版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、三十二选择性必修第三册三十二选择性必修第三册unit 2a lifes work(限时限时35分钟分钟). 阅读理解 a(2021潍坊模拟) george nakashima always insisted that he was a simple woodworker, not an artist. even though major museums exhibited his works and the director of the american craft museum called him a national treasure, mr nakashima rejected th
2、e label of artist. for almost fifty years he simply went on shaping wood into beautiful chairs, tables, and cabinets. nakashima had a clear goal. he intended each piece of furniture he made to be as perfect as possible. even making a box was an act of creation, because it produced an object that had
3、 never existed before. initially nakashima used local wood, sometimes from his own property. later, he traveled to seek out english oak, persian walnut, african zebra wood and indian teak. he especially liked to find giant roots that had been dug out of the ground after a tree was taken down. nakash
4、ima felt that making this wood into furniture was a way of allowing the tree to live again. most furniture makers prefer perfect boards, but nakashima took pleasure in using wood with interesting knots (节疤) and cracks. these irregularities gave the wood personality and showed that the tree had lived
5、 a happy life. he never failed to create an object that was both useful and beautiful. one early piece nakashima designed was a three-legged chair for his small daughter, mira, to use when she sat at the table for meals. the mira chair became so popular that nakashima later made both low and high ve
6、rsions. another famous piece, the conoid chair, has two legs supported by bladelike feet. always, nakashimas designs were precise and graceful, marked by a simplicity that revealed his love for the wood. as the years passed, nakashimas reputation grew and his work received many awards. his children
7、mira and kevin, now adults, joined the team of craftspeople in their fathers studio. nakashimas dream of integrating work and family had come true. 【文章大意】这是一篇人物传记。短文介绍了木工兼艺术家的george nakashima 以及他设计的作品的相关信息。1. which of the following best describes nakashima? a. generous and outgoing. b. honest and si
8、mple. c. capable and friendly. d. creative and modest. 【解析】选d。推理判断题。根据第一段“mr nakashima rejected the label of artist. ”可知, nakashima 拒绝艺术家的称号。由此判断出, 他很谦虚。根据第二段“even making a box was an act of creation, because it produced an object that had never existed before. ”可知, 甚至制作一个盒子也是一种创造行为, 因为它制造了一个以前从未存在过
9、的物体。由此判断出, 他很有创造性。故选d项。2. why was nakashima called a national treasure? a. his art work made trees live again. b. he used precious wood materials. c. his chairs were beautifully designed. d. he was devoted to making furniture. 【解析】选a。细节理解题。根据第二段“nakashima felt that making this wood into furniture wa
10、s a way of allowing the tree to live again. ”可知, nakashima认为, 将这种木材制成家具, 是让这棵树重获生机的一种方式。所以为什么nakashima被称为国宝是因为他的艺术作品使树木重获生机。故选a项。3. what can we learn about nakashima from the last two paragraphs? a. he loved his work and family. b. he made chairs of the same style. c. he sought for a simple life and
11、 art. d. he was lost in researching the wood. 【解析】选a。推理判断题。根据倒数第二段“one early piece nakashima designed was a three-legged chair for his small daughter, mira, to use when she sat at the table for meals. . . . always, nakashimas designs were precise and graceful, marked by a simplicity that revealed hi
12、s love for the wood. ”nakashima早期设计的一件作品是为他的小女儿米拉设计的一张三条腿的椅子, 供她坐在桌边用餐时使用一直以来, nakashima的设计都是精确而优雅的, 以一种简单的方式表现出他对木材的热爱。根据最后一段“nakashimas dream of integrating work and family had come true. ”nakashima将工作和家庭融为一体的梦想实现了。由此判断出, 他爱他的工作和家人。故选a项。4. what can be inferred about mira and kevin? a. they had an
13、art studio of their own. b. they still lacked the ability to create art works. c. they had a common interest with their father. d. they enjoyed the same reputation with their father. 【解析】选c。推理判断题。根据最后一段“his children mira and kevin, now adults, joined the team of craftspeople in their fathers studio.
