版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、高考仿真模拟试题(五).完形填空(2006年广东)The survey about childhood in the Third World shows that the struggle for survival is long and hard. But in the rich world, children can_1_from a different kind of poverty of the spirit._2_, one Western country alone now sees 14,000 attempted suicides (自杀) every year by chil
2、dren under 15, and one child in five needs psychiatric (精神病学的) advice.There are many good things about_3_in the Third World. Take the close and constant relation between children and their parents, relatives and neighbors for example. In the West, the very nature of work puts distance between_4_and
3、children. But in most Third World villages mother and father do not go miles away each day to work in offices._5_, the child sees mother and father, relations and neigh bors working nearby and often shares in that work.A child_6_in this way learns his or her role through joining in the communitys_7_
4、:helping to dig or build, look after animals or babies rather than through playing with water and sand in kindergarten, keeping pets or playing with dolls.These children may grow up with a less oppressive sense of space and time than the_8_children. Their sense of days and time has a lot to do with
5、the change of seasons and positions of the sun or the moon in the sky. Children in the rich world,_9_, are provided with a watch as one of the_10_signs of growing up, so that they can_11_along with their parents about being late for school times, meal times, bed times, the times of TV shows.Third Wo
6、rld children do not usually_12_to stay indoors, still less in highrise apartments (公寓). Instead of dangerous roads, “keep off the grass” signs and “don t speak to strangers”, there is often a sense of_13_to study and play. Parents can see their children outside rather than observe them_14_from ten f
7、loors up.Of course, twelve million children under five still die every year through hunger and disease. But childhood in the Third World is not all_15_.解读:本文将第三世界的孩子与西方国家的孩子的童年时代作了对比,阐述了各自的优点和缺点。1. A. comeB. learnC. suffer D. survive解析根据but一词可知富裕世界也存在弊端,生活在优越环境中的孩子“遭受”着精神贫困。答案C2. A. As usual B. For
8、instanceC. In fact D. In other words解析根据空后内容可知此处应表示举例说明。答案B3. A. childhood B. povertyC. spirit D. survival解析根据上一段第一句的前半句可知此项正确。答案A4. A. adults B. fathersC. neighbors D. relatives解析根据前一句可知B、C、D三项都太片面,因此不可选。答案A5. A. Anyhow B. HoweverC. Instead D. Still解析根据上一句可判断此处表示意思的转折,instead意为“反而,作为代替”,however意为“然
9、而,可是”,因此只有C项符合文意。答案C6. A. growing up B. living throughC. playing D. working解析根据下一段第一句的开头部分可知此项正确。答案A7. A. activity B. lifeC. study D. work解析根据冒号后面的内容可知是“工作”。如果选择A项,则需要用复数形式。答案D8. A. Eastern B. goodC. poor D. Western解析本文是将第三世界的孩子与“西方”国家的孩子的童年时代进行对比,前半句是说第三世界的孩子,因此这里选D。B项强调的是“品质”,与所给语境不符。答案D9. A. at a
10、ny moment B. at the same timeC. on the other hand D. on the whole解析此处是进行对比。on the other hand“另一方面”。答案C10. A. easiest B. earliestC. happiest D. quickest解析在西方国家,戴手表是长大的一种标志。此处强调的是时间。答案B11. A. care B. fearC. hurry D. worry解析去掉句中的along with their parents这一修饰语,就比较容易理解了。so that后面跟的是目的状语从句,因此可以排除B项。答案A12.
11、A. dare B. expectC. have D. require解析dont have to意为“不必”,相当于neednt。答案C13. A. control B. dangerC. disappointment D. freedom解析前面提到他们不必一直守在家中,由此可判断他们有学习和玩耍的“自由”。下一句的前半句也提供了暗示。答案D14. A. anxiously B. eagerlyC. impatiently D. proudly解析父母担心的是外出玩耍的孩子的安全,由此可知此项正确。B项表示“渴望的”,不合题意。答案A15. A. bad B. goodC. rich D.
