已阅读5页,还剩2页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
专题3新闻报道型阅读理解专题导读时事新闻类阅读材料在近年高考中屡屡涉及。这类材料往往语言地道、内容较新。阅读材料的组成有一个共同的特点,即都是由标题(Headlines)、导语(Introductions)、背景(Background)、主体(Main body)和结尾(Ends)五部分构成。此类文章主题突出,文章的第一句话或第一段往往就是对整篇文章的高度概括,因此读懂首句或首段至关重要。此类阅读材料的命题在新闻背景和主体部分设题较多,有时可能会省去一两个部分,要求考生依据五个部分之间的必然联系去推知未知的要素。要想做好时事新闻类阅读理解题,考生必须要善于捕捉新闻细节,根据问题善于找到相关句并能分析理解长难句,善于根据上下文猜测单词、短语的含义,善于归纳、概括、推理、判断及简单计算。真题典例【2020四川卷改编】The multimillion pound new Library of Birmingham(LoB)will be the most visible sign of the way the city is accepting the digitalization(数字化)of everyday life.Set to open in 2020, the 188m LoB is already beginning to take shape next to the Birmingham Repertory Theatre, with which it will share some equipment.As digital media(媒介)is important to its_idea,the project is already providing chances for some of the many small new local companies working at the new technologies.Brian Gambles, the LoB project director,says it is about giving people the right tools for learning:“The aim is tomix the physical with the digital, providing 24hour services which can be used through many different ways.It is important to enable us to reach more people, more effectively.”The digital library will, he says, be as important as the physical one, allowing the distant use of the services, making sure that it is never closed to the public.Even before the LoB is complete, the public has been able to go online to visit the Virtual(虚拟的)LoB, designed by Baden, the Birmingham virtual worlds specialists.Not only have the public been able to learn about the LoB, but the virtual one has also enabled those working on the LoB to understand the building and how it will work before it even opens.Two other small Birminghambased digital companies are also working on the LoB projects.Substrat, a digital design company, is developing what it calls an example of an “enlarged reality” project.It is about the use of an exciting smart phone, an important part of the LoB which is in the early stages of development.And The Peoples Archive is an online library of historical figures of the city being built up by a digital content company in Cahoots, in which users will be encouraged to add to and comment on the material.Gambles says: “Technology will enable us to make the librarys content and services open to citizens as never before.”()1.The underlined part “its idea” in Paragraph 3 refers to the idea of_.Athe equipmentBthe projectCthe digital media Dthe physical library()2.According to the passage, what makes the difference between the digital library and the physical one?Athe physical library offers a place where readers get information about physics.Bthe digital library will be used through many more effective ways on line.Cthe physical library is more realistic than the digitalthe virtual one.Dthe physical library will never make the content and services open to citizens.()3.While visiting the Virtual LoB,the public can_.Aget a general idea of the LoBBmeet many worldfamous expertsClearn how to put up a library buildingDunderstand how the specialists work on the project()4.Which of the following is true of the LoB when it opens?aIt offers better learning tools.bIt reaches users in different ways.cIt provides users with smart phones.dIt allows users to enrich its material.eIt gives nonstop physical and digital services.Aa,b,d Ba,c,eCb,c,d Db,d,e()5.The text is most probably taken from_.Aa computer bookBa library guideCa project handbookDa newspaper report【解析】本篇文章为新闻报道类文体。文章报道了Library of Birmingham(伯明翰图书馆)将会被投巨资改建成一个全新的数字化图书馆的事情。1B词义猜测题。通过分析第三段画线单词所在的句子,可知its(它的)指代的是主句中的主语“这个工程的”,its idea便是指the idea of the project。2B推理判断题。通过分析第四段it is about giving people the right tools for learning . which can be used through many different ways.得知答案为B3A信息理解题。根据第六段第二句“Not only have the public been able to learn about the LoB, but the virtual one has also enabled those working on the LoB to understand the building and how it will work before it even opens.”可知答案为A。4A信息理解题。根据第四段“it is about giving people the right tools for learning”, “which can be used through many different ways”及第七段“in which users will be encouraged to add to and comment on the material”可知。5D推理判断题。文章首段便简明地概括了文章主题,全文较明显地体现了及时性,这是新闻类文体的典型特征,据此可判断文章应来源于一篇新闻报道。新题预测BARCELONA (Reuters)“Galactic Suite”, the first hotel planned in space, expects to open for business in 2020 and would allow guests to travel around the world in 80 minutes.Its architects say the space hotel will be the most expensive in the galaxy(银河系), costing $4 million for a threeday stay.During that time guests would see the sunrise 15 times a day and use Velcro suits to crawl around their pod rooms by sticking themselves to the walls like Spiderman.Company director Xavier Claramunt says the threebedroom hotels joined up pod structure,which makes it look like a model of molecules, was dictated by the fact that each pod room had to fit inside a rocket to be taken into space.“Its the bathrooms in zero gravity that are the biggest challenge,” says Claramunt, “How to accommodate the more private activities of the guests is not easy.”But they may have solved the issue of how to take a shower in weightlessnessthe guests will enter a spa room in which babbles of water will float around.When guests are not admiring the view from their portholes(舷窗), they will take part in scientific experiments on space travel.“There is fear associated with going into space,” said Claramunt.“Thats why the shuttle rocket will remain fixed to the space hotel for the duration of the guests stay, so they know they can get home again.”In an era of concern over climate change, Galaxy Suite have no plans so far to offset the pollution problems of sending a rocket to carry just six guests at a time into space.“But,” says Claramunt, “Im hopeful that the impact of seeing the earth from a distance will stimulate the guests urge to value and protect our planet.”()1.Which of the following might be the best title for the text?A“Galactic Suite”: the best hotel planned in spaceBFly me to the moon: space hotel sees 2020 openingCFly to the moon: a greatest dream for humansDBuilding a space hotel: a dream or a reality()2.Which of the following is NOT what guests can do in “Galactic Suite”?AWatching the sunrise.BTaking a weightless shower.CDoing scientific experiment.DWalking in space.()3.According to the text, the last paragraph means that _.Aeach of us has the duty to protect our earthBspace travel helps improve peoples sense of protecting the earthCseeing from space will have a great impact on peoples lifeDmany guests have the urge to value and protect the earth()4.Suppose we will travel to space, the following will be the problems we must solve EXCEPT_.AweightlessnessBfearCpollution Dmoney()5.The author writes the text in order to_.Aremind people of pollution problems on the earthBtell us a bright dream of going
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 浅议锅炉“四管”泄漏监测系统
- 公正执法面临的问题及对策
- 文学毕业论文开题报告
- 合并糖尿病脑卒中患者平衡功能优化方案
- 医学影像读片中的影像组学分析
- 医学教育虚拟仿真资源库建设实践
- 2025年黑龙江省公务员面试面试技巧预测试卷(含答案)
- 2025年吉林省公务员行测常识判断真题试卷含答案
- 2025年浙江省公务员申论文章写作冲刺押题试卷(含答案)
- 2025年广东省公务员考试行测资料分析专项训练试卷(含答案)
- 2025年中华人民共和国药品管理法试题(含答案)
- 同步辐射光源介绍课件
- 医药行业KA经理工作汇报
- 德旺杯试题和答案九年级
- 驾校安全管理体系构建与实施指南
- FOF基金投资管理办法
- 药品管理法律法规培训
- 医美培训课件分享
- 电梯安装成品、半成品保护措施
- 2025至2030中国LCD偏光片行业产业运行态势及投资规划深度研究报告
- 关于医院“十五五”发展规划(2026-2030)
评论
0/150
提交评论