[语言类考试复习资料大全]大学六级模拟988_第1页
[语言类考试复习资料大全]大学六级模拟988_第2页
[语言类考试复习资料大全]大学六级模拟988_第3页
[语言类考试复习资料大全]大学六级模拟988_第4页
[语言类考试复习资料大全]大学六级模拟988_第5页
已阅读5页,还剩52页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、书山有路勤为径,学海无涯苦作舟。祝愿天下莘莘学子:学业有成,金榜题名!语言类考试复习资料大全大学六级模拟988大学六级模拟988Part Writing问题:1. Directions: For this part, you are allowed 30 minutes to write an essay commenting on the remark Life is 10% of what happens to you and 90% of how you react to it. You can give examples to illustrate your point and the

2、n explain how you will react to your life. You should write at least 150 words but no more than 200 words. Write your essay on Answer Sheet 1.答案:As for life, it is how you react to it rather than what happens to you that counts. This can be best echoed by the saying Life is 10% of what happens to yo

3、u and 90% of how you react to it. Indeed, it is more often that you are defeated by yourself than by your life. We are living in an ever-changing world and we may encounter some unexpected situations, including natural disasters and personal hardship. Weve heard about many cases that some miners mir

4、aculously survived several days after being trapped underground due to worksite accidents. It is their strong will to live that has supported them to hold on until the rescuers come to help them. By contrast, there are some people who are not brave enough to face the failures or difficulties in thei

5、r life. Whenever they meet with a setback, they just shrink back. Therefore, it is often impossible for those people to get over the difficulties and learn. Generally speaking, life treats everyone fairly. You may lose something at a time and then you will gain something else at another time. No mat

6、ter what life changes happen to you, what you should do is just to react to it in a positive way. Part Listening ComprehensionSection ADirections: In this section, you will hear two long conversations. At the end of each conversation, you will hear four questions. Both the conversation and the quest

7、ions will be spoken only once. After you hear a question, you must choose the best answer from the four choices marked A, B, C and D. Then mark the corresponding letter on Answer Sheet 1 with a single line through the centre. Questions 1 to 4 are based on the conversation you have just heard. (如需获取本

8、MP3听力录音请搜索标题名) 1.A.Touch his heart.B.Make him cry.C.Remind him of his life.D.Make him feel young.答案:A听力原文 W: Charles, as a singer, do you ever make yourself cry when you sing? M: No, not at this stage. Im an old man. But the songs can still get through to me. W: What song writers are currently excit

9、ing you? M: I dont know much about song writers. Once in a while, Ill listen to the radio to see what they are putting out. But its not too often I hear something I like. Somebody like Art Tatum can make me sit up and take notice. But some music, like Rap, isnt very musical, and I cant learn anythin

10、g from it. You got to do something more than talk to me. W: Whats the most difficult kind of music to sing? M: It depends. If I like something, I can sing it. I did the opera Porgy and Bess, and thats said to be a complicated piece of music. And I can do country music, blues and love songs. On the o

11、ther hand, I cant sing something I dont like and thats one of my defects. W: Can you perform music thats out of tune with the mood you might be in on a given night? M: Yes, because when you sing, you are like an actor performing a part. Once you get out there you become that part, only you are using

12、 music instead of dialogue. Im the kind of person that if my personal life is hurting, I can go to work and the music will take over. Its like a guy who goes to a bar and drinks. For those few hours, I can wrap myself up in my music. Q: What does Charles say songs can do when he sings them? 解析 听前预测:

13、 1四项均为动词短语。 2三项含有him,两项含有his。 3两项含有使役动词make。 结论:该题可能以what开头对动作进行提问,可能涉及某人或某事物对男士产生的影响。听音时,应将重点放在四个选项的关键词上,并留意与男士相关的信息,最后根据问题作出进一步的判断。 在对话的开头,女士问男士作为一名歌手,在唱歌的时候有没有把自己感动哭过,男士说没有,但是歌曲仍然能够打动他。由此可知,选项A为正确答案,同时可排除选项B。C、D两项对话中均未提及,都可排除。A项中的touch his heart是对话中get through to me的同义转换。 2.A.He is good at singin

