2020-2021年阅读理解(人生百味)达标检测卷(有答案)(word)_第1页
2020-2021年阅读理解(人生百味)达标检测卷(有答案)(word)_第2页
2020-2021年阅读理解(人生百味)达标检测卷(有答案)(word)_第3页
2020-2021年阅读理解(人生百味)达标检测卷(有答案)(word)_第4页
2020-2021年阅读理解(人生百味)达标检测卷(有答案)(word)_第5页
已阅读5页,还剩12页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、2020-2021 年 阅读理解(人生百味)达标检测卷(有答案)(word)一、九年级中考英语阅读理解(人生百味)(含答案详细解析)1阅读理解A girl complained to her father about her hard life She didnt know what she had to do andwanted to give up She felt tired of fighting and fighting One problem had been finished butanother came over Her father , a cook , took her

2、into the kitchen He poured water into three pans and boiled(煮沸)them After boiling , in the first pan was put some carrots , the second was put someeggs and the last was put with coffee The girl waitedimpatiently(不耐烦的),confused by what her fatherdid About20minutes later , her father took out the carr

3、ots and put them in a bowl He took the eggs andput them in a bowl After that the coffee was poured into a cup “ My sweet heart, what doyou see? ” he asked“ Carrots, eggs and coffee, ” she repliedHer father told her to close her eyes and asked her to touch the carrotsShe did so and feltthat the carro

4、ts were soft After that he asked her to take the eggs and break them Afterpeeling (剥开) them , she got the eggs ,cooked and hard The last, the father let her smell the coffee She asked, “ What did you do this for , Father?” He explained that each had thesame unlucky experience the boiling water , but

5、 each had a different result The strong andhard carrots had become soft and weak Thefragileeggs became hard after being cooked The coffee was very special , they could change water “ Who are you?” asked her father “ When bad luck knocks at your door ,what is your decision? Are you carrots , eggs or

6、coffee? ”(1) The girl complained about her hard life because she didnt _A. want to give upB. finish one problemC. know what to doD. get tired of fighting(2) The girls father took her to the kitchen to _A. ask her how to boil eggsB. show her how to make coffeeC. teach her how to be a cookD. tell her

7、how to face difficulties( 3) After about twenty minutes , the carrots became _ A. softB. hardC. saltyD. sweet(4) The underlined word“fragile” in the passage means“”A. 美味的B. 易碎的C. 特别的D. 可怜的( 5) What can we learn from the passage?A. The girls father liked to eat some kinds of food B. Bad luck always k

8、nocks at strongpeoples doors C. Boiled carrots, eggs and coffee had the same result D. People should make rightdecisions when in trouble 【答案】 (1) C(2) D(3) A(4) B(5) D【解析】 【分析】文章大意:一个女孩向她父亲抱怨她糟糕的生活,她不知道该怎么做而且想要放弃。她觉得一次又一次的打拼很疲惫,一件事情刚解决,又一件事接踵而至。本文讲述的是父亲用一个平常的事件给女儿讲解人生道理的故事。(1)细节理解题。女孩抱怨生活艰辛是因为她不A. w

9、ant to give up 想放弃; B. finish oneproblem 完成一个问题;C. know what to do知道什么什么;D. get tired of fighting对努力厌倦。根据短文第1 自然段,可知,故选C。(2)细节理解题。题意:女孩的父亲把她带到厨房干什么?A. ask her how to boil eggs ,问她怎样煮蛋;B. show her how to make coffee 教她怎样煮咖啡;C. teach her how to be acook ,教她怎样当厨师;D. tell her how to face difficulties告诉她

