下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、2020-2021 年 英语阅读理解(人生百味) 20(附带答案解析 ) (word)一、九年级中考英语阅读理解(人生百味)(含答案详细解析)1阅读理解。Have you ever been sad because you failed in something? If so, please remember, for often, achieving what you expect is not the most important thing. Here is a story to tell you why.One day a little boy decided to dig a hol
2、e behind his house after watching a science program.As he was working, a couple of boys stopped by to watch.“ What are you doing?” asked one othe visitors.“ I want to dig a deep hole all the way through the earth!” the boy answered exThe older boys began to laugh, telling him that it was impossible
3、to do it. Then they left.The little boy kept on digging and digging. Suddenly, a few small colorful stones caught his eyes. He collected them and put them into a glass jar (罐) patiently. Humming (哼唱) a song, he went on digging. The jar was full soon. Then he talked to himself calmly and proudly,“ Mc
4、an't finish digging all the way through the earth, but look at what I have found in the process (过程) of digging! ”The boy's goal (目标) was too difficult, but it did cause him to go on, in other words, to cause us to keep working!Not every goal will be achieved. Not every job will end up with
5、a success. Not every dream will come true. Bu t when you can't achieve your goal, maybe you can say,“ Yes, but look what I'vefound along the way! There are so many wonderful things that have come into my life because I tried to do something! It is in” the digging that life is lived. It is th
6、e unexpected joy on the journey that really has a meaning.(1)What did the boy do after watching a program?A. He bought a glass jar.B. He played with some visitors.C. He started to dig a hole.D. He went on watching the program.(2)What did the older boys think of the little boy?A. He was silly.B. He w
7、as strong-minded.C. He was strict.D. He was energetic.(3)What does the underlined sentence“It is in the digging that life is lived. n according ”to meathe article?A. Life is to make a big success.B . Life is difficult but colorful.C. Life is to find the colorful stones.D. Life is on the way to achie
8、ve the goal.【答案】 (1) B(2)A(3)D【解析】 【分析】这篇短文主要描述了一个想挖穿地球的小男孩,最终没有挖穿地球。却 在挖掘的过程中,挖掘到了多彩的宝石。从而告诉我们虽然努力不一定就能实现目标,但 是我们也许会在过程中有很大的收获,我们要珍惜努力的过程。(1)B 细节理解题。根据短文第二段 One day a little boy decided to dig a hole behind his house after watching a science program. 描述,可知选 B。(2)A 根据第二段 The older boys began to laug
9、h, telling him that it was impossible to do it. 描 述,可知这个大男孩认为他很愚蠢,故选A。D。3)D 联系前文描述,可知这句话指的是生活的真义就是实现目标。故选2阅读理解DMy best friend Jenny and I got to the mall for shopping She held up a white sweater and matching skirt “Do you like this? ask”edshe“ It's grea,t ''I said Jenny nodded and contin
10、ued looking while I moved about touching the beautiful clothes “ I'll try this on ” Jenny walked towards the dressing room After a while , she came out in the outfit (一套衣服) She looked beautiful I sighed Part of me wanted to say how good she looked, but another part stopped the words coming out J
11、enny was in such good shape that she'd look good in the outfit Sometimes, I regretted choosing a best friend who was so pretty God, why can't I be the one with the rich parents and the great look?More and more , I was envious(妒忌的) of her “ We,ll Teresa, what do you think?” Jenny asked more t
12、han o“nceDo you like it?''The outfit looked great on her , but I lied , “ Not really I think you need something with more colors ''“ You think so?"Jenny said doubtfully“ Jusbt elieve me We'll find something better ,"I told her, pushing her back into the dressing room “
