




已阅读5页,还剩3页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
南充市南充市 20172017 年初中学业水平考试年初中学业水平考试 英语试卷英语试卷 (满分 120分,考试时间 100分钟) 注意事项:1. 答题前将姓名、座位号、身份证号、准考证号填在答题卡指定位置。 2. 所有解答内容均需涂、写在答题卡上。 3. 选择题须用 2B铅笔将答题卡相应题号对应选项涂黑, 若需改动, 须擦净另涂。 4。非选择题在答题卡对应题号位置用0.5毫米黑色字迹笔书写 第二部分:基础知识运用(共两节;满分第二部分:基础知识运用(共两节;满分 2525分)分) 第一节第一节 单项选择单项选择 (共 10小题;每小题 1 分,满分 10 分) 从每小题所给的四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 第一节第一节 单项选择单项选择 (共 10小题;每小题 1 分,满分 10 分) 从每小题所给的四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 21. Whos _ boy under the tree? Bill. Hes _ active boy. A. a, anB. a, theC. the, aD. the, an 21. D【解析】考查冠词用法。句意树下的那个男孩是谁?是比尔,他是一个活跃的男 孩。第一个空指特指情况,用定冠词the;排除 A,B。第二个空泛指用不定冠词,active 是以元音音素开头的单词,使用an。故选 D。 22. Are you thirsty? Yes, please give us_. A. three bottle water B. three bottle of water C. three bottles of water D. three bottles of waters 22. C【解析】考查名词的数量表达。句意:你口渴吗?是的,请给我三瓶水。water是 不可数名词(不加 s),表达一定数量使用表达数量的短语bottle (s) of water,表示“三瓶” 用 three bottles。故选 C。 23. Your uncle is very good at cooking! How did he learn it? He learned it by_. A. himB. himselfC. herD. herself 23. B【解析】考查代词辨析。句意:你叔叔擅长做饭,他怎么学的?他自学的。learn by oneself=teach oneself自学。由主语 he, 反身代词用 himself。故选 B。 24. I know Old Joe lives_. We are supposed to visit him from time to time. Then, he wont feel _. A. alone, aloneB. lonely, lonelyC. lonely, aloneD. alone, lonely 24.D【解析】考查形容词辨析。句意:我知道老乔独自居住。我们应该时常去看望他。 那样他就不感到孤独。alone强调独自一人,lonely指感情孤独。前个空指独自一人,后 一个指感情孤独。故选D。 25. Look! Your teacher Miss White is over there. No, it cant be her. She _ to Beijing. A. has goneB. has beenC. wentD. will go 25.A【解析】考查时态辨析。句意:看!你们的怀特老师是在那边。不可能是她。他去 北京了。通过答语不可能是她, 她去北京了,说明到北京去了,用has gone to。has been to是曾经去过某地。故选A。 26. Mike, lets prepare for our baseball game. OK. Well lose the game _ we try our best. A. unlessB. onceC. afterD. since 26. A【解析】考查连词用法。句意:迈克,咱们准备篮球赛吧。好的,如果我们不尽 力, 我们会输掉这场球。 下文 “我们如果不尽力” 是前文可能输掉比赛的条件, 用 unless 表示“如果不”。故选A。 27. Mario, your mobile phone is ringing. Wait a minute. Its dangerous for us _ it while crossing the street. A. answeringB. to answerC. answerD. answered 27. B【解析】考查非谓语动词。句意:马里奥,你的手机响了。稍等,过街接电话对 我们来说是很危险的。It is+形容词 + for sb to do sth意为“做某事对某人怎么样”。故 选 B。 28. Many young people usually offer their seats to the old on the bus. Thats good. The old should be _. A. looked forB. listened toC. depended onD. cared for 28. D【解析】考查动词短语辨析。句意:在公共汽车上许多年轻人通常给老人提供他们 的座位。那太好了。老人应该得到照顾。care for照顾,其他短语与句意不符。故选D。 29. Excuse me. Could you please tell me _? Sure. Go along this street and turn left. Its on your right. A. when I can get to the bookstoreB. when can I get to the bookstore C. how I can get to the bookstoreD. how can I get to the bookstore 29. C【解析】考查宾语从句。句意:打扰了,请告诉我怎样到达书店好吗?当然可以, 沿着这条街走,左拐,书店就在你的右边。宾语从句用陈述语序,排除B,D, 通过答语 知道是询问怎样到达书店的,所以用how引导宾语从句。故选 C。 30.Dont throw litter here! _. A. Yes, pleaseB. Youre welcomeC. Me, tooD. Sorry, I wont 30. D【解析】考查交际用语辨析。句意:不要在这儿扔垃圾!。别人不让干某 事,你干了,应该表达歉意sorry。Sorry, I wont.对不起,我不会扔垃圾了。故选D。 第二节第二节 完形填空完形填空(共 15小题;每小题 1 分,满分 15 分) 先通读下面短文,掌握其大意,然后从短文后面各题所给的选项中选出最佳选项,并在 答题卡上将该项涂黑。 