2017年湖南娄底英语中考试题及解析_第1页
2017年湖南娄底英语中考试题及解析_第2页
2017年湖南娄底英语中考试题及解析_第3页
2017年湖南娄底英语中考试题及解析_第4页
2017年湖南娄底英语中考试题及解析_第5页
已阅读5页,还剩5页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

20172017 年湖南省娄底市英语中考试题年湖南省娄底市英语中考试题 二、完形填空二、完形填空( (共共 1010 小题;每小题小题;每小题 1 1 分,计分,计 1010 分分) ) 阅读下面的短文,掌握其大意,然后从各题所给的阅读下面的短文,掌握其大意,然后从各题所给的 A A、 B B、 C C 三个选项中,选出一三个选项中,选出一 个最佳答案。个最佳答案。 A long time ago, there was a garden. Many vegetables grew in the garden. And there was a big21near the vegetables. The vegetables and the big tree didnt like each other. The vegetables drank a lot of water, so the tree22drink enough water. The big tree looked at the vegetables23,and he decided to teach the vegetable a lesson. On a summer day, the24was shining in the sky, the big tree decided not to share its shadow(阴影)with the vegetables. It made the vegetables very hot. There was not enough water 25so they soon became very dry and ugly.26that time, the gardener came to see these vegetables. He was very sad,27almost all the vegetables were dry. Then he decided to build a new garden. It28the gardener too much time to build the new garden. He was so29that he couldnt take care of the old garden.30the big tree and the vegetables felt very thirsty. The big tree felt very regretful(后悔的), because he chose a wrong way to teach the vegetables a lesson. 21. A. riverB. flowerC. tree 22. A. couldntB. shouldntC. mustnt 23. A. happilyB. angrilyC. kindly 24. A. starB. moonC. sun 25. A. to eatB. to washC. to drink 26. A. AtB. InC. On 27. A. soB. becauseC. although 28. A. tookB. spentC. cost 29. A. freeB. busyC. lazy 30. A. EitherB. BothC. All 题材:寓言故事 【主旨大意】本文是一篇记叙文。很久以前, 一个菜园里许多蔬菜附近有一棵大树,他们互 不喜欢,大树喝许多水,蔬菜没有足够的水喝,大树决定教训一下蔬菜。夏天的一天,阳光 照耀,大树不给蔬菜分享阴凉,蔬菜很热,没有足够的水喝,蔬菜很快干枯难看。这时菜园 主人来了,看见几乎所有蔬菜都干枯了, 他决定建一个新菜园。 菜园主人花费大量时间建这 个新菜园,没有时间照顾旧菜园, 大树和蔬菜都感到很渴。 于是大树很后悔选择一个错误的 方法教训蔬菜。 21. C 【解析】 考查名词词义辨析。 根据第二段第一句“The vegetables and the big tree didnt like each other.”可推知,蔬菜附近有一颗大树。故选C。 22. A【解析】考查情态动词辨析。根据上句“The vegetables drank a lot of water,”推知,因为 蔬菜喝了很多水,所以大树不能喝足够的谁了。故选A。 23. B 【解析】 考查副词词义辨析。 根据上句“大树不能喝足够的水了”和下句“and he decided to teach the vegetable a lesson.”推知,大树生气地看着蔬菜。决定教训一下蔬菜。故选B。 24. C【解析】考查名词词义辨析。根据下文“the big tree decided not to share its shadow(阴 影)with the vegetables. It made the vegetables very hot. ”可推知,夏天太阳正在天空上照耀 1 着。故选 C。 25. C【解析】考查动词词义辨析。根据下文“so they soon became very dry and ugly.”可推知, 蔬菜没有足够的水喝。故选C。 26. A【解析】考查介词词义辨析。at that time 固定短语,意思是“在那时”。故选 A。 27. B 【解析】 考查连词词义辨析。 根据上句“He was very sad,”及下句“almost all the vegetables were dry.”可推知,他非常难过,是因为几乎所有的蔬菜都干枯了。故选B。 28. A【解析】考查动词词义辨析。此处填took。考查句型:It takes +某人+时间+to do sth. 某人花费时间做某事。故选A。 29. B 【解析】 考查形容词词义辨析。 根据上句“It28the gardener too much time to build the new garden. ”及下文“that he couldnt take care of the old garden.”可推知,他很忙,而不是很 懒。故选 B。 30. B【解析】考查不定代词辨析。根据上句“the big tree and the vegetables” 可推知,当时填 Both。both 两者都,常与 and 连用。故选 B。 三、阅该理解三、阅该理解(共三节,25 小题;每小题 2 分,计 50 分) 第一节阅读下面的短文,判断下列句子是否与短文内容相符,符合的写(A),不符合 的写(B)。 Perhaps youve already watched or heard about ReadersReaders, a TV show that has recently become popular on CCTV, it is hosted by Dong Qing. It invites different people to read aloud on the stage and tell their moving stories. They can read everything, like poems, books, letters and so on. Many people are fans of the show and fall in love with reading aloud at home. Now the show gives people special reading pavilions(亭子)to read in some big cities of China, but every pavilion is so small that only one person can come into it each time. Everyone can read what they like for three minutes in the pavilion. Later the show will pick some of the readers and invite them to read on TV. Thanks to the wonderful TV show on CCTV, the young are becoming more and more interested in Chinese traditional culture. 