




已阅读5页,还剩9页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
四川、云南、贵州2015四川自贡中考awhen you go to the united states and many west european countries like france and germany, you see that secondary-school students are wearing jeans, t-shirts, 36 schools in these countries dont have uniforms. of course, the schools have 37 about make-up and fashion clothes. there are, 38 , a few private schools that have uniforms. it is 39 when you go to the united kingdom and australia. the girls and boys here are wearing uniforms. in the united kingdom, some schools have the same uniforms for boys and girls. 40 schools have separate (单独的) uniforms for boys and girls. 36. a. becauseb. so c. though 37. a. books b. rules c. advice 38. a. while b. like c. however 39. a. different b. same c. similar 40. a. another b. other c. others 【主旨大意】 本文是一篇说明文。在美国和西方欧洲许多国家,中学生不穿校服,他们身穿牛仔裤和体恤衫;然而,在英国和澳大利亚,学生们通常穿校服,有些学校男生与女生的校服一样,有些学校男、女生的校服却是分开的。36. a【解析】考查连词辨析。在美国和西方欧洲许多国家,中学生身穿牛仔裤和体恤衫的原因是这些国家的学校没有校服。前后是因果关系,故用because连接.37. b【解析】考查名词辨析。由前后句可知,这些学校虽然没有校服,但他们对时尚衣服有严格的规定。rules“规则;规定”符合句意;而books“书本”、advice“建议”均与句意不符。38. c【解析】考查词语辨析。句意:然而,有些私立学校有校服。however表示转折关系,其后常用逗号与主句隔开,符合句意。39. a【解析】考查形容词辨析。由后句可知,在英国和澳大利亚的学生们穿校服,这与美国和其他欧洲国家是不同的。different“不同的”符合句意;而same“相同的”、similar“相似的”均与语境不符。40. b【解析】考查代词辨析。由前后句可知,有些学校男生与女生的校服一样,其他学校男、女生的校服却是分开的。“other+复数名词”表示“其他的”故选b。2015 四川自贡中考bthe benefits (益处) of doing more than you are paid for one rainy afternoon an old lady walked into a philadelphia department store. most of the clerks ignored (忽略) her, 41 only one young man asked if he could help her. she replied that she was just 42 for the rain to stop. he told her he wouldnt try to 43 her anything she didnt want. instead he brought her 44 . when the rain stopped, the lady 45 the young man and asked for his card. a few months passed, the owner of the store received 46 inviting this young man to scotland to get orders for providing goods for a large company! the letter was 47 the old lady for whom the clerk had provided a chair. she happened to be the owners mother of the large company, 48 . when the young clerk had his bags packed for scotland, he had already been one of the 49 in that department store, all because he had shown a little 50 to a stranger when no one else would. 41. a. orb. and c. but 42. a. looking b. waiting c. asking 43. a. sell b. buy c. pass 44. a. an umbrella b. a bookc. a chair 45. a. told b. thanked c. helped 46. a. a card b. a gift c. a letter 47. a. from b. for c. to 48. a. alsob. too c. either 49. a. bosses b. clerks c. friends 50. a. honesty b. cleverness c. care 【主旨大意】 本文是一篇故事类短文。主要讲述的是一位百货商店的营业员给一位前来避雨的老妇人搬来一把椅子,主动帮助;殊不知,这位老妇人竟然是这家百货商店老板的母亲。最后,公司调用这位营业员去苏格兰负责供货,成为公司的一名老板,这就是“付出超过所得带来的益处。”41. c【解析】考查连词辨析。句意:商店的大部分营业员都忽视了这位老妇人,但只有这位年轻人主动提出帮助。