(北京专用)2020届高考英语一轮复习专题三细节理解课件.pptx_第1页
(北京专用)2020届高考英语一轮复习专题三细节理解课件.pptx_第2页
(北京专用)2020届高考英语一轮复习专题三细节理解课件.pptx_第3页
(北京专用)2020届高考英语一轮复习专题三细节理解课件.pptx_第4页
(北京专用)2020届高考英语一轮复习专题三细节理解课件.pptx_第5页
已阅读5页,还剩341页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

第二部分 阅读理解 专题三 细节理解,高考英语 (北京市专用),A组 自主命题北京卷题组,五年高考,Group 1 Passage 1(2019北京,A)词数:295 Want to explore new cultures, meet new people and do something worthwhile at the same time? You can do all the three with Global Development Association (GDA). Whatever stage of life youre at, wherever you go and whatever project you do in GDA, youll create positive changes in a poor and remote community(社区). We work with volunteers of all ages and backgrounds. Most of our volunteers are aged 1724. Now we need volunteer managers aged 2575. They are extremely important in the safe and ef- fective running of our programmes. We have such roles as project managers, mountain leaders, and communication officers.,Depending on which role you choose, you could help to increase a communitys access to safe drinking water, or help to protect valuable local cultures. You might also design an adventure chal- lenge to train young volunteers. Not only will you help our young volunteers to develop personally, youll also learn new skills and increase your cultural awareness. You may have chances to meet new people wholl become your lifelong friends. This summer we have both 4-week and 7-week programmes:,GDA ensures that volunteers work with community members and local project partners where our help is needed. All our projects aim to promote the development of poor and remote communities. There is no other chance like a GDA programme. Join us as a volunteer manager to develop your own skills while bringing benefits to the communities. Find out more about joining a GDA programme: Website: Email: 1.What is the main responsibility of volunteer managers? A.To seek local partners. B.To take in young volunteers. C.To carry out programmes. D.To foster cultural awareness. 2.The programme beginning in August will operate in . A.Egypt B.Algeria C.Kenya D.South Africa 3.The shared goal of GDAs projects is to . A.explore new cultures B.protect the environment C.gain corporate benefits D.help communities in need,答案 语篇解读 本文体裁为应用文,主题语境为人与自我,主题语境内容为社会责任。文章介绍 了一个名为Global Development Association的志愿者项目。本文侧重培养学生的思维品质。 1.C 细节理解题。本题题干意为:志愿者经理的主要职责是什么?根据题干中的volunteer managers可锁定答案在第二段。根据第二段第四句They are extremely important in the safe and effective running of our programmes.可知答案为C项(执行项目)。A:寻找当地的合作者;B:吸 纳年轻志愿者;D:培养文化意识。 2.D 细节理解题。本题题干意为:在八月份启动的项目将会在 运作。根据题干中的 beginning in August可知,答案在表格中,对应日期为2 Aug.29 Aug.,对应的国家是South Africa,所以答案是D项。 3.D 细节理解题。本题题干意为:GDA项目的共同目标是 。根据题干中的关键词 shared goal of GDAs projects可知,答案在第六段。根据第六段的最后一句All our projects aim to promote the development of poor and remote communities.(我们所有的项目旨在促进贫困偏 远社区的发展。)可知本题选择D项(帮助有需要的社区)。A:探索新文化;B:保护环境;C:获得 企业效益。,高考热词 1.worthwhile adj. 值得做的 2.access n. 使用权 3.promote v. 促进 4.remote adj. 遥远的;偏 远的,长难句 GDA ensures that volunteers work with community members and local project partners where our help is needed. GDA确保志愿者们在需要我们帮助的地方与社区成员们和当地的项 目伙伴们一起工作。 句子主干是GDA ensures that volunteers work,其中that引导的是宾语从句;and连接并列成分 community members和local project partners;where our help is needed是状语从句。