计量经济学伍德里奇第六版考试题库及答案(英文版)_第1页
计量经济学伍德里奇第六版考试题库及答案(英文版)_第2页
计量经济学伍德里奇第六版考试题库及答案(英文版)_第3页
计量经济学伍德里奇第六版考试题库及答案(英文版)_第4页
计量经济学伍德里奇第六版考试题库及答案(英文版)_第5页
已阅读5页,还剩130页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

Chapter1

1.Econometricsisthebranchofeconomicsthat.

a.studiesthebehaviorofindividualeconomicagentsinmakingeconomicdecisions

b.developsandusesstatisticalmethodsforestimatingeconomicrelationships

c.dealswiththeperformance,structure,behavior,anddecision-makingofaneconomyasawhole

d.appliesmathematicalmethodstorepresenteconomictheoriesandsolveeconomicproblems.

Answer:b

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:WhatisEconometrics?

BUSPROG:

Feedback:Econometricsisthebranchofeconomicsthatdevelopsandusesstatisticalmethodsfor

estimatingeconomicrelationships.

2.Nonexperimentaldataiscalled.

a.cross-sectionaldata

b.timeseriesdata

c.observationaldata

d.paneldata

Answer:b

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:WhatisEconometrics?

BUSPROG:

Feedback:

3.Whichofthefollowingistrueofexperimentaldata?

a.Experimentaldataarecollectedinlaboratoryenvironmentsinthenaturalsciences.

b.Experimentaldatacannotbecollectedinacontrolledenvironment.

c.Experimentaldataissometimescalledobservationaldata.

d.Experimentaldataissometimescalledretrospectivedata.

Answer:a

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:WhatisEconometrics?

BUSPROG:

Feedback:

4.Anempiricalanalysisreliesontotestatheory.

a.commonsense

b.ethicalconsiderations

c.data

d.customsandconventions

Answer:c

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:StepsinEmpiricalEconomicAnalysis

BUSPROG:

Feedback:Anempiricalanalysisreliesondatatotestatheory.

5.Theterminaneconometricmodelisusuallyreferredtoasthe.

a.errorterm

b.parameter

c.hypothesis

d.dependentvariable

Answer:a

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:StepsinEmpiricalEconomicAnalysis

BUSPROG:

Feedback:Thetermuinaneconometricmodeliscalledtheerrortermordisturbanceterm.

6.Theparametersofaneconometricmodel.

a.includeallunobservedfactorsaffectingthevariablebeingstudied

b.describethestrengthoftherelationshipbetweenthevariableunderstudyandthefactorsaffectingit

c.refertotheexplanatoryvariablesincludedinthemodel

d.refertothepredictionsthatcanbemadeusingthemodel

Answer:b

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:StepsinEmpiricalEconomicAnalysis

BUSPROG:

Feedback:Theparametersofaneconometricmodeldescribethedirectionandstrengthofthe

relationshipbetweenthevariableunderstudyandthefactorsaffectingit.

7.Whichofthefollowingisthefirststepinempiricaleconomicanalysis?

a.Collectionofdata

b.Statementofhypotheses

c.Specificationofaneconometricmodel

d.Testingofhypotheses

Answer:c

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:StepsinEmpiricalEconomicAnalysis

BUSPROG:

Feedback:Thefirststepinempiricaleconomicanalysisisthespecificationoftheeconometricmodel.

8.Adatasetthatconsistsofasampleofindividuals,households,firms,cities,states,countries,ora

varietyofotherunits,takenatagivenpointintime,iscalleda(n).

a.cross-sectionaldataset

b.longitudinaldataset

c.timeseriesdataset

d.experimentaldataset

Answer:a

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:TheStructureofEconomicData

BUSPROG:

Feedback:Adatasetthatconsistsofasampleofindividuals,households,firms,cities,states,countries,

oravarietyofotherunits,takenatagivenpointintime,iscalledacross-sectionaldataset.

