundred yearsBIt had amazing photography in the 1950sCIt is famous for its yellow border58According to the last paragraph,A may make a magazine sell wellAspecial covers Bgood writers Cfantastic ads59The writer thinks the covers of Seventeen becameCAcomfortable Bpleasant Ccluttered60What could be the best title for this passage?BAThe changes of magazine colorsBThe change of magazine coversCThe change of magazine logos【解答】56答案:C词意猜测题根据后面from presidents to pop stars从总统到流行歌星可知,应该是偶像,选C57答案:B推理判断题根据第三段The magazine is perhaps best known for its amazing photographyyet it wasnt shaped until 1960s这本杂志也许以其惊人的摄影而闻名,但直到20世纪60年代才成形可知,B选项它在20世纪50年代有着惊人的摄影不正确选B58答案:A细节理解题根据最后一段The magazine covers job is to sell the magazine杂志封面的任务是卖杂志可知,应该是特殊的封面会让杂志卖得更好,选A59答案:C细节理解题根据最后一段第一行And then things just got more and more cluttered(杂乱)然后东西变得越来越杂乱可知,作者认为第十七杂志变得杂乱选C60答案:B标题猜测题根据第一段With time,everything changesSo do magazine covers随着时间的推移,一切都会改变,杂志封面也会发生变化可知,短文主要介绍美国著名的三大杂志封面的变化,标题可以是杂志封面的变化,选B三、第三节 阅读表达61(10分)May we all be blessed with longevityThough miles apart,we are still able to share the beauty of the moon together(但愿人长久,千里共婵娟)wrote Su Shi,a poet during the Song Dynasty,in his wellknown poem to his younger brothers Su ZheThe moon is at its brightest on the 15th day of the eighth month of the lunar calendar(阴历)On this day,people celebrate MidAutumn FestivalIt has been enjoying great popularity all over the countryIn ancient China,that day was a harvest(收获)festival because crops(庄稼)were harvested during that periodIt was a time for relaxation and celebrationJust like Thanksgiving in Western countries,families also try to get together for the MidAutumn Festival in ChinaUsually,no matter how far away or how busy they are,people will try to return home for the celebrationThe MidAutumn has its own special food just as other traditional Chinese holidaysPeople eat moon cakes with fillings such as sugar and eggsThe round shape of the cake makes it look like the full moonThe full moon and moon cakes stand for family reunion(团聚)With the beautiful moon up in the sky,people sit together,enjoy the full moon,eat moon cakes and fruit,share the stories,and express the best wishes for the family members and friends who live afar61Who did Su Shi write the poem for in Paragraph One?62Why was the MidAutumn Festival a harvest festival in ancient China?63Do Thanksgiving and the MidAutumn Festival have anything in common?64What do the full moon and moon cakes stand for?65How do people spend the night of the MidAutumn Festival?(List at least three activities)【解答】61、答案:His younger brothers Su Zhe细节理解题,根据wrote Su Shi,a poet during the Song Dynasty,in his wellknown poem to his younger brothers Su Zhe这广为人知的诗出自宋代的苏轼,写给他的弟弟苏辙62、 答案:Because crops were harvested during that period细节理解题,根据In ancient China,that day was a harvest(收获)festival because crops(庄稼)were harvested during that period在古代中国,那天是收获的节日因为在那期间庄稼丰收。63、 答案:Yes,they do细节理解题,根据Just like Thanksgiving in Western countries,families also try to get together for the MidAutumn Festival in China正像西方国家的感恩节,在中国,一个个家庭也都在中秋团聚。64、 答案:Family reunion细节理解题,根据The full moon and moon cakes stand for family reunion(团聚)圆月和月饼象征着家庭团聚。65、 答案:Enjoy the full moon,eat moon cakes and fruit,share the stories,and express the best wishes for the family members and friends who live afar细节理解题,根据people sit together,enjoy the full moon,eat moon cakes and fruit,share the stories,and express the best wishes for the family members and friends who live afar人们坐在一起,赏月,品尝月饼和水果,分享故事,对家人和远方的朋友表达美好祝愿。四、. 写作技能第一节 语篇翻译66(10分)Starting high school can be difficultEveryone is nervous and nobody knows where to

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论