重庆市南开中学高三英语7月月考试卷(含解析).doc_第1页
重庆市南开中学高三英语7月月考试卷(含解析).doc_第2页
重庆市南开中学高三英语7月月考试卷(含解析).doc_第3页
重庆市南开中学高三英语7月月考试卷(含解析).doc_第4页
重庆市南开中学高三英语7月月考试卷(含解析).doc_第5页
免费预览已结束,剩余26页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

重庆市南开中学2016届高三英语7月月考试卷(含解析)本试卷分第一卷(选择题)和第二卷(非选择题)两部分。共150分。考试时间120分钟。第卷(共三部分,满分115分)第一部分单项填空(共30小题l每小题1分,满分30分) 请从a、b、c、d四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该选项的标号涂黑。1. karl, a real book lover, often brings home many books to read _ the library. a. in b. for c. by d. from【答案】d 【解析】 试题分析: 考查介词辨析。句意:卡尔是一个读书爱好者,经常从图书馆带些书回家去读,根据语境可知选d项。 考点 : 考查介词辨析 2. _visa change made by china and the us will witness _increase in economy, tourism and education. a. a; the b. the; c. a; d. the; an【答案】d 【解析】 试题分析:考查冠词辨析。句意:中国的巨大变化见证了经济,旅游和教育的巨大进步。第一个空表示特指,中国的巨大变化;第二空表示泛指,故选d项。 考点 : 考查冠词辨析 3. -would you like to enjoy the ballet performance at the grand theatre with us? -oh, sorry. i _to see the film interstellar by christopher nolan. a. arranged b. had arranged c. have arranged d. arrange【答案】c 【解析】 试题分析:考查动词的时态。句意:你想跟我们一块去看大剧院的芭蕾舞表演吗?对不起,我已经安排去看 christopher nolan的星际穿越,根据语境可知看电影这事已经准备好了,故选c项。 考点 : 考查动词的时态 4. it never occurred to me_ she could complete the task in such a short time. a. which b. that c. what d. if【答案】b 【解析】 试题分析: 考查主语从句。句意:我从来不知道她在如此短的时间内完成这项任务。it occurred to sb that 某人突然想起。it做形式主语,真正的主语是后面由that引导的主语从句,故选b项。 考点 : 考查主语从句 5. _i had time to check what i had written in the exam, the bell rang. a. if b. before c. until d. since【答案】b 【解析】 试题分析: 考查连词。 a. if 如果;b. before之前;c. until直到;d. since 自从;句意:在我有时间检查自己所写的之前,铃响了。根据语境可知选b项。 考点 : 考查连词 6. - silly me! i forget what my luggage looks like. - what do you think of_over there? a. the one b. it c. that d. this【答案】c 【解析】 试题分析: 考查代词辨析。句意:我真笨,居然忘记自己的行李是什么样子的?你认为那边那个是吗?the one表示特指这个;it代指上文提到某物;that上文出面的不可数名词或可数名词的单数;this表示这个,故选c项。 考点 : 考查代词辨析 7. - well, a mushroom soup, a vegetable salad, and anything _ , sir? - an apple pie, please. a. to follow b. follows c. followed d. following【答案】 a 【解析】 试题分析:考查非谓语动词 。句意:一个蘑菇汤,一份水果沙拉,还要别的吗,先生?再来个苹果派。根据语境可知问还想要什么,表示将来,故用不定式做后置定语,所以选a项。 考点 : 考查非谓语动词 8. - excuse me, where is the hilton hotel? - go straight ahead and turn right, you _miss it. its a huge building. a. neednt b. cant c. mustnt d. wouldnt【答案】b 【解析】 试题分析: 考查情态动词。a. neednt没有必要;b. cant 不能;c. mustnt 禁止;d. wouldnt 将不要。句意:对不起,希尔顿酒店在哪?直走到顶右拐。你会看到,很明显的一个建筑。根据语境可知选b项。 考点 : 考查情态动词 9. - has your wife come back from africa? -yes, but she _here for only one month before she went on another expedition to cubaa. has been b. was c. will be d. would be【答案】b 【解析】 试题分析:考查时态;句意是:你妻子从非洲回来了吗?-是,但在公司派她去古巴考察之前,她只在这儿呆了一个月,说明在这儿去古巴考察之前,也就是过去时间,故选b项。 考点 : 考查时态 10. you may not control all the events_happen to you, but you can decide not to be reduced by them. a. which b. when c. that d. as【答案】c 【解析】 试题分析:考查定语从句。句意:你不可能控制所有发生在你身上的事,但你能决定不被降低。当先行词中含有all时,定语从句引导用that,故选c项。 考点 : 考查定语从句 11. without your help, i _such a breakthrough in this project. a. hadnt made b. didnt make c. wont have made d. wouldnt have made【答案】d 【解析】 试题分析:考查虚拟语气。句意:没有你的帮助,在这个项目上我不可能有所突破。根据without your help可知表示对过去的虚拟would have done,故选d项。 考点 : 考查虚拟语气 12. what _ day! my car broke down on the high way and i was late for_ work. a. a; the b. a; / c. the; / d. the; the【答案】b 【解析】 试题分析:考查冠词。句意:倒霉的一天,我的车半路上坏了,上班迟到。what a day 固定短语,倒霉的一天。第二个空工作是不可数名词,故选b项。 考点 : 考查冠词 13. - how messy it is! kevin, can i come in? - oh, im so sorry. the house_. a. is being cleaned b. has been cleaned c. is cleaning d. was cleaned【答案】a 【解析】 试题分析: 考查动词的时态。句意:太乱了,凯文,我可以进来吗?对不起,房子正在打扫。根据how messy it is可知打扫这个动作正在进行,故选a项。 考点 : 考查动词的时态 14. _ its role in social education, the palace museum is quitting its admission fee for special groups on certaindates. a. fulfill b. having fulfilled c. to fulfill d. fulfilled【答案】c 【解析】 试题分析:考查不定式做状语。