9.Dataontheincomeoflawgraduatescollectedatdifferenttimesduringthesameyearis.

a.paneldata

b.experimentaldata

c.timeseriesdata

d.cross-sectionaldata

Answer:d

Difficulty:Easy

Bloom's:Application

A-Head:TheStructureofEconomicData

BUSPROG:Analytic

Feedback:Adatasetthatconsistsofasampleofindividuals,households,firms,cities,states,countries,

oravarietyofotherunits,takenatagivenpointintime,iscalledacross-sectionaldataset.Therefore,

dataontheincomeoflawgraduatesonaparticularyearareexamplesofcross-sectionaldata.

10.Adatasetthatconsistsofobservationsonavariableorseveralvariablesovertimeiscalleda

dataset.

a.binary

b.cross-sectional

c.timeseries

d.experimental

Answer:c

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:TheStructureofEconomicData

BUSPROG:

Feedback:Atime-seriesdatasetconsistsofobservationsonavariableorseveralvariablesovertime.

11.Whichofthefollowingisanexampleoftimeseriesdata?

a.Dataontheunemploymentratesindifferentpartsofacountryduringayear.

b.Dataontheconsumptionofwheatby200householdsduringayear.

c.Dataonthegrossdomesticproductofacountryoveraperiodof10years.

d.Dataonthenumberofvacanciesinvariousdepartmentsofanorganizationonaparticularmonth.

Answer:c

Difficulty:Easy

Bloom's:Application

A-Head:TheStructureofEconomicData

BUSPROG:Analytic

Feedback:Atime-seriesdatasetconsistsofobservationsonavariableorseveralvariablesover

time.Therefore,dataonthegrossdomesticproductofacountryoveraperiodof10yearsisanexample

oftimeseriesdata.

12.Whichofthefollowingreferstopaneldata?

a.Dataontheunemploymentrateinacountryovera5-yearperiod

b.Dataonthebirthrate,deathrateandpopulationgrowthrateindevelopingcountriesovera10-year

period.

c.Dataontheincomeof5membersofafamilyonaparticularyear.

d.Dataonthepriceofacompany'sshareduringayear.

Answer:b

Difficulty:Easy

Bloom's:Application

A-Head:TheStructureofEconomicData

BUSPROG:Analytic

Feedback:Apaneldatasetconsistsofatimeseriesforeachcross-sectionalmemberinthedataset.

Therefore,dataonthebirthrate,deathrateandinfantmortalityrateindevelopingcountriesovera

10-yearperiodreferstopaneldata.

13.Whichofthefollowingisadifferencebetweenpanelandpooledcross-sectionaldata?

a.Apaneldatasetconsistsofdataondifferentcross-sectionalunitsoveragivenperiodoftimewhilea

pooleddatasetconsistsofdataonthesamecross-sectionalunitsoveragivenperiodoftime.

b.Apaneldatasetconsistsofdataonthesamecross-sectionalunitsoveragivenperiodoftimewhilea

pooleddatasetconsistsofdataondifferentcross-sectionalunitsoveragivenperiodoftime

c.Apaneldataconsistsofdataonasinglevariablemeasuredatagivenpointintimewhileapooled

datasetconsistsofdataonthesamecross-sectionalunitsoveragivenperiodoftime.

d.Apaneldatasetconsistsofdataonasinglevariablemeasuredatagivenpointintimewhileapooled

datasetconsistsofdataonmorethanonevariableatagivenpointintime.

Answer:b

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:TheStructureofEconomicData

BUSPROG:

Feedback:Apaneldatasetconsistsofdataonthesamecross-sectionalunitsoveragivenperiodoftime

whileapooleddatasetconsistsofdataonthesamecross-sectionalunitsoveragivenperiodoftime.

14.hasacausaleffecton.

a.Income;unemployment

b.Height;health

c.Income;consumption

d.Age;wage

Answer:c

Difficulty:Moderate

Bloom's:Application

A-Head:CausalityandtheNotionofCeterisParibusinEconometricAnalysis

BUSPROG:Analytic

Feedback:Incomehasacausaleffectonconsumptionbecauseanincreaseinincomeleadstoan

increaseinconsumption.

