版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
=
2026年高考英语二轮复习讲练测专题04阅读理解之推理判断ENGL背水
一
战
青春无悔真题动向考查考生通过阅读语篇进行推理判断的能力必备知识如何进行引申推断:(1)思维导图(2)引申推断的设问方式(3)
错误选项的特点(4)解题技巧关键能力根据文章中的定位内容进行引申推断,得出相应的结论命题预测考向根据文章中的定位内容进行引申推断,得出相应的结论考点二考查目的和意图题考点三
考查写作态度题考点四
考查描述人物或事件特征考点五
考查文章出处考点六
考查预测文章走势考点七
考查写作手法考点八
考查读者对象考点九
考查文章结构析
·考情精解03破
·考点攻坚语
高
考
复
习考点一考查引申推断题目录
英02
构
·知能架构PART
◎NE析
·考情精解剖析考情动向
精研考点分布三命题轨迹透视从近三年高考试题来看,阅读理解中考查推理判断题5个左右,题目难度较大。命题趋势:在语篇中考查学生根据文章内容进行推理判断的能力。考点频次总结考点2025年2024年2023年引申推断2025年新高考一卷(阅读理解B27;2.5分
)2025年新高考一卷(阅读理解B25;2.5分
)2024新课标I卷(C31)2024全国甲卷(B29)2023年新高考全国I卷(阅读理解B27)2023年新高考全国I卷(阅读理解C30、31)写作目的和意图2025年全国一卷(阅读理解D34;2.5分)2024
·新课标I卷(阅读B27,2.5)2023
·新高考全国Ⅱ卷(阅读理解C31)2023
·新高考全国I卷(阅读理解B26)对人或事物的描
述或评价2025年1月浙江卷
·
阅读逻辑(B27,2.5分
)2023
·新高考全国Ⅱ卷(阅读理解B26)2026命
题预测预计在2026年高考中,会以多种体裁和题材语篇为命题情景,考查考生根据文章内容进行推理判断的能力,阅读理解中的推理判断题是必考点。o
析
·考情精解PARTTW◎构
·
知能架构搭建知识网络
整合能力体系三定位信息字面理解深层理解根据文章或段落的主旨推断写作目的根据文章的内容和结构定文章类型,通晓文章常见的类型支持、赞同、乐观中立、客观反对、批评、怀疑、悲观利用因果关系推断利用对比关系推断利用文章最后一段话的内容和最后几句话推断○
构
·
知能架构推理判断题读者对象文章结构根据文章的内容和预期,推断合适的人群总-分-总分-总总-分引申推断题目的和意图文章出处写作态度文章走势开篇提问引关注举例、引语或数据证明观点讲述事实引主题描述人物特征:通晓常用形容词描述事件特征:通晓常用形容词描述人或事物特征写作手法PARTTHREE破
·考点攻坚破解考点规律
攻克解题难关三【答案】A【解析】A
推理判断题。根据最后一段
“Iwalkedinto
class
believing
that
writing
is
important
as
a
means
of
communication.However,mystudentsdemonstratedsomethingmoreimportant
to
me.When
thefinal
bellrangin
June,I
walkedaway
witha
yearbookfullofmessagesabout
writing’smost
powerfulsignificance—theabilitytoconnectpeople,to
put
usinanother’sskin,toteachuswhatitmeanstobehuman.结合全文内容可知,文章通过作者的教学经历,说明她在教导学生的同时,自己也领悟到写作的真正意义,这一过程体现了“教学相长”的理念。选项A“Teachingislearning(教学相长)”符合文中描述的作者通过教学获得的新认识。故选A。Iwalked
into
classbelievingthatwriting
is
important
as
ameans
ofcommunication.However,my
students
demonstrated
somethingmore
important
to
me.When
the
final
bell
rang
in
June,I
walked
away
with
a
yearbook
full
ofmessages
about
writing's
most
powerfulsignificance—the
ability
to
connect
people,to
put
us
in
another's
skin,to
teach
us
what
it
means
to
be
human.27.What
does
the
author's
experience
show?A.Teaching
is
learning.