,Passage 2 (2018北京,B)词数:284 Find Your Adventure at the Space and Aviation(航空) Center If youre looking for a unique adventure, the Space and Aviation Center(SAC) is the place to be. The Center offers programs designed to challenge and inspire with hands-on tasks and lots of fun. More than 750,000 have graduated from SAC, with many seeking employment in engineering, aviation, education, medicine and a wide variety of other professions. They come to camp, wanting to know what it is like to be an astronaut or a pilot, and they leave with real-world applications for what theyre studying in the classroom. For the trainees, the programs also offer a great way to earn merit badges(荣誉徽章). At Space Camp, trainees can earn their Space Exploration badge as they build and fire model rockets, learn about space tasks and try simulated(模拟) flying to space with the crew from all over the world. The Aviation Challenge program gives trainees the chance to earn their Aviation badge. They learn the principles of flight and test their operating skills in the cockpit(驾驶舱) of a variety of flight simulators. Trainees also get a good start on their Wilderness Survival badge as they learn about,water-and land-survival through designed tasks and their search and rescue of a “downed” pilot. With all the programs, teamwork is key as trainees learn the importance of leadership and being part of a bigger task. All this fun is available for ages 9 to 18. Families can enjoy the experience together, too, with Fam- ily Camp programs for families with children as young as 7. Stay an hour or stay a weekthere is something here for everyone! For more details, please visit us online at . 1.Why do people come to SAC? A.To experience adventures. B.To look for jobs in aviation. C.To get a degree in engineering. D.To learn more about medicine. 2.To earn a Space Exploration badge, a trainee needs to . A.fly to space B.get an Aviation badge first C.study the principles of flight D.build and fire model rockets 3.What is the most important for trainees? A.Leadership. B.Team spirit. C.Task planning. D.Survival skills.,答案 语篇解读 本文是一篇应用文, 介绍在太空航空中心的一些活动,人们在这里可以通过动手 操作和团队合作体验冒险。 1.A 细节理解题。根据第一段第一句话(如果你想寻求独特的冒险,太空航空中心是一个好 地方。)可知答案选A。 2.D 细节理解题。根据第三段第二句话(在太空训练营,参加培训的人员在建造和发射火箭 模型,了解太空任务并和来自世界各地的工作人员一起尝试太空模拟飞行时,能够赢得太空探 索徽章。)可知选D。 3.B 细节理解题。根据第四段(在所有的课程中,当参加培训的人员在学习领导能力的重要 性和参与更大的任务时,团队合作是很关键的。)可知选B。,高考热词 1.unique adj.独特的 2.challenge v.挑战 3.inspire v.激励;鼓舞 4.trainee n.接受培训的人 5. principle n.原理 6.rescue n.营救;救援,高级语块 1.hands-on adj. 亲身实践的 2.a variety of 各种各样的,Passage 3 (2017北京,B)词数:184,1.Why is TOKNOW a special magazine? A.It entertains young parents. B.It provides serious advertisements. C.It publishes popular science fictions. D.It combines fun with complex concepts. 2.What does TOKNOW offer its readers? A.Online courses. B.Articles on new topics. C.Lectures on a balanced life. D.Reports on scientific discoveries. 3.How much should you pay if you make a 12-month subscription to TOKNOW with gift pack from China? A.55. B.60. C.65. D.70. 4.Subscribers of TOKNOW would get . A.free birthday presents B.full refund within 28 days C.membership of the TOKNOW club D.chances to meet the experts in person,答案 语篇解读 本文是一篇应用文。题材为广告类。介绍了TOKNOW杂志的内容以及订阅须 知。 1.D 细节理解题。根据.bringing a unique combination of challenging ideas and good fun to young fans.以及TOKNOW makes complex ideas attractive and accessible to children可知,TO- KNOW杂志的独特性在于它将一些复杂的概念与乐趣结合起来,便于儿童读者理解,故选D 项。 2.B 细节理解题。根据Every month the magazine introduces a fresh new topic with articles.可 知,TOKNOW提供给读者关于新鲜话题的文章。 3.D 细节理解题。解题关键在于认真审题,抓住题干中的关键信息with gift pack from Chi- na。带有礼包的年度订阅费用为:Europe 60 Rest of World 70,故答案为D项。 4.B 细节理解题。根据Refund Policy可知,订阅可以在28天内取消并全额退款,故答案为B 项。,高考热词 1.hit n.受欢迎的人或事物 bination n.结合 3.promotion n.促销活动;广告宣传 plex adj. 复杂的 5.accessible adj.容易理解的;易懂的 6.refund n.