




免费预览已结束,剩余6页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
遵义市2014高考英语二轮短文阅读类训练(10) 及答案或解析阅读理解the year 2009 is the year of ox. the ox is a representative of the farming culture of china. in the farming economy (经济), oxen are the major animals pulling plows (犁)of course, the good of oxen is not limited to plowing. in fact, they are seen as “boats_on_land” for their ability to carry loads. besides, the whole body of an ox is full of treasures. their meat and milk are food full of nutrition, and their skin can be used to make clothes and shoes. with all these qualities, oxen are regarded as generous creatures.in the past, oxen played an important role in the spiritual life of the chinese. even today, oxen still play a special part in some folk activities. for example, some people who live in southwest china will cook cattle bone soup and share it among family members when holding the ceremony for children who reach 13. they believe that the cattle bone soup represents the blood relationship among family members. in order to express their love for oxen, people in some other areas will run to shake off diseases on the 16th day of the first month by the lunar calendar (农历), and during their run they will take their oxen along,which indicates they regard the creature as human.because of the contribution of oxen in their lives, the chinese people are very grateful to the animal. in addition, the use of oxen in ceremonies and the thanks people owe to oxen help to develop various traditional customs, which becomes an important part of the folk culture of the chinese nation.语篇解读牛年说牛,文章介绍了有关牛的一些民间文化。1the words “boats on land” underlined in paragraph 2 refer to_.a. animals for taking goodsb. creatures for pulling plowsc. treasures of the folk cultured. tools in the farming economy解析猜测词义题。由第二段中的“they are seen as.ability to carry loads”内容可以得出答案,介词for是对前面作解释说明:为什么牛被看成陆地之舟。答案a2from the third paragraph, we know that_.a. oxen are no more important today than in the pastb. ceremonies are held when people cook cattle bone soupc. oxen are treated as human in some areas of chinad. people run with oxen to shake off diseases every month解析理解判断题。由文章第三段的首句以及最后一句内容可得出答案。答案c3which of the following helps to develop traditional customs?a. the special role of oxen in farming.b. people s respect and love for oxen.c. the practical value of an oxs body.d. the contribution of oxen to the economy.解析细节判断题。由文章最后一段最后一句话可得出答案。答案b4why does the author write the text?a. to stress the importance of oxen in farming.b. to introduce the chinese folk culture.c. to describe how to celebrate the year of ox.d. to explain how to develop agriculture with oxen.解析写作意图题。由文章内容可知,作者是为了介绍有关牛的一些民间文化。答案b*结束passage *the three youths leaned over the metal rails along the sea-wall and watched a few fishermen pull in their netsabout thirty metres away, a boat pulled alongside the slippery steps leading 36 to the sea“hey, look!” exclaimed rahim“those two men are 37 heavy rocksi thought we no longer do muscle labour in this technological 38 ”“you dont 39 a crane(起重机)to unload less than a dozen rocks, do you?” smiled joshua.“but those men dont 40 to have muscles at all.” said michael, rather surprised. joshua smiled.“they are 41 labourers who know how to spread the weight of the rocks they 42 see how the man positions the rock just at the slope of his 43 some of the rocks weight is set 44 his head, some on the right hand and some on the left handhis body isnt benthis legs are well 45 .”“youre right, joshhe may have a small build 46 he certainly well knows his jobdear me! and to think we have been studying 47 ! ” rahim thought about all that was happeningsuddenly, he said, “technology wont 48 the human being completely, it appears”“i dont think it will” 49 joshua“you can harvest a crop of potatoes or wheat with one of those large, multi-purpose tractors, but you 50 use that equipment to harvest tea leaves and tomatoes, will you?”“you can get a computer to 51 multiple-choice assessments, but you cannot get the computer to produce or assess essays, can you?” asked michael“well, the washing machine leaves my shirt collar quite as 52 as ever thats domestic technology for you! ” said rahim“one day, perhaps, there wont be anybody 53 who can carry a large rock the way those men doits not going to be a very 54 world, im afraid.” sighed michael“youre too much of a pessimist (悲观主义者),mike.” said joshua“ 55 will always be other things that will make the world exciting” 36athrough bacross cdown dup37aloading bunloading ccovering duncovering38away brevolution cprocess dera39aask bexpect cattempt dhope40ahappen bfail chave dseem41aambitious bexperienced cpotential denergetic42atake bfetch ccarry dbring43ashoulder bback cchest darms44aon bagainst ctoward dunder45asupported bgrasped cplaced dstrengthened46abut bhowever cso dtherefore47achemistry bphysics cbiology