湖南省娄底市2019届九年级中考模拟考试英语试题无听力.doc_第1页
湖南省娄底市2019届九年级中考模拟考试英语试题无听力.doc_第2页
湖南省娄底市2019届九年级中考模拟考试英语试题无听力.doc_第3页
湖南省娄底市2019届九年级中考模拟考试英语试题无听力.doc_第4页
湖南省娄底市2019届九年级中考模拟考试英语试题无听力.doc_第5页
已阅读5页,还剩20页未读 继续免费阅读

付费下载

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

湖南省娄底市2019 届九年级中考模拟考试英语试题一、听力理解 ( 略)二、完形填空通读下面的短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、 B、 C 三个选项中,选出一个最佳答案。Sally is eighty-six years old. She has no sons_1_ daughters. Her husband died ten years ago.But she didnmove into a nursing home.She would like to_2_herself every day.Every night she spends two hours _3_ kids with math for twenty years. All kids living on her street can gether help without payment .She was a famous math_4_before she retired from a middle school.She gets up early in the morning ,then does sports,goes shopping or helps cleaners _5_the street.And shedoes these happily.When the kids come for help ,she is always _6_and tries her best .People once asked her_7_ . Shesaid,” I love it. Helping others makes me happy.is always happy”Sheevery day and always says hello to peoplearound her_8_a smile.“ I have decided to love everything around me.So I_9 m. Ihappymtothankfuldoto those kids who come to me for help .Each kid is my_10_. I love to help them,said”. she1.A. andB. orC. but2.A. look atB. look afterC. look for3.A. helpingB. workingC. teaching4.A. teacherB. workerC. cleaner5.A. doB. sweepC. play6.A. happyB. tiredC. boring7.A. whyB. whereC. when8.A. forB. withC. in9.A. somethingB. everythingC. nothing10. A. helpB. giftC. example【答案】 1. B2. B3. A4. A5. B6. A7. A8. B9. B10. B【解析】【分析】1文章大意:这篇文章主要讲述了Sally 是一位86 岁的老人,她无儿无女,在她丈夫死后她独自一个人住。她是一位著名的退休数学老师,常无偿地帮助孩子们解决数学问题,当孩子们向她求助时,她总是很开心,她说她乐于帮助孩子们,因为帮助别人使她快乐。【 1 题详解】句意:她没有儿子和女儿。考查连词及语境理解。A. and 和,表示并列关系,通常用于肯定句中;B. or 或者,表示选择关系,也可以用于否定句中表示并列关系,意为“和”;C. but 但是,表示转折关系。从下文可知她的丈夫在十年前就去世了,并且她也没有去养老院。说明她没有儿子和女儿,这句话中的no 是否定的含义,所以要用or 来连接,故答案选B。【 2 题详解】句意:她想每天自己照顾自己。考查动词短语及语境理解。A. look at看; B. look after照顾; C. look for 寻找。根据上文she didn t move into a nursing home她.没有搬进养老院,结合She would like to_2_herself everyday.可知是她想每天自己照顾自己。故答案选B。【 3 题详解】句意:二十年来,她每天晚上花两个小时帮助孩子们学习数学。考查动词及语境理解。A. helping 帮助; B.working 工作; C. teaching 教。根据下文All kids living on her street can get her help without payment .住在她那条街上的所有孩子都可以免费得到她的帮助。可知此处句意为“二十年来,她每天晚上花两个小时帮助孩子们学习数学。”help sb. with sth. 意为“帮助某人某事”,故答案选A 。【 4 题详解】句意:她在一所中学退休之前是一位著名的数学老师。考查名词及语境理解。A. teacher 老师; B. worker 工人;C. cleaner 清洁工。根据上文二十年来,她每天晚上花两个小时帮助孩子们学习数学,以及后面before sheretired from a middle school. 她从一所中学退休之前,可推知此处句意为“她是一位著名的数学老师”,故答案选 A。【 5 题详解】句意:她早上起得很早, 然后做运动, 购物或帮助清洁工清扫街道。 考查动词及语境理解。 A. do 做;B. sweep 打扫; C. play 玩。根据前面的 helps cleaners,以及后面的 the street,可知是帮助清洁工清扫街道,故答案选B 。【 6 题详解】句意:当孩子们来寻求帮助时,她总是很开心,并且尽她最大的努力。考查形容词及语境理解。A. happy幸福的、开心的;B. tired 疲倦的; C. boring 无聊的。根据下文She said, ” I love it. Helping others makes me2happy. 可”知当孩子们过来寻求帮助的时候她总是很开心,并且尽她最大的努力。故答案选A 。【 7 题详解】句意:人们曾经问她为什么。考查疑问词及语境理解。A. why 为什么; B. where 哪里;C. when 什么时候。根据下文She said, ” I love it. Helping others makes me happy可.知这是上”文她很开心并尽力帮助孩子们的原因,所以此处选是表示对原因提问,故答案选A 。【 8 题详解】句意:她每天都很开心,总是微笑着向周围的人打招呼。考查介词及语境理解。A. for 为了; B. with 带有、和一起; C. in 在 里面。根据句意“她每天都很开心,总是微笑着向周围的人打招呼。”