安徽省江南十校2020届高三英语冲刺联考(二模)试题(含解析)_第1页
安徽省江南十校2020届高三英语冲刺联考(二模)试题(含解析)_第2页
安徽省江南十校2020届高三英语冲刺联考(二模)试题(含解析)_第3页
安徽省江南十校2020届高三英语冲刺联考(二模)试题(含解析)_第4页
安徽省江南十校2020届高三英语冲刺联考(二模)试题(含解析)_第5页
已阅读5页,还剩24页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

安徽省“江南十校”2020届高三英语冲刺联考(二模)试题(含解析)本试卷共8页;全卷满分150分,考试时间120分钟。考生注意事项1.答卷前,着生务必将自已的姓名、准考证号填写在答題卡上。2.回蓉选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答題卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结東后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1,5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍1. What does the woman mean about the documentary?A. Its wonderful. B. It sounds boring C. Its about a fill2. What is the man going to do?A. Visit Mr. Yang. B Make a call to Mr. Yang. C Look for a telephone for Mr. Yang.3. When does the conversation probably take place?A In the morning B. In the afternoon. C In the evening4. What do we know about Emily?A. She didnt come to school due to her illness.B, Kathy is worried about the absence of Emily.C. She was permitted to go home ahead of time5. What is the woman doing?.A Asking the man to hand in the workB Trying to work out a travel leaflet.C Checking the mans understanding.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What are the two speakers mainly talking about?A. A plan. B, Some books. C A suggestion.7. What will the woman do?A Borrow some books. B Make a call C Approve the plan.听第7段材料,回答第8、9题。8. Where does the man work?A In a travel agency. B In a local restaurant. C, In a hotel9. What does the woman want?A. Some comments. B Some money back. C. Some discount听第8段材料,回答第10至12题。10. What is the relationship between the two speakers?A. Boss and employee B. Husband and wife. C. Shop assistant and customer.11. How much is the robot?A.$99. B. $100 C. $990.12. What color does the man choose?A. White B, Pink. C. Blue听第9段材料,回答第13至16题。13. How does the man feel at the beginning of the conversation?A. Cheerful. B Upset. C Regretful.14. What day is probably it today?A Monday. B. Tuesday. C Wednesday15. What is the woman going to do at the weekend?A Have a barbecue B. Write an essay. C Do some cleaning.16. Where does the conversation probably take place?A. At a radio station. B In the lecture hall. C In a classroom.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is Floridas population ranking?A. 3rd B 4th. C 22nd.18. When do people usually come to Florida?A. In spring. B, In summer C. In autumn19. What attracts people most in Florida?A. The beaches B. Theme parks C. Water parks20. Where do people mainly come from according to the text?A. India B. Spain. C Haiti第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、BC和D四个选项中,选出最佳选项。A72 hours in BeijingTraveling to China is no longer a luxury for many foreign passport holders. The Chinese government has permitted a 72-hour visa-free policy that offers access to visitors from 53 countries including the US, France and Austria. Lets start with the capital of China, Beijing Heres a pick of the best in Beijing!Mutianyu Great WallYour trip to Beijing isnt really complete without seeing one of the “New Seven Wonders of the World”, the Great Wall of China, The Mutianyu section of the Great Wall is by far the most well-preserved of all. Taking a one hour bus ride, Mutianyu would be your ideal location for a half-day of hiking away from the large crowds in the city. Also, the authorities have allowed tourists to paint graffiti on a