2020-2021年阅读理解记叙文易错点汇总及练习测试题_第1页
2020-2021年阅读理解记叙文易错点汇总及练习测试题_第2页
2020-2021年阅读理解记叙文易错点汇总及练习测试题_第3页
已阅读5页,还剩27页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、2020-2021 年 阅读理解记叙文易错点汇总及练习测试题( word)一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1阅读理解Earlier this year, China achieved a new milestone (里程碑) in space research. On January 3, 2019, Change-4 became the first lunar probe (月球探测器) in history to successfully land on the far side of the moon.The Earths gravity (重力) slows the moo

2、ns rotation (自转) , matching it to the speed of its orbit (公转) . Therefore, the far side of the moon is almost dark and has never been seen. Its this sense of the unknown that makes the far side of the moon such an interesting place for scientific and space research. Being blown by solar (太阳的) winds,

3、 the far side may have the special minerals (矿物质) . For this reason, Change-4 will study the effect of solar winds on the lunar surface and any mineral found by the spacecraft. Change-4 is also carrying flower seeds, potatoes and silkworm eggs to see whether life is possible on the moon. If it is, t

4、hen the moon will become a possible choice for space travel in the future.However, research of the dark side isnt easy. As the far side is blocked (阻断) off from us, radio noise coming off Earth is also blocked. This is why Chinas relay satellite (中继卫星) Queqiao was sent up in May, 2018. Thanks to Que

5、qiao, the communication problem between Earth and Change-4 has been well solved.Power supply (电源供应) is also a challenge to the task. Change-4 gets energy from the sun through its solar panels. As we know, a lunar day has the length (长度) of 28 Earth days. After Change-4 was sent up on December 8, 201

6、8, it took the probe over 20 days to orbit the moon to be in a position to be able to land in moon daylight and use its solar panels.Luckily, everything goes well, Change-4 has worked on the dark side for over 5 months. It has sent back many photos of the far side of the moon and has been used to ca

7、rry out some scientific experiments.The New York Times used the word groundbreaking to praise the task and wrote that it will offer help to the history and development of the moon.(1)When was Change-4 sent up?A. In May, 2018.B. On December 8, 2018.C. On January 3, 2019.D. The passage doesnt tell us.

8、(2)The main tasks of Change-4 dont include .A. studying if life is possible on the moonB. studying the effect of solar winds on the lunar surfaceC. solving the communication problem between Earth and other probesD. researching any mineral found by the spacecraft(3)The meaning of the underlined word

9、groundbreaking in the last paragraph is the closest to .A. harmfulB. unpredictable C. riskyD . pioneering(4)According to the passage, which of the following statements is NOT true?A. Change-4 has sent back many photos of the far side of the moon.B. A lunar day has the length of 28 Earth days.C. Chin

10、as relay satellite Queqiao was sent up in order to offer power supply to probes.D. Change-4 is the first lunar probe in history that has successfully landed on the dark side of the moon.【答案】 ( 1)B(2)C(3)D(4)C【解析】 【分析】文章大意:文章介绍了中国的嫦娥四号月球探测器,为我们讲述了嫦娥 四号升空时间,什么时候在月球背面着陆,如何跟地球进行通讯联系等等。( 1)细节理解题,根据 After

11、 Change-4 was sent up on December 8,可知,嫦娥四号是在 2018 年 12 月 8 号发射升空的,故答案是 B 。( 2)细节理解题,根据 For this reason, Change-4 will study the effect of solar winds on the lunar surface and any mineral found by the spacecraft. Change-4 is also carrying flower seeds, potatoes and silkworm eggs to see whether life

12、is possible on the moon.可知,嫦娥四号的人物包括研究月球表面的太阳风的影响,寻找矿物质,携带花种、土豆和 蚕卵看,他们是否恩能够在月球成活,不包括解决地球与月球的通讯问题,故答案是C。( 3)细节理解题, groundbreaking 的一是是开创性的, A.有伤害的; B.难以预料的; C.冒 险的, D 先锋,故答案是 D。( 4)正误判断题,根据 Thanks to Queqiao, the communication problem betweenEarth and Change-4 has been well solved.可知鹊桥中继卫星的发射是微利解决通讯

