良好的阅读习惯_第1页
良好的阅读习惯_第2页
良好的阅读习惯_第3页
良好的阅读习惯_第4页
良好的阅读习惯_第5页
已阅读5页,还剩18页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、良好的阅读习惯要充满自信要善于抓关键句和主题句、图表要有文中信息支持点要扫读全文忌不带问题阅读忌忽略时间 (四要两忌) A young man once went into town and bought himself a pair of trousers. When he got home, he went upstairs to his bedroom and put them on. He found that they were about two inches too long. He went downstairs to the kitchen. His mother and t

2、wo sisters were washing up the tea-things there. “The new trousers are too long,” he said. “They need shortening by about two inches. Could one of you do it for me, please?” His mother and sister were busy and none of them said anything.But as soon as his mother had finished washing up, she went qui

3、etly upstairs to her sons bedroom and shortened the trousers by two inches. She came downstairs without saying anything to her daughters. Later on, after supper, the elder sister remembered her brothers trousers. She was a kind-hearted girl, so she went quietly upstairs without saying anything to an

4、yone, and shortened the trousers by two inches. The younger sister went to the cinema, but when she came home, she, also remembered her brothers trousers. So she ran upstairs and did as her mother and sister had done. You can imagine the look on the young mans face when he put on the trousers on the

5、 next morning.Read the passage and finish the exercises(1)事实询问题:以疑问词what,who,when,where,which, why,how等引起的特殊问句 1. The young mans trousers were _ for him at first. A a bit too long B very good C not too long D too short 2. The young mans mother and sisters didnt answer because they were busy _ in the

6、 kitchen. A cooking B making tea C washing clothes D washing cups, glasses and so on 3. His elder sister shortened the trousers _. A in the evening B after lunch C as soon as she had finished the washing D after she came back from the cinema ADA(1) Which of the following is right?(2) Which of the fo

7、llowing is not mentioned?(3) Which of the following is Not True in the passage?(4) Choose the right order of this passage.(5) From this passage we know _.(1)事实询问题:以疑问词what,who,when,where,which, why,how等引起的特殊问句 (2)数据推算题: 4. The next morning the young man found that the trousers were _ inches short fo

8、r him. A two B four C six D eight B(3)推理判断题:挖掘文章的深层含义 常见的题干:1.From the story we know that_.2.We can infer(推断)from the story that_.3.In the passage the writer tries to tell us that_.4.According to the story, what would happen next_.5.The writer suggests( 暗示)that_.6.The writer wants to prove(证明) that

9、_. 5. We can imagine that when the young man put the trousers on the next morning, he would feel_. A happy B surprising C surprised D thankfulC例如:例如:2003年陕西省英语中考试题阅读材料年陕西省英语中考试题阅读材料B的第一段:的第一段: All living things on the earth need other living things to live. Nothing lives alone. Most animals must liv

10、e in a group, and even a plant grows close together with others of the same kind. Sometimes one living thing kills another, one eats and the other is eaten. Each kind of life eats another kind of life in order to live, and together they form a food chain(食食物链物链)。Some food chains become broken up if

11、one of the links disappears59. Which of the following do you think is the best title for this passage? A. Animals B. Plants C. Food Chains D. Living ThingsD Why are people afraid of killer bees? People are afraid for two reasons. First, the bees sting(叮(叮) many more times than usual bees. Killer bee

12、s can sting sixty times a minute nonstop for two hours. Second, killer bees attack in groups. Four hundred bee stings can kill a person. Already several hundred people are dead. Now killer bees are in Texas. In a few years they will reach all over the United States. People can do nothing but wait. 在

13、这篇短文的后面就出了一道这样的阅读理解题:在这篇短文的后面就出了一道这样的阅读理解题: The best title of the passage is _. A. How to make more honey B. Killer bees C. A foolish scientist D. How to feed killer beesB(4)主旨大意题:文章主题或中心思想的 领会和理解能力 1.The passage mainly shows us_.2.The passage is mainly about_.3.The best title for the story is_.4.Th

14、e main idea of the passage is that_.5.The story tells us_.6.The writer is mainly talking about _.7.Which of the following is the best title?请完成下列一道阅读理解题:请完成下列一道阅读理解题:例例1 A bag is useful and the word “bag” is useful. It gives us some interesting phrases(短语短语). One is “ to let the cat out of the bag.”

15、 It is the same as “to tell a secret”. Now when someone lets out (泄漏泄漏)a secret, he “lets the cat out of the bag.” 短文后面有一个理解题目:短文后面有一个理解题目: John “lets the cat out of the bag” means he _. A. makes everyone know a secret B. the woman bout a cat C. buys a cat in the bag D. sells the cat in the bagA 例例2

16、:2004年北京市海淀区试题阅读材料年北京市海淀区试题阅读材料 As they go around town, the police help people. Sometimes they find lost children. They take the children home. If the police see a fight, they put an end to it right away. Sometimes people will ask the police how to get to a place in town. The police can always tell

17、the people which way to go. They know all the streets and roads well. 文章后面有这样一道题:文章后面有这样一道题: In the text, “put an end to” means “_”. A. stop B. cut C. kill D. flyA(5)词义猜测题:根据上下文猜测词义。(1)The word “ ” in the passage probably means _.(2) The underlined word “It” in the passage refers to _.(3) In this st

