湖南省浏阳一中高三英语上学期第一次月考试题(含解析).doc_第1页
湖南省浏阳一中高三英语上学期第一次月考试题(含解析).doc_第2页
湖南省浏阳一中高三英语上学期第一次月考试题(含解析).doc_第3页
湖南省浏阳一中高三英语上学期第一次月考试题(含解析).doc_第4页
湖南省浏阳一中高三英语上学期第一次月考试题(含解析).doc_第5页
免费预览已结束,剩余16页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

湖南省浏阳一中2016届高三英语上学期第一次月考试题(含解析) 本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。满分150分,考试时间120分钟。第卷第二部分 阅读理解 (共两节,满分40分)第一节 (共15小题,每小题2分,满分30分) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(a, b, c和d)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。a one of my wonderful memories is about a christmas gift. unlike other gifts, it came without wrap(包装). on september11th.1958. mum gave birth to richard. after she brought him home from hospital, she put him in my lap, saying. i promised you a gift, and here it is. what an honor! i turned four a month earlier and none of my friends had such a baby doll of their own. i played with it day and night. i sang to it. i told it stories. 1 told it over and over how much i loved it! one morning, however, i found its bed empty. my doll was gone! i cried for it. mum wept and told me that the poor little thing had been sent to a hospital. it had a fever. for several days, i heard mum and dad whispering such words as hopeless, pitiful, and dying, which sounded ominous. christmas was coming. dont expect any presents this year. dad said, pointing at the socks i hung in the living room. if your baby brother lives, thatll be christmas enough. as he spoke, his eyes filled with tears. id never seen him cry before. the phone rang early on christmas morning. dad jumped out of bed to answer it. from my bedroom i heard him say. what? hes all right? he hung up and shouted upstairs. the hospital said we can bring richard home! thank god. i heard mum cry. from the upstairs window, i watched my parents rush out to the car. i had never seen them happy. and i was also full of joy. what a wonderful day! my baby doll would be home. i downstairs. my sacks still hung there flat. but i knew they were not empty; they were filled with love!21.what happened to the author on september 11 1958 ?a. he got a baby brother b. he got a christmas gift c. he became four years old d. he received a doll 22.what does the underlined word “ominous” in paragraph 3 probably mean?a. impossible. b. boring c. difficult d. fearful23.which word can best describe the feeling of the father when christmas was coming?a. excitement. b. happiness. c. sadness. d. disappointment.24.what is the passage mainly about?a. a sad christmas day b. life with a lovely baby c. a special christmas gift d. memories of a happy family【答案】21.a22.d23.c24.c【解析】试题分析:文章讲的是一份特殊的礼物。这份礼物是作者的弟弟richard,richard是妈妈送给作者的礼物。作者很开心能有一个玩伴。后来,richard生病被送到了医院,作者的爸爸妈妈都以richard的病情很严重,结果却是虚惊一场。21.细节理解题。根据第二段“on september11th.1958. mum gave birth to richard.she put him in my lap, saying. i promised you a gift, and here it is.”可知,在1958年9月11日这一天,作者得到了一份特殊的礼物-弟弟richard,故选a。22.猜测词义题。根据“mum and dad whispering such words as hopeless, pitiful, and dying”可知,作者听到爸爸妈妈小声地提到了“不抱希望的”、“可怜的”、“临死的”等字眼,这让作者有一种不详的预感,作者担心弟弟richard会出事,故选d。23.细节理解题。根据第四段“ as he spoke, his eyes filled with tears. id never seen him cry before.”可知,父亲第一次在作者面前流泪,说明父亲因为richard的病情而变得很难过,故选c。24.主旨大意题。根据第一段“one of my wonderful memories is about a christmas gift.”可知,文章讲的是作者的一段精彩的记忆,这段记忆是关于他的弟弟richard的,根据“a christmas gift. unlike other gifts”可知,主要讲的是一份特别的礼物,故选c。考点:故事类短文阅读b cold weather can be hard on pets, just like it can be hard on people. sometimes owners forget that their cats are just as used to the warm shelter (住所) as they are. some owners will leave their animals outside for a long period of time, thinking that all animals are used to living outdoors. this can put their pets in danger of serious illness. there are things you can do to keep your animal warm and safe. keep your pets inside as much as you can when the weather is bad. if you have to take them out, stay outside with them. when youre cold enough to go inside, they probably are too. if you must leave them outside for a long time, make sure they have a warm, solid shelter against the wind, thick bedding, and plenty of non-frozen water. if left alone outside, dogs and cats can be very smart in their search for warm shelter. they can dig into snow banks or hide somewhere. watch them closely when they are left outdoors, and provide them with shelter of