下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、2020年11月绍兴市高考科目诊断性考试英语第I卷注意事项:L答第I卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动, 用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。不能答在本试卷上,否则无效。第一部分:听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将你的 答案转涂到客观题答题卡上。第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中 选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时 间来回答有关小题和
2、阅读下一小题。每段对话仅读一遍。I .What is the man?A.A shop assistant.B.A hotel receptionist.C.A telephone operator.2 .Where is the kite?A.In the sky.B.In a store.C.In a tree.3 .Why does the man go to the library?A.He's preparing for the filial exam.B.He hates the classroom atmosphere.C.Hc wants to collect info
3、rmation.4 . What are the speakers talking about?A.David plan to visit Europe.B.David's business trip to Finland.C.David's visit to European countries.5 .What can be inferred from the conversation?A Philip failed to win the speech contest.B.Philip's speech was easy to understand.C.Amy was
4、 disappomted at Philip's speech.第二节(共15小题;每小题L5分,满分225分)听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、 C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你 将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时 间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6 .What does the woman suggest about the letter?A.Following grammar niles.B.Writing in simple sentences.
5、C.Using a short form of a word.7 .What will the man do next?A.Ask for advice.B.Reply to the bank.C.Leam writing skills.听第7段材料,回答第8至10题。8 .Why can't Jmi find the house?A.He hasn't been given the address.B.He is unable to check the address.C.He has been led by the false address.9 .Where does E
6、mily live?A.Beside a bank.B.In Salem Street.C.Opposite a furniture store.10 .What can we learn from the conversation?A.It takes Jim 30 minutes to get to Emily's house.B.Jini insists on walking to Emily's house.C.Emily will pick Jim up at the bus stop.听第8段材料,回答第11至13题。11 .What's the possi
7、ble relationship benveen the two speakers?A.Colleagues.B. Strangers.12 .What's the man's attitude towards die job offer?A.Negative.B.Casual.13 .What does the newly offered job attract the man most?A.Living in Chicago.B.Trying new things.C.Working in a bigger station.听第9段材料,回答第14至16题。14 .What
8、 do we know about the woman?A.She is in badly need of a computer.B.She has been cheated by his neighbor.C.She doesn't catch what die neighbor said.15 .Why won't the woman buy the computer?A.It probably comes illegally.B it's not worth die money.C it s in poor condition.16 .What does the
9、man advise the woman to do?A.Save money.B.Choose a safe source.听第10段材料,回答第17至20题。17 .What pushed Ralph to start writing?A .The discrimination against blacks.B.The dream in his childhood.C.The heavy pressure from life.18 . When was Ralph's Invisible Man published?A.In his thirties.B.In his fortie
10、s.19 . What's the intended purpose of the speaker?A.To recommend a university course.B.To describe a historical event.C.Classmates.C.Hesitant.C.Learn idioms.C.In his fifties.C.To introduce a famous writer.20 .What does the professor think of the novel?A.Thrilling.B. Inspiring.C.Interesting.第二部分:
11、阅读理解(共两节,满分35分)第一节(共10小题;每小题2.5分,满分25分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在 答题卡上将该项涂黑。ANine years ago, Catrina Davies, a Cambridge graduate, was living in a houseshare in Bristol.Constant worrying about paying the rent was making her ill with stress and she longed to get back to die Cornwall's Pe
12、nwith peninsula (半 曲)where she grew up.Priced out of the housing market, she took the final decision to go to live in a shabby, stand-alone shed which her father once used as his office.It was fiill of mice and spiders and tliere was no electricity, toilet, heating or shower/ Catrma remembers.She su
