版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、【英语】中考英语阅读理解经典题型带答案一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)1根据短文理解,选择正确答案。ASome people think only school children do not agree with their parents, however, it is not true.Communicationis a problemforparents and childrenof all ages. If its hard foryou tocommunicate with your parents, dont worry about it. Here are some su
2、ggestions for you to bridge generation gap (代沟) .Dont argue with your parents. Dont get to your parents when you are angry. Your parentsprobably wontconsider your ideas if you are shouting at them You cant express(表达)yourself well if you are angry. Go to some place to cool off. Make sure you underst
3、and why youare unhappy. Then think about what you want to say to your parents. If you dont think you canspeak to them at the moment, try writing a letter.Try to reach a compromise(和解) . Perhaps you and your parents disagree(有分歧)onsomething. You can keep your disagreement and try your best to accept
4、each other. Michaelsmother didnt agree with him about buying a car. They argued over it, but finally they came to a compromise. Michael bought the car, but only drove it on certain days.Of course your parents might refuse to compromise on something. In these situations, it isespecially important to
5、show love and respect(尊敬)to them. Showing respect will keep yourrelationship strong.Talk about your values. The values of your parents are probably different from those of yourown. Tell your parents what you care about, and why. Understanding your values might helpthem see your purposes in life.A go
6、od relationship with your parents can make you a better and happier person. It is worth having a try.( 1) From the passage we know_ have a communication problem.A. parents and children of all agesB. children and other peopleC. parents and their school childrenD. teachers and their students( 2) How m
7、any pieces of advice does the writer give us to bridge the generation gap?A. 5B. 4C. 3D. 2( 3) The underlined phrase cool off in the passage means_.A. make yourself happyB. make yourself quiet and relaxedC. become angryD. go away(4) If the values of your parents are different from those of yours, yo
8、ud better_.A. argue with themB. keep away from themC. agree with them all the timeD. tell your parents what you care about( 5) The best title for the passage is_.A. How to Bridge the Generation Gap C. How to Be Good ParentsB. How to Deal with Family ProblemsD. How to Be a Good Child【答案】 ( 1) A(2) C(
9、3) B(4) D(5) A【解析】 【分析】父子之间有代沟,主要原因就是缺少沟通,当我们彼此了解了对方的观点和想法以后,就能很容易的理解对方,从而消除代沟。(1)细节理解,根据文中语句“Communication is a problemfor parents and children of allages. 理”解可知。父母和孩子之间的沟通问题在任何年龄段都存在,故选A。(2)理解归纳,通读文中语句理解可知,作者给我们提了三条建议,故选C。(3)词义理解,根据You cant express(表达)yourself well if you are angry. Go to someplac
10、e to cool off. Make sure you understand why you are unhappy.可知生气的时候不能表达你自己,找个地方冷静冷静,让自己明白为什么不开心。所以cool off 意思是 “冷静下来 ”故选B。(4)细节理解,根据文中语句 “The values of your parents are probably different from those of your own. Tell your parents what you care about, and why. ”理解可知。让父母了解你的价值观,可以帮助父母更加的了解你,故选D。(5)主旨大
11、意,通读全文中的语句理解可知,本文主要介绍怎样消除代沟的建议,第一段最后一句 Here are some suggestions for you to bridge generation gap (代沟) .是本文的中心句,故选 A。【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。2根据短文内容选择正确答案。BShu Pulong has helped at least 1000 people bitten by snakes.bites that led me to this career,” he said.“ It was seeing
12、 people with snakeIn 1963, after his army service, Shu entered a medical school and later became a doctor ofChinese medicine. As part of his studies he had to work in the mountains. There he often heard of people who had their arms and legs cut off after a snake bite in order to save their lives.“ I
13、 was greatlyupset when they told me the story of an old farmer I met. It was a very hot afternoon. The old man was pulling grass in his fields when he felt a pain in his left hand. He atonce realized he had been bitten by a poisonous snake. In no time he wrapped (缠绕) a cloth tightly around his arm t
14、o stop the poison (毒) getting to his heart. Running home he shouted,Bring me the knife Minutes later the man lost his arm forever.”“ The heartbroken story touched me so much that I decided to devote myself to helping peoplebitten by snakes. Shu” added, “ workedI very hard and tried my best to make a