14、 ”可知, 他的两个孩子米拉和凯文, 现在已经长大成人, 加入了手工艺团队他们父亲的工作室。由此判断出, 米拉和凯文和父亲有共同的兴趣。故选c项。【词汇积累】1. shape. . . into. . . 把塑造为2. propertyn. 财产3. take pleasure in以为乐4. simplicityn. 朴素; 简易5. integratev. 使完整; 使成为整体b(2021邢台模拟) stephen hawking was regarded as one of the most brilliant physicists in history. his work on the
15、 origins and structure of the universe, from the big bang to black holes, changed the field greatly. his best-selling books also appealed to a number of readers. stephen hawking had a challenging life. he was born in england on jan. 8, 1942300 years to the day after the death of the astronomer galil
16、eo galilei. he attended university college, oxford, where he studied physics, despite his fathers urging to focus on medicine. hawking went on to cambridge to research cosmology. in early 1963, just before his 21st birthday, hawking suffered from a serious disease, more commonly known as lou gehrigs
17、 disease. he was not expected to live more than two years. completing his doctors degree did not appear likely. yet, hawking had overcome the great difficulties, not only attaining his ph. d. but also building new roads into the understanding of the universe in the decades since. hawking continued a
18、t cambridge after his graduation, serving as a research fellow and later as a professional fellow. in 1974, he was inducted(正式就职)into the royal society, a worldwide fellowship of scientists. in 1979, he was appointed lucasian professor of mathematics at cambridge, the most famous academic chair in t
19、he world. as the disease spread, hawking became less mobile and began using a wheelchair. talking grew more challenging and, in 1985, an emergency tracheotomy(气管切开术)caused his total loss of speech. a speech-generating device was constructed at cambridge, combined with a software program, serving as
20、his electronic voice and allowing hawking to select his words by moving the muscles in his cheek. hawking died on march 14, 2018. 【文章大意】这是一篇人物传记。文章介绍了杰出的物理学家霍金以及与他有关的事宜。5. what greatly influenced the field stephen hawking studied? a. stephen hawkings best-selling books. b. his research on the big ba
21、ng and black holes. c. stephen hawkings talent. d. the origins and structure of the universe. 【解析】选b。细节理解题。根据第一段中his work on the origins and structure of the universe, from the big bang to black holes, changed the field greatly. “他对宇宙起源和结构的研究, 从大爆炸到黑洞, 极大地改变了这个领域。”由此可知, 他对大爆炸和黑洞的研究极大地影响了斯蒂芬霍金研究的领域。故
22、选b。6. what does the underlined word “cosmology” in paragraph 2 mean? a. a study about universe. b. a subject of medicine. c. a research on time. d. a project in cambridge. 【解析】选a。词义猜测题。根据第一段中his work on the origins and structure of the universe, from the big bang to black holes, changed the field gr
23、eatly. “他对宇宙起源和结构的研究, 从大爆炸到黑洞, 极大地改变了这个领域。”可知hawking went on to cambridge to research cosmology. 中的划线词的意思是“对宇宙的研究”。故选a。7. what happened to stephen hawking in early 1963? a. he became world famous. b. he achieved his doctors degree. c. he was badly affected by a serious disease. d. he built new roads
24、 into the understanding of the universe. 【解析】选c。细节理解题。根据第三段第一句in early 1963, just before his 21st birthday, hawking suffered from a serious disease, more commonly known as lou gehrigs disease. “1963年初, 就在霍金21岁生日前夕, 他患上了一种严重的疾病, 即众所周知的卢伽雷氏症。”由此可知, 1963年初, 斯蒂芬霍金患上了一种严重的疾病。故选c。8. how did stephen hawkin
25、g express himself finally? a. by using body language. b. with the help of an operation. c. by using a speech-generating device. d. with the help of some people. 【解析】选c。细节理解题。根据最后一段中a speech-generating device was constructed at cambridge, combined with a software program, serving as his electronic vo
26、ice and allowing hawking to select his words by moving the muscles in his cheek. “剑桥大学制造了一个语音生成装置, 结合了一个软件程序, 作为霍金的电子声音, 并允许霍金通过移动脸颊上的肌肉来选择词语。”由此可知, 斯蒂芬霍金最后通过使用语音产生装置来表达自己。故选c。【难句解读】1. he attended university college, oxford, where he studied physics, despite his fathers urging to focus on medicine.