good quality. keep an eye on your pets water. sometimes owners dont realize that a water bowl has frozen and their pet cant get anything to drink. animals that dont have clean and unfrozen water may drink dirty water outside, which may contain something unhealthy for them.25.what do we learn about pets from paragraph 1?a. they are often forgotten by their owners. b. they are used to living outdoors.c. they build their own shelter. d. they like to stay in warm places.26.why are pet owners asked to stay with their pets when they are out in cold weather?a. to know when to bring them inside. b. to keep them from eating bad food.c. to help them find shelter. d. to keep them company.27.if pets are left on their own outdoors in cold weather, they may _.a. run short of clean water b. dig deep holes for func. dirty the snow nearby d. get lost in the wild28.what is the purpose of this text?a. to solve a problem. b. to give practical advice.c. to tell an interesting story. d. to present a research result.【答案】25.d26.a27.a28.b【解析】试题分析:宠物能给人们带来很多乐趣和陪伴,但是,它们和主人一样,天冷时也喜欢待在暖和的地方。宠物并非喜欢在外面跑,人们应该尽量让宠物待在屋内。人们还应该保证宠物有足够的水喝。25.细节理解题。根据“sometimes owners forget that their cats are just as used to the warm shelter (住所) as they are.”可知,宠物和它们的主人一样,也喜欢待在暖和的地方,故选d。28.写作意图题。根据第一段“there are things you can do to keep your animal warm and safe.”可知,作者就如何使宠物既暖和又安全给出了一些建议,故选b。考点:生活类短文阅读c top lists are lecturing people on everything from100 books to read . arent you just tired of being told what to do with your time? now you have a list to end all lists! take a look at the following two examples from the list of 101 things not to do: swim with dolphins(海豚)? swimming with dolphins is one of the worlds most profitable tourist activities. however, every dolphin will welcome having their busy, tiring day interrupted by tourists screaming pushing around them in the water. worse yet, when dolphins get too near to the boats loaded tourists, they could get caught up in ropes and killed by propellers(螺旋桨). heres a little secret. dolphins look like smiling at you, but actually theyre just opening mouths. go to see the mona lisa? there must be something about the mysterious(神秘的) smile. the 6 million people who visit the lady in the louvre every year cant all be wrong after all. but they can be quite annoying standing in front of you, holding up their cameras to prevent you from seeing anything. in fact, it is hard for you to see the painting clearly because you have to stay away from it for security reasons. after queuing for hours, many tourists can remain in front of the painting only for 15 seconds most. if the mysterious lady in the picture knew her fate, she wouldnt just be smiling, she laughing. so, still long to see the mona lisa? if you want to find out more about the list, read 101 tings not to do before you die. visit www.not2dobeforeidie.co.uk and buy the book at a 20% discount.29.according to the passage, swimming with dolphins_.a.is the worlds most popular tourist activity b.gives fun to both tourists and dolphinsc. will make tourists busy and tired d. can cause danger to dolphins30.what does the author think about going to see the mona lisa?a. it is wrong to go and see the mysterious smile.b. it is not as satisfying as expected.c. fifteen seconds in front of the painting is enough. d. queuing for hours is worthwhile.31.the list of “101 things not to do” is made most probably because its author_.a. thinks it boring to do the things suggested by other listsb. believes other lists are not humorous enoughc. intends to persuade people to read more listsd. wants to provide a list different from other lists32.what is the main purpose of the passage?a. to advertise a book b. to introduce a website c. to comment on popular lists d. to recommend tourist activities. 【答案】29.d30.b31.d32.a【解析】试题分析:文章是一篇宣传一本书的广告。我们在生活中经常会遇到很多类似于100本该看的书这样的清单,指引人们做一些“该做”的事情。作者换一个角度,向作者介绍了一些不应该做的事情。29.细节理解题。根据“every dolphin will welcome having their busy, tiring day interrupted by tourists.they could get caught up in ropes and killed by propellers(螺旋桨)”可知,近距离接触海豚可能会给它们带来危险,故选d。30.细节理解题。根据“after queuing for hours, many tourists can remain in front of the painting only for 15 seconds most.”可知,那么游客排了很长时间的队,最后至多只能在蒙娜丽莎画像前面逗留15秒钟,难免差强人意,故选b。31.细节理解题。根据“arent you just tired of being told what to do with your time?.now you have a list to end all lists!”