31.ReadersReaders has recently become popular on CCTV . 32. People can only read poems, books, and letters in the TV show ofReadersReaders. 33. Every reading pavilion is so big that many fans can come into it each time. 34. The TV show ofReadersReaders will pick some of the readers and invite them to read on TV . 35. The young are becoming more and more interested in Chinese traditional culture because of ReadersReaders. 第一节 题材:文化教育 【主旨大意】本文是一篇说明文。中央电视台朗读者栏目由董卿主持,邀请不同的人登 台朗读像诗歌、书籍、信件等所有内容,并讲述他们背后动人的故事。 朗读者栏目近日 非常受欢迎,许多人迷上这个栏目,爱上在家朗读。现在朗读者栏目在大城市放置一些 特殊朗读亭,每次只进一人朗读三分钟他们喜欢的东西,稍后朗读者栏目挑选和邀请一 些朗读者在中央电视台朗读。由于中央电视台朗读者栏目精彩呈现,年轻人越来越对中 国传统文化感兴趣了。 31. A 【解析】 根据文章第一段第一句中ReadersReaders, a TV show that has recently become popular on CCTV,可知,本句与短文内容相符。 32. B【解析】本句与文章第一段最后一句They can read everything, like poems, books, letters and so on. 与短文内容不相符。 2 33. B【解析】 根据文章第二段第二句中的but every pavilion is so small that only one person can come into it each time. 可知,每个朗读亭不是很大,而是很小,每次不能进很多人, 只能近一个人。故本句与短文内容相符。 34. B【解析】 本句与文章第三段最后一句Later the show will pick some of the readers and invite them to read on TV. 与短文内容不相符。 35. B【解析】本句与文章最后一段Thanks to the wonderful TV show on CCTV, the young are becoming more and more interested in Chinese traditional culture. 与短文内容不相符。 第二节 阅读下面 A、B、C 三篇材料并根据材料内容做后面的题目,从各题所给的A, B, C 三个选项中选出一个能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。 A Nowadays there seems to be an app for everything. And mobile apps have been a part of our life. The following apps are part of the most popular apps. Ctrip:Ctrip: It can be the best helper whenyou feel it hard to buy the train or airline tickets. You can buy tickets anywhere at anytime. Ximalaya Reading:Ximalaya Reading: It has lots of books including poems, short stories, novels and even fairy tales for children. We can download book recordings and listen to them. It has more than 1 million valuable resources(资源). Baby Bus:Baby Bus: It is a very good friend for children under three years old. Kids can learn to speak and draw pictures with the help of this app. World Heroes:World Heroes: It may help you learn more English words while youre playing games, so if you have problems remembering the new words when you learn English, use it! 36. Ctrip is a useful app for. A. buying ticketsB. learning EnglishC. playing games 37. Ximalaya Reading hasvaluable resources. A. one millionB. over one millionC. less than one mill 38. Kids canwith the help of Baby Bus. A. learn to speakB. draw picturesC. both A and B 39. If you want to learn more English words while playing games, youd better choose . A. CtripB. Ximalaya ReadingC. World Heroes 40. Whats the best title of this material? A. Introduction of mobile apps for reading B. Introduction of some popular mobile apps C. Introduction of mobile apps for learning English A 题材:教育科技 【主旨大意】本文是一篇表格应用文。文章介绍了四款受欢迎的 apps,分别涉及旅游、阅 读、儿童学习说话和画画、英语单词的学习。 3 36. A【解析】细节理解题。根据Ctrip:Ctrip:表格中 It can be the best helper when you feel it hard to buy the train or airline tickets.可知,CtripCtrip 是一款有用的用于买票的app。故选 A。 37. B 【解析】 细节理解题。 根据 Ximalaya Reading:Ximalaya Reading:表格中最后一句 It has more than 1 million valuable resources(资源).可知,喜马拉雅阅读有一百万的有价值的资源。more than=over 故选 B。 38. C【解析】细节理解题。根据Baby Bus:Baby Bus:表格中最后一句 Kids can learn to speak and draw pictures with the help of this app.可知,这个 app 可以让儿童学说话和画画,故选C。 