退款,高级语块 1.be jam-packed with充满 2.have a balanced take on对有一个客观的看法,长难句 TOKNOW makes complex ideas attractive and accessible to children, who can become involved in advanced concepts and even philosophyand they will soon discover that TOKNOW feels more like a club than just a magazine.TOKNOW使复杂的观点变得有吸引力和易于儿童理 解,儿童们便能接触一些高级的理念,甚至是哲学。他们将很快发现,TOKNOW使人感觉更像 是一个俱乐部,而不仅是一本杂志。 关系代词who引导非限制性定语从句,先行词为children;破折号后的句子中含有一个that引导 的宾语从句。,Passage 4 (2016北京,A) 词数:316 December 15,2014 Dear Alfred, I want to tell you how important your help is to my life. Growing up, I had people telling me I was too slow, though, with an IQ of 150+ at 17, Im any- thing but stupid. The fact was that I was found to have ADHD(注意力缺陷多动障碍).Anxious all the time, I was unable to keep focused for more than an hour at a time. However, when something did interest me, I could become absorbed. In high school, I became cu- rious about the computer, and built my first website. Moreover, I completed the senior course of Computer Basics, plus five relevant pre-college courses. While I was exploring my curiosity, my disease got worse. I wanted to go to college after high school, but couldnt.So, I was killing my time at home until June 2012 when I discovered the on- line computer courses of your training center.,Since then, I have taken courses like Data Science and Advanced Mathematics. Currently, Im learning your Probability course. I have hundreds of printer paper, covered in self-written notes from your videos.This has given me a purpose. Last year, I spent all my time looking for a job where, without dealing with the public, I could work alone, but still have a team to talk to. Luckily, I discovered the jobData Analystthis month and have been going full steam ahead. I want to prove that I can teach myself a respectful profession, without going to college, and be just as good as, if not better than, my competitors. Thank you. Youve given me hope that I can follow my heart. For the first time, I feel good about myself because Im doing something, not because someone told me I was doing good. I feel whole. This is why youre saving my life. Yours, Tanis,1.Why didnt Tanis go to college after high school? A.She had learned enough about computer science. B.She had more difficulty keeping focused. C.She preferred taking online courses. D.She was too slow to learn. 2.As for the working environment, Tanis prefers . A.working by herself B.dealing with the public C.competing against others D.staying with ADHD students 3.Tanis wrote this letter in order to . A.explain why she was interested in the computer B.share the ideas she had for her profession C.show how grateful she was to the center D.describe the courses she had taken so far,答案 语篇解读 本文是一封书信,属于应用文。文章主要讲述了Tanis因患有ADHD而无法上大 学,后来在网上培训中心的帮助下发现了自己的价值,从而十分感谢该培训中心。 1.B 细节理解题。根据文章第二段第二、三句可知作者患了ADHD,而由文章第四段第一 句.my disease got worse.可知,选B。 2.A 细节理解题。根据文章第六段中的I could work alone可判断选A。 3.C 主旨要义题。根据文章全文以及第七段中的Thank you. Youve given me hope可判断在 作者不能上大学后是培训中心给了她希望,因此她写信是为了表达感激之情,故选C项。,高考热词 1.absorbed adj. 专心致志的 2.relevant adj. 紧密相关的 3.curiosity n.好奇心 4.prove v.证明 5.respectful adj. 恭敬的 petitor n.竞争者,高级语块 1.kill time 打发时间 2.full steam ahead 全速前进,长难句 I want to prove that I can teach myself a respectful profession,without going to college, and be just as good as, if not better than, my competitors.我想证明我没有上大学也能自学一个 不错的职业,并且即使不比我的对手强也会和他们一样好。 句子中that 从句为宾语从句,作prove的宾语;if not better than为插入语。