前后分句之间是转折关系,故用but连接。42. b【解析】考查动词辨析。由语境可知,这位老妇人是来避雨的,等雨停了再走。wait for意为“等待”符合句意;而look for“寻找”、ask for“要求”均与语境不符。48. b【解析】考查副词辨析。这位老妇人碰巧也是这家公司老板的母亲。用于肯定句的“也”用too;而also用于句中,either则用于否定句。故选b。49. a【解析】考查名词辨析。这位营业员打包去苏格兰上任时,他已经是这家百货商店的老板之一。boss“老板”符合句意。50. c【解析】考查名词辨析。当时是这位营业员对老妇人的一点关心,这恰恰是其他人忽视的。care意为“关心”符合句意;而honesty“诚实”、 cleverness “机灵”均与句意不符。2015四川成都中考along long ago, there was a beautiful little girl. she was 51 because she had no family and no home. she only had her clothes and some bread. but she was very kind.a man asked her 52 she had something to eat. she gave him her 53 .a child cried and told her that his 54 was very cold. so she gave him her hat.then she met a child with no coat. she gave him her coat.one day, in the cold 55 forest, she met another child who 56 her dress. the little girl thought that it was dark and 57 could see her, so she gave her dress away. at last, she had almost nothing: no family, nowhere to live, nothing to eat and little to wear. 58 , stars fell from the sky. these stars became beautiful pieces of money. with the money, she 59 a new dress and a coat.the little girl was rich for the 60 of her life and she still helped the people in need with her money.51. a. alone b. kind c. poor52. a. where b. if c. when53. a. clothes b. home c. bread54. a. neck b. back c. head55. a. noisy b. dark c. bright56. a. asked of b. took off c. gave away57. a. someone b. nobody c. anybody58. a. suddenly b. certainly c. recently59. a. chose b. borrowed c. bought60. a. end b. beginning c. rest【主旨大意】本文是一篇记述文讲述了一个小女孩在自身家境艰难的情况下,乐于助人的故事。51.a 【解析】考查上下文逻辑,下文说没有家庭,没有家人,孤独。 52.b 【解析】考查连词语义,问她是否有吃的。 53.c 【解析】考查上下文逻辑,上文提到过小女孩有bread,孩子问她要吃的,故选择面包。 54.c 【解析】考查上下文逻辑,后文提到hat,帽子戴在头上,故选head. 55.b 【解析】考查原词复现,下句话提到了dark. 56.a 【解析】考查短语辨析,a.asked for 要求;请求 b.took off 脱下;起飞;c.gave away 赠送;泄露 ,根据上下文语义选a。孩子想要裙子。 57.b 【解析】考查复合不定代词含义辨析。上文女孩认为天黑,所以没人看到她。 58.a 【解析】考查副词辨析a.suddenly 突然地,b.certainly 当然地;c.recently 最近,根据语义,月亮出来了,选a 59.c 【解析】考查动词含义辨析。a.chose 选择 b.borrowed 借 c.bought 买,上文提 到,用这些钱,所以是买。 60.c 【解析】考查名词辨析a.end 结束 b.beginning开始 c.rest 剩下的。the rest of her life. “在她的余生”,故选c2015四川成都b all round the world, everyone has to eat. but people in different areas eat different things.sometimes, people cook the same ingredients 61 cook them differently. what people eat has something to do with where they live. people look at the local 62 to decide what to grow in the fields. for example, the 63 weather near the north pole (北极) means that 64 plants can grow there. therefor the local people, the icuit, live by fishing 65 animals. in northern china, corn and wheat(小麦) grow well in the dry weather. so the local people make steamed bread (馒头) and noodles from 66 or wheat. however, it is different in the 67 . there, lots of rain and land near lakes and rivers mean that people can grow and eat rice. the land and weather in central america is 68 for growing cocao trees. chocolate is made from the seeds (种子) in the fruit of these trees. almost every home in central america has its own way of 69 chocolate. chocolate has become a 70 that people can not live without. 