27、分析: 本句是主从复合句。where引导非限制性定语从句, 修饰先行词university college, oxford; despite his fathers. . . medicine是介词短语, 作让步状语。句意: 他就读于牛津大学学院, 在那里他学习物理, 尽管他父亲极力主张将重点放在医学上。2. a speech-generating device was constructed at cambridge, combined with a software program, serving as his electronic voice and allowing hawking
28、to select his words by moving the muscles in his cheek. 分析: 本句是简单句。combined with a software program和serving as. . . and allowing hawking. . . in his cheek是分词作状语。句意: 剑桥大学制造了一个语音产生装置, 与一个软件程序相结合, 用作他的电子声音, 允许霍金通过移动脸颊上的肌肉来选择词语。. 完形填空(2021石家庄模拟) when i was young, i was quite shy and wasnt great at schoo
29、l. mrs kerswell was my english teacher. its hard to 1 her exact age. when youre a child, every adult is 2. she must be past middle age with grey hair and a(n) 3 face. her lessons were in a stress-free environment. however, i was really 4because i was from a village school. i didnt 5 anyone. no one f
30、rom my primary school went there. i really struggled in my first year to 6. thanks to mrs kerswell, she was really the sort of humorous teacher, who read materials just for 7. she managed to make beowulf interesting to a number of 8. she was key in keeping my love of reading going. it certainly wasn
31、t a 9 thing for a boy of that age to love reading as an entertainment. actually, i just treated it as a learning task. when i was 13, i wasnt excellent at writing. but she allowed and 10 me to write in a natural way. unlike my other teachers, she told me not to use the fanciest 11. “writing is not a
32、bout flowery language but about real communication. 12, youre having a conversation on a page, ” she said. so it made me realize that i didnt have to 13 about it too much. i saw her once, over 10 years ago. my writing career was going well, and she was proud of my achievements and 14 as a writer, an
33、d i really 15 her for keeping the fame on. 【文章大意】这是一篇记叙文。作者来自一个乡村学校, 所以在中学阶段遇到mrs kerswell时感到紧张。但mrs kerswell的独特的教学方法成功地使许多青少年对beowulf产生了兴趣。老师允许并鼓励作者以自然的方式写作, 后来作者的写作生涯进展顺利, 他感谢mrs kerswell。1. a. work outb. leave outc. adapt tod. amount to【解析】选a。根据空后的her exact age“她的确切年龄”可知, 此处指“算出”确切年龄。故选a。2. a. in
34、nocentb. friendlyc. oldd. lively【解析】选c。根据下文的内容she must be past middle age“她一定过了中年”可知, 你是个孩子时, 成年人就是“老的”。故选c。3. a. blueb. kindc. honestd. guilty【解析】选b。 根据下句her lessons were in a stress-free environment. “她的课堂让人没有压力。”可知, 这位老师是“和蔼的”。故选b。4. a. relaxedb. disappointedc. movedd. stressed【解析】选d。根据下文的because
35、 i was from a village school“因为我来自一个乡村学校”可知, 作者来自一个乡村学校, 所以上课感到“紧张”。故选d。5. a. guideb. adorec. knowd. recommend【解析】选c。根据下句no one from my primary school went there. “我小学的同学没人去那里”可知, 作者对这里的学生都不“认识”。故选c。6. a. searchb. fitc. restd. speak【解析】选b。 根据上文的because i was from a village school“因为我来自一个乡村学校”可知, 作者要
36、去“适应”新的学校。故选b。7. a. funb. defensec. victoryd. fame【解析】选a。根据上文的she was really the sort of humorous teacher 可知, 她只是为了“好玩”而阅读材料。故选a。8. a. writersb. celebritiesc. teenagersd. teachers【解析】选c。根据常识可知学生是十多岁的孩子。 故选c。9. a. flexibleb. coolc. majord. painful【解析】选b。根据下句actually, i just treated it as a learning t
