版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、精选优质文档-倾情为你奉上2012年河南省初中学业水平暨高级中等学校招生考试试卷英 语注意事项:1.本试卷共10页,七个大题,满分120分,考试时间100分钟。请用蓝、黑色水笔或圆珠笔直接答在试卷上。2.答卷前将密封线内的项目填写清楚。题号一二三四五六七总分分数一、 听力理解(20小题,每小题1分,共20分)第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案,并将其标号填入题前括号内。每段对话读两遍。( )1.What are they going to do this weekend?A. Go camping. B. Go fishing. C. Go
2、 boating.( )2. Who is using the eraser now?A. Lucy. B. Tom. C. Bob.( )3. How did the boy come to school today?A. By bus. B. By bike. C. On foot.( )4. Where are the two speakers talking?A. In a park. B. In a museum. C. In a clothing store.( )5.How often will the man take the medicine? A. Once a day.
3、B. Twice a day. C. Three times a day.第二节 听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案,并将其标号填入题前括号内。每段对话或独白读两遍。 听下面一段对话,问答第6至第7两个小题。( )6. What does the woman order?A. A beef hamburger. B. A chicken sandwich. C. A cheese pizza.( )7. Where is the woman?A. In a hotel. B. In a school. C. In a restaura
4、nt.听下面一段对话,回答第8至第9三个小题。( )8. Whats the womans favorite sport? A. Swimming. B. Playing ping-pong. C. Skating.( )9. What does the woman ask the man to do?A. Teach her to swim. B. Teach her to skate.C. Teach her to play Taichi.听下面一段独白,问答第10至第12两个小题。( )10.When is the meeting going to be held?A. At 14:30
5、. B. At 15:30. C. At 16:30( )11. What does Mr Liu do?A. A policeman. B. A doctor. C. A teacher.( )12. What is the meeting about?A. Study. B. Safety. C. Examination.听下面一段对话,回答第13至第15三个小题。( )13. Where is the boy going for vacation?A. London. B. Paris. C. New York.( )14. Who will the boy travel with?A.
6、 His friends. B. His teachers. C. His parents.( )15. How soon will the girl leave for Shanghai?A. In a week. B. In two weeks. C. In a month.第三节听下面一篇短文。根据短文内容,找出与每个人物活动内容相符的图片,并将其标号填写在题号后的横线上。短文读两遍。二、单项选择(15小题,每小题1分,共15分)从A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案,并将其标号填入题前括号内。( )21.Would you like _red dress as a birthday
7、 present , Mary? Sorry, mom. I prefer _ orange one. A. an; an B. a; a C. an; a D. a; anD【解析】本题考查冠词的用法。第一空是“一件”的意思,用a;第二空后面以元音音素开头,用an。( )22. How was your trip in Chengdu? Not so good. I stayed there for two days. But it rained on _of the days. A. none B. neither C. both D. allC【解析】本题考查不定代词的用法。首先,回答旅
8、行不愉快,可以推测天气下雨;两天都下雨,用both。 ( )23. Jennifer takes a lot of exercise every day and she is always full of _. A. knowledge B. energy C. change D. courageB【解析】本题考查名词的辨析。由句意可知“每天进行大量的运动”,说明她精力充沛,因此选用energy。( )24. Can you answer the door, Jim? I _ the dishes. Im coming, dad. A. do B. did C. have done D. am
9、 doingD【解析】本题考查动词的时态用法。据题意,爸爸叫Jim开门,说明自己正忙于某事,不能脱身,因此用现在进行时。( )25. Yao Ming is _Chinese basketball player that ever played in NBA. A. tall B. taller C. tallest D. the tallestD【解析】本题考查形容词的比较等级。在某个范围内,超过两个进行比较,使用最高级,前面加the。( )29. Do you have any plans for this weekend? Im not sure. I_ go climbing Moun
10、t Yuntai. A. must B. need C. may D. canC【解析】本题考查情态动词的用法。据句意,这个周末还没有明确的安排,后面的活动只是“有可能”,用may。( )30. Have you heard of Earth Day? Yes. The first Earth Day _ in 1970 to educate us to protect our planet. A. celebrates B. celebrated C. is celebrated D. was celebratedD【解析】本题考查动词的被动语态的用法。“庆祝节日”在此“节日”做主语,应使用
11、被动语态;动作发生在过去,用一般过去时,选“was +过去分词”。( )31. We should give the boy another chance _he has made some mistakes. A. though B. when C. unless D. becauseA【解析】本题考查连词的用法。前面意思是给他机会,后面是他出了错误,意思转折,使用though“尽管”。( )32. Id like to introduce my best friend to you, peter. Thank you, Lucy. But we _ already. A. meet B.