61. a. and b. but c. or62. a. weather b. animals c. plants63. a. warm b. hot c. cold64. a. few b. a few c. quite a few65. a. training b. feeding c. catching66. a. rice b. chocolate c. corn67. a. north b. south c. northwest68. a. good b. bad c. difficult69. a. picking b. planting c. making70. a. drink b. food c. tree【主旨大意】这是一篇说明文。讲述了世界上不同区域,由于气候不同,人们选择不同的食材。61.b 【解析】考查上下文逻辑,上文提到有相同的食材,下文说制作方法不同,表转折。 62. a 【解析】考查复现信息,63空后有天气,根据气候不同选择不同的农作物。 63.c【解析】考查上下文逻辑,后文提到了北极附近,气候应该是寒冷。 64.a 【解析】考查语义,天气寒冷,所以没有农作物生长。a.few 没有b.a few 有 c.quite a few有。 65. c 【解析】考查语义,因纽特人考捕鱼和狩猎为生。 66.c 【解析】考查原词复现,上文提到北方种植小麦和玉米,故馒头由小麦,玉米制成。 67.b 【解析】考查语义,上文提到北方。however,进行转折,故选择南方。 68. a 【解析】考查语义,下文提到盛产巧克力,所以中美气候有利于coco树生长, 69. c 【解析】考查语义,apicking采摘 bplanting 种植 cmaking 制作。巧 克力是由coco种子制作而成,本身不是植物。 70.b 【解析】考查语义。adrink饮料bfood食物ctree树木,巧克力是食物。 2015四川遂宁中考i went back home to spend the vacation with my mother excitedly. i wanted to tell her evening that happened in school. i was also 36 sitting down on the sofa, watching tv and talking 37 midnights with my mother. however, things were not as i expected. not long after i 38 home, mom got a phone call. it was from one of her friends, inviting her to play mahjong (麻将). she left home quickly before i had a 39 to talk to her. i thought she didnt like me. 40 the following days, i didnt speak to her. 41 she spoke to me, i gave her the cold shoulder. i felt she was sad. but before long i began to know i did wrong. sometimes i really wanted to say 42 to her, especially when i saw mom making me delicious food or buying me my favorite cakes. she would put them in front of me 43 saying anything. maybe she felt sorry for what she had done the other night. i began to think that i should do 44 to make things right. at the end of the 45 , i began to help with some housework. from making the bed to cleaning the house, i did everything i 46 when mom wasnt at home. when she returned, she smiled happily and told dad that i had 47 . on the last day, she drove me to the 48 . at first we said nothing. then mom said, “sorry for the other night. you know that you mean 49 than anything to me.” i couldnt say a word as i tried to hold back the tears(眼泪). before getting on the bus, i 50 said sorry to her, mom smiled, tears in her eyes. but i knew deep down that they were tears of joy. 36. a. looking up to b. looking forward to c. looking down upon 37. a. until b. while c. after 38. a. left b. arrived c. got to 39. a. change b. decision