句意:为了完成社会教育的角色,故宫在特定的日子对特殊的人群免费。to do 表示目的,故选c项。 考点 : 考查不定式做状语 15. as is reported, it is 115 years_peking university was founded. a. when b. before c. after d. since【答案】d 【解析】 试题分析:考查固定句式。句意:正如报告一样,清华大学成立已经有115年的历史了,固定句式:it has been/is 一段时间 since自从以来已经有时间,故d正确。考点:考查固定句式16. hardly _ when i regretted saying it. a. had the word come out b. did the word come out c. the word had come out d. the word came out【答案】a 【解析】 试题分析:考查部分倒装。句意:我一说出来就后悔了。harldly had sb done when一。就,故选a项。 考点 : 考查部分倒装 17. after _ seemed an endless wait, it was his turn to enter the personnel managers office.a. that b. it c. what d. there【答案】c 【解析】 试题分析: 考查宾语从句。句意:在似乎没有尽头的等待后,轮到他进入人事经理的办公室了。这里考查what引导的宾语从句,介词after后面接的是宾语从句,而宾语从句中缺少主语,用what引导宾语从句,并做从句的主语,故选c项。 考点 : 考查宾语从句 18. for some students, professional training might be the way to go since well-developed skills, _ , can be the difference between having a job and not. a. all other factors are equal b. all other factors to be equal c. all other factors being equal d. if all other factors being equal【答案】c 【解析】 试题分析:考查非谓语动词 。句意:对于许多学生来说, 基于发展成熟的技巧的专业性训练可能是一条可供选择的道路,把其他相等的全部因素一起(考虑),可以成为能否获得工作的区别。本题运用到独立主格结构,故选c项。 考点 : 考查非谓语动词 19. youd better check the train schedule_ .we have to take a train to chengdu. a. even if b. as if c. incase d. as long as【答案】c 【解析】 试题分析:考查连词辨析。a. even if即使;b. as if 好像;c. incase以防;d. as long as 只要;句意:你最好再看看火车时间表以防万一,我们必须得坐火车去。根据语境可知选c项。 考点 : 考查连词辨析 20. the ceo of the company is a position _ many abilities are required to deal with all types of problems. a. which b. that c. when d. where【答案】d 【解析】 试题分析:考查定语从句。句意:这个公司的ceo这个职位需要处理各种问题的能力。当先行词是position时,定语从句如不缺少主干成分,谓语动词用where来引导,故选d项。 考点 : 考查定语从句 21. _ by his teachers made him regain the confidence in himself. a. praised b. being praised c. praising d. having praised【答案】b 【解析】 试题分析:考查非谓语动词。句意:被教师表扬使他重拾信心。动名词的被动语态做主语,故选b项。 考点 : 考查非谓语动词 22. life is ten percent what happens to you and ninety percent _you respond to it. a. that b. whether c. how d. what【答案】c 【解析】 试题分析:考查表语从句:句意是:生活有10%是发生在你身上的事,还有90%是你对它的回应。空填how因为从句中不缺主宾表,故选c项。 考点 : 考查表语从句 23. - how do you find this kind of rice? - pretty good, it _more quickly than that kind. a. is cooking b. is cooked c. cooks d. is being cooked【答案】c 【解析】 试题分析:考查动词的时态和语态。句意:你认为这种大米如何?非常好,它比那种易熟。系动词没有被动形式,但有些系动词常表示被动意义。常见的有taste(吃起来), sound (听起来), prove(证明是), feel(摸上去感到), look(看起来),smell(闻起来)cook(煮),故选c项。 考点 : 考查动词的时态和语态 24. you fool! you _for a house full of wonderful food, but you only wished for a cake. a. could wish b. could have wished c. can wish d. may wish【答案】b 【解析】 试题分析: 考查虚拟语气。句意:你真蠢,你本可以期望要一个充满食物的房子你却只希望有块蛋糕。根据 but you only wished for a cake可知表示对过去的虚拟,故选b项。 考点 : 考查虚拟语气。 25. he keeps himself._of the current events by reading three newspapers a day. a. informing b. to inform c. informed d. to be informed【答案】c 【解析】 试题分析:考查非谓语动词 。句意:他让自己通过每天阅读三种报纸来了解实事。keep sb informed of sth使某人了解某事,故选c项。 考点 : 考查非谓语动词 26. it is only when an nba player has aged and been through many battles _he learns an important lesson; there is no i in team. a. after b. before c. that d. what【答案】c 【解析】 试题分析:考查强调句。句意:只有当一个nba球员年长了,并且经历了许多战役,他才能明白重要的一课,那就是在球队中没有自我。通过分析句子结构,可知这个句子中包含一个强调句, 故选c。考点:考查强调句27. before you quit your job, _how your family would feel about your decision. a. consider b. considering c. to consider d. considered【答案】 a 【解析】 试题分析:考查祈使句。“在你辞职之前,请好好考虑你家人对于你的决定的感受。”此题容易让考生选成b。此处不选现在分词,因为根据句意的情景,consider不表目的、伴随、原因,而就是一个祈使句,表示一种规劝、建议的语气,故选a项。 考点 : 考查祈使句 28. evidence has been found through years of study_childrens early sleeping problem is likely to continue when they grow up.a. why b. how c. whether d. that【答案】d 【解析】 试题分析:考查同位语从句。句意:多年的研究已经发现了证据,孩子早期的睡眠问题可能在长大了之后会继续。