湖北省黄石市高考英语一轮阅读理解和书面表达选练(1).doc_第1页
湖北省黄石市高考英语一轮阅读理解和书面表达选练(1).doc_第2页
湖北省黄石市高考英语一轮阅读理解和书面表达选练(1).doc_第3页
湖北省黄石市高考英语一轮阅读理解和书面表达选练(1).doc_第4页
湖北省黄石市高考英语一轮阅读理解和书面表达选练(1).doc_第5页
免费预览已结束,剩余4页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

湖北省黄石市2016高考英语一轮阅读理解和书面表达选练(1)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(a、b、c和d)中,选出最佳选项。 barefoot and dirty,the girl just sat and watched the people go byshe never tried to speakmany people passed,but never did one person stop the next day i decided to go back to the park,curious to see if the little girl would still be thereright in the very spot as she was yesterday,she sat with the saddest look in her eyestoday i was to make my own move and walk over to the little girlas we all know,a park full of strange people is not a place for young children to play alone as i began walking towards her,i could see the back of the little girls dress indicated a deformity(畸形)i smiled to let her know it was okay,i was there to help,to talki sat down beside her and opened with a simple “hello”i smiled and she shyly smiled backwe talked until darkness fell and the park was completely emptyi asked the girl why she was so sadthe little girl looked at me and with a sad face said,“because im different” i immediately said “that you are!” and smiledthe little girl acted even saddershe said,“i know” she looked at me and smiledslowly she stood to her feet,and said,“really?”“yes,dear,youre like a little guardian angel sent to watch over all those people walking by” she nodded her head “yes” and smiled,and with that she spread her wings and said with a twinkle in her eye,“i amim your guardian angel”i was speechless,sure i was seeing thingsshe said,“for once you thought of someone other than yourself,my job here is done” immediately i stood to my feet and said,“wait,so why did no one stop to help an angel!?” she looked at me and smiled,“youre the only one who could see me,and you believe it in your heart”and she was goneand with that my life changed dramaticallyso,when you think youre all you have,remember,your angel is always watching over youmine is!1people just passed by the girl because _athey pretended not to see her bshe pretended to be poorcthey never thought of helping her dthey knew the author would help her 2which word cant be used to describe the author? aconsiderate bpatient chelpful dpowerful3why was the author speechless?ahe was shockedbhe didnt manage to help the girl che thought he was cheateddhe was in despair 4which of the following statements is true?athe author smiled because he saw the girl was shy bthe author had known that the girl was a real angelcthe author believed that an angel was always watching himdthe author decided to go back to the park because he was sure that the little girl would be there5what does “youre all you have” mean?ayou are ugly byou are alone cyou are strong dyou are rich【参考答案】1-5 、cdacb 阅读下列短文, 从给的四个选项 (a、b、c和d) 中, 选出最佳选项。(2013皖南八校第三次联考,c)beijingchinas beijing and shanghai cities and guangdong province on sunday published plans to gradually allow migrant workers(外来务工人员) children to enter senior high schools and sit college entrance exams locally.they are the latest in a total of 13 provinces and municipalities(市) to formulate plans to ensure that rural children who have followed their parents to cities can enjoy the same rights as their urban peers in education.beijing will allow migrant workers children to attend local vocational schools in 2013 and allow them to be matriculated by universities after graduating from the vocational programs in 2014, said a statement from the citys commission of education.shanghai took a step further, saying it will allow migrant children in the city to enter local senior high schools, vocational schools and sit college entrance exams (commonly known as gaokao) locally starting in 2014.guangdong has asked its cities to start recruiting(招收)migrant workers children in local senior high schools in 2013. the province will allow these children to sit gaokao and compete with local residents on an equal feeting in college entrance starting in 2016, luo said the restrictions would be relaxed gradually and “step by step” as the province must solve the conflict between its gigantic migrant population and a scarcity of education resources.migrant workers, whose children could be benefited by the new plans of the three regions, must have residential permits, stable jobs and incomes, and meet other local requirements, according to the plans.chinas hukou, or household registration system, used to confine children to attending schools in their home provinces. a 2003 regulation amended this by allowing migrant workers children to receive the nineyear compulsory education in cities where their parents work.official figures show that china has more than 250 million farmersturnedworkers living in cities. an estimated 20 million children have migrated with their parents to the cities.