




下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、广东省珠海市2020届高三英语5月质量监测(二模)试题(含解析)试卷类型A注意事项:1.本试卷分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分。答卷前, 考生务必将自己的姓名、考生号、考场号和座位号填写在答题卡上。因测试不考听 力,第I卷从第二部分的“阅读理解”开始,试题序号从“ 21”开始。2 .回答第I卷时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂 黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。3 .回答第II卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。4 .考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第I卷第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15
2、小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该选项 涂黑。ASaturday , 22 April , 2020(Satellite image j( Bemjeen Spijn and Frans)We are currently on a camp-site near Calais, on our way to the UK, andit is pouring with rain. As if gods want to prepare us for the UKat all costs.As if we don't know wh
3、at rain is. Our ferry to the green isles will leave tomorrow at 10.30 and despite the rain, I am really looking forward to it.It has taken us a while to get here, as we already left El Chorro on4 April. After rushing through Spain in two days, however, we came to an inevitable slow-down whenwe enter
4、ed France. Inevitable, as France has simply too muchto offer for us. So as soon as we crossed the Pyrenees, our driving sequence becamesomething like driving a few kilometres, visiting a castle, driving a few kilometres, taking pictures of a nice church, driving a few kilometres, having a quick peek
5、 at a fleas market, driving a few kilometres, visiting a museumetc. Whenwe entered Brittany the real sightseeing started, in Vannes, in Lorient, in Brest and then on to Normandy: Le Mont St Michel, Bayeux and finally, finally the D-Day beaches. I always wanted to visit these, for obvious reasons I w
6、ould say, but my father, realistic as he was, calculated the chances that it would rain a considerable amount of days of a three-week holiday and always decided against it. But a few days ago I finally stepped onto Gold Beach (where the Brits landed) and I was greeted by the Norman sun. A beautiful
7、day.1. It was when the writer was on his way to the UK.A. pouring B. foggyC. snowy D. sunny2. According to the passage, the Pyrenees must be a place in.A. Spain B. FranceC. Netherland D. Normandy3. Which of the following statement is NOT true?A. They spent 2 days in Spain traveling.B. The writer tho
8、ught France has a lot of places to visit.C. The writer thought the real sightseeing was in E1 Chorro, and in Brest.D. The writer s father was a realistic person.4. The passage probably comes from .A. a travel journal B. a science fiction.C. a news report D. a film review【答案】 1. A 2. B 3. C 4. A【解析】此
9、文是旅游日志,文中作者描述了和家人在英国、西班牙、法国的旅行。1. A细节推理题。根据第一段on our way to the UK, and it is pouring with rain.可知作者到达英国的时候正在下雨,故选 A.2. B细节推理题。根据we came to an inevitable slow-down when we entered France.Inevitable, as France has simply too much to offer for us. So as soon as we crossed the Pyrenees 可知 Pyrenees 在法国,
10、故选 B.3. C细节推理题。根据After rushing through Spain in two days 可知在西班牙旅行了 2 天, A 项正确;根据visiting a castle, driving a few kilometres, takingpictures of a nice church, having a quick peek at a fleas market, visitinga museumetc. Whenweentered Brittany the real sightseeing started, in Vannes, in Lorient, in Bre
11、st and then on to Normandy: Le Mont St Michel, Bayeux andfinally, finally the D-Day beaches. 这些描述可知法国有许多景点, B 正确;根据 When we entered Brittany the real sightseeing started, in Vannes, inLorient, in Brest and then on to Normandy: Le Mont St Michel, Bayeux andfinally, finally the D-Day beaches. 可知作者认为真正
12、的景观是E1 Chorro 和in Brest 是错误的;根据my father, realistic as he was 可知父亲很现实, D项正确。故选 C.4. A推理判断题。文中作者描述了和家人在英国、西班牙、法国的旅行,所以此文应该是出自旅游日志,故选 A.【名师点睛】 细节推理题的解题思路与应试技巧细节题是针对文中某个细节、某句话或某部分具体内容设置问题,正确答案的 根据一定可以在原文中找到,即原文的改写往往成为正确选项。本文第三题考查对细节判断正误,需要先在文中找到相关内容,然后加以判断。根据 After rushing through Spain in two days 可知在
13、西班牙旅行了 2 天, A 项 正确;根据visiting a castle, driving a few kilometres, taking pictures ofa nice church, having a quick peek at a fleas market, visiting a museumetc. Whenwe entered Brittany the real sightseeing started, in Vannes, in Lorient, in Brest and then on to Normandy: Le Mont St Michel, Bayeux and
14、 finally,finally the D-Day beaches.这些描述可知法国有许多景点,B正确;根据 When weentered Brittany the real sightseeing started, in Vannes, in Lorient, in Brest and then on to Normandy: Le Mont St Michel, Bayeux and finally, finally the D-Day beaches. 可知作者认为真正的景观是E1 Chorro 和 in Brest 是错误的,故C错误;根据 my father, realistic
15、as he was可知父亲很现实,D项正确。BWilkie Collins was born in London in 1824 and his first novel - a historical romance called “Anatonia ”- was published when he was 26.Shortly after this he met Charles Dickens, and they formed a close friendship that lasted for ten years and influenced both men's writing.