13、You just can't buy the first thing you see” I did my best to get Jenny out of the store , away from that outfit As we left , Jenny gave the sweater one last lookJust down the mall ,we passed a yogurt place "My treat , ''Jenny said, pulling out her wallet I could never say no to choc
14、olate , so we got some and sat down at a table As Jenny talked without stopping about a million things,I thought about my feelings toward her Those feelings weren't kind Sitting there , Jenny was attractive (吸引人的) not just because of her good luck , but more because of her kindness Treating me t
15、o chocolate was far from her only show of generosity She also let me drive her car and borrow her colothes.Finishing our chocolate , we headed for the next clothing store "Look at that red sweater.''Jenny said as we passed the window "It would be perfect for you Soon maybe you'
16、ll have enough by saving your babysitting money to buy something like that ”A few minutes earlier , all I had heard was about saving my babysitting money I had hated the fact that Jenny could ask her parents for anything , and they'd buy it for her This time , though I heard more I heard the voi
17、ce of someone who loved and cared me for who I was I needed to express the same to her (1)Teresa felt when Jenny came out of the dressing room in the new outfit A. enviousB. excitedC. lonelyD. comfortable2) Teresa and Jenny after they left the first clothing storeA. headed for the next clothing stor
18、eB. talked about the outfit Jenny wantedC. had some chocolate at a yogurt placeD. ended the friendship between them(3)Which of the following can be put in the blank?A. Jenny lent me some money B. Jenny asked for more chocolateC. I told Jenny my unkind feelings D. I began to see Jenny in a new light(
19、4)We can infer (推断) that Teresa would that day A. forget all about what had happenedB. ask her parents for money to buy somethingC. buy herself the red sweater in the next storeD. push Jenny back to the first store for the outfit【答案】 ( 1)A(2)C(3)D(4)D【解析】 【分析】短文大意:作者和好友去购物,好友看上了一套衣服非常好看,作者心 里也觉得很美,但
20、因为嫉妒心里她否认自己喜欢它,接下来她们喝了奶茶,在喝茶期间, 作者重新看到了好友的善良,在接下来的购物中,作者意识到了好友对她的关心,同时决 定以同样的关心去回报好友。( 1)细节理解题。从 More and more , I was envious(妒忌的) of her 可知选 A。(2)细节理解题。从 we passed a yogurt place "My treat , ''Jenny said, pulling out her wallet 可知她们去了奶茶店喝了巧克力奶茶,故选C。(3)细节理解题。从下文的 “Jenny很吸引人,不仅是因为她的好运,更
21、多的是因为她的善 良”,所以此处应该选 D。(4)细节推测题。从 I heard the voice of someone who loved and cared me for who I was Ineeded to express the same to her 可知作者 “我”会对她表达自己的善意,故 D 符合。 【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文 章中寻找答案。3阅读理解A wealthy man asked an old scholar to tell his son away from his bad habits. The schola
22、r took the young man for a walk through a garden. Stopping suddenly, he told the boy to pull out a tiny plant growing there.The young man made it easily. The old man then asked him to pull out a little bigger plant. Theyoung man pulled hard and the plant came out with its roots.“ Now pull out that o
23、ne,” saold man, pointing to a little tree. The boy had to use all his strength to pull it out.“Now take this one out,” said the old man, pointing at a big orange tree. The young man heldthe trunk (树干) and tried to pull it out. But it would not move.“It's impossible”, said thepanting (喘息) with th
24、e effort.“So it is with bad habits,” said the old man.“When they are young, it is easy to pull them out.But when they go deeply, they cannot be uprooted. ”The conversation with the old man changed the boy's life.(1)The scholar asked the young man to take a walk with him in the.D. schoolD. fiveD.