with a smile “面带微笑”,介词with 作状语,表示伴随,故答案选B。【 9 题详解】句意:我决定爱我周围的一切,所以我很乐意做每件事。考查不定代词及语境理解。A. something 某事; B.everything 任何事情; C. nothing 没有什么。根据上文I have decided to love everything around me. 可知她已经决定要爱她周围的一切事情,所以她做任何事情都是快乐的。故答案选B。【 10 题详解】句意:每个孩子都是我的礼物。考查名词及语境理解。A. help 帮助; B. gift 礼物; C. example 例子。根据上文 I m thankful to those kids who come to me for help .孩子们来找她寻求帮助,她内心充满感激。可推知她认为孩子们都是给她的礼物。故答案选B。【点睛】解答完形填空首先要通读全文,掌握大意。结合选项初步弄清短文写了些什么内容。在理解全文意思的基础上,结合文章内容对空缺句子作合乎逻辑的推理。必须弄清空缺词句的确切含义,空缺词句与其前后句的意义衔接必须自然、合理,最后根据语境,结合选项,选出正确答案。如,第4小题,根据上文二十年来,她每天晚上花两个小时帮助孩子们学习数学,以及后面before she retired from a middle school. 她从一所中学退休之前,可推知此处句意为“她是一位著名的数学老师”,故答案选A。第 5 小题,根据前面的 helps cleaners,以及后面的the street,可知是帮助清洁工清扫街道,故答案选B。三、阅读理解第一节阅读下面短文,判断下列句子是否与短文内容相符,符合的写(A),不符合的写( B)。Tom is like any other teenager .He goes to school ,does homework , meets his friends and enjoys doing sports.But between 5:30 p.m. and 6:30p.m.from Monday to Friday. Tom does something different. He cooks for all thefamily: Mom, Dad, younger brother Joe and elder sister Emma.3“ I think it s important for teenagers to learn to cook meals, Math andhEnglareismportant, of course ,but theyneed other skills too to help them in today s world .First I taught Tom how to cook easy meals .Then he started urecipe ( 食谱 )in my cookbooks.Yesterday he made vegetable soup .It was very good!” said Tom s mom.“ I love cooking and I think I m really good at it. None of my friends cook meals .I dondifficult and it s great fun!” said Tom.In the past ,Tom didn t help out at home.Now ,things are different and she is very happy.11. Tom cooks meals for his family every day.12. There are five people in Tom s family.13. Tom used recipes from the Internet.14. Tom s father taught him how to cook.15. It s easy for Tom to cook now【答案】 11. B12. A13. B14. B15. A【解析】文章大意:本文主要讲述了Tom 的故事。他除了跟其他青少年一样,每天上学,做作业,和朋友见面,喜欢运动之外,还会做饭,这让他妈妈很高兴。【 11 题详解】理解判断题。根据文中的信息But between 5:30 p.m. and 6:30p.m.from Monday to Friday. Tom does somethingdifferent. He cooks for all the family. 但是从星期一到星期五下午五点半到六点半,汤姆做一些不同的事情,他为全家做饭。可知本句的叙述Tom cooks meals for his family every day. “汤姆每天为家人做饭。”是错误的,故答案填B 。【 12 题详解】理解判断题。根据文中信息 He cooks for all the family: Mom, Dad, younger brother Joe and elder sister Emma.他为全家人做饭:妈妈,爸爸,弟弟乔和姐姐艾玛。所以他们家加上汤姆一共是五口人爸爸、妈妈、弟弟、姐姐和汤姆。可知本句的叙述There are five people in Toms family“汤姆.家里有五口人。”是正确的,故答案填 A。【 13 题详解】理解判断题。根据文中的信息.Then he started using recipe (食谱 )in my cookbooks. 然后他开始在我的烹饪簿中4使用食谱。可知本句叙述Tom used recipes from the Internet. “汤姆使用了互联网上的食谱。”是错误的,故答案填 B。【 14 题详解】理解判断题。根据文中的信息“I think its important for teenagers to learn to cook mealsght TomFirst I tauhow to cook easy meals” said Tom s mom可知.本句叙述Tom s father taught him how to cook“.汤姆的父亲教他怎么做饭。”是错误的,故答案填B 。【 15 题详解】理解判断题。 根据文中的信息It isnt difficult and its这great并不难fun!, 而且很有趣! 可知本句叙述It s easyfor Tom to cook now. “现在,做饭对于汤姆来说很容易。”是正确的,故答案填A 。第二节阅读下面 A、B、C三篇材料并根据材料内容做后面的题目,从各题所给的A、B、C三个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。