已阅读5页,还剩7页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
社会生活类(测试时间:40分钟,总分:60分)班级:_ 姓名:_ 座号:_ 得分:_I.单项填空(每小题1分,共10分)从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。 1.The signing of this agreement will ease the international _, which might bring an end to conflicts between countries.A. tensionB. regulationC. processD. affection【答案】A【解析】考查名词辨析。句意:这个协议的签署将缓解国际上的紧张局面,可能会结束国与国之间的纷争。A. tension紧张局面;B. regulation管理;C. process过程;D. affection喜爱。故选A。2.After a short break, they _ their discussion, hoping to reach an agreement.A. accounted forB. carried onC. went afterD. ended up【答案】B【解析】考查动词短语辨析。句意:在短暂的休息后,他们继续讨论,希望达成协议。A. accounted for解释;说明;B. carried on继续;C. went after追求;追逐;D. ended up结果是。故选B。3._ the bad weather stops me, I go for a walk every day.A. DespiteB. UntilC.AsD. Unless【答案】D4.The problem of smog is becoming increasingly serious. _, the citizens need to wear masks when going out.A. On the contraryB. In other wordsC.As a consequenceD. On the whole【答案】C【解析】考查短语辨析。前半句意思是:雾霾问题日渐变得严重,后半句的句意是:市民们出门需要带口罩。前后句子之间是因果关系。A. On the contrary相反;B. In other words换句话说;C. As a consequence因此,结果;D. On the whole总的来说。故选C。5.Being young generations in China, _they take up all of the challenges and opportunities that this country offers?一Absolutely.C. mustntB. mightntC. shouldntD. couldnt【答案】C【解析】考查情态动词。句意为:作为中国的年轻一代,难道他们不应该接受这个国家提供的所有挑战和机会吗?should表示应该,故C项正确。6.一Ive heard that Miss Xue has been awarded first prize in the composition contest. What about you?Oh, actually, its a piece of cake for her but for me_.A. childs playB.as easy as pieC. a cup of teaD. a hard nut to crack【答案】D7.Despite his death, Castros courage and wisdom are always believed_ a new generation of political leaders in Latin America.A.to inspireB. inspiringC.to have inspired D. having inspired【答案】C【解析】考查非谓语动词。句意为:尽管已经仙逝,但是卡斯特罗的勇气和智慧将被认为永远激励拉丁美洲新一代的政治领导人。非谓语动词inspire这一动作发生在谓语动词所表示的动作之前,所以要用不定式的完成式作宾补,故C项正确。8.If I werent so tired, I _ with you to the movie tonight.A. will goB. would have goneC. would goD. went【答案】C【解析】考查虚拟语气。句意:要是我不那么累, 我今晚就和你一起去看电影了。根据句意可知,此处表达的事情与目前的事实相反,主句谓语动词应使用would/could/might/should do。故选C。9.Born in a poor village, she knows _ education means to people, especially to those without it.A. whatB. whoC. whenD. why【答案】A10.The suggestion, if _, will mean fundamental changes to the electrical system.A. acceptingB. acceptC.to acceptD. accepted【答案】D【解析】考查条件状语从句中的省略。时间、条件、让步状语从句中的主语与主句主语一致,且有be动词,或以上状语从句有it is/was时, 可以省略从句主语及be。分析句子成分可知,空格处为if (the suggestion is) accepted。故选D。II.阅读理解(每小题2.5分,共10分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。 If you could have one superpower, what would it be?Dreaming about whether you would want to read minds, see through walls, or have superhuman strength may sound silly, but it actually gets to the heart of what really matters in your life.Every day in our work, we are inspired by the people we meet doing extraordinary things to improve the world.They have a different kind of superpower that all of us possess: the power to make a difference in the lives of others.Were not saying that everyone needs to contribute their lives to the poor. Your lives are busy enough doing homework, playing sports, making friends, seeking after your dreams. But we do think that