15、 good snake doctor. ” And at last he made it.(1) The best headline (标题) for this newspaper article is.A. Amazing MedicineB. Farmer Loses ArmC. Dangerous BitesD. Snake Doctor(2) Shu decided to devote himself to snake medicine because.A. he wanted to save peoples arms and legs C. he had seen snakes bi
16、ting people(3) Why did Shu go into the mountains?B. he had studied it at a medical school D. his army service had finishedA. He wanted to study snake bites.B. He wanted to help the farmers.C. He was being trained to be a doctor.D. He was expected to serve in the army.( 4) Which of the following can
17、explain the word upset in the third paragraph?A. sadB. surprisedC. interestedD. frightened【答案】 ( 1) D( 2) A( 3) C( 4) A【解析】 【分析】这篇文章主要介绍了著名蛇医苏普隆的故事,文中介绍了他从医的经历和原因, 1963 年他服完兵役以后,上医学院,稍后成为一名中医,无意中他听说当地很多农民被蛇袭击,为了保全性命,切断胳膊或大腿,因此他决定研究蛇药,取得了巨大成就。(1)考查主旨大意题。短文主要介绍了著名蛇医苏普隆的故事。故选D。( 2)考查细节理解题。句意为什么决定从事研发蛇药
18、的事业。根据文中There he oftenheard of people who had their arms and legs cut off after a snake bite in order to save their lives.描述可知。故选A。(3)考查细节理解题。句意他为什么进山?根据文中As part of his studies he had to work inthe mountains. 描述可知。作为学习的一项内容他不得不进山。故选C。( 4)词义猜测。句意:当他们跟我讲了老农的故事后我非常的不安。sad 伤心的;surprised 吃惊的; interested
19、 感兴趣的; frightened 害怕的。故选A。【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。3阅读理解Edinburgh is the worlds festival city. The city holds 12 festivals throughout the year, half ofwhich are celebrated during the monthsof July and August. Hundreds of thousands of peoplevisit the Scottish capital during t
20、he summer. Here are some of the events they can enjoy.TheEdinburghThis is the original(最初的) Edinburgh festival, which began in 1947.InternationalActors,musicians,dancers and opera singers fromall over theworldFestivalperformfor largeaudiences. You needtickets for most of the festivalsevents, which t
21、akeplace in theaters around the city.TheEdinburghThisis thelargest artfestival inthe world, with thousands ofFestival Fringeperformances. Anyone can perform at thefestival. Over 20,000 artists cantake part. Go to theRoyal Mile,one of Edinburghs main streets, towatchperformerssuchas magicians,acrobat
22、s(杂技演员)andcomedians.However, it can get very busy, as thousands of tourists and local(当地的)people fill the city streets to enjoy the shows.TheEdinburghThe largest book festival in the worldbegan in 1983 and takes placeInternationalevery year in Charlotte Square Gardens in the center of Edinburgh. The
23、re areBookFestivalover 700 events for children and adults. You can meet many authors, talk tothem, ask them to sign a book or listen to them talk about their stories.TheEdinburghMusic lovers come to this festival to enjoy musical performances alloverJazzand Blues the city. Artists perform street the
24、ater, dance and circus(马戏) shows inFestivalamazingcostumes(戏装) . Everyone can enjoy the music and danceperformances.( 1) What do we know from Paragraph 1?( 2) Which of the following is the largest art festival in the world?A. The Edinburgh International Festival.B. The Edinburgh Festival Fringe.C. T
25、he Edinburgh International Book Festival.D. The Edinburgh Jazz and Blues Festival.( 3) Where is the Edinburgh International Book Festival held?A. At theaters around the city.B. In the Royal Mile.C. In Charlotte Square Gardens.D. On Edinburghs main streets.( 4) What is the purpose of the story? A. To
26、 describe the city of Edinburgh.B. To describe some festivals in Edinburgh.C. To prove that Edinburgh is the worlds art center.D. To encourage more artists to perform in Edinburgh.【答案】 ( 1) A(2) B(3) C(4) B【解析】 【分析】主要讲了Edinburgh 的四个节日。( 1)细节题。根据Edinburgh is the worldsfestival市,即以它的节日闻名,故选A。city. 可知E
27、dinburgh是世界的节日城( 2)细节题。根据第二个表格This is the largest art festival in the world可知 the Edinburgh( 3)细节题。根据第三个表格The largest book festival in the world began in 1983 and takesplace every year in Charlotte Square Gardens in the center of Edinburgh. 可知在 Charlotte Square Gardens 举行,故选 C。( 4)细节题。根据全文可知主要讲了Edin
28、burgh 的四个节日,故选B。【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。4阅读理解Its hard to turn down a tasty banana. They taste good and you dont have to wash them before eating them. However, British scientists say that the fruit may disappear by 2050.One reason for this is climate (气候) change. Scientists at the University o