可知,作者是想给读者一份不同于其他的单子,故选d。32.写作意图题。根据“if you want to find out more about the list, read 101 tings not to do before you die. visit www.not2dobeforeidie.co.uk and buy the book at a 20% discount.”可知,写作本文的目的是为一本书做宣传,故选a。考点:广告类短文阅读d spring is coming, and it is time for those about to graduate to look for jobs. competition is tough, so job seekers must carefully consider their personal choices. whatever we are wearing, our family and friends may accept us, but the workplace may not. a high school newspaper editor said it is unfair for companies to discourage visible tattoos (纹身)nose rings, or certain dress styles. it is true you cant judge a book by its cover, yet people do “cover” themselves in order to convey (传递) certain messages. what we wear, including tattoos and nose rings, is an expression of who we are. just as people convey messages about themselves with their appearances, so do companies. dress standards exist in the business world for a number of reasons, but the main concern is often about what customers accept. others may say how to dress is a matter of personal freedom, but for businesses it is more about whether to make or lose money. most employers do care about the personal appearances of their employees (雇员), because those people represent the companies to their customers. as a hiring manager i am paid to choose the people who would make the best impression on our customers. there are plenty of well-qualified candidates, so it is not wrong to reject someone who might disappoint my customers. even though i am open-minded, i cant expect all our customers are. there is nobody to blame but yourself if your set of choices does not match that of your preferred employer. no company should have to change to satisfy a candidate simply because he or she is unwilling to respect its standards, as long as its standards are legal.33.which of the following is the newspaper editors opinion according to paragraph 2?a. peoples appearances carry messages about themselves.b. customers choices influence dress standards in companies.c. candidates with tattoos or nose rings should be fairly treated.d. strange dress styles should not be encouraged in the workplace.34.what can be inferred from the text?a. candidates have to wear what companies prefer for an interview.b. what to wear is not a matter of personal choice for companies.c. companies sometimes have to change to respect their candidates.d. hiring managers make the best impression on their candidates.35.which of the following would be the best title for the text?a. employees matter b. personal choices matterc. appearances matter d. hiring managers matter【答案】33.c34.b35.c【解析】试题分析:文章主要讲的是求职和职场着装问题。即将毕业的大学生面临求职压力,他们应该做好心理准备,尤其是在外在形象方面,让自己适应公司的规定。33.细节理解题。根据“it is unfair for companies to discourage visible tattoos (纹身)nose rings, or certain dress styles.yet people do “cover” themselves in order to convey (传递) certain messages.”可知,报纸的编辑认为公司对身上有纹身或发型比较另类的应聘者有偏见,这是不公平的,故选c。34.细节理解题。根据第一段“whatever we are wearing, our family and friends may accept us, but the workplace may not.”和第三段“most employers do care about the personal appearances of their employees (雇员), because those people represent the companies to their customers.”可知,公司的雇员代表了公司的形象,在职场上,随意的穿着是不允许的。对于公司来说,员工必须按照公司的规定进行着装,故选b。35.选择最佳标题。根据第一段“whatever we are wearing, our family and friends may accept us, but the workplace may not.”和第四段“choose the people who would make the best impression on our customers.”与第五段“there is nobody to blame but yourself if your set of choices does not match that of your preferred employer.”可知,文章主要讲的是员工的穿着和外在的形象对公司的重要性,故选c。考点:社会类短文阅读第二节 (共5小题,每小题2分,满分10分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。其中有两项为多余选项。 in many parts of the world, cars play an important role in daily life and many societies would not exist without them. 36 but this is the prediction made by a team of transport researchers who are taken seriously, not only by government but also by car manufacturers(制造商). the human science and advanced technology institute at loughborough in the uk is part of an international research program. 