12、met C. will meet D. have metD【解析】本题考查动词时态的用法。根据句首的But,可知不用再介绍了,因为要介绍的朋友,已经见过;与already连用,使用现在完成时,“have +过去分词”。( )33. Success will belong to those _never say “impossible”. A. whom B. what C. who D. whichC【解析】本题考查定语从句的用法。要指代的先行词是those,此处指人,做主语,用who做关系代词。( )34._out your love. The world will become a nic
13、er place to live in. A: speak B: To speak C: speak D: speakingA【解析】本题考查动词的用法。此处是祈使句,直接使用动词原形。 ( )35. My pen pal from America is coming to visit me. Im thinking about_. A: what present did give her B: how I will give her a surprise C: where will we have a big meal D: whether I planned a trip for herB
14、【解析】本题考查宾语从句的用法。宾语从句应使用陈述语序,排除A、C两项;D项使用了过去时,与情景不符合。三、完形填空(10小题,每小题1分,共10分)先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案,并将其标号填入题前括号内。 A young man was interested in jade (玉) stones. So he went to Mr Smith, a gemologist (玉石家),to learn from him. Mr Smith refused because he feared that the young man wo
15、uld not have _36 to learn. The young man asked for a chance again and again. 37 Mr Smith agreed and told him “Be here tomorrow”The next morning the young man came. Mr Smith put a jade stone in the young mans hand and told him to 38 it. He then went about his work. The young man sat quietly and waite
16、d.The following morning, Mr Smith again 39 a jade stone in the young mans hand and told him to hold it. On the third, fourth, and 40 day, Mr Smith did the same thing and repeated his 41 . On the sixth day, the young man held the jade stone, 42 he could no longer stand the silence.” When am I going t
17、o learn something?” asked the young man.“You will learn,” said Mr Smith and went about his work.Several more days went by and young man felt very 43 . One morning he was asked to do it once more. As soon as he held it, the young man shouted 44 looking at his hand,” This is not the same jade stone!”“
18、You have begun to 45 ,”said Mr Smith.( )36. A. chance B. ability C. patience D. time( )37. Slowly B. Silently C. Quickly D. Finally( )38. cut B. hold C. touch D. watch( )39. placed B. took C. gave D. sent( )40. third B. fourth C. fifth D. sixth( )41. instructions B. suggestions C. promise D. decisio
19、ns( )42. and B. but C. or D. so( )43. unhappy B. excited C. surprised D. pleased( )44. at B. on C. without D. by( )45. refuse B. follow C. accept D. learn四、阅读理解(20小题,每小题2分,共40分)阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。AOne day a man found a cocoon (茧) of a butterfly in the forest. He sat there for several hours and wat
20、ched the butterfly. Suddenly a small opening appeared, and the butterfly made its great effort to force its body through that little hole. Then it seemed to stop making any progress. It appeared as if it had gotten as far as it could and it could go no further.So the man decided to help the butterfl
21、y. He cut off the remaining bit of the cocoon so that the butterfly could come our easily. But to his surprise, the butterfly got a heavy body and very small wings when it came out of the cocoon.The man continued to watch the butterfly because he expected that the body would grow smaller at any mome
22、nt and the wings would become larger and be able to fly. But neither happened! In fact, the butterfly spent the rest of its life crawling (爬) around with a heavy body and small wings. It was never bale to fly.The man was in his kindness, but he did not understand the nature rules. Before the butterf