12、 poor解析上文阐述了第三世界国家孩子的童年时代也有许多好处,再结合本句中的but一词可知表示肯定意义。答案A.语法填空(2009年广州一模)阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空。One day a rich man took his son on a trip to the country. He wanted to show his son how the poor lived so he could be thankful_16_his wealth.They spent a couple of days and
13、nights on the farm of_17_would be considered a very poor family.On their return the father asked his son_18_(explain) what he had learnt. The boy, who had remained silent and deep in thought on the journey home,_19_(reply)in a way that shocked his father.The boy said he wanted to become a farmer. He
14、 envied the farmers who had the beautiful night stars to give them light_20_his family had only expensive lanterns. His wish was to have a farm_21_he could go swimming in an endless river instead of the garden pool in their home. Finally he asked his father, “What makes us safer,large walls around o
15、ur house_22_friends that will protect us?”The boy finished by saying,“_23_the trip I thought we were rich but today I learnt who is_24_(true) rich.” With this the boy got up and walked away, leaving his father sitting on their comfortable sofa, totally_25_(speech)答案16. for17. what18. to explain19. r
16、eplied20. while/because/as21. where/so22. or23. Before24. truly25. speechless.阅读第一节阅读理解阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项。A“Can I see my baby?” the happy new mother asked. When the bundle was in her arms and she moved the fold of cloth to look upon his tiny face, she gasped. The doctor turned quickly and
17、 looked out of the tall hospital window. The baby had been born without ears.Time proved that the baby s hearing was perfect. It was only his appearance that was imperfect. When he rushed home from school one day and threw himself into his mothers arms, she sighed, knowing that his life was to be mi
18、sfortunate. He cried out the tragedy, “A boy, a big boy. called me a freak (怪人)”He grew up, handsome. A favourite with his fellow students, he might have been class president, but for that. He developed a gift, a talent for literature and music. “But you might communicate with other young people,” h
19、is mother blamed him, but felt a kindness in her heart.Two years went by. One day, his father said to the son, “You re going to the hospital, son. Mother and I have someone who will donate the ears you need. But it s a secret.” The operation was a brilliant success, and a new person emerged.Later he
20、 married and entered the diplomatic service. One day, he asked his father, “Who gave me the ears? Who gave me so much? I could never do enough for him or her.” “I do not believe you could,” said the father, “but the agreement was that you are not to know. not yet.”The years kept their secret, but th
21、e day did come. He stood with his father over his mother s casket.Slowly, tenderly, the father stretched forth a hand and raised the thick, reddish brown hair to reveal the mother had no outer ears.“Mother said she was glad she never let her hair be cut,” his father whispered gently, “and nobody eve
22、r thought Mother less beautiful, did they?”语篇解读本文讲述了一个感人的故事。儿子天生没有耳朵,母亲将自己的耳朵捐献给了儿子。母亲去世后,父亲才将这个秘密告诉儿子。26Why did Mother gasp when she saw her newborn baby?A. Because her son had a tiny face.B. Because she saw her son crying.C. Because her son was born imperfect.D. Because her son was in her arms.解析细
23、节理解题。由第一段最后一句话“The baby had been born without ears.”可知答案。答案C27Which word can describe Mother s feeling when the son threw himself into her arms?A. Nervous.B. Sympathetic.C. Proud. D. Angry.解析细节理解题。由第二段的“When he rushed home from school one day and threw himself into his mothers arms,she sighed,knowin
24、g that his life was to be misfortunate.”可知答案。答案B28Who gave the son the ears?A. A doctor. B. His father.C. His mother. D. A stranger.解析细节理解题。从文章最后可知是母亲献出了自己的耳朵。答案C29The underlined word “reveal” in the last but one paragraph means “_”A. see B. showC. find D. search解析词义推测题。父亲拨开母亲的头发,揭示了母亲将自己的耳朵捐给儿子的真相,
25、因此,此处reveal是“显示”的意思。答案B30The best title for the passage would be _.A. Mothers hairB. An unforgettable memoryC. Who gave me the ears?D. Who is my best respectable person?解析标题归纳题。是谁给了我耳朵?这是贯穿文章的线索。故选C。答案C长难句解读When he rushed home from school one day and threw himself into his mothers arms,she sighed,kn
26、owing that his life was to be misfortunate.When he.arms是一个时间状语从句,主句是she sighed,knowing是现在分词作状语,表示原因,后面又跟了一个宾语从句,不定式短语to be misfortunate作表语,表示他的人生注定不幸。BBananas are one of the world s most important food crops. They are also one of the most valuable exports. Bananas do not grow from seeds. Instead, th
27、ey grow from existing plants. Bananas are threatened by disease because all the plants on a farm are copies of each other. They all share the same genetic weaknesses.For example, the Cavendish banana is most popular in North American and European markets. However,some kinds of fungus organisms easil
