版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、八年级英语下册任务型阅读经典例题(word)一、八年级英语下册任务型阅读专项练习(含答案解析)1以下五首超短诗歌,每一首都从淡淡的忧伤中透出坚定的力量,请你把A、 B、 C、 D、 E填入下面方框中相应的横线处、使上下句诗歌完美配对。A. but the memories I have made will last foreverB. No matter how difficult life may beC. Theres happiness in this worldD. but we normally only hear about oneE. give up on your dream_
2、, there is always a reason to smile and be happy.Some of the biggest trees started off as the smallest seeds,_.Life may fly by in the blink of an eye,_._, sadness too, I have felt it all, ever since I met you.There are two sides to every story,_.【答案】B; E; A; C; D【解析】 【分析】主要讲了一首诗。A. but the memories
3、I have made will last forever但是我有的记忆将永远持续。B. No matter how difficult life may be无论生活多么困难。C. Theres happiness in this world 在世界上有幸福。D. but we normally only hear about one但是我们正常情况下仅仅听到一个。E. give up on your dream 坚持你的梦想。( 1)根据 there is always a reason to smile and be happy. 总是有原因微笑和高兴,可知前句讲的是无论生活多么困难,总
4、有理由高兴,故选B。( 2)根据 Some of the biggest trees started off as the smallest seeds最大的树都是由最小的种子开始的,可知是坚持理想的原因,故选E。( 3)根据 Life may fly by in the blink of an eye生活可能在一眨眼间飞行,可知后句讲的是记忆永存,故选A。( 4)根据 sadness too 也有悲伤,可知生活中有快乐、幸福,也有悲伤,故选C。( 5)根据 There are two sides to every story每个故事有两面,可知后句讲的是我们通常仅仅听说一个方面,故选D。【点
5、评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后带着问题从文中仔细寻找答案。2今年夏天Sam 和他的朋友要去香港度假。请仔细阅读第1-5 小题中每个人的需求,并从 AF 六个旅游指南中,帮助他们选择最合适的地方(其中一项为多余选项)。_Sam wants to have fun playing in the water and he likes playing beach volleyball._Jim likes watching dolphin shows and he also wants to ride on the roller coaster._Kate would like to go t
6、o a theme park. Micky Mouse is her favorite._William decides to visit a museum , he wants to see an IMAX film there._Nancy is a nature lover. She prefers to watch wild animals.ABWild Animal ZooHong Kong Space Museum*Wild animals*Sky shows*1MAX film*Watchbirds*OpenMon ,Wed. -Fri. 1-9pm*Animalfilm*Clo
7、sedTues.*OpenMon. Sun.CDOcean Park Hong KongDisneyland*Dolphin show*Disneycharacters*Rollercoaster*Rollercoaster*Cartoon*OpenMon. Sun.*OpenMon. Sun.EFSai Kungs Deserted BeachesVictoria Park*Whitebeaches*Playbowls*Blue water*Playtennis*Beachvolleyball*Relaxnear the lake*OpenMon. Sun.*OpenMon. Sun.【答案
8、】E; C; D;B; A【解析】 【分析】 A.野生动物园; B.香港太空博物馆; C.香港海洋公园; D.迪士尼乐园; E. 西贡荒芜海滩; F.维克多利亚公园。( 1)句意:山姆想在水里快乐地玩,他喜欢打沙滩排球,因此应该去西贡荒漠海滩,故答案是 E。( 2)句意:吉姆喜欢看海豚表演,他也想坐过山车。因此应该去香港海洋公园。故答案是 C。( 3)句意:凯特想去主题公园,米老鼠是她最喜欢的。因此应该去迪士尼乐园,故答案是 D。( 4)句意:威廉姆决定参观博物馆,他想看艾科麦斯宽银幕电影,因此应该去香港太空博物馆,故答案是 B。( 5)句意:南希是一个大自然爱好者,她更喜欢看野生动物。因此应
9、该去野生动物园。故答案是 A。【点评】六选五的选项较少,并且给出的都是句子。因此,我们可以通过句子的完整性或者橘子后面的标点符号来判断该句在文章中的位置,另外,通过阅读选项,有可能找出哼其它选项表达意思完全不同意思的句子,这样的话,我们就可以直接将该选项排除。3阅读短文,根据上下文意思,将方框中的句子(AE)还原到短文中适当位置。Everyone needs friends. We all like to feel close to someone. It is nice to have a friend to talk, laugh, and do things with. _We dont
10、 always want people around. _ We will feel lonely if we never have a friend.Friends sometimes dont get on well. Most of the time they will make up and become friendsagain. When friends move away, we feel very sad. _Then we call them or write to them.We can even see them again someday. _Its surprisin