c. chance 40. a. during b. since c. before 41. a whoever b. whatever c. whenever 42. a. sorry b. goodbye c. hello43. a. with b. without c. about 44. a. something b. anything c. nothing 45. a. weekend b. vacation c. festival 46. a. could b. must c. can 47. a. grown up b. shown up c. picked up 48. a. train station b. bus station c. subway station 49. a. many b. much c. more 50. a. finally b. quickly c. slowly 【主旨大意】本文是一篇记叙文,记叙了作者期盼着假期回家和母亲一起分享校园生活的快乐,遗憾的是母亲被邀出去打麻将了,由此产生了不愉快,后来两人都意思到自己的错误,相互谅解了。36. b【解析】考查动词短语。looking up to 尊敬; looking forward to 期待;looking up down看不起,由句意:我也_坐在沙发上可知答案为b。37. a 【解析】考查连词辨析。until直到;while当时候;after在后, 由句意:看电视、交谈_深夜。可知答案为a.38. b 【解析】考查动词辨析。left离开; arrived到达;got to到达,后面接地点名词。句意:不久我到家了。由于home是副词,故选b. 39. c 【解析】考查名词辨析。change变化;decision决定;chance机会。句意:我没有机会和她交谈。故选c。40. a 【解析】考查介词辨析。during在期间;since自以来; before在之前。句意:在后来几天里我没有和她说话。 故选a. 41. c 【解析】考查代词辨析。whoever无论谁; whatever无论什么; whenever无论何时。 句意:不管啥时候她和我说话,我都冷落她。故选c.42. a 【解析】考查短语搭配。say sorry to sb对说对不起;say goodbye to sb告辞;say hello to sb.对问好。句意:有时我真想对她说对不起,尤其是妈妈给我做好吃的时候。故选a。 43. b 【解析】考查介词辨析。with用,随着;without没有;about关于。 句意:她会什么也不说就把吃的东西放在我面前。由此可知答案为b。 44. a 【解析】考查不定代词的用法。句意:我认为我该做点正事了。根据语境选择a。45. b 【解析】考查名词辨析。weekend 周末;vacation假期;festival节日。句意:在假期结束的时候,我帮助妈妈做些家务。由句意可知答案为b。46. a 【解析】考查情态动词的用法。句意:在母亲不在家的时候,我尽力去做一些事。由此可知答案为a。47. a 【解析】考查动词短语辨析。grown up长大成人;shown up 出现;picked up拾起。句意:她微笑地告诉爸爸说我已经长大了懂事了。由此可见,答案为a。 48. b 【解析】考查复合名词。train station 火车站; bus station 公交车站;subway station地铁站。句意:她开车把我送到车站。根据后句 before getting on the bus,可知答案为b。49. c 【解析】考查形容词的用法。句中有比较连词than,因此,选择more。50. a 【解析】考查副词用法。finally最后,终于;quickly很快地;slowly慢慢地,句意:我终于对她说对不起。由此可见,答案为a. 2015四川乐山中考a there was once a farmer who lived near a road. it was not a 36 road, but from time to time, cars passed the farm. near the farm gate, there was a large 37 in the road. this hole was always full of water. the drivers of the cars that passed by could not 38 how deep the hole was. they thought it was probably shallow (浅的). then when they drove into the hole, they could not drive 39 because it was very deep.the farmer did not spend much time 40 on his farm. he spent most of time watching the hole. when a car drove into it, he pulled the car out with his tractor (拖拉机)and demanded a lot of 41 for doing this.one day, a driver of a car said to him: “you must make a lot of money by pulling cars out of this hole 42 .”“oh, no, ” the farmer said. “i dont pull cars out of the hole at night. at night i fill the hole with water.”36. a. busy b. wide c. nice37. a. stoneb. bag c. hole38. a. understand b. see c. hear39. a. out b. away c. along40. a. walking b. living c. working41. a. food b. money c. questions42. a. day and night b. from now on c. again and again【主旨大意】本文是一篇记叙文。一位农民在发现路上有一个大坑后,晚上把大坑灌满水,白天在有汽车经过时,因不知深浅而陷入大地,却用自己的拖拉机拉出来,并收取费用。