14、g operas.B.He enjoys complicated music.C.He can sing any song if he likes it.D.He loves country music in particular.答案:C听力原文 O: What does Charles say about himself as a singer? 解析 听前预测: 1四项均以he开头。 2四项均含有与音乐或歌曲有关的内容(operas, complicated music, any song, country music),且其中包含了不同的音乐形式。 3三项含有表示喜欢的词语(enjoy

15、s, likes, loves),两项含有表示能够或擅长的词语(is good at, can)。 结论:该题对与男士相关的信息进行提问,可能涉及他喜欢或所擅长的音乐形式。听音时,应重点关注四个选项中的关键词,留意与音乐形式相关的内容,尤其是男士所说的话,最后根据问题作出进一步的判断。 对话中,当女士问男士觉得哪种类型的音乐最难演唱时,男士说:“如果我喜欢,我就可以唱。我曾经唱过歌剧波吉与贝丝,那可谓是一部复杂的音乐作品。我还可以唱乡村音乐、布鲁斯和情歌。另一方面,我唱不了不喜欢的音乐。”由此可知,选项C为正确答案。其他三项都可排除。 3.A.He cant do such a complic

16、ated piece of music as the opera.B.He cant sing a song that he doesnt like.C.He cant concentrate on his singing sometimes.D.He cant play musical instrument while singing.答案:B听力原文 Q: Whats one of the mans weaknesses? 解析 听前预测: 1四个选项都以he开头。 2四项均还含有负面色彩,表示某方面的能力欠缺。 结论:本题很可能问的是某位男士的缺点或弱点,听录音时着重听清男士在哪方面的能

17、力有所欠缺。 对话的中间部分,男士说道,我唱不了不喜欢的音乐,这是我的缺陷之一。由此可见,男士的弱点是他无法演唱自己不喜欢的歌,正确答案为B。对话中男士提到自己可以演唱歌剧,故A项错误。C、D两项原文中都未提及,应排除。 4.A.Go to a bar and drink for hours.B.Go to an isolated place to sing blues.C.Go to see a performance in a concert hall.D.Go to work and wrap himself up in music.答案:D听力原文 Q: What will Charl

18、es do when his personal life is hurting? 解析 听前预测: 1四项均以动词原形开头。 2三项提到了与音乐相关的词语(sing blues, performance in a concert hall, music)。 结论:该题以what开头对动作进行提问,可能涉及与音乐相关的内容。听音时,应重点关注四个选项中的关键词(go to a bar, go to an isolated place, go to see a performance, go to work),然后根据问题作出进一步的判断。 在对话的最后,男士说他是那种如果个人生活很苦闷,就会把精

19、力投入到工作中去的人。就像有些人在心情不好时去酒吧买醉一样。在那样的时刻,他会将自己沉浸在音乐中。由此可知,选项D为正确答案。wrap.up in music为原词重现。A项为根据男士所说的话设置的干扰项;B、C两项对话中均未提及,故排除。 Questions 5 to 8 are based on the conversation you have just heard. (如需获取本MP3听力录音请搜索标题名) 5.A.How he became an announcer.B.How he writes news stories.C.How he makes his living.D.Ho

20、w he does his job.答案:D听力原文 W: I wonder if you could tell me a little bit about your job as a radio announcer. What do you actually do and how do you prepare for your job? M: Well, in the news room Im sitting with the reporters and the news subs, as though Im sitting in a newspaper news room. W: Sorr

21、y, what do you mean by news subs? M: They are sub-editors. They are the people who write the news stories as they come in. The stories are then passed to the senior duty editor and the assistant editor. As stories go through the chain of people, they are refined, corrected and sorted out until they

22、come finally to me and I have a chance to read through most stories before I go on the air. Of course, sometimes things happen at the last moment and I dont have a chance. So Ive just got to do my best, and take a couple of seconds to look through the first few lines before I launch into something.