23、ly came out of the cocoon, fluid (流体) from its body must be forced into its wings, and then it would be ready for flying. It must have a hard struggle (拼搏) to get through the small opening to get its freedom from the cocoon.Sometimes struggles are exactly what we need in our life. If God allowed us
24、to go through our life without any difficulties, it would make us fail. We would not be as strong as we could have been; we could never fly. 根据材料内容选择最佳答案,并将其标号填入题前括号内。( ) 46. What was the butterfly doing at the beginning of the story?A. It was trying to make a cocoon for itself.B. It was struggling
25、to get out of its cocoon.C. It was flying among the trees in the forest.D. It was crawling around quietly on the ground.( ) 47. The man cut off the remaining bit of the cocoon _. A. to take the butterfly home B. to help the butterfly come out easily C. to kill the butterfly D. to stop the butterfly
26、growing bigger( ) 48. What do you think of the man? A. Patient but cruel. B. Careful and wise. C. Kind but unwise. D. Brave and funny.( ) 49. What does the last paragraph (段落) tell us?A. Struggles are sometimes necessary in our life.B. Nothing is difficult if we put our heart into it.C. Every good d
27、eed will come back with good result.D. The greatest happiness in the world is to help others.( ) 50. What is the best title for the story? A. The Love for the Cocoon B. The Joy of Helping Each Other C. The Lesson of the Cocoon D. The Expectation for the Butterfly【主旨大意】本短文属于记叙文。作者讲述了这样一个故事:看到破蛹而出的蝴蝶在
28、奋战,出于爱心帮了一把,却造成永不能飞。作者感慨生活中的奋斗是必要的。46. B【解析】第一段内容大意:茧上出现小口,蝴蝶努力从钻出来。47. B【解析】从第二段第二句,可得知。48. C【解析】从第三段得知,这人出于善心,可是他不懂自然规则。49. A【解析】最后一段第一句,意思明确。50. C【解析】破茧成蝶的启示。作者讲述这个故事,就是为了告诉我们,生活中不要缺少奋斗。BAsk any student which subject he or she hates most. 9 out of 10 students will answer “math”. No matter which c
29、ountry you visit, no matter which grade you are in, you may not learn art, geography, chemistry or Chinese, but you always learn math. Why is this so? How come so many students hate math, and yet cannot avoid learning it in school?Jenny Sanders, a high school student in California, asks, “What good
30、do we get from learning math? We can use computers to compute numbers, and we can use computers to store information. I think learning math at school is a waste of time.”However, there is much more to math than just learning to add and subtract (减) numbers. In fact, math is not so much about calcula
31、tion (计算) as it is about learning to think logically (逻辑地) and solving problems. Of course, Jenny was right that we can use computers to do calculations, but how would we even know how to use the computer if we cant think logically? In short, computers are only tools when solving problems.For exampl
32、e, imagine you are a cook and must serve dinner to 100 guests. How should you divide your resources so that you can get the job done most efficiently (高效地)? In situations like this, the ability to think logically will get you to a reasonable answer and solve your problem.根据材料内容选择最佳答案,并将其标号填入题前括号内。(