15.Whichofthefollowingistrue?

a.Avariablehasacausaleffectonanothervariableifbothvariablesincreaseordecrease

simultaneously.

b.Thenotionof"ceterisparibus'playsanimportantroleincausalanalysis.

c.Difficultyininferringcausalitydisappearswhenstudyingdataatfairlyhighlevelsofaggregation.

d.Theproblemofinferringcausalityarisesifexperimentaldataisusedforanalysis.

Answer:b

Difficulty:Moderate

Bloom's:Knowledge

A-Head:CausalityandtheNotionofCeterisParibusinEconometricAnalysis

BUSPROG:

Feedback:Thenotionof'ceterisparibus'playsanimportantroleincausalanalysis.

16.Experimentaldataaresometimescalledretrospectivedata.

Answer:False

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:WhatisEconometrics?

BUSPROG:

Feedback:Nonexperimentaldataaresometimescalledretrospectivedata.

17.Aneconomicmodelconsistsofmathematicalequationsthatdescribevariousrelationshipsbetween

economicvariables.

Answer:True

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:StepsinEmpiricalEconomicAnalysis

BUSPROG:

Feedback:Aneconomicmodelconsistsofmathematicalequationsthatdescribevariousrelationships

betweeneconomicvariables.

18.Across-sectionaldatasetconsistsofobservationsonavariableorseveralvariablesovertime.

Answer:False

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:TheStructureofEconomicData

BUSPROG:

Feedback:Atimeseriesdatasetconsistsofobservationsonavariableorseveralvariablesover

time.

19.Atimeseriesdataisalsocalledalongitudinaldataset.

Answer:False

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:TheStructureofEconomicData

BUSPROG:

Feedback:Atimeseriesdataisalsocalledalongitudinaldataset.

20.Thenotionofceterisparibusmeans"otherfactorsbeingequal.”

Answer:True

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:CausalityandtheNotionofCeterisParibusinEconometricAnalysis

BUSPROG:

Feedback:Thenotionofceterisparibusmeans“otherfactorsbeingequal."

Chapter2

1.Adependentvariableisalsoknownasa(n).

a.explanatoryvariable

b.controlvariable

c.predictorvariable

d.responsevariable

Answer:d

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:DefinitionoftheSimpleRegressionModel

BUSPROG:

Feedback:Adependentvariableisknownasaresponsevariable.

2.Ifachangeinvariablexcausesachangeinvariabley,variablexiscalledthe.

a.dependentvariable

b.explainedvariable

c.explanatoryvariable

d.responsevariable

Answer:c

Difficulty:Easy

Bloom's:Comprehension

A-Head:DefinitionoftheSimpleRegressionModel

BUSPROG:

Feedback:Ifachangeinvariablexcausesachangeinvariabley,variablexiscalledtheindependent

variableortheexplanatoryvariable.

3.Intheequationy=p0+ptx+u,p0isthe.

a.dependentvariable

b.independentvariable

c.slopeparameter

d.interceptparameter

Answer:d

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:DefinitionoftheSimpleRegressionModel

BUSPROG:

Feedback:Intheequationy=p0+ptx+u,p0istheinterceptparameter.

4.Intheequationy=0。+pxx+u,whatistheestimatedvalueofp0?

a.y-匹天

b.y+piX

£-i(Xi一幻(yi-力

d.Silixy

Answer:a

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:DerivingtheOrdinaryLeastSquaresEstimates

BUSPROG:

Feedback:Theestimatedvalueofp0isy—匹x.

5.Intheequationc=p0++u,cdenotesconsumptionandidenotesincome.Whatistheresidual

th

forthe5observationifc5=$500andQ=$475?

a.$975

b.$300

c.$25

d.$50

Answer:c

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:DerivingtheOrdinaryLeastSquaresEstimates

BUSPROG:

Feedback:Theformulaforcalculatingtheresidualfortheithobservationis=y,—yj.Inthiscase,the

residualisuj=c5-=$500-$475=$25.