(A)Students in our school have a colorful school life. We have School Activity Week every year .On the wall of theteaching building are the poster from Grade Seven ,Grade Eight and GradeNine.Let s have a look!Be a Good Reader!Time:1:30p.m.4:30p.m.,May 10 thPlace:Reading HallImprove your reading skills and get new ways of reading.Learn more about nature.Increase your knowledge and make new friends.For free!Grade SevenInvite Your Father to Join Us!Time:9:00a.m12:00a.m.,May 12Place:Meeting HallthJoin in the one- month“ stop smoking” challenge.Know about how to give up smoking.5Ask your father to join us!For health!Grade EightRaise Money for Children!Time:2:00p.m.5:00p.m.,May 14Place:on the playground Save 30% on everything.thCome and buy pens,dictionaries and other school things.Look forward to your coming.For children!Grade Nine16. You can see the posters on the _.A. deskB. blackboardC. wall17. If you take part in the activity on May 10 th,you can do the following activities EXCEPT_.A. buy school thingsB. get new ways of readingC. improve reading skills and learn more about nature18. The “ stop smoking“ challenge lasts for _.A. one yearB. one monthC. one term19. If a pen in the shop is ten yuan,you can pay only _yuan for it on the playground on May 14th.A. eightB. sevenC. three20. Which of the following is NOT true according to the text?A. You need to pay if you take part in the activity in the Reading Hall.B. The activity organized by Grade Eight will be held in the Meeting HallC. The activity organized by Grade Nine will last for three hours on May 14th.【答案】 16. C17. A18. B19. B20. A6【解析】文章大意:这是一篇说明文,主要介绍作者学校的学生有丰富多彩的学校生活,每年都有学校活动周,教学楼的墙上挂着7、8、 9 年级的海报,海报列举了各种精彩的活动还有时间、地点等信息。【 16 题详解】细节理解题。根据文中信息 On the wall of the teaching building are the poster from Grade Seven ,Grade Eightand Grade Nine. 可知,在教学楼的墙上可以看到这些海报,故答案选C。【 17 题详解】细节理解题。根据文中Be a Good Reader! 中的信息Time:1:30p.m.4:30p.m.,May10th Place:Reading HallImprove your reading skills and get new ways of reading.Learn more about nature. Increase your knowledgeand make new friends. 可知, 5 月 10 日的活动是做一个好读者活动,在活动中你可以提高你的阅读技能、找到新的阅读方式, 多了解大自然, 还可以增加你知识、结交新朋友, 但是你不能买学习用具,故答案选A。【 18题详解】细节理解题。根据文中Invite Your Father to Join Us!中 信息 Join in the one-month“stop smoking ”challenge.参加为期一个月的 “戒烟 ”挑战。可知,是持续一个月,故答案选B。【 19题详解】细节理解题。 根据文中 Raise Money for Children! 中信息 Save 30% on everything. 在每件东西上节省 30%。可知, 10 元的钢笔在5 月 14 日,只要 7 元,故答案选B。【 20题详解】理解判断题。根据文中Be a Good Reader! 中的信息 Improve your reading skills and get new ways of reading.Learn more about nature. Increase your knowledge and make new friends. For free!可知,阅览室的所有活动都是免费的,所以 A选项“如果你参加阅览室的活动,你需要付费。”描述是错误的,故答案选的A 。( B)All our food comes from the soil ( 土壤 ). Some of us eat meat, but animals live on plants. If there were no plants,we should have no animals and meat. So the soil is necessary for life.The top of ground is usually covered with grass or other plants. Plants grow in soil, which has a dark color. Thisdark soil is humus, dead leaves, dead plants and animal waste make it, but this takes a long time. When the humus hasbeen made, plants can grow well in it.All soil needs food. If we don t give it, any plants will be weak. Animals waste is the best food for the soil, but7chemical fertilizers ( 化肥 ) are also very useful. The same crop should not be grown in the same place every year; it isbetter to