25、 a funny manA. forestB. parkC. garden(2)The scholar asked the young man to pull out plants for times.A. fourB. twoC. three(3)According to the passage, the scholar must be .A. a stupid manB. a lazy manC. a wise man(4)This passage mainly talks about.A. we need exercise more to pull trees outB. how to
26、get away from bad habitsC. talking with a scholar is very importantD. the earlier getting away from bad habits, the better【答案】 (1)C(2)A(3)C (4)D【解析】 【分析】短文大意:一个富人请求一位智者去除儿子的坏习惯。智者把这个孩子 带到了公园,要求这个年轻人先后四次拔出植物,由易到难,去除坏习惯也是如此,当它 们还不明显的时候,去除它们很容易,但是当它们深深扎根的时候,就难以去除了。智者 的这堂特殊的课改掉了孩子的坏习惯,改变了男孩的一生。(1)C细节理解题
27、。根据短文第一段中的句子“Thes cholar took the young man for a walkthrough a garden. 可知”,智者让青年人在花园里与他一起散步,故答案为C。(2)A细节理解题。根据短文中出现的句子to pull out a tiny plant , to pull out a littlebigger plant. Now pull out that one, said the old man, pointing to a little tree . “Now take this one out, ” said the old man, poinnti
28、g at a big orange tree. 可知,智者要求这个年轻人先后四次拔出 植物。故答案为 A。(3)C 推理判断题。智者要求这个年轻人先后四次拔出植物,由易到难,去除坏习惯也是 如此,当它们还不明显的时候,去除它们很容易,但是当它们深深扎根的时候,就难以去 除了。智者的这堂特殊的课改掉了孩子的坏习惯,改变了男孩的一生,足以说明智者的聪 明之处,故答案选 C。(4)D 主旨大意题。根据短文倒数第二段智者的话:“Soit is with bad habits, ”sa id the oldman. “Whe tnhey are young, it is easy to pull the
29、m out. But when they go deeply, they cannot be uprooted. 可”知,坏习惯要及早的去除,越早远离坏习惯,越好。故答案为D。【点评】主旨大意题(主题、标题)在阅读理解中经常会出现。第四小题适合用捕捉主旨 大意来解题。所谓主旨大意,也就是文章的中心思想,主题思想,中心观点,它常常针对文章的主题,作者的写作意图,文章段落的中心思想进行提问,这类题也叫归纳概括题。文中智者用拔植物的难易来类比坏习惯的去除也是如此。当它们还不明显的时候,去除它 们很容易,但是当它们深深扎根的时候,就难以去除了。也就是说越早远离坏习惯越好。 答案为 D。4阅读下列短文,
30、从每题所给的( A、B、C和 D)四个选项中选出最佳选项。When a man was walking by some elephants, he suddenly stopped He wondered why these huge animals were being held only by a small rope tied to their front legs. No chains, no cages. It was clear that the elephants could break the rope at any time, but for sonic reason, th
31、ey did not.He saw a trainer nearby and asked why the animals just stood there and didn't try to get away. "Well," the trainer said, "when they were very young and much smaller, we used the same rope to keep them from running away. At that age, it's enough to hold them. As they
32、 grow up, they are conditioned to believe they cannot break tile rope. They believe it can still hold them, so they never try to break free."The man was surprised. These animals could break flee whenever they wanted, but because they believed they couldn't, they were stuck right where they
33、were.How many of us go through life like the elephants-holding onto the belief that we cannot do something simply because we failed at it once before?Failure is a part of learning. If we failed once, it doesn't mean we can never succeed. If we try again and again, maybe we will succeed one day.
34、So don't be afraid of failure and keep on trying.(1)Why did the elephants never try to break the rope after they grew up?A. Because they liked being tied.B. Because they were too weak to break it.C. Because they didn't want to break it.D. Because they thought they couldn't break it.(2)Th
35、e underlined word "stuck" in Paragraph 3 means"".A. leftB. caught C. killed D. found(3)What does the writer want to tell us?A. Elephants should be set flee.B. Failure can help us succeed.C. Never let failure stop you from trying again.D. People should look after the elephants wel
36、l.【答案】 ( 1)D(2)B(3)C【解析】 【分析】本文 主要介绍了一个男人看到大象被绳子绑住了一只脚而不逃走,由此 引发对人生的思考。( 1)细节题。根据原文提到了 As they grow up, they are conditioned to believe they cannot break tile rope. They believe it can still hold them, so they never try to break free. 可知大象小时 候被绑住,长大了以后依然认为绳子可以拴住他们,故选D。( 2)推断题。根据原文提到了 because they be
