



全文预览已结束
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
考点规范练32(module 2).阅读理解afrankenstein is a novel by british author mary shelley,who enjoys the reputation of “the mother of science fiction”.shelley started writing the story when she was 19,and it was published in 1818 when she was 21.the novel is one of the earliest examples of science fiction.today it is generally considered to be a landmark work of science fiction.as soon as it came out,frankenstein had a considerable influence across literature and brought about a complete type of horror stories,films,and plays.it was highly valued by critics of each country,bringing mary shelley worldwide popularity.so far dozens of films have been adapted from this novel.frankenstein,the hero of the novel,is a scientist addicted to life scientific research and tries hard to use artificial methods to create life.however,frankenstein eventually creates a horrible and ugly monster,which frightens and shocks him so much that he dumps it desperately.at the beginning,the artificial monster has kind-hearted nature which is filled with goodwill and gratitude towards human beings.however,after experiencing all kinds of unfair treatments and discriminations(歧视) from human beings,he gets extremely angry.with mad ideas filling its mind,the monster starts to take revenge(报复).it kills frankensteins brother william,his best friend clerval,and then murders his bride elizabeth cruelly at his wedding.in order to stop the monster from ruining the world around it,frankenstein decides to destroy the monster,which once cost him a great deal of time and efforts.then the two begin to chase each other to the north pole,where frankenstein dies of overtiredness while the regretful monster,determines to kill itself,drifts away on an ice raft,never to be seen again.the novel discusses controversial topics and touches on religious ideas.it shows the authors attitude towards lifepeople have double charactersgoodness and badness.people are going to do wrong things if they have long been discriminated and ill-treated.【语篇导读】本文介绍了著名诗人雪莱的妻子玛丽雪莱写的具有里程碑性质的科幻小说弗兰肯斯坦。1.when did mary shelley start writing frankenstein?a.in 1815.b.in 1816.c.in 1817.d.in 1818.答案:b解析:推理判断题。根据第二段第一句玛丽雪莱19岁开始写这部小说,在1818年21岁时完成可知,这部小说是在1816年开始写的。2.regarded as “the mother of science fiction”,mary shelly .a.wrote the first novel of science fictionb.started a new type of science fiction writingc.was highly valued by critics of each countryd.wrote her world-famous novel frankenstein答案:d解析:细节理解题。根据第二段的第二、三句可知,此小说是最早的科幻小说之一,也是一部里程碑式的作品。3.why did frankenstein dump the monster after it was created?a.because he felt desperate for his scientific research.b.because the monster was created by using artificial methods.c.because he was frightened by the monsters ugly appearance.d.because the monster was not as kind as he had expected.答案:c解析:细节理解题。根据第三段的“which frightens and shocks him so much that he dumps it desperately”可知,frankenstein是吓坏了,所以把怪物扔掉了。4.what made the monster become so cruel?a.the mad ideas in its mind.b.the change of frankensteins attitude.c.its goodwill and gratitude towards people.d.peoples unfair treatments and discriminations.答案:d解析:推理判断题。根据第三段的“however,after experiencing all kinds of unfair treatments and discriminations(歧视) from human beings,he gets extremely angry.”可知,人类的虐待和歧视让怪物愤怒进而产生了报复的心理。bgwendolyn brooks (june 7,1917-december 3,2000),was the first african american to win a pulitzer prize for literature.beginning writing at the age of eleven,gwendolyn brooks wrote hundreds of poems and had more than twenty books published during her lifetime.she found most of her writing materials looking out of her window.her poems described conditions among the poor,racial inequality in the black community as well as the struggles of black women.she described the anger many blacks had about racial injustice and the feeling of being different.being an expert at the language of poetry,she used her works to increase the understanding of black culture and to criticize those who did not show respect for the poor.brooks first book of poetry,a street in bronzeville earned instant praise.she was included among the “ten young women of the year”.she won the pulitzer prize for her second book called annie allen,a collection of poetry about the life of a woman who experiences loneliness,loss,death and poverty.her next work was a novel called maud martha,which received little notice when it was first published.but now its considered an important work and its main ideas about the difficult life of many women are popular among female writers today.by the end of the 1960s,brooks poetry expanded from the everyday experiences of people to important political issues(问题).that became obvious in her next collection called in the mecca.in 1976,gwendolyn brooks became the first black woman to be elected to the national institute of arts and letters.she received a lifetime achievement award from the national endowment for the arts in 1989.and she was named the 1994 jefferson lecturer,which is the highest honor given by the federal government for works in the humanities.