2018_2019学年高中英语Module5EthnicCultureSectionⅤWriting_介绍少数民族教案外研版.docx_第1页
2018_2019学年高中英语Module5EthnicCultureSectionⅤWriting_介绍少数民族教案外研版.docx_第2页
2018_2019学年高中英语Module5EthnicCultureSectionⅤWriting_介绍少数民族教案外研版.docx_第3页
2018_2019学年高中英语Module5EthnicCultureSectionⅤWriting_介绍少数民族教案外研版.docx_第4页
2018_2019学年高中英语Module5EthnicCultureSectionⅤWriting_介绍少数民族教案外研版.docx_第5页
已阅读5页,还剩18页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

Section Writing-介绍少数民族技法指导本单元的写作要求是介绍少数民族,可以从人口、居住地、政治、经济、文化、习俗等方面进行详尽的介绍,也可以从其中的某一个或某几个方面进行介绍,让读者对所介绍的少数民族有一个完整的认识。在写此类文章时,首先要根据写作要求,确定写作的内容是某一个还是某几个方面;其次,如果是介绍多项内容,要合理安排介绍的顺序;另外,非常重要的是要确定时态。黄金表达:教你如何营造亮点1With a population of ., the .ethnic minority is the second/third . largest ethnic minority of China.2The . ethnic minority mainly live in . Province.3The . people are good at . and they have mastered high technology to .4Having lived in . for centuries, the . people have developed a complex culture.5Most of their cultural characteristics are disappearing quickly. Now they only wear their national costumes on their main festivals.6Relying on rich natural resources, the . people are mostly engaged in . for their livings.7With the development of science and technology, the . peoples life has gained rapid progress since .8The . ethnic minority has rich culture with tales and myths.写作规范题目要求你校校报新开设了一个名为“Chinese Minorities”的栏目并征文。请根据提示内容,用英语写一篇短文,介绍中国少数民族之一的基诺族。1人口:约21 0002分布:云南省3经济:以农业为主4文化:(1)拥有丰富多彩的民族文化,尤其以其民间音乐闻名;(2)掌握了精湛的刺绣艺术。5发展:近30年来,基诺族人们的生活水平得到了很大的提高。注意:1.词数100左右;2可适当增加细节,以使行文连贯。参考词汇:刺绣embroidery三步作文法第一步:搜索词汇1依靠rely_on2从事于 be_engaged_in3因而出名 be_famous_for4生活标准 living_standard5有助于 contribute_to第二步:由词造句1完成句子基诺族人口约21,000。The Jinuo ethnic minority has_a_population_of about twentyone thousand.基诺族主要居住在云南省。The Jinuo ethnic minority mainly live_in Yunnan Province.基诺人依赖丰富的自然资源。The Jinuo people rely_on rich natural resources.他们主要从事农业和渔业。They are_mostly_engaged_in farming and fishing.2句式升级用with连接句With_a_population_of_about_twentyone_thousand,_the_Jinuo_ethnic_minority_mainly_live_in_Yunnan_Province.用现在分词短语作状语连接句Relying_on_rich_natural_resources,_the_Jinuo_people_are_mostly_engaged_in_farming_and_fishing.第三步:连句成篇With a population of about twentyone thousand, the Jinuo ethnic minority mainly live in Yunnan Province.Relying on rich natural resources, the Jinuo people are mostly engaged in farming and fishing. It is a minority with colorful culture and is especially famous for its folk music. It is said that the Jinuo people have mastered excellent embroidery art skills. Many of their products are popular among people all over the world. The living standard of the Jinuo ethnic minority has improved rapidly since it became Chinas fiftysixth nationality in 1979.The Jinuo ethnic minority is a member of our large family and it will surely contribute to Chinas development. 对应学生课下能力提升(二十).阅读理解American culture is unique because it is formed and developed under certain conditions. The major factors contributing to the making of this new nation and the forming of a new culture are the hard environment, ethnic diversity (多民族) and plural religion, which is quite different from other nations in the world. What is more, these elements are still influencing the American culture.The early immigrants who were English Puritans settled down in northeast part of America. From 1607 to 1892, frontiers were pushed further west. The frontiersmen (拓荒者) looked for a land of rich resources and a land of promise, opportunity and freedom. Actually they looked for a better life. So individualism (个人主义), selfreliance, and equality of opportunity have perhaps been the values most closely associated with the frontier heritage (遗产) of America.In history, people from different countries in the world rushed to America three times. They brought their own culture to America and later on, different cultures were mixed together. Thus the unique American culture is formed, a common cultural life with commonly shared values. The fundamental American belief in individual freedom and the fight of individuals to practice their own religion is at the center of religious experience in the United States. The great diversity of ethnic backgrounds has produced religious pluralism (多元化); almost all of the religions of the world are now practiced in the United States.Nowadays, we can see the continual influence of the three elements in the