37、lieved they couldn't, 可知他们认为自己已经 被这根绳子困住了,故选 B。( 3)主旨大意题。根据原文提到了If we failed once, it doesn't mean we can never succeed.If we try again and again, maybe we will succeed one day. 可知作者想告诉我们永远不要被困难 打倒,坚强起来,故选 C。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意 从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了 解大意之
38、后找出中心思想。5阅读理解“ Homestay is a form of study abroad program. It allows the visitor to rent a room from a local (当地的) family to better understand the local lifestyle. It also helps to improve the visitor's language ability,” said a teacher during a school meeting last term.“ Students who wish to le
39、more about foreign cultures or to get foreign experience should join this kind of holiday. I am sure you won't be disappointed (失望的) . ”After this special meeting, I always thought about this kind of holiday. Last month, I had a chance at last to go on such a holiday with some of my schoolmates
40、and we went to London, a place where I had wanted to go since years ago.As we were still young, we had a group leader who planned things for us and looked after us. After we got to London, we went to stay with different families. I was lucky that my host family (寄宿家庭) was a white couple who had a da
41、ughter about my age. They treated me as a daughter of their family during my stay there. They were interested in me and I learnt a lot of things from them, too.The holiday was filled with activities every day. After breakfast, a local teacher would come to take us in his car. Then we would have clas
42、ses or go on a sightseeing trip to different places of interest like the Big Ben, the London Bridge, and the Buckingham Palace. We would go back to our own homes after the activities.The holiday was a valuable experience for me. I enjoyed every minute of it. Yet, time really flew fast. Three weeks l
43、ater, we had to leave“ homes” for Hong Kong.(1)In the “homestay”program, a visitor c a n.A. learn more about holidaysB. understand his culture betterC. improve the language ability D. take part in foreign meetings(2)The writer had wanted to visit London since .A. last monthB. years ago(3)The group l
44、eader should .A. make plans for the familyC. stay with different families(4)The writer's host family .C. the special meetingD. her stay abroadB. take care of the studentsD. rent rooms to the studentsA. was very kind to herC. had two white daughtersB. went sightseeing with herD. was interested in
45、 her activities5) From the passage, we know that the writer in London.A. wished to stay a little longerB. spent three weeks in her homeC. had classes in many interesting placesD. helped the teacher take the students in a car答案】 (1) C(2)B(3)B(4)A(5)A【解析】 【分析】本文介绍了作者参加 homestay 活动,在伦敦参观学习的经历。( 1)细节理解。
46、根据第一段中的It also helps to improve the visitor's language ability. 可知这个项目可以提高参观者的语言能力,故答案为C。( 2)细节理解。根据第二段中的 .we went to London,a place where I had wanted to go since years ago.可知作者多年前就想去伦敦,答案选B。( 3)细节理解。根据第三段中的As we were still young,we had a group leader who plannedthings for us and looked after u
47、s. 可知小组领袖为我们制定计划,照顾我们,故答案为B。( 4)细节理解。根据第三段中的They treated me as a daughter of their family during my staythere. 可知作者的寄宿家庭把她当女儿对待,故答案为A。(5)推理判断。通读最后一段可知 ,作者对伦敦很留恋 ,舍不得走 ,希望在那儿待更长时间, 故答案为 A。【点评】本文属于夹叙夹议的文章,考查对篇章的把握和对细节信息的识别判断能力,答 题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。6阅读理解Years ago, I lived in a building in a large c
48、ity. The next building only was a few feet away from mine. There was a woman lived there, and I had never met her, yet I could see she sat by her window each afternoon, drinking or reading.After a few months, I began to notice that her window was dirty. Everything was unclear through the dirty windo