Suppose you find a bright yellow bike on a street corner in the city. You hop on (跨上) it and 31 . But waitisnt this stealing? No, it isnt. 32 shouts, “Stop! Thief!” That is 33 this free ride is just fine with the city. You 34 find hundreds of free yellow bikes in some US cities. The idea began in Portland, Oregon, in 1994. People saw a need for 35 transportation, and they wanted to help 36 pollution. So, to get citizens (市民) 37 their cars and onto pollution-free bikes, they 38 the Yellow Bike Project. The 39 bikes are painted bright yellow and placed throughout the city. People can hop on the yellow bike and ride to run errands(短程差事) ,to work 40 to school. Then, they leave the bike for the 41 rider. There have been times when bikes have been stolen, but most people 42 the rules, because they think it is not wise to 43the bike thats already free. Portlands 44 was quickly loved by a lot people. Within two years of its starts, similar programs were 45 in cities in six other states. 31. A. drive awayB. ride awayC. ride backD. run away 32. A. No oneB. SomeoneC. AnyoneD. Everyone 33. A. whetherB. soC. becauseD. though 34. A. have toB. dont have toC. cantD. can 35. A. expensiveB. crowdedC. freeD. common 36. A. protectB. control C. makeD. bring 37. A. out ofB. intoC. upD. near 38. A. endedB. started C. changed D. refused 39. A. publicB. private C. cleanD. dirty 40. A. butB. asC. untilD. or 41. A. nextB. lastC. bestD. first 42. A. breakB. makeC. discussD. follow 43. A. buyB. repairC. produceD. steal 44. A. citizenB. streetC. ideaD. school 45. A. looked upB. made upC. put up D. set up 题材:日常生活与文化 【主旨大意】本文是一篇记叙文,文章主要讲述了美国黄色免费自行车的发展历史。 黄色免 2 费自行车源于 1994年俄勒冈州波特兰市, 后由于人们的喜爱, 很快在美国其他州得到普及。 31. B【解析】考查语境。上句是跨上车,后面应该是离开, ride away意为“骑车离开”, 符合语境。故选 B。 32. A【解析】考查代词辨析。根据上句“No, it isnt.”可知,不算偷。因此,没有人喊。No one意为“没有人”,符合语境。故选A。 33. C 【解析】 考查连词辨析。 this free ride is just fine with the city 是 “没有喊” 的原因。 because 意为“因为”,符合语境。故选C。 34. D【解析】考查情态动词。句意:在美国的一些州,你可以发现数以百计的免费黄色自 行车。can意为“可以,能够”,符合语境。故选D。 35. C【解析】考查形容词辨析。人们看到为了控制污染,免费的交通成为一种需求。free 意为“免费的”,符合语境。故选C。 36. B【解析】考查动词辨析。根据下文“让市民从汽车中走出来,骑上自行车”可知,他 们想帮助控制污染。control意为“控制”。故选 B。 37. A【解析】考查介词辨析。根据下文“onto pollution-free bikes”可知,让市民从他们的汽 车中出来。out of意为“从出来”。故选A。 38. B【解析】考查动词辨析。根据上文“The idea began in Portland, Oregon, in 1994.”可知, 他们开始了黄色自行车项目。started意为“开始”。故选 B。 39. A 【解析】 考查形容词辨析。 公共自行车被涂成鲜艳的黄色, 放到城市中。 public意为 “公 共的”,符合语境。故选A。 40. D【解析】考查连词辨析。to run errands, to work与 to school之间表示并列关系。or意为 “或者”,符合语境。故选D。 41. A【解析】考查形容词辨析。句意:他们把自行车留给下一个骑行者。next意为“下一 个”。故选 A。 42. D【解析】考查动词辨析。根据上文“There have been times when bikes have been stolen” 和转折词 but可知,大部分人是遵守规则的。 follow意为“遵守”,符合语境。故选D。 43. D【解析】考查动词辨析。根据上文“most people follow the rules”可知,他们认为偷已 经免费的自行车是不明智的。steal意为“偷”。故选 D。 44. C 【解析】 考查名词辨析。 根据下句 “Within two years of its starts, similar programsin cities in six other states.”可知,波特兰市的人的观点很快被很多人所喜爱。idea意为“观点, 主意”。故选 C。 45. D【解析】考查动词短语辨析。根据上句中的“quickly loved by a lot of people”可知,免 费自行车的项目在其他六个州的城市建立起来了。set up意为“建立,成立”,符合语 境。故选 D。 