(通用版)高二英语 专题11 阅读理解技能训练破解实施细节题暑假作业(含解析).doc_第1页
(通用版)高二英语 专题11 阅读理解技能训练破解实施细节题暑假作业(含解析).doc_第2页
(通用版)高二英语 专题11 阅读理解技能训练破解实施细节题暑假作业(含解析).doc_第3页
(通用版)高二英语 专题11 阅读理解技能训练破解实施细节题暑假作业(含解析).doc_第4页
(通用版)高二英语 专题11 阅读理解技能训练破解实施细节题暑假作业(含解析).doc_第5页
免费预览已结束,剩余2页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

专题11阅读理解技能训练-破解实施细节题【理论回顾】细节题解题技巧细节题,顾名思义,就是指针对文章的某个细节而设置的试题。细节题的命题方法很多,如可能是对某个细节用同义结构转换后进行考查、也可能是将文章中的几个细节(通常是四个)放在一起要求考生判断是非(选出正确的一项或选出错误的一项)或对几个细节进行排序等。解答这类试题时,一个常用的方法就是运用定位法,即根据题干或选项中的线索词从原文中找到相关的句子,与选项进行比较从而确定答案(此时要特别注意一些常见的同义转换)。现在围绕上述的定位理论,引申出几个小的技巧:1. 关键信息定位法。这个主要是细节题,如涉及到数字(日期、时间、价格等),就可以在文章中快速圈出数字,再找出目标数字及相对应的细节作息,还有人物姓名、地点名词等等,其他的还包括一些提示情节发展,或条纲性关键字眼,如first, next, finally等等。as a young girl growing up in the 1930s, i always wanted to fly a plane, but back then it was almost unheard of for a woman to do that. i got a taste of that dream in 2011,when my husband arranged for me to ride in a hot air balloon for my birthday. what happened to the author in 2011?a. she flew an airplaneb. she entered a competitionc. she went on a hot air balloon rided. she moved into a retirement community解析:此题属典型细节题,通过题干中的时间in 2011不难定位到文中粗体字部分,很容易可以锁定正解为c。2.同义定位法。英文中可以用paraphrase表示。同义定位就是指问题所用的关键词和文中的不一致,但属于同义性质,同义转换其实是在关键间的基础上拐了个弯。he longs for conversations with an editor who will help him turn his good ideas into great ones. he wants someone to get excited about what hes doing and to help him turn his story idea upside down and inside out, exploring the best ways to report it. he wants to be more valuable for your paper. what does the reporter want most from his editors in their talks?a. finding the news value of his stories.b. giving him financial support.c. helping him to find issues.d. improving his good ideas.解析:此题属细节题,定位方式为同义定位法。题干中的talks和文章中conversations对应,而want most和longs for对应,这样不难得出答案为d。小结:在阅读中,精准快速的定位加上正确的理解力才能保证做题的量与质。定位法是需要在做题的过程中有意识的培养的,做题的技巧也是可以总结的,关键是要自觉培养这种分析归纳和总结的意识以及能力。【想一想】英语阅读理解细节理解题的技巧是什么?【练一练】should we allow modern buildings to- be built next to older buildings in a historic area of a city? in order to answer this question, we must first examine whether people really want to preserve the historic feel of an area. not all historical buildings are attractive. however, there may be other reasons for example, economic (经济的) reasons-why they should be preserved. so, let us assume that historical buildings are both attractive and important to the majority of people. what should we do then if a new building is needed? in my view, new architectural styles can exist perfectly well alongside an older style. indeed, there are many examples in my own home town of tours where modern designs have been placed very successfully next to old buildings. as long as the building in question is pleasing and does not dominate (影响) its surroundings too much, it often improves the attractiveness of the area. it is true that there are examples of new buildings which have spoilt (破坏) the area they are in, but the same can be said of some old buildings too. yet people still speak against new buildings in historic areas. i think this is simply because people are naturally conservative(保守的)and do not like change. although we have to respect peoples feelings as fellow users of the buildings, i believe that it is the duty of the architect and planner to move things forward . if we always reproduced what was there before,we would all still be living in caves . thus , i would argue against copying previous architectural styles and choose something fresh and different , even though that might be the more risky choice.68.what does the author say about historical buildings in the first paragraph?a.some of them are not attractive.b.most of them ate too expensive to preserve.c.they are more pleasing than modern buildings.d.they have nothing to do with the historic feel of an area.69.which of the following is true according to the author ?a.we should reproduce the same old buildings.b.buildings should not dominate their surroundings.c.some old buildings have spoilt the area they are in.d.no one understands why people speak against new buildings.70.by “move things forward ” in the last paragraph , the author probably means“ ”a.destroy old buildingsb.put things in a different placec.choose new architectural stylesd.respect peoples feelings for historical buildings71.what is the main purpose of the passage?a.to explain why people dislike change.b.to warn that we could end up living in caves.c.to admit how new buildings have ruined their surroundings.d.to argue that modern buildings can be built in historic areas.【乐一乐】he was only wrong by twojack hawkins was the football coach at an amercian college, and he was always trying to find good players, but they werent always smart enought to be accepted by the college.one day the coach brought an excellent young player to the dean of the college and asked that the student be allowed to enter without an examination. well, the dean said after some persuasion, id better ask him a few questions first.then he turned to the student and asked him some very easy questions, but the student didnt know any of the answers.at last the dean said, well, whats five times seven?the student thought for a long time and then answered, thirty-six.the dean threw up his hands and looked at the coach in despair, but the coach said earnestly, oh, please let him in, sir!

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

最新文档

评论

0/150

提交评论