23、Because its such a pity if you start off in a bright tone on a story and suddenly realize you are talking about some people having been killed in a road crash. Its very important to just have a quick flip through. W: Theres nothing to mark what sort of event it is on your piece of paper? M: No, I ha

24、ve my own little mark. If its something sad, I put a small cross at the top. Thats my little clue. So while Im working on the news, Im just absorbing the news and checking pronunciations. Q: What does the woman want to know about the man? 解析 听前预测: 1四项均为how引导的从句。 2四项均提到了he。 3两项提到了与新闻相关的内容(announcer,

25、news stories),两项提到了工作或生计(makes his living, does his job)。 结论:本题可能就男士如何工作或谋生进行提问,可能涉及与新闻相关的内容。听音时,应将重点放在四个选项的关键词上,关注与工作或新闻有关的内容,同时留意与男士相关的信息,然后根据问题作出进一步的判断。 在对话的开头,女士说她想请男士讲一些有关其电台播音员工作的事情,比如他实际上都做些什么工作、进行哪些准备等,由此可知,女士想要知道男士是如何工作的,故选项D为正确答案。其他三项对话中均未提及,都可排除。 6.A.They write the first version of news s

26、tories.B.They gather news stories on the spot.C.They polish incoming news stories.D.They write comments on major news stories.答案:A听力原文 Q: What does the man say news subs do? 解析 听前预测: 1四项均以they开头。 2四项均提到了news stories。 3四项均提到了新闻报道的不同环节(write the first version, gather.on the spot, polish, write comment

27、s)。 结论:本题可能对新闻报道的不同环节进行提问,可能与they的工作职责相关。听音时,应先弄清楚they的指代对象,并将重点放在各个选项的关键词上,同时留意与新闻报道相关的内容,然后根据问题作出进一步的判断。 对话中,当女士问男士什么是新闻审校员时,男士解释说,当得到新闻线索时,由审校员来撰写新闻报道,然后这些报道再上交给高级责任编辑、副编辑,进行层层的润饰、修改、分类,最后到达男士手里。由此可知,新闻审校员是撰写新闻报道初稿的人,故选项A为正确答案。选项B、D对话中均未提及,选项C中描述的职责是高级责任编辑和副编辑的工作,此三项均可排除。 7.A.Reading through the

28、news stories in a given period of time.B.Having little time to read the news before going on the air.C.Having to change the tone of his voice from time to time.D.Getting all the words and phrases pronounced correctly.答案:B听力原文 Q: What does the man say is a big challenge for him? 解析 听前预测: 1四项均为动名词短语。

29、2前两项提到了表示时间紧迫的内容(in a given period of time,having little time)。 3两项提到了阅读新闻稿(reading through the news stories, read the news),两项提到了发音(change the tone of his voice, pronounced correctly)。 结论:本题可能以what开头进行提问,可能与新闻播音的时间紧迫有关。听音时,应重点留意四个选项中的关键信息,然后根据问题作出进一步的判断。 对话中,男士在解释完新闻审校员的职责和新闻稿是如何层层地被进行润饰和修改之后,提到新闻稿

30、最终会交到他手里,在播音之前,他有机会通读大部分的新闻稿,但有时候在最后一刻会发生一些事情,这样他就没有机会提前看到稿件了。在这种情况下,他只能尽最大的努力在播音之前用几秒钟的时间快速浏览一下前几行内容,以防出现所使用的语调与所播内容感情色彩冲突的情况。由此可知,对于男士来说,最大的挑战是在播音之前几乎没有时间通读稿件,选项B为正确答案。其他选项均不符合文意,可排除。 8.A.It shows where advertisements come in.B.It gives a signal for him to slow down.C.It alerts him to something im

31、portant.D.It serves as a reminder of sad news.答案:D听力原文 Q: What role does the man say his small cross place? 解析 听前预测: 1四项均以it开头。 2三项含有表示提醒的词语(gives a signal, alerts, serves as a reminder)。 结论:该题考查的内容可能与it有什么提醒作用有关。听音时,应首先判断it的指代对象,然后将重点放在各个选项的关键词上(shows where advertisements come in, gives a signal.to

32、 slow down, alerts.to something important, serves as a reminder of sad news),最后根据问题作出进一步的判断。 在对话的结尾,女士问:你拿到的稿件上没有任何标记来提示这属于什么类型的报道吗?男士说有的,不过他自己会做一些小的标记。如果新闻内容是不幸的事情,他会在顶部画一个小的叉号。由此可知,小叉号的作用是提醒他新闻报道的内容为不幸消息。由此可知,D项为正确答案。其他三项对话中均未提及,可排除。 Section BDirections: In this section, you will hear two passages

33、. At the end of each passage, you will hear three or four questions. Both the passage and the questions will be spoken only once. After you hear a question, you must choose the best answer from the four choices marked A, B, C and D. Then mark the corresponding letter on Answer Sheet 1 with a single