10、怎样面对困难。父亲带女儿到厨房是想通过煮不同食物的事让她明天人生的道理。故选D。( 3 )细节理解题。题意:20 分钟后,白菜变得怎样了?A. soft 软; B. hard ,硬;C.salty,咸; D. sweet 甜。从文中可知,白菜是变软了,故选A。(4)词义猜测题。题意:带有下划线的“fragile 在”短文中的意思是什么? A. 美味的; B.易碎的; C. 特别的; D. 可怜的。句意:蛋煮后变硬了。容易推测出是:易碎的。故选B。( 5 )理解判断题。题意:从短文中我们可以学会什么?What can we learnfromthepassage?A. The girls fat

11、her liked to eat some kinds of food. 女孩的父亲喜欢吃不同种类的食物; B. Bad luck always knocks at strong peoples doors.坏运总是敲响强大者的门; C. Boiled carrots, eggs and coffee had the same result. 煮胡萝卜、蛋、咖啡结果一样; D. People should make right decisions when in trouble. 人们在处于困境时应该做出正确的决定。根据短文内容,故选D。【点评】做阅读理解练习应先看问题,弄清考点。在阅读短文之

12、前,快速浏览问题,以便在阅读短文时做到心中有数,快速、准确地捕捉所要信息。先易后难。做题时不必拘泥于书中所呈现的语篇顺序,应遵循先易后难的原则。如可先做细节题再做推断题,因为细节题大多能直接从文中找到答案,而推断题则需对短文进行深层理解,再作判断。2阅读下列短文,从下面每小题的A、 B、 C、 D 四个选项中选出最佳选项。EMy dear grandchildren Charlie and Mary,Your mother Rachel has expected me to write down some advice for you. Here are someimportant thing

13、s that Ive learnt about life. Wish they could help you more or less.Hold on to your dreams no matter how difficult they are or how“ different” they may seemothers. Just do it! The worst thing in life is to look back and say,“ I would have .; I could hshould have.”Make a“ Life List” of all those thin

14、gs you want to do such as travelling to places, learning a skill,mastering a language or meeting someone special. Dont say“ Ill do it tomorrow” . There istomorrow, and there is no“ right” time to begin something except now.Be kind and spare no effort to help people especially the weak and the poor.

15、Everyone has aspecial pain, and they need our care and help.Read books, as many as you can. They bring pleasure, knowledge and inspiration(灵感) toyou.Always travel, e specially when you are young. Dont wait until you have“ enough ”everything is“ just right” . That never happens. Get your passport tod

16、ay.Remember not to argue. It never works, and it only hurts both yourselves and others. Youshould hug people you love. Tell them how much they mean to you now. Dont wait until its toolate.Be grateful. There is an Irish saying,“ This is a day in our lives, and it will not come again.every day with th

17、is in mind.money orYours,Granny(1) What does the underlined phrase“spare no effort” mean?A. Do your bestB. Find your timeC. Use your own wayD. Take your time( 2) What did the writer wish her grandchildren to be?A. Rich and famousB. Healthy and strongC. Funny and activeD. Friendly and polite( 3) The

18、writer suggested that her grandchildren should _.A. never look back to their livesC. be thankful for the day they haveB. leave everything for tomorrowD. always try to hug anyone they meet( 4) What can we infer from the letter?A. The writer has only two grandchildren.B. The writer has experienced a l

19、ot in life.C. The grandchildren were short of education.D. The children used to argue with their mother.【答案】 ( 1) A( 2) D( 3) C( 4) B【解析】 【分析】短文是作者结合自己的人生经历给两个孙子女的一些宝贵建议。(1)词义推测题。结合句意可知是“尽力 ”的意思,故选A。2A.B.C.D.的。通读全文后,可知奶奶希望她的孙女成为一个友好而礼貌的人,故选D。(3)细节判断题。从Be grateful. There is an Irish saying,“This is a

20、 day in our lives, and it willnot come again.” Live every day with this in mind可知.要感激我们拥有的每一天,故选C。(4)细节判断题。从文章作者给出的一些感想和建议中可知作者在生活中经历了很多,故选 B。【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。3阅读理解One day a daughter complained to her father that her life was miserable and that she didn,t know how she wa