specific section of the Great Wall since 2020. The Great Wall was designated a UNESCO World Heritage site in 1987.798 Art ZoneThis would be on the top of my list! Named after the 798 factory that was built in the 1950s, the art zone is home to various galleries, design studios, art exhibition spaces, fashionable shops and bars. You could easily spend half your day wandering around the complex, feeling the contrast of the present and the past.Summer PalaceLocated in northwestern Beijing, the Summer Palace is by far the citys most well-preserved royal park. With its huge lake and hilltop views, the palace offers you a pastoral escape into the landscape of traditional Chinese paintings. The Summer Palace was added to the UNESCO World Heritage List in 1998.Sichuan Provincial RestaurantWhile in Beijing, apart from trying the citys best-known Peking duck, the Sichuan provincial restaurant is one of places where you can enjoy regional delicious food. It offers one of Chinas eight great cuisines, Sichuan, which ranges from Mapo tofu to spicy chicken.1. Which of the following is true about the Mutianyu Great Wall?A. It is the most well-preserved part of the Great Wall.B. You can paint graffiti anywhereC. You need a half-day to get there.D. It was designated a UNESCO World Heritage site in 20202. When was the Summer Palace added to the UNESCO World Heritage List?A. In1950.B. In 1987C. In 1998D. In2020.3. Which place is the authors first choice when visiting Beijing?A. Mutianyu Great Wall.B. Summer Palace.C. 798 Art ZoneD. Sichuan Provincial Restaurant.【答案】1. A 2. C 3. C【解析】本文是一篇说明文。中国政府允许无签证的外籍游客可以在中国停留72小时;本文重点介绍了如何利用这72小时参观北京,不容错过的四个目的地。【1题详解】细节理解题。根据 Mutianyu Great Wall中的第二句“The Mutianyu section of the Great Wall is by far the most well-preserved of all.”可知,慕田峪长城是迄今为止保存最完好的。故选A。【2题详解】细节理解题。根据 Summer palace中的最后一句“The Summer Palace was added to the UNESCO World Heritage list in1998.”可知,颐和园是1998年被列入世界文化遗产名录的。故选C。【3题详解】细节理解题。根据798 Art zone中的第一句“This would be on the top of my list!”可知,作者参观北京第一个要去的地方就是798 Art Zone。故选C。BWhen you think back to the blackboard from your school days, what color is it? Chances are that its green. So whats up with the name? Originally, blackboards were really black. Before wall-sized blackboards existed, late 18th-century students used their own mini boards made of slate(石板)or painted wood, according to Concordia University, Those first boards were, in fact. black, and they paved the way for the larger ones.In 1800 when a Scottish headmaster named James Pillans wanted his students to draw maps, the students couldnt draw the maps their teacher wanted on their tiny boards, so Pillans put several slates together to create a large board. Problem solved! From there, the idea spread quickly as teachers could finally show a concept to the whole class at one time. By 1815, the massive writing spaces were common enough to earn their own name: blackboard.The color change came in the 1960s when companies sold, steel plates, coated with green enamel(漆) instead of the traditional dark slate. The new material was lighter and less fragile than the first blackboards, so they were cheaper to ship and more likely to survive the journey. Teachers werent complaining either. After all, the new “greenboards”made the chalk powder easier to erase. Plus, the enamel left less of a glare and the color was nicer to look at. At that point, people started using the word “chalkboard ”as a more accurate