18、ory the underlined word“ ” means _.(4) Here “it” means_.(5)词义猜测题:根据上下文猜测词义。 Most American families are smaller than the families in other countries. Most American families have one or two parents and one or two children each. Children in the US will leave their parents home when they grow up. They u

19、sually live far from their parents because they want to find good jobs. They often write to their parents or telephone them. And they often go to visit their parents on holiday. Parents usually let their children choose their own jobs. Americans think it important for young people to decide on their

20、 lives by themselves. Children are asked to do some work around their house. And in many families, children are paid for doing some housework so that they learn how to make money for their own. 用所学知识完成文章阅读1.The size of most American families is _ that of other countries. A. larger than B. smaller th

21、an C. as big as D. as small as2.When children grow up, they leave their parents home to _. A. get married B. be free C. find good jobs D. study3.They visit their parents _. A. on weekdays B. on weekends C. at any time D. on holidayBCD4.Which of the following statements is WRONG? A. Children have the

22、 freedom to choose their own job. B. Parents dont ask their children to do the housework. C. Parents think it important for children to make their own decision. D. When children grow up, they usually live far away from their home.5.Some parents pay their children for doing housework because _.A. chi

23、ldren can learn how to make money for themselvesB. their children required them to do soC. they are richD. it is required by lawBA(1)掌握主旨大意,简要的事实和细节;(2)理解客观事实和抽象概念;(3)理解字面意思和深层含义, (作者的态度、意图)(4)理解重点的句、段和逻辑关系,(5)能进行推理和判断。(6)结合中学生应有的常识去理解。 阅读时我应遵循的原则:Read more and more short articles The more you read,

24、 the better result youll get!Ill show the key to improve(提高) the skills of reading. A young man once went into town and bought himself a pair of trousers. When he got home, he went upstairs to his bedroom and put them on. He found that they were about two inches too long. He went downstairs to the k

25、itchen. His mother and two sisters were washing up the tea-things there. “The new trousers are too long,” he said. “They need shortening by about two inches. Could one of you do it for me, please?” His mother and sister were busy and none of them said anything.But as soon as his mother had finished

26、washing up, she went quietly upstairs to her sons bedroom and shortened the trousers by two inches. She came downstairs without saying anything to her daughters. Later on, after supper, the elder sister remembered her brothers trousers. She was a kind-hearted girl, so she went quietly upstairs witho

27、ut saying anything to anyone, and shortened the trousers by two inches. The younger sister went to the cinema, but when she came home, she, also remembered her brothers trousers. So she ran upstairs and did as her mother and sister had done. You can imagine the look on the young mans face when he pu

28、t on the trousers on the next morning.Read the passage and finish the exercises A young man once went into town and bought himself a pair of trousers. When he got home, he went upstairs to his bedroom and put them on. He found that they were about two inches too long. He went downstairs to the kitch

29、en. His mother and two sisters were washing up the tea-things there. “The new trousers are too long,” he said. “They need shortening by about two inches. Could one of you do it for me, please?” His mother and sister were busy and none of them said anything.But as soon as his mother had finished wash

30、ing up, she went quietly upstairs to her sons bedroom and shortened the trousers by two inches. She came downstairs without saying anything to her daughters. Later on, after supper, the elder sister remembered her brothers trousers. She was a kind-hearted girl, so she went quietly upstairs without s

31、aying anything to anyone, and shortened the trousers by two inches. The younger sister went to the cinema, but when she came home, she, also remembered her brothers trousers. So she ran upstairs and did as her mother and sister had done. You can imagine the look on the young mans face when he put on

32、 the trousers on the next morning.Read the passage and finish the exercises A young man once went into town and bought himself a pair of trousers. When he got home, he went upstairs to his bedroom and put them on. He found that they were about two inches too long. He went downstairs to the kitchen.

33、His mother and two sisters were washing up the tea-things there. “The new trousers are too long,” he said. “They need shortening by about two inches. Could one of you do it for me, please?” His mother and sister were busy and none of them said anything.But as soon as his mother had finished washing

34、up, she went quietly upstairs to her sons bedroom and shortened the trousers by two inches. She came downstairs without saying anything to her daughters. Later on, after supper, the elder sister remembered her brothers trousers. She was a kind-hearted girl, so she went quietly upstairs without sayin

35、g anything to anyone, and shortened the trousers by two inches. The younger sister went to the cinema, but when she came home, she, also remembered her brothers trousers. So she ran upstairs and did as her mother and sister had done. You can imagine the look on the young mans face when he put on the

36、 trousers on the next morning.Read the passage and finish the exercises A young man once went into town and bought himself a pair of trousers. When he got home, he went upstairs to his bedroom and put them on. He found that they were about two inches too long. He went downstairs to the kitchen. His

37、mother and two sisters were washing up the tea-things there. “The new trousers are too long,” he said. “They need shortening by about two inches. Could one of you do it for me, please?” His mother and sister were busy and none of them said anything.But as soon as his mother had finished washing up,

38、she went quietly upstairs to her sons bedroom and shortened the trousers by two inches. She came downstairs without saying anything to her daughters. Later on, after supper, the elder sister remembered her brothers trousers. She was a kind-hearted girl, so she went quietly upstairs without saying anything to anyone, and shortened the trousers by two inches. The younger sister went to the cinema, but when she came home, she, also remembered her brothers trousers. So she ran upstairs and did as her mother and sister had done. You can imagine the look on the young

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论