通过分析句子结构,可知这个句子中包含一个同位语从句,且引导词在同位语从句中不作任何成分,且没有实际意义,故用that。选d。考点:考查同位语从句 考点 : 29. the reason_ spielberg could not go to the film academy was his grades were too low. a. that; that b. why; that c. why; because d. that; because【答案】b 考点 : 考查名词性从句 30. - _you interrupt now? cant you see im on the phone? - sorry sir, but its urgent. a. must b. should c. can d. would【答案】a 【解析】 试题分析:考查情态动词.句意;-你非得现在打断我吗?你没看到我在打电话吗?-对不起,先生,这事很紧急。can能够;should应该;would将要;must必须,非得,偏偏。根据语境可知说话人对别人的打扰很不耐烦,选a。考点:考查情态动词第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共l5小题i每小题2分,满分30分) 阅读下列短文,从每题所给的a、b、c、d四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该选项的标号涂黑。 aeach spring brings a new blossom of wildflowers in the ditches(沟渠)along the highway i travel daily to work.there is one particular blue flower that has always caught my eye. ive noticed that it blooms only in the morning hours; the afternoon sun is too warm for it. every day for approximately two weeks, i see those beautifulflowers.this spring, i started a wildflower garden in our yard. i can look out of the kitchen window while doing the dishes and see the flowers. ive often thought that those lovely blue flowers from the ditch would look great in that bed alongside other wildflowers. every day i drove past the flowers thinking, iii stop on my way home and dig them. gee, i dont want to get my good clothes dirty.,. whatever the reason, i never stopped to dig them. my husband even gave me a folding tool one year for my trunk to be used for that expressed purpose.one day on my way home from work, i was upset to see that the highway department had removed the ditchesand the pretty blue flowers were gone. i thought to myself, way to go, you waited too long. you should have doneit when you first saw them blooming this spring.a week ago we were shocked and sad to learn that my oldest sister-in-law has a serious brain disease. she is20 years older than my husband and unfortunately, because of age and distance, we havent been as close as we all would have liked. i couldnt help but see the connection between the pretty blue flowers and the relationship between my husbands sister and us. i do believe that god has given us some time left to plant some wonderfulmemories that will bloom every year for us.and yes, if i see the blue flowers again, you can bet ill stop and transplant them to my wildflower garden.31. why does the writer want to start a wildflower garden in her yard? a. because the flowers bloom only in the morning hours. b. because she can see the flowers every day for two weeks. c. because the flowers can remind her of her oldest sister-in-law. d. because she enjoys the way of life in company with the flowers.32. which statement is not true according to the passage? a. the blue flowers in the ditches always draw my attention. b. we dont get on well with the sister-in-law in practice. c. i never stopped to dig the flowers for some reason. d. the sister-in-law lives far from us.33. according to the passage, the writer will . a. stop to find the flowers whenever she drives along the highway b. plant a variety of flowers in the garden in her yard in future c. get as wonderful memories with the sister-in-law as before d. get more close to the sister-in-law in the following days34. what is the theme of the story?a. actions speak louder than words. b. no sweets without sweat.c. time and tide wait for no man. d. opportunity belongs to whoever is prepared.【答案】31.d32.b33.d34.c【解析】试题分析: 这篇短文中作者以自己种花的经历告诉我们,在生活中不要错失任何一次机会,任何事情都不要等到下次再做31.d考查细节理解题。根据文中this spring, i started a wildflower garden in our yard,. i can look out of the kitchen window while doing the dishes and see the flowers.