版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、2020年鄂尔多斯市初中毕业升学考试英 语注意事项:1.答卷前,将姓名、准考证号、考场号、座位号填写在答题卡上。2.本试卷分笔试和听力两部分。先作答笔试部分(21小题开始),然后作答听力部分(1-20小题)。3.将笔试部分参考答案写在英语笔试答题卡上(大卡),听力部分参考答案写在英语听力答题卡上(小卡)。写在本试卷上无效。4.本试题共12页,满分100分,考试时间100分钟笔试部分二、完形填空As for teenagers, maybe we all have hobbies. It is a good thing a person gets from childhood. We are a
2、ble to_1_our hobbies at any age, however, best to get from childhood. We all do some kind of work according to our interest which can give us_2_. A hobby is something we _3_enjoy in our free time.My hobbies are reading and gardening. However, I always prefer gardening. I work daily in my garden for_
3、4_hour to take care of it. Gardening makes my whole day_5_. Every early morning I enjoy growing plants slowly. I have prepared beautiful flowerbeds in every corner of the garden and planted colourful seasonal flowers. My favourite things are watching plants and watering them. I also try planting_6_i
4、n order to make the garden special. It is a wonderful place in_7_I spend happy time with my parents.Im 15 years old now. I want to continue my favourite hobbies till the end of my life. They would keep me busy, happy and away from all stress of the daily life. My parents always_8_me to continue my h
5、obbies. They become so satisfied when I take my problems in easy ways and try to solve them_9_getting angry. My mom says that gardening is a better hobby than_10_ones because we give life to someone through watering and planting new plants. I really feel a great sense of achievement and get to know
6、the fact of life.1. A. realizeB. considerC. developD. raise2. A. surpriseB. joyC. angerD. worry3. A. completelyB. hardlyC. partlyD. nearly4. A. aB. theC. anD. /5. A. carelessB. successfulC. uselessD. peaceful6. A. anything newB. anything commonC. something commonD. something new7. A. whichB. whatC.
7、whereD. that8. A. promiseB. encourageC. forceD. allow9. A. withB. throughC. underD. without10. A. otherB. the otherC. anotherD. others【参考答案】1. C 2. B 3. A 4. C 5. D 6. D 7. A 8. B 9. D 10. A【解析】本文围绕兴趣爱好展开。兴趣爱好能给我们带来快乐,作者从园艺中体会到了成就感。【1题详解】句意:我们可以在任何年龄培养我们的兴趣爱好,然而,最好从童年开始。realize实现,认识到;consider考虑;deve
8、lop发展,培养;raise提高。根据句意和空后our hobbies“我们的爱好”可知,这里用develop“培养”组成短语develop hobbies“培养爱好”。故选C。【2题详解】句意:我们都根据自己的兴趣做一些能给我们带来快乐的工作。surprise惊讶;joy快乐;anger愤怒;worry担忧。根据空前according to our interest“根据我们的兴趣”可知,感兴趣的工作可以给人带来快乐。故选B。【3题详解】句意:业余爱好是我们在空闲时间完全享受的东西。completely完全地;hardly几乎不;partly部分地;nearly差不多。根据常识可知,兴趣爱好
9、是在空闲时间能彻底享受东西。故选A。【4题详解】句意:我每天在我的花园里工作一个小时来照顾它。a不定冠词,用在以辅音音素开头的单词前;the定冠词;an不定冠词,用在以元音音素开头的单词前。结合语境和句意可知,这里表示泛指,所以用不定冠词;空后hour“小时”是以元音音素开头的单词,所以不定冠词用an。故选C。【5题详解】句意:园艺使我一整天都很平静。careless粗心的;successful成功的;useless无用的;peaceful平静的。根据下文作者讲述自己在花园里做的事情以及“They would keep me busy, happy and away from all stre
10、ss of the daily life.”可知园艺使作者内心平静。故选D。【6题详解】句意:我还试着种些新东西,让花园更有特色。anything new任何新的东西;anything common任何常见的东西;something common一些常见的东西;something new一些新的东西。根据空后“in order to make the garden special”可知作者为了让花园与众不同,还会尝试种植一些新的品种。故选D。【7题详解】句意:这是一个我和父母度过愉快时光的美妙的地方。which指物,在定语从句中作主语或宾语;what什么,一般引导名词性从句;where哪里,在
11、定语从句中做地点状语或引导状语从句等;that指人或指物,在定语从句中作主语或宾语。分析语境可知,本句中包含一个“介词+关系代词”结构引导的定语从句;结合句意和空前介词in可知,这里的关系代词用which来指代先行词a wonderful place“一个美好的地方”。故选A。【8题详解】句意:我的父母总是鼓励我继续我的爱好。promise承诺;encourage鼓励;force强迫;allow允许。根据下文“My mom says that gardening is a better hobby”可知作者的妈妈觉得园艺是更好的爱好,所以作者的父母鼓励作者继续这项爱好。故选B。【9题详解】句意
12、:当我用简单方法解决问题,不生气的时候,他们就会很满意。with具有;through通过;under在下面;without没有。根据上文作者觉得园艺可以使自己内心平静以及空前“I take my problems in easy ways”可知,园艺使作者不易生气。故选D。【10题详解】句意:我妈妈说园艺比其他爱好更好,因为我们通过浇水和种植新植物赋予生命。other其他的;the other(两者中的)另一个;another(三者或以上的)另一个;others其他人。根据句意和空后ones可知,作者的妈妈觉得园艺这项兴趣爱好比其他的爱好更佳。故选A。三、阅读理解AEach country a