13、rvived the first year without electricity and still only uses ten pounds-worth a month.Over the years, Catrina has upgraded her modest shed with second-hand windows and doors and had a wood burner installed.Her oven is a camping stove outdoors and she does without a fridge by keeping easily spoiled
14、food outside in a Tupperware box.She buys milk from a local farm to make yogurt and grows fresh herbs, salad and vegetables.Having such an outdoor lifestyle, she's painfiilly aware of climate change."I ve noticed fewer songbirds and owls.Wintcrs arc warmer and weather patterns seem to be ch
15、anged.The fishermen say there are fewer mackerel (鳍鱼)too ”*Plastic pollution in the sea fills me with extreme sadness and anger,“ she continues."And the Amazon rainforest is being burned to the ground because of our desire for an endless supply of cheap burgers and cheap leather.Our ecology and
16、 housing crises are both symptoms of human greed/'“To save the planet, we all need to fundamentally change the way we lnwe. Although giving up meat, lots of cheap goods, driving and flying may seem like a sacrifice, it could actually make us all a lot happier in the long run.Many studies show th
17、at materialistic tendencies arc linked to decreased life satisfaction.When I first moved here, it was only meant to be a stopgap.Six years later. I can't imagine living any other way:1. What mainly leads to Catrma Davies' choice of living in a shed?A. The decision to escape high housing rent
18、s.B. The desire of pursuing materialistic enjoyment.C. The attempt to protect the ecological environment.D. The longing for unique surroundings in her hometown.2. What can be inferred from the last two paragraphs?A. Plastic pollution is closely linked to the climate change.B. Human desire for wealth
19、 helps promote life satisfaction.C. It is fundamental to meet people's materialistic needs.D. It will pay off to change the way people live.3. What is the main purpose of the passage?A. To convey the public's concern about the clmiate change.B. To advertise the living environment in Catrma s
20、 hometownC. To analyze the close relation between human greed and social problems.D. To introduce Catrma s experience and her appeal for eco-friendly lifestyle.【答案】l.A 2.D3. D【解析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了由于房价过高,剑桥大学毕业生Catrina Davies住进父 亲曾经作为办公室的一间破旧的独立小屋,过着简朴的生活。她希望人们改变生活方式,从 而拯救地球。(1题详解】细节理解题。根据文章第一段 “Price
21、d out of the housing market, she took the final decision to go to live in a shabby, stand-alone shed which her father once used as his office.(由于房价过高,她 最终决定住进父亲曾经作为办公室的一间破旧的独立小屋。)”可知,Catrina Davies选择住 在小屋里是为了逃避高昂的房租。故选A。【2题详解】推理判断题。根据文章最后两段,特别是最后一段中的“To save the planet, we all need to fundamentally
22、change the way we live. Although giving up meat, lots of cheap goods, driving and flying may seem like a sacrifice, it could actually make us all a lot happier in the long run.(为了拯 救地球,我们都需要从根本上改变我们的生活方式。虽然放弃吃肉、大量廉价商品、开车和 乘飞机似乎是一种牺牲,但从长远来看,它实际上会让我们大家都更快乐。)”可知,人类 的贪婪导致生态和住房危机,只有改变人们的生活方式,才能拯救地球。从而推断改
23、变人们 的生活方式是值得的。故选D。【3题详解】推理判断题。根据全文内容可知,文章主要讲述了由于房价过高,剑桥大学毕业生Catrina Davies住进父亲曾经作为办公室的一间破旧的独立小屋,过着简朴的生活。她希望人们改变 生活方式,从而拯救地球。从而推断出,本文的主要目的是介绍Catrina的经历和她对环保 生活方式的呼吁。故选D。BThe central authorities have published the first comprehensive document guiding the governments of various levels to deal with chal
24、lenges of one of the largest and fastest aging populations in the world.It is predicted that by 2035, the number of people above 60 years old will account for more than one-fourth of the country's population, which is already the case in some big cities.By 2050, China's aging population will