descriptor, but “ blackboard” still stuck around.4. What did the late 18th-century students use in class?A. Blackboard.B. ChalkboardC. GreenboardD. Mini board.5. Why did the headmaster ask the students to put their mini boards together?A. To make a comparison.B. To make enough spaceC. To draw students attentionD. To arouse students interest6. Which of the following is NOT the advantage of the“greenboard”?A. Theyre lighter in weight.B. Theyre more convenient to transportC. Theyre easier to erase the powder.D. Theyre more useful than the traditional ones7. Whats the main idea of the text?A. Introduction of the blackboardB. Origin of the blackboard.C. Color of the blackboard.D. Function of the blackboard.【答案】4. D 5. B 6. D 7. C【解析】这是一篇说明文。文章主要通过描述黑板发展历程向读者介绍了黑板最早的时候确实是黑色的,随后慢慢发展变成了绿色。回答了“黑板为什么是绿色的?”这个问题。【4题详解】细节理解题。根据第一段中的,“late 18th-century students used their own mini boards made of slate (石板) or painted wood”可知,18世纪的学生用的是“迷你板”。故选D。【5题详解】推理判断题。第二段第一句句意:在1800年,一名英格兰校长James Pillans想让他的学生们画地图,但是学生们在他们的迷你板上无法画出地图,因此校长让学生把他们的迷你板拼凑在一起来制造一个大的板。可知,校长让学生把他们的迷你板拼凑在一起是为了创造一个大的空间来画地图。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第三段中的第二句“The new material was lighter and more likely to survive the Journey.”可知A项和B项正确;根据第三段中第四句“After all, made the chalk powder easier to erase.”可知C项正确;D项文章未提及。故选D。【7题详解】主旨大意题。文章第一段前四句话点明了文章中心:我们看到的黑板大多是绿色的,为什么叫黑板?通读全文也可知文章主要讲述了黑板发展过程中颜色从黑色变成绿色的过程和原因。故选C。CWhen hospital staff are in full scrubs(手术衣), their faces are almost completely covered by their caps and face masks, and we can only see their eyes and eyebrows. In order to solve the problem, a doctor in Sydney, Australia, called Rob Hackett launched a campaign named “ Theatre(手术室) Cap Challenge”- encourage hospital staffs to write their names and roles on their caps. At first, his colleagues didnt take it seriously. However, with time going on, it has been adopted around the world with studies from the US and UK reporting how this simple idea can decrease human errors in healthcare.“I went to a theatre where there were about 20 doctors and nurses in the room,” Dr. Rob Hackett said. I struggled to even ask to be passed some gloves because the person I was pointing to thought I was pointing to the person behind them, because I dont know their names. said Rob. As we all know, doctors are a stressful profession. When faced with life and death, they need to save the patients life for a second. At the moment, effective communications are important.“The Theatre Cap Challenge is in response to concerns about how easily avoidable mistakes and poor communication are contributing to rising harmful events for our patients.” said Rob. We need to develop systems which reduce mistakes and misunderstanding without causing harm. For this to happen, we need to let everyone know were human. ”he added On the other hand, from the patients viewpoint, caps with names on them can make patients more unworried. When everyone appears the same, it is extremely difficult to distinguish who is who. Knowing them relaxed.8. What can we learn from paragraph1?A. Hospital staff are asked to cover their faces in hospitals.B. Rob is in favor of writing names and roles on capsC. Rob wanted to be a professional doctor.D. Robs idea can increase human errors in healthcare.9. What can we know about the“Theatre Cap Challenge”from the text?A. It can make the caps more fashionable.B. It is strongly opposed to by all the doctors and nursesC. It aims to avoid mistakes and poor communication.D. It can help people pass some gloves in a theatre.10. Which of the following best explains“were human”underlined in paragraph3?A. Were generous.B. Were negative.C. Were satisfied.D. We re kind11. Whats the patients attitude towards the campaign?A. Supportive.B. Disapproving.C. Doubtful.D. Uncaring.