第三部分第三部分: :阅读理解阅读理解(共两节;满分 40分) 第一节阅读所给材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最 佳 选项,并在答题卡上将该项涂黑。(共 15小题;每小题 2分,满分 30分) A There are five exchange studentsin Zhao Huas class. Here is some information about them. NameNationalityDate of birthHobbyDream Maria Tim Katie Paul James Canada France America Germany Australia Sep.2nd Nov. 3rd Oct. 10th Dec. 25th Sep.17th Piano Basketball Tennis Drawing Reading Swimming Dancing Soccer Drawing Volleyball Teacher Pilot Engineer Scientist Doctor 46. When can Zhao Hua have a birthday party for Maria and James? A. In November.B. In September. C. In December.D. In October. 47. Where does Paul come from? A. Australia.B. France.C. Canada.D. Germany. 48. If Zhao Hua wants to learn French, who can help her? A. Tim.B. Maria.C. James.D. Katie. 49. What does Katie want to be? A. A teacher.B. A pilot.C. An engineer.D. A doctor. 50. What do all of them like? A. Sports.B. Music.C. Art.D. Reading. A题材:人物介绍 【主旨大意】本文是一篇应用文,表格主要介绍了赵华班五名交换生的姓名、国籍、生日、 爱好和梦想等基本情况。 46. B 【解析】 细节理解题。 由 Maria栏和 James栏与 Date of birth栏结合处 Sep. 2nd和 Sep. 17th 可知,生日派对在九月份。故选B。 47. D【解析】细节理解题。由Paul栏与 Nationality栏结合处 Germany可知,Paul来自德国。 故选 D。 48. A【解析】推理判断题。由Tim栏与 Nationality栏结合处 France可知,如果赵华想学习 法语,来自法国的 Tim可以帮助他。故选 A。 49. C【解析】细节理解题。由Katie与 Dream栏的结合处 Engineer可知,Katie想当一名工 程师。故选 C。 50. A【解析】细节理解题。通读Hobby栏的内容可知,所有的人都喜欢运动。故选A。 B We moved away from my grandmother when I was eight years old. I missed her a lot. I was her favorite granddaughter and she was my favorite grandma. Two years later my mother and father separated and soon divorced. I felt as if my world was falling apart. I lived with my mother for a time, next door to my grandma and grandpa in an apartment while my father was away during World War II. Grandma never had much in the way of money or material things. But it was the little things she gave me that let me feel warm, like letting me dip my fingers in the sugar bowl, letting me sip the coffee from her cup or allowing me to sit on the table as I had meals. Though she didnt have much, she did something for my brother and me. I will always remember she saved her coins in a glass jar. I thought my grandma could have used these coins herself, but she saved them to give us when we came to visit her. I dont remember how much we collected on our visits, nor was the amount (数目) important. It was the idea that she remembered us, and cared about us when we were away from her. 51. What happened to the writer when she was eight years old? A. She moved away from her grandma.B. She moved away from her parents. C. She lived with her grandparents.D. She lived with her aunt. 52. What does the underlined word divorced ” mean in Chinese in Paragraph 2 ? A. 和好B. 打架C. 离婚D. 生气 53. The writers grandma allowed her to do many things. Which of the following is not mentioned? A. The writer could dip her fingers in the sugar bowl. B. The writer was allowed to sip the coffee from her grandmas cup. C. The writer could sit on the table while having meals. D. The writer was allowed to collect coins in a glass jar. 54. For whom did the writers grandma save her coins? A. For her son. B. For her grandchildren. B. For the poor. D. For herself. 