B.Still
waters
run
deep.C.Knowledge
is
power.D.Practicemakesperfect.◎考点一
考查引申推断题
真题动向新动向
(2025年新高考一卷·
阅读理解B27;2.5分
)A新动向
(2025年新高考一卷
·
阅读理解B25;2.5分
)Butthingswere
different
for
their
first
essay,which
was
about
the
question:“Why
is
writing
important?”Most
of
the
essays
filledlessthanonepage,andfewcontainedasentencethatcouldbeinterpretedasathesis(论点)statement.Iwasshocked.ThenIrealizedthattheproblemwasthe
question
itself.They
couldhave
written
pages
on
the
necessity
ofcomputers,but
writing,in
and
ofitself,simply
didn't
strike
them
as
important.This
would
have
to
change.25.Why
did
the
students
perform
poorly
in
writing
their
first
essay?A.They
were
not
given
enough
time.B.They
had
a
very
limited
vocabulary.C.They
misunderstood
the
question.
D.They
had
little
interest
in
the
topic.【答案】D【解析】D推理判断题。根据第二段中“Mostoftheessaysflledlessthanonepage,andfew
contained
a
sentence
that
could
beinterpreted
as
a
thesis(论点)statement.Iwas
shocked.Then
I
realized
that
the
problem
was
the
question
itself.They
could
have
writtenpages
on
the
necessity
of
computers,but
writing,in
and
of
itself,simply
didn't
strike
them
as
important.可推知,学生们在写第一篇作文时表现不佳,是因为他们对写作这个话题本身不感兴趣。故选D。◎考点一
考查引申推断题
真题动向知识点:如何进行引申推断根据阅读文章整体或某一段落的内容进行引申推断得出推断结果。引申推断的方法:1.通过分析文章内容,
推断出文章中事实的结论,得出新的判断;2.推理判断的结论不是文章中的原句,而是在文章基础上,通过逻辑
推理得出的结论。(1)思维导图一找
将题干中的about或from之后的内容或infer后that从句的主语作为定位词,找到答案依据二理理解信息句的字面意思三推依据字面意思,结合已有常识,进行符合情理的
推断四比比较各选项,确定答案简单重复仅为文中信息的简单重复,而非推断的结论无中生有文中无信息支撑黑白颠倒
与文中所述事实相反推理过度推得不合情理张冠李戴利用文中词语迷惑考生◎考点一
考查引申推断题
必备知识能力:根据文章中的定位内容进行引申推断,得出相应的结论。揣
摩
推
敲
法
干
扰
项
特
征推断
隐含
意思(2)引申推断的设问方式1.What
can
be
inferred
about
the……?2.What
can
be
inferred
about...from
the
last
paragraph?3.What
can
we
learnfrom……?4.What
can
we
inferabout……from
the
text?(3)错误选项的特点1.似是而非:只是对原文信息简单重述,而不是依据文章提供事实依据推断出来的结论。2.夸大事实:对文章的事实或证据进行夸大;有时,选项内容与原文一致无需推断。3
.推理过度:选项往往过于绝对化或片面化(以偏概全),有时会出现only,all
等词语。4.掺入常识:根据考生已有常识是正确的,但不是根据文章中的证据推断出来的结论。(4
)解题技巧:引申推断题属于深层理解题,要求根据语篇内容,推断具体细节。做此类题目关键是要正确把握文章的内在关系,理解文章的真正含义,要忠实于原文,千万不能主观臆断,随意揣测,更不能以自己的观点代替作者的观点。◎考点一
考查引申推断题
必备知识新动向
(2026
·
江苏省扬州市七校月考)After
finishinghistraining,John
startedhis
ownworkshop.His
days
arenow
spent
bringing
damaged
andaging
furniturebackto
its
former
glory.Thework
is
challenging,requiring
careful
analysis
and
a
steadyhand.However,the
greatest
reward
comes
from
the
emotional
connection
he
builds
with
his
clients.Often,they
bring
items
ofgreat
emotional
value—a
grandmother's
favorite
chair
or
a
table
aroundwhich
a
familyhas
gathered
for
decades.Seeing
theirjoyful
reactions
upon
seeing
a
cherished
piece
restored
is,for
John,the
mostsatisfyingpart
of
hisjob.What
can
we
infer
from
Paragraph
3about
John's
work?A.It
mainly
focuses
on
repairing
expensive
furnitureVB.The
emotional
satisfaction
outweighs
the
technical
challengesC.Clients
often
complain
about
the
high
cost
ofrestorationD.It
requires
little
skill
but
much
patience◎考点一
考查引申推断题
命题预测【答案】B、【解析】推理判断题。根据第三段“Thework
is
challenging,requiring
careful
analysis
and
a
steady
hand.