34、line through the centre.Passage One Questions 9 to 11 are based on the passage you have just heard. (如需获取本MP3听力录音请搜索标题名) 1.A.They offer students a wide variety of courses.B.They attract students from all over the world.C.They admit more students than they can handle.D.They have trouble dealing with

35、overseas students.答案:B听力原文 If sheer numbers provide any proof, Americas universities are the envy of the world. For all their troubles, the United States 3,500 institutions were flooded with more than half a million students from 193 countries last year. Asia led the way, with the biggest number fro

36、m China followed by Japan and India. Most European and Asian universities provide an elite service to a small number of people. While fully 60% of all US high school graduates attend college at some point in their life, just 30% of the comparable German population, 28% of the French, 20% of the Brit

37、ish, and 37% of the Japanese precede beyond high school. Britains who pass their A-Levels may still not qualify for a top university at home, but find American universities far more welcoming. Some US schools acknowledge the rigor of European secondary training, and will give up to a years credit to

38、 foreigners who have passed their high school exams. The conception that everyone has a right to an education appropriate to his potential is a highly democratic and compassionate standard, says Marvin Bresler, a professor at Princeton University. True, not all US students can match the performance

39、of their foreign counterparts, but American institutions do offer students from rich and poor families alike the chance to realize their full potential. America educates so many more people at university that one cant expect all those who go to be as intelligent as the much narrower band in British

40、universities, says Prof. Christopher Ricks at Boston University. Im not against elitism, but I happen to like having people who are more eager to learn. Q: What does the speaker say about Americas universities? 解析 解题思路: 1四项均以they开头。 2四项都提到了students。 结论:本题很可能考查They与students之间发生的事情,听录音时要注意把握重点细节,分清the

41、y的指代对象。 题目问的是关于美国的大学,说话者提到了什么。短文开头部分提到,尽管它们面临着一些困扰,去年美国的3500所大学还是吸引了来自193个国家的50多万学生。B项符合句意,故为正确答案。A、C两项文中并未涉及,故排除;短文开头说虽然美国的大学有它们的困扰,不过还是吸引了许多留学生,但并没有指出这些困扰是在应对留学生方面,D项属于无中生有,故排除。 2.A.Everyone will benefit from education sooner or later.B.A good education contributes to the prosperity of a nation.C.

42、A good education is necessary for one to climb the social ladder.D.Everyone has a right to an education appropriate to his potential.答案:D听力原文 Q: What is Americans view on education according to Prof. Marvin Bresler? 解析 解题思路:四项中都提到了education,因此本题考查的应该是与教育有关的问题。听录音时要留意相关内容。 题目问的是根据马文布雷斯勒所言,美国人在教育方面的观点

43、是什么。短文中间部分提到,马文布雷斯勒说:人人都有权利接受适合自己潜能的教育这一概念是高度民主和有同情心的标准,故D项为正确答案。其余三项文中均未提及,故排除。 3.A.He likes students with high motivation.B.He enjoys teaching intelligent students.C.He tailors his teaching to students needs.D.He treats all his students in a fair manner.答案:A听力原文 Q: What do we learn from Prof, Chri

44、stopher Ricks remark? 解析 解题思路:四项均以he开头,且选项中都有students,因此本题可能考查关于he和学生的相关信息,听录音时要着重把握细节,分辨he的指代对象。 题目问的是我们可以从克里斯托弗里克斯教授的话中了解到什么。短文结尾部分引用了里克斯教授的话:“我不是反对精英主义,我只是碰巧喜欢教育那些有更强烈的学习热情的学生。”A项中的students with high motivation和原文中的people who are more eager to learn属于同义替换,故A为正确答案。C、D两项文中并未提及,故排除;里克斯教授提到,美国为那么多的人提

45、供高等教育,而英国只为小部分的人提供精英教育,我们不能要求美国的大学生跟英国大学生一样聪明,B项中尽管有intelligent这一字眼,但属于偷换概念,文中并没有提到他喜欢教聪明的学生,故排除。 Passage Two Questions 12 to 15 are based on the passage you have just heard. (如需获取本MP3听力录音请搜索标题名) 1.A.It is mostly imported from the Middle East.B.It is a sure indicator of its economic activity.C.It ha

46、s a direct impact on the international oil market.D.It equals more than 30 million barrels of oil each day.答案:D听力原文 Every year, people in America use energy equal to over 30 million barrels of oil each day. Thats energy in all forms: oil, gas, coal, nuclear, solar and even wind power. Viewed from a