16、Collins went on to publish 25 novels as well as many short stories, plays and works of non- fiction. However, he is most well known for the two mystery novels “The Woman in White ” and “The Moonstone”.Collins published both mysteries as serials in All the Year Round. When it appeared in the magazine
17、 in 1860, “The Womanin White” was so popular that it became the subject of a song and a play. It even influenced fashion, andmany women started to dress in white. Eight years later“ The Moonstone”was published and earned Collins the title "the father of the modern English detective novel".
18、 T S Elliot, another famous writer, said that The Moonstone was the "first and greatest of English detective novels", and it is still admired by modern crime writers today.An author of many mysteries, Dorothy L Sayers considered“ The Moonstone”to be "probably the finest detective stor
19、y ever written", and many people agree with her. There are several reasons why they think so. One is that Collins uses different characters to tell each section of the story. The characters have very different personalities and voices, which are interesting and often amusing. There are also sev
20、eral features of the plot which started trends in mystery writing. For example, manydetective stories are set in a country house, where the theft must have been committed by one of the people in the house. The character of a famous detective with an unusual appearance and habits occurs in many books
21、, and an innocent person is often under suspicion at first. A number of modern films have also used the idea of a cursed jewel stolen from a religious statue. And of course, in The Moonstone and most other good mystery novels, the person who at first seems the least likely to be the criminal turns o
22、ut to be guilty.5. Anatonia was published in .A. 1824 B. 1850C. 1860 D. 18686. All the Year Round was a title of .A. one of Wilkie Collins books B. one of Charles Dickens booksC. a story of a magazine D. a magazine7. Collins is known as the father of the modern English detective novel because.A. he
23、was older than the other detective story writers.8. his son was also a famous detective story writer.9. many aspects of his writing are copied by other detective story writers.10. the Moonstone is the most popular detective story【答案】 5. B 6. D 7. C【解析】 文章讲述了 Wilkie Collins 的文学之路及对侦探小说和悬疑小说所做的巨大贡献。5.
24、 B细节推理题。 根据第一段Wilkie Collins was born in Londonin 1824 and his firstnovel - a historical romance called“Anatonia ” - was published when hewas 26. 可知 Anatonia 是 Wilkie Collins 26 岁时出版的,当时是1850 年。故选B.6. D推理判断题。根据第二段Collins published both mysteries as serials in Allthe Year Round.可知 Collins 在 All the Y
25、ear Round出版悬疑小说连载,下旬 When it appeared in the magazine in 1860 也给了提示,由此推知 All the Year Round 是杂志名称,故选 D.7. C推理判断题。 根据第二段“ The Moonstone” waspubl ished and earned Collins the title"the father of the modern English detective novel". The Moonstone wasthe "first and greatest of English det
26、ective novels", and it is still admired by modern crime writers today. 可知 Wilkie 被称为英国现代侦探小说之父,是因 为被现在的侦探小说作家们钦佩和效仿,故选 C.CA decade-long study, also the first major research into air pollution and disease has shown that living near a main road increases the risk of dementia( 痴呆 ). The study of 6
27、.6 million people found that one in 10 dementia deaths in people living within 50 metres of a busy road was due to waste gas and noise.Air pollutionis already known to contribute to the deaths of around 40,000people in Britain each year by worsening breathing and heart conditions, while previousrese
28、arch showed emissions (排放物)can cause brainshrinkage. But the new study by Canadian public health scientists is the first to find a link between living close to heavy traffic and the increasing of dementia, a discovery described as"believable" and "impressive" byBritish experts.Dr
29、 Hong Chen said. "Our study suggests that busy roads could be a source of environmental stressors that could give rise to the onset of dementia. Population growth and urbanization has placed many people close to heavy traffic, and with widespread exposure to heavy traffic and growing rates of d
30、ementia, even a modest effect from near-road exposure could cause a large public health burden. More research to understanding this link is needed, particularly into the effects of different aspects of traffic, such as air pollutants and noise."In the newstudy, the team tracked all adults aged
31、between 20 and 85 living in Ontario for more than a decade from 2001 to 2020. They used postcodes to determine how close people lived to a main road and analyzed medical records to see if they went on to develop dementia, Parkinson's disease or multiple sclerosis( 多发性硬化).While there was no corre