49、w. I would say to myself.“ I wonder why that woman doesn't clean herwindow. It really looks terrible.”One sunny morning I decided to clean my house, including washing the window.Late in the afternoon when I finished the cleaning, I sat down by the window with a cup of coffee for a rest. What a s
50、urprise! Across the way, the woman sitting by her window was clearly visible (看见) . Her window was clean!It dawned on me. I had been criticizing (批评) her dirty window, but all the time I was watching hers through my own dirty window.That was quite an important lesson for me. How often had I looked a
51、t others through the dirty window of my heart?Since then, whenever I wanted to judge (评判) someone, I asked myself first,“ Am I lookingat him through my own dirty window?” I try to clean the window of my own world so that I maysee the world about me more clearly.(1)The writer couldn't see everyth
52、ing clearly through the window because .A. the woman's window was dirtyB. the writer's window was dirtyC. the woman lived nearby D. the writer was near-sighted2) The writer was surprised thatA. the woman was sitting by her windowC. the woman did cleaning in the afternoonB. the woman's wi
53、ndow was still terribleD. the woman's window was clean3) “It dawned on me ” probably meansA. I began to understand it C. I knew it grew lightB. it cheered me upD . it began to get dark4) It's clear thatA. the writer had never met the woman beforeB. the writer often washed the windowC. they b
54、oth worked as cleaners (5) From the passage, we can learnD. they lived in a small townA. one shouldn't criticize others very oftenBC. one must judge himself before he judges othersB. one should often make his windows cleanD. one must look at others through hisdirty windows.【答案】 ( 1)B(2)D(3)A(4)A
55、(5)C【解析】 【分析】本文通过作者亲身经历的一个故事:通过自己的脏窗户看邻居时,总在 想为什么邻居不擦干净窗户,直到自己擦干净自己窗户时,才恍然大悟。告诉人们:不要 通过自己的狭小去评价别人。( 1)推理判断题。题意:作者通过窗户看不清一切是因为什么?A. the woman's windowwas dirty 那位妇女的窗户是脏的; B. the writer's window was dirty 作者的窗户是脏的; C. the woman lived nearby 那位妇女住在附近; D. the writer was near-sighted 作者近视了。根据 短文
56、内容,作者把自己的窗户擦干净后,就可以看清楚一切了,说明是作者的窗户是脏 的。故选 B。( 2)细节理解题。题意:作者对什么感到惊奇?A. the woman was sitting by her window 那位妇女坐在窗户边; B. the woman's window was clean. 那位妇女的窗户是干净的; C. the woman did cleaning in the afternoon 那位妇女在下午做了扫除; D. the woman's window was still terrible 那位妇女的窗户还很糟。由文中的: What a surprise
57、! Across the way, the woman sitting by her window was clearly visible. Her window was clean! 可知,作者在擦干净自己的窗 户时,惊奇地发现那位妇女的窗户是干净的。故选D。( 3)推理判断题。根据后句 I had been criticizing her dirty window, but all the time I was watching hers through my own dirty window. 可知 作者突然明白了一个道理,顿悟。所以选 A。( 4)细节理解题。根据第一段第二行There
58、 was a woman lived there, and I had never met her,有一个女人住在哪儿,我从没见过她。可知选 A( 5)主旨大意题。该文章的中心思想:在判断别人如何之前,先看看自己。whenever Iwanted to judge (评判) someone, I asked myself first, 所以选 C。【点评】本题考查故事性阅读。要求考生在阅读和理解全文的基础上对文章做出归纳、概括或评价。此类考查主旨和大意的题大多数针对段落(或短文)的主题思想,标题或目 的。解这种题目时,不能只凭文中的只言片语而断章取义,比如涉及文章的标题、主题、 结论、结局等有关问题,都需要在细读全文的基础上,结合所学语言知识、背景知识、生 活常识、专业知识进行逻辑思维推理判断,从而获取文章中内含的信息。7阅读下面材料,然后从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案。Daniel Olin was 11 years old when his parents moved to Can
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2024年湖南纺织职工大学辅导员考试参考题库附答案
- 2024年石家庄工程职业学院辅导员考试参考题库附答案
- 2024年西南大学辅导员考试笔试真题汇编附答案
- 2024年贵州理工学院辅导员招聘备考题库附答案
- 2024年邵阳学院辅导员考试参考题库附答案
- 2024年重庆能源职业学院辅导员招聘备考题库附答案
- 2024年长白山职业技术学院辅导员考试笔试题库附答案
- 2025下半年广东深圳市坪山区教育局面向2026应届毕业生招聘教师76人历年真题题库带答案解析(夺冠)
- 2025云南昭通鲁甸县公安局招聘辅警32人考试备考题库附答案
- 2025四川成都市新都区毗河中学校招聘校聘教师3人备考题库含答案
- 2026年中考历史一轮复习:七八九年级必背考点知识提纲填空版
- 天然气供气工程安全交底
- 《工业机器人系统操作员三级(高级)理论知识考核要素细目表》
- 航天器多功能散热结构设计-洞察及研究
- 政治●天津卷丨2024年天津市普通高中学业水平选择性考试政治试卷及答案
- 福州户外显示屏管理制度
- 检察案卡填录规范课件
- 2025江汉艺术职业学院辅导员考试题库
- 医院内控制度
- 非煤地下矿山机电知识
- 《高危作业培训》课件
评论
0/150
提交评论