current American society. American family is typically parents and their unmarried children. Middleaged and elderly people generally do not live with their married children. The people in America have a very strong desire to start a new life in a new place. Quite a number of people change residences every year. The average American moves fourteen times in his lifetime.1We can learn from this article that _.Athe frontiersmen left important society values for American cultureBthe early immigrants brought about the unique American cultureCpeople in the world once rushed to America because of its unique cultureDthe American family members dont get along well with each other解析:选A细节理解题。根据第二段的内容可知,美国早期的拓荒者对美国文化有深刻的影响。2From the passage we know _.Athere are many kinds of American religionsBAmerican religions are different from those in other placesCAmerican values are the same as Chinese onesDeveryone should have American values解析:选A细节理解题。根据第三段的“The great diversity of ethnic backgrounds has produced religious pluralism (多元化); almost all of the religions of the world are now practiced in the United States.”可知。3The last paragraph is about _.Athe family structure in American societyBthe influence of the three elements in the current American societyCthe new life style of American familyDthe reason why American people like to change residences解析:选B段落大意题。这一段主要告诉我们三个因素对现在的美国文化的影响。4What might be the most suitable title of this article?AThe Immigrants in AmericaBWhy American Culture Is UniqueCThe Influence of American CultureDPlural Religion and American Culture解析:选B标题归纳题。美国的文化非常独特,主要有三个方面使其独特,本文主要阐述了这几个方面对美国文化的影响,说明了美国独特文化产生的原因。.阅读七选五The Lost Rules of EtiquetteEtiquette, or good manners, used to be the glue that held society together._1_ Sadly, these days it has mostly gone by the wayside.This list is several best rules of etiquette that have now disappeared.Opening the Door.In days gone by, a gentleman would always open doors for ladies._2_ This has now almost entirely disappeared and it is not entirely the fault of the men.I have seen women laugh at men for opening a door for them.It seems to be confusing manners with chauvinism (大男子主义)Writing ThankYou Notes.In days gone by, whenever a person received a gift, he would write a thankyou note as soon as possible._3_ Parents would sit children down after a birthday or Christmas and coach them in their first thankyou note.It is a shame that gift giving has now become a virtual obligation and the idea of a thankyou note would be laughed at._4_We seem to have completely lost the concept of correct timing when it comes to parties these days._5_ After all, a party normally has a guest of honor this is usually the oldest woman present.It was considered extremely rude in the past to leave a party before the guest of honor and once the guest of honor left, it was a signal to all that they should begin their own preparations to leave.AArriving on Time.BLeaving at the Right Time.CPeople leave with various excuses.DIt enabled people to get on well with each other.EThis rule was true even if the giver was a relative.FIt could be the lady he was driving, or a stranger.GWeve thrown away the concept of a guest of honor at will.答案:15DFEBC.完形填空As we welcome the beginning of a new year, I am recalling about an entire decade that Ive spent as a mother to my son.My adult life began in 1991, when the birth of my son forced me to grow up _1_. Admittedly, I made some mistakes in the beginning, but I _2_ a lot in the following decade of my life. My son and I were always together and our _3_ were exchanged now and then. When he was _4_ shapes and colors, I was his teacher. When we _5_ our first crosscountry road trip, we were both students of the _6_ around us. And when I learned to stand up for myself and be _7_ enough to make my own choices, I was the _8_ because he taught me a lot in own way that he learned the _9_ things actively. Right now, _10_ we start a new decade together, I see the cycle _11_. I am teaching him to handle the changes hell meet when he has to _12_ “grownup” responsibilities. I think the next _13_ will be mine, as he teaches me to let go a little and give him _14_ to make his own mistakes and learn from them, or to be _15_ of decisions that hes made completely on his own. We will _16_ new adventures together, when we read books, watch movies, take trips, or _17_ spend time enjoying each others company. A decade sounds like a long time but actually it is just a _18_ time during which my son learns how to _19_ a bike without training wheels. And I know I need to enjoy every moment when we are together, because much sooner than imagine, hell to learn how to drive a car and lead a(n) _20_ life soon.