have a different crop. A change of crop and the use of good fertilizer will keep the land in good condition.When the soil is dry, the wind blows it away. Sometimes heavy rain carries the humus down to a river. Peopleshould grow more and more trees and grass to stop wind from carrying the humus away. It takes hundreds of years tomake humus, and so we must save every bit of it. Without soil, where can we grow food?21. From the text, we know people live on _.A. animalB. plantC. soil22. The word“ humus” means _ in Chinese.A.微生物B. 腐殖土C. 粘土23. We should _ to keep the soil. A. give more fertilizersB. make more humusC. grow more trees and grass24. We should save every bit of humus, because _. A. it takes a long time to make humusB. the more humus in the soil, the better plants grow C. A and B25. The best title of this text should be _.A. Soil is necessary to peopleB. Soil s food is chemical fertilizersC. Humus is hard to make【答案】 21. C22. B23. C24. C25. A【解析】文章大意:我们的食物来源于土壤,土壤对我们很重要,短文介绍了土壤及土壤与农作物的关系。【 21 题详解】细节理解题。根据文中的信息All our food comes from the soil (土壤 ). Some of us eat meat, but animals live onplants. If there were no plants, we should have no animals and meat. So the soil is necessary for life. 可知,人们靠土壤生活,故答案选 C。【 22 题详解】8词义猜测题。根据后面的dead leaves, dead plants and animal waste make it, but this takes a long time.可知,“ humus”是由枯死的树叶、植物和动物的排泄物形成的,所以“humus”意为“腐殖土”,故答案选B。【 23 题详解】细节理解题。根据文中的信息People should grow more and more trees and grass to stop wind from carrying thehumus away.人们应该种植越来越多的树木和草来阻止风把腐殖质带走。可知,我们应该种树、种草来保护土壤,故答案选 C。【 24 题详解】细节理解题。根据文中的信息It takes hundreds of years to make humus , and so we must save every bit of it. 要形成腐殖质需要数百年的时间所以我们必须把每一点都保存起来;以及When the humus has been made,plants can grow well in it. 当腐殖质形成后,植物可以在里面很好地生长。可知A 、 B 选项都是正确的,故答案选 C。【 25 题详解】标题归纳题。通读全文,结合文中的信息So the soil is necessary for life.可知,短文主要介绍了我们的食物来源于土壤,土壤对我们很重要,所以A 选项符合题意,故答案选A 。(C)Today, people in the world have busy lives, and they often feel unhappy under much pressure. In fact, keepinghappy is important and necessary for everyone. Most people want to be happy, but few know how to be happy. Moneyand success can bring pleasure; however, it won t last long. Actually, happiness dependslves. on ourseHere are some ways to help you to be happy.The first secret is to enjoy the simple things in life. We often spend too much time thinking about the future, forexample, going to a famous university or getting a good job after graduation. You should enjoy the simple pleasure inlife, such as reading a good book, listening to your favorite music and spending time with good friends.The second secret is to be active. Many people enjoy dancing or playing sports. You can forget all your pressureand think only about the activity you are doing.The third secret is to help others. It is a good way to keep happy. You always feel happy when you do somethingnecessary for someone. You can do chores for your parents, help a friend or a classmate, or go shopping to buy food for an old neighbor.9In a word, learning to be happy is good for your health.26. The writer thinks happiness depends on _.A. money and successB. busy livesC. ourselves27. Which of the following makes us unhappy in our life? A. Reading a good book.B. Spending too much time thinking about the future. C. Listening to music and spending time with friends.28. You can forget all your _ when you enjoy dancing or playing sports.A. pleasureB. happinessC. pressure29. Keeping happy in life is good for _.A. your studyB. your healthC. your parents30. What is the article about?A. How to be happy.B. How to be active.C. How to help others.