文章大意:在北京、上海和广东的务工子女,能够就地入学或高考了。12whats the best title of this passage?a.chinas educational reform on the wayb.migrants dreams come truec.reform plans published for migrant childrens educationd.migrants ask for equal rights in education答案:c主旨大意题。 这是一篇新闻报道,第一段就是新闻的主要内容。c项很好地概括了新闻的主要内容,并符合标题的特点。13which of the following statements is true according to the passage?a.beijing,shanghai and guangdong took the lead in making plans for migrant childrens education.b.there are altogether 13 provinces and municipalities that have made plans for migrant childrens education.c.beijing will allow migrant workers children to enter the local school in 2013.d.migrant workers children began to receive senior high school education in cities where their parents work in 2003.答案:b细节理解题。由第二段的第一句得知b正确、a错误;由第三段得知c错误;由第七段中的a 2003 regulation .to receive the nineyear compulsory education in cities where their parents work.得知d错误。14which of the following words can the underlined word“confine” be replaced by?a.limit bprevent cprotect dresist答案:a词义猜测题。根据所在句子的意思:“中国的户口过去_了孩子们只能在他们家乡省份上学。”,并结合上下文,可知是“限制”,而不是“阻止”、“保护”或是“抵制”。15which of the following statements can be inferred according to the passage?a.guangdong will allow migrant workers children to sit gaokao locally in 2016.b.chinas hukou is now no longer important and should be cancelled.c.the chinese government should continue deepening the educational reform.d.it is likely that not all migrant workers children can enter senior high schools or sit gaokao in beijing, shanghai and guangdong with the new plans polished.答案:d推理判断题。由第六段得知:在北京、上海和广东,能够就地入学或高考的孩子的父母必须符合几个条件。言外之意:不符合条件的就不能享受这一政策。故d正确;a项为事实,而非推断;b、c文中无依据。阅读下列短文, 从给的四个选项 (a、b、c和d) 中, 选出最佳选项。(2013深圳市二模,d)expensive perfumes (香水) come in tiny bottles, but many hide a whalesized secret.to perfect a particular smell, perfumemakers often use an ingredient that comes from sperm whales, called ambergris. but using ambergris, which helps a perfume last longer, is strongly opposed by many people who think it is wrong to kill whales just so we can smell sweet. joerg bohlmann is neither a perfumer nor a whale expert. hes a plant biologist at the university of british columbia in canada. but his discovery of a new plant gene (基因) might push whales out of the perfume business.the gene comes from fir trees, found throughout north america and commonly used as christmas trees. the trees produce a chemical that can be used in perfume in place of ambergrisbut with_a_catch.“theres a problem that many people wouldnt consider. in the tree, the chemical is mixed with many others. that makes separation a challenge,” bohlmann says. “its like trying to isolate sugar from a biscuit.”this is where science becomes useful. when bohlmann learned that fir trees produce the ambergrislike chemical, he decided to use his gene knowhow to find the instructions for how to make the ambergrissubstitute.bohlmann found that gene and took it out of the tree cells. then he did something that might sound strange to someone who doesnt work in genetics: bohlmann put the gene from the tree into yeast (酵母) cells.yeast may sound familiar because its used to make things like bread, wine and beer. biologists like to work with yeast because it easily adopts new genes and changes its features and behaviour. when bohlmann put the fir tree gene into the yeast, the yeast started making the same chemical that had been produced by the tree.perfumers pay big money for ambergris because it is a fixative, which means it holds a smell in place on a persons body.“cheap perfumes smell good in the first hour or so and then everything is gone,” explains bohlmann. “but expensive perfumes are much more stable. their smell lasts much longer, for hours or even a day after you apply them.”the new chemical, made from the tree genes, can be used as a fixative, too. and using yeast to make it is far cheaper than acquiring ambergris.bohlmann admits he never thought hed get into the perfume business. but now, he says, producers have been calling to find out how to use his technology in new perfumes.