11、g to find out how much we like newpeople when we get to know them.Theres more good news for people who have friends. They live longer than people who dont.Why? It could be that they are happier. _ Or it could be just knowing that someone cares.If someone cares about you, youll take better care of yo
12、urself.A. Of course, we can also make new friends.B. We miss them very much.C. Being happy helps you stay healthy.D. It doesnt mean they dont like each other.E. However, sometimes we need to be alone.【答案】E; D; B;A;C【解析】 【分析】文章大意:这篇短文主要描述了我们的朋友问题,告诉我们朋友在我们的生活中必不可少。A. Of course, we can also make new f
13、riends. 当然,我们也可以交新朋友。B. We miss them very much. 我们非常想念他们。C. Being happy helps you stay healthy.快乐有助于你保持健康。D. It doesnt mean they dont like each other. 这并不意味着他们不喜欢对方。E. However, sometimes we need to be alone. 然而,有时我们需要独处。( 1)根据上文 We all like to feel close to someone. It is nice to have a friend to ta
14、lk, laugh, and do things with. 我们都喜欢和人亲近。很高兴有一个朋友能和你聊天、笑、做事情。和下文 We dontalways wantpeoplearound. 我们不总是希望有人在身边。选项E However,sometimes we need to be alone.然而,有时我们需要独处。起到承上启下的作用。故选E。( 2)根据上文 We dont always want people around. 我们不总是希望有人在身边。选项D这并不意味着他们不喜欢对方。可知是对上文的补充说明。故选D。( 3)根据下文 Then we call them or wr
15、ite to them. We can even see them again someday. 可知当朋友搬走只有想念时才会这样做打电话、写信和相约见面。故选B。( 4)根据下文 Its surprising to find out how much we like new people when we get to know them. 可知是开始交新朋友。故选 A。( 5)根据上文 Theres more good news for people who have friends. They live longer thanpeople who dont. Why? It could b
16、e that they are happier.他们比没有朋友的人活得更长。为什么?可能是他们更快乐。可知有朋友就快乐,有快乐,就健康,就长寿。选项C 是对上文(有朋友的好处)的总结。故选C。【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。4根据短文内容,从方框中的AE 五个选项中为每段文章选出合适的小标题并填在相应的序号后面。Tips for Studying EnglishDifferent people have different st
17、udy habits. The following tips have worked on a great number of people.Some of them may work on you; some of them wont.Try them all and start your own habit._Find a quiet place with enough room to study. Once youve found it, study there every time. It could be a desk in your bedroom, or the kitchen
18、table. Lying down on your bed and studying is not a good habit._Find thetime you can concentrate (专心) best. Spend thattimeon study every day.However , you should be sure it is not so late at night._Put your books, dictionaries and stationeryin the same place. Make sure you can findeverything you nee
19、d right away when you go to study._Keep all your mind on you studies. When you study , turn off the TV and turn down music. Anyother thoughts should also be set aside._You should at least take a break every hour while studying. It can be five or ten minutes , but dont rest too long. Make sure you ca
20、n concentrate at any time.A.Keep everything readB.Rest after every hourC.Study at the same timeD.Focus on your studiesE.Study at the same place【答案】E; C; A; D; B【解析】 【分析】短文大意:本文介绍了几点关于如何学习的建议,包括准备好一切东西,学会休息,在相同时间学习,关注你的学习和在相同地方学习。A. Keep everything read准备好一切东西。B. Rest after every hour每个小时休息。C. Study
21、at the same time在相同时间学习。D. Focus on your studies关注你的学习。E. Study at the same place在相同地方学习。( 1)根据文章提到的在相同地方学习,故选Once youve found it, study there every time E。可知,文段的标题为( 2)根据文章提到的间学习,故选C 。Spend that time on study every day可知,文段的标题为在相同时( 3)根据文段提到的Put your books,dictionaries and stationery in the same pl