However,thegreatestrewardcomes
fromthe
emotional
connection
he
builds
with
his
clients.Often,theybring
items
of
great
emotional
value—agrandmother's
favorite
chair
or
a
table
around
which
a
family
hasgathered
for
decades.Seeing
their
joyful
reactions
upon
seeing
a
cherished
piece
restored
is,for
John,the
mostsatisfyingpartofhis
job.(这项工作很有挑战性,需要仔细的分析和稳定的手。然而,最大的回报来自
于他与客户建立的情感联系。他们经常带来具有巨大情感价值的物品——祖母最喜欢的椅子或一家人
围坐了几十年的桌子。看到他们看到心爱的物品被修复后的喜悦反应,对John来说,这是他工作中最
令人满意的部分。)”可知,
John的工作虽然具有挑战性,但最大的回报来自于与客户建立的情感联系,
看到他们心爱的物品被修复后的喜悦反应,这对他来说是最令人满意的部分。由此可推断,情感上的
满足感超过了技术上的挑战。故选B。◎考点一
考查引申推断题
命题预测Two
years
ago,she
felt
trapped
by
endless
housework
and
an
unhappy
marriage.She
was
desperate
for
anescape.The
turning
point
came
in
March
2023
at
a
live
show
ofa
female
comedian
where,during
audienceinteraction,Fang
humorously
introduced
herself
as
“the
director
ofthe
information
center”in
her
village.Fang's
quick-witted,humorous
answer
stole
the
show,and
the
clip
later
went
viral
online.Impressed,the
comedian
invited
Fang
to
join
a
comedy
training
session,and
even
got
Fang’s
travel,accommodation,and
training
expenses
covered.That
marked
the
beginning
of
Fang's
journey
into
becoming
astand-up
comedian.Stand-up
became
her-emotional
release,giving
her
the
courage
to
leave
her
30-yearmarriage.In
her
debut-on
the
comedy
competition,Fang
delivered
a
hilarious
yet
touching
set
about
how
thestand-up
comedy
empowered
her
to
divorce
her
husband
and
build
a
new
life
with
her
two
daughters.What
can
be
inferred
about
Fang's
comedy
training?A.It
wasfundedbyherfamily.B.Itrequiredyears
to
complete.C
It
came
after
her
viral
moment.D.Itfocused
onbasic
writing
skills.○考点一
考查引申推断题
命题预测新情境
(2026
·湖南省湖南师范大学附属中学月考五))【答案】C【进行】推理判断题。根据第二段尾句“Fang's
quick-witted,humorous
answer
stole
the
show,and
the
cliplaterwentviralonline.(她机智又风趣的回答惊艳全场,相关片段随后在网上走红)”以及第三段首句"Impressed,the
comedian
invited
Fang
to
join
a
comedy
training
session,and
even
got
Fang's
travel,accommodation,and
training
expenses
covered.(这位喜剧演员深受触动,邀请房主任参加喜剧训练营,甚至包揽了她的交通、住宿和培训费用)”可知,房主任是在视频走红之后,才获得了参加喜剧培训的
机会。由此可推断,她的喜剧培训是在走红之后开展的。故选C
项。◎考点一
考查引申推断题
命题预测新情境
(2025年全国一卷
·
阅读理解D34;2.5
分)Crucill,this
process
relies
on
the
water
containing
enough
calcium
carbonate(碳酸
钙)to
trap
the
plastics.In
the
study,boiling
hard
water
containing300milligrams
ofcalcium
carbonateledto
an
almost
90percentdrop
inplastics.But
in
samples
with
less
than
60
milligrams
ofcalcium
carbonate,boiling
reduced
the
level
ofplastics
by
just
25
percent.Additionally,the
research
didn't
include
all
types
ofplastics.The
teamfocused
only
on
three