【语篇导读】本文是曾获得普利策文学奖的美国黑人女诗人gwendolyn brooks的写作风格、作品简介以及她在宣传黑人文化和争取平等人权方面取得的巨大成就。5.what is paragraph 2 mainly about?a.gwendolyn brooks language skills.b.gwendolyn brooks writing materials.c.the living conditions of the black.d.black culture in gwendolyn brooks days.答案:b解析:主旨大意题。根据“she found most of her writing materials looking out of her window.”以及后面的具体介绍可以得出结论。6.in her poetry,gwendolyn brooks usually .a.shows the difficult life of womenb.remarks on important political issuesc.encourages black culture for equality and respectd.describes blacks political and everyday experiences答案:c解析:细节理解题。根据第三段中“she used her works to increase the understanding of black culture and to criticize those who did not show respect for the poor.”可以找到答案。7.which work helped gwendolyn brooks win a pulitzer prize?a.a street in bronzeville.b.annie allen.c.maud martha.d.in the mecca.答案:b解析:细节理解题。根据第四段的“she won the pulitzer prize for her second book called annie allen”可以得出答案。8.from the passage,it can be inferred that gwendolyn brooks .a.made great achievements in her lifetimeb.was the first black person to be officially recognizedc.had a great influence on american women in poetryd.was more popular in her earlier works than in later ones答案:a解析:推理判断题。从最后一段得出答案。b项的错处应该是the first black woman;c项中的american women不准确,应为women/female writers;d项文中没有根据。.七选五facing the enemies withinwe are not born with courage,but neither are we born with fear.fear,even the most basic one,can totally destroy our ambitions.fear can destroy fortunes.fear can destroy relationships.fear,if left unchecked,can destroy our lives.fear is one of the many enemies living inside us.1.the first enemy we face is indecision(优柔寡断).indecision is the thief of opportunity.2. take a sword to this enemy.the second enemy inside is doubt.3.but you also cant let doubt take over.many people doubt the past,doubt the future,doubt each other,doubt the government,doubt the possibilities and doubt the opportunities.worst of all,they doubt themselves.im telling you,doubt will destroy your life and your chances of success.it will empty both your bank account and your heart.4.do battle with the enemy.do battle with your fears.5.be courageous in your life and in your pursuit of the things you want and the person you want to become.a.sure,theres room for healthy doubt.you cant believe everything.b.build your courage to fight whats holding you back,whats keeping you from your goals and dreams.c.let me tell you about two of the other enemies we face from within.d.below are the ways which might be useful for us to overcome our fears.e.doubt is an enemy.go after it.get rid of it.f.it will steal your chances for a better future.g.some people doubt everything.答案与解析:【语篇导读】我们的勇气并不是与生俱来的,我们的恐惧也不是。也许有些恐惧来自你的亲身经历,别人告诉你的故事,或你在报纸上读到的东西。有些恐惧可以理解,例如在凌晨两点独自走在城里不安全的地段。但是一旦你学会避免那种情况,你就不必生活在恐惧之中。1.c解析:考查对上下文的理解和推理判断能力。根据文中的位置可知这是一个过渡,所以c项符合。2.f解析:考查对上下文的理解和推理判断能力。根据“the first enemy we face is indecision(优柔寡断).indecision is the thief of opportunity.”可知选f项。3.a解析:考查对上下文的理解和推理判断能力。根据上文“the second enemy inside is doubt.”可知选a项。4.e解析:考查对上下文的理解和推理判断能力。根据上文“im telling you,doubt will destroy your life and your chances of success.”可知后面应该是消灭它,故选e项。5.b解析:考查对上下文的理解和推理判断能力。根据后文的“be courageous in your life and in your pursuit of the things you want and the person you want to become.”勇敢地追求你想要的事物并勇敢地成为你想成为的人,可知前文提到梦想等,所以选b项。.书面表达
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025福建龙岩农业发展有限公司所属企业招聘1人模拟试卷及一套完整答案详解
- 前台上半年工作总结范文
- 2025年橡胶、橡塑制品项目建议书
- 2025河南洛阳市洛宁县招聘看护队伍劳务派遣人员45名模拟试卷及答案详解(各地真题)
- 2025金华兰溪市市属国企招聘32人考前自测高频考点模拟试题附答案详解(黄金题型)
- 管理骨干股权激励协议范本6篇
- 2025广西玉林北流市中医医院公开招聘21人模拟试卷及答案详解一套
- 2025年生物农药及微生物农药合作协议书
- 2025福建福州经济技术开发区机关事务服务中心招聘编外聘用人员1人模拟试卷完整答案详解
- 2025福建三明市城市建设发展集团有限公司公开招聘工作人员18人的考前自测高频考点模拟试题附答案详解(黄金题型)
- 2025成人高考政治2024真题及答案
- 食品厂消防安全培训课件
- 2025年Adobe中国认证设计师考试设计规范试题及答案
- 2025年金融科技行业全球市场发展趋势研究报告
- 管理咨询项目考核方案
- 保洁日常清洁标准课件
- 乡镇财政监管培训课件
- 1.2细胞的多样性和统一性(1)课件-高一上学期生物人教版必修1
- Unit 1~2单元月考测试(含答案) 2025-2026学年译林版(2024)八年级英语上册
- 工程预算审核服务方案(3篇)
- 2025-2026学年七年级英语上学期第一次月考 (上海专用)原卷
评论
0/150
提交评论