广东省潮州市2020届高三英语上学期期末考试试题含解析_第1页
广东省潮州市2020届高三英语上学期期末考试试题含解析_第2页
广东省潮州市2020届高三英语上学期期末考试试题含解析_第3页
广东省潮州市2020届高三英语上学期期末考试试题含解析_第4页
广东省潮州市2020届高三英语上学期期末考试试题含解析_第5页
免费预览已结束,剩余19页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、广东省潮州市2020届高三英语上学期期末考试试题(含解析)本试卷共10页,三大题,卷面满分120分x1.125=135分。考试用时120分钟。注意事项:1答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名和座号、班别填写在非选择题答题卷的密封线内。但选择题答题卡必须用2b铅笔填涂。2选择题每小题选出答案后,用2b铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。3非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卷各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答

2、案无效。4考生必须保持答题卡和答题卷的整洁。第i卷第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下面短文,从每题所给的a、b、c和d四个选项中,选出最佳选项。atheaters of the pastthe greek theatertheaters developed in many parts of greece. ancient greek theaters were built in natural open air sites on conveniently shaped hills. this allowed a great mass of

3、 people to enjoy a show at a time. due to this, actors placed emphasis on exaggerated (夸张的) action and speech. and, colorful symbolic masks and costumes were used.the medieval theaterthe medieval theater started in churches. thats why medieval plays were about bible stories. at first, it became a cu

4、stom for priests (牧师) to act out brief scenes during christmas and easter. these acts attracted large crowds. finally the church refused to allow priests to participate in any such events again, so ordinary people began these performances outside. performances were set in the town square, with sever

5、al stage settings around it.the elizabethan theaterthe englands theater developed rapidly in the years following the defeat of the spanish navy. the dominant feature of elizabethan theater was the stage, it has three parts: the fore stage for outside scenes ;the inner stage for scenes inside a build

6、ing; an upper stage or balcony for various purposes. the reason for this design is that there were no scene changes, or breaks during the play. very little scenery was used, so the actors had to create a scene through their voices and dialogues. this led to a more poetic script , and poets became th

7、e main source of script writing.the restoration theatersome of the plays told sad stories, but the majority of the plays were really funny. many specialized machines were used to create the scene. the stage was a very clever idea , in that on the sides of the stage large back shutters (百叶窗) were pai

8、nted with the scene.1. why were ancient greek theaters built on hills?a. to hold a large audience.b. to build a big and strong stage.c. to have a better sound effect.d. to emphasize exaggerated performances.2. in which theater could actors voices and speech help create scenes?a. the greek theater.b.

9、 the medieval theater,c. the elizabethan theater,d. the restoration theater.3. what is special about the restoration theater?a. colorful masks were used.b. the stage was smartly designed.c. most of its plays were sorrowful.d. ordinary people were the performers.【答案】1. a 2. c 3. b【解析】本文为说明文。文章介绍了四个古代

10、的剧院。【1题详解】细节理解题。根据the greek theater中的ancient greek theaters were built in natural open air sites on conveniently shaped hills. this allowed a great mass of people to enjoy a show at a time.(古希腊的剧院建在自然开阔的地方,建在形状方便的山上。这使得一大群人可以一次欣赏一场演出)可知,希腊剧院建在山上是为了让更多的观众可以一起欣赏演出。故选a。【2题详解】细节理解题。根据the elizabethan the

11、ater中的very little scenery was used, so the actors had to create a scene through their voices and dialogues.(布景用得很少,所以演员们不得不通过他们的声音和对话来创造一个场景)可知,在the elizabethan theater, 演员的声音和言语能帮助创造场景。故选c。【3题详解】推理判断题。根据the restoration theater中的the stage was a very clever idea , in that on the sides of the stage la

12、rge back shutters (百叶窗) were painted with the scene.(舞台是一个非常聪明的想法,因为舞台两侧的大背板上都画着场景)可知,在the restoration theater舞台设计非常巧妙。故选b。bana, her husband mario, and their four-year old son antonio just moved to north carolina. they need a temporary place to call “home” until they get settled into their new surro

13、undings. so, ana figured that she had better start looking for an apartment for them to stay in.first, ana picked up an apartment book at her local newspaper stand. the apartment book contained listings of all the major apartment complexes in her area.ana started by looking at the prices in the adve

14、rtisements for apartments in the apartment book. then, she read about the amenities that each apartment complex offered. for example, some apartments had a clubhouse, a gym (also called a “fitness center”), and a pool. after considering prices, amenities, and locations, ana found a few apartment com

15、plexes that she liked.ana called the apartment complexes. she set up appointments with the apartment managers to see the apartments she found interesting. ana made five phone calls, total. “ill see you then,” she said to the fifth apartment manager, and hung up the phone.when mario got home (to the