55. What can we learn from the passage? A. The writer disliked her childhood. B. The writer complained about her parents. C. The writer missed her grandma so much. D. The writer wanted to have her grandmas money. B题材:人物故事 【主旨大意】本文是一篇记叙文,讲述了作者8岁的时候离开了奶奶,后来父母离异, 爸爸在二战中去世, 小时候奶奶为我做的点点滴滴的事情涌上心头, 表达了我对奶奶的思念 之情。 4 51. A 【解析】 细节理解题。 由第一段第一句 “We moved away from my grandmother when I was eight years old.”可知,当作者八岁的时候,她离开了奶奶。故选A。 52. C【解析】词义猜测题。该词与前面的separate,分开是并列或递进关系,再根据下一句 的“I felt as if my world was falling apart.”,我感觉我的世界好像分裂了,因此在四个选 项中应该与 “离婚”意思最接近。故选C。 53. D【解析】细节理解题。由第三段第二句中的“letting me dip my fingers in the sugar bowl, letting me sip coffee from her cup or allowing me to sit on the table as I had meals”可知,奶 奶没有允许作者收集坛子里的硬币。故选D。 54. B【解析】推理判断题。由第四段最后一句中的“she saved them to give us when we came to visit her”可知,奶奶节省的硬币是给孙子(女)的。故选B。 55. C【解析】主旨大意题。通读全文可知,本文充满了作者对奶奶的想念。故选C。 C “ Without music, life would be a mistake,” famous German philosopher (哲学家) Friendrich Nietzsche said over a century ago. Music is a big part of our lives. But in recent years, some US schools have cut music classes to control budgets (预算). For example, Chicago public schools hurt arts education when it fired(解雇) over 1,000 teachers. Among them, 10 percent of the teachers taught art or music, according toThe Washington Times. In fact, this is not just a problem in the US. In other countries, such as China and the UK, music classes are not thought to be as important as ones like science, math and history. Thats partly because music is not seen as a very important life skill, and it isnt tested. Many students are busy with schoolwork, so parents and students choose to focus on subjects that are tested more often. However, learning music is beneficial(有益的) in many ways. When playing music, you need different abilities to work together. It is not as simple as it looks, according to Kenneth Guilmartin of Music Together, an early childhood music development program. For example, when playing the piano, people see music notes and decode(解码) them in their brains. They also use their fingers to make sounds. You need to deal with all these things at the same time. Music has a special connection with science as well. You can see that many scientists are good at playing music: Einstein played the violin, and German physicist Max Planck was talented in playing the piano. 56. Some schools in the US cut music classes, because _. A. students in the US werent interested in music B. they were too difficult to learn C. there werent enough music teachers in the US D. the schools wanted to control budgets 57. In Paragraph 2, what does the underlined word “them” refer to(指代)? A. Public schools.B. Fired teachers. C. Parents in Chicago.D. Students in Chicago. 