已阅读5页,还剩20页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
广东省清远市第一中实验学校2018-2019学年高一英语上学期期中试题(含解析)AWith this list, go to travel now!Northern VietnamVietnam is known as a cheap place to travel around, but Hanoi, the north area, often gets ignored by travelers. This is truly a shame, because Northern Vietnam is where the most wonderful scenery and culture can be found. Rice fields, high mountains, winding roads and friendly people are also found there.Bishkek, KyrgyzstanWith 93 percent of the nation covered in mountains and a rich history and culture that goes back to thousands of years, Kyrgyzstan is one of the most wonderful countries in the world. The capital city, Bishkek, is an unbelievable center for exploring Central Asia, with Silk Road remnants(残余部分)like the Burana Tower just a short drive away.Lisbon PortugalLisbon offers a good mix of museums, historic buildings, electric music and nightlife, and squares and cafes. You will fall in love with this city when you visit it. It is much less expensive than many other European travelling places, so travelers can afford itSeoul, South KoreaSeoul is an attractive place filled with high-tech, modern and historic buildings, delicious Korean food all at bottom prices. Plus, since Seoul is a major city, it is easy to get to it.1. The nation mentioned in the text with most places covered in mountains is_.A. Vietnam B. South KoreaC. Portugal D. Kyrgyzstan2. What do Lisbon and Hanoi have in common according to the text?A. They are not very expensive for tourists to travel aroundB. They are not popular with tourists in the worldC. They become famous for Silk RoadD. They lie in the north of Asia3. What is the authors purpose in writing the text?A. To show how to travelB. To show famous buildingC. To introduce some tourist areasD. To introduce some European countries.【答案】1. D 2. A 3. C【解析】文章介绍了几个旅游的好去处。【1题详解】细节理解题。根据With 93 percent of the nation covered in mountains可知大部分被山脉覆盖的国家是Kyrgyzstan,故选D。【2题详解】细节理解题。根据文中句子Vietnam is known as a cheap place to travel around,和It is much less expensive than many other European travelling places, so travelers can afford it可知的共同点是Lisbon和Hanoi的共同点是去那旅行消费不高。故选A。【3题详解】主旨大意题。根据With this list, go to travel now!和文章内容,可知文章向我们介绍了几个旅游的好地方。故选B。B“Be proud of what you do”(对你所做的感到骄傲),my father always told me, “whether you are a boss (老板)or a cleaner”, When I was 15, I got a summer job in a hospital, I was told that my duties would include sweeping floors. I smiled and remembered Dads words. Even though my job was the lowest,it made me feel excited. I saw it as a challenge because it was my first job. I learned to be on time and tried to do everything well. In return(作为回报),I was treated with respect(尊重) by doctors, nurses and patients. Each morning I imagined that the dirty dishes would make patients more sick if I were not there to wash them clean. After breakfast was done, I started sweeping the floors of all patient rooms and cleaning toilets. Though I was tired, I wanted the job to be done well, people would say, “That young boy really does a good job.” That gave me a pride. Working in the hospital taught me that being proud of ones job is important. It does not matter whether the job is sweeping floors or managing a large business. Though every job I have ever had,my fathers words have always stayed with me, I have swept floors, and I have been a manager(经理). I think Dad would be proud of me!4. The writers first job was a _A. boss B. cleanerC. manager D. doctor.5. Which of the following didnt the writer do in the hospital according to the passage?A. Looking after patients B. Washing dishesC. Cleaning toilets D. Sweeping the floors6. When the writer was in the hospital, he _A. made the patients sick B. wasnt tiredC. worked hard. D. did everything7. Which is the best title of the passage?A. Smiling with Yourself B. My FatherC. My First Job D. Working In the Hospital【答案】4. B 5. A 6. C 7. C【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议的文章。