dpsychology48acontrol baffect cremove dreplace49aagreed bproposed crefused ddenied50acant bmustnt cwont dneednt51apoint out btake out chand out dprint out52adirty bclean cold dnew53acaught barranged cleft dconvinced54aexciting bmysterious ctechnological dmodern55athat bthis cthey dthere参考答案 36c 37b 38d 39b 40d 41b 42c 43a 44b 45c 46a 47b 48d 49a 50c 51d 52a 53c 54a 55d*结束完形填空训练i was a single parent of four small children, working at a low-paid job. money was always tight, but we had a 36 over our heads, food on the table, clothes on our backs, and if not a lot, always 37 . not knowing we were poor, my kids(孩子们) just thought i was 38 . ive always been glad about that.it was christmas time, and although there wasnt 39 for a lot of gifts, we planned to celebrate with a family party. but the big 40 for the kids was the fun of christmas 41 .they planned weeks ahead of time, asking 42 what they wanted for christmas. fortunately, i had saved $120 for 43 to share by all five of us.the big 44 arrived. i gave each kid a twenty-dollar bill and 45 them to look for gifts of about four dollars each. then everyone scattered(散开). we had two hours to shop; then we would 46 back at the “santas workshop”.driving home, everyone was in high christmas spirits, 47 my younger daughter, ginger, who was unusually 48 . she had only one small, flat bag with a few candies fifty-cent candies! i was so angry, but i didnt say anything 49 we got home. i called her into my bedroom and closed the door, 50 to be angry again. this is what she told me:“i was looking 51 thinking of what to buy, and i 52 to read the little cards on the giving trees.one was for a little girl, four years old, and all she 53 for christmas was a doll(玩具娃娃). so i took the card off the tree and 54 the doll for her. we have so much and she doesnt have anything.”i never felt so 55 as i did that day.36. a. roofb. hatc. skyd. star37. a. littleb. lessc. enoughd. more38. a. busyb. seriousc. strictd. kind39. a. effortb. roomc. timed. money40. a. improvement b. problemc. surprised. excitement41. a. shoppingb. travellingc. partiesd. greetings42. a. the otherb. each otherc. one by oned. every other one43. a. toys b. clothesc. presentsd. bills44. a. dayb. chancec. chequed. tree45. a. forcedb. remindedc. invitedd. begged46. a. drawb. stayc. moved. meet47. a. includingb. besidesc. exceptd. regarding48. a. quietb. excitedc. happyd. ashamed49. a. sinceb. afterc. whiled. until50. a. waitingb. readyc. hopingd. afraid51. a. out b. overc. forwardd. around52. a. forgotb. stoppedc. failedd. hated53. a. wantedb. didc. gotd. played54. a. madeb. searchedc. boughtd. fetched55. a. angryb. richc. patientd. bitter参考答案 36. a37. c38. c39. d40. d 41. a 42. b 43. c 44. a 45. b 46.d 47. c 48. a 49. d 50. b 51. d 52. b 53. a 54. c 55. b *结束a good modern newspaper is an extraordinary piece of reading. it is remarkable first for what it contains: the range of news from local crime to international politics, from sports to business to fashion to science, and the range of comment and special features (特写) as well, from editorial page to feature articles and interviews to criticism of books, art ,theatre, and music. a newspaper is even more remarkable for the way one reads it: never completely, never straight through, but always by jumping from here to there, in and out, glancing at one piece, reading another article all the way through, reading just a few paragraphs of the next. a good modern newspaper offers a variety to attract many different readers, but far more than any one reader is interested in. what brings this variety together in one place is its topicality (时事性),its immediate relation to what is happening in your world and your locality now. but immediacy and the speed of production that goes with it mean also that much of what appears in a newspaper has no more than transient (短暂的) value. for all these reasons, no two people really read the same paper: what each person does is to put together, out of the pages of that days paper, his own selection and sequence, his own newspaper. for all these reasons, reading newspapers efficiently, which means getting what you want from them without missing things you need but without wasting time, demands skill and self-awareness as you modify and apply the techniques of reading.51. a modern newspaper is remarkable for all the following except its .a. wide coverage b. uniform stylec. speed in reporting news d. popularity52. according to the passage, the reason why no two people really read the“same”newspaper is that .a. people scan for the news they are interested inb. different people prefer different newspapersc. people are rarely interested in the same kind of newsd. people have different views about what a good newspaper is53. it can be concluded from the passage that newspaper readers .a. apply reading techniques skillfullyb. jump from one newspaper