16、hotel in which they were staying) from work, ana showed him the list of apartments. “these look good,” he said.“mommy, let me see,” said antonio, whom mario had just brought home from childcare. ana showed antonio the pictures of the apartments.the next day, while mario was at work and antonio was a

17、t childcare, ana visited the apartment complexes. after visiting all five, she found that she liked the fifth one the best. it was near a good school system for her son, and it was near her and her husbands workplace. she went home and discussed it with her husband, and they decided that they wanted

18、 to rent the apartment. the next day, they called the manager of the apartment complex and told him that they would like the apartment.the manager asked them to sign a rental contract and pay a security deposit so that if any damage was done to the apartment while they were in it, the security depos

19、it would pay for it. they signed the rental contract and paid the security deposit.finally, they had a place to stay.4. which of the following is not an amenity?a. clubhouse.b. fitness center.c. pool.d. high ceilings.5. what did ana consider while looking through the apartment book?a. prices.b. amen

20、ities.c. locations.d. all of the above.6. why is the security deposit needed when people rent a house?a. because it ensures that a renter will pay the rent on time.b. because it ensures that a renter will not have pets on the property.c. because it ensures that any damage done to the apartment will

21、be paid for by the renter.d. because it ensures that any damage done to the apartment is kept to a minimum.7. what do we know about ana?a. she was a smart and organized wife.b. she signed the rental contract on her own.c. she bought a home for her family in carolina.d. her husband worked in a hotel.

22、【答案】4. d 5. d 6. c 7. a【解析】本文为一篇记叙文。文章记叙了安娜一家搬到北卡罗来纳州后,安娜租房子故事。【4题详解】细节理解题。根据第三段then, she read about the amenities that each apartment complex offered. for example, some apartments had a clubhouse, a gym (also called a “fitness center”), and a pool.可知,俱乐部,健身中心,游泳池都为便利设施,而high ceilings在文中未提及。故选d项。【5题

23、详解】细节理解题。根据第三段after considering prices, amenities, and locations, ana found a few apartment complexes that she liked.可知,安娜在翻阅出售公寓的小册子时考虑了价格、便利设施和位置。选项中三种均有考虑到。故选d项。【6题详解】推理判断题。根据倒数第二段the manager asked them to sign a rental contract and pay a security deposit so that if any damage was done to the apa

24、rtment while they were in it, the security deposit would pay for it.可知,租赁人住的公寓有任何损坏,就会用押金来支付,对公寓造成的任何损害都将由租赁人赔偿。故选c项。【7题详解】推理判断题。结合全文安娜租房时,选择房子,考虑一系列价格、便利设施和位置,并且参观了所有五家公寓大楼,最后租下了一间公寓,可以推断出她是个聪明、有条理的妻子。故选a项。cabout two months ago, xing yan started experiencing insomnia for the first time.“it develope

25、d suddenly. i was under heavy pressure from work at the time. i could not fall asleep at all at night, and was wide awake until dawn. i tried not to think of the things that were troubling me and forget them, but the thoughts quickly returned, making it even harder for me to fall asleep,” said the b

26、ank employee from fushun, liaoning province.before the insomnia developed, xing had regularly experienced less serious related disorders, such as taking a long time to fall asleep. he believes his tendency to worry may be the cause of his insomnia.in addition to feeling tired during the day, xing fe

27、els he is experiencing the physical consequences of insomnia, such as an unexplained stomach ache.“i became very frightened when i realized i could not sleep every day,” said the 40-year-old, who has been admitted to peking university sixth hospital in beijing for treatment. “i may be ruined if this

28、 situation continues.”in an attempt to overcome his problem, xing plans to strictly follow the advice of his doctor, such as getting up and going to bed at fixed times, and taking medication.sun hongqiang, director of the sleep medicine center at the hospital, said his team has seen a constant rise

29、in the number of patients with sleeping disorders in recent years.despite seeing about 100 patients every day, the 12 doctors at the center are unable to meet demand, which means many patients endure a long wait before they can consult a physician, according to sun.“globally, the incidence of sleep

30、disorders is rising,” he said. “in china, about 30 percent of the population has sleep disorders, while around 10 percent frequently experience insomnia.”it is unclear what is behind the rise in the number of people with sleep disorders but the problem may be linked with factors such as personality,

31、 brain-related illnesses and disturbed lifestyles, he added.8. what is the meaning of the underlined word “insomnia”?a. being unable to sleep.b. staying up late.c. low sleep quality.d. taking a long time to fall asleep.9. whats xings occupation?a. a doctor.b. a bank employee.c. a student from peking

32、 universityd. a physician.10. what can be inferred from sun hongqiangs words?a. about 30% of the chinese suffer from insomnia.b. doctors are too busy to see people with insomnia.c. physicians are in high demand in the battle against insomnia.d. the causes of insomnia include brain-related illnesses

