


下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、2020-2021 年 阅读理解(人生百味)复习巩固专讲专练 (章末复习 +综合测评 +答案)一、九年级中考英语阅读理解(人生百味)(含答案详细解析)1阅读理解As a kid , I read a story of a bird. It described a male bird which takes a lot of pain to build a house and the female bird takes care of the baby in it. When the baby bird learns to fly, thewhole family flies off to a
2、different place leaving behind the beautiful nest for other birds to grow their family in it. It made me confused (困惑的): How could they so easily give up their house built with so much effort?One night , I got this dream. I was walking on the endless road with beautiful trees on the either side. Att
3、racted by the greenery , I went on , then I saw a wonderful house. I explored the house. There was a sloping (斜的) roof which matched with the greenery around ; the large central open yard reminded me of the activities that might have taken place there which felt lively even now. The small water body
4、 that kept the house cool added to the beauty of the house of course , it was all dried up now. Such liveliness turns the house into a home. People say “ THE HOME IS WHERE THE HEART, IS an”d now I felt it and was attracted deeply.When I woke up from the dream , I was clear about everything. I realiz
5、ed what message my dream wanted to convey (传递) me. And years later , when I chose my career , I thought of the story of the bird and my dream , then I was sure what to do. I decided to choose architecture as my career. I wanted to do the same thing that the male bird in the story did, totake pain in
6、 building a beautiful house and let others stay in it. My dream comes true and the happiness that I gain now from this career is great.(1)When the writer read the story of the bird , he felt .A. boredB . confusedC . amazedD . worried(2)In the writers dream , what part of the house attracted him most
7、?A. The sloping roof of the house.B. The body of water that keeps the house cool.C. The large central open yard.D. The liveliness that he felt around the house.(3)The underlined word “architecture ” in Paragraph 3 means in Chinese.A. 考古B天. 文C建. 筑D艺. 术(4)The passage is mainly about .A. how the bird c
8、ould give up their house easilyB. how the writer finally becomes an honest citizenC. what we need to do when we choose our careerD. why the writer chooses architecture as his career【答案】 ( 1)B(2)D(3)C(4)D【解析】 【分析】本文主要内容是作者小时候听到一个关于一种小鸟的故事,这种鸟的公 鸟负责搭窝,母鸟负责抚养后代,小鸟长大后,他们飞走了,把鸟窝留给其他鸟。作者做 了一个关于房子的梦,他决定长大后
9、做一名建筑师,像那只公鸟一样。最后作者成功了, 也收到了很多快乐。(1)B考查细节理解题。【问题】当作者阅读鸟的故事,他的感到 。A. bored 无聊的;无趣的;烦人的; B. confused 困惑的;混乱的;糊涂的; C. amazed 惊奇的,吃惊的; D. worried 担心的。根据第一段最后一二句 It made me confused (困惑的): How could they so easily give up their house built with so much effort? 可知作者阅读鸟的故事,他的感到 困惑。故选 B。(2)D 考查细节理解题。【问题】在作者
10、的梦中,房子的哪一部分最吸引他? A. Thesloping roof of the house. 房子的斜面屋顶; B. The body of water that keeps the house cool. 保 持房子凉爽的水体。 C. The large central open yard. 大型中央天井; D. The liveliness that he felt around the house. 房子的周围他感到的活力。根据第二段最后一二句Such liveliness turnsthe house into a home. People say“THE HOME IS WHE
11、RE TH,E HaEndA RnoTw IS I fe”lt it andwas attracted deeply. 根据句意和语境可知选 D。(3)C 考查细节理解题。【问题】在第三段中划线单词“architecture 的”中文意思是 。根据下文 I wanted to do the same thing that the male bird in the story did , to take pain in building a beautiful house and let others stay in it. (我想做故事里的公鸟同样的事 情,艰辛地去建立一个美丽的房子, 并让其
12、他人住在里面。)结合句意和语境可知 architecture 是建筑的意思。故选 C。(4)D 考查主旨理解题。【问题】这篇文章主要关于 。A. how thebird could give up their house easily 这只鸟怎么能轻易地放弃他们的房子; B. how the writer finally becomes an honest citizen 作者如何最终成为一个诚实的公民;C. what we need to dowhen we choose our career 当我们选择我们的职业时,我们需要做什么;D. why the writerchooses arch