39. C 【解析】 细节理解题。 根据 World Heroes:World Heroes:表格中 It may help you learn more English words while youre playing games 可知,你如果想边玩游戏边学习更多的英语单词,你最好选择 World HeroesWorld Heroes。故。故选 C。 40. B 【解析】 标题概括题。 根据文章第三句 The following apps are part of the most popular apps. 及以下图表可知,本文主要介绍了四款受欢迎的 apps,分别涉及旅游、阅读、儿童学习说 话和画画、英语单词的学习。故选B。 B In 2012, Li Taos mother was badly ill. He was worried because he needed lots of money. So he sent a message for help on his Wechat. He promised he would return all the money in 3 to 5 years. In this way, he raised over 100 thousand yuan in several months. Two years later his mother died. After he finished his college, he worked hard and saved all his money. He wanted to return all the money as soon as possible. Last week, Miss Zhou received a call. On the phone, a man said he wanted to give some money back to Miss Zhou. Miss Zhou didnt believe what she heard at first. But five minutes later, she got a message from the bank. The message told her that she got some money. The man was Li Tao, the college student she ever helped 5 years ago! A reporter knew about it, and he wrote an article on the Internet. Soon, more and more people knew about Li Tao. They thought Li Tao did what he should do. The story tells us, whenever we make a promise, be sure to keep it! 41.What happened to Li Tao in 2014? A. His mother was ill.B. His mother was saved. C. His mother died. 42. Who wrote the article on the Internet? A. Li Tao.B. Miss Zhou.C. A reporter. 43. How did Li Tao raise money for his sick mother? A. He borrowed some money from the bank. B. He sent a message for help on his Wechat. C. He borrowed some money from his relatives. 44. We can infer(推测)from the passage that. A. Li Tao will return all the money he borrowed. B. Li Tao only returned the money to Miss Zhou. C. Li Tao will only return part of the money he borrowed. 45. Whats themain idea of the passage? A. Its difficult to be famous. B. Its important to keep our promises. C. Its easy to borrow money on Wechat. B 题材:人物故事 【主旨大意】本文是一篇记叙文。2012 年林涛的妈妈病的很严重,需要一大笔钱救治,于 4 是林涛在微信上发出求助信息, 承诺 3 至 5 年归还所有的钱。 这样他几个月筹集了 100 多万。 两年后他母亲去世。大学毕业后,林涛努力工作, 积攒了所有的借款。他尽快地还清了这些 钱。记者在网上写文章报道了林涛的诚信,越来越多的人林涛对大加赞扬。 41. C 【解析】 细节理解题。 根据文章第一段 In 2012, Li Taos mother was badly ill. 和 Two years later his mother died.可知,林涛的母亲 2014 年去世了。故选 C。 42. C【解析】细节理解题。根据文章第二段倒数第三句A reporter knew about it, and he wrote an article on the Internet.可推知,一个记者写了这篇文章。故选C。 43. B 【解析】 细节理解题。 根据文章第一段 He was worried because he needed lots of money. So he sent a message for help on his Wechat. 可推知,林涛为了给生病的母亲在微信上发出求 助信息。故选 B。 44. A【解析】推理判断题。根据文章第一段最后两句After he finished his college, he worked hard and saved all his money. He wanted to return all the money as soon as possible. 可推知, 林涛归还他借的所有钱。故选A。 45. B 【解析】 主旨大意题。 根据文章全文及最后两句They thought Li Tao did what he should do. The story tells us, whenever we make a promise, be sure to keep it!可推知, 本文主题是信守诺言 是重要的。故选 B。 C John was a good student but he didnt respect others. One day, his mother gave him a drum as a birthday gift. He often went around the classroom playing his drum. When others asked him to keep quiet or play somewhere else, John refused. Johns classmates couldnt bear the noisy drum, so they stopped playing with him. Peter, one of his classmates invented special earplugs which allowed people to hear normal sounds, but stopped the bad ones. John got very angry with Peter. He even had a big fight with Peter. A few days later, a clock was put into the classroom, just next to the desk of John. The clock was making