common
types—polystyrene,polyethyleneandpolypropylene—andtheydidn’tstudyother
chemicalspreviously
found
in
water
such
as
vinyl
chloride.Still,thefindingsshowapotentialpathforwardforreducingmicroplastic
exposure—ataskthat'sbecoming
increasingly
difficult.Evenbottled
water,scientists
found
earlier
this
year,contains
10to
1,000times
more
microplastics
than
originally
thought.34.What
does
the
author
try
to
illustrate
by
mentioning
bottled
water
in
paragraph4?A.The
importance
of
plastic
recycling.B
The
severity
of
the
microplastic
problem.C.The
danger
in
overusing
pure
water.D.The
difficulty
in
treating
polluted
water.【
答
案】B【
解
析
】B推理判断题。根据第四段的“Still,the
findings
show
a
potential
path
forward
for
reducing
microplastic
exposure—a
taskthat's
becoming
increasingly
diffcult.Even
bottled
water,scientists
found
earlier
this
year,contains10to1,000times
more
microplasticsthanoriginally
thought.可推断,作者提到瓶装水是为了说明微塑料污染的严重性。故选B。◎考点二
考查目的和意图题
真题动向【答案】A【解析】推理判断题。根据最后
一
段的内容“Farberiscertainthattheholisticapproachwillgrowmorepopularwithtime,andifthe
past
is
any
indication,he
mayberight:Since1982,membership
in
the
American
Holistic
Veterinary
Medical
Associationhas
grown
from30toover700.(法伯确信,随着时间的推移,综合疗法会越来越受欢迎,如果过去有任何迹象的话,他可能是对的:自1982年以来,美国综合兽医协会的会员已经从30个增加到700多个。)”可知,法伯认为综合疗法会越来越受欢迎,随后作者列举了美国综
合兽医协会的会员已经从30个增加到700多个的例子,因此推断美国整体兽医协会是为证明法伯的观点。故选A。Farber
is
certain
that
the
holistic
approach
will
grow
more
popular
with
time,and
ifthe
past
is
any
indication,he
maybe
right:Since
1982,membership
in
the
American
Holistic
Veterinary
Medical
Association
has
grown
from
30
to
over
700.
“Sometimes
it
surprises
me
that
it
works
so
well,"he
says.“I
will
do
anything
to
help
an
animal.That's
myjob.”27.Why
does
the
author
mention
the
American
Holistic
Veterinary
Medical
Association?A.To
prove
Farber's
point.B.To
emphasize
its
importance.C.To
praise
veterinarians.D.To
advocate
animal
protection.◎考点二
考查目的和意图题
真题动向新情境
(2024·
新课标I卷
·
阅读B27,2.5)解
技巧此类题型要求考生根据文章的论述,推测作者的写作意图及应用某种写作手法的目的。这类题型要求考生不仅能理解文章的内容,还要具备对作者所阐述的问题及使用的写作手法进行分析
和归纳总结的能力。讲述故事或分享经历,愉悦读者,或表达
作者之情感,感悟或启示记叙文
totella
story/to
share
an
experience/toentertainreaders推销产品或服务,吸引顾客、游客、
订户等;鼓励捐赠等广告应用文
to
attract
visitors/
sell
a
product/…to◎考点二
考查目的和意图题
必备知识知识点:如何判断写作目的和意图(1)思维导图开篇提问
让读者关注主题讲述相关之事
引出主题或提供背景举例、引语或数据证明某一观点或说明某个主题说服作者接受某一观点或提倡某种做法toprove/analyze/show/argue介绍某一事物或解释某一现象
tointroduce/explain/inform
…推断写作意图写作手法
之目
的根据文章或段落主旨推断作者的写作
目
的topromote(推销)
新闻报道类
to
inform/report.文体推断法推断写作意图议论文说明文主旨推
断
法(2)目的意图题的设问方式Whatisthemainpurposeof
theauthorwriting
the
text?Thepurposeof
thetextistoget
more
people
