2020-2021学年湖南省常德市某校高一上第一次月考英语试卷_第1页
2020-2021学年湖南省常德市某校高一上第一次月考英语试卷_第2页
2020-2021学年湖南省常德市某校高一上第一次月考英语试卷_第3页
2020-2021学年湖南省常德市某校高一上第一次月考英语试卷_第4页
2020-2021学年湖南省常德市某校高一上第一次月考英语试卷_第5页
已阅读5页,还剩2页未读 继续免费阅读

付费下载

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、2020-2021学年湖南省常德市某校高一上第一次月考英语试卷一、阅读理解 1. Welcome to the 2012 London Olympic GamesBadminton                                      This sport was invented by British soldiers in India who called it

2、Poono, the same name as the town in which they lived.It was first played at the Olympics in 1992 at Barcelona. Although the rules of the modern sport were developed in England, Asian countries are now the best.FootballThere are two medal competitions for Olympic football, one for men's

3、 teams and one for women's.Football was first played at the 1908 Olympic Games and it has been played at every Olympic Games ever since, except for Los Angeles 1932.ArcheryArchery has a 10,000-year history, when bows and arrows were first used in hunting and war.Archery first appeared

4、at the Paris Olympics of 1990.TaekwondoThis Taekwondo sport's name means "the way of the hand and foot". The players get points by hitting each other with these two parts of the body only. The players mustn't lie on the floor and no equipment can be used. Taekwondo first

5、appeared at the 2000 Sydney Games. (1)Who invented the sport of badminton?A.Indians.B.Chinese.C.British.D.Koreans. (2)Which sport was first named after a town?A.Badminton.B.Football.C.Archery.D.Taekwondo. (3)Which of these sports appeared earliest at the Olympics?A.Taekwondo.B.Archery.C.Badmint

6、on.D.Football. (4)Which of the following is NOT true?A.Asian countries have a lead in badminton.B.Football was not played in the Los Angles Games 1932.C.Archery was first invented to help hunt and battle.D.The players in Taekwondo hit each other, using only the hands. 2. News ReviewAPEC BluePeo

7、ple in Beijing got the saying after the APEC meeting in Beijing. It refers to(指)the clear blue sky during the meeting. To get such a blue sky, many factories in Beijing and nearby cities stopped work, and the number of cars on the road was cut.A Warning TicketA 24-year-old woman in Nanjing was given

8、 a warning ticket for eating food on the subway. Eating is not allowed on Nanjing subway. Up to now, 2,698 people have been punished(惩罚)because of their eating, smoking or selling goods on the subway.A Teacher-free ExamRecently, students at Ningbo Huamao Foreign Language School in Zhejiang took thei

9、r mid-term exama teacher-free exam. After handing out the exam papers, the teachers left the classroom, leaving the students to take the exam without being watched. They only came back to collect the papers at the end.A Tomato FightDo you want a tomato shower? Come to the "tomato fight" in

10、 Spain! Once every year, people in the town of Bunol throw tomatoes at each other. Don't worry. It's not a real fight. People do this only for fun. (1)What did APEC Blue refer to in Beijing during the APEC meeting?A.The people.B.The factories.C.The clear blue sky.D.The cars on the road. (2)A

11、 24-year-old woman in Nanjing was given a warning ticket for _ on the subway.A.eating foodB.smokingC.selling goodsD.drinking (3)In a teacher-free exam, students take their exam _.A.at the end of the termB.without being watchedC.outside the classroomD.without giving answers (4)Why did people throw to

12、matoes at each other in the town of Bunol, Spain?A.To have fun.B.To enjoy dinner.C.To take a shower. D.To start a fight. 3. Mr. Jackson was tired of living in his old house in the countryside and wanted to sell it and buy a better one. He tried to sell it for a long time, but was not successful

13、, so at last he decided to go to an estate agent(房产经纪人).The agent advertised the house straight away, and a few days later, the owner saw a very beautiful photograph of his house, with a wonderful description of his garden in an expensive magazine.Having read the advertisement through, the house own

14、er hurried to phone the estate agent, saying, "I'm sorry, Mr. Jones, but I've decided not to sell my house after all." "Why?" the agent asked in a surprised voice. "Because from the advertisement in that magazine I can see it's just the kind of house I've wan

15、ted to live in all my life." (1)The reason why Mr. Jackson went to the estate agent was _.A.he had failed in selling his house by himselfB.he wanted the estate agent to help him to get a good priceC.he was sure that the estate agent could help himD.he wanted the estate to advertise his house in