to anotherc. appreciate the variety of a newspaperd. usually read a newspaper selectively54. a good newspaper offers“a variety”to readers because .a. it tries to serve different readersb. it has to cover things that happen in a certain localityc. readers are difficult to pleased. readers like to read different newspaper.55. the best title for this passage would be“ ”a. the importance of newspaper topicalityb. the characteristics of a good newspaperc. the variety of a good newspaperd. some suggestions on how to read a newspaper参考答案 51-55 b a d a b*结束 (1)the world itself is becoming much smaller by using modern traffic and modern communication means. life today is much easier than it was hundreds of years ago, but it has brought new problems. one of the biggest problems is pollution. to pollute means to make things dirty. pollution comes in many ways. we see it, smell it, drink it and even hear it.man has been polluting the earth. the more people, the more pollution. many years ago, the problem was not so serious because there were not so many people. when the land was used up or the river was dirty in one place, man moved to another place. but this is no longer true.man is now slowly polluting the whole world.air pollution is still the most serious. its bad for all living things in the world, but it is not the only one kind of pollution. water pollution kills our fish and pollutes our drinking water. noise pollution makes us angry more easily.many countries are making rules to fight pollution. they stop people from burning coal in houses and factories in the city, and from putting dirty smoke into the air. pollution by so2 is now the most dangerous kind of air pollution. it is caused by heavy traffic. we are sure that if there are fewer people driving, there will be less air pollution.the earth is our home. we must take care of it. that means keeping the land, water and air clean. and we must take care of the rise in pollution at the same time.1. _, our world is becoming much smaller.a. because of the rise in pollution b. thanks to science developmentc. because the earth is being polluted day and nightd. because the earth is blown away by the wind every year2. hundreds of years ago, life was _ it is today. a. much easier than b. as easy asc. much harder than d. as hard as3. pollution comes in many ways. we can even hear it. here “it” means _.a. rubbish(垃圾)b. noise pollutionc. air pollutiond. water pollution4. air pollution is the most serious kind of pollution because _.a. it makes much noiseb. it makes us angry more easilyc. it makes our rivers and lakes dirty d. its bad for all living things in the world5. which of the following is not true? a. many countries are making rules to fight pollution. b. the pollution of the earth grows as fast as the world population does.c. the problem of pollution is not so serious because there are not so many people living on the earth.d. if people could go to work by bus or bike instead of car or motorbike, it would be helpful in fighting against the problem of so2. 【答案与解析】本文谈到全球环境污染这个问题,同时号召人们来为我们的家园地球出一份力,减少污染。1. b。由文章的首句我们得知:世界变小是由于modern traffic and modern communication means(现在的交通运输工具和沟通工具的使用),而这一切都要靠科学技术的发展,据此我们可以推出答案是b。2. c。原文的第2句告诉我们life today is much easier than it was hundreds of years ago(今天的生活比以前容易得多),反过来说,以前的生活一定比今天的艰难,所以答案是c。3. b。在众多选项中,只有选项b(noise pollution噪音污染)是听得见的。4. d。我们根据第4段的第1, 2句air pollution is still the most serious. its bad for all living things in the world,可以得知空气污染之所以最为严重,正如选项d(它是危害全世界生物的)所说的那样。5. c。选项c可以在原文第2段的第2句找到,但它缺少了前提条件many years ago(以前不严重而现在严重),所以选项c是错误的*结束(广东卷)完形填空it has been argued by some that gifted children should be grouped in special classes, the 1 has been on the belief that in regular classes these children are held back in their intellectual (智力的) growth by 2 situation that has designed for the 3 children.there can be little doubt that 4 classes can help the gifted children to graduate earlier and take their place in life sooner. however, to take these 5 out of the regular classes may create serious problems.i observed a number of 6 children who were taken out of a special c
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- Unit 8 Lesson 2全英文教学设计- 冀教版英语七年级上册
- 2025-2030中国脑机接口技术商业化应用前景与伦理问题及投资风险分析
- 2025-2030中国老年食品添加剂适口性改良与营养强化方案研究报告
- 2025-2030中国精酿啤酒原料本土化采购与成本控制分析
- 2025-2030中国管道燃气企业客户满意度测评与服务改进策略
- 2025-2030中国管理咨询行业数字化转型成熟度评估研究报告
- 2025-2030中国管理咨询行业市场需求驱动因素与趋势预测报告
- 2025-2030中国管理咨询行业上市公司财务表现与战略动向研究报告
- 2025-2030中国社区精酿酒吧商业模式与盈利结构及连锁化扩张路径可行性报告
- 家用水电暖系统安装合同模板
- 文员劳动用工合同
- 医学装备发展规划与配置方案、原则和标准
- 高速公路收费系统施工技术指南
- Unit 5 The colourful world单元整体说课稿表格式-2024-2025学年人教PEP版(2024)英语三年级上册
- 【核心素养目标】《燕歌行并序》公开课一等奖创新教学设计 统编版高中语文选择性必修中册
- 2025年防城港市公安局交通警察支队港口大队招考高频重点提升(共500题)附带答案详解
- 小学五年级语文阅读理解考场答题技巧方法公式步骤复习课件
- 浙江省绍兴市越城区绍兴市第一初级中学2024-2025学年九年级上学期10月月考科学试题
- 食材采购协议书
- 社区网格员笔试考试题库及答案
- DL T 5745-2016 电力建设工程工程量清单计价规范
评论
0/150
提交评论