13、问题 , 故答案是 C。【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题和正误判断题,细节理解题一般可知直 接在文中找到答案,正误判断题也是细节理解题的一种,也是基于短文内容进行判断的。2阅读材料,然后从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。Tony, a nine-year-old kid, is sitting at his desk when suddenly he wets (尿湿) his pants. He thinks his heart is going to stop because he cant possibly know how this has happened. It h

14、as never happened before. He knows the after-effect (后果) When the boys find out, he will never hear the end of it. When the girls find out, theyll never speak to him again as long as helives.Tony puts his head down and say to himself, Oh, no. What can I do? I need help now!He looks up and notices th

15、e teacher coming, with a look in her eyes that says he has been discovered.As the teacher is walking to him, a classmate named Emily is carrying a glass that is full of water. Emily falls down in front of the teacher and drops the glass of water in Tonys pants. Tony seems to be angry, but all the wh

16、ile he is saying to himself, Thank you, dear! Thank you, dear!Now all of a sudden, instead of being the person that everyone laughs at, Tony is the person of sympathy (同情) . The person that everyone laughs at should be him, but now it is Emily.She tries to help, but they tell her, Youve done enough,

17、 you stupid!At the end of the day, as they were waiting for the bus, Tony walks over to Emily and says in a low voice, You did that on purpose, didnt you ?Emily says back in a quiet voice, I wet my pants, too.(1)What does Tony think the other boys will do if they find out the fact?A. Theyll all laug

18、h at him.B . Theyll tell the teacher about it.C. Theyll try to help him.D. Theyll never speak to him again.(2)Which is right according to the passage?A. Emily drops the water on purpose.B. Tony is really angry with Emily.C. Tony and Emily dont go home by bus.D. Tony and Emily arent classmates.(3)We

19、know that Emily is a girl from the passage?A. careless and lazyB. quiet and bright C. stupid and helpless D. kind and smart.【答案】 ( 1)A(2)A(3)D【解析】 【分析】文章大意:本文是一篇记叙文。一个叫 Tony 的小男孩不小心尿湿裤子后 生怕被人发现,正在他陷入痛苦需要得到帮助时,正好同班同学 Emily 拿着一杯水走来, 故意把水撒在 Tony 身上,使 Tony免于被同学们嘲笑,从而化解了危机。( 1)细节理解题。根据第一段第五句When the boys

20、 find out, he will never hear the endofit ,以及第五段第一句 Now all of a sudden, instead of being the person that everyone laughs at, 可知这些男孩们会嘲笑他。故选 A。( 2 )根据文章倒数第二段 You did that on purpose, didn tyou? 和最后一段的 I wet mypants once, too. ,可知 Emily 是故意撒的水。可知选项 A,符合文字内容,故选 A;根据 第四段最后句 Tony seems to be angry, but

21、all the while he is saying to himself, Thank you, dear! Thank you, dear! 托尼似乎很生气,但他一直在自言自语:“谢谢你,亲爱的!谢谢你,亲爱的! ”可知 Tony 不是正的生气。选项 B 不符合文章内容,故排除 B;根据倒数第二段第 一句 At the end of the day, as they were waiting for the bus,可知他们他们在等公共汽车,推知他们是乘坐公共汽车回家,选项 C 不符合文章内容,故排除 C;根据第四段第二句 Emily falls down in front of the

22、teacher and drops the glass of water in Tonys pants.可以推知他们是同班同学。选项 D 不符合文章内容,故排除 D。综上所述,故选 A。( 3)推理判断题。根据第三段最后一句Tony seems to be angry, but all the while he is saying to himself, Thank you, dear! Thank you , dear! ,可知是 Emily 急中生智才化解了 Tony 的尷尬 处境,由此看出 Emily 是个善良又聪明的孩子,故选 D。【点评】考查阅读理解。要求考生对文章通读一遍,做题时结