to
.Thewriterof
thestorywantstotell
us
that
Thefact...ismentionedbythe
authorto
show_The
authorwritersthelastparagraph
in
order
to
.(3)解题技巧:写作意图推断题要求考生根据文章的论述,揣测作者的写作意图及作者运用某种写作手法的目的。作者一般不直接表明自己的意图,而是通过文章所提供的事实,客观地使读者信服某种想法或观点。这种题型要求考
生不但能理解文章的大意,同时还要具备对作者阐述问题的方法进行分析和归纳总结的能力。一般来说,我们可以通过分析文章的文体特点,理解作者的词句选择和识别文章的语气来推断出作者的写作意图。◎考点二
考查目的和意图题
必备知识Oceana
also
estimates
that
by2030,an
annual
602million
kilograms
of
the
company's
plastic
packagingwillbepollutingtheworld's
ocean
andwaterways.Thereport
saysthat
this
amount
is
enough
to
fill
thestomachs
of
18millionbluewhales.Oceanamadeits
estimates
using
the
company's
own
reported
data
on
itsuse
of
plastic
packaging
between2018and2023,and
a
forecast
of
the
company's
future
sales
growth
based
onpast
trends.A2024
study
found
that
a
main
product
by
the
company
is
already
the
world's
worst
plastic-polluting
brand.Why
does
the
author
mention
“18million
blue
whales”in
paragraph
2?A.To
report
the
data
of
the
injured
whales.B.To
prove
the
success
ofwildlife
conservation.C.To
present
the
company's
future
sales
growth.DTo
show
the
shocking
amount
ofplastic
waste.◎考点二
考查目的和意图题
命题预测新
情境
(2026
·
河北省邢台市高三月考)Oceana
also
estimates
that
by
2030,an
annual
602
million
kilograms
ofthe
company's
plastic
packagingwill
be
polluting
the
world's
ocean
and
waterways.The
report
says
that
this
amount
is
enough
to
fill
thestomachs
of
18
million
blue
whales.Oceana
madeits
estimates
using
the
company's
own
reported
data
on
itsuse
ofplastic
packaging
between
2018
and
2023,and
a
forecast
ofthe
company's
future
sales
growth
based
onpast
trends.A
2024
study
found
that
a
main
product
by
the
company
is
already
the
world's
worst
plastic-polluting
brand.【答案】D【解析】推理判断题。根据第二段“Oceana
also
estimates
that
by
2030,an
annual
602
million
kilograms
ofthe
company's
plastic
packaging
will
be
polluting
the
world's
ocean
and
waterways.The
report
says
that
thisamountisenoughto
fill
the
stomachs
of
18millionbluewhales.(Oceana还估计,到2030年,该公司每年将有6.02亿公斤的塑料包装污染全球海洋和水道。报告称,这个数量足以填满1800万头蓝鲸的胃)”可知,提到1800万头蓝鲸是为了凸显塑料垃圾数量惊人。故选D
项。◎考点二
考查目的和意图题
命题预测新情境
(2026
·
河北省邢台市高三月考)YvetteHenrywasinherkitchen
fixingup
dinner.So
were
all
four
of
her
kids.Then
she
remembered
aTikTokvideo
about
"livingroomkids"and
“bedroomkids,"andrealized
she
and
her
husband
had
built
a
home
dynamicwheretheirchildrenfeltemotionally
safe
in
shared
spaces.Alivingroomkidreferstoachildwhospendsmuch
of
theirhometime
in
shared
spaces
such
as
the
living
room,kitchen
ordiningroom.Abedroomkidrefersto
a
child
who
spends
most
of
their
free
time
in
the
privacy
oftheir
bedroom.Ifyou're