47、scientists stand point, all of the energy contained in fuel, either now or in the future, becomes heat. Some of the heat is used directly or produces useful work. The rest is lost or rejected, radiated into the atmosphere from the engines, motors, boilers and all the other energy-consuming machinery

48、 that makes Americas wheels go around. If we could figure out how to improve the efficiency with which we use energy, we could do a lot more work with the energy that is available. With money and careful planning, we can boost efficiency up to a point. Yet improvement wont come easily. It wont come

49、overnight and there are limits beyond which not even science can take us. According to the Centre for Strategic and International Studies, about three quarters of the energy we use to move things, including ourselves, accomplishes no useful work. In terms of efficiency and cleanness, buses, trains a

50、nd other forms of public or mass transportation are superior to the private automobile, but only if they operate at near capacity. Otherwise, their overall efficiency is poor. For some people, mass transit may answer all transportation needs. For others, a combination of mass transit and private tra

51、nsportation may be desirable. Better design and wiser use of both mass transit systems and private vehicles will play an important part in helping America get more out of energy used for transportation. Q: What does the speaker say about energy used in the United States? 解析 解题思路: 1四项均以it开头,应首先明确it的指

52、代对象。 2四项均为一般现在时的描述性句子。 结论:本题考查的内容应该是关于主语it的相关情况,听录音时应将重点放四项的关键信息上(mostly imported, a sure indicator, a direct impact, equals more than)。 短文第一句就提到美国人使用的能源相当于每天消耗3000多万桶石油,因此可以得出D项为正确答案。其他三项均与原文内容不符,故排除。 2.A.It eventually turns into heat.B.It is used in a variety of forms.C.Its use is chiefly responsi

53、ble for air pollution.D.Part of it is lost in the process of transmission.答案:A听力原文 Q: What do scientists say about energy contained in fuel? 解析 解题思路: 1四项均为一般现在时,表示某种结果。 2一项含有used,另一项含有its use,题目可能考查对某种事物的利用。结论:本题考查的内容应该是某个细节,听录音时应注意对细节信息的把握。 文章前面部分提到,从科学家的角度来看,无论是现在还是将来,燃料中含有的所有能源都会成为热量。因此可以得出A项为正确答

54、案。B项为干扰选项,前文提到美国人所使用的能源包含所有形式的能源,并不是说燃料中包含的能源被以多种形式使用,故排除;C项在文中未提及,故排除;短文提到,一些热量直接被利用或产生有用功,其余的热量则流失掉或者被排放,并不是说一部分能源在运输过程中流失,故D项也与原文内容不符,应排除。 3.A.When it is used in rural areas.B.When it is environment-friendly.C.When it operates at near capacity.D.When it operates at regular times.答案:C听力原文 Q: When

55、does mass transit prove superior to private vehicles? 解析 解题思路: 1四项均以when开头,表示某种情况。 2两项提及operates,一项提及is used,可见题目考查某种事物的应用或运转。 结论:根据when可知问题会涉及时间,听录音时应将重点放在每项的关键词语上(rural areas, environment-friendly, near capacity, regular times)。 短文后半部分提到,就效率和清洁度而言,公共汽车、火车和其他形式的公共或大众运输工具都比私家车更胜一筹,但这只是在它们接近满负荷运载的情况下

56、。否则,它们的整体效率并不高。因此可以得出C项为正确答案。其他三项在文中均未提及,故排除。 4.A.Traffic jams in cities.B.Inefficient use of energy.C.Fuel shortage.D.Global warming.答案:B听力原文 Q: What seems to be the speakers biggest concern? 解析 解题思路: 1四项均为名词短语。 2四项表示的内容均有某种消极意义。 结论:本题考查的内容涉及某种不好的现象或结果,听录音时应注意对细节信息的提取以及对整体内容的把握和理解,将重点放在各选项的关键词上。 在短文中部,说话者针对能源的利用效率谈论了许多,并指出如果我们能弄明白如何提高能源的使用效率,那么我们就可以用现有的能源来做更多的工作。此外,短文结尾处也提到了对于公共交通系统和私家汽车更好的设计与更明智的利用,因此可知B项为正确答案。其他三项文中均未提及,故排除。 Section CDirections: In this section, you w

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论