28、y infect the Cavendish. Black Sigatoka disease affects the leaves of Cavendish banana plants. The disease is controlled on large farms by putting chemicals on the plant s leaves.Farmers put antifungal chemicals on their crops up to once a week.Another fungal disease is more serious. Panama disease a
29、ttacks the roots of the banana plant. There is no chemical treatment for this disease. Infected plants must be destroyed. Panama disease has affected crops in Southeast Asia, Australia and South Africa. There is concern that it may spread to bananas grown in the Americas. This could threaten an impo
30、rtant export product for Central and South America.The International Network for the Improvement of Banana and Plantain supports research on bananas.The group has headquarters in France and other offices in the major bananagrowing areas of the world. The group says that more research must be done to
31、 develop improved kinds of bananas. The group says that fungal diseases mainly affect only one kind of banana. In fact, there are five hundred different kinds of bananas. Food and Agriculture Organization of the United Nations has said that the Cavendish banana represents only 10% of world productio
32、n.The UN. agency says farmers should grow different kinds of bananas. This protects against diseases that affect only one kind. Experts warn that disease may cause the Cavendish banana to disappear. This happened earlier to another popular banana because of its genetic weakness against disease.语篇解读香
33、蕉由于遗传性的抗病弱点,在不久的将来有的品种可能会消失。文章列举了两种威胁Cavendish香蕉的真菌病,国际组织建议农民种植更多种类的香蕉。31What does this passage mainly tell us?A. Bananas are the world s most important food crops.B. The risk to a popular banana shows need to grow other kinds.C. There are five hundred different kinds of bananas.D. How to grow banan
34、as in different countries.解析主旨大意题。根据全文内容和结构判断,文章主要介绍威胁Cavendish香蕉的真菌类疾病,进而显示出种植其他种类香蕉的必要性。故答案为B。答案B32Bananas are threatened by disease because _.A. they grow from seedsB. they are one of the most valuable exportsC. the only way to prevent it is to put chemicals on their leavesD. they have genetic we
35、aknesses against disease解析细节理解题。根据第一段内容可知,香蕉易受病害威胁是因为其遗传上的抗病弱点。后文也有叙述。答案D33Panama disease_.A. doesnt belong to fungal diseaseB. affects the leaves of banana plantsC. destroys bananas more seriously than Black Sigatoka diseaseD. has spread to bananas all over the world解析细节判断题。根据第二段前两句可知A项错误;根据第二段第二句可
36、知这种疾病威胁香蕉作物的根部,B项错误;根据第二段后三句可知,这种香蕉疾病已影响到东南亚、澳大利亚和南非,有可能传播到美洲,D项错误。由文章前两段分别对两种真菌病的描述可知,C项正确。答案C34We can infer from Paragraph 3 that _.A. the center of the group is in the USB. the Cavendish banana covers only a small part of the yield of bananasC. the key to solving the disease is to research all ki
37、nds of bananasD. each fungal disease affects five hundred different kinds of bananas解析推理判断题。根据第三段中“The group has headquarters in France”可知其中心位于法国,A项错误;根据第三段第三句可知,应对这种疾病的办法是培育改良品种,而不是调查所有的品种,C项错误;根据第三段第四句可知D项错误。由第三段最后一句可判断B项正确。答案B35According to the passage, which information is right?A. The Cavendish
38、 banana can mainly be imported from North America and Europe.B. Panama disease affects the leaves of Cavendish banana plants.C. The Cavendish banana wont die out in the future.D. The Cavendish banana makes up only one tenth of world production.解析细节认定题。根据第一段中“the Cavendish banana is most popular in N
39、orth American and European markets”可知这种香蕉在北美和欧洲市场最受欢迎,而不是从这两个地区进口,A项错误;根据第二段第二句可知B项错误;根据文章最后一段第三句可知C项错误;根据第三段最后一句可以判断D项正确。答案D长难句解读This happened earlier to another popular banana because of its genetic weakness against disease.由于天生的抗病弱点,另一种受欢迎的香蕉早些时候灭绝了。because of引导原因状语。注意this指代的是上一句所说的情况。CWhen times
40、 get tough, we all look for ways to cut back. When were hungry, we eat at home instead of going out. We take buses instead of taxis. And we wear our old designer jeans just a few months longer.With college expenses at alltime highs, high school students are eager to do anything to cut the cost of a
41、university education.One costcutting proposal is to allow college students to get a bachelor s degree in three years instead of four. Educational institutions have been actively exploring ways to make the learning process more efficient.But theres a question: Would the quality of undergraduate(本科生)e
42、ducation suffer? Few US universities have formally approved a “threeyear degree” model.I doubt that mainstream North American colleges will carry out a threeyear curriculum(课程) any time soon. For one thing, most universities already allow highly qualified students to graduate early by testing out of