you can live a more powerful life when you devote some of your time and energy to something much larger than yourself. Find an issue you are interested in and learn more. Volunteer or, if you can, contribute a little money to a cause. Whatever you do, dont be a bystander. Get involved. You may have the opportunity to make your biggest difference when youre older. But why not start now?Our own experience working together on health, development, and energy the last twenty years has been one of the most rewarding parts of our lives. It has changed who we are and continues to fuel our optimism about how much the lives of the poorest people will improve in the years ahead.z.x.xk1.What does the underlined part in Paragraph 2 refer to?A. Your life style.B. Your life value.C. Your trouble in life.D. Your life experience.2.Why does the author say they are inspired every day?A. They possess different kinds of superpowers.B. They have got the power to change the world.C. Some people around them are making the world better.D. There are many powerful people in their life and work.3.What does the author stress in Paragraph 5?A. Learning more and contributing more to a cause.B. Rising above self and acting to help others.C. Working hard to get a bigger opportunity.D. Trying your best to help the poor.4.What can be inferred from the last paragraph?A. The author believes the lives of the poorest will get better.B. Much more progress will be made in the near future.C. The work on health is the most valuable experience.D. Peoples efforts have been materially rewarded.【文章大意】我们每个人都有一种超能力。我们应该尽量超越自己,利用这种超能力去做一些非凡的事情,帮助他人,并改善世界。1.B 【解析】考查词义猜测。根据第三、四、五段的内容,尤其是to improve the world to make a difference in the lives of others及devote some of your time.involved可知,画线部分指的应是帮助他人、改善世界的人生价值。故B项正确。2.C 【解析】考查细节理解。根据第三段中的we are inspired.doing extraordinary things to improve the world和第四段中的They have a different kind of superpower that all of us possess: the power to make a difference in the lives of others可知,作者讲他们每天都受鼓励的原因是他们周围的一些人在做非凡的事情以让世界变得更美好。故C项正确。3.B 【解析】考查推理判断。根据第五段中的But we do think that you can live a more powerful life when you devote some of your time and energy to something much larger than yourself. Volunteer or, if you can, contribute a little money to a cause.可知,作者强调的内容是我们要超越自我,采取行动,帮助他人。所以B项正确。4.A 【解析】考查推理判断。根据最后一段中的.the most rewarding parts of our lives. It has changed who we are and continues to fuel our optimism about how much the lives of the poorest people will improve in the years ahead可知,作者认为最穷困的人的生活会变得更加美好。所以A项正确。语言是社会文化生活的重要载体。学习英语的目的之一就是提高初步运用英语进行交际的能力,增强对外国文化,特别是英语国家文化的了解。因此,社会文化类试题出现在高考试卷中是必然的。社会文化生活类文章的命题有以下趋势:1. 以中西文化差异作为选材的重点。如礼仪、语言、生活习惯、世界观、价值观等为主题。题材涉及社会、文化、教育、体育等方面的内容。2. 一般一篇文章一个主题,以记叙文、说明文居多。3. 命题方面,既重主旨把握,又重特定细节,时有推断。 III. 