21、s going to make it. She was tired of fighting and struggling all the time. It seemed just as one problem was solved, another one soon followed.Her father, a chef, took her to the kitchen. He filled three pots with water and placed eachon a high fire. Once the three pots began to boil, he placed pota

22、toes in one pot, eggs in the second pot, and ground (研磨过的) coffee beans in the third pot. He then let them sit and boil, without saying a word to his daughter.After twenty minutes he turned off the burners. He took the potatoes out of the pot and placed them in a bowl. He pulled the eggs out and pla

23、ced them in a bowl. He then ladled the coffee outand placed it in a cup. Turning to her, he asked.“ Daughter, what do you see?”“Potatoes, eggs, and coffee,” she hastily replied.“Look closer, ” he said. She did and noticed that potatoes were soft. After pulling off the shellof the egg, she found the

24、hard-boiled egg. Finally, the rich aroma from the coffee brought a smileto her face.“Father, what does this mean?”She asked.He then explained that the potatoes, the eggs and coffee beans had each faced the same adversitythe boiling water.However, each one reacted differently.The potato went in stron

25、g, hard, and unrelenting, but in boiling water, it became soft andweak.The egg was fragile, with the thin outer shell protecting its liquid interior until it was put inthe boiling water. Then the inside of the egg became hard.However, the ground coffee beans were unique. After they met the boiling w

26、ater, theychanged the water and created something new.“ Which are you,” he asked his daughter.“ Are you a potato, an egg, or a coffee bean?”( 1) Why did the father take his daughter to the kitchen?A. He was hungryB. His daughter was hungryC. He was unhappyD. His daughter was unhappy( 2) The father p

27、ut three kinds of food into the water except _.A. tomatoesB. eggsC. coffee beansD. potatoes(3) After being put into boiling water, what happened?A. The potato became soft and weak.C. Coffee bean created something new.B. The inside of the egg became hard.D. All of the above.( 4) The underlined word “

28、adversity ” in the passage means_.A. Bad advertisementB. Good advertisementC. Bad situationD. Good situation( 5) What did the father and the daughter mainly talked about?A. How to cook delicious food C. How to face difficultiesB. The difference among a potato, an egg and a coffee bean D. Life is ful

29、l of trouble【答案】 ( 1) D(2) A(3) D(4) C(5) C【解析】 【分析】文章大意:本文讲述了女儿向父亲抱怨生活很悲惨,不幸的事一件接一件,父亲通过分别把土豆,鸡蛋,咖啡豆,放进热水里煮,拿出来后的结果不同,来告诉女儿如何面对人生中的困难。(1)推理判断题,开头第一段“One day a daughter complained to her father that her life wasmiserable and that she didn,t know how she was going to make it. She was tired of fightin

30、g andstruggling all the time. It seemed just as one problem was solved, another one soon followed.可知女儿总是向他的父亲抱怨她的生活是悲惨的,她不知道怎样去面对她,她厌烦了一直反攻,挣扎,似乎一个问题解决了,另一个问题又来了,所以父亲带着女儿进了厨房,故选D。(2)细节理解题,根据第二段中“he placed potatoes in one pot , eggs in the second pot, andground (研磨过的) coffee beans in the third pot. 可

31、知没有放”入番茄,故选A。(3)细节理解题,根据原文中相对应的三句话“He then ladled the coffee out and placed it ina cup: The potato went in strong, hard, and unrelenting, but in boiling water, it became soft andweak; Then the inside of the egg became hard.可知 A,B,C”都正确。故选 D。(4)词语辩词题,结合下文中the boiling water. 可知是坏的环境,故选C。(5)主旨大意题,根据第一段