the noise like “Tick tock, tick tock.” John couldnt concentrate on( 专注 于)his study at all. However, the others, with their special earplugs, were OK. Soon John started to realize how much he had disturbed(打扰)his classmates with the drum, and how silly it had been to fight with Peter. In order to change the situation, John decided to say sorry to his classmates. Whats more, he no longer played his drum in the classroom. Seeing Johns great changes, his classmates finally forgave(原谅)him and decided to play with him again. From then on, John changed a lot and got along well with his classmates. 46. Which of the following is NOT TRUE according to the first paragraph? A. John was not a good student because he didnt respect others. B. John got a drum from his mother as a birthday present. C. John refused to keep quiet or play his drum somewhere else. 47. Whats the Chinese meaning of the underlined word “earplugs”? A.耳朵B.耳塞C.耳环 48. Why did Johns classmates stop playing with him? A. Because they couldnt bear his noisy drum. B. Because he had a big fight with Peter. C. Because Peter invented special earplugs. 49. How did John make his classmates forgive him? A. By wearing a special earplug. B. By putting a clock into the classroom. 5 C. By saying sorry to his classmates and no longer playing his drum in the classroom. 50. What can we learn from this passage? A. We should stop playing with others if they make noises. B. We should have a big fight with the person who disturbs us. C. We should respect and get along well with each other. 题材:人物故事 【主旨大意】 本文是一篇记叙文。本文叙述了一个学生从不尊重别人到与同学和睦相处的诱因和转变过 程。 46. A 【解析】 综合判断题。 从第一段第一句 John was a good student but he didnt respect others. 知,约翰是个好学生但是他不尊重其他人。故A 不正确。 47. B 【解析】 词义猜测题。 从第二段 which allowed people to hear normal sounds, but stopped the bad ones.推知,这是一个特殊的耳塞,容许人们听正常的声音而阻止糟糕的声音。故选B。 48. A【解析】细节理解题。从第二段第一句Johns classmates couldnt bear the noisy drum, so they stopped playing with him. 知,约翰的同学停止和他一起玩,是因为他们不能容忍他 那制造噪音的鼓。故选A。 49. C 【解析】 推理判断题。 从第三段的.,John decided to say sorry to his classmates. Whats more, he no longer played his drum in the classroom. Seeing Johns great changes, his classmates finally forgave(原谅)him.知, 约翰向同学们道歉并不再教室里打鼓, 同学们最后原谅了他。 故选 C。 50.C【解析】主旨大意题。综观全文约翰从不尊重别人,同学停止和他一起玩,到与同学和 睦相处的诱因和转变过程可知,我们应该彼此尊重、和睦相处。故选C。 第三节阅读短文,根据短文内容,从短文后的 A、B、C、D、E 五个选项中选出能填入 空白处的最佳选项。每个选项只能用一次。 In China, learning some safety knowledge is becoming more and more important now. How should you keep yourself safe? 51. At school:At school: When students around you begin to push, try to hold onto something, or stay in a safer corner. 52. On your way home or to school:On your way home or to school: Wait for the green traffic light. 53.Dress in bright colors, so the drivers can see you easily. 54.: Stay calm and leave quickly. Use a piece of wet cloth to cover your mouth and nose so that you dont breathe in smoke. For riding on the escalator(For riding on the escalator(自动扶梯自动扶梯): ): 55.You should hold onto handrails(扶手)and stand on the right side of the escalator, because right arms are stronger. A. When theres a fire B. Here are some tips for you C. It is dangerous to run up and down on the escalator D. If you see a car coming, dont cross until it really stops E. If you fall down in a crowed place, cover your head with both hands 题材:安全问题 6 【主旨大意】本文是一篇说明文。文章介绍了四个安全小贴士。 51.B【解析】因为下文是谈论四个安全小贴士。故选B。 52.E【解析】上文When students around you begin to push可知,周围的学生推你,可能把你 推倒。故选 E。 53.D【解析】根据下文 Dress in bright colors, so the drivers can see you easily.可知,看见汽车 来,在它确实停下来之前不要横穿马路。