完形填空(每小题1分,共20分)阅读下面的短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Hello, Mr. Wi-Fi. Life without you is next to1now. Were happy to sing your name from morning till evening, sometimes till dawn. I know you help me but sometimes youre making me do things with2attention. Many times I promise myself that Ill3my feelings towards you, but youre4me closer and closer. Youve entered both my home and my5. Youre just a window for our6and information. But we people arent7only with the window. So we open all our8for you. Is this a(n)9or some kind of attachment? If this is an illness, is it curable? And if this is an attachment will you10me to the lifelong togetherness?We want you 24/7. Cant you take a few days off so that both you and I can11? Youre a poison not a slow one but a super12poison which holds our mind and makes us dance13its tune. Nowadays youre so14that anyone can buy and make you our15. Youll never be bothered about our health but well16be concerned about your health. Because you accompany us everywhere and never let us be alone.If you were a17person made of flesh and blood(血肉之躯) would we love you the same? You18us with your numerous talents and we even cant get rid of you. Were all your19. Sometimes I wonder how people in the previous generations20, but if they did why cant we?1.A.perfectB. unfairC. impossibleD. magical2.A.praisedB. increasedC. focusedD. divided3.A.keep inB. bring backC. approve ofD. give up4.A.drawingB. pushingC. forcingD. observing5.A.spaceB. soulC. societyD. workplace6.A.entertainmentB. argumentC. expansionD. struggle7.A.strictB. satisfiedC. generousD. busy8.A.thoughtsB. eyesC. exitsD. doors9.A.diseaseB. inspirationC. routineD. phenomenon10.A.recommendB. instructC. commitD. adapt11.A.persistB. relaxC. progressD. balance12.A.rawB. ambiguousC. strongD. fast13.A.toB. againstC. fromD. within14.A.affordableB. valuableC. conventionalD. attractive15.A.additionB. expertC. companionD. instrument16.A.sometimesB. alwaysC. neverD. seldom17.A.selfishB. dishonestC. responsibleD. real18.A.controlB. scoldC. comfortD. challenge19.A.friendsB. slavesC. colleaguesD. employers20.A.sufferedB. connectedC. survivedD. surfed【文章大意】作者用诙谐的语气质问Wi-Fi,这呈现了现代人的一种通病,那就是对无线网络的依赖。1.C 结合下文提及的作者对Wi-Fi的依赖感之强可知,现在人们离开Wi-Fi生活几乎是不可能的。next to impossible几乎不可能符合语境。unfair不公平的;magical神奇的,有魔力的。2.D 根据句中的I know you help me but sometimes youre making me do things with可知,Wi-Fi帮助了作者,但是正是Wi-Fi的特殊作用让作者在做事情的时候会分心。3.A 根据语境可知,作者很多次都对自己承诺说要抑制(keep in)自己对Wi-Fi的情感。bring back使回忆起,使想起;approve of同意,赞成;give up放弃。4.A 根据语境可知,此处形象生动地表现了作者不能抗拒Wi-Fi对自己的吸引。draw吸引符合语境。force强迫,迫使;observe观察。7.B 根据上文的Youre just a window for our. information以及But所表示的转折关系可知,此处表示人们并不满足于(satisfied)Wi-Fi仅仅是个窗口(window)。strict严格的;generous慷慨的。8.D 此处表示人们将Wi-Fi的作用扩大化,不仅仅满足于其作为窗口的作用,而是将所有的门(doors)打开迎接Wi-Fi。某种程度上而言,door是window的升级版。9.A 结合下文中的an illness可知,作者疑惑的是自己和其他人对Wi-Fi如此依赖的现象是否是一种病(disease)。inspiration灵感;routine惯例;phenomenon现象。10.C 如果对Wi-Fi的情感是一种依赖的话,Wi-Fi能保证与作者一生都亲密无间吗?commit意为保证(做某事、遵守协议或遵从安排等),承诺,符合语境。recommend推荐;instruct教导;adapt适应。11.B Wi-Fi不能给自己放几天假以便它和作者都能放松(relax)一下吗?persist坚持;progress行进;balance平衡。12.D 根据本句中的not a slow one可知,Wi-Fi并不是慢性毒药,而是快速起效的毒药,故用fast与slow形成对比。raw不熟练的;ambiguous含糊不清的。13.A Wi-Fi是一种能控制人们的思想并使人们随着它的音调起舞的毒药。to表示随着。14.A 根据下文中的anyone can buy可知,如今Wi-Fi的价格是如此低廉以至于任何人都能买到,并使其成为人们的伴侣。affordable支付得起的,不算太贵的;valuable有价值的;conventional传统的;attractive有吸引力的。15.C 参见上题解析。下文中的Because you accompany us everywhere and never let us be alone亦是提示。addition添加物;companion伴侣,伙伴;instrument工具。16.B 毫无生命的Wi-Fi是决不会在意其用户的健康的,但是用户们会一直担心Wi-Fi的健康,此处用always与上文的never形成对比,强调人们对Wi-Fi的在意程度。17.D 根据下文中的person made of flesh and blood(血肉之躯)可知,作者想知道如果Wi-Fi成为拥有血肉之躯的真实的人,人们是否会一样喜欢它。selfish自私的;dishonest不诚实的;responsible负责任的。