25、 approach its peak, with the percentage of the people aged beyond 60 making up 27.4 percent of the total.International experience shows that it is the social security and public service system that bears the main pressure from an aging population.However, if policymakers carefully take the trend int
26、o consideration to make the social management and national development policies as well as take enough and effective forward-looking measures, the aging population will not necessarily become a problem.As the experience of many developed economies shows, it is essential that the country transforms i
27、ts growth model from one driven by production elements to one driven by innovation 新)before the coming of the aging society, so as to minimize the impact of the loss of labor on the economy.So while increasing the social investment and inputs for the elderly, improving elder care, retirement service
28、s and strengthening legal and social protections, the government must also build a high quality work force and introduce advanced and innovative technologies to improve productivity.The plan therefore provides a guideline for local governments to change their view so that rather than seeing senior c
29、itizens as simply a financial burden, they should view them as motivation for providing high-quality services and a better social environment.Treating the elderly well is a traditional virtue of the Chinese nation, and building a policy system for pensions, respect for the elderly and a healthy soci
30、al environment is also a must.Therefore, the aging of the population itself is not a problem.lt is an important trend showing die country's social development.4. What do we know about aging population from the passage?A. It will contribute to the lack of labor force.B. It has reached its peak in
31、 China up to now.C. It reflects the advantages of public service system.D. It can be solved completely through technological innovation.5. What is tlie author's attitude towards aging population?A. Doubtful.Optimistic.6. What is this text?B. Objective.A. An introduction to a new phenomenon.C. A
32、news report of an official plan.【答案】4.A5.B6.DC. Disapproving.D.B. A research paper on a social problemD. A comment on a current issue.【解析】本文是一篇议论文。主要讨论的是中国的人口老龄化问题。我们不应该把老年人仅仅看作是 经济负担,而应该把他们看作是提供高质量服务和更好社会环境的动力。【4题详解】推理判断题,根据文章第四段 “As the experience of many developed economies shows, it is essential
33、 that the country transforms its growth model from one driven by production elements to one driven by innovation (创新)before the coming of the aging society, so as to minimize the impact of the loss of labor on the economy. (许多发达经济体的经验表明,在老龄化社会到来 之前,国家必须从以生产要素驱动的增长模式向以创新驱动的增长模式转变,以最大限度地 减少劳动力流失对经济的影响
34、。)可知老龄化将导致劳动力的缺失。故选A项。【5题详解】推理判断题。根据文章第三段 International experience shows that it is the social security and public service system that bears the main pressure from an aging population.However, if policymakers carefully take the trend into consideration to make the social management and national deve
35、lopment policies as well as take enough and effective forward-looking measures, the aging population will not necessarily become a problem. "(国际经验表明,承受人 口老龄化压力 的主要是社会保障和公共服务体系。但是,如果政策制定者认真考虑这一趋势,制定社会管 理和国家发展政策,并采取足够有效的前胳性措施,人口老龄化就不一定会成为一个问题。) 以及文章的第四段 “As the experience of many developed econom
36、ies shows, it is essential that the county transforms its growth model from one driven by production elements to one driven by innovation (创 新)before the coming of the aging society, so as to minimize the impact of the loss of labor on the economy.So while increasing the social investment and inputs