本文通过作者第一次工作的经历,说明我们要对自己所做的工作感到骄傲。无论做什么,哪怕再微不足道的工作,我们都要认真对待。【4题详解】细节理解题。答案定位在When I was 15, I got a summer job in a hospital, I was told that my duties would include sweeping floors. 可知作者的第一份工作是在医院里打扫卫生,故选B。【5题详解】细节理解题。此题适宜用排除法来解答。根据Each morning I imagined that the dirty dishes would make patients more sick if I were not there to wash them clean.可知我在医院里需要洗餐具,排除B;根据After breakfast was done, I started sweeping the floors of all patient rooms and cleaning toilets.可知我在医院里需要扫地和打扫厕所,排除C和D,故选A。【6题详解】细节理解题。答案定位在Though I was tired, I wanted the job to be done well, people would say, “That young boy really does a good job.”可知作者在医院里时,工作非常努力,故选C。【7题详解】主旨大意题。本文通过作者第一次工作的经历,说明我们要对自己所做的工作感到骄傲。无论做什么,哪怕再微不足道的工作,我们都要认真对待,所以这篇文章最好的题目是“我的第一份工作”,故选C。【点睛】关于阅读中的细节理解题1.直接信息题对此类题型,考生可以首先从问题中找到关键词,然后以此为线索,运用略读及查阅的技巧在文中迅速寻找这一细节,找到后再把这一部分内容仔细阅读一遍,仔细比较所给选项与文中细节的细微区别,在准确理解细节的前提下,最后确定最佳答案。2.间接信息题做这类题目时,考生需要对原文信息进行加工处理,然后再进行进一步的推理或鉴别,这是介于事实细节题和推理判断题之间的一种题型,对考生来说有一定难度。本题第1小题属于细节理解题中的直接信息题。答案定位在When I was 15, I got a summer job in a hospital, I was told that my duties would include sweeping floors. 可知作者的第一份工作是在医院里打扫卫生,故选B。CWhen you choose a friend, you should be very careful. A good friend can help you study. You can have fun together and make each other happy. Sometimes you will meet fair weather friends. They will be with you as long as you have money or luck, but when you are down, they will run away. How do I know when I have found a good friend? I look for certain qualities of character, especially understanding, honesty and reliability (可靠).Above all else, I look for understanding in a friend. A good friend tries to understand how another person is feeling. He is not quick to judge. Instead, he tries to learn from others. He puts himself in the other persons place, and he tries to think of ways to be helpful. He is also a good listener.At the same time, however, a good friend is honest. He does not look for faults (过错) in others. He notices their good points. In short, good friends will be honest to each other and accept each other.Another quality of a friend is reliability. I can always depend on a good friend. If he tells me he will meet me somewhere at a certain time, I can be sure that he will be there. If I need a favor, he will do his best to help me. If I am in trouble, he will not run away from me.There is a fourth quality that makes a friend special. A special friend is someone with whom we can have fun. We should enjoy our lives, and we would enjoy our friendship. That is why I especially like friends who are fun to be with. A good friend likes the same things I like. We share experience and learn from each other. A good friend has a good sense of humor , too. He likes to laugh with me. That is how we share in the joy of being friends. And I know that he is looking for the same quality in me.When I meet someone who is reliable, honest, and understanding, I know Ive found a friend!8. Which of the following qualities the writer thinks is the most important in choosing a friend?A. honesty B. understandingC. reliability D. a sense of humor9. If you have fair weather friends, _ .A. you will become richB. you can be sure that you get real friendsC. you will be refused when you get into troubleD. they will give you all that they have when you need help10. Good friends need to _.A. understand each others feelingsB. be helped with moneyC. always point out each others mistakesD. have money or luck11. This passage mainly discuss _ .A. the importance of having a friendB. where to choose friendsC. how to get along with friendsD. the qualities of a friend【答案】8. B 9. C 10. A 11. D【解析】【分析】这是一篇议论文。