32、女儿向父亲抱怨人生的悲惨,困难接踵而至,不想再挣扎,而后根据下文父亲通过一个实验,问女儿“Are you a potato, an egg, or a coffee bean?深层意 ”思是让女儿选择在困难的环境中以怎样的态度去面对,故选择C。【点评】这是一篇富含人生哲理的记叙文,学生应该学会深层理解文章的内涵。考查学生准备从文章找出关键信息的能力和对文章大意理解运用的能力。4阅读下列短文,从下面每题的A、 B、C、 D 四个选项中选出最佳答案。During the summer holidays, two classmates, Tom and Peter, were travelling

33、in the desert. Asthey were walking, they had an argument. Tom was so angry that he beat Peter hard across-theface.Peter felt hurt, but without saying anything, he wrote down in the sand these words,“ Tobest friend Tom beat me in the face.”It was very hot, but they kept on walking and walking until t

34、hey found a river, where they decidedto take a bath. Suddenly Peter got stuck in the mire(泥潭) and started getting down. Seeingthat, Tom rushed over and saved him. After Peter got recovered from the danger, he wrote with aknife on a stone,“ Today my best friend Tom saved my life.”Feeling surprised, T

35、om, who had slapped (掌掴) and saved his best friend, asked Peter,“ After Ibeat you, you wrote something in the sand but just now you put down what I had done on astone. Why?”Peter replied,Whensomeone hurtsus, we shouldtake itdownin the sand where windsofforgiveness can blow it away. But when someone

36、does some-thing good for us, we must carve(雕刻) it on a stone where no wind can ever do that.”Hearing that, Tom was deeply moved. He understood what Peter had said and done.( 1) What happened when Tom and Peter were travelling in the desert?A.Peter hit Tom in the face.B.They had an argument.C.They di

37、dnt believe each other.D. Peter got lost while walking.( 2) Where did Peter write the thank-you words after he was saved?A.In the sand.B.In the mire.C.On his face.D.On a stone.( 3) What can we learn from the story?A. We can learn how to write down something.B. We can learn how to fight back when bei

38、ng hurt.C. We can learn how to thank or forgive others.D. We can learn how to move somebody deeply.( 4) What is the best title of the passage?A.Sand and stoneB.A dangerous travelC.Someone hurts usD.Someone is friendly to us【答案】 ( 1) B( 2) D( 3) C( 4) A【解析】 【分析】短文大意:Tom 与 Peter 是同学,两人在沙漠中旅行时发生了争吵,Tom

39、生气地打了Peter, Peter 很受伤的在沙子上写了:Tom 打了我的脸。后面他们遇见了一条河, Peter 在河里洗澡时被泥潭陷住了,Tom 救了他,这是Peter 在石头上写了:Tom 救了我。 Tom 很好奇的问为什么要在沙子上和石头上写这些话?Peter 说:当有人伤害你时,要让原谅之风吹走它,但有人帮了你,就要永远怀着感恩之心。(1)细节理解题。从During the summer holidays, twoclassmates, Tom and Peter, weretravelling in the desert. As they were walking, they had

40、 an argument. 可知他们有了争吵,故选B。( 2)细节理解题。从 After Peter got recovered from the danger, he wrote with a knife on astone,“ Today my best friend Tom saved my life可.知选 D。”( 3)主旨概括题。从 When someone hurts us, we should take it down in the sand wherewinds of forgiveness can blow it away. But when someone does so

41、me-thing good for us, we must carve (雕刻) it on a stone where no wind can ever do that. 可知从故事中我”们学到的是感谢与原谅,故选C。( 4)主旨概括题。 A.石头与沙子; B.一次危险的旅行; C.有人伤害了我们; D.有人对我们好。通读全文后可知选 A 最合适。【点评】考查对篇章的把握对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。5阅读下列短文,从下面每题的A、 B、C、 D 四个选项中选出最佳答案。It happened many years ago, but I still rem