a
parent,pay
attention
to
your
children's
needs
and
what
rooms
they
prefer.There'snothing
wrong
with
either.Why
is
Yvette
Henry's
story
mentioned
in
the
first
paragraph?A.Topresentaparentingconcept.VB.Tocriticizea
common
familyproblem.C.To
introduce
a
popular
social
media
platform.D.To
highlight
the
importance
offamily
harmony.○考点二
考查目的和意图题
命题预测新情境
(2026·
浙江省北斗星盟高三
一模)【答案】A【解析】推理判断题。根据第一段中“YvetteHenrywasinherkitchenfixingupdinner.Sowereallfourofher
kids.Then
she
remembered
a
TikTok
video
about“living
room
kids”and"bedroom
kids,"and
realized
sheand
her
husband
had
built
a
home
dynamic
where
their
children
felt
emotionally
safe
in
shared
spaces.(YvetteHenry当时正在厨房准备晚餐,她的四个孩子也都在厨房帮忙。这时,她想起了一个关于“客厅孩子”(指常待在客厅等共享空间的孩子)和“卧室孩子”(指常待在自己卧室的孩子)的TikTok视频,随即
意识到,她和丈夫营造了一种家庭氛围,让孩子们在共享空间里能感受到情感上的安全。)”以及第二段中“A
living
room
kid
refers
to
a
child
who
spends
much
of
their
home
time
in
shared
spaces
such
as
theliving
room,kitchen
or
dining
room.A
bedroom
kid
refers
to
a
child
who
spends
most
of
their
free
time
in
theprivacy
of
their
bedroom.(“客厅孩子”指的是那些在家时大部分时间都待在客厅、厨房或餐厅等共享空
间里的孩子。“卧室孩子”则是指那些大部分空闲时间都在自己卧室这个私密空间里度过的孩子。)”可
知,第一段通过讲述了Yvette
Henry一家的情况,提出了“客厅孩子”和“卧室孩子”两个概念;接着文章
围绕“客厅孩子”和“卧室孩子”展开讨论,介绍了这两种不同的家庭动态。由此可推断,第一段提到Yvette
Henry的故事是为了呈现一种育儿观念,即关注孩子在家庭共享空间和私人空间中的不同表现
和需求。
故
选A项。◎考点二
考查目的和意图题
命题预测A.Appreciative.
B.Doubtful
C.Ambiguous.
D.Cautious.【答案】A【解析】推断判断题。根据最后一段的“Iwasveryimpressedbythedoctorsandtheirassistantsworkingandlivingin
suchlittlespace
but
still
staying
focused
and
very
concerned,"says
Ducke.“They
were
the
best
chance
for
many
ruralpeople
to
get
the
treatment
they
want.”(“医生和他们的助手在这么小的空间里工作和生活,但仍然保持专注和非常
关注,这给我留下了深刻的印象,”Ducke
说。这是许多农村人获得他们想要的治疗的最好机会。”)”可知,Ducke对Saint
Lukas的服务持赞赏的态度,故选A。新情境
(2024
·全国甲卷
·
阅读理解C31)Doctors
see
up
to150patients
every
day.The
train's
equipment
allowsfor
basic
checkups.“I
was
very
impressed
bythedoctorsandtheirassistantsworkingandlivinginsuchlittlespacebutstillstayingfocusedandveryconcerned,"saysDucke.“They
were
the
best
chance
for
many
rural
people
to
get
the
treatment
they
want.”31.WhatisDucke's
attitudetoward
the
Saint
Lukas'services?◎考点三
考查写作态度题
真题动向In
a
follow-up
study
with100university
students,the
researchers
tried
to
get
a
better
sense
of
what
the
groupmembers
actually
did
in
their
discussion.Did
they
tend
to
go
with
those
most
confident
about
their
estimates?Did
theyfollow
those
least
willing
to
change
their
minds?This
happened
some
ofthe
time,but
it
wasn’t
the
dominant
response.Most
frequently,the
groups
reported
that
they"shared
arguments
and
reasoned
together."Somehow,these
arguments