故事告诉我们:这样的“生财之道”不可取。36.a【解析】由下文“but from time to time, cars passed the farm(但是,不时有汽车经过)”可知,这并不是一条繁忙的公路。故选a。 37. c【解析】 由下文中的“this hole”可知,路上有一个大坑。故选c。 38. b【解析】 由下文中“they thought it was probably shallow(他们认为它可能浅)”可推测,司机无法看到坑有多深。故选b。 39. a【解析】由上文中的drove into可推测,一旦陷进坑时在,就不能开出了。故填out。 40. c【解析】 句意:农民没有在农场里花费太多的时间工作。 41.b【解析】 由下文司机和农民的对话可知,他之所以用拖拉机帮助拉出车的原因,是为了挣钱。故选b。 42. a【解析】 由本文最后一句“at night i fill the hole with water(在夜里我把坑灌满水)”可知,并不是日夜都忙于把车拉出坑,故选a。 2015 云南昆明中考ebola (埃博拉)is a river in africa. in 1976,a 41 virus (病毒)was found there. the virus can cause people to get very sick and even 42 . so people call the virus ebola.last year ebola caused the worst problem in western africa, and 43 spread very quickly. medical experts all over the world did their best to stop ebola and to treat the people who were sick. ebola 44 starts with fever and headache, kind of like the flu. but it can get worse and cause serious bleeding and 45 problems. its very important for infected (受感染的)people to get treatment right away. people who have ebola need to be cared for in a special way 46 the illness doesnt spread to doctors, nurses or others in their families.doctors arent sure how the 47 person got ebola, but they think people picked up the virus from infected animals. people can get the virus by touching an infected persons drops of 48 . but ebola doesnt spread through food or water like some viruses 49 . it also doesnt travel through the air like cold or flu viruses do. in areas where the ebola virus is, anyone who doesnt feel 50 should get medical help immediately.41. a. danger b. dangerous c. endangered42. a. die b. break c. tie43. a. itb. hec. we44. a. hardlyb. oftenc. never45. a. breathedb. breathec. breathing46. a. so thatb. so as toc. such as47. a. oneb. oncec. first48. a. juice b. blood c. water49. a. did b. does c.do50. a. bad b. well c. tired【主旨大意】 本文主要介绍了埃博拉病毒的传播情况。41.b 【解析】考查形容词词义辨析。句意:1976年,在那里发现了一种危险的病毒。a. danger 危险,名词 b. dangerous 危险的,形容词 c. endangered 使危险的。virus是名词,应该用形容词修饰,故选b。45.c 【解析】考查动词用法。句意:但是它能够变得更加严重并且引起严重的流血和呼吸问题。前面是bleeding,并且后面是and,and连接两个形式相同的动词,故选 c breathing。46.a 【解析】考查连词词义辨析。句意:埃博拉病人需要通过特殊的方式来治疗,_这种病不会传染医生,护士和家里的其他人。47.c 【解析】考查数词用法。句意:医生不确定第一个人是如何染上埃博拉病毒的。前面有定冠词the,故用序数词,c。48.b 【解析】考查名词词义。句意:人们可以染上埃博拉病毒,通过触摸被传染人的几滴_. a. juice 果汁 b. blood 血液 c. water 水。从后面一句“but ebola doesnt spread through food or water”但是埃博拉病毒不通过食物或水传播。可以排除a,c故选b。49.c 【解析】考查动词形式。句意:它不像一些病毒通过食物或水传播的。通篇都是用一般现在时,所以这个也用一般现在时。主语是some viruses,复数,故用do。50.b 【解析】考查形容词词义。句意:如果一个人感到不_, 应该立刻进行医学帮助。a. bad 坏的 b. well 舒服的 c. tired 劳累的,根据句意,应该是感到不舒服,故选b。