23、合原文和题目有针对性的找 出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案推理判断题也是要在抓住关键句子的 基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据。3阅读材料,然后从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。Your English teacher has introduced a play to your class. Read the play.Characters: Benny, student, 14 years oldPeter, students, 15 years oldSusie, student, 14 years oldGrace, student, 14

24、 years oldTime: One Sunday afternoon in autumnPlace: Sunny Park( The four teenagers have just finished the picnic. They are tidying up. )Benny: Wow! That was a great picnic. Im so full that I can hardly move.Grace: Thats no excuse for not tidying up, Benny. Come over here and help me pack up the lef

25、tover food. Peter, can you put out the fire, please? And clean up the plate.Peter: ( Speaking unhappily to himself ) How can I always get the dirty and difficult jobs?Its not fair.( Peter throws a bit of water on the fire. Then he picks up the ashes(灰烬) with an oldnewspaper and wants to throw them i

26、nto the long grass. )Susie: (Sounding surprised) What are you doing, Peter? Thats dPeter: Whoops the newspaper has caught fire.Susie: And the grass, GBreancney, help! Help!( Benny and Grace come over quickly. They help put out the fire completely. )Peter: Oh, no. What have I done?Grace: You know tha

27、t we should do everything carefully, dont you?Peter: ( With his head in his hands ) Yes. What have I done? What have I done?(1)How does Peter feel about his job?A. Clean an easy B. Dirty and difficultC. Great and interesting D. Noisy and harmful(2)What word do you think Susie would say in the senten

28、ce Thats d?A. dirtyB . difficultC. deliciousD . dangerous(3)Which of the following sentences is true?A. There are five people in the play.B. Peters carelessness causes the fire.C. They have a picnic in the morning.D. Benny refuses to help others tidy up.【答案】 ( 1)B(2)D(3)B【解析】 【分析】文章大意:本文以角色对话的形式展示了文

29、章的内容。主要是关于四个 学生野餐后,需要清理场地。而由于 Peter 的粗心意外地引起了一场小火灾。( 1)细节理解题。根据文中 Peter 的第一句话 How can I always get the dirty and difficult jobs? 我怎么能总是得到肮脏和困难的工作?可知, Peter 认为自己的工作又脏又难( dirty and difficult )。故选 B。( 2)推理判断题。由下文中 Peter 说得 Whooops.the newspaper has caught fire , 由于 Peter 把报纸仍在了灰烬堆里,着火了。这是一件危险的事情。可以推知 S

30、usie 说那样做是 危险的。 A: dirty 脏的; B: difficult 困难的; C: delicious 可口的; D: dangerous 危险 的。故选 D。( 3)正误判断题。由文中 Characters: Benny, student, 14 years old ; Peter, students, 15 years old; Susie, student, 14 years old; Grace, student, 14 years old.可知选项 A,不符合文章内 容,故排除 A ;Peter: Whoops the newspaper has caught fir

31、e. 和由文中 Susie: And the grass. Benny, Grace, help! Help! ( Benny and Grace come over quickly. They help put out the fire completely ) 可知由于彼得的粗心引起火灾,故选项B 符合文章内容,故选 B; Time: OneSunday afternoon in autumn ; Time: One Sunday afternoon in autumn ; Place: Sunny Park; (The four teenagers have just finished

32、the picnic. They are tidying up.)可知选项 C 不符合文章内容,故排除 C; Thats no excuse for not tidying up, Benny. Come over here and help me pack up the leftover food. 可知选项 D 不符合文章大意,故排除 D。综上所述,故选 B。 【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在 文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。4阅读理解Then Alice saw a small glass table. There

33、was a little golden key on it. She picked it and put it in all the locks on the doors but it didnt open any of them. She moved a curtain on one of the walls and discovered another door, a very small one. She put the key in the lock. It was exactly the right size! She opened the door and looked throu

34、gh it. At the end of a low passage she saw a beautiful garden. It was full of brightly coloured flowers and fountains.Oh, how beautiful! she said. Id love to go there but Im too big to get through the door.She walked back to the table. There was a bottle on it now.Im sure that bottle wasnt there bef