37、ask. “实际上, 我只是把它当作一个学习任务。”可知, 作为一个青少年喜欢beowulf并不是一件“酷的”事情。故选b。10. a. commandedb. forbade c. warnedd. encouraged【解析】选d。根据下文的to write in a natural way可知, 老师“鼓励”他这样去写。故选d。11. a. wordsb. dreamsc. waysd. ideas【解析】选a。根据下句writing is not about flowery language but about real communication. “写作不是华丽的语言, 而是真正的
38、交流。” 可知, 此处指写作时所用的“言语”。故选a。12. a. graduallyb. basicallyc. eventuallyd. awkwardly【解析】选b。句意: 从根本上说, 你是在纸上进行对话。gradually 逐渐地; basically从根本上说; eventually最后; awkwardly笨拙地。故选b。13. a. enquireb. hearc. worryd. doubt【解析】选c。根据上文的writing is not about flowery language but about real communication. 可知, 在交流中不必“担忧
39、”言语。故选c。14. a. habitb. interestc. privileged. reputation【解析】选d。根据文中的she was proud of my achievements和as a writer可知, 此处指作者的成就和“声望”。故选d。15. a. thankedb. criticizedc. promotedd. dismissed【解析】选a。句意: 我的写作生涯进展顺利, 她为我作为一名作家的成就和声誉感到骄傲, 我真的感谢她保持了这种声誉。thanked感谢; criticized批评; promoted促进; dismissed开除, 解散。根据空后的
40、for keeping the fame on可知, 作者要“感谢”老师。故选a。【难句解读】1. thanks to mrs kerswell, she was really the sort of humorous teacher, who read materials just for fun. 分析: 本句是含有定语从句的主从复合句。其中she was really the sort of humorous teacher为主句部分, who引导非限制性定语从句, 修饰先行词teacher。句意: 多亏了克斯韦尔夫人, 她真的是那种幽默的老师, 只是为了好玩而阅读材料。2. so it
41、 made me realize that i didnt have to worry about it too much. 分析: 本句是主从复合句。主句为主谓宾宾补结构。其中that引导的从句为realize的宾语从句。句意: 所以这让我意识到, 我不用太担心言语。. 语法填空(2021新余模拟)austrian novelist and playwright peter handke won the 2019 nobel prize in literature while the 2018 award, which 1. _ (delay) last year, went to poli
42、sh author olga tokarczuk. the nobel prize for literature marks a first in the awards 118-year history with two awards announced at the same time. handke has established himself as one of the most 2. _ (talent) writers in europe after the second world war. his works are filled with a strong desire 3.
43、 _ (discover) things and make his discoveries come to life by finding new literary expressions for them, the swedish academy said. he 4. _ (write) many novels in the past decades, like short letter, long farewell, 5. _ a young austrian writer travels across the united states in search of his wife. t
44、his novel is generally considered 6. _ one of handkes typical confusing works. tokarczuk became 7. _ winner of the 2018 award for a narrative (叙事的) 8. _ (imagine) that represents the crossing of boundaries as a form of life. her first work came out in 1993, and 9. _ was believed that her third novel
45、 primeval and other times marked her major breakthrough. in 2018, she was awarded the man booker international prize for her novel flights, 10. _ (become) the first polish writer to do so. 【文章大意】这是一篇记叙文。文章介绍了2018年和2019年的两位诺贝尔文学奖得主。1. 【解析】was delayed。考查时态和语态。分析句子结构可知, 这里使用了非限制性定语从句, 先行词是the 2018 awar