16、 the magazine (2)Mr. Jackson wanted to sell his house because _.A.he needed some money to support his familyB.his house was too old to live inC.he wanted some money to buy a new oneD.he didn't want to live in the house any longer (3)What do you think of the advertisement in magazines?A.They are

17、worth reading.B.They usually make things far better than they really are.C.They are a great help to those who want to buy something.D.They describe things as they really are. (4)At last Mr. Jones _.A.was successful in selling the houseB.felt sorry to have lost a sale by his doing too goodC.was satis

18、fied with what he had done in the advertisementD.didn't understand why Mr. Jackson had changed his mind二、四选三阅读  下面文章中有3处需要添加小标题。请从以下选项(A、B、C和D)中选出符合各段意思的小标题,选项中有一项为多余选项。(1)_Some people think that they will get ill if they use their brains too much. It is not true. Through many studies, scie

19、ntists show us that the more you use your brains, the better it will be, and the cleverer you will become.(2)_There are many ways to rest. One is a peaceful rest. Sleep is a peaceful rest. Another is an active rest. For example, take a walk outdoors, do more exercise every day. To change the ways of

20、 the brains' activities is also a good way to rest.(3)_In everyday life, to eat some eggs, meat, fresh vegetables and fruit is also good for the brains. Of course, if you want to keep your mind clear and active, you must take a proper rest and study properly. To teenagers, using their brains in

21、the morning is good for their health.A. Good advice B. Ways of using brainsC. Ways of taking rest D. Different opinions三、完形填空  Sometimes I really doubt whether there is love between my parents. Every day they are very(1)_ trying to make money in order to pay the high tuition for my br

22、other and me. I never hear them say "I love you", or see them send birthday(2)_ to each other. My father has a bad temper. When he's very tired from work, it is(3)_ for him to lose his temper.One day, my mother was preparing dinner. I sat down beside her. "Mom, I have a question t

23、o ask you," I said after a while. "What?" she replied,(4)_ doing her work. "Is there love between you and Dad?" I asked her in a very low voice.My mother stopped her work and(5)_ her head with surprise in her eyes. She didn't answer and went on cooking. I was very worrie

24、d(6)_ I thought I had hurt her. I didn't know what I should do.A few days later, my father suddenly got sick(7)_. My mother had to stay with him in the hospital for a month. After they were back, every day in the morning and dusk, my mother helped my father walk slowly on the country road. My fa

25、ther had never been so(8)_. It seemed they were the most harmonious(9)_. "Dad, how are you feeling now?" I asked him one day. "Susan, don't worry about me. To tell you the truth, I just like walking with your mom. I(10)_ this kind of life." Reading his eyes, I know he loves m

26、y mother deeply. (1)A.busyB.aloneC.earlyD.fast (2)A.showB.presentsC.fruitD.jokes (3)A.activeB.painfulC.easyD.funny (4)A.hardlyB.reallyC.stillD.already (5)A.raisedB.fellC.shookD.nodded (6)A.becauseB.thoughC.whileD.unless (7)A.sadlyB.shortlyC.quicklyD.seriously (8)A.smartB.happyC.strongD.brave (9)A.vi

27、sitorB.farmerC.coupleD.friend (10)A.enjoyB.rememberC.waitD.regret四、语法填空  阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。In my family, there(1)_(be)three people. My father is a(2)_(farm)and goes to work in the field every day. He isn't good at(3)_(talk)but he gets on well with other people. My mother i

28、s very kind and is(4)_(friend)to everybody. So when I have(5)_ problem, I will turn(6)_ her for help. My friends say I am clever, because when the teacher asks(7)_(we)very difficult questions, I can come up with the answers(8)_(quick). But my father thinks I am not patient. He says once I have

29、difficulty in(9)_(solve)problems, I will(10)_(easy)give up. This is what I need to improve in the future.五、单句改错  下列句子中各有一处语言错误,请把错误改正,其他部分不得改动。每处错误仅涉及一单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在右边横线上写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉,并在右边横线上写出该词,也用斜线划掉。修改:在错的词下划一横线,并在右边横线上写出改正后的词。 (1)Play basketball is fun. _ (2)Tom i

30、s tallest in his class. _ (3)There is many trees in our school. _ (4)The boy, calling Tom, is the most hard-working student in our class. _ (5)We should to study hard. _六、双向翻译  请根据上下文内容,将文中划线部分译成汉语或者英语。In the early days of the American West, life was difficult. People lived on farms away from o

31、ther families.(1)They went to town once a week or once a month. Then they saw their friends and neighbors.(2)每个人都有很多工作做。And there was a big problem. One family couldn't build a house alone.Then, what did families do to build houses?(3)They asked their friends and neighbors for help. They invited