22、ace可知,应该准备好一切东西,故选A。( 4)根据文段提到的Keep all your mind on you studies 可知, 应该关注学习,故选D。( 5)根据文段提到的You should at least take a break every hour while studying每学习一个小时,应该休息一下,故选B 。可知,【点评】考查任务型阅读,做此类题熟悉文章大意,熟悉段落大意,概括中心意思,选出正确的标题选项,即可。5任务型阅读A little octopus (章鱼)called Oliver lived in the deep sea. He felt bored
23、and upset. He sat onthe floor watching pretty fish swimming in and out of rocks. How happy they are! Why am I sodifferent? Oliver said to himself sadly.You are an octopus, Oliver. Thats special. The sweet voice of Cherub, a beautiful purpleangelfish(神仙鱼) , always made Oliver feel better. Oliver look
24、ed up at the purple angelfish and smiled. Cherub suggested, Lets play hide-and-seek. They were having so much fun that they didnt realize they had swum far from home. Suddenly, Cherub saw a large shark swimming above them. It was Big White. the biggest, scariest shark in the sea, she shouted to Oliv
25、er.Cherub looked at Big -White hopelessly.( A)An idea came to Oliver. He quickly sprayed(喷射) a very dark cloud of black water to the sharks eyes. Then Oliver and Cherub escaped and got home safely.Are you OK? asks Oliver. Cherub laughed happily, That was the most interesting trip ever!You saved me j
26、ust now, Oliver. (B)有你做我的朋友我真幸运!Oliversface turned red. Iguess being different can be pretty cool in some situations, Oliver said. That is what I tried to tell you, Cherub smiled.(1)根据短文内容判断正 。In the beginning, Oliver laughed when he saw pretty fish swimming around him.(2)回答 :How did Cherub feel whe
27、n she saw the big shark?She felt _.(3)完成( A) 句子的同 ,每空一 。Oliver_up with an idea.(4)将( B) 的句子翻 成英 。I am lucky to _ you as my friend.【答案】 ( 1) 0( 2) afraid/scared/hopeless( 3) came( 4) have【解析】 【分析】 篇短文主要 述了一只章 和一只神仙 从 口下脱 的故事,告 我 在一些情况下,我 每个人都会有自己的 。( 1)根据 He felt bored and upset. He sat on the floor
28、watching pretty fish swimming in andout of rocks 他看着漂亮的 在岩石里游来游去,感 无聊和不安,可知一开始,当奥利弗看到漂亮的 在他身 游来游去 ,他笑了是 的,故答案是 。( 2)根据 Cherub looked at Big -White hopelessly切 布 望地看着大白 ,可知他感到害怕, 望,故答案是afraid/scared/hopeless 。( 3)根据 An idea came to Oliver ,可知 奥利弗想出了一个主意, come up with an idea ,想出个主意, 述 去用一般 去 ,故答案是cam
29、e( 4)根据 有你做我的朋友我真幸运,可知 have,有, be lucky to do ,固定搭配,做某事很幸运,故答案是have。【点 】考 任 型 ,关 在看懂文章,然后根据 目要求作答,注意尽量用文章的 言填写答案。在文章中找不到答案 ,要完全理解句子,根据同 ,句型 的方式找到可以替 文章中的 ,短 或者句子的 。6 先 下面短文,掌握其大意,然后根据短文内容从下面方框内的五个 中。 适当的句子 原到原文中,使短文意思通 、 构完整。Learning to play an instrument can be one of the most exciting ways to spen
30、d your free time. There are many different kinds of instruments to choose from: guitar, piano, violin There is always one thats right for you. The following may help you make it.Make a choice ( ) .First, you need to choose an instrument that you would like to learn to play._ This maybe the kind of m
31、usic that you also enjoy listening to.Get your instrument.When you finish choosing your instrument,you need to buy it. _ Some schools willlend students instruments. Or you can buy a second-hand instrument and its usually much cheaper.Get ready to learn.After you get your instrument, you should then