andreasoningresultedinaglobalreductionin
error.Althoughthe
studies
ledbyNavajas
have
limitations
and
many
questionsremain,thepotentialimplicationsforgroupdiscussionanddecision-making
are
enormous.()35.Whatistheauthor'sattitudetowardNavajas'studies?A.Unclear.B.Dismissive.C.Doubtful.DApproving.【答案】D【解析】推理判断题。根据最后一段“AlthoughthestudiesledbyNavajashavelimitationsandmanyquestionsremain,thepotentialimplications
for
group
discussion
and
decision-making
are
enormous.”可知,虽然纳瓦哈斯领导的研究有局限性,仍然存在许多问题,但对小组讨论和决策的潜在影响是巨大的。由此推知,作者对纳瓦哈斯的研究表示一定的赞许和支持。◎考点三
考查写作态度题
真题动向(2023·
新高考全国
I卷
·
阅读理解D35)新情境(2
)解题方法:做此类题目必须透过文章的字面意义去理解。作者的态度和观点无非也就是三种:支持、赞同、乐观;反
对、批评、怀疑、悲观;中立、客观。作者的态度和观点常用一些形容词、副词和不定意义的动词来表达,如
possible,impossible,seem,strange
等。褒
义
词有:
supportive
(支持的);positive
(积极的);optimistic
(乐观的);
enthusiastic(热情的)等。贬
义
词有:negative(否定的,消极的);ironic(讽刺的);
critical(批评的);disgusted(厌恶的);
disappointed(
失
望的)等。中性词有:
indifferent(漠不关心的);
uninterested(不感兴趣的);
objective(客观的);
neutral(中立的)等。知识点:如何判断观点态度题(1)
思维导图推断文中人物对某事所持的观点或态度要求
推断作者对某事物所持的观点或态度(见◎考点三
考查写作态度题
必备知识明确是问谁对什么事的态度明确主旨(文段首尾),推测观点明确是作者或文中人物的观点而非主观臆断明确表达情感的词的意义,如valuable,
hopeful,well,good,doubt,worry
等观点态度题四个明确后文)Scientific
evidence
now
supports
what
these
farmers
have
long
understood.A
recent
study
in
NatureCommunications
Earth
&Environment
foundthat
overhalfoftherecognisedAfro-descendant
lands
liewithinthe
most
biologicallyrich
regions
on
Earth.In
Ecuador,the
figure
reaches
an
astonishing99%.Forest
losswithin
these
territories
is
29%lower
than
in
state-protected
areas
and
55%lower
than
in
their
surroundings—
evidencethattraditionalcultivationcanbe
one
of
nature'smost
effective
friends.The
roots
of
this
knowledge
reach
back
to
the
1500s,when
Africans
carried
their
farming
wisdom
acrossthe
Atlantic.Once
in
the
Americas,they
combined
African
and
local
crops—beans,rice,peas,and
others
一
to
create
sustainable
gardens.Byimitating(模仿)the
forest's
diversity
tosurvive
unseen,they
unknowinglybuiltalastingmodel
of
coexistencewithnature.Today,surrounded
by
endless
sugar
fields,only
a
few
old
family
farms
are
left.Yet
inside
them,scientistskeep
finding
hundreds
ofkinds
ofplants
and
insects—a
living
sign
of
strength
and
new
life.“Food
forests,”González
says,"are
everything.They
are
life
itself,wherever
they
grow."Whatistheauthor's
attitude
towards
food
forests?A.Critical.B.Doubtful.CAppreciative.D.Uncaring.◎考点三
考查写作态度题
命题预测新情境
(2026·
河南省天
一
大联考顶尖计划)【答案】C【解析】推理判断题。根据第三段“Forest
loss
within
these
territories
is29%lower
than
in
state-protectedareas
and55%lower
than
in
their
surroundings—evidence
that
traditional
cultivation