32、 them to work in a group for a few days. The women cooked together. The men worked on the buildings.(4)For the children, it was like a holiday. There were many other children to play with. Together these people built a house.(5)他们喜欢一起工作。At another time the family with the new house would help their

33、neighbors.Why don't we work with others? It can be fun and life can become easier, too.七、书面表达  最近,你班召开了一次以“What Makes a Good Student”为主题的班会,请综合以下同学发表的意见并加以补充,向学校广播站写一篇报道。注意:词数100左右;开头语已为你写好,不计入总词数。参考词汇:betray 背叛;brilliant 聪颖的;voice one's opinion 发表看法;after-school activities 课余活动;all-rou

34、nd 全面地,全能地What Makes a Good StudentRecently we have had a heated discussion about what makes a good student. Different students have different ideas._参考答案与试题解析2020-2021学年湖南省常德市某校高一上第一次月考英语试卷一、阅读理解1.【答案】CADD【考点】应用文阅读广告布告类阅读细节理解【解析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了2012年伦敦奥运会的几项赛事的相关信息。   【解答】(1)C 细节理解题。

35、根据表格第二行Badminton里第一段内容This sport was invented by British soldiers in India who called it Poono.这项运动是英国士兵在印度发明的,他们称之为Poono可知羽毛球是被英国人发明的。故选C。(2)A 细节理解题。根据表格第二行Badminton里第一段内容This sport was invented by British soldiers in India who called it Poono, the same name as the town in which they lived.这项运

36、动是由在印度的英国士兵发明的,他们称之为Poono,这和他们居住的小镇同名。可知,羽毛球最早是以一个小镇的名字命名的。故选A。(3)D 细节理解题。根据表格中分别介绍的羽毛球、足球、射箭和跆拳道第一次出现在奥林匹克运动会上的时间:It was first played at the Olympics in 1992 at Barcelona.;Football was first played at the 1908 Olympic Games.;Archery first appeared at the Paris Olympics of 1990.;Taekwondo first appe

37、ared at the 2000 Sydney Games.可知,足球最早出现在奥运会上。故选D。(4)D 细节理解题。根据表格最后一行Taekwondo里的内容This Taekwondo sport's name means "the way of the hand and foot". The players get points by hitting each other with these two parts of the body only.这项跆拳道运动的名字意思是“手和脚的方式”。运动员只能用身体的这两部分互相攻击得分。可知,选

38、项D说法错误,跆拳道运动中可以用手和脚互相攻击,而不是只能用手。故选D。2.【答案】CABA【考点】应用文阅读细节理解新闻报道类阅读【解析】这篇短文是来自四个地方的新闻浏览,第一个是关于北京APEC会议期间的蓝色天空;第二个是在南京一位女士在地铁上吃东西而收到了警告单;第三个是宁波华茂外国语学校进行了一场没有老师监考的考试;最后一个是西班牙的Bunol这个地方,每年人们互相扔西红柿来取乐。【解答】(1)C 细节理解题。根据APEC Blue部分中People in Beijing got the saying after the APEC meeting in Beijing. It refe

39、rs to(指)the clear blue sky during the meeting.可知APEC Blue指的是亚太经合组织会议期间澄净的蓝天。故选C。(2)A 细节理解题。根据A Warning Ticket部分中A 24-year-old woman in Nanjing was given a warning ticket for eating food on the subway.可知这个24岁的女人被警告是因为在地铁上吃东西。故选A。(3)B 细节理解题。根据A Teacher-free Exam部分中After handing out the exam papers, th

40、e teachers left the classroom, leaving the students to take the exam without being watched.可知在没有老师监考的考试中,学生参加考试时不需要被监视。故选B。(4)A 细节理解题。根据A Tomato Fight部分中Once every year, people in the town of Bunol throw tomatoes at each other. Don't worry. It's not a real fight. People do this only for fun.