【答案】8. B 9. C 10. D 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。在手术室里,医生和护士都戴着手术帽和口罩,只露出眼睛和眉毛,这让周围的人认不出他们,导致在交流过程中产生误会。于是,一位澳大利亚的医生Rob提出在手术帽上写上名字和职位,这一想法逐渐得到了全世界很多国家的认可。【8题详解】推理判断题。根据第一段中的第二句,Rob提出在手术帽上写上名字和职位,推行Theatre(手术室) Cap Challenge运动,由此可知他是支持这一想法的。故选B。【9题详解】推理判断题。根据第二段中的例子和第三段的第一句“The Theatre Cap Challenge is in response to concerns about how easily avoidable mistakes and poor communication are contributing to rising harmful events for our patients. ”可知, Theatre Cap challenge活动是为了应对不断增加的病患相关不良事件,而这些事件常是由一些很容易避免的错误和沟通障碍引起的。所以这项活动目的是尽量避免错误和交流中的误解。故选C。【10题详解】词义猜测题。根据第三段第一句Rob的后半句话可知,他们想建立一种在不造成伤害的情况下尽可能减少错误和误解的系统,而要达到这个目的,首先要让每个人知道医生是人类,是有人情味的。只有病人也感觉到医生的善良,才能减少病患之间的误解。generous(慷慨的); negative(消极的);satisfied (使满意的);kind(善良的)。故选D。【11题详解】推理判断题。全文最后三句是站在患者角度阐述这个活动的意义。从其中的“unworried(不担心的,不着急的)”和“relaxed(松懈的,放松的)”两个词可以知道,这个活动能让病人心情放松,病人对这一做法是很支持的。故选A。【点睛】阅读理解中的观点态度题是一种常考题型。观点态度题主要考查原文定位和相关形容词、动词和副词的理解。通过对词语的理解,判断询问的观点态度是积极正向的还是消极负向的。例如本题中的第四题,首先要通过题干中的关键词“the patients attitude”将问题定位在原文最后两句,再通过这两句中的“unworried”和“relaxed”两个形容词可知句子表达的是一种积极正向的意义。而在第四题四个选项中只有选项A是积极正向的。故选A。而且表达观点态度的常考词汇是有限的,本题中的四个选项也是常遇见的,大家要总结这类词汇,尽量避免考试中选项单词不认识的情况。DWhy does time seem to fly by faster as we get old? Youve got your aging brain to blame. This is likely due largely to the physical changes of our nerves and neurons(神经元). New research suggests rapid fire abilities of the young brain allow us to process more information during youth, causing the days to seem longer earlier in life. However, as we get old, researchers say the older brain takes more time to process information.The new finding put forward by a Duke University researcher was published in a paper in the journal European Review this week According to Adrian Bejan, the J. A Jones Professor of Mechanical Engineering at Duke, the physical changes of our nerves and neurons play, a major role in our perception(知觉) of time as we get old. Over the years these structures become more complex and eventually begin to degrade.Little babies, for example, move their eyes much more often than adults because theyre processing images at a faster rate, Beian says, For older people, this means fewer images are being processed in the same amount of time, causing experiences to seem as though theyre happening more quickly.12. What causes time to fly faster as we get old?A. Changes of our nerves and neurons.B. Information in our brain .C. The electrical signals.D. Rapid fire abilities.13. What is unavoidable in the process of getting old?A. Longer days.B. Aging brains.C. More images.D. Less experience.14. Why do the days seem longer earlier in life?A. Young people are more energetic in their life.B. The younger brain takes less time to process informationC. Old people have fewer things to do than young people.D. Little babies move their eyes much more often.15. What is the best title of the text?A. Nerves and NeuronsB. Time Flies FastC. The Older, the FasterD. The Function of the Brain【答案】12. A 13. B 14. B 15. C【解析】本文是说明文。文章主要介绍了为什么老年人会觉得时间过得较快,主要原因是随着年龄的增长,大脑中神经元的变化让老年人的大脑需要更多的时间来处理接收到的信息,这样就会让他们觉得时间过得较快。【12题详解】细节理解题。