6.Whatdoestheequationy=Po+雷xdenoteiftheregressionequationisy=po+PiXi+u?

a.Theexplainedsumofsquares

b.Thetotalsumofsquares

c.Thesampleregressionfunction

d.Thepopulationregressionfunction

Answer:c

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:DerivingtheOrdinaryLeastSquaresEstimates

BUSPROG:

Feedback:Theequationy=Po4-田xdenotesthesampleregressionfunctionofthegivenregression

model.

7.Considerthefollowingregressionmodel:y=p0+PiXi+u.Whichofthefollowingisapropertyof

OrdinaryLeastSquare(OLS)estimatesofthismodelandtheirassociatedstatistics?

a.Thesum,andthereforethesampleaverageoftheOLSresiduals,ispositive.

b.ThesumoftheOLSresidualsisnegative.

c.ThesamplecovariancebetweentheregressorsandtheOLSresidualsispositive.

d.Thepoint(x,y)alwaysliesontheOLSregressionline.

Answer:d

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:PropertiesofOLSonAnySampleofData

BUSPROG:

Feedback:AnimportantpropertyoftheOLSestimatesisthatthepoint(x,y)alwaysliesontheOLS

regressionline.Inotherwords,ifx=x,thepredictedvalueofyisy.

8.Theexplainedsumofsquaresfortheregressionfunction,y,=p0+0iXi+ulzisdefinedas.

a-S^Cvi-y)2

b.一夕)2

c.E陶Ut

d.EkiQi)2

Answer:b

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:PropertiesofOLSonAnySampleofData

BUSPROG:

Feedback:TheexplainedsumofsquaresisdefinedasE仁式%—y)2

9.Ifthetotalsumofsquares(SST)inaregressionequationis81,andtheresidualsumofsquares(SSR)is

25,whatistheexplainedsumofsquares(SSE)?

a.64

b.56

c.32

d.18

Answer:b

Difficulty:Moderate

Bloom's:Application

A-Head:PropertiesofOLSonAnySampleofData

BUSPROG:Analytic

Feedback:Totalsumofsquares(SST)isgivenbythesumofexplainedsumofsquares(SSE)andresidual

sumofsquares(SSR).Therefore,inthiscase,SSE=81-25=56.

10.Iftheresidualsumofsquares(SSR)inaregressionanalysisis66andthetotalsumofsquares(SST)is

equalto90,whatisthevalueofthecoefficientofdetermination?

a.0.73

b.0.55

c.0.27

d.1.2

Answer:c

Difficulty:Moderate

Bloom's:Application

A-Head:PropertiesofOLSonAnySampleofData

BUSPROG:Analytic

SSR

Feedback:TheformulaforcalculatingthecoefficientofdeterminationisR2=1——.Inthiscase,

R2=1-—=0.27

90

11.Whichofthefollowingisanonlinearregressionmodel?

a.y=Po+Pix1/2+u

b.logy=p0+Pilogx+u

c.y=1/(po+Pix)+u

d.y=Po+Pix+u

Answer:c

Difficulty:Moderate

Bloom's:Comprehension

A-Head:PropertiesofOLSonAnySampleofData

BUSPROG:

Feedback:Aregressionmodelisnonlineariftheequationisnonlinearintheparameters.Inthiscase,

y=l/(po+Pix)+uisnonlinearasitisnonlinearinitsparameters.

12.WhichofthefollowingisassumedforestablishingtheunbiasednessofOrdinaryLeastSquare(OLS)

estimates?

a.Theerrortermhasanexpectedvalueof1givenanyvalueoftheexplanatoryvariable.

b.Theregressionequationislinearintheexplainedandexplanatoryvariables.

c.Thesampleoutcomesontheexplanatoryvariableareallthesamevalue.

d.Theerrortermhasthesamevariancegivenanyvalueoftheexplanatoryvariable.

Answer:d

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:ExpectedValuesandVariancesoftheOLSEstimators

BUSPROG:

Feedback:Theerroruhasthesamevariancegivenanyvalueoftheexplanatoryvariable.