41、可知人们扔番茄只是为了娱乐。故选A。3.【答案】ADBB【考点】故事类阅读记叙文阅读细节理解推理判断【解析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Jackson先生想卖掉自己的老房子换新房子,当房产经公司把他的房子做成广告时,他发现了他的房子的好,便不再打算卖掉它。   【解答】(1)A 细节理解题。根据文章第一段的Mr. Jackson was tired of living in his old house in the countryside and wanted to sell it and buy a better one. He tried to sell

42、it for a long time, but was not successful, so at last he decided to go to an estate agent(房产经纪人).杰克逊先生厌倦了住在乡下的老房子里,他想卖掉它,买一个更好的。他一直想卖掉它,但没有成功,所以最后他决定去找房产经纪人。可知,杰克逊先生去找房地产经纪人,是因为他无法靠自己卖掉房子。故选A。(2)D 细节理解题。根据文章第一段的Mr. Jackson was tired of living in his old house in the countryside and wanted to s

43、ell it and buy a better one.杰克逊先生厌倦了住在乡下的老房子里,他想卖掉它,买一个更好的。可知,杰克逊先生想卖掉他的房子,是因为他不想再住在这房子里了。故选D。(3)B 推理判断题。根据文章第一段的Mr. Jackson was tired of living in his old house in the countryside and wanted to sell it and buy a better one.杰克逊先生厌倦了住在乡下的老房子里,他想卖掉它,买一个更好的。第二段的.a few days later, the owner saw a very b

44、eautiful photograph of his house, with a wonderful description of his garden in an expensive magazine.几天后,房主在一本昂贵的杂志上看到了一张非常漂亮的房子照片,并对他的花园作了精彩的描述。及第三段的"Because from the advertisement in that magazine I can see it's just the kind of house I've wanted to live in all my life."“因为从那本杂志

45、上的广告,我可以看出这正是我想住一辈子的那种房子。”可知通过对比杰克逊先生看到广告前后对于自己房子的看法可推知,杂志广告通常会夸大其词,让事情变得比实际情况好得多。故选B。(4)B 推理判断题。根据第二段的.a few days later, the owner saw a very beautiful photograph of his house, with a wonderful description of his garden in an expensive magazine.几天后,房主在一本昂贵的杂志上看到了一张非常漂亮的房子照片,并对他的花园作了精彩的描述。及第三段的"

46、;I'm sorry, Mr. Jones, but I've decided not to sell my house after all." "Why?" the agent asked in a surprised voice. "Because from the advertisement in that magazine I can see it's just the kind of house I've wanted to live in all my life."“很抱歉,琼斯先生,我已经

47、决定不卖我的房子了。”“为什么?”经纪人惊讶地问。“因为从那本杂志上的广告我可以看出,这正是我想住一辈子的那种房子。”可知,杰克逊先生因为看到广告中对自己房子的描述而决定不卖房子了,因此推测琼斯先生可能会因为自己广告做得太好而失去一笔生意感到遗憾。故选B。二、四选三阅读【答案】D,C,A【考点】四选三【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了使用大脑不会使人生病,反而会使大脑积极活跃,以及保持积极活跃的几条建议。【解答】(1)D 考查上下文推理能力。根据空后段Some people think that they will get ill if they use their brains too

48、 much. It is not true. Through many studies, scientists show us that the more you use your brains, the better it will be, and the cleverer you will become.有些人认为如果他们过度使用他们的大脑,他们会生病。这不是真的。通过许多研究,科学家告诉我们,你的大脑运用得越多,它就会越好,你就会变得越聪明。可知,本段是关于用脑,人们有着不同的观点。因此D项:不同的观点,适合作本段标题。故选D。(2)C 考查上下文推理能力。根据空后段There

49、 are many ways to rest. One is a peaceful rest. Sleep is a peaceful rest. Another is an active rest. For example, take a walk outdoors, do more exercise every day. To change the ways of the brains' activities is also a good way to rest.有很多方法可以休息。一种是安静的休息。睡觉是一种安宁的休息。另一种是活跃的休息。例如,在户外散步,每天做更多的运动。改变

50、大脑活动的方式也是休息的好方法。可知,本段是关于休息的方法。C项:休息的方法,适合作本段标题。故选C。(3)A  考查上下文推理能力。根据空后段In everyday life, to eat some eggs, meat, fresh vegetables and fruit is also good for the brains. Of course, if you want to keep your mind clear and active, you must take a proper rest and study properly. To teenagers,

51、 using their brains in the morning is good for their health.在日常生活中,吃一些鸡蛋、肉类、新鲜蔬菜和水果对大脑也有好处。当然,如果你想保持头脑清醒和活跃,你就必须适当休息、适当学习。对青少年来说,早上用脑对他们的健康有好处。可知,本段是关于有利于大脑的建议。A项:好的建议,适合作本段标题。故选A。三、完形填空【答案】ABCCAADBCA【考点】记叙文完形人物故事【解析】这是一篇记叙文。这篇短文讲述的是有时作者真怀疑父母之间是否有真爱。他们每天都忙着为了支付作者和哥哥的教育费用而赚钱。他们没有作者在书中读到或在电视上看到的那种浪漫的方