35、ore, she said, a little confused.She put down the key and picked up the bottle. She read the words DRINK ME on it. Alice wasnt a stupid girl. She didnt drink it immediately. First she looked at the bottle carefully. There wasnt a label on it that said POISON.So she put the bottle to her lips and dra

36、nk.Mmm, ifs nice, she said. It tasted like cherry tart, pineapple, roast turkey and toast-all the things that she liked to eat-so she drank some more. And some more. Soon the bottle was empty.What a curious feeling, she said. Im getting smaller and smaller. It was true! She was now as small as her c

37、at Dinah.Good! I can go through the door into the garden, she said. But, poor Alice! When she got to the door, she didnt have the key! It was on the table. She couldnt reach it because she was too small now. She sat down and cried.After a while she said, Alice! Stop crying! Crying doesnt help! Dry y

38、our tears immediately!When she looked at the table again, she saw a small glass box under it. She picked it up and opened it. There was a small cake inside. It had the words EAT ME on it. She put a small piece of it in her mouth.If I grow bigger I can reach the key, she thought. And if I grow smalle

39、r I can go under the door.But nothing happened so she finished it.(1)From the passage we can know that .A. at first Alice could go through the door into the garden easilyB. then Alice found there was a little golden key on a small wooden tableC. Alice was as small as her rabbit Dinah after she drank

40、 something in the bottleD. Alice saw a small glass box with a small cake in it under the table(2)Alice did the following things in the order of .a. She saw a beautiful garden at the end of a low passage.b. She moved a curtain and discovered another door.c. She put a small piece of the cake in her mo

41、uth.d. She put the bottle to her lips and drank.e. She cried because she couldnt reach the key.A. a- b- c- d- eB. b- a- d- e- cC . d- a- b- e- cD . b- d- e- a- c(3)The underlined word it in the last paragraph refers to .A. the small boxB. the glass tableC. the small cakeD. the golden key(4)According

42、 to the passage, the best words to describe Alice are .A. careful and braveB. curious and helpfulC. clever and friendlyD. organized and strange【答案】 ( 1)D(2)B(3)C(4)A【解析】 【分析】文章大意:本文主要讲爱丽丝被关到一座房子里,但出不去,里面有一 些东西可以使她变小。( 1)细节理解题。由第一段中 Then she saw a little glass table with three legs, and on the top of

43、 it was a very small gold key.爱丽丝看见一张小玻璃桌。上面有一把金钥匙可知她是在玻 璃桌上发现钥匙的。选项 B 不符合文章内容,故排除 B; Oh, how beautiful! she said. Id love to go there but Im too big to get through the door.我很想去那里,但是我太大了,不能从门进去。 ”可知选项 A 不符合文章内容,故排除 A; Im getting smaller and smaller. It was true! She was now as small as her cat Dina

44、h. 我越来越小了。 ”是“真的!她现在和她的猫 黛娜一样小。可知选项 C 符合文章内容,故排除 C; When she looked at the table again, she saw a small glass box under it. She picked it up and opened it. There was a small cake inside. 她看 到桌子下面有一个小玻璃盒。她把它捡起来打开了。里面有一个小蛋糕,可知选项 D 符合 文章内容,故选 D。( 2 )细节理解题。根据通读全文,找出在文中的位置。 b: She moved a curtain anddisc

45、overed another door. ; a: She saw a beautiful garden at the end of a low passage. ; d: She put the bottle to her lips and drank. e : She cried because she couldnt reach the key. ; c: She put a small piece of the cake in her mouth. 找出在文中的位置 ,故选 B。(3)代词指代题。根据全文,可能小蛋糕的作用与液体的作用一样,她可能变得太小了或 变大,都与小蛋糕有关系,故

46、选 C。( 4)推理判断题。根据 Alice wasnt a stupid girl. She didnt drink it immediately. First she looked at the bottle carefully. There wasnt a label on it that said POISON.爱丽丝不是个傻女孩。她没有马上喝。她先仔细地看了看瓶子。上面没有写着 “毒药 ”的标签。可以推知她是 一个谨慎并勇敢的女孩。 A: careful and brave 谨慎和勇敢; B: curious and helpful 好奇和 乐于助人; C: clever and f