根据第一段中第三句 “This is likely due largely to the physical changes of our nerves and neurons (神经元).”可知,老年人觉得时间过得过快的原因是神经和神经元的变化。故选A。【13题详解】推理判断题。根据第一段中的第二句“Youve got your aging brain to blame.”和第二段中的最后一句“Over the years, these structures become more complex and eventually begin to degrade.”可知,随着年龄的增长,不可避免的就是大脑结构的老化。故选B。【14题详解】推理判断题。根据第一段中的最后两句可知,年轻时之所以觉得日子似乎更长是因为大脑能够以“快速射击”的方式处理更多信息。当我们变老的时候,大脑需要更多的时间来处理信息。所以说,相较于老年人,年轻人的大脑花费更少的时间来处理信息。故选B。【15题详解】标题归纳题。文章首句点明了文章谈论中心:为什么随着我们变老,我们会觉得时间过得更快?后面文章主要解释了原因:老年人因为大脑退化,神经元的变化导致他们觉得时间过得较快。C项正好与主旨句呼应,故选C。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。The Qingming Festival is celebrated with a three-day national holiday, whose name originates from the saying Plants start to revive and prosper at Qingming in a clean and bright way. Thus, the festival is called Qingming, which means clean and bright._16_Tomb sweeping aims to commemorate family ancestors while going on a spring outing allows everyone the chance to enjoy the beautiful scenery and enjoy the season.Traditional customsTomb sweeping._17_On this day, the whole family gathers in front of their ancestral tombs. They offer fruit and wine to their ancestors and clean the weeds from around the tomb. Finally, they kowtow and pray, hoping for their ancestors blessing for the rest of the year.Spring outing. The time around the Qingming Festival is one of the most suitable seasons for a spring outing, as plants are thriving and flowers are blooming. People can have a great time outdoors with their friends and family. _18_Traditional foodQingtuan, a green rice ball tiny enough to fit into your hand, is also called Qingmingguo or Aiguo._19_It is a mixture of sticky rice powder and green vegetable juice, stuffed with sweetened bean paste, Qingtuan tastes sweet with the fresh fragrance of Aicao, a green spring vegetable, In celebration of Qingming, people from Shaanxi make steamed buns, known as Huamo, made into different shapes._20_Some are for peaceful family life while others represent the wish for health.A. With each distinct look comes a good blessingB. Playing football and flying kites are popular activities.C. It is popular in the southern regions of the Yangtze River.D. Family members gather together to celebrate and taste the food.E. The tradition of tomb sweeping originates from the Qin Dynasty.F. Many traditional customs are practiced to show respect for our ancestors.G. The two main activities over the festival include tomb sweeping and going on a spring outing.【答案】16. G 17. E18. B 19. C20. A【解析】【分析】本文是说明文,主要介绍了我国的传统节日清明节及其传统习俗和传统美食。【16题详解】本句位于段中,属于细节句。上句关键词为“the festival(节日)”,下句关键词为“Tomb sweeping(扫墓)”与“going on a spring outing(春游)”,因为空格句需要连接上下句,只有选项G中的“the festival”与“two main activities”可分别与上下句关键词呼应。故选G。【17题详解】本句位于段中,属于细节句。本段中心是介绍清明习俗之一扫墓。选项E中的关键词“The tradition of tomb sweeping(扫墓的习俗)”与本段中心一致。故选E。围绕本段的中心,介绍与扫墓有关的背景信息。【18题详解】本句位于段尾,属于细节句。本段中心是介绍清明习俗之一春游。选项B中的“Playing football”与“flying kites”与其上一句中的“outdoors”呼应,且与本段中心一致。故选B。【19题详解】本句位于段中,属于细节句。选项C中的it与上一句中的“Qingtuan, a green rice ball”是指代关系,且与下一句中的it指代一致。故选C。【20题详解】本句位于段中,属于细节句。选项A中的“With each distinct look(每一个不同的样子)”与上句中的“different shapes”呼应,其中的“a good blessing”与下句中的“Some are for; others represent”呼应。故选A。【点睛】这是一篇带有小标题的七选五题目。五个空格句子都是细节句。细节句主要分为两类:一是空格句在上下句之间起衔接作用,主要依靠上下句关键词呼应解题。例如本题中的第一题和第五题,空格句中既要有上句关键词重复,也要有下句关键词的重复。一类是围绕本段主旨展开的细节句,主要依靠本段主旨有没有复现解题。例如本题中的第二题、第三题和第四题。第三部分语言知识运用(共两节,满分45分第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论