语篇解读:作者回想她对她的孩子的教育的情况。她认为他们之间的角色经常互换,有时候她是老师,教育孩子;有时候她是学生,从孩子身上学到很多。1A.repeatedly BgraduallyCsteadily Dquickly解析:选D根据后文可知,作者成年人的生活开始于1991年,那时她儿子的出生使得她迅速长大。2A.attained BsufferedChelped Dtaught解析:选A根据前后文可知,无可否认,作者在开始的时候犯了一些错误,但是在她随后的十年,她得到了很多。3A.actions BrolesCchances Ddreams解析:选B根据后文可知,作者与她的儿子总是在一起,他们的角色时不时地互换。4A.having BnoticingCwatching Dlearning解析:选D根据后文“I was his teacher”可知,作者说,在她的孩子学习认识颜色和形状的时候她是孩子的老师。5A.valued BfinishedCtook Dimagined解析:选C解析见下题。6A.world BclassCschool Dcity解析:选A根据前后文可知,当作者和儿子第一次参加越野公路旅行时,他们就是他们周围世界的学生。take a trip表示“参加旅行”。7A.careful BeagerChopeful Dstrong解析:选D解析见下题。8A.teacher BstudentCadviser Dpartner解析:选B根据前文“stand up for myself”可知,当作者学会维护自己,变得足够坚强去做自己的选择时,她就是学生。9A.important BnewCgood Dright解析:选B根据语境,因为儿子用自己积极地学习新事物的方法教会了她很多。10A.though BifCas Dsince解析:选C解析见下题。11A.disappearing BcontinuingCstopping Dchanging解析:选B根据语境,现在当作者和儿子一起开始一个新的十年的时候,作者看到这个循环在继续。12A.hold BignoreCmiss Dchoose解析:选A根据语境,当作者的儿子不得不承担长大的责任时,作者要教他处理他将遇到的变化。13A.lecture BquestionClesson Ddifficulty解析:选C根据后文,作者认为下一节课会是她的课程。14A.help BpleasureCfreedom Dconcern解析:选C解析见下题。15A.lack BproudCaware Dworthy解析:选B根据前后文,儿子教会作者放手,给他自由去犯错误并从中吸取教训,作者为儿子所做的决定感动自豪。16A.experience BescapeCadd Dobserve解析:选A解析见下题。17A.partly BfairlyCsimply Dfinally解析:选C根据语境,当作者和儿子在阅读、看电影、旅行或者仅仅是享受彼此陪伴的时候,他们将一起体验新的冒险。18A.slow BshortCnormal Dusual解析:选B根据前文“A decade sounds like a long time but .”可知,作者说十年听起来很长,但实际上十年只是一段很短的时间。19A.buy BborrowCfix Dride解析:选D在那个时候,她的儿子学会如何骑不带辅助轮的自行车。20A.independent BadmiringCcomfortable Dwealthy解析:选A根据语境,时间比她的想象要快得多,儿子很快将开始学习开车并且过独立生活。.语法填空Human beings have long been put into particular groups according to the color of the skin and facial features.Sociologists worldwide have always been interested in racial (种族的), 1.cultural (culture) and ethnic distinctions between different people.People have 2.frequently (frequent) been mistaken by the words ethnicity (种族特点) and culture, and often use them interchangeably though there are many 3.differences (difference) between the two.We are born in one or the other country in the world, and that is our place of birth, but the race of our parents has become the basis of our identity, as our ethnicity is decided 4.based (base) on our racial roots.Within each ethnic group, there are beliefs, values and practices that are learnt and shared.Even, thinking, decisionmaking, and actions within a particular ethnic group seem 5.to_be (be) in a patterned way.This set of beliefs, values and customs is passed down from one generation 6.to another and exists in a manner more complex 7.than even the most modern electronic system.Shared practices and values provide a sense of belongingness to the members of the group, 8.which keeps a culture alive, and allows it 9.to_survive (survive)Culture of a race or ethnic group is reflected in the common heritage.It 10.is_shown (show) in the art and language, dress and eating habits of a people.短文改错Two years before, I traveled to Brazil and I rented for a car. Unfortunate, I had an accident and hit another car, and I needed to stay in a hospital for at least two week. I called my parent, so I did not tell them what had happened. I knew that they will be worried about myself because I was so far away, and that my mother would not sleep if she knew. Therefore, I told them interested stories and how I was enjoying Brazil. As a result, nobody knew truth. I still think it was the right thing to do.答案:第一句:beforeago; 去掉for第二句:UnfortunateUnfortunately; weekweeks第三句:parentparents; sobut第四句:willwould; myselfme第五句:interestedinteresting第六句:truth前加the单元质量检测(五)(时间:100分钟满分:120分).阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ASituated in Huaxi District, Guiyang, Zhenshan Ethnic Culture Village is a world of stone, where many things like door frames and roads are made of stone. Buyi men and women in their best clothes sing and dance at the village entrance as they greet visitors and invite them to join the villagers in making cake flour with rice.The village was first built during the Ming Dynasty, with a history of more than 400 years. Three sides of the village are surrounded by water. It is built against the mountains according to the local geological conditions.There are about 120 families and three fourths of them are Buyi nationality and one fourth are Miao people. On January 10th every lunar year, the villagers hold traditional dancing activities to celebrate the New Year. Buyi and Miao villagers in their best costumes sing and dance to the melodies from the Lusheng (芦笙) and the bamboo flutes to celebrate their own traditional festival. Legends said once some robbers captured the Buyi forefather in the village. The villagers failed to rescue him by themselves and asked the local Miao people for help. The Miao people played the Lusheng and sang Miao songs to communicate with him and the robbers couldnt understand them. With the help of the Miao people, the forefather was rescued. Since then, the local Buyi people have formed the custom of singing and dancing to appreciate the help from the Miao. People sing and dance for three days for the festival each year.Besides this, Zhenshan villagers also celebrate the traditional “Siyueba” Festival (April 8th Festival) and the “Qiyueban” Festival (the Ghost Festival). Now, these festivals have become joyous days celebrated by Miao, Buyi, Dong, Zhuang, Shui, Gelao, and even the Han people.In Zhenshan, some young people take advantage of the festivals to make friends and choose their future husbands or wives. Girls usually make embroideries (刺绣) and give them as gifts to their lovers.1.We can infer the village is called a world of stone mainly because _.Athe villagers are very coldBthe villagers are very strongCthe village is built on a large stoneDthe village is in mountains and rich in stones解析:选D推理判断题。根据第一、二段可知,这是一个依山而建的村子,石头资源丰富,因此选D项。2Which of the following isnt a way of greeting visitors?ADressing up.BDancing and singing.CPreparing embroideries.DInviting them to make cake flour.解析:选C细节理解题。根据第一段最后一句和最后一段的“Girls usually make embroideries (刺绣) and give them as gifts to their lovers.”可知,欢迎游客的活动不包括C项。3The Miao people played the Lusheng and sang Miao songs at first to _.Astop the robbers understanding themBshow the robbers their powerCchallenge the Buyi peopleDplease the robbers解析:选A细节题解题。根据第三段“The Miao people played the Lusheng and sang Miao songs to communicate with him and the robbers couldnt understand them.”可知选A项。4What can we learn about the “Siyueba” Festival?AIt is a newlyformed festival.BIt is only celebrated in Zhenshan Village.CIt is popular with all the ethnic minorities.DIt is a chance for young people to make friends.解析:选D细节理解题。根据文章最后一段中的“In Zhenshan, some young people take this advantage of the festivals to make friends .”可知,D项正确。BSo often I hear people justify (为辩解) their lack of family trips because their children are not old enough to remember them.This reason is so confusing to me.Who would travel based on another persons memory?Of course the kids arent going to remember anything in infancy (婴儿期), but you will.You will remember all the sweet memories you had with them.My parents would take me to Guatemala as a child.I dont remember a lot of the trip, but I do know that when I went back as a young adult, I felt comfortable in my surroundings.I didnt spend my time there discovering a new way of life.I spent the time having fun with my family.I love looking at pictures that we took together when I was my sons age.I dont remember them, but thats not the point.The point is, I was there with my family, and I know I was happy.Now that Im a parent, I cant help but do the same.Last year, we took our 2yearold son to Disney alongside his greatgrandmother.His greatgrandmother had recently begun to suffer from Alzheimers.That trip was timed in the most magical way right before my son was old enough to remember it and right before his greatgrandmother began to forget.This makes me want to cry for them both.How did we get so lucky to have this moment to share with each other before big changes influenced our family forever?Realistically speaking, many families do not have the opportunity to travel internationally or visit pricey theme (主题) parks.I understand this more than you know, but Im talking beyond that.They are young but these forgettable moments are still changing them.They will shape your child into who they will be tomorrow.The memories

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论