29、f Exeter collected data(数据) from 27 countries and regions that produce 86 percent of the worlds bananas. They found that climate change has improved growing conditions in 21 of these countries. In the past 60 years, the average yield (平均产量) has reached 1.37 tons of bananas per hectare (公顷) .However,
30、 if temperatures keep rising, this advantage will disappear. Ten of the countries, including India, the worlds biggest producer of bananas, will produce fewer bananas. By 2050, the fruit may die out.Shouldnt bananas grow more easily if its hotteroutside? In fact, the perfect temperaturerange for gro
31、wing bananas is between 24 and 32 C. If temperatures get too high, they will stop growing.Diseases are another danger to bananas. Unlike other crops, the bananas we grow come fromshoot cuttings (茎段) rather than seeds. This means that all banana plants have the same genotype (基因型) . In other words, i
32、f a disease is able to kill one plant, it could kill them all.One serious disease is called Panama. Caused by fungus(真菌) in the soil, it spreads easily. It has spread across South Asia, Africa, the Middle East, and Australia. If one banana plantation (种植园) suffers from the disease, it will take 30 y
33、ears until it is able to grow bananas again. Scientists have yet to find a cure for this disease.(1) What does the underlined word this in Paragraph 2 refer to?A. Peoples love for bananas.B. The taste of bananas.C. The convenience of eating bananas.D. The future disappearance of bananas.( 2) What mi
34、ght happen if temperatures keep going higher?(3) What does Paragraph 5 tell us?A. What diseases bananas may suffer from.B. How bananas are grown.C. How diseases can easily kill bananas.D. Which diseases can kill bananas.(4) The passage is written to _.A. offer tips for growing bananasB. explain why
35、bananas may die outC. show the difficulties of growing bananasD. describe bananas growing conditions【答案】 ( 1) D(2) C(3) C(4) B【解析】 【分析】主要讲了香蕉可能消失的原因。( 1)推断题。根据前句 However, British scientists say that the fruit may disappear by 2050. 可知介绍了香蕉可能消失的原因,所以this 代指香蕉消失,故选D。( 2)细节题。根据 However, if temperatures
36、 keep rising, this advantage will disappear. Ten of the countries, including India, the worlds biggest producer of bananas, will produce fewer bananas. By 2050, the fruit may die out 可知温度持续上升,香蕉将更少,最终可能消失,即不能生长,故选 C。( 3)细节题。根据 Diseases are another danger to bananas. 可知疾病是香蕉的另一个危险,即疾病是怎样杀死香蕉的,故选C。( 4
37、)主旨题。根据全文可知主要讲了香蕉可能消失的原因,故选B。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。5阅读理解Many teenagers feel that the most important people in their lives are their friends. They believe that their family members dont know them as well as their friends do. In large
38、 families, itis quite often for brothers or sisters to fight with each other and then they can only go to their friends for some ideas.It is important for teenagers to have one good friend or a group of friends. Even when they are not with their friends, they usually spend a lot of time talking to e
39、ach other on the phone. The communication is very important in childrens growth, because friends can discuss some things that are difficult to say to their family members.However, parents often try to choose their childrens friends for them. Some parents may evenstop their children from meeting thei
40、r good friends.Have you ever thought of the following questions?Who chooses your friends? Do you choose your friends or your friends choose you? Have yougot a good friend your parents dont like? Your answers are welcome.(1) Many teenagers think thatcan understand them better.A. friendsB. brothersC.
41、sistersD. parents(2)is very important to teenagers.A. To make children choose friendsB. Communicating with their friendsC. To stop making friendsD. Making phone calls(3) When teenagers have something difficult to say to their parents, they usually.A. stay alone at homeB. fight with their parentsC. d
42、iscuss with their friendsD. go to their brothers or sisters for help( 4) The underlined sentence Your answers are welcome. means .A. You are welcome to discuss the questions with us.B. Your answers are always right.C. Weve got no idea, so your answers are welcome.D. You can give us all the right ans