43、 certain classes and obtaining a number of college credits(学分). In addition, at famous universities, the committee who determine which courses are required and which courses are electives are unlikely to suddenly “throw out” one quarter of the required credits. Professors will resist “diluting(稀释)”
44、the quality of the education they offer.In my opinion, a quality fouryear education is always superior to a quality threeyear education. A college education requires sufficient time for a student to become skilled in their major and do coursework in fields outside their major. It is not a good idea
45、to water down education, any more than it s not a good idea to water down medicine. If we want to help students find their way through university, we should help them understand early on what knowledge and skills they need to have upon graduation. We should allow students to test out of as many cour
46、ses as possible. We should give them a chance to earn money as interns(实习生)in meaningful parttime jobs that relate to their university studies, such as the fiveyear coop program at Northeastern University.语篇解读本文为议论文。作者认为把大学四年的学制缩短为三年不是一个好主意,保证足够的时间才能保证大学教育的质量。36Which of the following can be the best
47、 title?A. It s time to shorten the learning processB. Best learning takes place over timeC. University education should be watered downD. College education calls for reform解析主旨大意题。作者认为把大学四年的学制缩短为三年不是一个好主意,学好大学功课是需要付出时间的,故B项最佳。答案B37We can learn from the passage that _.A. most American universities ar
48、e against the “threeyear degree” modelB. many famous US universities are considering adopting the “threeyear degree” modelC. professors are willing to accept the “threeyear degree” modelD. The “threeyear degree” model can make college learning more efficient解析细节理解题。根据第二段中的Few US universities have fo
49、rmally approved a“threeyear degree”model可知几乎没有几所美国大学认可“三年本科学位”模式。答案A38In most US universities,_.A. college students are offered the coop programB. electives credits make up one quarter of the required creditsC. all students are required to finish fouryear education before graduationD. some excellent
50、 students can graduate ahead of time解析细节理解题。根据第三段中的most universities already allow highly qualified students to graduate early可知特别优秀的大学生可以提前毕业。答案D39We can infer that_.A. the author is a college professorB. the author thinks the cost of a university education is too high for people to affordC. the au
51、thor considers the university education quality very importantD. the author pays special attention to the allround development of college students解析推理判断题。在第四段作者给出了自己的观点,从“A college education requires sufficient time for a student to become skilled in their major.”“It is not a good idea to water down
52、 education”等处可以看出作者非常看重大学教育质量。答案C40The first paragraph serves as a(n)_A. explanation B. definitionC. introduction D. comment解析篇章结构题。本题要求学生推断文章的结构。根据第一段的内容可知第一段是用来引入话题的,故C项最佳。答案CDI once had my Chinese MBA students brainstorming on “twohour business plans”. I separated them into six groups and gave th
53、em an example: a restaurant chain. The more original their idea, the better, I said. Finally, five of the six groups presented plans for restaurant chains. The sixth proposed a catering(餐饮) service. Though I admitted the time limit had been difficult, I expressed my disappointment.My students were m
54、iddle managers, financial analysts and financiers from stateowned enterprises and global companies. They were not without talent or opinions, but they had been shaped by an educational system that rarely stressed or rewarded critical thinking or inventiveness. The scene I just described came in diff
55、erent forms during my two years teaching at the school. Papers were often copied from the Web and the Harvard Business Review. Case study debates were written up and just memorized.Students frequently said that copying is a superior business strategy, better than inventing and creating.In China,ever
56、y product you can imagine has been made and sold. But so few welldeveloped marketing and management minds have been raised that it will be a long time before most people in the world can name a Chinese brand.With this problem in mind, partnerships with institutions like Yale and MIT have been established. And then theres the “thousandtalent scheme”: this new government program is intended to improve technological modernization by attracting top foreigntrained scientists to the mainland with big money.But there are worries about Chinas res
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 健身房私教服务合同协议2025年专业版
- 国内旅游合作合同范本
- 外贸电商采购合同范本
- 城乡别墅买卖合同范本
- 多店授权合同补充协议
- 多人合伙代理合同协议
- 土地押金协议合同范本
- 土建劳务服务合同范本
- 土建宿舍包工合同范本
- 地桩购买合同合同范本
- 第二单元写作《学会记事》课件-统编版语文七年级上册
- 学堂在线 军事历史-第二次世界大战史 章节测试答案
- GB/T 3735.1-1983卡套式端直通长管接头
- FZ/T 70006-2004针织物拉伸弹性回复率试验方法
- 提高水冷壁射线检测效率0328
- 冬季驾驶员安全教育培训课件
- 国开数字电子电路形考答案
- 中等职业学校学分制教学管理条例
- 写景散文阅读练习题
- 断路器试验精品课件
- 学生奖状印刷模板
评论
0/150
提交评论