33、and disturbed lifestyles.11. what can be the best title of the passage?a. insomnia a terrible diseaseb. insomnia an increasing incidentc. doctors in great demandd. sleep disorder a constant phenomenon【答案】8. a 9. b 10. c 11. b【解析】【分析】本文为一篇说明文。介绍了辽宁抚顺的银行员工邢燕的失眠及治疗经历,说明了目前全球范围内睡眠障碍的问题。【8题详解】词义猜测题。结合第二段

34、中的i could not fall asleep at all at night, and was wide awake until dawn.(我整夜睡不着觉,一直醒到天亮)可知,邢燕第一次经历了失眠。由此猜测insomnia意为“失眠”。故选a项。【9题详解】细节理解题。根据第二段中的said the bank employee from fushun, liaoning province.可知,邢燕是一名辽宁抚顺的银行员工。故选b项。【10题详解】推理判断题。根据倒数第三段中的despite seeing about 100 patients every day, the 12 doc

35、tors at the center are unable to meet demand, which means many patients endure a long wait before they can consult a physician, according to sun.可知,尽管每天约有100名患者就诊,但该中心的12名医生仍无法满足需求。由此推知,治疗失眠的医生的需求很高。故选c项。【11题详解】主旨大意题。结合文章可知,全球范围内,睡眠障碍的发病率正在上升。在中国,大约30%的人有睡眠障碍,大约10%的人经常失眠。b项“失眠越来越多发生的事件”符合文章主旨。故选b项。【

36、点睛】阅读是理解的前提和手段;理解是分析、加工和处理信息,是阅读的目的和结果。因此,做阅读理解题时,考生可以先看题目,然后再看文段,这样带着问题去阅读就更有目的性。如第2小题,whats xings occupation?题目在问邢燕的职业是什么。根据第二段中的said the bank employee from fushun, liaoning province.可知,邢燕是一名辽宁抚顺的银行员工。故选b项。da pg-13 rating is a stricter warning by the rating board to parents to determine whether th

37、eir children under age 13 should view the film. a pg-13 film may go beyond the pg rating in theme, violence, nudity (裸露), language, adult activities or other elements, but does not reach the restricted r category.the theme of the film by itself will not result in a rating greater than pg-13, althoug

38、h activities shown in the film related to a mature theme may result in a restricted rating for the film. any drug use will initially require at least a pg-13 rating. more than brief nudity will require at least a pg-13 rating, but such nudity in pg-13 rated film generally will not be sexually orient

39、ed. there may be violence scene in a pg-13 movie, but generally not both realistic and extreme or persistent violence.a single use of one of the rude words in a film, though only as an expletive (感叹语), initially requires at least a pg-13 rating. more than one such bad word requires an r rating, as m

40、ust even one of those words used in a sexual context. the rating board nevertheless may rate such a film pg-13 if, based on a special vote by a two-thirds majority, the raters feel that most american parents would believe that a pg-13 rating is appropriate because of the context or manner in which t

41、he words are used or because the use of those words in the film is easily neglected.12. what is the main goal of this passage?a. to discuss various movie ratings.b. to explain various movie ratings.c. to explain the difference between pg-13 and r movie ratings.d. to explain the pg-13 movie rating.13

42、. according to pg-13 rating, the theme of the movie _.a. has little impact on its ratingb. has a large impact on its ratingc. should be entertainingd. should be suitable for children14. from paragraph 2, we can learn that drug usage _.a. should not be allowed in moviesb. is dangerousc. makes a pg-13

43、 rating necessaryd. is not appropriate for children under 1315. what does a movie with two or more uses of bad words require?a. a pg rating.b. a pg-13 rating.c. an r rating.d. an nc-17 rating.【答案】12. d 13. a 14. c 15. c【解析】本文为一篇说明文。pg-13级是电影分级委员会对家长发出的更严格的警告,目的是决定13岁以下的孩子是否应该看这部电影。文章介绍了pg-13电影分级。【12

44、题详解】推理判断题。结合全文可知,文章从主题、暴力、裸体、语言、成人活动方面解释了pg-13的电影分级。全文目的在于解释pg-13。故选d项。【13题详解】细节理解题。根据第二段中的the theme of the film by itself will not result in a rating greater than pg-13, although activities shown in the film related to a mature theme may result in a restricted rating for the film.可知,电影的主题本身不会导致评级大于

45、pg-13,尽管在电影中出现的与成熟主题相关的活动可能会导致对电影的限制评级。由此可知,电影的主题对pg-13评级影响不大。故选a项。【14题详解】推理判断题。根据第二段中的any drug use will initially require at least a pg-13 rating.可知,任何药物使用最初都需要至少达到pg-13级别。由此可知,药物使用使pg-13评级是必要的。故选c项。【15题详解】推理判断题。根据最后一段中的more than one such bad word requires an r rating, as must even one of those wor