13.Theerrorterminaregressionequationissaidtoexhibithomoskedastictyif.

a.ithaszeroconditionalmean

b.ithasthesamevarianceforallvaluesoftheexplanatoryvariable.

c.ithasthesamevalueforallvaluesoftheexplanatoryvariable

d.iftheerrortermhasavalueofonegivenanyvalueoftheexplanatoryvariable.

Answer:b

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:ExpectedValuesandVariancesoftheOLSEstimators

BUSPROG:

Feedback:Theerrorterminaregressionequationissaidtoexhibithomoskedastictyifithasthesame

varianceforallvaluesoftheexplanatoryvariable.

14.Intheregressionofyonx,theerrortermexhibitsheteroskedasticityif.

a.ithasaconstantvariance

b.Var(y|x)isafunctionofx

c.xisafunctionofy

d.yisafunctionofx

Answer:b

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:ExpectedValuesandVariancesoftheOLSEstimators

BUSPROG:

Feedback:HeteroskedasticityispresentwheneverVar(y|x)isafunctionofxbecauseVar(u|x)=

Var(y|x).

15.Whatistheestimatedvalueoftheslopeparameterwhentheregressionequation,y=p0+PiXi+

upassesthroughtheorigin?

b.E之式%—y)

器凸2

d.£上式%—y)2

Answer:c

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:RegressionthroughtheOriginandRegressiononaConstant

BUSPROG:

Feedback:Theestimatedvalueoftheslopeparameterwhentheregressionequationpassesthroughthe

16.Anaturalmeasureoftheassociationbetweentworandomvariablesisthecorrelationcoefficient.

Answer:True

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:DefinitionoftheSimpleRegressionModel

BUSPROG:

Feedback:Anaturalmeasureoftheassociationbetweentworandomvariablesisthecorrelation

coefficient.

17.ThesamplecovariancebetweentheregressorsandtheOrdinaryLeastSquare(OLS)residualsis

alwayspositive.

Answer:False

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:PropertiesofOLSonAnySampleofData

BUSPROG:

Feedback:ThesamplecovariancebetweentheregressorsandtheOrdinaryLeastSquare(OLS)residuals

iszero.

18.R2istheratiooftheexplainedvariationcomparedtothetotalvariation.

Answer:True

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:PropertiesofOLSonAnySampleofData

BUSPROG:

Feedback:ThesamplecovariancebetweentheregressorsandtheOrdinaryLeastSquare(OLS)residuals

iszero.

19.Therearen-1degreesoffreedominOrdinaryLeastSquareresiduals.

Answer:False

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:ExpectedValuesandVariancesoftheOLSEstimators

BUSPROG:

Feedback:Therearen-2degreesoffreedominOrdinaryLeastSquareresiduals.

20.Thevarianceoftheslopeestimatorincreasesastheerrorvariancedecreases.

Answer:False

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:ExpectedValuesandVariancesoftheOLSEstimators

BUSPROG:

Feedback:Thevarianceoftheslopeestimatorincreasesastheerrorvarianceincreases.

Chapter3

xis

1.Intheequation,y=p0+4-p22+u,p2a(n).

a.independentvariable

b.dependentvariable

c.slopeparameter

d.interceptparameter

Answer:c

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:MotivationforMultipleRegression

BUSPROG:

】xs

Feedback:Intheequation,y=p04-BiX+p22+u,02>aslopeparameter.

xXu

2.Considerthefollowingregressionequation:y=Bi+B2i+B22+-Whatdoespiimply?

a.measurestheceterisparibuseffectofXionx2.

b.measurestheceterisparibuseffectofyonx1.

c.Bimeasurestheceterisparibuseffectofy.

d.01measurestheceterisparibuseffectofxxonu.

Answer:c

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:MotivationforMultipleRegression

BUSPROG:

Feedback:仇measurestheceterisparibuseffectofXiony.

3.Iftheexplainedsumofsquaresis35andthetotalsumofsquaresis49,whatistheresidualsumof

squares?

a.10

b.12

c.18

d.14

Answer:d

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:MechanicsandInterpretationofOrdinaryLeastSquares

BUSPROG:Analytic

Feedback:Theresidualsumofsquaresisobtainedbysubtractingtheexplainedsumofsquaresfromthe

totalsumofsquares,or49-35=14.