文章大意:本文是一篇科普说明文。介绍了一种使香水香味持久的物质龙涎香,因这一物质来自于鲸,所以遭到人们的反对。科学家们发现一些树中的化学物质可以用来取代它,他们利用酵母菌成功制造出了这些化学物质。16it can be inferred from the passage that if a perfume contains ambergris, _.aits user probably supports whale huntingbits smell will last for about an hourcthere will be a whale symbol on the bottledit is probably very expensive答案:d推理判断题。根据第二段第二句中“but using ambergris, which helps a perfume last longer.”以及倒数第三段中“but expensive perfumes are much more stable.”可知,含有龙涎香的香水价格昂贵,故d项正确;根据倒数第三段中“their smell lasts much longer, for hours or even a day after you apply them.”可知,b项错误;根据第二段第二句中“is strongly opposed by many people who think it is wrong to kill whales.”可知,a项错误;c项文中未提及相关信息。17the underlined expression “with a catch” in paragraph 3 means _.abeing difficult to hold bhaving a hidden problemcneeding further testing dbeing too similar答案:b词义猜测题。根据第四段中“theres a problem that many people wouldnt consider.”可知,该词组意为“有隐含的问题”,故b项正确。18according to the passage, why are yeast cells often used in genetic research?athey can take on the characteristics of other genes.bthey can reproduce much faster than other cells.cthey share some of the qualities of plant genes.dtheyre much cheaper to use than ambergris.答案:a细节理解题。根据第七段第二句中“it easily adopts new genes and changes its features and behaviour.”可知,由于酵母菌容易吸收其他基因,并将目的基因成功表达出来,故常被用于基因工程研究中,故a项正确。19what can we learn about joerg bohlmann from the passage?ahe is opposed to whale hunting.bhe made his discovery during christmas.che has worked in the perfume industry for many years.dhe has previously done genetic research.答案:d推理判断题。根据第二段最后一句“but his discovery of a new plant gene (基因). the perfume business.”及第三段表达的语境可知,joery bohlmann已经意识到,这些树中某些基因所产生的化学物质可以被用于香水中以代替龙涎香,但是这些化学物质和其他物质混合在一起,难以分离,故可以断定,joerg bohlmann曾经做过基因研究,故d项正确。20what is the best title for the passage?athe christmas trees secret.bthe sweet smell of success.cwhalefree perfume.dsave the whale.答案:c标题概括题。根据文章第一段“expensive perfumes (香水) come in tiny bottles, but many hide a whalesized secret.”及文章最后一句中“producers have been calling to find out how to use his technology in new perfumes.”可知,本文主要介绍了在香水中使用的龙涎香,这种价格昂贵的物质,最终被树中的某种化学物质成功取代。故c项为最佳标题。书面表达每逢假期,清华、北大等多所国内知名高校都会迎来大批游客。不少高校为了限制客流不得不采取收费、规定开放日等各种措施,但这些闭门措施却引来不少争议。请你以“should universities limit the number of visitors?”为话题,写一篇英语短文,陈述你的观点,并给出合理的解释。注意:词数100左右。one possible versionnowadays, it is becoming increasingly popular for tourists to visit famous universities such as peking university and tsinghua university during the holidays. however, some universities decide to limit the number of visitors,which has caused heated argument in china.i think the number of tourists should be limited. here are my reasons: first of all,there are too many tourists wandering through the school yard, teaching buildings, or even the library,which has a negative effect on the students who are absorbed in learning. second,with so many tourists coming, it is harder for security guards to keep order. third, universities are designed to provide education rather than tourism service.in summary, universities should limit the number of tourists to ensure a good learning environment.书面表达随着城市的扩张,人口的增加,垃圾处理问题越来越凸显。假如你是李华,是一名高三学生,请你以“how to deal with the garbage”为话题,谈谈你的看法。内容要点:1改掉乱扔垃圾的坏习惯;2实行垃圾分类处理;3其他建议。参考词汇:litter乱扔;environmentally friendly环保的;classification分类。one possible version:how to deal with the garbagewith the improvement of the living standards of the people, more garbage is being produced in our life. how to deal with it has become a serious challenge to us.obviously, people seem to have got accustomed to littering in the streets. in my opinion, the reason for the bad habit is that they havent realized the decrease of resources on earth. as a student, we should start from ourselves to protect the earth and our limited resources. first, we should sort the garbage according to its nature. in this way we can make full use of the renewable waste, thus enhancing the waste recovery rate. second, it is essential to attach importance to environmental education, so that every child will become environmentally friendly. finally, to encourage garbage classification

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论