13、nd culture has its own set of public holidays and festivals. Some of these holidays and festivals like Labour Day and New Years Day are common all over the world. But there are many holidays that are unknown.Blessed Rainy DayLife in a country where it rains a lot can be hard. In Bhutan, Blessed Rain
14、y Day is the holiday marking the end of the rainy season. On this day everyone is encouraged to enjoy a bath out of the house to wash away bad luck.Melon DayThe Melon Day in Turkmenistan is a celebration of their national fruit. It takes place in August. Thousands of mouth-watering melons will be se
15、nt to the countrys capital Ashgahat on Sunday to celebrate the holiday.Red Wednesday in IranRed Wednesday is a fire jumping festival in Iran. People always light fires in public places on the eve of the last Wednesday of the year. People jump over the fire. They hope that it will take all the bad th
16、ings away.The Desert Festival in TunisiaTunisia is a very important country in North Africa. Every year on the last Sunday in December, the Desert Festival is held in Tunisia. As “ships of the desert”, camels are very important in the festival. There is a camel racing and camel wrestling(摔跤).11 When
17、 is Melon Day held?A In December.B. In August.C. In May.D. In January.12. Which column can you read the text in a newspaper?A. Culture.B. Environment.C. Science.D. Sports.13. Which two festivals have the same purpose to celebrate?A. Melon Day and The Desert Festival.B. Red Wednesday and Blessed Rain
18、y Day.C. Blessed Rainy Day and Melon Day.D. Red Wednesday and The Desert Festival.【参考答案】11. B 12. A 13. B【解析】本文介绍了几个比较少见的节日及其内容。【11题详解】细节理解题。根据表格中Melon Day部分“The Melon Day in Turkmenistan is a celebration of their national fruit. It takes place in August.”可知甜瓜节在八月举行。故选B。【12题详解】判断推理题。根据第一句“Each count
19、ry and culture has its own set of public holidays and festivals.”可知每个国家和文化都有自己的节假日,文章接下来介绍了一些鲜为人知的节日,可推断出我们可以在报纸的文化专栏读到这篇文章。故选A。【13题详解】判断推理题。根据Blessed Rainy Day部分的“On this day everyone is encouraged to enjoy a bath out of the house to wash away bad luck.”可知这个节日的目的是洗掉坏运气;根据Red Wednesday in Iran部分的“Th
20、ey hope that it will take all the bad things away.”可知这个节日的目的是带走所有不好的东西,所以可推断出这两个节日的配合目的都是赶走坏运气。故选B。BLet me tell you something very important: Never have water near you when you have something electric not far away! Last month, my family experienced a terrible thing.My brother Tom had just received a
21、 new train set. We decided to build a little “world” for it with mountains, streetlights and even a lake. We found a large board that was big enough to hold the train. We spent over a week building the things with paper and cardboard.When we finished all the things, we showed everyone our new train
22、set. It was very wonderful. Now, it was time to turn it on. I flipped the switch and the train began to move. Everyone was excited.I turned to look at Tom, and he looked strange. He was shaking. “Tom!” I shouted. He didnt move, looking straight ahead. Suddenly, my dad realized what was happening. He
23、 reached quickly for the switch and turned off the train.The water had leaked(漏)from the bag under the board and arrived where Tom was standing. One of our wires had fallen under the table and was touching it. We sent Tom to the hospital. And luckily Tom was fine. He told us that when the electricit
24、y was on, he could not move at all!We learned a lesson that day. Never mix electricity and water! Its too dangerous.14. How long did it take them to build the little “world”?A. A month.B. Over a month.C. more than a week.D. Less than a week.15. The underlined word “it” in Paragraph 5 refers to _.A.