4.WhichofthefollowingistrueofR2?

a.R2isalsocalledthestandarderrorofregression.

b.AlowR2indicatesthattheOrdinaryLeastSquareslinefitsthedatawell.

c.R2usuallydecreaseswithanincreaseinthenumberofindependentvariablesinaregression.

d.R2showswhatpercentageofthetotalvariationinthedependentvariable,Y,isexplainedbythe

explanatoryvariables.

Answer:d

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:MechanicsandInterpretationofOrdinaryLeastSquares

BUSPROG:

Feedback:R2showswhatpercentageofthetotalvariationinYisexplainedbytheexplanatoryvariables.

5.ThevalueofR2always.

a.liesbelow0

b.liesabove1

c.liesbetween0and1

d.liesbetween1and1.5

Answer:c

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:MechanicsandInterpretationofOrdinaryLeastSquares

BUSPROG:

Feedback:Bydefinition,thevalueofR2alwaysliesbetween0and1.

6.Ifanindependentvariableinamultiplelinearregressionmodelisanexactlinearcombinationof

otherindependentvariables,themodelsuffersfromtheproblemof.

a.perfectcollinearity

b.homoskedasticity

c.heteroskedasticty

d.omittedvariablebias

Answer:a

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:TheExpectedValueoftheOLSEstimators

BUSPROG:

Feedback:Ifanindependentvariableinamultiplelinearregressionmodelisanexactlinearcombination

ofotherindependentvariables,themodelsuffersfromtheproblemofperfectcollinearity.

7.Theassumptionthattherearenoexactlinearrelationshipsamongtheindependentvariablesina

multiplelinearregressionmodelfailsif,wherenisthesamplesizeandkisthenumberof

parameters.

a.n>2

b.n=k+l

c.n>k

d.n<k+l

Answer:d

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:TheExpectedValueoftheOLSEstimators

BUSPROG:

Feedback:Theassumptionofnoperfectcollinearityamongindependentvariablesfailsifn<k+l.

8.Exclusionofarelevantvariablefromamultiplelinearregressionmodelleadstotheproblemof

a.misspecificationofthemodel

b.multicollinearity

c.perfectcollinearity

d.homoskedasticity

Answer:a

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:TheExpectedValueoftheOLSEstimators

BUSPROG:

Feedback:Exclusionofarelevantvariablefromamultiplelinearregressionmodelleadstotheproblem

ofmisspecificationofthemodel.

9.Supposethevariablex2hasbeenomittedfromthefollowingregressionequation,y=p04-Six1+

B2X2+u.B1istheestimatorobtainedwhenX2isomittedfromtheequation.Thebiasinpxispositive

if.

a.02>0andx1andx2arepositivelycorrelated

b.02<0ar,dx1andx2arepositivelycorrelated

c.02>0andx1andx2arenegativelycorrelated

d.p2=0andx1andx2arenegativelycorrelated

Answer:a

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:TheExpectedValueoftheOLSEstimators

BUSPROG:

Feedback:WhenthevariableX2isomittedfromtheregression,thebiasinispositiveifp2>0andx

1andx2arepositivelycorrelated.

10.Supposethevariablex2hasbeenomittedfromthefollowingregressionequation,y=p04-4-

B2X2+u.01istheestimatorobtainedwhenX2isomittedfromtheequation.Thebiasinis

negativeif.

a.p2>0andx1andx2arepositivelycorrelated

b.”<0andx1andx2arepositivelycorrelated

c.02=0andXiandx2arenegativelycorrelated

d.阮=0andx1andx2arenegativelycorrelated

Answer:b

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:TheExpectedValueoftheOLSEstimators

BUSPROG:

Feedback:WhenthevariableX2isomittedfromtheregression,thebiasinisnegativeifp2<0and

x1andx2arepositivelycorrelated.