故选D。 54.A【解析】根据下文 Use a piece of wet cloth to cover your mouth and nose so that you dont breathe in smoke.可知,在火灾时,用湿毛巾捂住口鼻,不要在烟雾中呼吸。故选A。 55.C【解析】根据上文的标题For riding on the escalator(For riding on the escalator(自动扶梯自动扶梯): ):可知,在自动扶梯上跑 上跑下是危险的。故选C。 第第 II II 卷卷( (非选择题,计非选择题,计 4040 分分) ) 四、语法填空 (共 10 小题:9 每小题 1 分,计 10 分) 阅读下面的材料,在空白处填入一个适当的词, 或填入括号内所给单词的正确形式(每空 最多不超过三个单词)。 Nowadays we can see more and more electric bikes in the street. Electric bikes 56.(be) easy to ride. They run fast and make no 57.(pollute). They become very popular, 58.the electric bikes also cause more traffic accidents. So China plans 59.(make) a new rule for the electric bike riders. If an electric bike is 60.(heavy) than 40 kilos and can go faster than 20 kilometers an hour, its rider must get a license. It means riders have to pass driving tests before they ride 61.(them)electric bikes on the road. People have different ideas after 62.(hear) the plan. Some welcome the plan. A bus driver said happily,“63.a good plan! I think it will make the street much safer.” Some are not happy with the new rules at all. One rider said64.(sad)“I dont want to get a license. Thats not convenient 65.me to get one.” Some dont care about it. A young rider said calmly, “I prefer to use shared bikes which are popular in many big cities of China now. I hope they can come to Loudi earlier!” 题材:安全问题 【主旨大意】 本文是一篇说明文。 文章介绍了电动自行车因快速便捷无污染而备受国人欢迎, 但是电动自行车也引起了更多的交通事故。为此国家制定了骑行电动自行车的新规则,不同的 人反应不一。 56.are【解析】 根据第一句的 Nowadays 可知, 用一般现在时, 又空前为复数名词 bikes, 故填 are。 57.pollution【解析】no 之后接名词。 58.but【解析】此处连接两个句子,前后句是转折关系。故用连词but。 59.to make【解析】根据 plan to do sth. 计划干某事,可知填不定式to make 60.heavier 【解析】空后是 than,故填 heavy 的比较级。 61.their【解析】此处修饰名词bikes,故填 them 的形容词性物主代词 their。 62.hearing【解析】after 为介词,故填 hear 的动名词形式 hearing。 63.What【解析】该句为感叹句,空后接a+可数名词单数。故填 What。 64.sadly【解析】此处修饰动词 said,故填副词。形容词 sadly 后加 ly 构成副词。 65.for【解析】for me 对我来讲。 五、补全对话五、补全对话(共 5 小题:每小题 2 分,计 10 分) 通读下列对话,然后根据上下文补全对话内容。 7 (A: Rick13: Tina) A: Hello! 66._. B: Hi, Rick! This is Tina. 67._ ? A: Im watching the TV drama “In the name of people”. B: What do you think of it? A: 68._. B: Tomorrow is Sunday. Would you like to go climbing with me? A: Sure. Id love to. 69._? B: At 8:30a.m. at the gate of Zhushan Park. A: OK. See you then. B: 70._. 66.Rick speaking./ This is Rick speaking./This is Rick. 【解析】根据下句“Hi, Rick! This is Tina.”可推知,本句应是接电话时的自我介绍用语。 67.What are you doing? 【解析】根据句后问号和下句“Im watching the TV drama “In the name of people”.”可推 知,本句是问对方在干什么。 68.Its great./Its exciting./It s moving./I like it very much. 【解析】根据问句是问对电视剧的看法的。此处回答优劣。人民的名义是热播剧, 故正面积极回答。 69.When and Where shall we meet? 【解析】根据答语“At 8:30a.m. at the gate of Zhushan Park.”可推知,本句是在询问去钓 鱼集合的时间与地点。 70. See you then./See you then./Good bye. 【解析】根据上句“See you then.”可推知,此处填告别用语。 六、阅读表达六、阅读表达(共 5 小题;每小题 2 分,计 10 分) 阅读一下面的短文,按要求完成后面各个小题。 A man came home from work late, tired and unhappy. 74.He found his 5-year-old son waiting for him at the door. The boy asked, “Daddy, how much do you make every hour” The father was angry at his sons question. When he said $20 an hour, the little boy asked him for $ 10. The father was even angrier because he thought the boy just wanted some money to buy a toy. So he didnt answer his son. The little boy quietly went to his room. After about an hour, the man calmed himself down(使平静)and started to think: Maybe there was something he really needed to buy with that $10. “Maybe I was too hard on you just now,” the man went into his sons roo

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论