13、itecture as his career 作者为什么选择建筑作为自己的事业。本文主要内容是作 者小时候听到一个关于一种小鸟的故事,这种鸟的公鸟负责搭窝,母鸟负责抚养后代,小 鸟长大后,他们飞走了,把鸟窝留给其他鸟。作者做了一个关于房子的梦,他决定长大后 做一名建筑师,像那只公鸟一样。最后作者成功了,也收到了很多快乐。根据本文主要内 容可知选 D。2阅读下列短文,从下面每小题的A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。In the old times, there was a king. He had a very beautiful garden. In the garden, there
14、was atree with golden apples on it. But one day, one of the apples was missing. The king decided to order a person to keep watching the tree at night.The king had three sons. He decided to send the eldest one to watch the tree. But in the middle of the night, the eldest son fell asleep. The next mor
15、ning, another apple was missing.The second night, the king sent the second eldest son. But the second eldest son also fell asleep at midnight. And another apple was missing the next morning.The third night, the king sent his youngest son. The youngest son kept watching the tree. At twelve oclock, he
16、 saw a bird. It was a golden bird. It picked an apple and flew away, but it left a golden feather. The youngest son picked it up, and the next morning, he took it to the king. He told his father what he had seen at night.Hearing this, the king was very happy. He ordered his youngest sonto guard the
17、tree everynight. He wanted him to catch the bird. However, in the end, they couldnt catch the bird and all the golden apples on the tree were taken away by the golden bird.(1)Before the third night, how many apples have been missing?A. OneB. TwoC. Three D. Four(2)What can we know from Paragraph 4?A.
18、 It was a bird that stole the apples.B. The youngest son fell asleep at twelve oclock.C. The youngest son tried to catch the golden bird but failed.D. The king asked the youngest son to bring the golden feather to him.(3)What does the last paragraph mainly talk about?A. The king was very angry with
19、the bird.B. The youngest son was very busy every night.C. The king wanted his youngest son to catch the bird.D. The youngest son didnt catch the bird and lost all of the apples.(4)Whats the main idea of the passage?A. Dont be lazy when you are working.B. Where there is a will, there is a way.C. Dont
20、 give up the whole forest because of one tree.D. A bad beginning may cause a bad ending.【答案】 ( 1)C(2)A(3)D(4)C【解析】 【分析】短文大意:国王发现自己的金苹果树丢了个金苹果,于是派出了自己的 三个儿子去看守,前两晚因为两个儿子半夜睡着了,两个苹果丢了,第三晚,最小的儿子发现了是一只金鸟偷了一个苹果,但是也留下了一根金色的羽毛,国王获知后,他想抓住 这只鸟,但结果是所有的苹果都被鸟儿带走了。(1)细节理解题。第三晚前总共丢失了三个苹果,故选C。( 2)细节理解题。从 It was a g
21、olden bird. It picked an apple and flew away 可知苹果是金色 的鸟儿偷走的,故选 A 。( 3)细节理解题。从 in the end, they couldnt catch the bird and all the golden apples on the tree were taken away by the golden bird. 可知选 D。( 4)主旨概括题。国王因为想要金色鸟儿而丢失了树上的所有苹果,得不尝试。故C“不要因为一棵树而放弃整个森林 ”。【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文 章中寻找答
22、案。3阅读下列短文,从下面每小题的A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。EMy dear grandchildren Charlie and Mary,Your mother Rachel has expected me to write down some advice for you. Here are some important things that Ive learnt about life. Wish they could help you more or less.Hold on to your dreams no matter how difficult they are
23、or how“ different ” they may seemothers. Just do it! The worst thing in life is to look back and say,“ I would have .; I could hshould have.”Make a “ Life List ” of all those things you want to do such as travelling to places, learning a skill, mastering a language or meeting someone special. Dont s
24、ay“Ill do it tomorrow”. There istomorrow, and there is no“ right ” time to begin something except now.Be kind and spare no effort to help people especially the weak and the poor. Everyone has a special pain, and they need our care and help.Read books, as many as you can. They bring pleasure, knowled