,Group 2 Passage 1 (2015北京,A) 词数:364 The Boy Made It! One Sunday,Nicholas,a teenager,went skiing at Sugarloaf Mountain in Maine.In the early after- noon,when he was planning to go home,a fierce snowstorm swept into the area.Unable to see far,he accidentally turned off the path.Before he knew it,Nicholas was lost,all alone! He didnt have food,water,a phone,or other supplies.He was getting colder by the minute. Nicholas had no idea where he was.He tried not to panic.He thought about all of the survival shows he had watched on TV.It was time to put the tips he had learned to use. He decided to stop skiing.There was a better chance of someone finding him if he stayed put.The first thing he did was to find shelter from the freezing wind and snow.If he didnt,his body temper- ature would get very low,which could quickly kill him. Using his skis,Nicholas built a snow cave.He gathered a huge mass of snow and dug out a hole in the middle.Then he piled branches on top of himself,like a blanket,to stay as warm as he could.,By that evening,Nicholas was really hungry.He ate snow and drank water from a nearby stream so that his body wouldnt lose too much water.Not knowing how much longer he could last,Nicholas did the only thing he couldhe huddled(蜷缩)in his cave and slept. The next day,Nicholas went out to look for help,but he couldnt find anyone.He followed his tracks and returned to the snow cave,because without shelter,he could die that night.On Tuesday, Nicholas went out again to find help.He had walked for about a mile when a volunteer searcher found him.After two days stuck in the snow,Nicholas was saved. Nicholas might not have survived this snowstorm had it not been for TV.He had often watched Grylls survival show Man vs.Wild.Thats where he learned the tips that saved his life.In each episode(一期节目)of Man vs. Wild,Grylls is abandoned in a wild area and has to find his way out. When Grylls heard about Nicholas amazing deeds,he was super impressed that Nicholas had made it since he knew better than anyone how hard Nicholas had to work to stay alive. 1.What happened to Nicholas one Sunday afternoon? A.He got lost. B.He broke his skis. C.He hurt his eyes. D.He caught a cold.,2.How did Nicholas keep himself warm? A.He found a shelter. B.He lighted some branches. C.He kept on skiing. D.He built a snow cave. 3.On Tuesday,Nicholas . A.returned to his shelter safely B.was saved by a searcher C.got stuck in the snow D.stayed where he was 4.Nicholas left Grylls a very deep impression because he . A.did the right things in the dangerous situation B.watched Grylls TV program regularly C.created some tips for survival D.was very hard-working,答案 语篇解读 尼古拉斯滑雪时突遇暴风雪,独自一人迷路。之后他借助自己在电视中学到的 生存知识成功自救。 1.A 细节理解题。由第一段的第四句可知选择A项。 2.D 细节理解题。由第四段可知选择D项。 3.B 细节理解题。由第六段的倒数第二句可知答案为B项。 4.A 推理判断题。由最后一段可推断出答案为A项。,高考热词 1.fierce adj. 猛烈的 2.accidentally adv. 意外地 3.supply n.供给物 4.panic v.(使)惊慌,(使)惊 慌失措 5.survival n.幸存 6.pile v.把堆积起来 7.stream n.小河 8.track n.(人、兽等 的)足迹,痕迹 9.abandon v.抛弃,遗弃(某人) 10.alive adj. 活着的,高级语块 1.stay put 待在原地 2.a huge mass of 大量的,长难句 Not knowing how much longer he could last, Nicholas did the only thing he couldhe huddled in his cave and slept.在不知道他能坚持多长时间的情况下,尼古拉斯做了他唯一能做 的事情他蜷缩进洞里然后睡觉。 本句的主语是Nicholas,谓语动词是did,Not knowing how much longer he could last是伴随状语, knowing为非谓语动词,它的逻辑主语是Nicholas,knowing后接了一个宾语从句。,Passage 2(2014北京,A) 词数:308 Sea Life Melbourne Aquarium(水族馆) The all-new Sea Life Melbourne Aquarium,situated in the heart of Melbournes CBD,is one of Victorias leading visitor attractions and an unforgettable outing for the whole family.Having 12 amazing zones of discovery,Sea Life Melbourne Aquarium is the very place that you cannot miss when you visit the city. Opening Times Sea Life Melbourne Aquarium is open from 9:30 am until 6:00 pm every day of the year,including public holidays.Last admission is at 5:00 pm,one hour before closing. Location(位置) Sea Life Melbourne Aquarium is located on the corner of Flinders Street and