32、lation between living near a road and Parkinson's disease or multiple sclerosis, dementia risk reduced as people lived further from a main road, with a 7 percent higher risk in developing dementia among those living within 50 metres; a 4 percent higher risk at 50-100 metres and a 2 percent highe
33、r risk at 101-200 metres.After 200 metres there was noincrease. Researchers believe that noise of traffic may also play a role in the raised risk as well as other urban pollution, which is often presentnear busy roads.8. What can we know about Canadian's new study?A. British experts think highly
34、 of it.B. It brings benefits to dementia patients.C. It shows that air production is very serious.D. It shows that air pollution can cause brain shrinkage.9. What Dr Hong Chen said showed that.A. people are diagnosed with dementia mainly due to air pollutionB. widespread exposure to traffic will red
35、uce the risk of having dementiaC. the link between living near roads and having dementia was not obviousD. busy roads could be a source of environmental stressors that caused dementia to increase10. What does the underlined the word correlation mean?A. Change. B. Improvement.C. Association. D. Secre
36、t11. What can be inferred from the last paragraph?A. Living near a main road adds to the risk of noise.B. Living beyond 300 metres of a main road is safe for peopleC. Living within 200 metres of a main road has a lower risk of having dementia.D. The further people live away from heavy traffic, the s
37、maller the risk of having dementia.【答案】 8. C 9. D 10. B 11. A【解析】研究表明:居住在主道路附近的居民由于受空气污染和噪音影响患痴呆和一些其他疾病的风险较高。8. C推理判断题。根据第一段A decade-long study, also the first major researchinto air pollution and disease has shown that living near a main road increases the risk of dementia( 痴呆 ). 和下面的实验过程及结果表明空气污染的
38、严重性,会导致疾病。故选 C.9. D推理判断题。根据第三段Dr HongChensaid. "Our study suggests that busy roadscould be a source of environmental stressors that could give rise to the onset of dementia. 和 with widespread exposure to heavy traffic and growing ratesof dementia, even a modest effect from near-road exposure co
39、uld cause a large public health burden. 可知 Dr Hong Chen 认为繁忙的道路是一种环境压力源,会导致疾病。故选 D.10. C猜测词义题。句意:虽然生活在道路附近与帕金森病或多发性硬化症之间没有相关性,但随着人们远离主干道,痴呆症的风险降低了。 Correlation “相关,关联”与C 项 Association 同义,故选 C.11. A推理判断题。最后一段通过研究论证了居住地和主道路远近和患痴呆风险的关系,离得越近风险越大。故选 A.【名师点睛】推理判断题的常见考查形式及解题方法:推理判断题属于主观题,是层次较高的题目。它包括判断和推理题
40、。这两类题常常相互依存,推理是为了做出正确的判断,正确的判断又依赖于合乎逻辑的推理。此类题要求在理解表面文字的基础上,做出判断和推论,从而得到文章的隐含的意思和深层的意思,也就是通过文章中的文字信息,上下逻辑关系及事物的发展变化等已知的信息,推断出作者没有直接表达的态度和观点。本文考查的推理判断题的考法:推测文章的观点或结论。小题 1 让我们推断最新研究的结果,根据第一段A decade-long study, also the first major research into air pollution and disease has shown that living near a ma
41、in road increases the risk of dementia( 痴呆 ). 和下面的实验过程及结果表明空气污染的严重性, 会导致疾病。 小 题2要求判断Dr HongChen所说的观点,根据第三段 Dr HongChensaid. "Our study suggests that busy roads could be a source of environmental stressors that could give rise to the onset of dementia. 和 with widespread exposure to heavy traffic
42、 and growing rates of dementia, even a modest effect from near-road exposure could cause a large public health burden. 可知 Dr Hong Chen 认为繁 忙的道路是一种环境压力源,会导致痴呆等疾病。故选 D.DMany scholarships require that you write an essay in order to be considered for the prize money. However, if you are the sort of pers
43、on that has a headache whenever you have to complete a writing assignment, this may not be the best news. Luckily for you, there is no reason to fear the scholarship essay. The following tips could help you conquer this not-so-easy aspect of the scholarship application process.You should always outl
44、ine your essays. This does not just apply to the scholarship essays, either. An outline helps lend focus to your thoughts and helps you create a picture of the “whole ” that the essay will become. Judges cannot to stand when your writing is loose, lacks coherence(连贯性 )or whenyou fail to connect your
45、 main points together. They want to see that you can support your argument well with clear and brief examples and that these examples do, in fact, relate to the topic at hand.If you have a choice in the topic you get to write about, always try to select something you are personally interested in. Do
46、n't write what you think the judges want to hear. This will only amount in an essay that reads like someone else s, which is not a great way to make yourself stand out.If you feel bored with the topic, then your essay will be boring as well.Make sure your idea follow a clear and a logical path.