25、ge and inspiration (灵感) to you.Always travel, especially when you are young. Dont wait until you have“ enough ” moneyeverything is“ just right” . That never happens. Get your passport today.Remember not to argue. It never works, and it only hurts both yourselves and others. You should hug people you
26、 love. Tell them how much they mean to you now. Dont wait until its too late.Be grateful. There is an Irish saying,“ This is a day in our lives, and it will not come again.every day with this in mind.Yours,GrannyA. Do your bestB. Find your timeC. Use your own way D. Take your time(2)What did the wri
27、ter wish her grandchildren to be?A. Rich and famous B. Healthy and strongC. Funny and active D. Friendly and polite(3)The writer suggested that her grandchildren should .A. never look back to their livesB. leave everything for tomorrowC. be thankful for the day they haveD. always try to hug anyone t
28、hey meet(4)What can we infer from the letter?A. The writer has only two grandchildren.B. The writer has experienced a lot in life.C. The grandchildren were short of education.D. The children used to argue with their mother.【答案】 ( 1)A(2)D(3)C(4)B【解析】 【分析】短文是作者结合自己的人生经历给两个孙子女的一些宝贵建议。(1)词义推测题。结合句意可知是 “
29、尽力 ”的意思,故选 A。(2)细节理解题。 A.富有并有名的; B.健康并强壮的; C.有趣并活跃的; D.友好并礼貌 的。通读全文后,可知奶奶希望她的孙女成为一个友好而礼貌的人,故选D。( 3)细节判断题。从 Be grateful. There is an Irish saying,“ This is a day in our lives, and it willnot come again. ” Live every day with this in m可in知d.要感激我们拥有的每一天,故选C。(4)细节判断题。从文章作者给出的一些感想和建议中可知作者在生活中经历了很多,故 选 B。
30、【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文 章中寻找答案。4阅读理解There was a man who had four sons. He wanted his sons to learn to not judge things too quickly. So he sent them each on a quest, in turn, to go and look at a pear tree that was a great distance away. The first son went in the winter, the second in
31、the spring, the third in summer, and the youngest son in the fall.When they had all gone and come back, he called them together to describe what they had seen. The first son said that the tree was ugly, bent, and twisted. The second son said no - it was covered with green buds and full of promise. T
32、he third son disagreed, he said it was laden with blossoms that smelled so sweet and looked so beautiful, it was the most graceful thing he had ever seen. The last son disagreed with all of them; he said it was ripe and drooping with fruit, full of life and fulfillment.The man then explained to his
33、sons that they were all right, because they had each seen but one season in the trees life.He told them that you cannot judge a tree, or a person, by only one season, and that the essence of who they are - and the pleasure, joy, and love that come from that life - can only be measured at the end, wh
34、en all the seasons are up.If you give up when its winter, you will miss the promise of your spring, the beauty of your summer, fulfillment of your fall. Dont let the pain of one season destroy the joy of all the rest.(1)From the last paragraph we learn that we .A. shouldn,t give up too quickB. shoul
35、d love our lifeC. shouldn,t waste our timeD. should listen to the old(2)From the passage we can infer that .A. The father is kind.B. The father is wise.C. The father is hard-working.D. The father is patient.(3)Which statement is NOT true according to the passage?A. Four sons looked at a pear tree at
36、 the same time.B. The first son said the tree was not beautiful.C. The youngest son said the tree was full of life and fulfillment.D. Their father said they were all right.(4)Which of the following is the best title for the passage?A. A father and his four sonsB . Four Seasons of a TreeC. How to jud