18.A 根据上文作者介绍的人们对Wi-Fi的依赖及下文中的we even cant get rid of you可知,人们离开了Wi-Fi简直无法生活下去,而本句中的with your numerous talents正是Wi-Fi控制人们的方式。control控制;scold责备;comfort安慰;challenge挑战。19.B 根据语境可知,Wi-Fi控制了人们,也就是说人们成了被其掌控的奴隶(slaves)。colleague同事;employer雇主。20.C 根据语境尤其是本句中的in the previous generations可知,作者非常疑惑的是在早期没有Wi-Fi的时候人们是如何存活(survived)下来的。suffer受苦;connect联系。IV.语法填空(每小题1分,共10分)阅读下面材料,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。 The Tower Bridge is one of the twenty-seven bridges over the River Thames. It is close to the Tower of London, from 1the Tower Bridge got its name. It is a symbol of London.It is recorded that the Tower Bridge 2 (build) in 1894 and now it is one of the 3 (famous) bridges in the world. Its interesting that its middle part can be raised 4 (let) big ships pass. It used to be raised about 50 times a day, but now it is raised only 4 to 5 times a week. If you are lucky enough to see the bridge with its two arms open high in the air, youll never forget it.People often think the Tower of London and the Tower Bridge are 5 the same age. 6 in fact, the Tower of London was built 1000 years ago, while the latter only 7 (have) a history of over 100 years.The Tower Bridge was first painted chocolate brown. Later, it was painted red, white and blue. Its picture also appeared in the opening of the Summer Olympic Games 8 (hold) in London in 2012.So come to visit the famous bridge. Youll 9(sure) have a wonderful experience and itll leave you a lasting 10(impress).【文章大意】本文为说明文,介绍了伦敦的塔桥位置、名字由来、历史及其他情况。1.which【解析】考查定语从句。关系代词which在定语从句中作介词from的宾语,引导非限制性定语从句修饰先行词the Tower of London。2.was built3.most famous【解析】考查形容词的最高级。根据句意可知应用most famous与前面的定冠词the构成最高级。4.to let【解析】考查非谓语动词。句意:它的中间部分可以升高以便于让轮船通过,这很有趣。根据句意可知此处应用不定式to let作目的状语。5.of【解析】考查介词。句意:人们经常认为伦敦塔和塔桥具有同样的年头。根据句意可知此处应用of,表示具有某种属性或特点。6.But【解析】考查连词。句意:但是,实际上,伦敦塔建于一千年前,而后者仅仅有一百多年的历史。根据句意可知此处应用But表示转折。7.has【解析】考查主谓一致。根据句意可知主语the latter指的是the Tower Bridge,为第三人称单数,且为一般现在时,故应填has。8.held【解析】考查非谓语动词。句意:它的照片也出现在2012年在伦敦举行的夏季奥运会的开幕式上。根据句意可知此处应用过去分词held作定语修饰the Summer Olympic Games。9.surely【解析】考查副词。句意:你将肯定有一次精彩的经历,它会给你留下持久的印象。根据句意可知应用副词surely修饰have。10.impression【解析】考查名词。根据句意可知此处应用名词impression。V.短文改错 (每小题1分,共10分) 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处,每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。What is the most valuable thing in the world? Although the answer many vary from person to person, but as for me, reading books is most valuable than anything else. As old saying goes, To open a book is always helpful. First, books are our teachers. They introduce different kind of knowledge to us, include science and literature. Books are our friends either. With the valuable experience in them, books often helps us out whe
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025年综合管理师招聘面试参考题库及答案
- 2025年以上公务员招聘面试参考题库及答案
- 会计综合实操题库及答案
- 2025年高级会计师招聘面试参考题库及答案
- 2025年新能源技术工程师招聘面试参考题库及答案
- 税务师真题分章节题库及答案
- 2025年公共财政专员招聘面试题库及参考答案
- 银行招聘题库及答案详解
- 2025年风险评估师招聘面试参考题库及答案
- 2025年便携式电子设备工程师招聘面试题库及参考答案
- 2025年英语四级考试试卷及答案
- 处方药学类试题及答案
- 《资产负债表(适用执行民间非营利组织会计制度的组织)》
- 机房运维考试试题及答案
- 2025年残疾人士救助金发放合同
- 《发票发票知识培训》课件
- 泵站工岗位责任制模版(2篇)
- 《铁路技术管理规程》(普速铁路部分)
- 2024年秋季新版苏科版八年级上册物理课件 跨学科实践 乐器的调查与制作
- 科普专家团管理制度内容
- 离职员工不损害公司声誉保证书
评论
0/150
提交评论