47、This means they are connected well and the transitions( 过渡 ) easily flow from one idea to the next. Likewise, try to stay away from the obvious or the sad story. Yes,college will be a life-changing experience, but can you think of an interesting reason why this is so? And yes, it is terrible that yo
48、u lost afamily member at a young age, but what does it have to do with winning this scholarship? Judges can smell sad stories from a mile away, so only pull at the heartstrings( 动人心弦 ) if you have a proper reason for doing so.12. Whenwriting a scholarship essay, an outline is necessary because it he
49、lps you.A. focus on the details of the essayB. think more about the scholarshipC. make a picture of the whole essayD. support your argument well13. Your essay will be appreciated by judges if it .A. turns out to be loose.B. is short of coherenceC. is unable to connect to the main pointsD. supports y
50、our argument with brief examples14. What is the author s opinion on choosing the topic for a scholarship essay?A. The essay should include the obvious or the sad story.B. You must keep your mind clear and logical.C. You had better try to put an interesting story in it.D. Try to say as much as you ca
51、n about your family.15. The intended readers of the passage are probably.A. college students B. judges in collegesC. essay readers D. company leaders【答案】12. C 13. D 14. B 15. A【解析】文章就大学生如何写奖学金论文提了一些建议。12. C细节推理题。根据第二段 An outline helps lend focus to your thoughts and helps you create a picture of the
52、 “whole“ that the essay will become.可知提纲的重要性,它能集中你的想法然后构建一幅完整的图画,故选 C.13. D细节推理题。根据第二段 They want to see that you can support your argument well with clear and brief examples and that these examples do, in fact, relate to the topic at hand.可知评委们欣赏有清晰简要例子的文章,故选 D.14. B细节推理题。根据最后段 Make sure your idea f
53、ollow a clear and a logical path. This means they are connected well and the transitions(过渡)easilyflow from one idea to the next.可知选论文主题要清晰有逻辑,故选 B.15. A推理判断题° 根据第一段 Many scholarships require that you write an essay in order to be匚。for the prize money.和最后一段 college will be a life-changing exper
54、ience, butcan you think of an interesting reason why this is s。?可知这篇文是面向大学生写的,故选 A一第二节(共5小题:每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为 多余选项。While being lost in the woods can be a frightening experience, surviving alone in the wild is generally a matter of commonsense, patience, and wisely usin
55、g the gifts that nature provides.16.Do your research first. Don't just trek off into the wilderness; get a solid understanding of your surroundings first. Studying a map of the area where you're going - and making sure to bring it with you - will increase your chances of not getting lost tre
56、mendously. Educate yourself about the flora and fauna of the area you are exploring.17.18. A cell phone with a spare battery or a portable CB radio can beyour best, quickest means of rescue if you are truly lost or injured.A cellsignal may only be obtainable only from a hill or tree, but is better t
57、han nothing. Serious hikers may even consider investing in a personal locator beacon such as the SPOTMessenger for extended, precarious, or very remote, treks.Don't panic if you ' re lost. Panic is more dangerous than almost anything else, because it interferes with the operation of your sin
58、gle best, most useful and versatile survival tool: your mind. The moment you realize that you are lost, before you do anything else, stop.19. Before you act,follow the idea of STOP:S = sit downT = think O = observe your surroundings P = prepare for survival by gathering materials.Signal your location. Make noise by whistling, shouting, singing, or banging rocks together. 20. If you're in a mountain meadow, makethreepiles of dark leaves or branches in a triangle. In sandy areas, make a large triangle in
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 第一节 任重道远的环境治理说课稿-2025-2026学年初中地理中华中图版五四学制七年级上册-中华中图版五四学制2024
- J银行S支行中小企业授信管理问题研究
- 汉代玉器龙纹在文创产品的再设计研究
- 排水管网施工质量控制方案
- 激光定向能量沉积AlMoxFeCoCrNi2.1高熵合金组织及性能研究
- 历节方治疗痰瘀痹阻型类风湿关节炎的临床研究
- 机械臂自适应鲁棒跟踪控制方法研究
- 废油脂收处站建设项目建筑工程方案
- 智慧农业示范区建设项目技术方案
- 考点攻克苏科版八年级物理上册《声现象》定向攻克试题(解析版)
- 浙江省A9协作体2025-2026学年高二上学期暑假返校联考英语试卷(含解析)
- 2025年海水淡化处理行业研究报告及未来行业发展趋势预测
- Unit2词汇短语英译中中译英-仁爱科普版英语八年级上册
- 羊了个羊教学课件
- 企业价值创造培训
- 河南省汝阳县2025年上半年事业单位公开招聘教师岗试题含答案分析
- 子痫前期预测与预防指南2025版
- 医院未来学科发展规划提案
- 工厂采购业务知识培训课件
- 《骑鹅旅行记》教学课件
- 2025年匹克球裁判试题及答案
评论
0/150
提交评论