33、) 51. According to the passage, which subject do students always learn in different grades at school? A. Chinese. B. Math. C. Geography. D. Art.( ) 52. What does Jenny Sanders think of learning math? A. Interesting. B. Boring. C. Useless. D. Difficult.C根据材料内容选择最佳答案,并将其标号填入题前括号内。( ) 56. Which of the
34、following saves th most money? A. Off the Beaten Cart Path. B. Parents. C. Beat Weekend Projects. D. Lucky.( ) 57. Who may be interested in the book Off the Bearten Cart Path?A. A young lady who likes going shopping. B. A patent who has just got a new-born baby.C. A husband who wants to get his home
35、 improved.D. A person who is interested in traveling in America.( ) 58. What makes Lucky special according to the passage?A. Its cheap and easy to find in the city.B. It has some fashion tips for the readers.C. It introduces some best products in the stores.D. It provides the latest information for
36、the shoppers.( ) 59. As to the book Best Weekend Projects, which of the following is NOT true? A. The projects are creative. B. The projects are easy to follow. C. The projects are practical. D. The projects are done on weekdays.( ) 60. What do you think the passage is? A. An advertisement. B. A not
37、ice. C. A story. D. A report.【主旨大意】这是一则售书广告。分别对四种书的内容、价格做了介绍。56. B【解析】通过对四本书的标价跟售价进行比较,得知,优惠最多的是Parents。57. D【解析】Off the Beaten Cart Path 里包含许多美国的名胜,因此对美国旅游感兴趣的人,有可能对此书感兴趣。58. D【解析】从Lucky一栏中的最后一句,可得知,它能带给你有关购物的最新消息。59. D【解析】A、B、C三项都曾在Best Weekend Projects一栏中出现过,但是这些方案是在周末做的。因此D项明显不符合广告信息。60. A【解析】B、
38、C、D三项可以排除。对书的内容价格等作了介绍,应该属于广告。D You may feel comfortable with some people. You spend an hour with them and feel as if you have known them half a life. These people have something in common. And once we know what it is, we can try to do it ourselves.How is it done? _61_ If you follow the skills, youl
39、l make friends with people quickly.First of all, good talkers ask questions. _62_ One well-known businesswoman says, “At business lunches, I always ask people what they did that morning. Its a common question, but it will get things going.” From there you can move on to some other questions. And how
40、 he answers will let you know how far you can go. _63_ This point seems clear, but it isnt. Your question should have a point and help to tell what sort of person you are talking to. And to find out, you really have to listen carefully and attentively.Real listening at least means some things. _64_
41、If someone sticks to one topic, it means hes really interested in it. Real listening also means not just listening to words, but to tones(声调)of voice. If the voice sounds boring, then, its time for you to change the subject.Finally, good talkers know well when to say good-bye. Remember to give him a
42、 handshake and say, “ Ive really enjoyed meeting you.” _65_ Let people know what you feel, and they may walk away feeling as if theyve known you half their life.根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使短文意思通顺,内容完整,并将其标号填写在下面题号后的横线上。A. Almost anyone will answer a question.B. Here are several skills that good
43、talkers have.C. If you want to see that person again, dont keep it a secret.D. First, it means not to change the subject of the conversation.E. Second, once good talkers have asked questions, they listen to the answers.61. _ 62. _ 63. _ 64. _ 65. _【主旨大意】本短文属于说明文。讲述了怎样快速交朋友,列举了几种“good talkers”谈话的技巧。6