文章主要讲了好朋友需要具有的一些品质:理解、诚实和可靠。【8题详解】细节理解题。答案定位在第二段Above all else, I look for understanding in a friend.(最重要的是,我寻找能理解别人的朋友),由此可知,作者认为在选择朋友方面,最重要的品质就是“理解”,故选B。【9题详解】推理判断题。答案定位在第一段Sometimes you will meet fair weather friends. They will be with you as long as you have money or luck, but when you are down, they will run away.(有时你会遇到酒肉朋友。当你有钱或运气好时,他们会和你在一起,但当你失意时,他们会跑掉。)由此推断出如果你有酒肉朋友,当你有困难时,他们将会拒绝,故选C。【10题详解】细节理解题。答案定位在第二段A good friend tries to understand how another person is feeling.可知好朋友需要理解彼此的感情,故选A。【11题详解】主旨大意题。第一段I look for certain qualities of character, especially understanding, honesty and reliability (可靠).是全文的主题句,结合全文内容,可知这篇文章主要讲了好朋友需要具有的一些品质:理解、诚实和可靠,故选D。【点睛】细节事实理解题主要考查考生对文章中某一些特定细节或文章的重要事实的理解能力。它一般包括直接理解题和语义理解题两种。直接理解题的答案与原文直接挂钩,从阅读材料中可以找到。此外,在阅读中可以使用定位法与跳读法解决细节理解题。定位法即根据题干和选项所提供的信息直接从原文中找到相应的句子(即定位),然后进行比较和分析(尤其要注意一些同义转换),从而找出正确答案。跳读法即根据题干和选项所提供的信息跳读原文,并找到相关的句子(有时可能是几个句子)或段落,然后进行分析和推理等,从而找出正确答案。以本文第1小题为例,本题运用定位法:我们根据文章第二段中的Above all else, I look for understanding in a friend.(最重要的是,我寻找能理解别人的朋友),其关键词是Above all else,与题干中的the most important意思相同,由此可知,作者认为在选择朋友方面,最重要的品质就是“理解”,故选B。DYoung people can have problems with their mindsSome students become worried because they have to study very hardOthers have trouble getting on well with people like their parents and classmatesLi Wen,a junior 2student from No.2Middle School ,could not understand his teacher and was doing badly in his lessons.He became so worried about it that he started to cut his finger with a knife. Another student16yearold Yang Fang from No.1Middle School,was afraid of exams.She got very worried in one and when she looked at the exam paper,she couldnt think of anything to writeA recent report from Jiefang Daily says about 18% of Shanghai teenagers have mental problemsTheir troubles include being worried and very unhappy and having problems in learning and getting on with peopleMany students who have problems wont go for advice or helpSome think they will look stupid if they go to see a doctorOthers dont want to talk about their secrets Liang Yuezhu ,an expert on teenagers from Beijing Anding Hospital has the following advice for teenagers:Talk to your parents or teachers oftenTake part in group activities and play sportsGo to see a doctor if you feel unhappy or unwell12. The students who often become worried or have trouble getting on with others may have .A. no parents B. a headacheC. knife with them D. mental problems13. Li Wen cut his finger with a knife because .A. he was afraid of his teacherB. he was so worried about his studiesC. he wanted to frighten his parentsD. his finger was badly hurt14. Yang Fangs problem happened when .A. she had examsB. she studied very hardC. she talked with her parentsD. she thought of something15. Liang Yuezhus advice tells us that .A. its unnecessary for them to be with othersB. only group activities and sports can help themC. its better for the students who have mental problems to join othersD. teachers and parents cant do anything about mental problems【答案】12. D 13. B 14. A 15. C【解析】这是一篇夹叙夹议的文章。文章主要讲了现在,许多年轻人都有心理问题,尤其是在学习和生活方面。