58. Whats the main idea of Paragraph 4? A. Different abilities are needed to work together while we are playing music. B. Playing the piano needs people to use fingers to make sounds. C. Decoding music notes is needed while we are playing music. D. Playing the piano needs people to see music notes. 59. How many scientists who are good at playing music are mentioned in this passage? A. One.B. Two.C. Three.D. Four. 60. Whats the writers opinion according to this passage? A. Music is as simple as it looks. B. Music classes should be cut in some schools. C. Music is a big part of our lives. D. Music isnt a very important life skill for us. C题材:文化教育 【主旨大意】本文是一篇议论文,论点是如果没有音乐,生活就是一个错误。列举了“美国 一些减少音乐课的事情”,和其他事例,证明学习音乐还是有很多好处的。最后通过两位科 学家爱因斯坦和马克斯 普朗克会谈小提琴和钢琴的事例进一步说明学习音乐的重要性, 音 乐是我们生活的一部分。 56. D【解析】细节理解题。由第一段最后一句“But in recent years, some US schools have cut music classes to control budgets (预算).”可知,在一些美国学校减少音乐课,是因为学校 想控制预算。故选 D。 57. B【解析】词义猜测题。由第二段第一句中的“when it fired (解雇) over 1,000 teachers”, 结合第二句可知,在解雇的老师中,10%的老师教艺术或音乐。因此,them指代“解雇 的老师”。故选 B。 58. A【解析】主旨大意题。通读第四段可知,主要讲述了当我们演奏音乐的时候,需要不 同的能力在一起起作用。故选A。 59. B【解析】细节理解题。由最后一段最后一句中的“Einstein played the violin, and German physicist Max Planck was talented in playing the piano”可知,文章共涉及两个擅长演奏音 乐的科学家。故选 B。 60. C【解析】主旨大意题。由第一段第二句“Music is a big part of our lives.”可知,音乐是我 们生活中的一大部分。故选C。 第二节第二节阅读短文,根据短文内容,从短文后的五个选项中选出能填入空白处的最佳选项。 每个选项只能用一次,并在答题卡上将该项涂黑。(共5 小题;每小题 2 分,满分 10分) In Britain, Boxing Day is usually celebrated on December 26th. 61This means its not a working day in the whole of Britain. When Boxing Day falls on a Saturday or Sunday, the following Monday is the public holiday. _62 One of the thoughts is that during the Middle Ages, when great sailing ships were setting off to discover new land, a Christmas Box was placed by a priest( 神父) on each ship. Those sailors who wanted a safe return would drop money into the box. 63_ One more thought is about the “Alms Box” placed in every church on Christmas Day. Worshippers (做礼拜的人) put gifts for the poor into it. These boxes were always opened the day after Christmas. 64_ Today, many businesses, organizations and families try to keep the traditional spirit of Boxing Day alive by giving away money to Food Banks, providing gifts for the poor, or helping families in need. 65_ A. That is why that day became known as Boxing Day. B. It was sealed up (密封) and kept on board until the ship came home safely. C. Like Christmas Day, Boxing Day is a public holiday. D. Besides, spending time with family and shopping are necessary activities on Boxing Day now. E. The exact origin (起源) of the holiday is unclear. 61 65 CEBAD 第四部分第四部分: :写(共五节;满分写(共五节;满分 3535分)分) 第一节第一节单词拼写(共 5小题;每小题 1分,满分 5分) 根据各句句意及汉语提示写出单词(每空限填一词), 并将答案写在答题卡相应编号后的横线 上。 66. Tu Youyou has won the Nobel Prize. We are very _(自豪的) of her. 67. I read English aloud every morning to improve my _(发音). 68. September is the _ (第九) month of a year. 69. We shouldnt take these game shows too _(严肃地) while watching them. 70. Tom and Peter are good friends. They can talk about and_ (分享) everything. 