42、ember it clearly. That day I was invited to work as a contest judge (评委) at a college. All of the students had been given a piece of paper with a topic on it. The first one to speak looked a little unhappy. “ Myfellow students and respectedjudges,” he said loudly,“ this is(an不公unfair平的)contest!”“ I

43、have been given this paper,”he continued,“ to speak on a topic with just a few minutes preparation whileer those coming aftme have more time to work on their speeches!” He then left the stage and went out of the hall.I met him later by chance.“ Who says life is fair?” I asked him with a smile, and I

44、 asked him towalk with me to my car. “ Haveyou seen the numbers they show when a new car is beingintroduced into the market, saying how economic(经济的)it is?”“ Yes, ” he nodded“ But theyput a line after all these numbers. They say all the numbers are in ideal (理想的)roadconditions!”“ Yes, ” he said agai

45、n.“ Can you show me some ideal road conditions?,” I askand he smiled.“ The car that sells well is the one that will provide power and speed on the worstroads. That car is the winner!”We had reached my car.“ Don t look for ideal contest conditions,come out a winner!”I looked back as I drove away and

46、saw him smile and wave to me.( 1) Why did the student say the contest was unfair?A. Because there was only a judge for it.B. Because other contestants had more time to prepare for it.C. Because other contestants topics were easier.D. Because he didn t like the topic.(2) What kind of car is the winne

47、r?e unfair” Iandsaid.“ Fight thA. The car that has power and speed on the worst roads.B. The car that is expensive.C. The car that is cheap.D. The car that has ideal road conditions.( 3) What do you think of the writer?A. Strict.B. Clever.C. Helpful.D. Popular.(4) What would the student do next?A. A

48、sk the writer more questions.C. Take part in another contest.B. Continue to complain about the unfair things.D. Fight the unfair from now on.【答案】 ( 1) B( 2) A( 3) C( 4) D【解析】 【分析】短文大意:作者担任评委时遇到了一位选手,他因为质疑比赛条件的公平性而退出比赛,在第二次遇到时,作者给他讲了关于车在恶劣环境中赢得冠军的事实,借此告诉他只有直面不公平,赢得胜利,才是真正的冠军。(1)细节理解题。从“this is an unf

49、air (不公平的)contest!” “I have been given this paper,”he continued,“ to speak on a topic with just a few minutes preparation while those coming afterme have more time to work on their sp eeches! 可”知他说不公平是因为后面的人比他有更多的时间去准备演讲,故选 B。(2)细节理解题。从 “The car that sells well is the one that will provide power and

50、 speed on the worst roads. That car is the winner! 可知选 A。 ”( 3)细节推断题。作者在偶然遇到生气离开的参赛者后,为了告诉他生活中没有绝对的公平,要学着与不公平作斗争并成为胜者的道理,于是带着他讨论车的问题,从中可以看出作者是个热心的人,故选 C。(4)细节理解题。从“Fight the unfair and come out a winner!”I looked back as I drove awayand saw him smile and wave to me. 可知这个男孩听进去了作者的话,以后会与不公平作斗争,故选 D。【点

51、评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。6阅读理解Happiness is important for everyone. Most people want to be happy, but few know how to find happiness. Here is a story to help you.Once a bird lived unhappily. So it traveled far away to look for its happiness. It flew and flew.Suddenly it saw a spide

52、r climbing up a wall. The spider fell off the wall halfway. But it keptclimbing again and fell off again. Even so, the spider didnt give up. The little bird asked the spiderin surprise. Why dont you have pain but happiness on your face though you fail again andagain?Because I keep making my efforts.

53、 Im happy. said the spider.Then the little bird saw it happiness is a will in the heart.The bird continued flying and saw a lame duck help a little duck who got lost to find the way back home. Although it was disabled, it had a smiling face.Im happy because I can help others. said the lame duck. So the bird saw it happiness is a love in the heart.The bird went on flying and suddenly saw a little dying flower, whose face was full of smile. The bird didnt know the reason. So it asked the little flower,

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论