52、式。对他们来说,“我爱你”是很难说。甚至几乎没见过在一些特别的日子互相送花。作者曾经认为爱情就是鲜花,礼物和甜蜜的吻。但是从这次经历中,作者明白了,爱情就像是生活中被子里的一根线。爱情就在里面,使生活变得坚固而温暖。         【解答】(1)A 考查形容词辨析。A. busy忙碌的;B. alone独自的;C. early早期的;D. fast快的。句意:他们天天忙于赚钱来付我和哥哥高昂的学费。be busy doing sth,忙于做某事。根据前后文描述可知作者很想知道父母之间有没有爱,因为从来没

53、听他们对对方说过“我爱你”,由此推知此处应是指父母忙于赚钱没时间。故选A。(2)B 考查名词辨析。A. show展览;B. presents礼物;C. fruit水果;D. jokes笑话。句意:我从来没听他们说“我爱你”或者看见他们彼此送生日礼物。根据空前birthday可推知应是指生日礼物,空格处填presents。故选B。(3)C 考查形容词辨析。A. active积极的;B. painful疼的;C. easy容易的;D. funny有趣的。根据前句可知父亲脾气不好,结合空前句与常识可推知在经过一天疲惫的工作之后,应是很容易发脾气。故选C。(4)C 考查副词辨析。A. hardly几乎

54、不;B. really真正地;C. still仍然,还;D. already已经。句意:“什么问题?”她一边仍然做着自己的事,一边回答道。根据前文可知作者是在母亲准备晚饭的时候问母亲问题的,由此推知此处是指母亲一边准备晚饭一边回答作者,空格处填still符合文意。故选C。(5)A 考查动词辨析。A. raised举起,抬起;B. fell摔倒;C. shook挥动;D. nodded点头。句意:母亲突然停下了手中的活,满眼诧异地抬起头。根据前文可知母亲在准备晚餐,结合My mother stopped her work以及with surprise in her eyes可推知此处应是指母亲在

55、听到作者的问题后感到很诧异以至于停下了手中的活,抬头看作者,空格处填raised符合文意。故选A。(6)A 考查连词辨析。A. because因为;B. though虽然;C. while尽管;D. unless除非。句意:我很担心因为认为我伤害了她。根据空处前后句句意可知空后句是对空前句的解释,空格处需填表原因的连词because。故选A。(7)D 考查副词辨析。A. sadly悲伤地;B. shortly立刻;C. quickly迅速地;D. seriously严肃地;严重地。句意:过了几天,我父亲突然得了重病。根据后文My mother had to stay with him in t

56、he hospital for a month.可知父亲因病住院一个月,由此推知父亲生的病应是比较严重的,空格处填seriously符合文意。故选D。(8)B 考查形容词辨析。A. smart聪明的;B. happy幸福的;C. strong强壮的;D. brave勇敢的。句意:我的父亲从未如此快乐过。根据下文It seemed they were the most harmonious(9)_.以及To tell you the truth, I just like walking with your mom. I(10)_ this kind of life.可知父亲很喜欢和母亲一起散步,

57、很爱母亲,所以和母亲散步的父亲应是快乐的,因此空格处填happy符合文意。故选B。(9)C 考查名词辨析。A. visitor参观者;B. farmer农民;C. couple夫妇;D. friend朋友。句意:似乎他们就是最和谐的一对夫妇。根据前文After they were back, every day in the morning and dusk, my mother helped my father walk slowly on the country road.可知此处they指代的是作者的父母,因此空格处填couple符合文意,故选C。(10)A 考查动词辨析。A. enjo

58、y喜欢;B. remember记得;C. wait等待;D. regret遗憾。句意:我喜欢这种生活。根据前句To tell you the truth, I just like walking with your mom.可知父亲很喜欢和母亲散步,所以此处应是指父亲很享受能和母亲一起散步的生活,空格处填enjoy符合文意。故选A。四、语法填空【答案】(1)are,(2)farmer,(3)talking,(4)friendly,(5)a,(6)to,(7)us,(8)quickly,(9)solving,(10)easily【考点】记叙文语法填空【解析】本文是一篇记叙文。文章主要介绍了作者的家人及自己的性格。【解答】(1)are 考查主谓一致。句意:我们家有三个人。该句为一个there be句型,be动词的单复数形式由其后紧跟的名词的单复数形式决定。该句中be动词后的名词为three people,表示复数概念,空处应该填入系动词的复数形式。该句陈述的是一般事实,时态应该用一般现在时。故填are。(2)farmer 考查可数名词的单复数。句意:我的父亲是一个农民根据goes to work in the fie

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

最新文档

评论

0/150

提交评论