66. proud 67. pronunciation 68. ninth/9th 69. seriously 70. share 第二节第二节选词填空(共 5小题;每小题 1分,满分 5分) 根据短文内容, 用方框中所给单词的适当形式填空, 使短文完整正确 (每词限用一次) , 并将 答案写在答题卡相应编号后的横线上。 thing real find hard beauty Some of you might ask,“Are books 71 interesting?” Believe it or not, books provide many 72 that televisions or computers cannot. Since books use only words to tell a story, they can improve your imagination. The interesting words and sentences that are used in storytelling usually cant be 73 on TV or on websites. They are sometimes so 74 and moving that they can bring tears to your eyes. Books also help us to think 75 and deeper. As we continue to read, we ask ourselves questions and try to find answers. 6 Remember: the more you read, the more you grow. 71. really 72. things 73. found 74. beautiful 75. harder 第三节第三节短文填空(共 5小题;每小题 1分,满分 5分) 根据短文内容和首字母提示, 把文中所缺词语补充出来, 使短文完整正确(每空限填一 词), 并将该单词的完整形式写在答题卡相应编号后的横线上。 China has a long tradition of tea-drinking. However, coffee has become a more p 76 choice of Chinese people living abroad and in the big cities of China. Su Beibei from China has been living in the United States for eightyears. “I used to be a tea drinker before I came h 77 ,” she said. “Many people around me are coffee drinkers. So, I like coffee more than tea now.” Yang Lin is in Shanghai. She says she drinks both for different r 78 . She and her workmates like staying in a caf(咖啡馆) and drinking coffee. So, it is a social event f 79 her. She says tea is more about family memories. The smell of tea r 80 her of her warm family. 76. popular 77. here 78. reasons 79. for 80. reminds 第四节第四节 阅读填空(共 5 小题;每小题 1分,满分 5分) 阅读短文,根据短文内容,在短文后的空格里填入最恰当的单词(每空限填一词),并将 答案 写在答题卡相应编号后的横线上。 Keep More Food on the TableKeep More Food on the Table Its said that in some parts of the world ,people are facing the problem of hunger. So what can we do to help them? Here are some suggestions: Cook from the fridgeCook from the fridge Start with the fresh foods. If you have some in the fridge,use them first. Make a meal with what you have got instead of running out to the supermarket for something else. Learn to read the labelsLearn to read the labels “ Best-before” and “ use-by” dates are more important. Learn to know the different periods of foods and know how to cook them in the right way. For example,black bananas are proper for baking,fresh vegetables are good in soups,and bread that is not fresh can be turned into small pieces. Use the freezerUse the freezer (冷冻室) The freezer can keep foods fresh until you are ready to cook them ,and store the cooked foods until youre ready to eat them. Its also the best place for the
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 活板课件教学课件
- 安全用电培训教材课件
- 2025年电信和其他信息传输服务项目提案报告
- 活出生全的精彩课件
- 2025年头孢菌素类药项目申请报告
- 安全用气培训会课件
- 2025年血液透析器项目申请报告
- 法院队伍建设课件
- 法院安全防护培训课件
- 法院安全培训结束语课件
- 施工升降机安全技术培训材料
- 安全培训反三违课件
- 小学中段阅读教学讲座
- 土地属地管理办法
- (新教材)2025年秋期人教版二年级上册数学核心素养教案(第2单元)(教学反思有内容+二次备课版)
- 行车安全培训课件
- 机械检验培训课件
- 福建民间信仰管理办法
- 2.2中国的气候课件-八年级地理上学期湘教版
- DB11∕T 1130-2024 公共建筑节能运行管理与监测技术规程
- 2025电化学储能电站技术监督规程第5部分:化学与环保技术监督
评论
0/150
提交评论