作者举例说明,这些孩子有问题不和老师和家长沟通,也不去看心理医生。青少年专家对此提出了几点建议。【12题详解】细节理解题。答案定位在第一段Young people can have problems with their mindsSome students become worried because they have to study very hardOthers have trouble getting on well with people like their parents and classmates可知那些经常焦虑或与他人相处困难的学生可能有心理问题,故选D。【13题详解】细节理解题。答案定位在第二段Li Wen,a junior 2student from No.2Middle School ,could not understand his teacher and was doing badly in his lessons.(李文是二中二年级的一名学生,他听不懂老师讲课,所以功课很差。)由此可知李文用刀割伤自己的手指,是因为他太担心自己的学习,故选B。【14题详解】细节理解题。答案定位在第三段Another student 16 year old Yang Fang from No.1Middle School, was afraid of exams.可知杨芳的问题是每当考试的时候就会发生的,故选A。【15题详解】推理判断题。答案定位在最后一段Others dont want to talk about their secrets Liang Yuezhu ,an expert on teenagers from Beijing Anding Hospital has the following advice for teenagers:Talk to your parents or teachers oftenTake part in group activities and play sportsGo to see a doctor if you feel unhappy or unwell可知Liang Yuezhu的建议告诉我们有心理问题的学生最好多和别人交流,故选C。第二节七选五(共5小题,每小题2分,满分10分)Have you promised that your are going to get healthier? Maybe you want to lose weight, get stronger and have more energy. Maybe you are under the doctors orders to eat right and take exercise more._16_But with so many choices, it can be hard to get started. So here are healthy tips that you can follow.Eat right. Healthy eating is harder than before. Now many supermarkets or restaurants are packed with unhealthy choices that cause weight gain and weaken energy. Over time, making poor food choices can cause illness. _17_. Eat natural and organic foods as often as possible. Cut out the junk food.Keep healthy. _18_. So take exercise at once. Once you get started, you will be more likely to stick to it. Reduce stress. In the US, 77% of people often experience physical stress. _19_You can manage stress by taking exercise, getting enough rest and cleaning bad relationships from your life._20_. Sure, some people are naturally happier than others. But there are things you can consciously do to be happier. And guess what they are all free. So if you want to be happier, there are a few things to do, for example, express thanks, help others ,or how to meditate.A. Sleep well.B. Choose happiness.C. Well, those all sound great.D. But you dont have to be concerned about itE. That is not a group you want to be a part of.F. So tell someone you love how you feel about them.G. People who often take exercise are generally happier and healthier than people who dont.【答案】16. C 17. D 18. G 19. E 20. B【解析】本文是篇说明文。文章介绍了如何使自己更加健康的几种方法。【16题详解】前一句提到医生的关于正确饮食和多锻炼的忠告,后一句提到面对医生的那么多忠告,我们往往很难开始实践。因此,此空的内容是对前一句医生的那些忠告进行的一个评价。故选C。【17题详解】这一段讲的是“吃的正确”,提到现在超市和餐馆里的食品很难让人有正确的选择,而长期不当的选择又会导致疾病。对于这样的问题,我们很难解决,于是作者给出了自己的建议:不用考虑那么多,尽量吃自然的和有机的食物就可以了。故选D。【18题详解】这一段介绍的是锻炼和身体健康的关系。在所有的选项中只有G项提到了锻炼和健康的关系。这里强调的是锻炼会让人更加健康和快乐。故选G。【19题详解】这一段介绍减少压力对健康的重要性,提到美国人有77%的都有身体方面的压力。作者认为,你若不想成为其中的一员,就得taking exercise, getting enough rest and cleaning bad relationships from your life。故选E。【20题详解】这一段介绍的是快乐和健康的关系,并提出了如何成为一个更加快乐的人。在选项中的B项中就“choose happiness”符合题意。故选B。第二部分 英语知识运用 (共两节,满分75分)第一节 完形填空阅读下列短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。