46、d, 从后文句意来看是延迟一年颁发的, 即奖项被延迟, 要用被动语态, 且为一般过去时。故填was delayed。2. 【解析】talented。考查形容词。句意: handke是二战以后欧洲最具天赋的作家之一。分析句子结构可知, 这里是形容词最高级用法, 空白处要用形容词。故填talented。3. 【解析】to discover。考查非谓语动词。分析句子结构可知, 这里要用to discover things作desire的后置定语。解释其内容, 要用不定式。故填to discover。4. 【解析】has written。考查时态。根据时间状语in the past decades可知
47、, 写小说的动作从10年前开始并一直延续到现在, 要用现在完成时。主语为he。故填has written。5. 【解析】where。考查定语从句。分析句意可知, 空白后的句子是在解释前面小说的内容, 考虑定语从句, 后句不缺主宾成分, 结合与先行词的关系应该是缺地点状语, 要用关系副词where。故填where。6. 【解析】as。考查介词。句意: 这部小说一般被认为是handke典型的难以理解的作品之一。be considered as意为“被认为是”, 符合文意。故填as。7. 【解析】the。考查冠词。分析句子可知, 这里的winner of the 2018 award“2018年文学
48、奖得主”是特指, 且前文中已提到, 要用定冠词the。故填the。8. 【解析】imagination。考查名词。这里空白处与冠词a和形容词narrative一同组成名词短语, 要用名词形式。故填imagination。9. 【解析】it。考查it作形式主语。句意: 她的第一部作品于1993年出版, 人们相信她的第三部小说则标志着重大突破。分析句子结构可知, 被相信的内容是that引导的从句, 是真正的主语, 这里要用形式主语it。故填it。10. 【解析】becoming。考查非谓语动词。句意: 2018年她被授予布克国际文学奖, 也成为第一个获此殊荣的波兰作家。分析句子结构可知, beco
49、me the first polish writer作前句的状语, become与主语she之间是主动关系, 要用现在分词形式。故填becoming。【加固训练】读后续写 (2021山东模拟)阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。 on one sunny afternoon in august, riley and i were over the moon when mom and dad said we were renting an rv for family camping trip because our family hadnt been o
50、ut for several months. mom researched nearby areas for a long time and finally zeroed in on a campground up in the mountains, about five hours away from our home. we packed everything wed needsleeping bags, tents, chairs, sunscreen, and about a million other thingsinto the rv and headed off to the m
51、ountains. on the way, riley and i talked happily about what we would do in the evening: singing, dancing around the fire, enjoying the moon, and a million other things. arriving at the campsite, dad drove past a small office building but then hit the brakes when he saw someone run out and wave for h
52、im to stop. apparently, we needed to stop to register for our campsite. after registering at the front office, dad drove the rv down to the camping area and parked. “riley, sean, you need to help set up the site, ” mom said. we all pitched in, dragging out our camp chairs, and other supplies, and soon we were ready to kick back and relax. sitting at the picnic table, i opened a bag of chips. “lets get some music going, ” dad said. “hey, wheres the electrical hook-up? ” “oh, boy. ” mom said, “we are in the tents-o
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 物业租赁与管理规范(标准版)
- 公共交通智能监控管理制度
- 公共交通车辆驾驶人员培训考核制度
- 医疗器械注册与生产质量管理规范
- 2026年武汉武锅能源工程有限公司招聘备考题库及一套答案详解
- 养老院护理员培训制度
- 2026年武义县大田乡人民政府招聘备考题库含答案详解
- 六盘水市水城区2025年面向社会公开招聘城市社区工作者备考题库及答案详解1套
- 国家智能设计与数控技术创新中心2026届校园招聘备考题库带答案详解
- 2026年浦东新区冰厂田临港幼儿园区内流动教师招聘备考题库及完整答案详解1套
- 《创新创业基础》课件-项目1:创新创业基础认知
- 2026年初一寒假体育作业安排
- 2026北京市通州区事业单位公开招聘工作人员189人笔试重点基础提升(共500题)附带答案详解
- 2025~2026学年山东省菏泽市牡丹区第二十一初级中学八年级上学期期中历史试卷
- 2026国家统计局仪征调查队招聘辅助调查员1人(江苏)考试参考试题及答案解析
- 2025至2030中国细胞存储行业调研及市场前景预测评估报告
- 《中华人民共和国危险化学品安全法》解读
- 申论答题卡word模板
- 氧化铝管道化溶出工程溶出与自蒸发工段技术施工方案
- 桩基础负摩阻计算表格(自动版)
- 赞美诗歌1050首下载
评论
0/150
提交评论