37、 for the elderly, improving elder care, retirement services and strengthening legal and social protections, the government must also build a high quality work force and introduce advanced and innovative technologies to improve productivity."(许多发达国家的经验表明,至关重要的是,在老龄化 社会的到来之前,国家将其增长模式由生产要素驱动转变为由创新
38、驱动,以减少丧失劳动力 对经济的影响。因此,在增加社会对老年人的投资和投入,改善养老、退休服务,加强法律 和社会保障的同时,政府还必须建设一支高素质的劳动力队伍,引进先进的创新技术来提高 生产力。)可知作者客观的分析了老龄化到来后,我们面对的压力,以及解决办法。作者是 客观的表明自己的态度,故选B项。【6题详解】主旨大意题。根据文章第一段"The central authorities have published the first comprehensive document guiding the governments of various levels to deal wi
39、th challenges of one of the largest and fastest aging populations in the world.”(中央政府发布了第一个全面的文件,指导各级政 府应对世界上最大和最快的老龄化人口之一的挑战。)引出老龄化的问题;文章第二段“Itis predicted that by 2035, the number of people above 60 years old will account for more than one-fbiirth of die country's population, which is already
40、the case in some big cities. By 2050, China's aging population will approach its peak, with the percentage of the people aged beyond 60 making up 27.4 percent of the total.”(据预测,到2035年,中国60岁以上人口将占总人口的四分之 一以上,一些大城市已经出现了这种情况。到2050年,中国人口老龄化将达到峰值,60 岁以上人口将占总人口的27.4%o )主要讲的是老龄化的现状:第三段"However, i
41、f policymakers carefully take the trend into consideration to make the social management and national development policies as well as take enough and effective forward-looking measures, the agmg population will not necessarily become a problem;(但是,如果政策制定者认真考虑这一 趋势,制定社会管理和国家发展政策,并采取足够有效的前瞻性措施,人口老龄化就不
42、一定 会成为一个问题。)主要讲的是老龄化而对的压力及解决措施。文章第四段具体讲解决措施; 文章第五段 “The plan therefore provides a guideline for local governments to change their view so that rather than seeing senior citizens as simply a financial burden, they should view them as motivation for providing high-quality services and a better social
43、environment.w (该计划为地方 政府提供了一个指导方针,以改变他们的看法,而不是简单地把老年人视为财政负担,应该 把他们视为提供高质量服务和更好的社会环境的动力。)根据文章最后一段“Therefore, the aging of the population itself is not a problem.lt is ail important trend showing die country's social development."(因此,人口老龄化本身不是问题。这是我国社会发展的一个重要趋势。)可 知文章主要是针对老龄化发表的评论。故选D项。CEcoto
44、urisin has become increasingly popular in recent years.Travelers visit natural environments funding conservation efforts or promoting local economies.In many cases, ecotourism involves close interaction with wildlife.Now, scientists have analyzed more than 100 research studies on how ecotourism affe
45、cts wild animals.They find the presence of humans changes the way animals behave, and those changes may put them at risk.Thcrefore, they have concluded that such trips can be harmful to the animals.When animals interact in seemingly kind ways with humans, they may let down their guard.As animals lea
46、rn to relax in the presence of humans, they may become bolder in other situations.If this transfers to their interactions with predators (捕食者),they are more likely to be injured or killed.The presence of humans can also discourage natural predators.lt creates a kind of safe place for smaller animals
47、 that may make them bolder.For example, in Grand Teton National Park, elk and pronghorns in areas with more tourists are less watchful and spend more time eating.Interacting with people can cause great changes in the characteristics of various species over time/lf animals become accustomed to touris
48、ts, we might create iiiiiiitended consequences - affecting the behavior or population of a species and uifluencmg die species' ftuiction in its community." the researchers write.Ecotourisin has effects similar to those of animal domestication (驯养)and urbanization.Research has shown that dom
49、esticated silver foxes become more obedient and less fearful.Fox squirrels and birds that live in urbanized areas are slower to flee from danger.The phenomena result from evolutionary changes, but also from regular interactions with humans.Scientists hope the new analysis will encourage more researc