32、make a learning plan. You can have personal (个人的) lessons with a music teacher or go to a music school. _Play for others.After you learned to play a song for some time, you should start playing for others. _Then you can try to play for larger groups of people.Keep going._ Keep learning as much as yo
33、u can and practice often. As you learn more, you will getbetter and better.A. You can also choose to learn on your own.B. If it is very expensive, you can borrow one.C. It is a good idea to start with your family or friends.D. To become a good musician, you have to keep playing.E. You could also thi
34、nk about the kind of music youd like to play.【答案】E; B; A; C; D【解析】 【分析】文章大意:文章开篇提到业余时间学习音乐的好处,然后陈述了如何学好音乐,包括选择乐器,准备学习,为他人弹奏。A. You can also choose to learn on your own.你也可以选择自学。B. If it is very expensive, you can borrow one.如果它很贵,你可以借一个。C. It is a good idea to start with your family or friends.和你的家人
35、或朋友开始是一个好主意。D. To become a good musician, you have to keep playing.为了成为一个好的音乐家,你不得不保持练习。E. You could also think about the kind of music youd like to play你能够思考你想玩的那种音乐。( 1)根据下文意思:这种音乐可能是你喜欢的类型,可知空缺的意义是选择你喜欢的音乐,故选 E 。( 2)根据下意思:提到学校会借给学生器材,可知空缺的意义是借器材,故选B。( 3)根据上文意思:提到如何学习音乐,可知空缺的意义是可以自学,故选A。( 4 )根据上文意
36、思:提到为他人演奏,可知空缺的意义为家人或朋友开始演奏,故选C。( 5)根据下文意思:为了学好音乐,必须坚持练习,可知空缺的意义为坚持训练,填入D。【点评】考查任务型阅读,做此类题首先熟悉文章大意,然后熟悉选项,结合段落意义,给出空缺最适合的语句,选出正确选项,即可。7从方框中选择五个还原到短文中。In Australia there is a famous island called Fraser Island. A great many visitors come here forholidays every year. Why? The reason is that it is spec
37、ial. _. In fact, it is the largest sandisland in the world. Its about 175 kilometers long and 25 kilometers wide.Though the island is a popular place of interest, there is no airport on the island. The long beach along the east coast works as the airport. _.On the island there are sand hills without
38、any plants, but there are forests with old trees,beautiful flowers and over a hundred lakes, too. _.Every year, visitors come to enjoy the islands natural beauty. People like camping and hikinghere. _. Animals were killed for food and this made them in danger of extinction绝) . They threw rubbish eve
39、rywhere, and the lakes were seriously polluted.(灭_. Rules have been set up. For example, visitors are not allowedto use motorboats(摩托艇) or go fishing in the lakes, and they mustnt leave any rubbish.A. Planes arrive and leave from hereB. Anyone who breaks the rules willbe punishedC. The island is com
40、pletely made ofsandD. Unluckily, visitors have causedmany problemsE. Many kinds of birds and animalslive in the forestF. So it is time to protect theenvironment of the island【答案】C;A; E; D; F【解析】 【分析】本文介绍了Fraser Island,并呼吁人们要保护环境。A. Planes arrive and leave from here. 飞机从这里起飞。B. Anyone who breaks the
41、rules will be punished. 任何违反规则的人都将受到惩罚。C. The island is completely made of sand. 这个岛完全是由沙子构成的。D. Unluckily, visitors have caused many problems. 不幸的是,游客带来了许多问题。E. Many kinds of birds and animals live in the forest. 森林里有许多鸟类和动物。F. So it is time to protect the environment of the island所以是时候保护岛上的环境了。( 1
42、)根据 The reason is that it is special 和 In fact, it is the largest sand island in the world应是,这个岛完全是由沙子构成的,故选C。可文( 2)根据上文是 Though the island is a popular place of interest, there is no airport on theisland. The long beach along the east coast works as the airport ,可知下文应是,飞机从这里起飞,故选 A。( 3)根据上文是 On the