【答案】 26. C27. B28. C29. B30. A【解析】文章大意:今天世界上的人们过着忙碌的生活,在压力下他们常常感到不快乐,本文介绍了一些帮助你变得更快乐的方法。【 26 题详解】细节理解题。 根据文中的信息Actually, happiness depends on ourselves. 事实上, 幸福取决于我们自己。可知,作者认为幸福取决于我们自己,故答案选C。【 27 题详解】细节理解题。根据文中的信息The first secret is to enjoy the simple things in life. We often spend too much timethinking about the future,第一个秘诀是享受生活中简单的事情,我们常常花太多的时间去思考未来。可知,“花太多时间思考未来”常让我们不快乐,故答案选B。【 28 题详解】细节理解题。根据文中的信息 Many people enjoy dancing or playing sports. You can forget all your pressure and think only about the activity you are doing. 许多人喜欢跳舞或运动,你可以忘记所有的压力,只考虑你正在做的活动。可知,当你喜欢跳舞或运动时,你可以忘记所有的压力,故答案选C。10【 29 题详解】细节理解题。根据文中的信息In a word, learning to be happy is good for your health.总之,学会快乐对你的健康有好处。可知,生活中保持快乐对你的健康有好处,故答案选B。【 30 题详解】主旨大意题。通读全文,结合文中的信息Here are some ways to help you to be happy. 以下是一些帮助你快乐的方法。可知,本文主要是介绍如何快乐的,故答案选A 。第三节阅读短文,根据短文内容, 从短文后的 A.B.C.D.E五个选项中选出能填入空白处的最佳选项,每个选项只能用一次。What should we do when we receive a gift for our birthday? _31_The words“ thank you” are veryimportant .We use them on many occasions. We say them when someone gives us a drink, helps pick up things , lendsus a book or gives us a gift._32_Many people forget to use it.It is important to ask someone to do something with saying?please_33_ We may ask for a book,a pencil ,more rice or more milk.We may use it in the classroom, at home orat the bus stop.We use it to make the request pleasant.We should learn to say ? sorry ,too.When we have hurt someone s feelings,we should say wesorry._34_When we have forgotten something or broken a promise ,we should explain with that word,too.?Sorr yis a healing word.We can make people forget our mistakes by using it sincerely.The above words are simple but important._35_We should learn to use them in our everyday life.A. We use it when we ask for something, too.B. When we have told a lie and feel sorry ,we should use the same word.C. We should sit down and write a thank-you note.D. They are pleasing words in any language.E. Another important word is ?please.11【答案】 31. C32. E33. A34. B35. D【解析】文章大意:本文叙述了生活中很重要的三个词:谢谢,请和对不起。当我们收到生日礼物时,我们应该坐下来写封感谢信;“谢谢”这个词很重要,我们在很多场合都用过。另一个重要的词是“?请”,许多人忘记使用它, 当我们要求别人做点什么时说“请”。我们也应该学会说?对不起“, 当我们伤害了某人的感情、因说谎而感到遗憾或忘记某事、违背诺言时,我们都应该说对不起。这些话很简单,但很重要。在任何语言中,它们都是令人愉快的词汇,我们应该学会在日常生活中使用它们。【 31 题详解】根据上文 What should we do when we receive a gift for our birthday?当我们收到生日礼物时,我们应该做什么?以及下文 The words “thank you ”are very important“谢谢.”这句话很重要。可知此处指的是收到生日礼物时,我们应该表达感谢的话语。结合选项可知C 选项 We should sit down and write a thank-you note. “我们应该坐下来写一封感谢信。”符合题意,故答案选C。【 32 题详解】根据下文It is important to ask s omeone to do something with saying ?please.让别人做什么时说“请”是很重要的。可知,此处是说的另一个词

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论