50、h into the interactions between people and wildlife.lt is essential to develop further understanding of how various species in various situations respond to human interaction and under what conditions human exposure may place them at risk.7. We can learn from the passage that.A. ecotourism causes da
51、mage to the natural homes of wildlifeB. it is easy for eco-tourists to build up trust with wild animalsC. the effects brought by ecotourism may be harmful to the animalsD. wildlife interactions with humans strengthen their function in coininunity8. What does the underlined word fc'bolder'
52、9; in paragraph 3 probably mean?A. shyerB. braverC. wiserD. swifter9. The author mentions pronghorns in paragraph 4 as an example to show that.A. wild animals become more relaxed due to evolutionB. animals' reactions to humans vary from species to speciesC. smaller animals tend to be in harmony
53、with natural predatorsD. the presence of humans reduces their awareness of potential danger10. What might be the best title for the text?A. Ecotourisin Can Put Wild Animals at RiskB. Ecotourism Has Become A Popular TrendC. Wildlife's Reactions to Human ActivitiesD. Latest Research Findings on Ec
54、otourism【答案】7.C8. B 9. D 10. A【解析】本文是说明文。文章介绍了科学家们进行了关于生态旅游如何影响野生动物的研究,认为在 生态旅游中,人类的存在会使野生动物处于危险之中。【7题详解】细节理解题。根据文章第二段中 “They find the presence of humans changes the way animals behave, and those changes may put them at risk. Therefore, they have concluded that such trips can be harmful to the anima
55、ls.(他们发现人类 存在改变了动物的行为方式,而这些变化可能会 使它们处于危险之中。因此,他们得出结论,生态旅游可能对动物有害。)”可知,生态旅 游带来的影响可能对动物有害。故选C。【8题详解】词句猜测题。划线词前文提到"When animals interact in seemingly kind ways with humans, they may let down their guard ”,后文提到 Tf 由 is transfers to their interactions with predators (捕食 者),they are more likely to be
56、 injured or killed ”,当动物以看似友好的方式与人类互动时,它 们可能在人类面前会放松警惕,这样导致如果有捕猎者的情况下,动物也会放松警惕,对捕 猎者没有惧怕心理,导致他们受伤或死亡。所以在其他情况下,他们可能会变得更加大胆。 因此可以猜测,bolder意思为“更大胆的,更不惧怕的”。故选B。【9题详解】推理判断题。文章第四段中提到"The presence of humans can also discourage natural predators. It creates a kind of safe place for smaller animals that
57、 may make them bolder.(人类的存在也能阻 止天敌的入侵。它为较小的动物创造了一种安全的地方,这可能会使它们更加大胆。)”下 文提到在游客很多的地方,叉角羚不那么警惕,而是花更多的时间吃东西。作者举这个例子 是为了说明人类的存在使小动物们放松警惕,降低了他们对潜在危险的意识。故选D。【10题详解】主旨大意题。通读全文,文章第二段提出“and those changes may put them at risksuch trips can be harmful to the animals.M与人类的存在会改变动物的行为方式,使他们处于危险中生态旅游对动物有害:第三段提出 “
58、When animals interact in seemingly kind ways with humans, they may let down their guard.M与人类互动会让动物放松警惕:第四段提出“ The presence of humans can also discourage natural predators.M人类的存在能阻止天敌,让动物更加大胆:第 五段提出 * Interacting with people can cause great changes in the characteristics of various species overtime.&
59、quot;与人互动会导致不同物种的特征发生巨大变化。由此可知,文章是关于生态旅 游对野生动物带来的害处。标题应该为“生态旅游会把野生动物置于危险之中”。故选A。 第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Every year, students across the U.K.engage in the annual ritual (仪式)of telling college and university admissions officers why they deserve a seat at the school of their choice.However. this task is filled with anxiety and fear. 11 This, of course, leads many to ask the question: How shou
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 医院感染管理科主任述职报告模版
- 小升初语文古诗词填空专项练习
- 保税仓库建设项目可行性分析
- 数据中心安全管理系统规划方案
- 2025红河产业投资集团有限公司就业见习基地招募见习生(43人)笔试考试参考题库及答案解析
- 出国汉语教师培训课堂管理省公共课全国赛课教案(2025-2026学年)
- 团委换届表格讲课教案(2025-2026学年)
- 熔化焊热切割作业卫生防护教案
- 直线和圆的位置关系市公开课百校联赛教案
- 兼爱教案统编版高中语文选择性必修上册(2025-2026学年)
- 保密知识培训 课件
- 介入治疗指南与老年冠心病介入治疗
- 中国近代史纲要-为新中国而奋斗
- 中考备考应对中考历史学科的复习策略和解题技巧课件
- 《少年中国说》集体配乐朗诵表演创意设计
- 大面积回填中粗砂工程施工方案
- 臭氧发生器操作维护保养SOP
- 市政道路工程岩土工程勘察报告
- 财务收支专项审计实施方案
- 设计公司人员组织架构
- 《高等数学》全册教案教学设计
评论
0/150
提交评论