25、the boardB. the waterC. the bagD. the table16. Which of the following is TRUE according to the passage?A. After finishing the train set, my dad turned it on.B. There were mountains, bridges and a lake on the large board.C. Tom couldnt move at all when the electricity was on.D. I found Tom was strang
26、e and then I turned off the switch quickly.17. According to the passage, we should remember to _.A. stay away from waterB. have something electric near usC. take good care of the youngD. keep water away from electricity【参考答案】14. C 15. B 16. C 17. D【解析】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者的弟弟曾遭受的漏电经历,该文主要告诉我们:谨防漏电危险,让水远离
27、电。【14题详解】细节理解题。根据第二段“We spent over a week building the things”可知,作者和弟弟花了一周多的时间去建造“小世界”。故选C。【15题详解】词句猜测题。根据倒数第二段“The water had leaked from the bag under the board and arrived where Tom was standing. One of our wires had fallen under the table and was touching it.”可知,水从袋子里漏了出来并流到了汤姆站着的地方,一根电线掉在桌子底下,碰到
28、了水,故划线部分it指代的是前文中的“流到汤姆脚下的水”。故选B。【16题详解】细节理解题。根据倒数第二段“He told us that when the electricity was on, he could not move at all!”可知,当通电时汤姆无法动弹。故选C。【17题详解】主旨大意题。根据第一段“Never have water near you when you have something electric not far away!”及最后一段“Never mix electricity and water!”可知,通过作者一家遭受的经历,我们应该记住要让水远离
29、电。故选D。CWhen Chinese people talk about the mouse, they are likely it as greedy and dishonest. It mainly comes from a Chinese folk story about the cat and the mouse.One day, the mouse and the cat made an appointment to attend a competition held by the Jade Emperor. It would decide the zodiac animals.
30、However, the mouse did not wake the cat up and at last won by riding on the oxs back. So the mouse ranked first on the 12 Chinese zodiac signs, and because of that, people think the mouse betrayed his friend.Probably not! Human culture is funny. There are always different ways to look at the same th
31、ing.In another folk story, people treated the mouse as a great hero. Its said that the mouse created the world by taking a bite of heaven, bringing light to humans. It helped people survive by stealing firewood and grain seeds(种子). As a result, many people respect the mouse by offering food and pray
32、ing for success.Since mice live together in societies and have many babies with a high survival rate, the also represent cooperation(合作)and reproduction. With all these qualities, its believed that people born in the Year of the Mouse are smart and good at making money.Perhaps we need to find a new
33、understanding for other thingsanimals, ideas or even.18. Who did the mouse betray in the passage?A. The ox.B. The cat.C. Jade Emperor.D. The cat and the ox.19. What can we know from Paragraph 4?A. The mouse created the world by stealing something.B. The mouse took peoples grain seeds secretly.C. The
34、 mouse did many things to save humans.D. The mouse can never be a hero.20. Whats the Chinese meaning of the underlined phrase “survival rate” in Paragraph 5?A. 增长率B. 出生率C. 死亡率D. 存活率21. Which saying can be used as the writer s opinion?A. Where there is a will, there is a way.B. Each coin has two side
35、s.C. God help those who help themselves.D. A friend in need is a friend indeed.【参考答案】18. B 19. C 20. D 21. B【解析】本文是一篇议论文,主要通过介绍十二生肖中鼠年的来历和一些关于老鼠的传说,告诉我们事物都有两面性。【18题详解】细节理解题。根据第二段“One day, the mouse and the cat made an appointmentHowever, the mouse did not wake the cat uppeople think the mouse betray
36、ed his friend”可知,在本文中,老鼠背叛了猫。故选B。【19题详解】主旨大意题。根据第四段“Its said that the mouse created the world by taking a bite of heaven, bringing light to humans. It helped people survive by stealing firewood and grain seeds”可知,本段主要介绍了老鼠为人类做出的贡献,它为拯救人类做了许多事情。故选C。【20题详解】词句猜测题。根据倒数第二段“Since mice live together in soc