44、1. B【解析】根据后面的“the skills”,可知,上一句包含这方面的信息。62. A【解析】上文中谈到“ask a question”,因此下一句包含“answer a question”,前后呼应。63. E【解析】第二段谈到的“skills”有几条,之后逐项列举,第三段用了“First of all”,第四段用“Second”,合乎情理。64. D【解析】这段分两种情况,后一种情况是“change the subject”,前一种情况包含“not to change the subject”,合情合理。65. C【解析】下文中,让跟你谈过话的人走开后,能感觉“theyve know
45、n you half their life.” 这里呼应了短文第三段“youll make friends with people quickly”。这样做为我们再次见面打好了基础,有利于继续交往,达到了“good talkers”的谈话目的。五、词语运用(10小题,每小题1分,共10分)阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文意思通顺完整。请将答案写在下面题号后的横线上。每空限填一词,每词限用一次。方框中有两个词是多余的。later trousers I sing one if watch old in big father whenMichael Jackson was b
46、orn in Indiana,America,on August 29,1958。He was the seventh of the nine children _66_ his family. His father,Joe Jackson,set up the family band “The Jacksons”. It _67_ became “The Jackson 5”. Little Michael always _68_ his brothers practice singing. When he was about 5 years _69_, he joined the grou
47、p and became the lead singer of “The Jackson 5”. Michaels first public show was at a school program in his _70_ grade in 1963. Wearing black _71_ and a white shirt, he sang Climb Evry Mountain. Michael said,” Everybody gave me a big hand _72_ I finished singing. I just couldnt believe it. I didnt th
48、ink I had done anything special. I was just _73_ the way I sang at home every night. I just open _74_ mouth and sing”. Michaels father was very strict with his sons. With their _75_ help, Michael and “The Jackson 5” started collecting trophies(奖杯)at talent shows.66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 7
49、5. 【主旨大意】66.in【解析】在他家中的第几个孩子,用“in his family”。67.later【解析】 乐队开始的名字叫“The Jacksons”,后来叫做“The Jackson 5”。 68.watched 【解析】 观看哥哥们练习唱歌,用watch,使用一般过去时,用过去式。69.old 【解析】 表示年龄,用“years old”。70.first【解析】在一年级,可用“Grade One”,如果名词在后,且小写,得用序数词。71.trousers 【解析】 这里描述衣着,后面是白衬衫,前面是黑裤子,搭配合理。72.when 【解析】 整句意思是“唱完歌后,大家掌声鼓励
50、”,后面的内容表示时间,用连词when“当时”。73.singing【解析】这里谈当时唱的方式,用过去进行时。74.my 【解析】 “张开嘴唱”,主语是I,名词mouth前用物主代词my,保持一致。5.fathers【解析】上文是谈父亲严格要求,孩子的成功是在父亲的帮助下。help是名词,前面用名词所有格。六、补全对话(5小题,每小题2分,共10分)根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。A: Hello, Tony. Why are you in such a hurry? 76. ? B: I lost my backpack. I remembered
51、 putting it under a tree beside the playground.A: Really? 77. ?B: An hour ago. I was playing soccer on the playground. It was gone after that.A: Bad luck! Is there anything important in your backpack?B: Yes. 78 .A: Dont worry. Maybe someone took it by mistake.B: 79. ? A: Youd better go to Lost and Found for help.B: Good idea. 80 ?A: Its just on the second floor in the office building. Perhaps you are lucky to find it there.B: I hope so【主旨大意】这是两个同学之间的对话,话题围绕一个同学丢了东西,
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025年现场总线计算机通讯模板合作协议书
- 呵护卵巢的课件
- 2025年其它核材料及相关特殊材料项目发展计划
- 2025年玉米新组合项目发展计划
- 2025年电波特性测试仪器合作协议书
- 2025年地热用耐热潜水电泵项目建议书
- 腹股沟疝气护理中的疼痛管理
- 护理研究统计方法
- 护理专业职业安全
- 工程材料与热成型 课件 模块9、10 对机械零件进行选材、制定零件毛坯的热成形
- 2025年东营市总工会公开招聘工会社会工作者(25人)笔试考试备考题库及答案解析
- 污水处理厂设备更新项目社会稳定风险评估报告
- 全国人大机关直属事业单位2026年度公开招聘工作人员考试模拟卷附答案解析
- 人社局公益性岗位笔试题目及答案
- 2026全国人大机关直属事业单位招聘50人笔试考试备考题库及答案解析
- 2026年烟花爆竹经营单位主要负责人证考试题库及答案
- 2025秋统编语文八年级上册14.3《使至塞上》课件(核心素养)
- 2025年点石联考东北“三省一区”高三年级12月份联合考试英语试题(含答案)
- 矿山隐蔽致灾因素普查规范课件
- 2025年《数据分析》知识考试题库及答案解析
- 2025年超星尔雅学习通《数据分析与统计》考试备考题库及答案解析
评论
0/150
提交评论