King Street,Mel- bourne.It is situated on the Yarra River,opposite Crown Entertainment Complex.,Getting to Sea Life Melbourne Aquarium Train Sea Life Melbourne Aquarium is a short walk from either Flinders or Southern Cross train stations. Tram(有轨电车) The Sea Life Melbourne Aquarium tram stop is located on the free City Circle Tram route(公交线 路)and also routes 70 and 75.City Circle trams run every 10 minutes in both directions. Shuttle Bus The Melbourne City Tourist Shuttle is a free bus service,stopping at key tourist attractions in and around the City.Running daily,every 15 minutes from 10:00 am to 4:00 pm. Car Parking While there is no public car parking at Sea Life Melbourne Aquarium,there are several public car,parking lots available only a short walk away. Wheelchair Access Sea Life Melbourne Aquarium provides people in wheelchairs with full access to all 12 zones.Each floor also has wheelchair accessible toilets. Terms Tickets will be emailed to you immediately after purchase or you can download and print your ticket once payment has been accepted.Please print out all tickets purchased and present at the front entrance of Sea Life Melbourne Aquarium.No ticket,no entry! 1.Sea Life Melbourne Aquarium . A.is located at the center of the CBD in the city B.has 12 most attractive places in Melbourne C.admits visitors from 9:30 am until 6:00 pm D.is beside Crown Entertainment Complex,2.Getting to Sea Life Melbourne Aquarium,visitors can take . A.trains from Southern Cross train station B.shuttle buses around the train station C.boats across the Yarra River D.either tram route 70 or 75 3.Sea Life Melbourne Aquarium offers visitors . A.free car parking B.wheelchair access C.Internet connection D.transportation service 4.Tickets to Sea Life Melbourne Aquarium . A.are free to all visitors B.can be purchased by email C.are checked at the entrance D.can be printed at the ticket office,答案 语篇解读 本文为应用文,题材为广告。本广告旨在介绍水族馆开放时间、地理位置、交 通等。 1.A 细节理解题。根据文章第一段第一句“.situated in the heart of Melbournes CBD.”可 知本题选择A项。 2.D 细节理解题。根据“Tram”中第一句“.and also routes 70 and 75.”可知本题选择D 项。 3.B 细节理解题。根据“Wheelchair Access”部分可知本题选择B项。 4.C 细节理解题。根据文章最后一段第二句“Please print out all tickets purchased and pre- sent at the front entrance of Sea Life Melbourne Aquarium.”可知本题选择C项。,高考热词 1.situated adj.位于;坐落在 2.outing adj.(集体)出外游玩(或学习等) 3.zone n.区域 4.oppo- site adj. 对面的 5.available adj. 可用的 6.purchase v.购买,高级语块 access to 有权使用,可以利用,长难句 Having 12 amazing zones of discovery,Sea Life Melbourne Aquarium is the very place that you cannot miss when you visit the city.墨尔本海洋生物水族馆拥有12个令人惊叹的区域, 是你来访这座城市不能错过的地方。 句中Having 12 amazing zones of discovery是非谓语动词短语作状语,逻辑主语是Sea Life Mel- bourne Aquarium,that you cannot miss when you visit the city是定语从句,修饰place,定语从句中 有一个when引导的时间状语从句。,Passage 3(2013北京,D)词数:346 Multitasking People who multitask all the time may be the worst at doing two things at once,a new research suggests.The findings,based on performances and self-evaluations by about 275 college students, indicate that many people multitask not out of a desire to increase productivity,but because they are easily distracted(分心)and cant focus on one activity.And“those people turn out to be the worst at handling different things,”said David Sanbonmatsu,a psychologist at the University of Utah. Sanbonmatsu and his colleagues gave the students a set of tests and asked them to report how often they multitasked,how good they thought they were at it,and how sensation-seeking(寻求刺激)or impulsive(冲动)they were.They then evaluated the participants multitasking ability with a tricky me

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论