37、ieties and have many babies”可知,老鼠在社会中生活在一起,有许多的小老鼠,故可知老鼠的存活率很高,故划线部分survival rate意为“存活率”。故选D。【21题详解】主旨大意题。根据第三段“There are always different ways to look at the same thing.”及全文内容可知,本文先从反面介绍老鼠的贪婪背板等负面形象,然后又通过民间故事向我们展示了老鼠所代表的英雄形象,故作者主要是告诉我们任何事物都有两面性,我们应该辩证性的,以一种新的角度来看待问题,故“任何事物都有两面性”可代表作者的观点。故选B。DSince
38、July 2019, Shanghai has been the first city to sort their garbage. Starting on May 1st, 2020, Beijing also became one of the members by introducing a new garbage sorting policy. Green garbage has come to China.In the past, people put a lot of garbage into one pile and then took the garbage to landfi
39、ll sites. These landfill sites, however, could pollute the land and water. So, if we can find ways to reuse or recycle more garbage, then we will cause less pollution.The new plan asks people to put their garbage into four different boxes, one for each type of garbage. The brown box is for “wet garb
40、age” (such as food and drink waste). The red one is for harmful waste (such as batteries and electronics). The blue one is for recyclable things (such as paper and plastic). And finally, the black one is for “dry garbage” (everything else). This “sort your garbage” plan is the same as other plans us
41、ed by cities around the world. These plans have been very successful. In Canada, its expected that 85 %of plastic will be recycled by 2025.Why should we sort our garbage? The reason is that we are producing increasing amount of waste every year. Its reported that Chinese cities produce over 200 mill
42、ion tons of waste each year. Reducing that amount will surely help the environment.However, the garbage sorting is a long journey as it takes time for people to learn and form a habit. More cities are on their way. By 2025, its hoped most Chinese cities will complete the building of garbage sorting.
43、22. How do the people in Beijing and Shanghai deal with the garbage now?A. They put the garbage into one pile and carry it to the landfill sites.B. They sort the garbage into different boxes.C. They change most of the garbage into something useful.D. They throw the garbage away and burn it.23. If yo
44、u want to throw away half a bottle of juice, which box will you throw it into?A. The brown box.B. The blue box.C. The red box and the black box.D. The brown box and the blue box.24. Whats the structure of the passage? (P=Paragraph)A. B. C. D. 25. Why did the writer write this passage?A. To Sum up so
45、me right ways to protect the environment.B. To give some successful examples of sorting garbage in some cities.C. To show us that the landfill sites polluted the land and water.D. To encourage people to get into the habit of sorting garbage.【参考答案】22. B 23. D 24. C 25. D【解析】本文主要介绍了垃圾分类政策及其实施原因等,并鼓励人们
46、养成垃圾分类的习惯。【22题详解】细节理解题。根据第一段“Shanghai has been the first city to sort their garbageBeijing also became one of the members by introducing a new garbage sorting policy”及第三段“The new plan asks people to put their garbage into four different boxes”可知,上海和北京相继实施垃圾分类政策,该政策要求人们把垃圾投放到不同的箱子里。故选B。【23题详解】细节理解题。根
47、据第三段“The brown box is for “wet garbage” (such as food and drink waste) The blue one is for recyclable things (such as paper and plastic)”可知,饮料应投放到棕色垃圾箱,瓶子应投放到蓝色垃圾箱。故选D。【24题详解】篇章结构题。根据全文内容可知,本文第一段通过介绍上海和北京进行垃圾分类的事例,引入垃圾分类的主题;第二、三、四段具体介绍了垃圾分类政策的内容及其实施的原因;最后一段点明主旨,鼓励人们养成垃圾分类的习惯,故全文为总(第一段)分(第二、三、四段)总(第五