37、ge othersD. Unusual journeys(5)Where can the passage be taken from?A. a fashion magazineB. a math book C. the InternetD. a scientific report【答案】 ( 1)A(2)B(3)A(4)B(5)C【解析】 【分析】文章大意:父亲为了让四个儿子学会不能太快速的判断某个事物,就让 他们分别在春夏秋冬去看梨树的样子。(1)推理判断题:根据 “Ify ou give up when its winter, you will miss the promise of yo
38、ur spring, the beauty of your summer, fulfillment of your fall. Dont let the pain of one season destroy the joy of all the rest. 可”知我们不能太快地放弃,否则你看不到全部的乐趣,故选A。(2)推理判断题:结合全文大意:父亲为了让四个儿子学会不能太快速的判断某个事物, 就让他们分别在春夏秋冬去看梨树的样子。果然四个孩子都只说出了自己去的那个季节的 样子,可见父亲这个做法很有效果,很机智,故选B。( 3)细节理解题:根据文中 “ Thef irst son went i
39、n the winter, the second in the spring, the third in summer, and the youngest son in the fall. 可知他们是在不同”的季节去看的梨树,故选A。(4)主旨大意题:根据全文大意,父亲为了让四个儿子学会不能太快速的判断某个事物, 就让他们分别在春夏秋冬去看梨树的样子,四个孩子回来的时候也说出了当季的梨树样 子,最后两段也多次提到季节,故选B。(5)推理判断题,这是一篇夹叙夹议的记叙文,小小故事蕴涵大道理,A 时尚杂志, B 数学书, D 科学报告,均和原文不符合,故选C。【点评】这是一篇记叙文,富含人生道理,
40、考查学生快速从中获取信息,分析问题的能 力。5阅读理解I was cute, active and happy until that day when I was 15 months old. I had a bad fall. I landed on a glass rabbit and cut one of my eyes badly enough to blind me. The doctor said that if the eye was taken out, my face would look worse, so my scared and blind eye lives on
41、with me.People often ask me uncomfortable questions about my eye or even play jokes on me. When the kids played games, I was always the bad guy. Everyone looked down on me. Yet every time mom noticed I was unhappy, she would say to me, Hold your head up high and face the world. It helped me move on
42、in life.As a child, I thought mom meant: Be careful or you will fall down or knock into something because you are not looking. As a teenager, I always looked down to hide my shame, but I found that people liked me when I held my head up high. In high school I was even made monitor, but outside I sti
43、ll felt like a freak (怪物) . All I really wanted was to look like everyone else. When things got really bad, I would cry to my mom and she would look at me with loving eyes and say, Hold your head up high and face the world. Let them see the love that is inside.Moms love gave me confidence. Finally I
44、 was able to look people in the eye. I learned not only to appreciate (欣赏) myself but also to have deep love for others.(1)What happened to the writer when she was 15 months old?A. She was blind in both eyes. B. She tried to catch a rabbit and broke her leg.C. She had an eye disease and went to see
45、the doctor. D. She fell down on some glass and injured one eye.(2)People wereto the writer when she was young.A. unfriendlyB. patient C. helpfulD . polite(3)Which of the following about the writer is TRUE according to the passage?A. She could understand her mothers words when she was a child.B. She
46、always held herhead up high when she was a teenager.C. She was confident both in class and outside of high school. D. Her mom gave her confidence and finally she could look other people in the eye.(4)In the passage, the writer wants to tell us we should.A. repay our parents loveB. learn to accept an
47、d appreciate ourselvesC. feel sorry about our disadvantagesD. always have deep love for others【答案】 (1) D(2)A(3)D(4)B【解析】 【分析】主要讲了作者失明后,妈妈一直鼓励自己要抬起头面对世界,这给作者 很大的自信,妈妈的爱让作者知道不仅要欣赏自己,而且也要深爱别人。( 1)细节题。根据 when I was 15 months old. I had a bad fall. I landed on a glass rabbit and cut one of my eyes badly
48、enough to blind me. 可知作者 15 个月大时,作者跌倒在玻璃上,以至于 眼睛失明了,故选 D。( 2)细节题。根据 People often ask me uncomfortable questions about my eye or even play jokes on me 可知人们问作者眼睛的问题,并且嘲笑作者,可知人们对作者是不友好的,故 选 A 。( 3)细节题。根据 Moms love gave me confidence. Finally I was able to look people in the eye. 可知妈妈的爱给了作者信心,并且能用眼睛看人,故