can
be
one
of
nature'smosteffective
friends.(这些区域的森林消失率,比国家保护区低29%,比周边区域低55%——这一事实
证明,传统耕作模式可以成为助力自然保护的绝佳方式之一)”以及最后一段“Yet
inside
them,scientistskeep
finding
hundreds
of
kinds
of
plants
and
insects—a
living
sign
of
strength
and
new
life.(
然
而
,
在
这
些森林中,科学家们不断发现数百种植物和昆虫——这是力量和新生的鲜活标志)”可推知,作者对食物森林持赞赏态度。故选C项。◎考点三
考查写作态度题
命题预测Turningsoil,pulling
weeds,and
harvestingcabbagesoundliketoughworkfor
middleand
highschoolkids.Andatfirstitis,says
AbbyJaramillo,who
with
another
teacher
started
Urban
Sprouts,a
school
garden
programme
at
four
low-income
schools.The
programme
aims
to
helpstudents
develop
science
skills,environmental
awareness,and
healthy
lifestyles.Jaramillo'sstudentslive
in
neighbourhoods
wherefreshfood
and
greenspaceare
noteasy
tofindandfast
food
restaurants
outnumbergrocerystores.“Thekidsliterallycometoschoolwiithbagsofsnacksandlargebottlesofsoftdrinks,"shesays.“Theycometousthinkingvegetables
are
awful,dirt
is
awful,insects
are
awful."Though
some
are
initially
scared
ofthe
insects
and
turned
offby
the
dirt,most
are
eager
to
try
something
new.UrbanSprouts'classes,attwomiddle
schools
and
two
high
schools,include
hands-on
experiments
such
as
soil
testing,flower-and-seeddissection,tastingsoffreshordriedproduce,and
work
in
the
garden.Several
times
a
year,students
cook
the
vegetables
they
grow,and
theyoccasionallymake
salads
fortheir
entire
schools.Programme
evaluations
showthatkids
eatmorevegetables
as
aresult
of
the
classes.“We
have
students
who
say
they
went
home
and
talked
totheir
parents
and
now
they're
eating
differently,"Jaramillo
says.She
adds
that
the
programme's
benefits
go
beyond
nutrition.Some
students
get
so
interested
in
gardening
that
they
bring
home
seeds
to
starttheir
own
vegetable
gardens.Besides,working
in
the
gardenseems
to
havea
calming
effect
on
Jaramillo'sspecialeducationstudents,manyofwhom
have
emotional
control
issues."They
get
outside,"she
says,"and
they
feel
successful."()26.Which
ofthe
following
best
describes
the
impact
ofthe
programme?A
Far-reaching.
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 鞋类设计师安全生产能力竞赛考核试卷含答案
- 原油蒸馏工安全文化能力考核试卷含答案
- 户外体育课请假条格式准确的范文
- 环卫工人的请假条范文
- 2025年光纤用GECL4项目合作计划书
- 2026年零食量贩店 低成本营销项目营销方案
- 环境生物技术
- 2025年电力安全题库及答案
- 疾病预防控制中心2025年工作总结
- 2025年安全培训考核试题及答案
- 2026年甘肃省兰州市皋兰县兰泉污水处理有限责任公司招聘笔试参考题库及答案解析
- 2025年全国高压电工操作证理论考试题库(含答案)
- 居间合同2026年工作协议
- 2025-2026学年(通*用版)高二上学期期末测试【英语】试卷(含听力音频、答案)
- 翻车机工操作技能水平考核试卷含答案
- 员工宿舍安全培训资料课件
- 化工设备培训课件教学
- 舞台灯光音响控制系统及视频显示系统安装施工方案
- 2026年长沙卫生职业学院单招职业技能考试题库及答案详解1套
- 2025福建省能源石化集团有限责任公司秋季招聘416人参考考试试题及答案解析
- 煤矿三违行为界定标准及处罚细则
评论
0/150
提交评论