37 that will mean much saving, no accidents and better use of roads. the super-intelligent car of the 21st century will drive itself, 38. instead, we will have a choice of cars and change them as frequently as we change our clothing. according to dr. david davis, who leads the research team, these predictions are based on the rising cost of the car culture, which had blocked up our cities, polluted our air, and caused more deaths than both world wars put together. davis says, cars will be fitted with some intelligent devices(装置) to regulate(调节) the distance between one car and another. 39 computers are much safer drivers than people, so cars in a road train will be able to drive much closer together than cars driven by people. by 2010, dr. david davis believes, car technology will give motorists a clear view of the road, whatever the weather conditions, by projecting an image(影像)of the road ahead on to the cars windscreen. 40 cars will be connected by an electronic bar to the car in front to form “road-trains”. “the front vehicle in such a train burns the normal amount of fuel.” says davis. “ but all the others in the train would burn about ten percent of the normal amount, and so produce about ten percent of the pollution.”a. the team there believes that by 2030 all cars will be computerized.b. they believe that cars will become more important in 20 years.c. and it will not be owned by one individual.d. and by 2030, cars will travel in line, linked to each other electronically.e. so the idea that in 20 years time, no one will own cars may be hard to believe.f. every driver will use less fuel in the car he owns.g. the car will automatically speed up, or slow down, to match the speed of the car in front.【答案】36.e37.a38.c39.g40.d【解析】39.根据上一句“some intelligent devices(装置) to regulate(调节) the distance between one car and another.”可知,智能装置将会自动调节车距,故选g。40.根据下一句“cars will be connected by an electronic bar to the car in front to form “road-trains”.”可知,汽车将排成一排行进,故选d。考点:科技类短文阅读第三部分 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项a、b、 c和d中, 选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 last week i was invited to a doctors meeting at the ruth hospital for incurables. in one of the wards a patient, an old man, got up shakily from his bed and moved towards me. i could see that he hadnt longed to 41._, but he came up to me and placed his right foot close mine on the floor. “frank!” i cried in astonishment. he couldnt 42._ _, as i knew, but all the time 43._ his foot against mine. my 44._ raced back more than thirty years to the 45._ days of 1941, when i was a student in london. the 46._ was an air-raid shelter, in which i and about hundred other people slept every night. two of the regulars were mrs. west and her son frank. 47._ wartime problems, we shelter-dwellers got to 48._ each other very well. frank west 49._ me because he wasnt 50._ _, not even at birth. his mother told me he was 37 then, but he had 51._ of a mind than a baby has. his “52. _” consisted of rough sounds-sounds of pleasure or anger and 53._ more. mrs. west, then about 75, was a strong, capable woman, as she has to be, of course, because frank 54._ on her entirely. he needed all the 55._ of a baby. one night a policeman came and told mrs. west that her house had been flattened by a 500-pounder. she 56._ nearly everything she owned. when that sort of thing happened, the rest of us helped the 57._ ones. so before we 58._ that morning, i stood beside frank and 59._ my right foot against his. they were about the same size. that night, then, i took a pair of shoes to the shelter for frank. but as soon as he saw me he came running and placed his right foot against mine. after that, his 60._ to me was always the same. 41.a. work b. stay c. live d. expect42.a. answer b. speak c. smile d. laugh43.a. covering b. moving c. fighting d. pressing44.a. minds b. memoriesc. thoughts d. brains45.a. better b. dark c. younger d. old46.a. cave b. place c. sight d. scene47.a. discussing b. solving c. sharing d. suffering48.a. learn from b. talk to c. help d. know49.a. needed b. recognizedc. interested d. encouraged50.a. normal b. common c. unusual d. quick51.a. more b. worse c. fewer d. less52.a. word b. speech c. sentence d. language53.a. not b. no c. something d. nothing54.a. fed b. kept c. lived d. depended55.a. attention b. control c. treatment d. management56.a. lost b. needed c. destroyed d. left57.a. troublesome b. unlucky c. angry d. unpopular58.a. separated b. went c. r

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

最新文档

评论

0/150

提交评论