49、选D。( 4)细节题。根据 I learned not only to appreciate (欣赏) myself but also to have deep love for others. 可知我们应该欣赏并且接受自己,故选B。【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。6阅读理解Sometimes I really doubt whether there is love between my parents. Every day they dont act in the romantic ways that I read in books or I see on TV
50、. In their opinion, I love you is too luxurious for them to say. Sending flowers on Valentines Day is even more out of the question.One day, my mother was sewing a quilt (被子) .Mom, I have a question to ask you. What? she replied, still doing her work. Is there love between you and Dad?My mother stop
51、ped her work and raised her head with surprise in her eyes. Then she said, Susan, look at this thread. Sometimes it appears, but most of it disappears in the quilt. The thread really makes the quilt strong and durable. If life is a quilt, then love should be a thread. Love is inside.I listened caref
52、ully but I couldnt understand until the next spring. At that time, my father suddenly got sick seriously. After they were back from the hospital, my mother helped him walk slowly on the beautiful country road every morning. My father had never been so gentle. But after two months he still couldnt wa
53、lk by himself. All of us were worried about him. Dad, how are you feeling now? I asked him one day. Susan, dont worry about me, he said gently. To tell you the truth, I just like walking with your mom. Reading his eyes, I know he loves my mother deeply.Once I thought love meant flowers, gifts and sw
54、eet kisses. But from this experience, I understand that love is just a thread in the quilt of our life. Love is inside, making life strong and warm.(1)Why does the writer NOT make sure whether there is love between her parents?A. They dont act in the romantic ways.B. They never say, I love you.C. Th
55、ey never send flowers to each other on Valentines Day.D. All of the above.(2)When did the writer understand her mothers answer?A. After her father got sick seriously.B. Before her father got sick seriously.C. After her mother gave her father some flowers.D. After her father gave her mother some flow
56、ers.(3)What does the underlined word thread mean in Chinese?A. 针B. 被子 C. 线 D. 爱(4)Why couldnt her father walk by himself?A. Because her father was seriously ill.B. Because her father liked walking with his wife.C. Because his father didnt get good treatment (治疗) .D. Because his father had a bad temp
57、er (脾气) .(5)What is the best title for the story?A. Love Is Just a ThreadB. Love Is Just a quiltC. Love Is to Say I love youD. Love Is to Walk Together【答案】 ( 1)D(2)A(3)C(4)B(5)A【解析】 【分析】文章大意:这篇短文讲述的是作者怀疑自己的父母之间是否有爱存在, 因为他们之间从来没有浪漫的举动,没有鲜花和礼物。但是他父亲生病之后,父母的表现 让她知道了,爱是在内心里面的,就像做被子的线一样,让被子更结实更温暖。( 1)细节理解题。根据短文的开头 Every day they dont act in the romantic ways that I readin books or I see on TV. In their opinion,“ I love you ” is too luxurious for them to say. Sendingflowers on Valentine s Day is even more out of the qu可es知tio,n 作者怀疑他的父母之间是否有爱存在,原因是他们不像电视里看到的那样浪漫,也从来不说 “我爱你 ”,在情人节的时 候
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 北京市中医院安全生产法规与岗位责任制专项考试
- 2025年江苏省港口集团社会招聘考前自测高频考点模拟试题及答案详解(各地真题)
- 秦皇岛市中医院临床决策能力考核
- 2025河北张家口市事业单位招聘有关事项考前自测高频考点模拟试题及参考答案详解
- 秦皇岛市中医院放射生物学应用考核
- 2025中心医院围术期凝血功能管理考核
- 2025儿童医院慢性阻塞性肺疾病老年患者管理考核
- 2025年合肥市第八人民医院招聘14人模拟试卷及答案详解(典优)
- 2025中心医院输血疗效评估考核
- 2025湖北襄阳市农业科学院招聘急需专业技术人才4人模拟试卷及1套完整答案详解
- 爱国教育主题班会课件:看中华崛起展少年担当
- 2025年市场营销自考真题及答案
- 数字化转型文化旅游产业智慧化发展研究报告
- 低空经济全景图:新质生产力驱动下的万亿级新赛道与区域标杆实践
- 硫酸安全培训与防范课件
- 2025年营造林监理工程师试题
- 空乘盘发课件
- 中建土建劳务招标标准清单编制参考
- 土地调查评估服务方案(3篇)
- 小学生英语水果课件下载
- 湖北省老年教育管理办法
评论
0/150
提交评论