2015贵州铜仁中考in china, spring 36 in march. the weather gets warm. everything comes back to 37 . trees turn green and flowers come 38 . it is a wonderful season.summer begins in june. it is very hot. it often rains and 39 it min$ heavily.fall comes 40 summer. it is the harvest season, and the farmers are busy 41 . its cool and 42 fall from the trees. the cold weather is coming.winter lasts 43 december to february. its a very cold season. we had better 44 warm clothes. the wind blow 45 and sometimes there is ice and snow. 36. a. return b. returns c. returned37. a. life b. lives c. live38. a. up b. out c. in39. a. sometime b. some time c. sometimes40. a. after b. before c. on41. a. harvest b. harvests c. harvesting42. a. leafs b. leaves c. leaf43. a. for b. to c. from44. a. wear b. to wear c. wearing45. a. strong b. stronger c. strongly 【主旨大意】本篇文章是一篇说明文。本文描述了一年四季的天气及气候特点。36. b【解析】考查时态辨析。a项与b项为一般现在时,a项为动词原形,b项为动词单三形式,“返回;归还”;c项为一般过去时。句意:在中国,春天在三月份_。由后句gets warm可知用一般现在时,且主语spring是单数,故选b。 37. a 【解析】考查动词辨析。life“生活;生命”;lives动词“居住;生活;复苏”的单三形式;live是动词原形。句意:万物复苏。根据to可知用动词原形。故选a。38. b 【解析】考查固定搭配。come out“出来”。句意:树木变绿了,花长出来了。故选b。39. c 【解析】考查词汇辨析。sometime“某时”,指某一个不明确的时间;some times“几次;几倍”;sometimes“有时”。句意:经常下雨_下大雨。根据前面的often可知此空表示“有时”。故选c。40. a【解析】考查介词辨析。after“在之后”;before“在之前”;on“在上”。句意:秋天在夏天_到来。根据生活常识可知用after,故选a。41. c 【解析】考查固定搭配。句意:秋天是收获的季节,农民们忙于收获。be busy doing“忙于做某事”。故选c。42. b【解析】考查名词辨析。leaf“叶子”,其复数形式为leaves。句意:天气凉爽,_从树上落下。树上的叶子不止一片,应用复数形式,故选b。43. c 【解析】考查固定搭配。fromto“从到”。句意:冬天从十二月持续到二月。故选c。44. a【解析】考查固定搭配。had better do sth.“最好做某事”。句意:我们最好穿暖和的衣服。故选a。45. c【解析】考查副词。strong“强烈的”;stronger“更强烈的”;strongly“强烈地”。句意:风_吹,有时出现冰和雪。根据动词blow可知选副词strongly,故选c。2015 贵州遵义中考a long time ago,there was a seed(种子). because he was only a seed, 36 noticed him. so the seed thought he was not important in the world.one day, a wind 37 and threw him on an open field in the sun. later, he was given rain. years later, another day there was a traveler 38 by his side. “thank you god for this, i can have a rest under the tree. the traveler said. “what are you talking about? the seed 39 asked. he thought the man was 40 him. no one ever spoke to him like that. “who just spoke? the sh
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025江苏苏州工业园区天域幼儿园教学辅助人员招聘1人模拟试卷及答案详解(新)
- 2025河北邯郸市肥乡区选聘农村党务(村务)工作者100人模拟试卷及完整答案详解
- 2025湖南株洲市图书馆见习岗位公开招聘3人考前自测高频考点模拟试题及答案详解(典优)
- 2025年合肥工业大学土木与水利工程学院人事派遣岗位招聘1人考前自测高频考点模拟试题及参考答案详解1套
- 2025广西壮族自治区卫生健康委员会机关服务中心招聘第二批编外聘用人员1人模拟试卷及答案详解(全优)
- 2025广东江门市开平市教育系统赴高校招聘急需紧缺人才16人考前自测高频考点模拟试题及完整答案详解
- 2025湖州吴兴宝易矿业有限公司招聘2人模拟试卷及答案详解1套
- 2025年甘肃省地矿局测绘院注册城乡规划师预招聘模拟试卷及参考答案详解
- 2025年甘肃省天水市秦安县中医医院招聘编外人员34人考前自测高频考点模拟试题及完整答案详解1套
- 2025年度郑州工程技术学院招聘高层次人才81名考前自测高频考点模拟试题附答案详解(模拟题)
- 2025内蒙古呼伦贝尔扎兰屯市招聘社区工作者16人备考考试题库附答案解析
- 2025年国家能源集团宁夏煤业有限责任公司招聘笔试考试题库+答案
- 父母情+养育恩-2025-2026学年高二上学期感恩教育主题班会
- 2025年物流行业审核合规性提升方案
- 台球厅吸引人活动方案
- 安徽省九师联盟2026届高三9月开学联考英语(含答案)
- 高校实验室安全基础(华东理工大学)学习通网课章节测试答案
- 架空输电线路线路检测质量缺陷及预控措施
- 人工智能与核医学的深度融合与应用探索
- 女生青春期性教育核心知识框架
- 日常膝关节护理
评论
0/150
提交评论