43、 island there are sand hills without any plants, but there are forestswith old trees, beautiful flowers and over a hundred lakes, too.可知下文应是,森林里有许多鸟类和动物,故选E。( 4)根据Every year, visitors come to enjoy the islands natural beauty. People like campingand hiking here. 和 Animals were killed for food and thi
44、s made them in danger of extinction. Theythrew rubbish everywhere, and the lakes were seriously polluted. 可知应是,不幸的是,游客带来了许多问题,故选 D。( 5)根据下文是 Rules have been set up. For example, visitors are not allowed to usemotorboats (摩托艇) or go fishing in the lakes, and they mustnt leave any rubbish.可知上文应是,所以是时候
45、保护岛上的环境了,故选F。【点评】考查任务型阅读,可以将整个文章首先浏览一遍,大概理解意思。答题过程中,根据所提供的答语或是后文进行作答,同时,做题过程中也可以使用排除法,将选项带到文章中逐一作答,答完后注意通读检查是否符合逻辑,语义顺畅。8左栏是对五个人的描述,右栏是外国七种文化的介绍,从右栏中选出最恰选项来满足五个人的不同需求。A New Years EveInSpain, the New Year comes in more quietly.People get to the centre of thecity. Each holds a bagof grapes. As the clo
46、ck strikes(敲) twelve, people_Tomeatthe grapes-one for each strike.BTraffic Rules in AmericaHeis drivinga carwith his friendsinright! Horn-blowing(鸣笛) is not allowed inAmerica for the first time.Keepmost American cities, except when necessary._Li FangC Weather in EnglandSheis goingto an American frie
47、ndsweather is changeableDont behome for dinner, Its new to her.The(化多端)surprised to see Englishmen leave home on a bright,_Miss Chenin sunny morning with a raincoat or an umbrella.Sheis going to have a tripLondon .And she wants toknowthe DEating in Asian Countriesweather of it tomake sure what kind
48、ofInmany Asian countries, people eat with chopsticks.But in India and some othercountries, people oftenclothes she should take.eat with their hands._Lin TaoYearsE.Eating in AmericaHehas celebratedChinese NewEve for times. Now he wants to know how Youdbetter arrive at your friends house on time orto
49、celebrate New Years Eve in Spain.5 minutes late. If you dontknow howto use thefork or knife, you can ask someone for help._Chen FangSheis going to study in an American F.TOEFLuniversityandshewantstoknow Twokinds of TOEFL tests: one is thetraditionalsomethingabout TOEFL tests.written test, the other
50、is givenon a computer. Thebest way to get ready for it is to use English and listento English as much as possible.G.ArabInArab, there are strict rules for women. They dontletpeople see their facesin public. Women cantdrive cars, either.【答案】B; E; C; A; F【解析】 【分析】选项意思:A New Years Eve 新年夜BTraffic Rules
51、 in America 美国的交通规则CWeather in England 英国的天气D Eating in Asian Countries 在亚洲国家吃饭E. Eating in America 在美国吃饭F. TOEFL托福G. Arab 阿拉伯( 1)根据 He is driving a car with his friends in America for the first time. 他和他的朋友第一次在美国开车,可知 Tom 应该关注美国的交通规则。故选B。( 2)根据 She is going to an American friends home for dinner.她要去一个美国朋友家里吃晚
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 童工使用协议书范本
- 砖厂从业人员协议书
- 绿化产权移交协议书
- 租赁免责协议书范本
- 目标绩效经营协议书
- 知识产权类合同范本
- 电力运行协议书范本
- 绿化种花合同协议书
- 移动铁塔安装协议书
- 窗帘加盟合同协议书
- 2025年烟叶调制工试题及答案
- 韩国教学课件介绍
- 人保财险安全知识培训课件
- 统编版语文二年级上册句子专项复习 课
- 2.2养成亲社会行为 教学设计 2025-2026学年统编版道德与法治八年级上册
- 急性肺栓塞诊断和治疗指南(2025版)解读课件
- 2025年室内设计行业当前市场规模及未来五到十年发展趋势报告
- 2025年环境监测技术员实操考卷及答案
- 《手术室护理个案》
- 病房环境卫生安全及管理
- 广东省交通建设工程从业人员实名制管理系统
评论
0/150
提交评论