47、riendly 聪明和友好; D: organized and strange 有条理和奇怪。 故选 A。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题两种常考题型,细节题要注意从文中寻 找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。5阅读短文,从各题所给的 A、B、 C、 D 四个选项中选出最佳选项。By Anna Matteo28 January, 2019A 3-year-old boy who was lost in the woods for two days is now safe at home with his family.But Casey Hathaway told hi

48、s rescuers (救援者) that he was not alone in the rainy, freezing cold woods. He said he was with a friend a bear.The child went missing on January 22 while playing with friends near his grandmothers house in North Carolina. When the other children returned but Casey did not, the family searched the are

49、a for almost an hour before calling the police.Police formed a search team to look for the young boy in the nearby woods. But two days went by and no Casey.Then on January 24, someone called the police saying he heard a child crying in the woods. Police followed up on the information and found Casey

50、 at about 9:30 that night. He was in good health.Casey told the rescuers he had hung out with a black bear for two days, a bear he called his friend.The police officer Chip Hughes spoke with reporters from several news agencies. He said Casey did not say how he could survive in the woods for two day

51、s in the cold, rainy weather. However, the police officer said, he did say he had a friend in the woods that was a bear with him.Hundreds of people helped in the search and rescue efforts, including some 600 volunteers, police and members of the army. Doctors at the medical center gave Casey some ex

52、amination. Hewas then sent to his family on January 25.His mother talked with reporters and thanked everyone who joined the search for her son. We just want to tell everybody that were very thankful that you took the time out to search forCasey, said his mother. He is up and talking Hes already aske

53、d to watch cartoons.(1)Who stayed with Casey in the woods during the two days?D. The volunteers. .D . remain aliveA. A bear.B . The police.C. His mother.(2)The underlined word survive in Paragraph 6 probably meansA. give upB . get lostC . fall asleep(3)What is the correct order in which these happen

54、?a. Someone heard a child crying.b. The family started to look for Casey.c. Casey played with his friends.d. The police found Casey was in good health.A. b-c-a-dB . b-c-d-aC . c-b-a-dD . c-b-d-a(4)After Casey was sent back home, he was .A. scaredB. nervous C. relaxed D. surprised【答案】 ( 1)A2)D3)C(4)C

55、【解析】 【分析】文章大意:文章讲述了三岁的孩子 Casey Hathaway 在丢失之后的神奇的 经历。他跟一只大熊游逛了两天。( 1)细节理解题,根据 He said he was with a friend a bear. 可知他跟一只熊在一起,故答 案是 A。( 2)词义猜测题题,小男孩丢失了,根据in the woods for two days in the cold, rainyweather ,这些都是小男孩在森林里遇到的恶劣生存条件,小男孩最后安全回家,可推测该 单词的意思是生存,故答案是D。( 3)细节排除题,根据文章内容可知,孩子跟朋友在一起玩,即c,没有回来,家人就开始

56、找他,即 b。然后就有人听到了孩子的哭喊声即a,最后警察发现他状况很好,即d,句子顺序应该是 c-b-a-d ,故答案是 C。( 4)细节理解题,根据 He is up and talking Hes already asked to watch cartoons ,可知说明 孩子没有问题,很放松,故答案是 C。【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,猜疑猜测题和细节排序题,细节理解 题和细节排序题相对简单,可知直接从文中找到答案,猜疑猜测题则需要结合具体语境去 推测单词的意思。6阅读短文,从每题所给的 A、B、C和 D 四个选项中,选出最佳选项。Sally loved cars mor

57、e than anything else. This spring she thought of building a go-kart to enter for the Go-Go Race. So she asked her dad for help.Well, he said. How about this: you do some research first and then come back to me with a design.A week later, Sally brought her notes and drawings to Dad. She named her go-kart Blue Lightning. Dad looked over her work, thinking. Well, thats interesting, he said. Have a try. Just build Blue Lightning as youve designed.Over three weekends of hard work, Sally turned her

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

最新文档

评论

0/150

提交评论