可知作者在院子里种花是因为他喜欢花陪伴的生活,故选d项。32.b考查推理判断题。根据第四段提到unfortunately, because of age and distance, we havent been as close as we all would have liked不幸地是,因为年龄和距离,我们并没有那么亲密,故选b项。33.d 考查细节理解题。根据第四段提到i couldnt help but see the connection between the pretty blue flowers and the relationship between my husbands sister and us我不禁看到花与我们和姐姐的关系之间的这种联系,故如果能重来,肯定会与姐姐更亲密,故选d项。34.c主旨大意题。通读全文可知作者写这篇文章主要是告诉人们,当机会来的时候不要让他错过。故选a。考点:人生百味类短文阅读。b35. if jack, a 12-year-old, is interested in adventure, what film may he see alone? a. film directed by gary rydstrom b. film directed by ken kwapis. c. film directed by tyler perry. d. films directed by brad peyton.36. what does the underlined phrase down-on-her-luck in film three mean? a. wealthy b. unlucky c. stubborn d. selfish37. in film four, we can infer that. a. audiences can also enjoy its 3d edition freely b. adventurer sean is also a greenpeace volunteer c. the kids may find it hard to catch its language d. sean makes a fortune by discovering the treasure38. what can we learn from the passage? a. film three lasts longest and release earliest of the films, b. wesley deeds fell in love with lindsey at first sight. c. film two is mainly a film meant for adults only. d. shawn develops a secret friendship with arrietty. 【答案】35.a36.b37.c38.d【解析】试题分析: 本文是四部电影,适合不同年龄人群;35.a 考查细节理解题。根据第一则广告中提到arrietty,a tiny 14-year-old,live with her parents in a suburban garden home,unknown to the homeowner,可知适合孩子看,故选a项。36.b 考查细节理解题。根据第三则广告中提到wesley deeds,a successful businessman,has always done whats expected of him before he meets lindsey, a down-on-her-luck single mother who works as a chleaning person in his office building.可知wesley deeds是一个成功的商人一直中规中矩,之前他遇到一个不幸的单身母亲在他的办公室做清洁员,故选b项。37.c 考查推理判断题。根据第四则广告提到pg for some mild adventure action, and brief mild language可知pg代表parental guidance适合父母加以指导的影片,故选c项。38.d 考查推理判断题。根据第一则广告中提到but when 12-year-old shawn,a human boy who comes to stay in the home,discovers his mysterious housemate one evening,a secret friendship develps可知发展一种友谊,故选d项。考点:广告类阅读。 care you sometimes a little tired and sleepy in the early afternoon? many people feel this way after lunch. they may think that eating lunch is the cause of the sleepiness. or, in summer, they may think it is the heat. however, the real reason lies inside their bodies. at that time - about eight hours after you wake up - your body temperature goes down. this is what makes you slow down and feel sleepy. scientists have tested sleep habits in experiments where there was no night or day. the people in these experiments almost always followed a similar sleeping pattern. they slept for one long period and then for one short period about eight hours later.in many parts of the world, people take naps in the middle of the day. this is especially true in warmerclimates, where the heat makes work difficult in the early afternoon. researchers are now saying that naps are good for everyone in any climate. a daily nap gives one a more rested body and mind and therefore is good for health in general. in countries where naps are traditional, people often suffer less from problems such as heart disease.many working people, unfortunately, have no time to take naps. though doctors may advise taking naps,employers do not allow it! if you do have the chance, however, here are a few tips about making the most of your nap. remember that the best time to take a nap is about eight hours after you get up. a short sleep too late in the day may only make you feel more tired and sleepy afterward, this can also happen if you sleep for too long. if you do not have enough time, try a short nap - even ten min

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

最新文档

评论

0/150

提交评论