11.Supposethevariablex2hasbeenomittedfromthefollowingregressionequation,y=p0+BiX1+

B2X2+u.Biistheestimatorobtainedwhenx2isomittedfromtheequation.If)>Pi,issaid

to.

a.haveanupwardbias

b.haveadownwardbias

c.beunbiased

d.bebiasedtowardzero

Answer:a

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:TheExpectedValueoftheOLSEstimators

BUSPROG:

Feedback:WhenthevariableX2isomittedfromthefollowingregressionequation,y=Bo+PiXx4-

p2^2+u,,p1hasanupwardbiasifE(pt)>Pi.

12.High(butnotperfect)correlationbetweentwoormoreindependentvariablesiscalled.

a.heteroskedasticty

b.homoskedasticty

c.multicollinearity

d.micronumerosity

Answer:c

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:TheVarianceoftheOLSEstimators

BUSPROG:

Feedback:High,butnotperfect,correlationbetweentwoormoreindependentvariablesiscalled

multicollinearity.

13.Thetermreferstotheproblemofsmallsamplesize.

a.micronumerosity

b.multicollinearity

c.homoskedasticity

d.heteroskedasticity

Answer:a

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:TheVarianceoftheOLSEstimators

BUSPROG:

Feedback:Thetermmicronumerosityreferstotheproblemofsmallsamplesize.

14.Findthedegreesoffreedominaregressionmodelthathas10observationsand7independent

variables.

a.17

b.2

c.3

d.4

Answer:b

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:TheVarianceoftheOLSEstimators

BUSPROG:Analytic

Feedback:Thedegreesoffreedominaregressionmodeliscomputedbysubtractingthenumberof

parametersfromthenumberofobservationsinaregressionmodel.Since,thenumberofparametersis

onemorethanthenumberofindependentvariables,thedegreesoffreedominthiscaseis10-(7+1)=

2.

15.TheGauss-Markovtheoremwillnotholdif.

a.theerrortermhasthesamevariancegivenanyvaluesoftheexplanatoryvariables

b.theerrortermhasanexpectedvalueofzerogivenanyvaluesoftheindependentvariables

c.theindependentvariableshaveexactlinearrelationshipsamongthem

d.theregressionmodelreliesonthemethodofrandomsamplingforcollectionofdata

Answer:c

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:EfficiencyofOLS:TheGauss-MarkovTheorem

BUSPROG:

Feedback:TheGauss-Markovtheoremwillnotholdiftheindependentvariableshaveexactlinear

relationshipsamongthem.

16.Theterm"linear"inamultiplelinearregressionmodelmeansthattheequationislinearin

parameters.

Answer:True

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:MotivationforMultipleRegression

BUSPROG:

Feedback:Theterm“linear“inamultiplelinearregressionmodelmeansthattheequationislinearin

parameters.

17.Thekeyassumptionforthegeneralmultipleregressionmodelisthatallfactorsintheunobserved

errortermbecorrelatedwiththeexplanatoryvariables.

Answer:False

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:MotivationforMultipleRegression

BUSPROG:

Feedback:Thekeyassumptionofthegeneralmultipleregressionmodelisthatallfactorsinthe

unobservederrortermbeuncorrelatedwiththeexplanatoryvariables.

18.Thecoefficientofdetermination(R2)decreaseswhenanindependentvariableisaddedtoamultiple

regressionmodel.

Answer:False

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:MechanicsandInterpretationofOrdinaryLeastSquares

BUSPROG:

Feedback:Thecoefficientofdetermination(R2)neverdecreaseswhenanindependentvariableisadded

toamultipleregressionmodel.

19.Anexplanatoryvariableissaidtobeexogenousifitiscorrelatedwiththeerrorterm.

Answer:False

Difficulty:Easy

Bloom's:Knowledge

A-Head:TheExpectedValueoftheOLSEstimators

BUSPROG:

Feedback:Anexplanatoryvariableissaidtobeendogenousifitiscorrelatedwiththeerrorterm.

20.Alargererrorvariancemakesitdifficultto

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

最新文档

评论

0/150

提交评论