A young girl is smiling at me from a picture frame on my desk as I write this. She is my child I _21_ sponsored from the Philippines. Even though I have never met her in person, she has found a _22_ place in my heart. It doesnt _23_ me much to help her, about a dollar a day._24_, millions of people in this world live on less. The _25_ that helping her gives me, however, is beyond _26_. It connects me to her, to life,_27_ to love.I can still _28_ the first time that I decided to help a child overseas. It was many years ago. I was only a teenager myself and had a little extra _29_ each month. I didnt feel like _30_ anything, though. We had _31_ everything we had in a house fire a few years before._32_ that had taught me a lot. I had learned that I didnt need a lot of “stuff” to be _33_. I had also read a lot about the _34_ of children in poor countries around the world. It seemed like a far better thing then to give what I could to help them. With my Moms love and _35_, I soon found a few organizations like Children International that were _36_ others around the world. It felt so good being able to reach out and help another _37_. It felt so good being able to make even one life better. I could feel the compassion and _38_ growing within me and beginning to change me.Empathy (同情) does change us. It helps us to _39_, to be kind, and to make this world a _40_ place.21. A. even B. once C. still D. seldom22. A. special B. proper C. necessary D. possible23. A. matter B. waste C. cost D. save24. A. Therefore B. Besides C. Otherwise D. However25. A. wealth B. anxiety C. challenge D. joy26. A. imagination B. complaint C. price D. reach27. A. but B. and C. so D. or28. A. remember B. doubt C. admit D. realize29. A. money B. time C. energy D. labor30. A. doing B. buying C. facing D. missing31. A. stored B. found C. lost D. searched32. A. Putting aside B. Taking on C. Paying for D. Going through33. A. happy B. relaxed C. energetic D. positive34. A. education B. suffering C. tale D. anger35. A. courage B. belief C. support D. faith36. A. treating B. praising C. honoring D. serving37. A. in need B. in peace C. in fear D. in silence38. A. relief B. empathy C. ease D. guilty39. A. donate B. think C. love D. sponsor40. A. bigger B. safer C. smaller D. better【答案】21. B 22. A 23. C 24. D 25. D 26. C 27. B 28. A 29. A 30. B 31. C 32. D 33. A 34. B 35. C 36. D 37. A 38. B 39. C 40. D【解析】本文作者通过讲述自己资助外国小孩儿的故事,说明了这样一个道理:同情心帮助我们去爱别人,让我们变得更加善良,也会让这个世界变得更加美好。【21题详解】B考查副词。在我写这篇文章的时候,我桌上相框中的小女孩正朝着我微笑。她正是我曾经资助过的来自菲律宾的小孩。even 甚至, once 曾经,still 仍然, seldom很少。【22题详解】A考查形容词。尽管我从来没有亲眼见过她,但是她在我的心中占据了一块特殊的位置。special 特别的,proper 适当的, necessary 必要的,possible可能的。【23题详解】C考查动词。根据下文“about a dollar a day.”可知我资助小女孩,每天大约一美元,花费的并不多。matter 有关系, waste 浪费, cost 花费, save节省。【24题详解】D考查连词。但是世界上还有成千上万的人每天花费不到一美元。根据语意可知,上下文是转折关系。Therefore因此, Besides 此外, Otherwise 否则,However然而。【25题详解】D考查名词。我自愿帮助她,帮助她给我带来了快乐。wealth 财富, anxiety 焦虑,challenge挑战, joy快乐。【26题详解】C考查固定短语。帮助她给我带来的快乐是无价的。beyond price无价的,宝贵的。【27题详解】B 考查连词。它把我和她、生活和爱联系在一起。to her,to life和to love为并列关系,故选and。【28题详解】A 考查动词。我仍然记得我第一次决定帮助外国孩子的情形。remember 记得, doubt 怀疑, admit 承认, realize认识到。【29题详解】A 考查名词。根据语境可知,很多年前,我年少时,每月会有一点额外的零花钱。money 钱, time 时间,energy 精力,labor劳动。【30题详解】B考查动词。虽然有点零花钱,但是我不想买任何东西。doing 做, buying 买,facing 面对, missin
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 【正版授权】 IEC 62899-302-7:2025 EN Printed electronics - Part 302-7: Equipment - Inkjet - Measurement methods of dot placement evaluation for printed electronics
- 村社区保洁协议合同
- 供暖合同协议书范本
- 公司买汽油合同范本
- 江苏盐城响水县部分机关事业单位招聘政府购买服务用工人员34人易考易错模拟试题(共500题)试卷后附参考答案
- 兼职开发协议书范本
- 供用水安装合同范本
- 普洱市镇沅县大学生志愿服务西部地方项目志愿者招募易考易错模拟试题(共500题)试卷后附参考答案
- 出租车转让协议合同
- 广州市海珠区昌岗街2025年下半年招考合同制工作人员易考易错模拟试题(共500题)试卷后附参考答案
- 2025年中国铝铸件铸造行业市场前景预测及投资价值评估分析报告
- 2025年河北机关事业单位工人技能等级考试题库及答案
- 企业文档管理与归档操作规范
- 质量管理与思政
- 2025年度哈尔滨“丁香人才周”(春季)民兵教练员补充招聘20人笔试考试备考题库及答案解析
- 2025年肠道菌群行业发展现状与未来趋势白皮书
- 足疗服务篇培训
- 2026年镇痛泵的使用及护理
- 电力安全事故应急处置和调查处理条例及南网调查规程
- 2023年06月上海市浦东新区临港新片区文员招考聘用笔试题库含答案解析
- 企业合规管理全流程法律实务-1
评论
0/150
提交评论