46、ds used in a sexual context.可知,一部有两个或两个以上脏话用法的电影需要满足r级。故选c项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。most of us in china are used to paying for everything with our phones. _16_ at least, this was the case for lim swee say from singapore, who found his first experience with chine

47、se payment methods quite impressive. lim was waiting in line to buy nuts at a street stall (货摊) in shanghai and saw other customers show their phones and take the nuts without giving cash. _17_ it seems that singapore falls behind in mobile payments. some chinese tourists find it inconvenient when t

48、hey have to use cash in singapore._18_ according to xinhua news agency, many countries now accept mobile payment services for chinese tourists, with wechat pay covered in 13 overseas countries and regions and alipay over 200. its now common to see the familiar green or blue logos in tourist destinat

49、ions around the world, from a tiny shop in the scottish highlands to a huge department store in new york.mobile payments are now a normal part of life in china, and the trend is sweeping other nations. according to forrester research, in america, mobile payments rose by 37 per cent in 2016. _19_this

50、 may be partly because western mobile payment services require businesses to install expensive equipment before customers can use them. _20_a. he was trying to figure out how they got paid.b. foreign tourists dont like to pay with their mobile phones.c. but in china, all it takes is a qr code (二维码)

51、and a phone.d. soon after, he realized that the customers were using wechat pay.e. still, chinese mobile payments were nearly 50 times greater than those in the us.f. but for foreign visitors who arent familiar with this method, it may seem strange.g. the popularity of chinese mobile payments has pu

52、shed some foreign companies to accept them.【答案】16. f 17. d 18. g 19. e 20. c【解析】【分析】本文为一篇说明文。文章介绍了移动支付这一方式正在由中国席卷其他国家。【16题详解】根据前文“我们大多数中国人习惯用手机支付一切费用。”f项“但对于不熟悉这种方法的外国游客来说,这似乎有些奇怪。”从相反的方面阐述移动支付,与前文相互呼应。故选f项。【17题详解】根据前文“林在上海一个街头摊位排队买坚果,看到其他顾客拿着手机,拿着坚果却不给现金。”d项“不久之后,他意识到顾客们正在使用微信支付。”承接上文,解释原因。故选d项。【18

53、题详解】根据后文“据新华社报道,目前许多国家接受中国游客的移动支付服务,微信支付覆盖13个海外国家和地区,支付宝覆盖200多个国家和地区。”g项“中国移动支付的普及推动了一些外国公司接受它们”为后文的总结,在此处合适。故选g项。【19题详解】根据前文“根据forrester research的数据,在美国,移动支付在2016年增长了37%。”e项“尽管如此,中国的移动支付比美国高出近50倍。”前文提及美国的移动支付,后文接着对比阐述中国的移动支付。故选e项。【20题详解】根据前文“这可能部分是因为西方移动支付服务要求企业在客户使用之前安装昂贵的设备。”c项“但在中国,只要一个二维码和一部手机。

54、”与前文转折对比,解释中国移动支付普及的原因。故选c项。【点睛】七选五题型主要考查上下文的理解与推断,虽然文章整体难度一般低于阅读理解,但是却给很多同学造成了很大的心理障碍。七个选项中选五个,比四个选项中选一个,感觉干扰性更大,很大同学在做这个题目时,总有一种眼花缭乱、心烦气躁的感觉,致使往往正确率不高。在这里提醒同学们,首先要克服心理障碍,同时要注意方式方法。其次,注意设空前后的句子,因为这些句子之间是顺承和联系的,所有一定要联系和理解上下文的语境。例如第4小题,根据前文“根据forrester research的数据,在美国,移动支付在2016年增长了37%。”e项“尽管如此,中国的移动支

55、付比美国高出近50倍。”前文提及美国的移动支付,后文接着对比阐述中国的移动支付。故选e项。第二部分 语言知识运用 (共两节, 满分45分)第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的a、b、c和d四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。a mother and daughter were rescued from the wreckage (残骸) of a car crash thanks to an app. it can _21_ people anywhere in the world using just three _22_.valerie h

56、awkett, 33, lost _23_ of her ford fiesta while _24_ round a sharp bend in somerset last october. ms hawketts _25_went flying over a bush and landed on its _26_ in a field.her four-year-old _27_ tegan was in the back and the _28_ mother called the police to come to her aid but she didnt know _29_ she

57、 was.officers were able to find their way to ms hawkett in the field- after _30_ her the link to a website called what3words. it is able to find the exact _31_ of any location on earth. it told ms hawkett the three-word square she was in “weekend foggy earphones” which _32_ policemen to a road near a field on the a36 heading out of norton st philip, somerset.ms hawkett, from trowbridge, wiltshire, said: “it was absolutely brilliant. its really, really _33_ . i could have been in th

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论