48、段)。故选C。【25题详解】主旨大意题。根据最后一段“However, the garbage sorting is a long journey as it takes time for people to learn and form a habit”及全文内容可知,本文通过介绍垃圾分类政策及其实施的原因等,主要是鼓励我们养成垃圾分类的习惯。故选D。四、补全对话根据对话内容,选择正确参考答案,其中有两个选项为多余选项。A: What a fine day today! Id like to go out to relax myself.B: Why not go to the cinema
49、?A:_26_B: Yes, thats true. How about going to the Sun Square?A: The Sun Square? Can you tell me where it is?B: Its on Wenhua Road._27_A:_28_B: We can see the tulips(郁金香). Many people go there to enjoy beautiful tulips.A: Sounds great! How can we get there?B: Its not far, lets go there by bike.A:_29_
50、B: At our school gate.A: OK, lets meet there at 3:00 this afternoon.B:_30_A. Its next to Ordos Museum.B. Is there a cinema near here?C. Well, you know, the cinemas are closed now.D. See you.E. Where shall we meet?F. What can we do there?G. Thank you.【参考答案】26. C 27. A 28. F 29. E 30. D【解析】本文主要是A、B两人之
51、间的对话,介绍了两人约定去太阳广场的事宜,包括时间、地点等。【26题详解】句意:嗯,你知道,电影院现在关门了。上文“Why not go to the cinema?”表示建议去电影院,故下文应与电影院有关。选项C“嗯,你知道,电影院现在关门了”符合语境。故选C。【27题详解】句意:在鄂尔多斯博物馆旁边。上文“Can you tell me where it is?”表示询问太阳广场的位置,故下文应与地点方位有关。选项A“在鄂尔多斯博物馆旁边”符合语境。故选A。【28题详解】句意:我们能在那里做什么?下文“We can see the tulips”表示可以在太阳广场做的事情,故上文应为询问在
52、太阳广场可以做什么,应用what提问。故选F。【29题详解】句意:我们在哪里见面?下文“At our school gate.”表示地点,故上文应为询问见面的地点,应用where提问。故选E。【30题详解】句意:再见。上文“OK, lets meet there at 3:00 this afternoon.”表示两人已经约定好见面事宜,表示对话已经结束,故下文应以“再见”作为对话的结束。故选D。五、选词填空阅读下列短文,用方框内所给单词的正确形式填空。每词限用一次。how across that actor arrive we success cry the learnMount Qomol
53、angma, also known as Mt. Everest, is the worlds highest mountain. China Daily reported eight members of a Chinese surveying team_31_at the summit of Mount Qomolangma at 11 am on May 27th, 2020. A surveyors beacon(靓标), an important piece of measuring equipment, has been placed on the summit. Many Chi
54、nese people were so excited_32_they jumped happily when they heard the news.Lets go back to 1960, three Chinese climbers reached the top of Qomolangma from the north side, which is known as_33_ most challenging side of the mountain. They were the first Chinese team to _34_climb Mount Qomolangmas nor
55、th side. Fifteen years later, another Chinese expedition team climbed the north side again. The movie The Climbers was just about the two generations of Chinese mountaineers in 1960 and 1975.We can_35_something more behind the amazing moments in the movie. Wu Jing, one of the leading_36_in the movie
56、, said he experienced a bad cold and altitude sickness during filming in Qinghai, but he said that it was important to have such an experience. “It is important to understand_37_difficult it was for these mountaineers and how they valued the honor to climb the highest mountain,” added Wu. In the mov
57、ie, there are many moments when people feel like_38_. The movie has hit the screens in cinemas_39_China, North America and the United Kingdom. Many people resonate(产生共鸣)with The Climbers because each one of_40_is actually a climber in life.【参考答案】31. arrived 32. that 33. the 34. successfully 35. learn 36. actors 37. how 38. crying 39. across 40. us【解析】本文主要讲述了电影攀
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2023年邯郸辅警招聘考试题库及答案详解(基础+提升)
- 2024年定西辅警招聘考试真题附答案详解(巩固)
- 2024年大连辅警协警招聘考试真题含答案详解(培优b卷)
- 2023年省属虚拟辅警招聘考试真题参考答案详解
- 2023年眉山辅警协警招聘考试备考题库附答案详解(轻巧夺冠)
- 2023年衡水辅警招聘考试题库(含答案详解)
- 2023年秦皇岛辅警招聘考试题库及一套答案详解
- 2023年荣昌县辅警协警招聘考试备考题库含答案详解(模拟题)
- 2023年阿拉善盟辅警协警招聘考试备考题库含答案详解(巩固)
- 2023年郴州辅警协警招聘考试备考题库及答案详解(考点梳理)
- 控制区通行证培训课件
- 水利执法实物培训课件
- 给小学生讲建筑的课件
- 2025年广西中考生物试卷真题 (含答案解析)
- 旅行社(公司)投诉档案制度
- 档案培训课件模板
- 呼吸睡眠监测判读
- 新生儿气漏综合征
- 检察机关微信管理制度
- 2025年高考数学全国二卷试题真题及答案详解(精校打印)
- 不良事件考试试题及答案
评论
0/150
提交评论