43、wers.【答案】 ( 1) A(2) B(3) C(4) A【解析】 【分析】文章大意:许多青少年认为他们生活中最重要的人是他们的朋友。他们相信他们的家人不像他们的朋友那样了解他们。在大家庭里,兄弟姐妹经常互相打架,然后他们只能去朋友那里寻求一些想法。对青少年来说,有一个好朋友或一群朋友是很重要的。即使他们没有和朋友在一起,他们也经常花很多时间打电话。交流他们的感受。然而,父母往往会为孩子选择朋友。有些父母甚至可能阻止他们的孩子去见他们的好朋友。你想过下列问题吗?谁选择你的朋友?你选择你的朋友还是你的朋友选择你?你有父母不喜欢的好朋友吗?欢迎回答。( 1)细节理解题,根据They belie
44、ve that their family members dont know them as wellas their friends do.可知,年轻人认为朋友们能更好的理解他们,故答案是A。( 2)细节理解题,根据The communicationis very importantin childrensgrowth,可知,对于年轻人来说,与朋友交流时很重要的,故答案是B。( 3)细节理解题,根据 friends can discuss some things that are difficult to say to theirfamily members.可知,年轻人跟自己的朋友谈一些难
45、以对父母讨论的问题,故答案是C。( 4)句意猜测题,根据短文内容可知,本句话的意思是我们欢迎你的回答来讨论这些问题,故答案是 A。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和句意猜测提。细节理解题可以直接从文中寻找答案;句意猜测题则需要结合前后文来理解句子深层次的意思。6阅读理解What problems do the teenagers probablyhave?Here is a survey showingtheirmainproblems :ProblemsCausesAdviceFeelingToomuchhomework.Dont Makea plan for study and h
46、obbies. Find timestressedhaveenoughtime fortheir to relax as possible as you can.hobbies.GettingToomuchhomework.Bad Do homework and read in a correct way.shortsightedreading and writing habits.FightsDontknow how to get on wellMakemore friends and understand eachwith classmates.other. Share your prob
47、lems with them.Feelingtired of Computergamesbad Dontbe crazy about computer games. Playstudyinfluence.them just for a short time when you want torelax.GettingfatHavea lot of pocket money toUseyour pocket money to do somethingbuysnacks.Dislikedoing meaningful. Spend some time doing exerciseexercise.e
48、very day.( 1) What problems are caused by too much homework?A. Feeling stressed and fights.B. Feeling tired of study and getting fat.C. Feeling stressed and getting short-sighted.D. Getting short-sighted and feeling tired of study.(2) If Simon is feeling stressed, he should.A. do much more homeworkB
49、. make a plan to spend time on study and hobbiesC. donate his pocket money to Project HopeD. buy some snacks(3) Peter is tired of study, maybe because he.A. has no close friendsB. has no pocket moneyC. plays too many computer gamesD. gets fatter and fatter( 4)is a good way for teenagers to stop figh
50、ts.A. Doing less homeworkB. Playing computer gamesC. Learning how to make friendsD. Paying no attention to each other【答案】 ( 1) C(2) B(3) C(4) C【解析】 【分析】主要讲了关于青少年可能有的问题的一项调查结果。( 1)细节题。根据Feeling stressed Too much homework.Donthave enough time for theirhobbies.Getting shortsighted Too much homework. Ba
51、d reading and writing habits.可知太多的作业会导致感觉有压力和变近视,故选C。( 2)细节题。根据第一行Advice Make a plan for study and hobbies.可知制定学习和爱好计划,故选B。( 3)细节题。根据 Feeling tired of study Computer games bad influence. 可知厌恶学习的原因是电脑的坏的影响,故选 C。( 4)细节题。根据 Fights Make more friends and understand each other. 可知交更多的朋友和相互理解可以阻止打架,故选C。【点评
52、】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。7阅读理解The village of Hengly was going to have the Bean Olympics. It was a competition to see which kind of bean would grow the fastest and the tallest. Everybody was excited. They couldnt wait to show their best plants.Cassie knew clearly which bean she would choose for th
53、e competition, for her family had planted a special family bean .It was a flat bean that her great-grandparents had brought from Sicily. Her grandmother planted the beans every year and served them at many meals. Cassie was sure they would be unbeatable beans.However, the plan did not work out that way. Although Cassies bean plants looked healthy with beautiful purple flowers, they did not grow as fast or climb as high as any of her neighbours. These people chose beans from seed
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2026年系统监控服务协议
- 应急局培训新安全生产法课件
- 应急安全知识技能培训课件
- 小学高段数学教材阅读材料使用状况与优化策略探究
- 小学课堂言语互动中熟手与新手教师的差异剖析与启示
- 小学生模块式造型训练的实践探索与成效分析
- 小学数学经验型教师课堂提问的多维度剖析与优化策略
- 小学低年段语文教材助学系统的比较与启示:部编版与人教版之辨
- 小型国际货代公司业务转型的深度剖析与实践路径
- Python程序设计基础案例教程 课件汇 郑蕾 案例2-1 个人名片-7-3 垃圾分类处理查询系统
- 2026年辽宁现代服务职业技术学院单招职业倾向性测试题库附答案
- 2026渤海银行招聘面试题及答案
- 2026年呼和浩特职业学院单招职业适应性测试模拟试题及答案解析
- 北师大博士笔试题目及答案
- 2025年1月浙江省普通高中学业水平考试思想政治试卷(含答案)
- 江苏省新高考基地学校2026届高三上学期第一次大联考政治试卷(含答案)
- 年轻干细胞与再生医学的未来研究方向-洞察及研究
- 行政总厨年终述职课件
- 邵阳市纪委监委所属事业单位公开选调(招聘)工作人员10人考试题库新版
- 中英文个人贷款借款合同模板
- 梅毒检验报告课件
评论
0/150
提交评论